Kluci v akci umí

Pokud jste ji ještě sami nevyčenichali – je tady druhá recenze pana Cuketky pro TÝDEN. Tentokrát jsem navštívil restauraci, kterou založili známí televizní kuchaři z pořadu Kluci v akci Filip Sajler a Ondřej slanina. Jejich pořad moc nesleduju, ale i tak jsem byl moc a moc zvědavý. Přeci jen jsou to asi jediní opravdoví TV šéfkuchaři v Česku, s „celebrity“ statusem a s vlastním podnikem!

Předem prozradím, že návštěva podniku dopadla na jednišku. Tak dobře (perfectně) jsem se v restauraci už dlouho necítil. Poprvé jsem ochutnal jehněčí kolínko a naprosto božský morek přímo z kosti!!! Pokud vás zajímají detaily, račte dále – Recenze restaurace Perfect Restaurant

Nyní dokonce zvažuji, že se začnu koukat na tu jejich double-jamie šou ;)

Reklama

Komentáře

No já na ní koukám – a nestydím se za to :-). Většina věcí, co jsem podle nich zkoušel, fungovala, oproti všem těm, co jsem zkoušel podle originálu. A navíc se občas i zasměju – jejich humor je tak trochu – jak to říct slušně – pubertální, ale zábavné to bývá…

vfb

Jen koukej, já si to nenechám ujít nikdy. Jen se musíš předem smířit s kvalitou „střídavě oblačno“. Přece jen to není jejich dílo a asi záleží, jak se dramaturg vyspí nebo co – jednou vystřihnou třeba paellu jako od katalánské babičky a příště jsou schopni vařit lasagne z párků a kečupu… ;)

Jinak http://www.klucivakci.cz – všechny díly ke skouknutí i všechny recepty k přečtení.

To je zajímavé, zrovna nedávno mě kámoška říkala o nějaké restauraci za Prahou (směr Davle) kde jsou právě tihle Kluci v akci?

chybaju mi tam uplne absentujuce fotky interieru a informacia ohladom fajcenia (ktora by mala byt sucastou kazdej recenzie restiky) ci sa tam da jest alebo tam clovek musi fetovat ten smrad, kedze to zaujima obe strany, tak fajciarov co si na to pri obede potrpia ako aj nefajciarov co taketo restiky ignoruju

vfp+Pixy:

díky, vím o tom. já stejně telku doma nemám, takže ten online je pro mě jediná možnost. každopádně čekám až se vylíhne nějaký nový TV kuchařský polobůh :)))

Honzie:

hm, tak to nevím. kyby někdo věděl podrobnosti, ať dá vědět! ,)

Ja Perfect znam. Pracuji kousek od nich, nosi nam od nich jidlo, na obed si tam obcas take zajdu. Meli jsme u nich Christmas party. Jidlo je v drtive vetsine velmi dobre, vkusne a elegantni. Obsluha mi prijde trosku pomala. Kazdopadne.. i menucka za 99 nebo 120 (i polevka) jsou vyborna a nijak osizena. Zkusila jsem i lunch bufet. Jsem z Anglie zvykla na rozmanitejsi nabidku, takze mi to prislo celkem chude, ale za tu cenu zrejme i tak dost a rozhodne bylo jidlo chutne :). Catering na party byl moc mnam. Mam je rada a uz dlouho se chystam na jejich snidani, jen bohuzel jsem prilis lina vstavat :)

Ptám se stejně jako Markoff: Jak je to tam s kouřením?

Kasumi:

diky za podrobne info, na snidani u nich si delam rovnez zalusk. to je jestli nekdy vstanu vcas …. :)

Václav:

máte pravdu – chybí mi to tam a do příště to zřejmě zařadím do pevné struktury. v dosavadních recenzích jsem se o tom zmiňoval pouze, když byl nějaký problém (sám jsem nekuřák a zakouřené prostory jsou pro mne často diskvalifikující pro celé hodnocení podniku). v perfectu jste na kuřák/nekuřák dotázáni slečnou uvaděčkou ihned po vstupu, jakmile si veme vaše kabáty. prostory kuřáci vs. nakuřáci – nikdo není zvýhodněn, rozhodně neskončíte někde v kamrlíku za rohem. v době restaurace nikdo v podniku nekouřil, takže neposoudím kapacitu vzduchotechniky.

do recenze se mi nevešly ještě dva detaily z toalet – klasický dezodorant + čerstvé řezy grepu v pánském pisoáru a vyvěšený úklidový pořádek á 1h jako v McD.

ty řezy grepu jsou dost vtipné :) zrovna minulý týden mě řezy pomeranče a citrónů zarazily v pisoáru v Aromi. tam chyběl standartní dezodorant, bez něj to ovoc podle mě nemá moc smysl.

Recenze zní přívětivě. Uchovávám si adresu restaurace pro příští návštěvu „Stoježatky“. Na moučníky stejně moc nejsme, tak to malé mínus na konci nás neodradí.

Kus jehněčí končetiny (lamb shank) je cenově velmi laciná surovina, ale když dobře připravena, tak je to naprostá pochoutka. Jedl jsem to mnohokrát v různých lokalitách – snad nejlepší jednou na lodi z LeHavre do Doveru, snad nejhorší v jedné raději nejmenované řecké restauraci v Praze 4 – Podolí (tram Dvorce). ;-)

Muj nazor na porad Kluci v akci je nasledujici. Odvadeji poctivou praci a to rozhodne nejkoukatelnejsi a nejpratikovatelnejsi formou v ramci vsech v CR vyprodukovanych poradu tohoto typu. Obcas se na ne koukam v reprize…

Ale jejich prace pro me (ve forme tv poradu) neni ocenitelna onim uzaslym „wow efektem“ :-) Vzhledem k vykonum, ktere (dle slov pana Cuketky) odvadeji v Perfectu je pravdepodobne, ze to co mne na poradu vadi, je z vetsi casti dilem dramaturgie.. a smerovanim prevazne na sirokou verejnost.

Kazdopadne do Perfectu se v nejblizsi dobe chystam na recenzi a vzhledem k uvedenym superlativum jsem s ocekavanim pekne „vysoko“:))

PS: Take cekam na prichod kucharske medialni hvezdy „bozskeho rozmeru“…a nepopsatelneho charizma :-))

Po delsi pauze jsem koukla na klukz minuly tyden a zase jsem si uvedomila proc na ne moc nekoukam.Jejich casto trapne hlasky preziju-mam doma pubertaka.ale co mi dost vadi je strih-. a nevim jak se tomu odborne filmarsky rika-upoutavka nebo znelka poraduJednou.dvakrat klidne .ale za jednou vetou?

GurmetKlub: Souhlas, řekl bych, že u paštiky z kachních jater s portským a brandy se tváří o poznání nadšeněji než u podnaditého bůčku… Jsou díly, kde mám chuť na všechno a jsou díly úplně nezajímavé. Tam to někdy klesá skoro až ke koutku vaření ve Vlastě nebo Květech.

vfb

U toho online je výhoda, že se člověk může za a) podívat jen na to, co vypadá zajímavě a za b) že znělku může chytře přeskočit! :-)

Kluci v akci mi nejsou příliš sympatičtí, ale možná tu jejich restauračku přece jenom někdy zkusím …. Teď trošku z jiného soudku, třeba se to bude hodit k odkazům na jiné stránky a zalíbí se to i ctěnému p. Cuketkovi, dávali to na Spektru jako bezvadný seriál.

http://www.rivercottage.net/

Jestliže „wow“ efekty předvádějí v české televizi běžně i bankéři a nedostanou za to okamžitě od režiséra pár přes hubu (protože ani jemu to nevadí), myslím, že se s tím my, kterým nám to bytostně vadí, musíme naučit žít. Myslím si, že po všech těch úděsných formátech, kdy v televizi vařili „odborníci“ a „celebrity“ je to svěží a inspirace Jaimiem mi nevadí. Dokonce jsem se až do přečtení těchto recenzí domníval, že puberťácký styl je tam proto, že (vzhledem k vysílacímu času) je to určeno také této konkrétní skupině s posláním „nauč se vařit, není to těžké, mystika není nezbytná“. Na čem jiném by vyrostla popularita Jaimieho pořadů? Myslíte, že na vysoké kuchyni?

Tomáš napsal přesně to, co jsem měla na mysli. Já bych nekritizovala příliš, je to svěží a cool pořad o vaření s mírně pubertální rozpustilostí, ale výsledkem jsou kompozičně dobrá jídla. Je tam znát inovativní přístup k celé věci a ráda se na to podívám a určitě si často vezmu inspiraci. Posláním tohoto pořadu je „nauč se vařit“ trochu jinak a buť u toho v pohodě ;) Kdo se domnívá, že už to umí a snaží se najít na pořadu mouchy, jistě je najde. Já je tam nehledám a je fajn, že alespoň nějaký takový pořad v české TV běží. Já myslím, že přes své mládí „Kluci v akci“ respekt mají. Já je docela žeru ;) Kritika je způsob přesvědčit, jak by to kritik dělal, kdyby to sám uměl. Myslím si, že tady je pole neorané a každý nový super pořad by mohl mít šanci. Škoda, že je toho nadšení tak málo, ale třeba se to změní. Nejde vždy o haute cusine

Mezi slepými, jednooký králem :) Pokud se nepletu tak na českých TV nemají konkurenci ne? Osobně je mi osud všech televizních pořadů ukradený. Přijde mi to jako vyhazování peněz, ztráta času a zbytečné promývání (už tak moderně-otupělých) mozků.

(spíše bych ocenil, kdyby se v Česku místo TV-chefs pořádně rozjely kurzy vaření ;)

Jak se jeden dozví, že by se od na takovém kursu něco naučil? Mediální masáž není tak od věci ;)

:-)))) možná by mě to inspirovalo a pak bych to vzala z té praktické stránky! Inspirace přichází odevšad, s realizací už je to horší a jen silní jedince to někam dotáhnout ;)

:)))

(tím vším sem chtěl jen říct, že ten televizní „život“ mě moc nebere, větší sranda je všechno naživo!)

S tím souhlasím ;) Život je jako šachová hra – někdy na černých jindy na bilých polích, někdy dáváš šach jindy dostáváš mat,ale nikdy nemůžeš smést všechny figurky ze stolu a říct – začínám znova ;)

Na kluky se dívám neb ono vlastně nic jiného na českých televizích není.Srovnání Jamie O. a kluků,to je jako briliant a obyčejné sklíčko.Jamie si získal popularitu svojí přirozeností.Po pravdě, mnoho z jeho receptů je pěkně přemrštěných a téměř nepoživatelných. Ale umí udělat šou a lidé mu věří. Naši kluci jsou jen nastrčené loutky.Jejich dialogy jsou strojené a velmi zadrhávají.Možná proto,že jsou dva a těžko si nahrávají.Takhle se určitě normálně nechovají.To by byla hrůza…:-).Jistě, věc dramaturga a režiséra…..Ale na druhou stranu chválím jejich kuchařskou profesionalitu a klidně s čistým svědomím podle jejich receptů budu vařit.Zdají se mi být opravdu dobré a vyvážené.Být pražská,tak určitě zajdu do Perfectu.Takže po prvotní kritice posílám Jamieho do jeho „rybníčku“ a na kluky budu koukat dál.V kuchařině jsou pro mně brilianty oni, moc jim fandím a držím palce,aby nezmizeli v gastronomickém vakuu….

Námět pro pana Cuketku
Pane Cuketko, chybí mi recenze nějaké opravdu hodně luxusní restaurace. Ne že bych na nějakou takovou měl a chystal se do ní. Ale zajímalo by mě, jestli skutečně stojí za to dát si třeba hlavní chod za několik tisíc. Jasně, u luxusních restaurací v hotelích se platí hlavně za luxus, samotné jídlo tak vysokou cenu ve skutečnosti nemá. Ale stejně – myslím, že taková recenze by všechny zajímala, aspoň jednou se do takové restaurace prostřednictvím vašeho textu podívat. Díky.

PS: Z kategorie „normálních“ restaurací doporučuji k recenzi Hliněnou baštu. Menu tam vypadá naprosto famózně (hlinenabasta.cz/cz/jidelni-listek.php).

Bedra:

no to je dobrý tip, sám na něj taky velmi často myslím!! zbývá vyřešit jediný problém – kdy se mi na takovou srandu bude chtít dát oněch několik tisíc??? :))))

obecně mám zkušenost s restauracemi, kde je max útrata 1000-1500,-/osobu. ta cena je dána spousty faktory. někdy jsou opravdu drahé samotné suroviny – příkladem je sushi, lanýže, čerstvé ryby. když si vzemete, že jen za suroviny (které tvoří obvykle 30% konečné ceny) dá podnik dejme tomu tisíc korun, tak už to dál fičí samo.

jinak určitě platí, že pokud si dáte někde večeři, která je úplně mimo váš cenový rámec (např. večeře pro dva v ceně třetiny měsíčního příjmu), obvykle se tam pak necítíte dobře. očekávání jsou příliš vysoká, přidává se k tomu stres „aby vše vyšlo“ a člověk si to moc neužije. když se k tomu připočte ještě to. že takové večeře obvykle bývají spojeny s nějakou důležitou událostí, oslavou, tak na malér je zaděláno.

doporučuji pomaličku po krůčcích a nenechávat se odradit jednou špatnou zkušeností. nejlépe pak luxusnější podniky navštěvovat za peníze své firmy :))

pro všechny:

k tomu se pojí dobrá otázka – co je pro vás „opravdu hodně luxusní restaurace“? (v tisících na osobu) moc mě zajímají vaše názory!

Pan Cuketka

K těm luxusním restauracím – patřím mezi lidi s průměrným plzeňským příjmem a když zaplatím všechny „mandatorní výdaje“ zbývá tak na návštěvy hodpod 4. cenové:-))) A teď vážně – člověk se může báječně najíst ve slušném prostředí i za 200,- a naopak si může zkazit večer v rádoby luxusním podniku za 1000,-. Proto moc nerozlišuju luxusní restaurace od ostatních podle ceny jídla, ale podle toho, jak se tam cítím a podle toho, jestli za své peníze dostanu tolik, kolik očekávám. Jen stačí nemít přehnaná očekávání. A už teď je mi jasné, aniž bych nějakou luxusní restauraci navštívil, že při ceně 1000,- a výš za porci bych si prostě nepochutnal a zážitek by se nekonal.
Když už si udělat radost, jde to i doma a navíc ten pocit, že jsem to vyrobil vlastníma rukama (obě levý), spousta pochval od hostů a členů rodiny, to nemůže nic nahradit!!!

Hodně luxusní restaurace je ta na kterou nemám :-) Někdy je to jídlo pro jednoho za 1kKč někdy za 4kKč, prostě jak kdy… Mám pár oblíbených restaurací v různých cenových skupinách kde se člověk dobře nají od 200kč/osoba až do 1500kč/osoba a výš nemířím. Do každé z nich chodím na jiné jídlo s jinýma lidma…

Pro mě je luxusní dobře se najíst !! Bohužel ne vždy se to musí stát v hodně luxusní restauraci, která je v této kategorii vedena. Ceny jídel velmi vysoké, ale kvalita zpracování surovin ne vždy odpovídá. Navštěvovat velmi luxusní restaurace je otázka prestiže, pocit soukromí (pokud o něj dotyčný stojí) a tak má tím pádem svou klientelu. Dají se najít i jiné podniky, kde jsou ceny řádově nižší, ale kvalita nechybí a nabídka jídel je originální, obsluha příjemná a prostředí sympatické, tím pádem nálada uvolněná a tento pocit k jídlu patří. Někdo zde zmínil restauraci v Průhonicích „Hliněná Bašta“ – též ji doporučuji http://www.hlinenabasta.cz V nejluxusnější restauraci jsem byla ve Francii – byla ve městěčku Sette (vyhlášená stylová hospůdka „U stoly paní Emilly“). Otevírali pouze na večeře – objednávky vyřizoval přímo mistr kuchař a nabízena byla pouze 4 menu osmichodová. Dostali jsme se tam náhodou, ale byla jsem fakt uchvácena! Ke každému jídlu jiný druh vína, rozličné druhy pečiva (vše čerstvě pečené v restaurantu), závěrečný bufet se sýry famózní a k tomu chléb se sušeným ovocem. (Kompet menu i s pitím cca 120 až 160 Euro – odpovídalo to nabízenému). Hospůdka s cca 10ti stoly, na malém městě, ale ta nejlepší klientela ze široka daleka – dobrá hospoda se prostě neutají a té horší nepomůže ani vydatná reklama. Nejhorší kombinace je ta, když člověk (s jakýms takýms talentem pro vaření) vyrazí do restaurantu (vybere ten luxusní, aby se vyvaroval toho, že jídlo nebude perfektní) a přesto je rozčarován a lehčí o nějakou tu tisícikorunu, za kterou ten gastronomický zážitek vůbec nestál ;) Tyto recenze mě vážně moc zajímají. Těším se na další zajímavé tipy.

Na Hliněné Baště 200g biftek za 275Kč je cena vysoce férová! A když už jsem u toho, tak ho mohu doporučit – na ten tam chodím často. Levněji to maso člověk nepořídí ani ve stavu syrovém ;)

Kluci v akci si myslím že nejsou zas až tak perfektní pořed o vaření.
V jejich restauraci jsem nebyl.
To co ale předvádějí v pořadu Kluci v akci se mi vůbec nelíbí.
Je to jako když „vaří“ nějaký puberťáci.
Nespisovné vyjadřování, šaškování atd.
Vaření je vážná věc a zodpovědná práce.
Je pravda jak se uvádí v některám příspěvku že by se měly založit školy vaření pro amatéry a tam by měl učit jen odborník.
Hezký den Tono

V sobotu jsem (především pod vlivem této recenze) Perfect restaurant navštívil. Předem prozradím, že nelituji, ale má to svá ale :)

První ale je podle mne vinný lístek – ceny především domácích vín jsou hodně nadsazené pro tento typ restaurace. 700 Kč za lahev českého bílého (byť kvalitního) prostě ochoten dát nejsem.

Druhé ale je atmosféra – v sobotu večer byli v restauraci během celého večera kromě nás pouze 2 další lidé. Já chápu, že tohle je sporná výčitka, ale když sedíte 2 hodiny v celém sále úplně sami, působí to docela dost stísňujícím dojmem.

Co se týče jídla – téměř naprostá spokojenost a to včetně dezertu (čokoládový dortík). Jedině bych snad čekal o trošku štědřejší porce.

Celkově tedy spokojenost, nicméně referencí v řekněme vyšší střední třídě restaurací (kam Perfect řadím) pro mne i nadále zůstává Mozaika na Vinohradech.

skip:

prázdné co? od recenze jsem tam byl ještě jednou a také jsem zažil úplně prázdnou. jestli jim to takhle půjde dál tak krachnou. udržet třípatrový megapodnik s touto obsazeností je sci-fi!

díky za postřehy! :)

Tak jsem přemýšlela, že do Perfectu dnes vyrazíme, ale moc mě to podle příspěvků nenadchlo:( A co je pro mě luxusní večeře? Např.v restauraci Flambe – tam jsme nechali za večeři pro dva a lahev vína 10 000 (víno asi za 3?) – ale nemělo to chybu, luxus se vším všudy a nelitovali jsme – hlavně jsme se výborně najedli, jako nikde. A k Hliněné baště – jídlo dobré, ale ta obsluha! Ďes a hrůza, arogantní chování, strašně dlouho jsme na vše čekali… a stalo se nám to tam víckrát a nejen nám:( Už tam nikdy nepůjdem.

Magda:
Tak si zajděte v okolí buď do „La Casa Argentina“ v Dlouhý ulici a nebo do „La degustation“ na Haštalském nám., nebudete litovat.

Ke klukům vozím víno (chile) cca 2x týdně a musím uznat, že tam dochází k velmi příjemným změnám jak v interieru, tak v obsazenosti. Držím palce…i kvůli sobě :)))

Zrovna jsme se vrátili z Perfect restaurace, s jídlem jsme byli opravdu spokojeni, měli jsme biftek s pečenou dýní a fazolkami a kachní prsa s meruňkami a anansem. Nejlepší byl dezert: čokoládový dortík s banánovým čatní. Ten dortík byl totiž v takovém pestrém barevném obalu /vypadal jako papírek/, přemýšleli jsme, jak ho vyndáme, ale nakonec jsme zjistili, že ten obal je vlasně z čokolády a dá se jíst! Obsluha byla dobrá.
Jediné, co bylo poněkud skličující, že večer ve středu jsme tam byli úplně sami!!! Fakt nechápu, jak by se tam do budoucna mohli udržet. Ono je to těžké, hned vedle je indická, naproti řecká restaurace s polovičními cenami /v té řecké jsem byla, ale nijak mě neuchvátila/. Ale vážně – je trošku depresivní být v restauraci úplně sám, člověk má lepší pocit, když to okolo „žije“.

Romana:

už jsme to tady myslím psal, jídlo, oblsuha super, ale atmoška na bodu mrazu. jestli to tak bud pokračovat ještě dlouho… brzy se stane tohle „review“ historickým okénkem….

Matesola: Tak jsme se včera vydali do La degustation v Haštalské a rozhodně to byl zatím můj nejlepší gastronomický zážitek. Jen je mi dnes trochu těžko, protože i když byly chody velikosti pár soust, tak přece jen nasoukat jich do sebe dvanáct… Ale nelituji, všechno bylo úžasné, včetně obsluhy a nejlepší WC s kosmetikou Clinique!

Po přečtení recenze jsem zašel do Perfect restaurantu a bohužel jsem zde získal dojem, že restaurace má nejlepší časy za sebou.
Bohužel byla poměrně prázdná, interiér působil poměrně opotřebovaným dojmem, celé to tam bylo takové omšelé.
Měli jsem panenku s brambroami šťouchnými se slaninou, biftek, rizoto a candáta na středomořské zelenině. Candát a panenka byla jídla poměrně mdlé chuti, nevýrazná vyžadující dochucení. Obsluha byla ovšem v pořádku, příjemná, ochotná-zřejmě dobré pozůstatky z lepších časů.
Zdá se ale, že Kluk v akci, zůstal někde v akci a trochu zapomíná věnovat se svému „restaurantu“.

Gonga:

škoda, škoda :) úspšnost TV show ve zdejších končinách evidentně nekoreluje s úspěchem v pohostinství…

Osobně nejsem příznivcem umělecky zpracovaných jídel – ne, že by se mi nelíbila, ale mám z nich trošku ten pocit falešnýho pozlátka – prosím, bez urážky.
Dobré jídlo sice má vypadat pěkně na talíři, ale pár různobarevných bobků na velkoplošném talíři s kresbou barevných omáček je sice krásný, ale neprobouzí chuťové buňky tak, jako poctivě nakladený talíř kouřících nudlí, nebo kachny se zelím a knedlíky. Při inspekci hloubi duše mi musíte dát za pravdu!!
Není to o tom nacpat si nácek, ale užít si to – snad o tom je tento blog. A ty bobky si prostě neužiju.
Promiňte mi mou prostořekost – nedávno jsem se s ní vyznamenala při seznámení s jedním slavným pražským šéfkuchařem, kterému jsem řekla, že chodí jako šafář. No, no comment. :-D
La Casa Argentina miluju, protože tam mají nádherné ještěrky a skvostného, leč samotinkého tukana nádherného. Jídlo je bezva, ale ze všech návštěv si odnáším velmi sympatickou, leč chaotickou obsluhu. Jednou vám prohodí Mojito nealko a alko, takže řidičí jsou náhle veselí, a neřidiči se diví, proč jim nešmakuje. Jindy se prohodí přílohy, což je u alergika docela nepříjemné, jindy prostě nědorazí grilovaná zelenina. O tom, že netrefí well done a přinesou krváka, raději pomlčím – to se dalo aspoň spravit…:-))
Dokud věci na světě dělají lidi, tak se chybuje – důležité je umět se omluvit a napravit to, a druhým umět chybu prominout, neb chybujeme všichni.
Ad Kluci – občas s nimi nesouhlasím, když dělají pitomé narážky na konto cizích hostitelů – to je hloupé, nebo hlásají bludy, které jim někdo řekl, ale z toho, co se dosud u nás vysílalo z vlastních zdrojů, jsou nejlepší.

Všem diskutujícím Hezký nejenom dnešní den.
Za sebe tu jen chci říct,že TV programy jsou takové jaké jsou.
Moje svobodná vůle či povinnost je si z nich vybírat a né je trpět až přežívat.Darovat jim to co je nejdražší,a to je čas mého života.Nic a nikdo zde není dokonalý,že?Jinak řečeno,vše je takové jaká je obecná zralost této populace zde na Zemi.Mě kluci nenadchli,a dokonce jsem ani nepátrala proč.Je mi to fuk.Mám známou,která z jejich nabídky pokrmů čerpá inspiraci pro nekonečný tip Co dnes dát na stůl???,a má s jejich recepty pouze dobrou zkušenost.
Já osobně dávám přednost pořadu Pod pokličkou,který v mém žebříčku priorit naprosto vede.
Ctím konkurenci-kreativitu každého jedince.Tím říkám,že kdokoliv si může vytvořit svůj vlastní program o vaření a to třeba ihned.A i to jeho bude něčím,co je zapotřebí do mozaiky přání a tužeb každého z nás.Znám obecnou větu Když ti něco vadí na tom jak je to teď uděláno – tak to udělej po svém a jinak.
Ráda sleduji TV Papriku,a dle mého je to nejlepší co jsem dosud poznala.Přesto chci radši žít reálný život než virtuální zprostředkovaný ozvučenou bednou.
Jinak také upřednostňuji Princip.
Princip všeho.
A u tvz.kulinářského ""umění"" mi již dloůůůůhou dobu vadí,že Princip naprosto přehlušují a tvoří naprostý paskvil.
Základní chuť přehluší něčím naprosto levným-nevhodným-přehlušujícím…
V jednoduchosti je ta pravá originalita a krása,jinak Princip.
Proč překrývat křišťál kovem-papírem-hadrem???
Přijde mi,že kdo stvoří-uvaří-upeče něco ve stylu Dort Pejska a Kočičky je ten pravý umělec.
Tak pro mě fakt ne.
Proč překrývat maso sýrem???Proč tohle či tamto???
Na bílém talíři já chci mít maso s jeho typickou vůní a chutí i dle použité technologie přípravy sólo.A totéž přílohu a oblohu.Ano,pravda,v žaludku se to stejně smíchá.Jím ale přeci i nejen proto abych nacpala bachor,ale abych si vychutnala tu jediněčnost každého pokrmu-suroviny-daru Přírody.
A v tomto kontextu dojdu k závěru,že ta jedinečnost sólo potraviny je ničím nenahraditelná a tudíž naprosto dostačující sama o sobě.Křišťál či jiný drahokam se také jenom do něčeho zasadí,přidrží se něčím.Tak proč k sólo rýži nedat jen něco od bylinek???K masu něco zeleniny…atd.atd.Rozumíte mi?
A co se tvoří poslední léta za deserty…je v mém oku i na jazyku skvělá prasárna.Proč nedat ovoce sólo???A když už s něčím,tak naprosto decentně a nechat opět vyniknout tu jediněčnost základu.Jahody se šlehačkou-tvarohem-mascarponi…atd.Naprostá klasika-Nenahraditelná klasika.Proč vymýšlet něco co již bylo dávno vymyšleno?
Informační server je již naplněn,lze z něj pouze čerpat.
A pak,nezvládám,opravdu zde naprosto upřímně říkám sama na své triko Nezvládám,když někdo použije slova Že dostal někde něco zadarmo.
Ne.to fakt ne.
I to pečivo s tím olejem je někde hozeno do celkové kalkulace nákladlů daného provozu-restaurace.
Dali vy jste někdo z vás někdy někomu něco jen tak-zadarmo???A jak dlouho by jste to tak asi mohli dělat???
Nezvládám.
To si může dovolit jen Blb co si stele rovnou bankrot.
Za luxusní požitek já považuji pobýt v čistotě a klidu,pokud možno s výhledem do přírody či alespoň nějaké zeleně,a dnes s naprostým luxusem Čerstvým vzduchem a né klimatizací.Upřednostňuji profesionály před rádobyshowbussinesama typu Roman Skamene a jiní zpěváci či herci co se domnívali jak pořídit si ˇ„žrádelnu“ je fakt dobrej byznys.Kdo s čím zachází také s tím i schází,že?
Já se také zubaři do jeho řemesla nebudu plést páč na to jednoduše nemám.
Co je pro mne za dloůůůůhou dobu naprostá špička-gastronomická špička-je profesionální pojetí gastronomie pana Michaela Trettera.Fakt naprosto dle mých představ a požadavků.Tolik-tolik jsem stála o to dát si někde /specielně k snídani/ bezkofeinové kafíčko-kávovinu typu Caro.Ani v hotelových snídárnách tohle nenajdete.Prostě vás hned na lačno zničej řádným drijákem co po něm okamžitě zvtrdnou játra do minuty.Tak za kreativitu pana Trettera já děkuji.
A v jeho baru je taky prvotřídní nabídka jak alko tak nealko.
Luxus je pro mne osobně spojení Světlo+Vzduch=Čistota
Luxus který se tu už zřejmě nevyskytuje je zaplacení personálu do Koruny „na pásku“ a tím i trvalejsší personál ke kterému je možnost si získat osobní vztah.Varuji se provozům kde se personál střídá jak dny v týdnu.To hovoří o majiteli samotném,a jaký Krám takový i Pán.
Toť mé částečné poznání.
Co vy na to?

Co třeba já na to?
Váš příspěvek je pěkně napsaný a v zásadě by se s ním dalo souhlasit. Tedy až na pár drobností…

ad Princip – Tedy Princip jak ho chápete vy, mi malinko zavání nějakým dogmatem. Pro Vás je principem jednoduchost až (jestli jsem to dobře pochopil) takřka na dřeň. Kdyby bylo toto dogma vždy strikně dodržováno, bojím se, že bychom stále byli u kořínků a středně propečené zvěřiny (darů přírody). Já naopak upřednostňuji možnost výběru a podporuji jakýkoliv vývoj na gastronomickém poli. Trochu mi tahle pasáž Vašeho příspěvku připoměla film „Ratatouille,“ kde bylo moc hezky vidět, že by určitě stačilo sníst samotnou houbu, nebo sýr, ale pokusit se to zkombinovat, přidat ještě špetku šafránu a celé to pak vyudit, to je to co spoustu lidí na gastronomii baví. Fantazie a nekonečně možností!!! Proč pouze staré, nenahraditelné klasiky? Píšete, že informační server byl již zaplněn. Který? Můj tedy rozhodně ne. A vsadím se, že kdybych žil třeba devět životů, tak ho nezaplním… Což mi připomíná, že na začátku 20. století již vědci považovali vše za vymyšlené a vynalezené. Taky se trochu spletli. Za sebe jsem rád, že existuje možnost výběru. Kdy se jeden den mohu rozhodnout pro naprosto nekomplikovaný kus masa s pečenou zeleninou a bramborem a druhý den si mohu jít ochutnat třeba něco z molekulární kuchyně a nechat se překvapit něčím naprosto novým. Nesmírně důležité také je, kdo mi vaří ten komplikovaný dort pejska a kočičky. Umí hemenex? Smaženici. Nebo i jen obyčejné Aglio Olio? Jestli ne, tak je to jen patlal, který haute cuisine odkoukal třeba na Paprice nebo vyčetl v Apetitu…Takže v gastronomii narozdíl od Principu pouhé jednoduchosti, já jsem hlavně pro fantazii a profesionalitu.

ad Zadarmo – bojím se o Vás, že to nezvládnete �?�, ale já už toho dostal a rozdal zadarmo.
Mám trochu pocit, že si pletete „dát něco zadarmo“ s „rozdat se.“ Když dávám něco zadarmo, ať už je to třeba amuse bouche, welcome drink nebo panák „na haus“ jako omluvu za zdržení, znamená to že mám komu dávat. Mám hosty, vážím si jich a chci si je udržet. Jsem v tom případě blb co si stele na bankrot? Asi těžko. Blb jsem jednoznačně v tom případě, že svým hostům nejsem schopen poskytnout ani to, za co je kasíruju a oni nadobro zmizí. Pak hosty nemám a končím. Velmi zjednodušené, ale jednoduché, (že by Princip :))

Ad showbiz majitelé – Pardon, ale zase nesouhlas. Oni nejsou všichni Skamene :) Je to jak s tím Vaším zubařem. Když budu mít dost peněz a zjistím, že by mě bavilo vlastnit zubní ordinaci, proč sakra ne? To ale neznamená, že tam budu sekat okostice, nebo svým lidem radit jak maj čistit kanálky. Skamene se bohužel téhle chyby dopustil a dojel na to. Ale aspoň to zkusil. Ti kteří to vzali za ten lepší konec, tj. jsou si vědomi finanční náročnosti tohoto podnikání, omezí svou účast na pouhou zaštitu hospody svým jménem ale provoz přenechají profíkům, těch také není málo.

Ad Tretter – Toho Vám určitě neberu. Sám bych ho na naprostou gastronomickou!!! špičku pasoval jen těžko, ale je to velmi šikovný a příjemný profesionál ve svém oboru tj. hlavně nápoje. Ví také dobře, kde trh nechal díru a co chtějí jeho hosté. To rozhodně není málo. Přeji mu ať se mu v Palladiu daří a ať je hodně Meltomilných a Ovomaltinových zákaznic. Bude to tam ještě boj :) Co jediné moc nechápu a to nejen u něj, je sázka na Dallmayr kávu. Nevidím moc komerční výhodu v tom, mít stejnou značku kávy jako je v automatu na vlakovém nádraží. Do jeho konceptu by mi spíš zapadala nějaká special Tretter´s směs na míru.
Píšete, že ani v hotelových snídárnách nenajdete nic jiného než „driják.“ To musí být nějaký omyl né? Nabídnout hotelovým hostům decaf. nebo nějakou kávovinu je úplně normální a nezbytné!
Tak asi tak �?�

P.S. Za luxusní požitek já považuji pobýt v čistotě a klidu,pokud možno s výhledem do přírody či alespoň nějaké zeleně
Tak to by se Vám mohlo líbit v nemocnici Pod Petřínem :)

Subjektivně objektivní:

Přijde mi, že to berete až příliš vážně. Gastronomie přeci taky někdy může být sranda.

Jak myslíte, že vznikaly všechny ty „konzervativní“ a dlouho zažité receptury? Přece také experimentem a touhou vyzkoušet něco nového.

Navíc máte stále možnost volby. Pokdu se vám některé trendy nelíbí – nepodporujte je a držte se svých oblíbenců :-)

Opět…Dobrý den,
v každém případě děkuji za reakci…reakci na mě…na mě jako takovou.
Je milé,že nejsem nikomu lhostejná.
Děkuji.
Děkuji za Vaše názory,které jsem si pozorně přečetla a rozhodně mě obohatily.
Nikdy Nikde a Nikomu jsem netvrdila,že mám patent na rozum a že jsem naprosto dokonalá.
Mám jen svou „nějakou“ životní zkušenost,která je doslova a do písmene subjektivně-objektivní,z které tedy vycházím páč tedy nelze jinak.
Vycházet ze zkušeností druhého sice mohu,ale přijde mi to zavánějící pasivitou.Není nad to si skočit do prázdného bazénu na vlastní nebezpečí.Většina zkušeností je nepřenosná.
A mimo to se i domnívám,že od toho všeho tu právě jsme.
To Matesola :
Dovolte mi,prosím,ještě reagovat.
Děkuji.
Pakliže si někdo dobrovolně zvolí chápat-ctít-žít Princip něčeho jako Dogma,pak to tak i je či bude.
Není to sice „to pravé ořechové“,jinak řečeno je to zajížďka-slepá ulička,ale i ten dotyčný na to jednou přijde on sám a změní to.Prostě se jen tudy dlouho nikam nedostane.
Pro mne je Princip Principem ať to třeba Vy ze mne hodláte cítit nebo ne.Naprosto svobodně si zachovávám povědomí o mě samé mnou samou.
Přesto přezevšechno uznávám a ctím život jako takový se vším bohatsvím co je možné poznat-zakusit-prožít…osahat si…
Vlastní kreativitou včetně.
Pakliže poznám co je Princip,tak se mohu kochat jeho krásou ze všech možných úhlú pohledů.
Ze všech možných úhlů pohledů.
A to pro mne platí i třeba s potravinami.
Jesti někdy lidi došly vývojem ke stvoření určitého druhu sýru,a tento druh pojmenovali či usoudily že právě toto bude pro toto normou-značkou-výhradním pojmem-originalitou,tak mi pak jen přijde poněkud divné až zbytečné to pak překrejvat až zakrejvat.
Toť vše.
A to se domnívám,že se děje velmi často,ba dokonce,že si na tom mnozí zakládají a nazývají to „uměním“.Pro mne samotnou je toho fakt někdy „cu fíl“.
Na filmu Ratatouille jsem byla s vnukem,mě se film velice líbil,on po hodince tvrdě usnul.Pro děti to bylo dlouhé.Pro mne gastro pohled.
""Fantazie a nekonečně možností""…se zmiňujete.
Naprostý souhlas.
Je tu a musí tu být tolik fantasie a tolik možností kolik je nás lidiček.Každý by to měl obohatit svým pohledem na věc-svojí kreativitou.
To ale vůbec neznamená,že se mi to musí líbit,ba dokonce, že s tím musím souhlasit.
Každý sám za sebe jsme něčím neopakovatelní-originální-jedineční.Není ale každý z nás švec-holič-zubař-kuchař-cukrář…
Takže když nejsem zubařem,tak to respektuji a vážím si a děkuji zubaři který jím prostě je.Opět,toť vše.
To vůbec ale neznamená,že se navzájem nemůžem něčím obohatit,předat si zkušenost-úhel pohledu…
Nikde není psaný,že skvělý dort musí vymyslet-vytvořit ausgerechnet cukrář.U něj je jenom veliký předpoklad díky jeho denodenní zkušenosti,že to může být právě on.A jinak právě jeho denodenní zkušenost ho může učinit naprosto zdeformovaným a bez už vlastní fantasie.
To je život.
Dávat zadarmo…zadarmo.
Když člověk naprosto nic nemá,tak co asi tak může nabízet-dát????
Když nic nemá?
Když ale vynaloží svou vůli,zvedne se od Papriky nebo Apetitu a jde tvrdě hákovat a vydělá si na otevření vlastního provozu-jedno jakého,tak to fakt zadarmo není.
A ta dřina pokračuje dál.Hodně až přespříliš se musí snažit aby všechno bylo smysluplné-provozu schopné…a vyplatilo se to.
Vniknul kapitál.Je jedno jestli osobní nebo firemní.
A z toho kapitálu se pak už může leccos dát.
Vždycky můžu dát jen tolik kolik mám.
To je Princip.
Jestli to dělám tak dobře,že mi zbývá nad rámec všech poplatků/zaplacení provozu+platu zaměstnanců atd./ i něco navíc,tak pak mohu rozdávat tvz. na své jméno.
A to se pak právě pozná „dobrý podnikatel“.
To,že dám někomu „omluvu za čekání“,tak to fakt není zadarmo.
To je pokuta za selhání.
A ta jde z kapitálu,který mohl posloužit oslavě mého jména,čili se kapitál mohl rozmnožit a né ztenčit.
Já osobně nerozdávám ani úsměv zadarmo.Pakliže souseda či sousedku několikrát pozdravím a usměju se na ní a ona po několikáté nereaguje,tak prostě končím.Nepovažuji se za blbečka.Nic není zadarmo.Alespoň né u mne.Nehodlám investovat vniveč.To se strhám a skončím pod mostem?Proč,,,
Třeba Vy jo,já prostě ne.
Respektuji a přijímám,že máte v oblibě ochucenou kávu třeba vanilkou,pro mne za mne se v ní třeba utopte,já si zachovám svůj názor,že je to gastronomický paskvil.
(Ještě jsem nezažila Itala se Segafredem s vanilkovou příchutí.Fakt ne.A jestli i tenhle druh vyrobili,tak neznám Itala který ho pije.)
Přesto netvrdím,že si jí nikdy nedám,ikdyž ta pravděpodobnost je fakt velice a velice malá.Přesto ale je.Princip svobodné vůle přežije nejnom mě.
Do SB také nehodlám jít ač vy ho upřednosňujete.
Vše je relativní.Co je krásné pro mne může být pro druhého utrpením.
Přesto přezevšechno se svět bude točit dál nezávisle na mé či Vaší chuti.
A to je Princip Spravedlnosti v pravém slova významu.Děkuji za to.
Ve filmu.který také teď běží v kinech,P.S.Miluji tě,je také o jedinečnosti každého z nás.Ona-ta dotyčná hledá svou jedinečnost.A objeví jí.Má tvořit styl bot.Její cítění-založení je jedinečné v kreativitě vymýšlet styl bot.Je nádherné,že na to přišla.Děkuji jí za to.
Pakliže Vy jste jedinečný v technickém pohledu-zkušenostmi s kávovary,taktéž Vám budu děkovat za uvedení Vašich zkušeností v život.Obohatíte tím nás všechny.
Nemusíte.Můžete zůstat třeba u Papriky.
A jestli já na svou jedinečnou mohu přijít třeba v Nemocnici pod Petřínem,může být.Pakliže tam najdu prostředí v kterém mi bude přímo blaze,tak se fakt nehodlám omezovat a ráda si ho dopřeju.
Mohu se mýlit,třeba moje jedinečnost je v tom,připomínat zde principy.Nezapomenout na to co a odkud vzniklo.
To Pan Cuketka :
a máte pravdu,docela často spadám do hlubší vážnosti.A děkuji okolí-teď teda Vám,že se mám na to vybodnout a nechat leccos plavat.Je to ale dobře?To ukáže čas.
A sranda,jo tak ta muší bejt ikdyby fotra věšeli.
To znám z dětsví.
Musím upřímně říct,že tý srandy v mém životě nějak ubylo.Tak jí tedy vyhledávám o to usilovněji…hi hi hi.
Děkuji za Vaší kreativitu a vůli vytvořit třeba i jen tenhle prostor pro slovíčka…Děkuji.
Mějte se jak se chcete mít…a ahóój

Jelikož se mi narozdíl od Vašeho prvního komentáře, trošičku vytrácí smysl sdělení, odpovídám pouze na vybrané a se mnou související:

ad Zadarmo – Je vidět, že tady se naše pohledy na věc diametrálně rozcházejí. Dá se skoro říct,že tak diametrálně, jak jen to je vůbec možné :) Zvláštní, že ještě nejsem pod mostem.

ad Káva – SB rozhodně neupřednostňuji (ani nevím, jak jste na to přišla), nýbrž vítám jako další zpestření zdejší gastro-scény.
To samé se týká i ochucené kávy. Čas od času si nějakou dám. Proč ne. Ale, že bych se v ní zrovna utopil, snad nehrozí. To, že jste neviděla itala jak pije ochucenou kávu, neznamená, že jí v Itálii nepije nikdo. Je zvláštní, že pro Vás je káva s vanilkou gastronomický paskvil. Ve Vašem posledním příspěvku zmiňujete Trettera jako gastronomickou špičku a ejhle on má ten gastronomický paskvil v nabídce také (http://curio.us/3d4)…ups.
Pro mě je třeba gastro-paskvil káva s kečupem, nebo s houbama, ale rozhodně ne třeba kávová omáčka k nějakému masu. Je to těžké a s tou jedinečností máte pravdu. Já si tu svou budu hledat, aniž bych cokoliv slevil ze své otevřenosti…

Dokonce koukám, že má Tretter v nabídce i Frappuccino®. To jsem zvědav, kdy po něm SB skočí :) „páč“ krást se nemá :)

Komentáře jsou uzavřeny.