Ochutnávka olivových olejů

Předem avizovaná olivová ochutnávka je tady! Patnáct lahvinek plných slunce se utkalo o přízeň pana Cé :) Jakpak se nám ten ukrutný boj vyvrbil?

Ochutnával jsem asi od listopadu – ve stoje, v leže, v tramvaji, ve vaně, lžičkou, z lahve i při vaření. Olej jsem vstřebával očima, nosem, pusou tak dlouho, dokud jsem nebyl celý namazaný. Potom jsem se namazal ještě jednou. Olivový olej je láska na celý život a z tohohle postu by mohl být klidně celý román…

Nebojte se. Projedeme to rychle-stručně s ohledem na „praktický“ výstup. V následujícím textíku projedu všech patnáct vzorků, postupně, podle zemí původu. Ke každému oleji pak přidám několik poznámek. Jedná se čistě a výhradně o zdivočelé chuťové buňky pana C., proto prosím neberte charakteristiky nijak závazně! Kdybyste se ale přeci jen chtěli nakalibrovat na mou chuťovou vlnu, vězte, že miluju oleje lehké jako pírko, více s ovocnými, než s travnatými tóny a s maximální závěrečnou dráždivostí (mám rád když to na konci opravdu kopne).

Všechny zařazené oleje jsou z třídy extra virgin.

(Předtím, než začnete číst, doporučuji ještě – Degustujeme olivový olej)

Emile Noël Bio (500 ml cca 170,- Kč) Francie

Jediný Frantík v mém olivovém hájku! Velice dostupný a cenově přístupný olej v biokalitě, který na český trh dodává Country Life. Těžší, olejnatý bez náznaků ovoce, v dochuti mírná nahořklost po peckách. Kuckavost (= můj nový pojem vystihujícíé onen pocit škrabkání na patře a v hrdle při dochuti) střední, celkově žádná sláva, ale hej, počkej! Je to bio :)

Salvagno Bio (500 ml cca 200,- Kč) Itálie

Reputace bioolejů je s olejem Salvagno ihned napravena. Jeden z mých dlouhodobých favoritů, k dostání např. v prodejnách Albio. Lehoučký, mírně nasládlý, s náznaky ovoce a kuckavostí připomínající spíše pohlazení. Absolutně všestranný olej a podle mého miláček publika – zatím si jej oblíbil skoro každý (včetně absolutních olivových analfabetů a kojenců) ;) Skvělá cena!

De Cecco (250 ml 190,- Kč) Itálie

Podle mého dost předražený, přesto slušný. Velice hutný, nasládlý a olejnatý kousek, který vás svou plností naprosto zavalí a nedává moc prostor k průzkumu. Osvědčil se mi do salátových zálivek, tam obstál naprosto výtečně. Neuvěřitelná kuckavost (dráždění přetrvává minutu a více)! Kdyby stál jen o trošku míň, byla by to s ním větší zábava.

Consorzio Agrario Perugia (250 ml 180,- Kč) Itálie

Velice podobný předchozímu vzorku. Je však o něco lehčí, více živý. Pokud přežijete závěrečný nápor tisíce jehliček na vaše patro, odmění se vám dlouhotrvající dochutí po jablkách a posečené trávě. Zprvu mě moc neoslovil, čím déle jej ale používám, tím více si mě získává svou osobností. Zajímavý počin menšího zemědělského sdružení, cenu opět raději nevidět.

Fior di Zagara (750 ml 350,- Kč) Itálie

Asi jediný, cenově rozumný oj-lej z celé italské čtvařice :) Máte tam všechno, co byste mohli chtít od italského olivového oleje – svěží lučinu, travičku, nějaký ten náznak ovoce a ostřejší kuckovatost, čili dráždivost. Velice pěkně a intenzivně voní a po této stránce si je podobný s řeckým olejem Kalliston (viz níže). Zajímavý počin za rozumnou cenu.

Taky potěší, rukou vypsaná, etiketa s označením várky sklizně. Je fajn vidět, že na tu flašku alespoň někdo šáhl rukou. No. Prupiskou .)

Ardoino L’Oliandolo (500 ml 590,- Kč) Itálie

Hodně drahý olej v tmavé lahvi obalené do zlaté kovové fólie. Ochutnával jsem už jeho sklizeň z roku 2005 a byl jsem jím absolutně nadšen. U této letošní várky si už nejsem tak jistý. Každopádně se jedná o velice osobitý olej, se zvláštním parfémovým aroma, záhadnou chutí a razantní dráždivostí. Ten olej v sobě něco má, bohužel nejsem s to, jeho tajemství rozkrýt. Nevím ale, jestli ta hra na honěnou za ty peníze stojí…

Carapelli (500 ml cca 180,- Kč) Itálie

Supermarketový olej z masivní produkce. Není vyloženě špatný, ale podruhé už si ho nekoupím. Ve všech charakteristikách je víceméně průměrný, plytký. Exituje na to myslím docela trefná charakteristika – „bez osobnosti“. Nenajdete v něm skoro žádné výraznější ovoce, travičku, nebo něco podobného. Stačí si připlatit 20 – 30 Kč a dostanete olej dvakrát tak dobrý! Ale ne, jsem na něj moc přísný. Pokud byste měli vybírat pouze v supermarketu, tak je to dobrá volba ;)

Domácí olej z Itálie (dárek ;)

Tenhle domácí olejík jsem dostal darem od jedné věrné čtenářky (díky!!!). Jedná se o olej vyprodukovaný čistě v domácích pomínkách, vyrobený ze sklizně 2005. Je na něm krásně vidět jak olej stárne. Skoro vůbec už nepálí, v chuti převládá mírná, jakoby oříškově-kartonová pachuť. Vypadá to skoro jako slunečnicový napůl smíchaný s olivovým. Přesto je ten vzorek moc a moc zajímavý. Když jsem o předchozím oleji Carapelli prohlásil, že nemá osobnost, tak tady je to pravý opak. I přes své stáří mě fascinuje a dokonale mě navnadil směrem k olejům z domácí produkce!

Sitia 0.3 (500 ml cca 199,- Kč) ňecko

Sitia, to byla láska na první pohled. Nesmírně lehoučký, nadnášivý, šťavnatý až sladký, s pestrou paletou ovocných příchutí a středně dráždivý. O tomto vzorku mohu směle prohlásit, že se nejedná o olej, nýbrž o zeleninovou šťávu! V porovnání s většinou olejů zde i na českém trhu, naprosto odzbrojující poměr cena / výkon!

Kalliston (500ml cca 180,- Kč) ňecko

Klasický zástupce řeckých olivových olejů, hodně podobný Sitii. Na rozdíl od něj připomíná svých chuťovým i aromatickým spektrem rozkvetlou louku. Překvapilo mě, jak olej pěkně a silně voní. Když si ho kousek kápnete na hřbet ruky a rozetřete, je to skoro jako parfém. Absolutně čistý, harmonický, bez jediné vady. A Cena? Vidíte to sami.

Kalliston nefiltrovaný (500ml) ňecko

Tenhle olej je trošku mimo soutěž, spíše pro zajímavost. Jedná se o nefiltrovaný olej z oliv odrůdy Koroneiki z neposkvrněné oblasti Kranidi (asi 25 km od Epidauru). Nefiltrované oleje (nebo např. oleje lisované jen kameny) se zatím u nás moc nevidí. Tohe je můj první. Když si ho nalijete do skleničky, zakalení není moc patré. Proti sluníčku ale dělá úžasné efetky. Tady pro srovnání dva klasické filtrované oleje (tmavé sklo v protisvětle).

V pravo pak vidíte, jak se chová nefiltrovaný. Hypnotické!!! :)

Chuťově je to velice zvláštní zážitek. Olej je jakoby trošku drsnější, kyselejší a travnatější, skoro jakobyste v něm cítili čerstvou olivovou drť (nebo nasekané lístečky). Myslím, že to není pro každého, ale je to jedinečný zážitek. V Česku jsem viděl ještě jeden italský v biokvalitě (dokonce snad i čistě kameny lisovaný), ale než jsem ho stačil ulovit, byl pryč.

Carbonell (500 ml cca 180,- Kč) Španělsko

Přesně kvůli tomuhle oleji jsem několik let nedovedl pochopit, co je na olivovém oleji tak dobrého. Carbonell je typický představitel supermarketového oleje. Za své peníze nedostáváte odpovídající protihodnotu, nýbrž podprůměrný olivový olej z masové produkce. Lehčí až vodový pocit v puse, všudypřítomná peckovitost, slabá dráždivost a skoro žádná dochuť. Na tomhle příkladu vidíte, že splnění kritérií pro kvalitativní třídu extra virgin, ještě nezaručuje příjemný zážitek. Doporučuji k fritování.

Palacio de Andilla (500ml cca 200,- Kč) Španělsko

Následující tři oleje jsem podrobně popsal v samostatném článku – Ochutnávka olivových olejů ze Španělska (všechny charakteristiky tam). S odstupem asi dvou měsíců, jsem k nim nakonec hodně přilnul. Konkrétně tenhle vzoreček se mi zdál chuťově dost fádní (i když velmi chutný), postupně jsem se ale na jeho neopakovatelnou hutnou máslovou chuť doslova namotal. Pokud uvidítě něco podobného z oblasti Bajo de Aragon, určitě doporučuji k zakoupení!

Arbequina Rihuelo (500ml cca 200,- Kč) Španělsko

To samé platí i zde. Sametově jemný olejík z oliv Arbequina s oříšky a máslem. Postupně, pomaloučku, ale jistě vás dostane na kolena, odkud potom už jen znepokojivě pozorujete ubývající hladinku v lahvi.

Castillo de Tabernas (500ml cca 200,- Kč) Španělsko

Travnatý ďábel z pouště. Osobně výrobce podezřívám, že do toho oleje potají sypou táčky s posečenou trávou. Salátová jednička s neuvěřitelnou kyselostí pod 0,1!!!

Závěr

Nebudu určovat jednoznačného vítěze, uvedu pouze výběr olejů, které se nestydím doporučit:

  • Itálie – Salvagno, Fior Di Zagara
  • ňecko – Sitia, Kalliston
  • Španělsko – oleje Bajo de Aragon + odrůda Arbequina

I když tomu prdaljz ruzumím, neodpustím si následující rady a tipy. Opět zjednodušeno do bodů. Podávejte lopatkou:

  • olivové oleje nekupujte v supermarketu (stejně jako např. víno)!
  • pročmuchávejte menší prodejny, internetové obchody, nebo si je dovážejte rovnou z ciziny
  • dobrý olivový olej lze v Česku koupit do 200,- Kč za 500ml
  • hlídejte si datum sklizně – nekupujte oleje starší jednoho roku!
  • vyhledávejte oleje od podezřelých zemědělských družstev s neumělým designem lahvinek (je to sranda!)
  • vyhněte se olejům v průhledném skle
  • otevřený olej spotřebujte do měsíce!
  • zamilujte si olivový olej, bohatě se vám odmění

To je ode mne prozatím vše. Bohatě promazán tímto elixírem mládím vyrážím na hory, kde budu volně pokračovat v experimentech s olivovým olejem, jako ideálním mazivem na běžky i sjezdky při všech teplotách ,)

Skol! Olive oil!

Reklama

Komentáře

Jen jestli nenechávají popis etiket olejů Fior di Zagara až obchodníkům před prodejem… :)

Jinak díky za rozsáhlý, ale přesto zajímavě podaný a čtivý průzkum olivových olejů pro začátečníka, který taky po zakoupení oleje Carbonell nechápal, co je na nich tak extra.

Teda Cuketko, to je nářez :) Díky!

Potvrzuji, že olej Sitia, kterýžto mi byl laskavým panem C. darován za třetí místo v jeho receptové soutěži, je opravdu skvělý. Tajně si na něj chodím do spíže a už mám sotva na dně…

Díky za článek! Taky jsem si donedávna myslel, že Carbonell je to nejlepší, co můžu koupit :)
Nevíte někdo, kde oleje Sitia nebo Kalliston sehnat v Brně? A nebo vůbec… je tady někde obchůdek aspoň trochu podobný pražské Olympii?

Dobra prace!!!!!!!!! Urcite neco z vitezu vyzkousim!
Ale nemelo by se zapomenout, ze kazdemu opravdu chutna neco jineho. To co chutna mne, treba nechutna sousedce!
Cuketko a co Olivova kucharka??? Uz je rozectena?

S patřičnou dávkou nostalgie a kvalitní skleničkou červeného z oblasti Biblia Chora popíjím a vzpomínám na chvíle,kdy před 15-20 lety bylo vrcholem zdravého životního stylu vařená brokolice,šunka a na Vánoce pomeranče s mandarinkami..Je opravdu radost pročítat řádky,které jsou plné radosti z dobrého jídla,pití a vůbec smyslu života.Bez prvotřídního olivového oleje si dnes nedovedu představit ani jeden den a někdy se zamyslím zda-li jsem vůbec normální,když po probuzení v poloviční agonii mířím do kuchyně a jen tak zlehka si přihnu z láhve olivového oleje.Něco dobrého na tom určitě bude,nebo vlastně spousty,ale i kdybyto byl pouze ten pocit,že používáme identický olej,který před třemi tisíci let usrkávali v ložích antických divadel staří řekové,tak i to má blahodárné účinky.Jen to sluníčko..,jen to sluníčko nám tady chybí..Už se těším,až jako potměšilý stařík budu lisovat vlastní olivy,posedávat před domkem u moře na peloponésu a usmívat se nad dopravní zácpou od muzea až k jihlavskému sjezdu..Těch 500 vlastních olivových stromů,které brzy budeme v oblasti Kranidi vysazovat budiž mi svědkem..Marcel

Ahoj, opět super článek. Malá prosba, asi si sám uvědomuješt, že ovlivňuješ minimálně nákupní chování čtenářů Tvého blogu. Nebylo by možné při takovýchto rozsáhlejších recenzo-testících dát na konec článku nějakou pomyslnou tabulku úšpěšnosti olejů ? Mě se třeba moc nechce číst recenze na něco co nechutná, průměr a špička mě zajímá. Díky a hezký den Jirka.

malý dotaz mimo mísu s olivovým olejem :-) Cuketko nepocházíš z Ostravska? Slovo „táčky“ není moc pražské.

Děkuji panu Cuketkovi za skvělý blog a vždy čtivé články. Moc bych mutaké přál aby měl šanci ochutnat i Chilské olivové oleje, protože ty patří mezi naprostou světovou špičku.Asi nejlepší je 100% Organico San Pietro
Třeba bude šance je ochutnat na Premio Biol Italy 2007.

Jen pro zasmání co píšou o chilském oleji amíci:
„Let’s just skip the Italians. Why? Here’s the inside scoop: they import their oil from Chile, bottle it in Italy, and call it Italian.

Here, you get the real stuff, without the middle man. So you can buy the real stuff, direct from Chile, or you can buy Italian Olive Oil which is older and from Chile anyway.

Besides, Chile’s olive season is six months after Italy’s, so the oil is not only better, it is fresher.“

Symetric:

díka za odkaz. pro informaci: pokud je olej označen jako extra virgin v zemi, která je členem IOOC, nesmí mít ani jednu z negativních charakteristik. tj. pokud ochutnáváme kupný e.v. olej, můžeme to v podstatě přeskočit.

ten odkaz doporučuji celý k načtení, je tam vše skvěle rozvedeno do nejmenších detailů!

Bali:

olivová kuchařja už je doma a právě se v ní rozhlížím, zmínka zde určitě bude! :)

Jirka Sekirka:

uvědomuju. tabulka doporučení je na konci článku.

Lukáš:

pocházím, už jsem to tady vícekrát vyjevil. púro všechny ostatní – táčky = kolečka :)

Matesola:

díky za tip, osobně jsem neměl možnost ochutnat. chile je na tom stejně jako US nebo australani. jsou noví na trhu a zkouší se prosadit. jejich nevýhodou je, že olivy nemají v jejich zemích jakoukoliv tradici (kulturní ani výrobní) a proto u zákazníků narážejí na odpor.

já osobně se na tu novou vlnu těším, slyšel jsem toho hodně o austalských olejích. určitě to povede k nárůstu konkurence a zlepšení kvality. zákazník ude mít určitě větší výběr!!! :)

k té citaci co jste tad uvedl, to možná platí pro větší průmyslové výrobce, u těch menších to absolutně nepřipadá v úvahu.

co se týče té doby sklizně tak to ten olej je čerstvější, ale zase jen těch 6 měsíců než přijdou na trh oleje z Evropy, takže jsou na tom úplně stejně.

jinak bacha na to, stejně jako u vín z nového světa je to všechno obrovský hype, všechny informace o zázračné kvalitě olejů z nového světa je třeba brát s rezervou. jsou v tom nesmírně velké investice, takže tlak na konzumenty bude obrovský.

Ta citace co jsem uvedl je opravdu jen pro zasmání a myslím si, že se netýká snad ani větších producentů. Ale můžu se samozřejmě mýlit :).
O kvalitě vín a olejů z „Nového světa“ se opravdu dá diskutovat.
Budu se radši držet toho Chile, ač je to taky NS.
Vemte si, že máte know how ze starého světa + finance + celkem levné náklady na pracovní sílu, ale hlavně, unikátní a nesouměřitelné podmínky k pěstování vinné révy a oliv (mikroklima, půda, rozdíly teplot, téměř žadní zásadní škůdci apod.).
Jestliže starosti s pěstováním téměř odpadají, můžete celou svou energii napřít do kvality produkce i zpracování, a hlavně do inovací všech myslitelných technologií.
Tak jediným problémem, kterým vidím a jak správně uvádíte je nedostatek osobního vztahu k těmto plodinám.
Protože, imho, kdyby chilané byli jako francouzi nebo italové a nechlastali jenom coca-colu, tak už by se svými skvělými víny nemuseli překonávat žádné předsudky.

P.S. Syslím si doma 250 ml. lahvičku Aceite de Oliva od Banquete, loňského vítěze LA County Fairu.Tak můžeme někdy podegustovat :)

Děkuji za tento průzkum světem olivových olejů, musím říct že olej Sitia naprosto předčil moje očekávání a teď se vrhnu na Kalliston.
K olejům z Nového světa můžu říct následující:
Olivovníky jsou většinou hodně staré stromy, v ňecku např. tisíce let a dokonce jsem někde četl, že jim trvá cca 20 let než přinesou skutečně plnohodnotné plody. V prospěch Evropských olejů mluví tradice, vztah k tomuto odvětví a prověřená kvalita. Osobně bych rád ochutnal Chilský, nebo Australský olivový olej, jen se mi příčí takové obchodní pojetí, jak ho evidentně pojali v U.S. Musím říct že si rád dopřávám Chilské víno, hlavně červené, ale právě proto že se odlišuje od Evropských. Cesta typu – kupte si náš výrobek je stejný jako Italský poukazuje na čirý nedostatek obchodní dovednosti.

Díky pane Cuketko, díky! Od momentu kdy jsem ochutnal olej Sitia jen přemýšlím co dalšího s olivovým olejem si dám. Těstoviny s janovským pestem s tímto olejem jsou ještě lepší a to jsem myslel, že už to ani není možné. A navíc mám ten obchůdek co by kamenem dohodil.

Emigrant:

smýšlím o tom podobně. každopádně na ty oleje z NS se těším a jsem neskutečně zvědavý :)

mn:

jsem rád, že jsme vám otevřel alespoň tohle malé okýnko. čeká tam toho na vás mnohem více :)

Ochutnal pan Cuketka i extra panensky olej Bertolli? Zajimal by me vas nazor :).Diky

Mirek:

měl jsem ho, ale abych mohl trvrdit něco přesnějšího, tak dobře se nepamatuji. je to obří globální značka podobná Carbonell, Borges, Carapelli tj. olej s osobností od toho nečekám, ale je dost dobře možné, že neurazí podobně jako tady zmiňovaný Carapelli :)

Olej Sitia jsem si přivezla kdysi s Kréty a pak už na něj nenarazila. Jak tak čtu, bežně se ale dá u nás koupit. Poradí prosím někdo kde? Jsem v Praze, o to je to jednodušší.

Děkuju mockrát, objevila jsem tyto stránky nedávno, tudíž je ještě nemám prozkoumané…Olympii mám pár zastávek tramvají, takže brzy zajdu..

Olivový olej jsem kupovávala v normálních obchodech celkem bezmyšlenkovitě.
Pak mi dal majitel toskánského sadu darem čtvrt litru toho nejlepšího z nejlepších… To jak olivy dozrají, jde hospodář sadem a ručně si trhá jen ty nej nej kousky. Pak je složí na hromadu. Nelisuje. A to, co samovolně vyteče, si stočí. Ó ne, to se neprodává, to je jen pro rodinu a významné přátele. Taky je toho je pár lahviček.
A den na to svolá čeládku a začne ta pravá „průmyslová“ sklizeň.
Takový olej je sen……

signora:

podobné oleje jsem měl možnost ochutnat pouze ve dvou případech. nefiltorvaný výběrový olej je naprosto smyslystrhující zálšžitost. človšěk má chuť tu šťávu lokat jen tak a ne je rozřeďovat použitím v ostatních pokrmech :)

No to rozhodně ne! Nepřidávat do pokrmů!
Nejlepší je s čerstvým doma pečeným chlebem a špetkou soli.

A signorina, ne signora, prosím… ono se to pak nerýmuje s Zucchina :-)

anoano, nejlépe hltat rovnou z lahve…..

ó promiňte v 1:25 jsem již vetchého zraku a postřehu… ;)

Asi jste si zapomněl loknout posilujícího oleje! :-D
|..) (pokus o emotikon Cuketka)
U

nema nekdo zkusenost s extra virgin olejem Monini? bezi na neho i nejake reklamy tusim… nechcu kupovat dvoulitrovku naslepo :-)

Bada:

mám tady na stole zrovna Monini Bios, jejich varienta e.v. v viokvalite. veliceptrijemne prekvapen. doporucuji. mam tady ted jened olej z greek corner, dam ho sem spolu a popisu podrobneji…. ;)

Skvely test.
Jenom otazecka:
Co je vlastne spatneho na olejich v pruhlednem skle?

Mirek:

je to jednoduché, olivový olej velice docela rychle podléhá zkáze a degraduje. vystavení slunečním paprskům proces urychluje, lahve s tmavým sklem jsou přiměřenou obranou. pokud ale olej zkonzumujete např. do 14 dnů je vám to na nic a můžete klidně kupovat v průhledném, stejně tak pokud olej skladujete někde ve skříňce bez přístupu světla… ;)

Cuketka:

No ja si to myslel, ja jen ze to tak trochu v clanku vyznelo jakoby samotny fakt ze jsou v pruhlednem skle znamenalo ze jsou nekvalitni…diky.

Mirek:

to vyznění je do určité míry na místě. tmavé sklo je dražší a pokud výrobci jeho olej nestojí za kvalitní obal, něco nám to už napovídá. já osobně, když vidím průhledné sklo, mám se na pozoru! :)

samozřejmě klíčová je ochutnávka!!! ;)))

Mr.Cuketka : V jakých podmínkách bych měl olivový olej správně skladovat ? Je mi jasné, že pokud ho vypijete za 14 dní, moc na tom nezáleží, to ovšem u mě nehrozí a tak jsem dnes koupenou,otevřenou a důkladně ochutnanou Sitiu uložil do ledničky.

lednička oleji nevadí, ale zároeň ani neprospívá. olej vám totiž ztuhne a jak ho potom chcete nalívat do salátu :) to by potom na to musel abýt lžička na výrobu olivových hoblinek :))

pro skladování je rozhodující spíše temno, olej nemá rád sluníčko. tj. nejlépe černé sklo, nebo někam schovat. ne nad sporík, ale třeba do špajzu.. tam je to ideál. osobně doporučuji jakýkoliv kvalitnější olej spotřebovat do 3 měsíců od otevření… časem sám poznáte, jak z něj vyprchává aroma :)

ale s tou sitii jste udělal dobrou volbu, myslím že nakonec to skaldování ani nebudete muset řešit :) (a zíkáte závislost, jako já!)

Pročítám si téma bruschetta a degustace olejů. U degustací olejů na veletrhu v Itálii jsem si povšimla významného detailu: stejně jako sýry a pokrmy žádají víno své oblasti, tak i olej se degustuje nejlépe s chlebíkem stejné lokality! Nastává až zázračný okamžik, kdy se požitek stává extází. Tento jsem zažila o olejů z Puglie, Sicílie, pak Abruzzo a teprve pak Toskánsko! V současnosti testujeme oleje od vinařů.
Je tradicí mít při vinicích i olivový háj. Obvykle olej od vinařů bývá hodně jiný, má velmi silné aroma, není pro standartní kuchyni.
To nejlepší, co jsem ochutnala, byl sicilský chlebík, s velkýma okama (olej se nenaléval nejlíp), a tmavou silnou kůrou, chuť vás pošle ihned do náruče matičky ňecka a solidních 3000 let nazad.
Někteří olejáři snad z nedostatku zajímavých chlebů, nebo z lenosti, opékali bílý toustový, což bylo moc dobré, ale na sicilského okáče to ani nedohlídlo.

Nakopnuta tímto článkem rozhodla jsem se dneska koupit místo levného supermarkeťáku něco jiného… zde uvedené oleje jsem ve Sparu nenašla, riskla jsem tedy jejich Bio Naturpur (půl litru za 139,–). A přesně jak se píše u Carbonellu, doteďka jsem nechápala, co na tom oliváku všichni mají, teď už to chápu :) Chodím ucucávat a na chlebu bude asi chvilku bydlet olej místo másla. Ten lacinej byl hnus, chuť to nemělo, divně to smrdělo, v krku to škrábalo jako ďas (a samozřejmě se to prodávalo v čirém skle). Tenhle je jemný, neškrábe vůbec a chutná tak nějak… zeleně, šťavnatě, trochu do ovocna. Špička to asi nebude, ale v porovnání s levnou produkcí nebe a dudy. Příště zas vyzkouším něco dalšího.
Akorát když jsem koukala, že nejvíc v regálu chybí těch levných hnusů, kolik lidí si je asi kupuje v domnění, že teda mají v salátech tu vynikající italskou klasiku :))

Vimaana1:

omlouvám se za pozdní odpověď .) s tím chlebíkem mě to nenapadlo, ale dává to smysl. strašně moc rád bych se na něco podobné ho dostal!

Ada:

táááák a další ptáček oliváček se nám chytil :) gratuluji vám!!! vidíte, že nekecám :))) můžu vás ujisti, že jste si zavařila na celý život, olivy a oleje z nich budou číhat na každém rohu!

Chichi, ptáček oliváček!:)))Že by nový terminus technicus?A hezky česky?:))))

11: minuly tyden jsem v makru (resp. metru.de) koupila australsky olivovy olej z Dandaragan Estate. Moooc dobry, prirovnala bych spis k reckym olejum, na etikete je presne best before:28.3.2009. Na etikete rikaji, ze je to blend nekolika oleju. tak by mne zajimalo, jestli nahodou pan Cuketka nevi, jak to je s blendovanim jinych olivacu?

Nedávno mi dávala jedna paní degustovat olivový olej pouze z černých oliv v bio prodejně na Karlově náměstí. Zajímavý. Možná více aromatický.

Já jsem úplně unešen olejem LULIF v biokvalitě z ručně sbíraných oliv, který jsem si náhodou koupil přímo u majitele olivového háje v Itálii. Byl nehorázně drahý, ale jeho vůně posečené louky mě pokaždé dostane. Pokud byste měli cestu kolem
http://www.lulif.it
tak se zastavte, jo a má i víno.

Zdravím, hezký článek. Jen nechápu to doporučení: „Nekupujte olivový olej v supermarketu, stejně jako víno“. To jako když se dostane víno do supermarketu, transformuje se v odpad?

43: Část toho vína v supermarketech je odpad ještě dřív, než se tam dostane (minimálně v těch našich) a zbytek se tam pokud vím často v odpad postupně transformuje díky nevhodným podmínkám skladování. Samozřejmě ale člověk může mít štěstí.

Díky za cenný článek. Osobně jsem byl nedávno překvapený olejem Monini classico, není těžké ho sehnat, nedráždí a má pěkné chuťové tělo.

Děkuji za super psaní :) Doporučíte prosím někdo eshop, kde se dají koupit dobré, třeba i rozlévané olivové oleje?

↪ 48 Kate: Otevřený olej k ochutnání má málokterý obchod. Zkusil bych trhy. Když tam nějaký prodejce je, většinou dává i ochutnávat. Na jistotu jsou i obchody Vom Fass,které prodávají olej stáčený.

Co vy na to?

nepovinný, ale díky němu máte obrázek (jak?)