Kousni si do jara!

Pojďte si pročistit unavené chuťové buňky a dopřejte jim zelené a prosluněné jitro! Všechny plody jara mají tu zvláštní vlastnost, že jejich chutě jsou nesmírně svěží, stimulující a pronikají až ke kořínkům vašich smyslů. Neváhejte a nechte se okouzlit…

Nebo oblbnout jako já! Poslední tři dny baštím všechno zelené, všechno jarní. Přidejte se! Všechno venku i na zahrádkách pučí. Stačí se jen procházet po venku a trhat všechno co vám přijde pod ruku. Pak to baštit a nedělat si z toho žádnou hlavu :)

Jedlá jarní kytice

No, spíše taková malá kytička. Jarní amuse bouche čili salát pro trpajzlíka. Můžete ji nakombinovat z kupných nebo nasbíraných úlovků. Vůbec se nebojte pestrosti – chceme ta nervová zakončení probudit, ne uspat!Já jsem vybral úlovky kupné i natrhané „za barákem“:
  • polníček (jemná a zvláštní chuť)
  • arugola (svůdně hořká)
  • mladé listy ještě nekvetoucí pampelišky (skoro jako rukola, ale jemnější, šťavnatější)
  • spařený výhonek kopřivy (jemný, záhadný, stačí zalít vařící vodou)
  • květy sedmikrásky (strhující!!!)
  • obyčejný salát (na svázání)
  • plátek ředkvičky s ďurkou (aby se kytička nerozpadla)
Nemusíte z toho nic vyrábět klidně jen ochutnávejte. Květy sedmikrásky, pampeliška i spařené listy kopřivy jsou naprosto bezpečné, nebojte se. Postup je jednoduchý:
  • ze všeho udělejte malý svazeček
  • konce stonků orientujte jedním směrem
  • ty pak zabalte to utrženého proužku salátu natěsno
  • fikaně přes to navlečete plátek z ředkvičky s dírkou (vykrojíte nožikem jedna-dvě)
  • ten to pěkně pojistí

Kytičky můžete sníst jen tak – v tom případě máte zaručeno, že si vás najdou veškeré pronikavé složky (hořčiny, třísloviny, kyseliny) a váš požitek bude maximální. Pokud je smočíte v trošce olivového oleje, vše se zjemní a uklidní (to je verze pro sralbotky).

A věřte mi, že když si troufáte na první, je to, jako byste chtěli sníst samotné jaro. Potom chcete další, další a ještě další!

Reklama

Komentáře

To jsou skoky! Od fritované slaniny ke kytičkám!!!
Tentokrát se ale opravdu nepřidám :-)))

Kdysi jsem si udělal salát z pampelišek a mohu jen doporučit. Jen jsem si při tom připadal, jako když sbírám zelené pro králíky :-)

Ještě bych upozornil – při sběru je dobré vyhnout se místům, kam chodí psi, kde se vystříkávají kocouři apod. (tj, veřejné parky :-) Ale po umytí nebo spaření, jak doporučuje pan Cuketka, by to mělo být v pořádku…

jé, spřízněná duše… díky. škoda, že ještě nekvete brutnáček… a místo polníčku a arugoly vyzkouším s lístky fialek.

pane Cuketko, zabudli ste na doleziteho pomocnika pri cisteni organizmu- napr. po tych smazenych slaninach- Medvedi cesnek !!!
uz rastie- da sa jest so vsetkym. Ma skvelu chut- jemnejsi ako cesnek.
pozor, nepomylit si ho s listami konvalinky- rastie hlavne v tieni, pri vode a ked odtrhnete listok a pomrvite v ruke citite typicku aromu.
Uzite si ho , kym sa da- pouzitelny do kvetu.

Pan Patizonek píše:
„Ještě bych upozornil – při sběru je dobré vyhnout se místům, kam chodí psi, kde se vystříkávají kocouři apod“

Pan Cuketka píše:
„v tom případě máte zaručeno, že si vás najdou veškeré pronikavé složky (hořčiny, třísloviny, kyseliny) a váš požitek bude maximální“

Teď mě to s tou chutí jara začíná docházet :)))

ale to je nejake nedorozumenie. bouquet garni sa nezerie.
Vas Escoffier

A taky bych asi neriskoval sklizeň v Praze a blízkém okolí silnic. To by mohla být chuť jara drsně olovnatá. :)

Sedmikrásky! Konečně někdo,kdo to baští jako já.Oblíbená úprava : čerstvý kvašený chléb namazaný máslem a posypaný květy sedmikrásek. Na prosluněné zahrádce není nic lepšího

Připojuju se k partě kvítkožroutů.Taky poslední dny baštím,na co přijdu.Favoritem jsou polorozkvetlá poupata sedmikrásek a květy fialek.A ten dech potom…

Voila, pampelisky!!! To je dobrota! Salat z pampelind, listu i mladych poupat, jime kazdorocne, je to velice chutne a zdrave. S dobrym vinaigrettem, s vejcem natvrdo nebo i posypany opecenou slaninou! Jdu zitra na pole ;-)
Bon appetit

Je milé, když si člověk může utrhnout a sníst něco ve svém bezprostředním okolí. Bydlím na okrajovém sídlišti v Praze a sbírám pampeliškové listy, sedmikrásky a jetel. Chodím na ně do zahrad mateřských školek (zatím mě neodehnali :-)) a na různá odlehlá místa. Jím to buď syrové nebo vařím docela chutnou bylinkovou polívku (s kouskem másla, jarní cibulkou, trochou smetany a pažitkou).

Pan Patizonek:

ten sběr je sranda a možná je to na tom to nejlepší, potloukat se po venku a sbírat si to pro ty svoje namlsané králíky. s původem si moc hlavu nedělám, hlavně když je sranda :)

Falka:

v otmhlejsem beginner (od loňska), brutnáček, fialka, znamenám si! :)

aljosa:

zabudol!zabudooool! už ho tady někdo (možná i vy) doporučoval, mrknu se po něm! díky :)

matesola:

jj, psí učůránek zajisté pronikne nejhlouběji :)))

Sim:

:)))

(a aby bylo jasno, z b.g. tam myslím není ani jedna položka! :)

Milan Kryl:

máte pravdu, raději zkusit na chatě, u babičky, kdokoliv jinde než ve městě!!!

kakao:

souhlas, baštím je s lučinou na špaldovým chlebiku. vynikající!

Ludmila:

ty kvítka co josu na fotce byla také původně poupata, ale než jsem se k nim dostal a než jsem to odfotil, stačila rozkvést… květy fialek? ty se tuším prodávají i v makru :)

Bali:

děkuji za nástin recepisu, tohle určitě zkusím. jsem z těch kvítků teď v jednom ohni: :))

Major Milčák:

tý jo, ta bylinková polévka, to si taky znamenám. sběr v zahrádkách a hřištích mateřských školek mě příjemně rozesmál, ale jo!!! – něco na tom bude ;)

kdyz jsem poprve sbirala pampelindy i u souseda na zahrade, tak se mi ptal : vy mate krecka??? Kdyz zjistil, ze to jime my, tak rikal, ze on neni kralik a kazde jaro nas popichuje at uz si prijdem nasbirat pro kraliky :-(

Tady se mi líbí, dávám do oblíbených :-) díky

Hynu smíchy (líbí se mi sloh) a jdu to zkusit : )))))

jj sedmikrásky si někdy dávám do salatu,je to výborné,opravdu doporucuju !!!!!!!

Co vy na to?

nepovinný, ale díky němu máte obrázek (jak?)