Vychlazená do ruda

Tímto naskakuji do vláčku motoráčku, který nezastavuje, pouze přibrzďuje. Veze recept na letní chlazenou polévku! ;)

Vzpomněl jsem si na ňecko. Na mladou řepu dušenou v olivovém oleji i listy. Na tenké plátky fantastické pečené řepy. Dostal jsem na ni obrovskou chuť a takhle to nakonec dopadlo…

Studené polévka z červené řepy

Tohle je taková milá odlehčená verze boršče bez masa, bez zelí a bez vývaru. Už to totiž není ani boršč, nýbrž obyčejnina zeleninová.

Ingrédients:

  • červená řepa (nejlépe potvůrka malinká)
  • červený vinný ocet, nebo šťáva z citronu na okyselení
  • pepř, cůl, cukr, bejlí

Préparation:

  • řepu umýt, oloupat a na malé kostičky nakrájet
  • ve vodě vaříme doměkka, s trochou octa, soli a cukru
  • milovníci pyré si ke konci dají mixéroš brutáloš (já ne)
  • ochutíme dle naší preference, já trefuji svěží sladkokyselý nádech
  • vychladíme (když prší, baštíme teplou)

Podáváme buď jen tak (pro HC fandy), nebo přidáme něco bílého – zakysaná smetana, crème fraîche, smetana… Prostě co vás napadne… ;) Rovněž neváháme použít bylinky, na obrázku je to nať koriandru.

Užívejte, dokud je to cool! ;)

Reklama

Komentáře

Báááječný letní nápad!!! Díky za něj, červená řepa má u nás doma velký úspěch! Musím vyzkoušet a vidím to v barvách: polévka s kopečkem smetany a zasypáno čerstvým koprem, díky!

Báječným letním mixem podobného základu je bezpochyby studená řepná polévka (Šaltibarščiai), jejíž původ osobně řadím do Litvy, kde jsem ji poprvé jedl. Základem je sklenice naložené červené řepy (kostičky nebo nudličky) – ta se vysype do dostatečně velké mísy i s nálevem. Přistrouháte čerstvou okurku na hrubém struhadle. Dále sem ještě patří nakrájené, natvrdo uvařené vajíčko, případně čerstvá zelená cibulka. Co je nejdůležitější – přidáte kefír nebo zakysanou smetanu, čímž polévka dostane svoji originální růžovou barvičku. Dle libosti je možné opatrně dosolit. Sice polévka není teplá a při horkém letním dni je lepší ji dát ještě chvíli do ledničky. Při servírování nesmí chybět posypání čerstvě nakrouhaným koprem (nevynechávat) a na vedlejším talíři servírovaná teplá vařená brambora.

Prosíííím, co je HC fanda? Abych věděla, zda to třebas není na mě :)

Hmmmm, bravo… fotografie ve mě díky své extrémní nadprůměrnosti vzbuzují chuť na něco, o čem s pravděpodobností hraničící s jistotou vím, že by mi nechutnalo… :-)

Nádhera! ňepa je chutná a zdravá a tento zajímavý receptík velmi jednoduchý. ňepu můžu a tak ji vyzkouším ;-)

To vypadá dobře, určitě vyzkouším.
PS: Nejlepší a nejjednodušší polévka pro horké dny – okurky s mlékem. ;-)

Podvědomí nezklamalo :-) Tato rudá informace se usadila pod mou kůrou mozkovou a v obchodě jsem nekoupila to, co jsem téměř nutně potřebovala dopravit domů, leč sáček s čerstvou marinovanou řepou se mi tam „bůhví“ proč objevil :-) Však on ten pan Cuketka dobře ví, jak pojančit hlavu svůdně vyfocenou červenou řepou a receptem na tuto „jistě“ mimořádnou polévku. Však se to brzy dozvím, protože si ji hodlám ještě dnes připravit. Díky za nevšední inspiraci :-)

Julie:

ano ano, ten kidanec tam prostě musí být ;) kopr chválím!

kremik:

děkuji za úžasný recept! tím jste mě možná dokonce i trumfnul .) doporučuji všem ihned k vyzkoušení…

Lucie:

HC fanda = Hard Core fanda červené řepy :D

NIRO:

díky, super! dejte si klidně cokoliv, na co ty obrázky ve vás vzbudily chuť…. bloody mary, jahody se šlehačkou, jahodovou margaritu nebo krvavou lázeň. však vy už si nějak poradíte ;)

Bali:

děkuji za isnpiraci! ostatní juk semhle:

http://olivovakucharka.webgarden.cz/recepty/osvezujici-polevky.html

Lunruj:

určitě, okurkový vodový salát s mlíčkem… jau, mám teď lednici průběžně dvě až třiapul okurku v pohotovosti ;))

Dolce_vita:

čerstvá marinovaná řepa zní ještě lépe. odpadá s tím ta delší příprava. dávám tomu zelenou… eeejjjj tedy červenou ;)))

řepní otázka na všechny:

viděli jste někdy v česku prodávat mladou řepu i s natí (neplést s chotí)??? strašně moc mě to zajímá….!!! :p

NIRO:

no tak nějak :))) aktuálně bych dal nevím co za dokonale naplátkované hovězí carpaccio s rukolou a parmezánem….. jajajjajajjjj

vavrovka:

..kujů ;) mám ještě jednu polifku (polský chlodnik) v záloze. jestli se ještě těď někdy udělá teplo, dám ji sem..

jé a neni to taková ta mistička z Ikeji? taky v nich servíruju polévky, a je pravda, že vypadají i dost fotogenicky.. :)

jejeje, i to prkýnko alias záhadné pozadí, půlku věcí mám z ikeji… eh ale postupně přecházím na lepší, tedy pokud v dané kategorii lepší na našem trhu existuje .)

Nevim jestli to neznate,

mam takovy recept, je to myslim Polsky. Vim, ze to vzdy delala mati od manzelky, ta byla Polka.

Uvarte repu do mekka, ( juice schovejte na borsc ) nebo asi by to slo take upect jak rika pan Cuketka. Potom odskrabnete kuzi, postrouhejte na mrkvovem strouhadle, pridejte sul, pepr, trosku octu, cukr a cerstve postrouhany kren. Davejte pozor kolik tam date, muze vas to zabit!!!
Take i kdyz to normalne nedelam muzete prilet Extra Virgin olej. Zamichat, zkusit a nechat odlezet na hodinku, nebo pres noc.
Kontejner uzavrete vickem at vam ta sila neutece.

Da se pouzivat jako salat ke vsem masum, rybam atd. Je to BOMBA uz utikam do obchodu pro tu repu. Nedavno jsem ji videl v Albertsonu, staly tri male $ 6!!!

JPM:

mylsim ze už jem to někde měl, ale ani za boha nevim kde a kdy… mám teď nějaké řepové období. to tak ne mně někdy přijde :) řepa na kyselo, se smetanou nebo bez.

křen! lovely! thenk jůůů :)
!

Potfurku Malinkou bych tam snad radeji netahala :-) ja teda muchy dobrovolne nejim.

Nad řepou slintám, ale víc se těším na ten cholodnik, abych ho porovnala s naším rodinným ukrajinským cholodňakem – přesně jsem si na něj vzpomněla pod dojmem toho litevského receptu.

Tři malé řepy s natí jsem si chtěla koupit nedávno v Holešovické tržnici, leč přeochotný prodavač, než jsem stihla vybrat drobné, nať useknul a hodil do bedny se schnilotinou – budiž mu ke cti, že až poté řepu zvážil. Já osobně řepnou či mrkvovou nať přidávám do sladkokyselých nálevů na sterilizaci, když se mi tam šmakem nehodí višňový nebo křenový list, nač ji chcete vy?

Nad:

kousek komentáře jste nepsala do jména uživatele, takže je v čudu… já nerozumět…

romini:

tu nať chci, abych ji mohl sníst. je to jednoduché ;) měl jsem z řepy salát v řecku včetně natě a byl fantastický (obojí do měkka podušeno). nevím jestli na to nemají nějakou řeckou řepu, každopádně úplně to samé praktikují v itáliii.

oni nemají naťofobii .)

Cuketko, help please :-). Mám naseto spoustu červené řepy a už začíná pěkně zrát. Tak jsem se inspirovala vašimi recepty, ale co s tou natí, když je škoda ji vyhodit a já jí teď mám fakt hodně… díky

les:

no zavídím vá, já se s řepou s natí loni ani letos nesetkal, leda tak na talíři v řecké restauraci. listy se pužívají do salátu nebo (a tkhla to mám nejraději): odkrájíte řepy od natě, dáte vařit řepu do měkka, listy přihodíte na posledních pár minut, řepu oloupete, nakrájíte a s listy bokem srvírujete ještě teplé, zakapané tím nejlepším olivovým olejem, který najdete, s troškou octa, pepře a soli… tento porkm bych mohl baštit pořád… znožňuji to! :) k té nati bohužel víc nevím, jen jsem ji vždy viděl jemně tepleně upravenou…

Cuketko móc díky. Dala jsem si tu polívku zastudena s kysanou smetánkou a čerstvou mátou a nemělo to chybu :-). Povařila jsem v ní podle tvého návodu i listy a ejhle, druhý chod… Úplně jsem cítila, jak mi v žilách proudí kyselinka listová. (Tu řepu jsem totiž vypěstovala ze zdravotních důvodů a netušila, jak může být dobrá). Škoda, že ti trochu listí nemůžu poslat jako poděkování za tvoji záslužnou práci…

Naozaj jedna úžasná jednoduchá poživatina.
Obľúbila som si túto studenú polievku mierne obmenenú. Cviklu ošúpem až po uvarení, rozmixujem s jemným zeleninovým vývarom a pridám čerstvo vytlačenú pomarančovä šťavu. Na tanieri prizdobím vyšľahanou sladkou smotanou alebo jogurtom. Napriek zvláštnej kombinácii sa úspech dostaví – touto polievkou som pred 8 rokmi zvádzala môjho manžela ;-)

les:

jsme rád, že se povedlo. vždycky jsem rád! :o) lístečky závidím celý rok jsem se už k nati nedostal!! :/

Shira313:

kdoví na co jste ho tehdy vůbec sbalila??? lae klidně vám budu všřit :))) pomerančová šťáva nezní vůbec hloupě… už dlouho uvažuji o nějakém párování s ovocem do salátu! nejen kvůliva barvě! :)

Dnes jsem jsem měla k obědu v jedné vídeňské restauraci polévku z červené řepy. Vtip byl v tom, že nejdříve mi byl naservírován talíř s čerstvě nastrouhaným křenem a zakysanou smetanou a to pak pan vrchní přelil tím rudým zázrakem. Geniální a přitom vlastně klasická kombinace chutí.

Není to žádná novota, anobrž TALETÝ barszcz
czerwony, jak to pro nás vymysleli bratři Poláci :-)

Mńam, právě jsem uvařila hodně podobnou polévku – nahrubo nastrouhat celer, pár mladých mrkviček a hódně, h´dně červené řepy. Nejdřív krapet vše podusit na másle, pak zalít vodou a vařit do měkka. Zlehka osolit a opepřit čerstvým pepřem a je to bašta. Ale tuhle variantu taky vyzkouším, páč na červené řepě jsem silně závislá.

Jo a jinak s tou natí, do obchodů se dodává zásadně bez ní, protože ta nať desně rychle vadne. Já měla řepy od rodičů a čerstvoučkou nať jsem pojídala během odňaťování :-) Zkušebně jsem nechala pár řep s natí a za dva dny byla nať jak z hnoje :-(

Co vy na to?

nepovinný, ale díky němu máte obrázek (jak?)