Poprvé: Pečený česnek!

První láska pana Cuketky – česnek! Znám tu božskou plodinu již léta, přesto jsem i v těchto mrazech odhalil novou a naprosto dokonalou úpravu!

Pečený česnek je pochoutka! Opravdu, nebojte se – pečením v celku ztrácí česnek svoji ostrost a jeho chuť je potom příjemně nasládlá a oříšková (není ani hořká, jak vám trdí v kuchařkách!). Výborně se hodí ke grilované bagetce s máslem, ke kozímu sýru nebo jen tak!

Jak na to? Příprava nemůže být snadnější. Vezmete celou neloupanou paličku česneku a seříznete jí vršek, tak aby se odhalily všechny stroužky (ty které se vám v jednom řezu nepodaří seříznout, seřízněte zvlášť). Vše hezky zakápnete olivovým olejem a dáte péci do trouby prakticky v čemkoliv (kamenonová miska, plech, rošt). Doporučuji česnek zabalit do alobalu a až nakonci jej dopéct jen tak. Pečeme spíše při nižší teplotě (pan Cuketka ve své plynové troubě pekl na nejmenší plamínek) dokud česnek krásně nezhnědne a nezměkne – stroužky musí byt téměř tekuté! Pro váš odhad – při prvním pečení to trvalo asi 30–45 minut.

Hotové stroužky potom vymačkáváme, nebo necháme jen tak na hraní mlsnému hostovi ;) Vyzkoušejte pyré z pečeného česneku zamíchat do pomazánky nebo do másla – určitě nebudete zklamáni! Nebojte se česnek opravdu pořádně upéct (stroužky mají uplně hnědou slupku), klíčová je kašička schovaná úplně uvnitř stroužku – ta není spálená!

DO RECEPTÁňE: 1 neloupaná česneková palice 1 lžíce olivového oleje

Neoloupanou česnekovou palici seřízneme nožem, tak abychom odhalili všechny stroužky. Pokapeme olivovým olejem a zabalíme do alobalu. Na plechu nebo v kameninové misce pečeme v troubě na nižší teplotu přibližně 30–45minut. Česnek musí zhnědnou a stroužky musí být tekuté. Na posledních asi 10 minut pečte bez alobalu.

Reklama

Komentáře

Dekuji panu Cuketkovi za bajecny napad. Brzy ho vyzkousim i s ve vedlejsi komore do nebes vynasenym kozim syrem.

Rádo se stalo slečno (paní?) Janynko ;))) my pleasure!

Dnes jsem otestoval jenom čtvrtečku paličky a šlo to také výborně. Vhodné pro náhlé záchvaty česnekového apetitu ;)

Uaaa, vypada to brutalne sqele, zkusim az bude cas, nalada a cesnek ;)

Jak uz to tak u spousty vybornych veci byva, tak napoprve me pecenej cesnek nijak moc neunes (mozna diky tomu, ze sem ho neupekl dostatecne do mekka), ale tedka uz mu neodolam. Kombinace s bagetkou s bylinkovym maslem a dalsima dobrotama nema chybu! :-)

oldies but goodies :) jsem rád že se podařilo do toho proniknout. doporučuji prubnout s kozím sýrem (krémovým/roztíratelným)…

Rada bych prispela receptem “ cesnekova ruze“

cesnek serizneme jak v.u. a potom naskladame uriznutou hlavickou dolu do pekacku. Zalijeme olivovym olejem do poloviny cesneku, morska sul, tymian ci jinou bylinku rozprostreme mezi hlavicky a cerstvy namlety pepr. Utesnime pekacek alobalem a dame do trouby vysi teplota na 40 min. Opatrne otevirame, lepe nechat lehce vychladnout. Doporucuji za studena jako pomazanku ci soucast anti pasta s grilovanou cukatou ci lilkem atd. Ke grilovanym masum nechat pod prudkym grilem lehce ztmavnout…Olej, ktery zustane ma prijemnou cesnekovo-bylinkou chut k dalsimu vyuziti…

díky! vypadá to luxusně. já jsem několikrát zaexperimentoval s přidáváním celých neloupaných paliček do různých pečínek a je to něco obdobně dokonalého…. :)

Zkusil jsem to před pár dny jen tak pro zábavu a ze zvědavosti s přítelkyní. Bylo to dokonalé, děkuji :) Vyzkoušeli jsme to i s topinkami-taky výborné. Brzy si to uděláme znovu(ten česnek)

Tož pane Cuketko, do žákajdy si napište další jednotku z hvjezdičkou! Já jsem to pek na otevřeném plechu v horkovzdušné troubě na 200 Celzijů v sousedství vypečených brambor, a bylo to vynikající též, stroužky zůstaly docela pevné, takže šly vyloupnout v celé své kráse. A malý tip od paní hanákové, ana mi čučí přes řbet: pečený česnek oroste balzamikem…

Komentáře jsou uzavřeny.