Pan Cuketka na cestách: Barcelona

Zvu vás do Úžasného města s velkým a dlouhým Úúú;) Fotky a reportáž z mé loňské jarní návštěvy Barcelony + 3 praktické tipy, kde se najíst v rozmezí 5–15 Euro! Unikněte s panem Cuketkou alespoň na chvilku z téhle úmorné (a debilní) zimy!

To na co koukáte na titulce je DOKONALÁ Paella s mušlemi, krevetami, rybami a kuřecím (tzv. Paella mixta), kterou dostanete za cca 10 Euro v restauraci La Fonda (mapka). La Fonda mi byla doporučena jako místo, kde zajít na španělské (katalánské) speciality (hlavně Paella) za velmi rozumné ceny a v super kvalitě.

Praktický tip: La Fonda je vždy plná. Před restaurací tak vždy najdete špalír lidí ve frontě. Nenechte se odradit (i když vůbec neumíte španělsky) a frontu vystůjte. Na konci sbírá personál požadavky na místa, stačí mu anglicky nebo na prstech ukázat pro kolik osob chcete stůl et voilá – za chvilku jste uvnitř u vytouženého stolu. Interval čekání je od 10–45 minut, pan Cuketka čekal cca 40 minut. Opravdu zdůrazňuji nenechte se odradit, fronta je v Barceloně vždy důkazem dobré restaurace. Platí: neny fronta, neny kvalitet!

Na fotkách si všimněte jak vypadají paella pánve, jak jsou hezky uvnitř zhnědlé a letitým vařením ušmudlané. Říká se, že čím starší paella pánev tím lepší paella. K paelle se určitě ještě vrátím (v létě) – dovezl jsem si dvě pánve a musím přiznat, že paella je jídlo, které mi stále odolává a zatím se mi nepodařila ani jediná zdařilá napodobenina :/ Paella je Královna!

Takhle vypadá další lahůdka ;p Jedná se o modifikaci paelly, kde místo rýže jsou použity tenké nudle. Jmenuje se to „Fideus“ nebo podobně bohužel mi přesný název vypadl. Je to víc tomatové a míň masové, v podstatě už to není paella ale úplně nová úprava. Uživatelské recenze s obrázky vám napoví ještě více ;)

Protože měl z La Fondy pan Cuketka oči navrch cuketky ještě 24 hodin po návštěvě podniku, získává tahle španělská kráska deset českých cuketek ;)

Přeřadíme na nižsí rychlost a vypravíme se do příjemného fast-foodu, který mi učaroval (a taky mě několikrát zachránil v noční Barceloně od post-alkoholického hladu). Jedná se vegetariánský falafel fast-food Maoz, který je otevřený vždy do pozdních nočních hodin. V centru Barcelony jsou hned tři pobočky! Základní nabídku tvoří božský falafel podáváný v pitě se spoustou různě upravené zeleniny. Hlavní fintou je však all-you-can-eat salátový bar, ze kterého si můžete do své pity neomezeně nandat (i přidat) cokoliv uvidíte! V nabídce jsou různé druhy nakládané, grilované a jinak fikaně upravené zeleniny (lilky, cuketky, papriky), luštěniny (cizrna!), saláty, omáčky (salsas!), dipy (hummus) a jiná kouzla. Skoro žádné z nich není v česku běžné a všechny do jednoho jsou dokonalé! Cena 1–3 euro, podle toho jaký druh falfelu zvolíte. Doporučuji libozvučně znějící Maoz Royal ;p

Takže to bychom měli Maoz, který za svou jedinečnou záchrannou roli a inovativní vegetariánský koncept obdrží 8 cuketek! Pravdou je, že asi po čtvrtém nočním nájezdu, už jsem falafel nemohl ani vidět…

Zlatý hřeb téhle trojjediné svaté kombinace je podnik, který mě vyřadil na delší dobu z oběhu! I kdybyste vynechali Sagradu Famili nebo třeba park Park Güell, dalo by se to prominout. Kdybyste však vynechali podnik La Champagneria, natrhnul bych vám cuketu! ;)

Na obrázku vidíte malý a úzký vchod do podivného podniku, kde se na cca 20–30 metrech čtverečních mačká nespočet lidiček držících v jedné ruce obrovský sendvič s Jamon (vepřová na vzduchu sušená šunka) a v druhé ruce celou lahev růžového šampáňa Cava. ňeknete si – tady je přece úplně narváno, jdeme dál, ale OMYL – zábava teprve začíná!

Koncept champagnerie (nebo snad šampaněrie? obojí zní v CZ hloupě) je takový, že se namáčknete do brutální tlačenice, vybojujete si svůj „bocadillas“ (zapékaný „sendvič“, taky už jsem zapomněl přesnou transkripci), láhev šampáňa a pak v neustálém boji o životní prostor splynete s nejlepší atmosférou na světě ;) Já osobně, kdybych neměl zkušené španělsky mluvící průvodce, bych byl na místě ztracen a rozdupán. Už samotný proces objednávky a vůbec přežití v podniku je složitý, hlavní finta je však vždy dva sendviče + jedna lahev. Samotné sendviče ani samotné lahve (či sklenky) se neprodávají. Jo a jestli si myslíte, že jste vycvičení z tlačenic v pražském metru – tak prd ;o)

A teď se podržte – láhev výborného šampáňa (Cava, bližší detaily následkem šoku smazány) za cca 1,5 Euro, sendvič v podobné cenové hladině! Za jednu návštěvu jsem vypil snad dokonce i celou lahvinku a snědl dva obří snedviče. Vylezl jsem promočený šampaňským a v šílené euforii. Byl jsem rád, že jsem přežil. Ten pán s pleškou v modré bundě před vchodem, tam nestojí jen tak. Pokud byste chtěli se sendvičem nebo se sklenkou v ruce opustit prostor podniku rázně vás zastrčí (ručně) zpátky, nebo vás slušně požádá abyste obojí zanechali uvnitř. V podstatě celý koncept stojí na té mačkanici a na tomhle nekompromisním pánovi, který udržuje ten správný lidský tlak ;)

Podnik se jmenuje Can Paixano, ale všichni ho znají jako La Champagneria. Najdete ho v ulici C. de la Reina Cristina plné obchodů s levnou asijskou elektronikou!

Deset cuketek je málo!

Příště doplním další fotoreportáž z Barcelony z obřích katalánských slavností plných jídla a tance + určitě podrobně rozeberu Cuketkovy různé pokusy o španělskou kuchyni: Paella (stále odolávající) a různé Tapas (některé již plně osvojeny!). Vězte, že do španělska se chystám opět na jaře, takže další materiály budou následovat. Španělsko je momentálně moje záslíbená kulinářská země číslo jedna, mohl bych o ní psát donekonečna ;)

Reklama

Komentáře

Do Katalánie sme zavítali vlani v lete a tiež sme ochutnali Paellu. Musím sa priznať, že mne nechutila. Zato taká Sangria, na tú nemôžem povedať ani pol krivého slova ;-) A ako sa na česko-slovenského človeka patrí, vypapali sme z nej aj to ovocie – predsa im to tam za tie prachy nenecháme!

Sangria je velmi nebezpečná šťávička, jestli na ni máte chuť, zajděte do La Bodegy kousek od letenského náměstí. Můj oblíbený podnik na sangrii a tapas. Recenze bude zde až zase navštívím a odfotím….

Paella je určitě věc chuti, ale ta v La Fonda byla velice user friendly! ;o)

tak takhle daleko jsem ještě bohdá nebyla, ale co já vím ,že :))) Jen jedno k tomu dodám: Pane Cuketko, byl jsi v UK? já jen.. .kdybych bývala fotila a popisovala anglická jídla… nevím jak by to dopadlo :))) ale k jídlu to moc nebylo.. .takže.. díky za takové namlsání :)) BTW.. mám doma moooc starou hliníkovou pánvičku.. a ne a ne se s ní rozloučit… mamča má ještě starší , snad ji dostala od babičky… a taky se s ní nemůže rozloučit… inu… jsou věci, který novýma nepřerazíš a nepřerazíš :))

v UK jsem zatím nebyl, ale plánuju, o jejich jídle jsem slyšel ledacos, láká mě spíš LONDON shopping ;)

ooo jéé.. pakliže jsi milovníkem nákupů – tak se stoprocentně vyřádíš :))) je tam toho obří spousta k vidění i nakupování. Já se úžasně vyblbla při výběru čajů. Anglické čaje mohu jedině doporučit, jsou skvělé. Vozila jsem jich domů spousty – nejrůznější druhy. )

Dneska jsem vás objevila a už jsem nadšená. Letos v létě do Barcelony nejedu, nemám našetřeno:-( Ale příští léto určitě pojedu, snad i s dcerou, ještě jsme neviděly všechno. A teď už vím, kam máme jít na jídlo. Dýchlo na mně léto a dovolená. Moc vám děkuji a už teď se těším na pokračování. A nechystáte se do Paříže? :-)

ohhh parisssssss ;)))

paříží jsem proletěl jako nažhavený nůž máslem loni na silvestra, stihl jsem si dát jediné kafí a pak frnk směrem normanide….

vidím to až na příští rok, i když kdo ví? ;)

Tak jsem na doporuceni navstivil v Barcelone jak Maoz, tak La Fondu a musim rict, ze oboji nezklamalo ani trochu. Maoz tak trosku pripomina muj milovany mexicky Fresh Mex v CR. Jejich salatovy bar s cizrnou, okurcickami a vytecny hummus nic neprekona. Bohuzel pokud vim, tak v Cechach se falafel skoro nikde s hummusem nepodava – nebo snad o necem vite? Kazdopadne jsem si precetl kde vsude se Maoz jeste najde a pokud se nekdy ocitnu v Amsterdamu nebo Mnichove, tak se urcite stavim ;-)
La Fonda je zazitek sam pro sebe. Prisli jsme zhruba v 8, oteviralo se v pul devate a uz byla fronta. Na radu jsme nastesti prisli v prvni varce. Jako predkrm jsem si dal palacinku plnenou zeleninovou smesi s tunakem – fantazie. Jako hlavni chod jsem zvolil fideu, kolega si dal paellu a oboji bylo vytecne. Po hlavnim jidle me nalada jeste nepresla a tak jsem si dal pro jistotu hned dva dezerty. Jako prvni prisel katalansky krem s cerstvymi jahodami. Dokonalost. Jako druhy jsem mel cokoladovy dort, ktery prekvapil uzasnou plnou chuti. Mel jsem prilezitost ochutnat jeste jejich irskou kavu a sladkou palacinku a musim rict, ze ani jedno neni srovnatelne s cimkoli, co jsem za dlouhou dobu mel v CR. A ty ceny! Kdyz vezmu v uvahu kvalitu, tak to bylo jedno z nejlevnejsich jidel co jsem ve Spanelsku za cely tyden mel :-)

Mno a pokud nekdo nekdy navstivite Bordeaux – doporucuji velmi Cassolette Cafe – http://www.cassolettecafe.com/htm/index1.php.

Tak to jsem rád, že vše ještě takhle po roce funguje, tak jak to pamatuju ;) Děkuju za super report! Po paelle ve Fondě se mi opravud moc stýská a klidně bych zaletěl do Barcy na totočkou jen abychnavštívil tyhle tři podniky + třeba Sagradu. No asi počkám až opadne sezóna a zpříjemním si podzim…

Ad falafel, tady zatím opravdu není přitom je to arabský fastfood číslo jedna – velká škoda!!! Ze všech těch slizských gyrosů už mi je blbě, jen je vidím :/

Dík za tip na Cassolette, takovéhle tipy „od našinců“ jsou k nezaplacení.

Po roce stráveném v Amsterdamu musím potvrdit, že Maoz zachrání život nejen v nočních hodinách! Holanďané a dobré jídlo to je protimluv.

ach Maoz – vynikajuce :), vyskusali ste niekto v Barce FrescCo – all you can eat – vrelo odporucam, maju tam sice aj trosku maska, ale salaty a cestoviny prevladaju…mnamka :)

V Barcelone jsem byla pred nekolika lety a naprosto souhlasim s panem Cuketkou, co se tyka obcerstveni Maoz a champagnerie (kdyz jsem ta byla poprve, tak jsem dost nechapala… ;))) A jsem rada, ze tyto podniky stale funguji, protoze se tam chystam za par mesicu :) …La Fonda vyzkousim…

Tak velké díky za tip! La Fonda i v srpnu 2007 velmi levná a chutná. Krom paellky i gaspacho a domácí vínko, vše radost přinášející! I prostředí velmi blahodárné!:-)

Poznámka k Barceloně – FrescCo, je all you can eat, který má hodně zeleniny, těstovin, trochu masa, dvě polévky, ovoce, zmrzlinu, kávu, čaj apod. Vyplatí se tam jíst věci, které jsou jinak u nás drahé a jsou hlavně dobré – např. piniová semínka apod.
Vařená jídla jsou chuti průměrné – pozor poskytují slevy studentům apod. a dostanete i alkohol!
Jinak v Barceloně je nutné navštívit slavný trh, který ústí na La Ramblu, najdte tam vše – ryby, maso, koření, ovoce a zeleninu, vše má úplně jinou chuť než znáte z našich krajin či i ze španělských supermercados a ceny také lepší!

Ahojte právě dnes sem se vrátil z barcelony nebyl sem všude kde pan Cuketka, ale jednu sem skusil a to Fondu. Tato restaurace je opravdu super a děkuji panu Cuketkovi za super tip.

Včera jsme náhodou narazili na restauraci La Fonda,podle fronty s cca 38 lidmi jsme očekávali kulinářskou událost.Menu předkrm carpacio z hovězího super, paela mixta – planá,až hořká – dosti papriky,2 ks krevet,2 ks škeblí a 2 ks kousků masa, cena 7.95 e. Rozlévané víno bílé, karafa 1 litr 5,65e lehké, příjemné.Dezert katalánský krém, jako náš vanilkový krém bez buchtiček.Při placení nám naúčtovali o 1 karafu vína navíc, bez omluvy.Neměli příbory po předkrmu,prý moc lidí.Celkově zklamání.

Misto MAOZ na La Ramble je Wok To Go, ale o kousek dal je nastesti pobocka v Carrer de Ferran 13 (de facto za rohem, z La Ramble odbocit tam kde je KFC/MCDonald). Falafel exlusivni.

tak La Fonda asi tak neleti, bez problemu jsme si sedli a odhadem tak 1/3 mist volnych
Champanerii jsme minuli, narvano nebylo a vypadalo to tam tak nejak jak na zloutenku
dalsi tipy:
El Kilo – vzali nas tam kolegove a opravdu skvely tapas bar – https://foursquare.com/…e1bb81250be8
El Vaso de Oro – Nahodne najity tapas bar na 4sq ale dle msitnich vyhlaseny a orpavdu to stalo za to
https://foursquare.com/…a520161126e3
Brunch & Cake  – naprosto luxusni obrovske snidane (vejce benedikt na vafli atd) – https://foursquare.com/…a34ac6929c75

jeste si tak prochazim tuny fotek a checkinu tak me napada jeste sushi bistro Temaki-ya kde maj za 4sq checkin 50% slevu na rolky, ktere jsou luxusni

z nocniho zivota Polaroid Bar a L’Ovella Negra kde maji „tower of sangria“ za 30EUR (je to 5 litru) pro velky spolecnosti, slusne osetreny toceny pivo, popcorn k pivu zdarma (pred pulnoci) a pivo za 2.7 (pred pulnoci), chodi tam hlavne studenti (zahranicni), fotbalek, kulecnik atd …

Co vy na to?

nepovinný, ale díky němu máte obrázek (jak?)