Světováčokoláda.cz – partner blogu

logo_

Chuťové buňky připravit, ke startu, aroma, pal! Březnový partner blogu je Světováčokoláda.cz – internetový obchod s výběrovou a single origin čokoládou z celého světa… ;)

Svět výběrové čokolády

Představení nového partnera mi dnes půjde úplně samo. Světováčokoláda.cz totiž na český trh přináší výběrovou čokoládu v pojetí, které tu dlouhá léta chybělo a objevuje se teprve v poslední době. Obchod se specializuje na čokoládu z méně známých ale o to cennějších aromatických kakaových bobů, která se vyznačuje citlivým zpracováním se zachováním chuťové a aromatické bohatosti původní suroviny.

svetova_cokolada3

Toto pojetí se hodně blíží světu vína nebo výběrové kávy, kde jde v podstatě o to samé – nechat promlouvat přírodní produkt se všemi jeho odlišnostmi, nemotat se mu do cesty a nepřidávat k němu zbytečné příměsi.

Cukr, mléko – kakao až nakonec

Čím to je, že je stejně nejvíc rozšířená unifikovaná mléčná čokoláda plná cukru? Těch důvodů bude asi víc, jedním z nich je ale určitě výchozí surovina. Drtivá většina čokolád se totiž vyrábí z nejdostupnějších a nejlevnějších kakaových bobů odrůdy Forastero.

svetova_cokolada2

Na těch samotných není nic špatného, a pokud jsou dobře zpracovány, dávají solidní základ. Jejich aromatika ale nebývá příliš výrazná (nemají skoro žádné ovocné aroma), mívají nízkou aciditu a občas i nepříjemnou hořkost. Přidáte-li k nim cukr, sušené mléko a vanilin, dostanete sice obstojnou mléčnou čokoládu, ale nic víc. Převaha příměsí nad kakaovou hmotou taky z čokolády dělá pěknou nutriční bombu, kde se v „prázdných“ kilojoulech ztrácejí přínosy základní suroviny.

Takových je 99 % čokolád, které najdete třeba v supermarketu, a se světem výběrové čokolády nemají nic moc společného. Opět to přirovnám ke světu výběrové kávy a vína. Ani ty, stejně tak jako výběrovou čokoládu, prostě v supermarketu nekoupíte. I to je jeden z důvodů, proč vznikla Světováčokoláda.cz.

Criollo, Trinitario, Arriba – seznamte se

Pokud chce výrobce dělat výběrovou čokoládu, vybírá z tzv. aromatických odrůd kakaovníku. Jsou méně rozšířené, dražší a náročnější na produkci. Asi nejznámější je odrůda Criollo, která se nejvíc pěstuje v Latinské Americe. Je choulostivá a má nízké výnosy, dává ale komplexní spektrum ovocného aroma s živou aciditou.

domori

V nabídce obchodu ji můžete ochutnat třeba v italských čokoládách Domori nebo v čokoládě Steiner Madirofolo, kterou najdete i ve speciálním degustačním balíčku pro čtenáře cukíny. ;)

grenada

Odrůda Trinitario je spojením odrůd Forastero a Criollo s původem na Trinidadu. Podobně jako Criollo má komplexní aroma ovoce a květin a je typické intenzitou aromatu. V nabídce ji najdete v bio čokoládách Grenada z karibské Grenady.

pacari

Ekvádorská lahůdka na konec je odrůda Arriba Nacional. Jedná se o vzácnou variantu odrůdy Forastero s výskytem pouze v Ekvádoru. Má specifické květinové aroma „arriba“ (odtud i název), které se snad jako u jediné odrůdy projevuje už před pražením kakaových bobů.

Světováčokoláda.cz ji má v nabídce třeba pod ekvádorskou značkou Pacari a najdete ji tam jako čokoládu single origin (tj. boby jsou pouze z určité lokality) i jako čokoládu „surovou“ čokoládu raw, která byla zpracována studeným procesem s maximálním zachováním původních vůní.

Na co máte chuť?

Právě tyhle single origin a raw mě po ochutnávce nadchly asi nejvíc, čokoládolovník ale není živ jen specialitkami vhodnými na samostudium. Světováčokoláda.cz pamatuje skoro na všechny formy čokolády a kakaa, takže najdete i dobrou kolekci mléčných čokolád, pralinek nebo bio čokolád.

svetova_cokolada1

Rozšafného milovníka čokolády možná zaujmou i čokoládové speciality – ochucené čokolády NewTree, čokoládový kaviár – Chocaviar, ovoce a kakaové boby v čokoládě nebo třeba čokoládové krémy a čokoláda na vaření.

Ochutnejte!

Pokud vás povídání o čokoládě namlsalo, na Světováčokoláda.cz si pro vás připravili hned dvě možnosti, jak jejich čokolády dostat rychle a za fajn ceny až pod nos! ;)

První je degustační set single origin čokolád (za 530 Kč), ve kterém najdete osm tabulek čokolády i specialitu z kakaových bobů:

  • PACARI BIO Raw 100% (50 g)
  • PACARI BIO a Raw 70% (50 g)
  • PACARI BIO Single Origin Manabi 65% (50 g)
  • PACARI BIO Single Origin Esmeraldas 60% (50 g)
  • PACARI BIO Single Origin Los Ríos 72% (50 g)
  • GRENADA BIO 60% hořká čokoláda (85 g)
  • GRENADA BIO 71% hořká čokoláda (85 g)
  • STAINER Madirofolo hořká čokoláda (50 g)
  • PACARI BIO kakaové boby v hořké čokoládě (52 g)

Balíček je praktickou ukázkou toho, jak může čokoláda vypadat ve své nejrafinovanější podobě. Ochutnáte čokoládu z kakaa Arriba Nacional z Ekvádoru, Criolo z Madagaskaru i Trinitario z Karibiku.

pacari_mix

Přimluvil jsem se i za zařazení 100% a 70% raw čokolád, které se zpracovávají při nízkých teplotách a mají naprosto neuvěřitelnou aromatiku. Kakaové body jsou už jen takovou třešničkou na dortu – připomenutí původu čokolády i její „surové“ formy… ;)

Pamatovali jsme i na ty z vás, kterým by předem sestavený výběr neseděl. Pro ty je tu 10% sleva na čokolády Steiner. Můžete si vybrat šest kousků zcela podle svého výběru, napsat konkrétní čokolády do poznámky k této nabídce a 10% sleva je vaše.

Obě nabídky najdete na stránkách Světováčokoláda.cz a objednávat můžete po celou dobu kampaně… ;)

O připravované degustaci a postupu, jak si čokoládu správně vychutnat, si povíme ještě zhruba za dva týdny v půlce března.

Reklama

Komentáře

Už od půlnoci, kdy se přehodily reklamy, jsem se na tenhle článek těšil (-:

Tak doposud jsem naprostý čokioládový ignorant. Protože se ale ráda učím, jdu si objednat balíček :-))) Mňam!

Souhlasím s Martinou :) Jakožto zcela závisla čokoholička ukusuji při čtení 70% hořkou a zvažuji, který balíček objednat… :)

Uááá, to je mučení. Já to vážně nevydržím a něco objednám. Brzy.

Proooč pane Cuketko, takhle se brzy nevejdu do kalhot :-D . Jde se objednávat, tohle mučení nejde vydržet :) .

Doufám, že tu brzy bude něco obdobného o stejkách. Necím, co je na čokoládě zajímavého. :p

6. Ja zase bych bral neco o kave, nejake partnerstvi s nejakou zajimavou prazirnou (square mile, stumptown, 49th parallel atd) kde by se dalo objednavat bez postovneho :D

kolekci čokolád jsem vybral ve spolupráci s partnerem tak, aby se pokryly všechny tři důležité odrůdy v různých percentážích ;) můžete si ± zkusit jestli je od sebe poznáte.

vyloženě studijní, (návykové, na delší vychutnávání) jsou dva RAW kousky od Pacari z Ekvádoru. nelekejte se jich, je to opravdu nářez a chce to pomaličku se do nich dostávat. vhodné na hrátky s červeným vínem – vjem před/po nesrovnatelný, velká bitva taninů ;)

jestli někdo budete zkoušet, určitě dejte vědět, jak všechno chutnalo. jsou to takové malé čoko-hody!

David:

nikdy nevíte! já osobně bych tu masité partnera uvítal na 100% ;)))

kafemil:

a jo kávu jsme ještě neměli ;) a bohužel to nebude nic moc lehkého. českých partnerů, které bych se nebál akceptovat je málo, s cizinou je to ještě těžší…

9. To jo :-/ Ted zrovna si pisi s jednou znamou americkou prazirnou, a ti jeste ani jednou neposilali sem balicek kavy. Posilaji to pouze Fedex International Priority – to jsem zvedav o kolik ta doprava bude drazsi nez ta kava :D

Tak to je po kávě a vínu, které jsem pořádně neměla od těhotenství a následném kojení ani nemluvě, něco pro mě..Sice ani s tou potenciálně alergizující čokoládou by se to nemělo přehánět, ale tomuhle myslím neodolám. Senzace! Jsem ráda i za představení webu, prima tip, kde kupovat dárky:)

Probůh, to ne. Jak já to rodině vysvětlím, že letos žádné subtropy nebudou. Tedy budou, ale ve špajzu a postupně ve mě. Jsem blázen do čokolády, hořké až „nejhořčejsí“, a tady u nás se nedalo skoro nic sehnat. Ještě teď hned objednávám Single Origin výběr. Jak tohle dopadne…

Ještě k tomu kafi, tady jsem takřka panic (v životě jsem vypil asi 6 turků, a to většinou ještě v situaci, kdy z toho jeden stejně nic nemá). Uvítal bych nějaký seznamovací „kurs“, nebylo by něco?

tomasw:
Já se přidávám, kávu taky nepiju, ale miluju její vůni a ráda bych jí přišla na chuť protože v ní tuším bohaté chuťové možnosti, proto bych také uvítala nějaký kurz kde bych hned od začátku ochutnala to nejlepší, jenom tak asi potom i začátečník bezpečně pozná když se k němu dostane produkt špatné kvality.

K čokoládám:
Toto je moje téma a tak jsem si hned chtěla objednat ten cuketkový výběr + moji oblíbenou Venchi 75%, ale nějak se mi to nedaří, když si vložím do košíku ten výběr tak se mi pořád zobrazuje hláška, že košík je prázdný, ale když vložím jakékoliv jiné čokolády, funguje vše normálně, nemám na to bohužel nervy, takže jsem si neobjednala vůbec nic :-((. A do toho mi ještě z trouby nesnesitelně voní ten pocukrovaný bůček, já to ty dvě a čtvrt hodiny nevydržím…!

13., 14. Staci jen zajit do nejake lepsi kavarny. :) Podle toho v jakem meste se nachazite.

kafemil:
No právě, a která je ta lepší, jak to mám jako laik poznat? Podle toho co tady tak průběžně o kavárnách čtu, je asi jen hodně málo těch které umějí připravit kávu kvalitně. Kromě toho jako laik bych si ráda vyslechla ke každé konkrétní kávě konkrétní komentář.

16. tak napiste aspon odkud jste, a treba znalci odsud se ozvou s nejakym doporucenim :)

kafemil: Liberec… okolo mne se, žel, vyskytují pouze jedinci, kterým bych se coby průvodcům po kávě určitě nesvěřil, a samoten bloudit po lokálech, to asi nebude ono :-(
Přitom mám nejasný pocit, že bez kávy jsem v životě o cosi zajímavého ošizen, vůně, chuť, jistě i atmosféra…

Martina68: jsem na tom stejně, ještě v noci jsem jim psal, ať se na to mrknou, tak snad dnes objednávka projde

Cuketka nás chce zničit. Dnes by měl dorazit balíček vína a kdy dojde na čokoládičku? Hádám že dýl jak do příštího týdne nevydržím…

Hmm dobry, na jednu stranu poucne, na druhou stranu nic nez jen velka reklama a uz si nekdo cile bezi obednavat, takze uspech.
Bohuzel tyhle neustale clanky o kavach a sladkostech se stavaji pro jinak zalozene lidi nudnou. Ja to beru, jste na kavu a cukrovinky (dobre a kvalitne udelane) magor, ale pro lidi, kteri jsou spis na kysele zeli, slane orisky a okury je tohle cteni spis utpeni…:))

13, 14: byl jsem an to podobně – spotřeba kávy tak 2 hrnky instantní ročně. A přesně mě ke kávě dostalo ochutnání opravdu kvalitní – třeba to, co Jarda s Jardou z doubleshot.cz přivezli z WBC, to byl úžasnej zážitek. Dneska to mám tak, že kávu miluju, ale musí být skvělá – když se nedostanu ke kvalitní, radši se obejdu bez ní.
V Praze bych doporučil na ochutnání espressa, jak má vypadat Al Cafetero, Biozahradu nebo Dům kávy s tím, že Al Cafetero nabídne i french press nebo vac-pot, Biozahrada french press. V Liberci bohužel nevím, v Brně se ode dneška koná mistrovství ČR baristů na Salimě, tak tam se určitě moc dobrý kafe dostane taky.
21: Okurky máte v předchozím článku o Momofuku a strašně dobré, navíc s bůčkem (-: Představení sponzora reklama být musí a objednávat poběžím také, prostě proto, že čokoládu miluju a tohle vypadá na opravdu kvalitní zdroj.

všichni objednávající:

ten problém s košíkem už řeší od včerejška, zatím je možno nahradit přímou objednávkou do mailu :) snad to bude brzy v pořádku.

FLFL:

partnerství blogu je samozřejmě jedna z forem inzerce ;) (na blogu krom toho ještě běží textové odkazy) tady na blogu ji ale dělám tak, aby dávala smysl a aby byli vybraní partneři zajímaví, což se zrovna tady myslím povedlo skvěle :) co vy víte, třeba to příště bude producent zelí nebo ogurek ;)

Dobrý den z webu svetovacokolada.cz
bohužel jsme během včerejška a dnešního rána zaznamenali technické problémy s objednáváním výběru čokolád pro Vás, čtenáře Cuketky. V této chvíli by již mělo být vše v pořádku :) Pokud by se dál vyskytly jakékoli problémy, prosím kontaktujte nás na mail info@svetovacokolada.cz
Děkuji a pěkný den
Bára Jančíková

Jen škoda, že nenabízejí čokoládu ze země jejího původu – Mexika. Por ejemplo el chocolate oaxaqueňo es riquísimo. Je to marné, ale když se semele čerstvě upražené kakao s troškou mexické vanilky a mandlí a pomocí molinilla se rozšlehá s vlažným mlékem, je z toho nejvoňavější, nejchutnější a zároveň nejzemitější čokoláda, jakou můžete ochutnat. Nevíte náhodou někdo, kde mexickou čokoládu mají?

Slintám u monitoru,přemýšlím nad datem výplaty a vychází mi jediné řešení: PROSTĚ JDU OBJEDNAT!

pH77:

tak jim zkuste napsat, třeba se o ně pokusí. vím co asi myslíte, takové ty slisované disky s šesti trojúhelníčky? mám je v kredenci! :)

Přemýšlím, jak to načasovat, aby v půlce března, kdy vyjde ten tutoriál, už nebylo po mojí čokoládě dávno veta ;-)

To bude nejspíš čokoláda IBARRA, mistře Cuketko. Ta mě zrovna moc nebere. Ibarra je totiž příšerně sladká a na můj vkus i příliš skořicová. V zásadě ale tento typ čokolády na mysli mám. Je to poměrně surový a nerafinovaný výrobek. Opravdu jen boby, cukr, mandle a skořice (nebo pekanové ořechy, vanilka, či vůbec nic z toho), to vše prostě a jednoduše rozemleté. V nápoji z toho vzniká nerozpustitelná sedlina a vlastně i nápoj celý je kvůli tomu kropenatý. Já to tak mám rád, přijde mi to opravdové, bezprostřední.

ahoj
clanok je velmi zaujimavy a rovnako ponuka pre citatelov. mam len jeden problem, ako to ze chyba gramaz? to nikoho nezaujima, ci kupuje za tie peniaze 4 kila alebo 4 deka?
napr. Valrhona skoro vsetko bali ako 75g… a urcite su aj mensie balenia.

Bára:
Bohužel v pořádku to stále není, tímhle si zrovna dobrou reklamu neděláte…

Martina68 – Ddobre rano, tak u nas vse funguje jak ma. Zkousela jsem to z nekolika pocitacu a objednavat slo bez problemu. Pokud Vam to stale nepujde, opet nabizim moznost objednani pres mail info@svetovacokolada.cz

Poprve se mi libi partner blogu, i kdyz jsem nikdy nic proti kaprum ani origos vinum nic nemela, tentokrate to vypada na sladkou objednavku v e-shopu. Manzel se ptal, esi nam bude druha hypoteka stacit. Ubezpecila jsem ho, ze ano.
Skvele, pochvala, jsem opravdu spokojena.

Sim: v eshopu gramáž je (ten degustační balíček je rychlým součtem z hlavy 0,522 kg čokolády (-:), takže tato informace nechybí, ale kdo chce objednávat, má ji k dispozici. No a v reklamním článku ji za nutnou nepovažuji.

Ale jo, ja jsem prvni, ktery se stavi za svobodne a uspesne podnikani a ma uvodni veta byla napsana blbe – vlastne tam byt nemela. At tento blog prosperuje a vydelava, velmi rad ho ctu a jsem tu casto. To byl jen takovy sobecky vybuch nad porad tema kavama a sladkostma, ktere mne vubec neoslovuji:))

ad gramáže:

ajdete je v eshopu, ale i tak jsme je tam pro jistotu přidal. je to specifikum výběrové čokošky – má svůj vlastní formát, který se jakž takž respektuje i mezi různými výrobci – takové sexy malé tabulky to jsou! ;)

Martina68 – zrovna jsem si rikala, jak jsem rada, ze se vam to podarilo :) Doufam, ze budou chutnat :) B.

zrovna si pochutnávám na té grenadské čokoládě, ale zakoupila jsem ji přímo ve výrobně na ostrově Grenada… Vše děláno ručně a bio a fair trade. neskutečně milí lidé a čokoláda úplně obyčejná – myslím tím ta pravá. Pod krásným obalem krásné zboží. Vyrobena s láskou.

Bára:
Zásilka dorazila, Grenada je super, okamžitě jsem ji zařadila mezi své oblíbené, ostatní postupně ochutnávám.

Martina: tak to nás těší :) Grenada 71% je taky moje oblíbená. Jsem zvědavá, co řeknete na další. No a pochopitelně jsme zvědaví i na na názory ostatních ochutnávačů :)

Tak mám balíček doma, dokonce jsem se i proběhnul, když jsem honil po Břevnově dodávku kurýrní služby (minul jsem kurýra o 5 minut)

Tak mi balíček taky právě dorazil.Teď jen vydržet domů,aby zbytek rodiny nefrflal,že jsem jim to zbaštila!

Já už si balíček taky užívám. Navíc chválím služby, protože jim došel určitý druh pralinek a moc se omlouvali a nabízeli náhradu. Ale když jsem vysvětlila, že se pídím po bonbónu, který jsem kdysi ochutnala ve Francii – měkký z kakaové hmoty obalený v práškovém kakau, fantastické – a že u nás zakoupené podobné truffles mají zvláštní chuťový margarínový dojezd (ještě jsem na ty pravé nenarazila), tak mě ujistili, že v dubnu čekají zásilku od Pacari něčeho právě pro můj mlsný zub.
A Raw čokoláda je pro mě super objev!!

Co vy na to?

nepovinný, ale díky němu máte obrázek (jak?)