Vakuový kávovar Bodum Santos (+video!)

Hlásím novou šialenou zálibu – exotické kávovary! Dnes vám představuji vakuový kávovar Santos od dánské firmy Bodum, který se v nezměněné podobě výrábí již od roku 1958.

Bodum Santos

Kávovar z borosilikátového skla se skládá ze svou nádob a plastového filtru na pružince. Princip je prý sice jednoduchý, ale pan Cuketka je z toho dokonale jelen čili zvěřina. Přítomným fyzikům-technologům tedy nechávám volné pole v komentářích :) Jak proces kávovaření co nejjednodušejí popsat?
  • do dolní nádoby dáte vodu, do horní zajistíte filtr a nad něj kávu
  • jakmile voda začne vařit, postupně je vycucávána nahoru ke kávě
  • když je většina vody vycucnuta, odstavíte celý kávovar z plamene
  • káva se potom sama nacucne zpět, přičemž se přefiltruje
  • et voilá! (jaki říká, jsem jelen)

Nebojte mám to všechno na videu i na obrázcích. Projedeme si to ještě jednou názorně. Nejprve spodní nádoba, do které se dává voda. Na obrázku sice nevypadá, ale je to macek (1l). Optimální množství (tak, aby byla co nejlepší) pro tento kávovar je 6 až 8 šálků. K nádobě je napevno přidělaný plastový držák, který usnadní rozlévání kávy. Dodávají k tomu i malinký vršek na zakrytí.

Tohle je druhá nádoba, do které přijde filtr a káva. Tahle nádoba má děravé dno, které přechází v dlouhou skleněnou násosku. Právě touhle násoskou s gumovým límcem, voda i káva cestuje.

Kávu je samozřejmě před zpáteční cestou nutno přefiltrovat. K tomu slouží tento důmyslný filtr, který se položí na dno první nádoby a zajistí se pružinkou a háčkem v násosce. Ten řetízek na konci je tam proto, aby se dalo dosáhnout na háček skrze násosku.

Všimněte si toho dokonalého nápadu. Káva je filtrována v těchto zužujících se rýhách. Ty jsou opřeny o dno horní nádoby, příslušný tlak zajišťuje pružina s háčkem. Mezi sklem a rýhami se tak protlačí pouze čistá voda/káva. Lógr nemá absolutně šanci.

Tady vidíte filtr zajištěný v první nádobě, která je tímto připravena k použití.

Stačí ji pouze zasunout do dolní nádoby. Nic není potřeba šroubovat! Gumový límec kolem skleněného válce začně sám těsnit, jakmile se v dolní nádobě vyvine podtlak.

Nahoru už stačí jen přidat kávu přiloženým dávkovačem (á 7 g) a jde se na věc. Kávovar se normálně dává na sporák, já jsem ale kvůli natáčení i focení použil lihový hořák a stojan z fondue setu.

Vaření zabere cca 10 – 15 minut, záleží na objemu. První fáze probíhá docela v klidu – voda nic moc nebublá a už za chvilku se začne nehlučně tlačit skrze skleněný válec, přes filtr, nahoru. Na začátku to nahoře vypadá asi takhle.

Na následujícím videu je už pokročilejší fáze, kdy je už většina vody nacucnutá nahoru. V této chvíli začíná kávovar pěkně pochrchlávat a snaží se dostat poslední zbytky vody nahoru.

Nahoře vidíte louhující se kávu, dole násosku ponořenou do bublající vody. Na videu lze krásně rozpoznat stoupající vodu. Násoska je cca 2 cm nade dnem nádoby, což zmanemé, že dole vždy zůstane určité množství nenasáté vody. V návodu píšou, že je to kvůli tomu aby nádoba při zpětném násátí přefiltrované kávy nepraskla. Vzniklá káva se tedy naředí a tomu je potřeba přizpůsobit dávkování. Optimum je 6 – 8 šálků, kdy je naředění ideální. Z množství pro 1 – 3 šálky moc dobrou kávu nedostanete, od 4 – 5 to už docela ujde. Šestka a víc je pak už úplně dokonalá :)

Následuje druhé video, které zachycuje konečnou fázi. Celý kávovar sundám z plamene a ihned přesunu na plastový držák. Káva se po několika sekundách začne přečerpávat seshora dolů a vaše návštěvy mohou odstartovat valení svých bulviček ;)

Takhle vypadá finální stav. Horní nádoba se přesune na speciální držák, z dolní nádoby se stane konvička pro servírování. Údržba je velice jednoduchá – vše stačí pořádně propláchnout vodou. Filtr je možno používat prakticky do nekonečna.

Vakuový kávovar poskytuje velice jemnou kávu, která dává vyniknout obzvlášť plnému tělu (tedy za přepokladu, že káva nějaké to tělo má). Obecně se doporučuje pro etiopské a středoamerické jednodruhové krávy (např. Sidamo, Santos, Guatemala Antigua), což musím potvrdit. Směsi na espresso lze také, ale není to ono. V poslední době Santos pužívám vždy při první ochutnávce kávy, na rozdíl od sporákového strojku na espresso nebo klasického espressa, dává tahle metoda větší prostor (a čas) všem chutím a vůním – není to taková jednorázová pecka mezi oči. Ideální uvařit ráno a potom ohřívat a vychutnávat celý den…

Dostupnost

Tento kousek je z prodejny Bodum ve Švýcarsku (70 CHF tj. 1250,– Kč). Do Česka dováží výrobky Bodum firma Potten&Pannen, aktuální cena je cca 1500,– Kč. Kromě firmy Bodum existují ve světě i další výrobci, ale zatím jsem od nich nic neviděl.

Máte-li někdo tip, kde v Česku sehnat, sem s ním! Stejně tak mě zajímá, jestli máte někdo zkušenosti s něčím podobným? Je to spíše taková zvláštnost, ale přeci jen jsem zvědavý… ;)

Reklama

Komentáře

preklep „středoamerické jednodruhové krávy“ je opravdu vydareny;o) coz neberte jako nejake rypani, bych si nedovolil;o)

ježečku-panačku!!!! tak za tohle mi pani korektorka Rivka dá na prtel!!!! :)))) největší sranda na tom je, že si přesně pamatuju jak jsem to tam z kávy fiknul na ty krávy :)))

díky bolku, je to striking :D

(pozn. na papírek: koupit nový mozog v kauflandu)

v kauflandu je maj strasne predrazene :D jinak diky za recenzi, vypada to na velmi obskurni bazmek

Bodum je důmyslný aparátek ;) Jeden originálek doma máme (ne identický), ale fakt je, že ceny švýcarské jsou někde jinde než cena na našem trhu, ta je nehorázně přemrštěná. Častěji si kávu presuji v kávovaru, ale sem tam zapojím do hry skvělou Bodumku ;) Člověk je u toho trochu víc tvůrčí a musí do té kávičky šoupnout i kousek svého talentu ;)

To je teda ale věcička! Jinak jsem měla konvici Bodum na čaj, byla skvělá, ale bohužel jsem ji rozbila. Pokud vím, tak na objednávku mají výrobky Bodum na Vinohradské v domácích potřebách a sklu naproti Vinohradskému pavilonu, ceny jsou menší než v Pot. Pak taky na Novém Smíchově dole vlevo na konci je kavárna /pak je outdoorové oblečení/ a v té prodávají taky nějaké kuchyňské potřeby a mají i katalog Bodum. Ale jestli tohle, to tedy netuším.

Sice nejsem fyzik ale k tomu principu fungování:
Když se začne ve spodní nádobě vařit voda, hodně tam stoupne tlak. V horní nádobě je ovšem nižší teplota, takže je v ní nižší i tlak. Z horní nádoby do dolní vede trubička, která je ponořená ve vodě. Situaci si můžeme představit tak, že na hladinu vody ve spodní nádobě něco tlačí, kdežto na hladinu vody uzavřenou v trubičce působí normální atmosférický tlak.
A co udělá voda, když se na ni tlačí a ona má kam utéct? Uteče:-)
Takže vybublá nahoru.
Nádoba se sundá z ohně, teplota dole klesne a klesne i tlak. Takže nastává normální situace, kdy voda (nyní už káva) teče dolů.
Snad jsem to vysvětlila pochopitelně:-)

Dokonalost sama =) vážně moc pěkný udělátko, škoda toho dovozu, proč v ČR nemůžou být „normální“ prodejci?

lei:

díky za perfektní polopatkovité vysvětlení. i cuketka se chytla! ještě by mě zajímalo, kdo vymyslel ten filtr se zužujícími se drážkami. přijde mi to naprosto geniální!!!

apik:

jj je to škoda. bodum dělá skvostnou řadu pro celou kuchyni, do ČR se dostanou jen zlomky z celé kolekce.

aktuálně mám zálusk na french-press a skleněný čajník s filtrem s dvojitým sklem. obojí mě dráždí už několik měsíců k nepříčetnosti!!!! :)

:-))..To máme doma po babičce!!! :-))) I design je stejný.:-)) Ještě ,že jsem to nevyhodila! Wow! To jsem zase ušetřila…Ale kam jsem to jen dala ??? Musím potvrdit,že to funguje a kávička je dobrá.:-)Taková překapávaná…

no teda pane cuketko, mne vavrovku, si dovolite nazvat „nekdo“…

omluvaaaa, jsem neslušňák, správně tedy úvodní věta zní:

„právě mi jedna fantastická čtenářka (jméno je tajné, ale říká si vavrovka) dala naprosto unikátní podpultový tip na aukci:“

díky!

ooo, to jsou slova dzentlmena. to jsem zvedava jaka o tu masinku bude mela…

Podtlakový kávovar Bodeum Santos jsem koupil na české burze, za Kč 100 – prodejce nevěděl, k čemu to je dobré. Set byl v původní krabici, vč. lihového vařiče (alla fondue) a kovového podstavce. Na celé konstrukci je velmi zajímavý fakt, že stačí ohřívat prostor pod ponořenou trubkou a velmi malý plamen dosáhne přetlaku a vzestupu teloty jen v tomto velmi malém prostoru. Na sporáku jsem to nikdy nezkoušel – na stole a s lihovým plamínkem je to mnohem efektnější a všechny návštěvy – i pži opakpvané produkci – zírají a komentují co se děje za sklem :)

Podobný kávovar jsem dostali jako svatební dar už v roce 1966! Byl z bývalé NDR, nebylo tam plastové sítko, ale při přechodu z trubice do horní nádoby byl tlustý skleněný filtr – sklo, ve kterém byly droboučké štěrbinky a vnější část trubice i spodní konvice byly v místě nasazení zabroušené, takže perfektně těsnily. Princip jednoduchý – varem vody se vytváří pára, která vytlačí vodu trubicí do horní nádoby a rozvíří nasypanou kávu. Po odstavení z ohně překape zpět do konvice, lógr zůstane v horní nádobě. V době, kdy tady nebyly žádné jiné kávovary ani rozpustná káva to bylo jednoduché a čisté řešení.

Co vy na to?

nepovinný, ale díky němu máte obrázek (jak?)