Strč smrž skrz krk

Je to hrozný! Dejte cuketkovi do ruky jakýkoliv pytlik s čímkoliv a on ho otevře, očmuchá a sežere. Dámy a pánové, smržť!

Smrž

Mezi jedlými houbami je smrž známý jako plachý podivín s velkou šišatou hlavou. Smržové jsou vzácní, málokdo je zná a sbírá. Ještě míň lidí je baští! Já sám jsem se takto s pytlíkem sušených smržů ocitl v kuchyni vůbec poprvé. Nevěda jak nejlépe smržiti, najel jsem na vévévé.smrže.cézet a bum ho. Smrž klub! Doporučuji vám, najet tam také. Tamní mykologický materiál má až dedektivní charaktér… a najdete tam vše. Od á do smržet!

Polévka ze smržů

Z předními mykology osvědčených receptur jsem vybral tu nejjednodušší – recept na krémovou polévku. Měl jsem je takto upravené v jedné špičkové restauraci a tak jsem si alespoň mohl udělat srovnání, jestli to dělám dobře.

Suroviny:

  • sušené smrže (klidně i jiné houby)
  • cibule
  • máslo
  • pravý drůbeží vývar (tímto se bez vytáček přiznám k masoxu)
  • bílé víno nebo vinný ocet na okyselení
  • zakysaná smetana
  • mouka, koření (kmín, pepř, sůl), bylinky

Postup:

  • sušené houby necháme půl hodinky bobtnat ve vlažné vodě
  • první decka bílého
  • scedíme a omyjeme (někdo to nedělá a vodu z hub nechá pro dušení, já to dělám jen se svými hříbky)
  • na másle zpěníme cibulku a přidáme na kolečka nakrájené smrže a kmín
  • ty nejmenší nekrájíme, necháme si je na ozdobu
  • chvíli šmrdláme a dáme si druhou decku bílého
  • okořeníme (pepř, sůl), okyselíme a zaprášíme moukou
  • zalijeme horkým vývarem
  • dáme tomu 15 minut a dáme si třetí decku bílého
  • vylovíme kolečeka celých malých smržů na ozdobu, zbytek rozmixujeme (můžeme vynechat)
  • dovaříme ještě 15 minut a poslední decku si nechám až ke stolu

Podáváme horké s ozdobným kidanečkem zakysané smetany, s petrželkou a s několika celými smrži. Tou nejlepší přílohou je tady krajíc voňavého a čerstvého chleba. Bobrou!

Jako obvykle hlášení z bakelitového reproduktoruku: kdo má rád smrže, ať se neprodleně dostaví do ředitelny!!! (a zanechá komentář)

Reklama

Komentáře

Smrž je pro mě ta vůbec nejlepší houba. Má přesně ten správný odour, co mě na houbách baví.
Vítej v bratrstvu :)

Je si pan Cuketka OPRAVDU jistý, že to jsou houby a ne ty bubáky z lilků? Po tolika deckách bílého a dnešní rozvernosti? Já bych ty lilky ještě raději prověřil…

téda, živého ani mrtvého smrža jsem ještě v Čechách neviděla! Ve Francii je vídám na trhu (za hříšné peníze) nebo i sušené. Před pár lety jsme se s nima ládovali v Budapešti. Manžel je dělal nejčastěji jako přílohu k masu. Huby, šalotka, smetánka…
Tam je prodávali čerstvé na Hlavní tržnici. Cena byla taky vysoká. Ale co by člověk pro mlsný jazýček neobětoval, že?

Nadívané čerstvé hlavičky smržů, to je fakt vzrušující záležitost :-)
http://www.houbar.cz/default.aspx?show=3&text=27

Pro nezasvěceného mykolaga je to možná houba z kategorie: „když ji potkám, tak ji nakopnu“ :-) Tak pozor! Byla by to škoda. Mihne-li se někde na jídelníčku nápis „Morchella“, postavte všechny chuťové buňky do latě a začněte objednávat.

Encranial:

já myslím, že by si hannibal nakonec nechal říct, přeci jen hustě zvrázněná hlavička připomínájící mozkové závity, má něco do sebe! .)

matesola:

jo! chuť i odour jsem opomněl popsati. vůně mi přišla skoro až živočišná!!! v chuti smrž chutnal jako smrž. podobně jako u lanýžů myslím není třeba vysvětlovat, nýbrž na vlastní chuť ochutnat.

nevěřící tomáš:

tady máte naskenovanou etiketu ze sáčku, kterou jsem exkluzivně vylovil z koše :)

http://www.cuketka.cz/pic/cuketka.cz_smrze5.jpg

doporučuji odkaz na smrze.cz viz výše a tam si to pěkně nastudovat. lovci smržů z elé republiky ta mají naprosto fantastickou klikatelnou mapu výskytu i s fotkama. pro další pokoukaní obrázkový odkaz.

mimochodem co jste měl na mysli těmi bubáky z lilků? sušené lilky?

rushid:

jo! smrž, smržeti, smržoutě!!!

Bali:

sušeného jsem viděl jednou, živého nikdy. tohle je import z kanady. odteď už na ně budu číhat za každým bukem. sezóna je od března do června, příští rok se tedy mají na co těšit!!! přý jsou k odlovu i v městských parcích… tam sice nevím jestli bych si troufnul na konzumaci, ale alespoň na tu čumendu nebo fotečku :) měl jsem je poprvé asi před měsícem, polévka s nimi se zde ještě objeví…

Dolce_vita:

jsou nádherné! ale až když je človšěk pozná, je ochoten uvěřit, že jsou vůbec jedlé. a jak jsou panečku jedlé :))) úžasně!! pěkně to píšete – jestli je vy ostatní někde uvidíte, ihned vyzkoušejte!!!

velic podobný zážitek je s liškami. taky se často nevidí a jsou srovnatelně fantastické. možná symaptičtější díky tvaru a svítivě oranžové barvě :)

Mr. C – nemáte někdo tip kde koupit??? já jsem po probuzení zjistil, že mám abstitenční příznaky :))

Jó to nesmíš smržet doma. Zkus zajet do Smržovky :)

saaakra, zitra budu kousicek od Kotvy, tak uvidime pane C. jestli na techto rostlinnych mozeccich vazne neco je :)

Na výzvědy nepojedu. Máš pravdu už je po sezóně.

Elisho šetřete cestu. V Kotvě smrže nemají a ani mít nebudou. Zato tam maj krásný fresh lišky za 290,- kilo

Zajímavé, ještě jsem tyhle podivný „houbišky“ neviděl. Akorát mě v přípravě polévky dosti zarazilo zalití zaprášeného základu „horkým vývarem“??! Za všech okolností (tedy jíškovitých zahušťování) se používá studený vývar (či voda) aby se neudělaly žmolky (pucky, prostě takový ty „fuj žužlavý drobky“). V případě následného mixování se tento nedostatek zakamufluje, ale je to jedna z nejzákladnějších věcí co se vaření týče. …zaprášit moukou, zlehka (dle chuti) osmahnou, zalít studeným vývarem (či vodou), rozmíchat (nejsou pucky), pak již lze přidávat i horké (tekutiny).

Mr Gusto:

máte pravdu, píše se to tak všude!!! :) tady v tom ale máte ty houby a civulku, na kterých mouka lpí, takže se nezežmolkuje ale pomalu rozvaří (to mě asi zahchránilo). určitě jsem tam nemusel psát ten horký vývar, je to zbytečné – ať si to každý rozmyslí:) (já vše co jde do hrnce mám horké, nerad čekám , než se to zase rozjede, thats my style)

jsem trubka, díky, zachránil jste miliony jíškotvůrců od plíživého žmoulavého nebezpečí!

matesola:

heh, tak já jsem měl dnes shodou okolností taky cestu kolem té Kotvy a paní už ze mně dostala záchvat smíchu

já: „máte sušené smrže“, paní prodavčka „to už ste dneska pátej!!! nemáme :)))“

sranda, houbičky jsou tam pěkné, orbovské portobello placatice žampionové, čerstvé žampiony, lišky, šiiiiitake a dokonce i hřiby!!! ceny rozumné…

fresh lišky za 290? To my je máme ještě víc fresh a jen za hodinovou procházku v lese ;-)
Ve Francii na trhu stojí kolem 20 euro!

je to drahota, co čověk nadělá :) ale pod nosem!!! a bez encefalitidy. v česku prý již startovní myko-výstřel zazněl. nezbývá než brzy vyrazit v plné polní :)

Ta houba vypadá úúúžasně- Myslím, že mistr František Skála by měl radost a jistě by ji dal trpaslíčkům nebo Cílkovi lesnímu mužiku na hlavu.

Tofu:

možná že mě ten pytlík Skála ve skutečnosti podstrčil!!! já už příště možná ani mixovat nebudu. normálně se mi po těch „podivných koleškách“ začíná stýskat! moje koleška!!!! moje!!! .)

vinly:

right on! díky za tip. doplním jen info, že cena těchto smržů byla ± 8 CHF.

To jsem ráda za tyhle stránky :-))) , už jsem několikrát našla tu odvahu nasbírat smrží vajíčka, pak jsem je nechala „vyrůst“ a pak jsem je s poctou vyhodila, protože jsem to prostě nezvládla a převážily obavy o život… No příště je buď ochutnám nebo nasuším a nabídnu....., tak ahoj v sezóně…

Jestli to spis nebyla vajicka hadovky smrdute. Smrz zadne vajicka netvori a je to v podstate velmi male houba oproti hadovce.

Navic smrz krasne voni, kdezto hadovka smrduta, jak jiz nazev napovida odporne pachne.

Jana:

jejej, dal bych na radu gohoma a nedjrříve si byl 100% jistý, že se jedná o smrže! tedy jestlinebylo těmi vajíčky myšleno na malinkaté smržátka… ,)

Ahoj, už rostou. Smrže najdete velmi často v mulčovací kůře, v období březen – červen. Velké plodnice lze nadívat a zapéct.
Smržům zdar.

Ještě že nám smržíci rostou na zahradě, určitě to vyzkoušíme :-))) už začínají!!!

Taky nám rostou na zahradě. Všimli jsme si jich před týdnem, ale neměli jsme v něj důvěru. Už je ale vyzkoušený a má opravdu skvělou a velice zvláštní chuť. Člověk si jen musí zvyknout, že vypadají prostě jinak.

Tak ty moje rostly u cesty v lese, vlastně ve škarpě. Podle atlasu jsou nejastěji k nalezení právě takto na okraji. Již jsou sežrány ( s těstovinami, na tenhle tip jsem přišla pozdě) ale byly i tak vynikající. Ráda bych je ještě někdy našla:)
K liškám a hřibům: před třemi lety jsem byla na podzim ve Vratislavi (PL) a tam měli v tržnici hřiby a lišky doslova na obrovských kupách za ceny docela příznivé (zlé jazyky říkaly, že jde o vydrancované české lesy). Každopádně jsem při pohledu na ty haldy trpěla, v hotelu vařič nebyl a dlouhý převoz houbám taky nesvědčí.

Dnes jsem je našla na zahradě, rostou na mulčovací kůře. Večer budu vymýšlet úpravu čao

Jsem na tom stejně. Roste mi jich tam asi 15 a to mi tu všichni vykládají, že by to nepozřeli. Moje plus, jejich minus :-D

taky nám vyrostly v mulčovací kůře,ale uschly,takže teď vím,že to neva…

Co vy na to?

nepovinný, ale díky němu máte obrázek (jak?)