Zpomalené odrobinky

Tak kurnik už. Zas to padá. Marmeláda, nemarmeláda! ;)

  • Modroban

V únoru proběhla světovým tiskem řada zpráv, které naznačovaly širokou podporu plošného zákazu obchodování s modroploutvým tuňákem (nejoblíbenější ryba pro sushi). Návrh na ochranu tuňáka se bude projednávat už od 13. března na shromáždění CITES a sám jsem docela zvědavý, jestli se podaří přehlasovat Japonce a další chronické vandaly přírodních zdrojů…

  • Na Hradě už to pomali ožívá

Restaurace pro letošní PFF už jsou venku. Řada obvyklých podezřelých a pár nováčků. Tak schválně, kdo tam letos uloví bájného a na sociální sítě uprchlivšího @matesolu? ;)

  • Jamie v USA

Jamie Oliver jde ve své nové kampani přemlouvat Američany, aby nežrali. Krátce předtím se stal nositelem TED Prize 2010.

Mrkněte se na jeho inspirativní proslov! ;)

  • Problémy s třísly

Dám si pauzu. Ne, končím nadobro. Možná… Známý hokejista? Nikoliv, ale slavné konce ve světě sportu to dost připomíná. Ferran Adrià o konci nejlepší restaurace na světě El Bulli. Pro nás obyčejné smrtelníky se tím v podstatě nic nemění. Šance na rezervaci se akorát posunuje z několika milióntin na několik miliardtin… ;)

  • Barista roku je baristka

Vítězkou soutěže Barista roku 2010 a naší oficiální reprezentantkou pro WBC v londýně se stala Tereza Balá. Gratuluji! ;)

Pro dokreslení atmosféry (do kávy!) přidávám cappuccino od Kuby Hartla z Domu kávy, který skončil na druhém místě! Díky všem baristům v Česku, kteří umí něco podobného. Je vás ale furt málo! ;)

  • Knedle na Letné

Od 12. března v NZM na výstavě Knedlík – Kloss – Knödel aneb Knedlíkové nebe. Expozice tam jsou většinou plné polystyrenu a děsně nudných cedulí, takže to chce hlavně pevné nervy. Kdo se odváží jako první? ;)

  • Do hlubin RaJe

Všichni s televizou mě na Retro o jídle za komančů upozorňovali na fóru, hodím to tady ale ještě jednou. Nic světoborného se tam nedozvíte, ale jsou tam dobové záběry z restaurací a náhledy na tehdejší jídelní lístky. Kupu tlachů okolo nutno přeskotačit.

  • Kogo triplex & Co.

Nevím, na čem jedou, ale jedou – Kogo Fragola, Kogo Duplex a Kolowrat. Dva nové podniky a jedno znovuotevření v rozmezí několika málo týdnů. Hlad má velké oči! K tomu přibylo nové Nordsee na Můstku a nový Modrý Zub Thai na začarovaném místě, kde si předtím vylámalo zuby City Café Cosmopolit (R.I.P.) i Gott Gallery. Nádherně zrekonstruovanou Malostranskou besedu začal hyzdit koncept velkopivařů PUOR. Smutná zpráva ještě z konce ledna – neopakovatelný Angel v Kolkovně nahradilo Céleste Bistro. Achjo. Zapijme to alespoň zbrusu novým českým ciderem! Mad Apple se to jmenuje… ;)

Reklama

Komentáře

Jj, Retro bylo milé, člověk nostalgicky zavzpomínal. :-)

Tak Jamie frčí do „Emeriky“? No, ještě předtím stihl otevřít v cambridge svoji restauraci. Ceny příznivé, předkrmy od £5, hlavní jídla mezi £10–15, tak doufám, že se tam co nejdříve podívám! :-)

Českým baristům třikrát sláva!

Na PFF se těším a třeba i Matesolu uvidím. ;-)

Zajímavé linecké video :) – ale cukrovat by se měla jen ta děravá kolečka a lepit na plná s marmeládou až poté, aby nebyla zacukřená marmeláda v díře ;)

Umístění letošního PFF vypadá dost lákavě – v zahradách by to mohla být paráda.

kami:

tohle přesně jsem řešil, když jsem video dával ven prvně (linecká jsem dělal prvně – na jejich šišatosti to myslím jde krásně vidět).

nakonec se ukázalo, že se dírky přes noc zase pěkně vybarví. všechnu práci odvede vlhkost v marmeládě, cukr „zmizí“ bez práce ;)

Pivli:

teď jsme na ty jeho podniky koukla, jsem asi barbar, protože jsem žil v domění, že má pořád je tu jednu fifteeen. a ono multi-prt – má jich už tolik, ve dvou koncpetech a nejen v UK! čumim, čubrnim ;)

ad PFF:

při pohledu na mapku, to myslí bude jedno z nejpěknějších míst vůbec. uvidíme ale jak to dopadne v reálu – jestli bude opravdu vše otevřeno a jestli tam zase nebudou vznikat úzká hrdla. docela ve výhodě je „domácí“ vikárka a jsem zvědav jak bude na PFF za humny reagovat Villa Richter…

jako fakt? Že to jako dělám zbytečně pracně? A kruciš :) To mě ti Němci v kuchařce ale ošulili :)

kami:

jo, napekl jsem, našteloval kamerku, natočil video, zasypal a pak na to koukám a říkám si, no jo a kde jsou ty kolečka? panika :) tak sjem sondoval a čekala nic. ráno vše vyřešeno, kolečka zase venku ;)

Taky bych se ráda jukla na linecká kolečka, ale nic se mi neotvírá. Tak smůla. :-(
Jj, Jamie je drak! Stále pro něj mám slabost!

Lokalita letošního PFF je úžasná. Byla jsem tam před týdnem jen tak fotit a myslím, že to bude hodně dobré.

Jamie už taky neví, co by :)

Nové Kogo určitě vyzkouším, stejně jako Modrý zub (mám prostě pro asijskou kuchyni slabost)… Takže díky za tip.

3: Pan, paní, či páni C: „teď jsme na ty jeho podniky koukla“
Teď už snad není třeba tak usilovně maskovat identitu, nebo ano?

Krásné videjko! Jediné sněžení, jež jsem v tuto roční dobu ochotná akceptovat. ;-)) Na PFF se moc těším, mám volný víkend a moc sobě i ostatním přeju lepší počasí než minulý rok.

Video má příjemnou hudbu. Já se svojí mamíí teda vršky lineckých mrch házíme do misky s vanilkovým cukrem a pak je srovnáme na tác a pak se to namaže marmoškou a je to :) Mno a teda sem chtěl říct, že Jamie to v tom videu sice nepřehání, ale trošku afektovaný projev tam teda má. To jsem tedy celý žádostivý, zda zvítězí a jestli se podobné aktivity přesunou i do zbytku otylého světa..

7. Už jsem jukla. Krásně sněžíš! Sněžím stejně, cukruji to tak, jako má babička celé roky. Půlku slepovaných pocukrovala a půlku před pečením pomašlovala vajíčkem a posypala nasekanými ořechy.
Už se těším, až teď budu péci linecké na Velikonoce. Z vařených, pasírovaných žloutků, mňam! Nejlepší recept co znám. ;-)

Tak to my linecké lepíme a potom válíme v cukru, žádné sněžení se u nás nekoná.
PPF závidím, než se tam z Ostravy člověk dokodrcá, tak je málem všechno snězené :(

malá hloubka ostrosti… čímpa je to točené? Zrcadlovka s HD videem?

Ha! O něm uvažuju – líbí se mi ten koncept, líbí se mi jak je malinkej a že umí video… jen jsem slyšel že je poměrně pomalý na spoušti… Omlouvám se za OT

Kanibal:

jj, podle mě je to děsně povedená záležitost. čím dál víc oceňuji velikost (obzlvášť u jídla a při cestování je ta brašna navíc prostě už otravná, takhle stačí dát dokapsy nebo do tašky k věcěm). spoušť je trochu pomalejší, ale jídlo většinou nikam neutíká, s namáčknutím a pojistkou v podobě sekvence snímlků myslím v pohodě ;)

Super… časem střelím svůj EOS a možná přejdu na 3/4 formát. Tak díky :)

To kafe je fakt nádhera, by mě zajímalo jak dlouho musí člověk trénovat aby dostal do ruky ten správnej grif.

Ala:

základní neforemnou bramboru připomínající jablíčko zvládne skoro každý pod odborným vedením baristy za jedno odpoledne. pak už záleží na zručnosti jedince. někomu to trvá dlouho, někdo nakreslí základní rosetku první den ;)

Pivli:
Mohla bych poprosit o zveřejnění toho nejlepšího receptu? Děkuju pěkně :-)

22. OK, tady je: 360g polohrubé mouky, 120g cukr moučka, 240g másla (nenahrazovat!), 4 prolisované vařené žloutky, šťáva a kůra z půlky chemicky neošetřeného citronu. Těsto nechat odležet nejméně hodinu, lépe do druhého dne. Jednoduché a dokonalé. :-)

Na PFF se moc těším, letos ho snad konečně zvládnu.
Linecký u nás necukrujeme :op (a potíráme domácí rybízovou marmeládou a meruňkovou s kandovaným zázvorem)

Já to linecký ani jiné vánoční cukroví taky vůbec necukruju, jednak už je to i tak dost sladké, a navíc mi připadá že pocukrováním pak ty druhy vypadají všechny stejně. Myslím, že když se nepocukruje je hezčí.

fragolu neprovozuje kogo… nejvic „kogo“ je je caffe in kolowrat se snahou zavest v praze tradici itaskeho „aperitivo“… pravda je, ze poradna kavarno-cukrarna v zone chybi… a navic je konecne kam zajit na kavu-sklenicku po predstaveni ve stavovskem divadle…

Komentáře jsou uzavřeny.