Pozvánka na degustaci s partnerem blogu – Světováčokoláda.cz

logo_

Stále váháte nad degustačním balíčkem čokolády od partnera blogu? Třeba vás nalomí pozvánka a krátké povídání o degustaci… ;)

Degustace

Degustace čokolády bude v kavárně Bio Zahrada ve čtvrtek 25. března od 18:30. Protože má ochutnávka omezenou kapacitu, vyplňte, prosím, tuto závaznou přihlášku. Volné místo na degustaci vám poté potvrdím na e-mail! ;)

Aktualizace: degustace je již plně obsazena.

Kouzlo čokolády v „surové podobě“

Na degustaci se budete moci seznámit s nejzajímavějšími kousky ze sortimentu obchodu Světováčokoláda.cz. Budou to hlavně čokolády z výběrových odrůd kakaa (Criollo, Trinitario a Arriba) a single origin (tj. s místem původu).

Zvláštní pozornost si zaslouží i raw čokolády čili čokolády z nepražených čokoládových bobů. Pražení kakaových bobů v běžném způsobu zpracování se tady nahrazuje pouhou fermentací na slunci při teplotě okolo 40 °C.

Ve výsledné čokoládě tak zůstávají zachovány veškeré látky, které by se „ztratily“ pražením (enzymy, vitamíny). Raw čokoláda má taky dost odlišné aromatické spektrum. Je divočejší a intenzivnější. Na degustaci je budete moci určitě ochutnat. Pro mě osobně to třeba bylo odhalení úplně nového rozměru v čokoládě… ;) Uvidíte sami.

Jak správně přičuchnouti?

Správná otázka. Jak by měla vůbec ochutnávka čokolády probíhat, čeho si všímat a co v čokoládě hledat? Princip je v podstatě stejný jako u degustace jiných výběrových potravin (sýry, olivový olej) a nápojů (káva, čaj).

I tady platí, že pravidla degustace tu nejsou proto, aby vás znervózňovaly nebo aby byl příjemný zážitek z čokolády nějak analyticky škatulkován (alespoň pro nás obyč milovníky! ;). Postup degustace vám pouze dá jednoduchou mapu, jak se v nekonečných záhybech vůní a chutí neztratit a jak své poznatky sdílet s ostatními.

Co je základ? Určitě čokoláda. Temperovaná na pokojovou teplotu a rozlámaná na kousky (okolo 10 g). Vzorků by nemělo být více než deset a seřazeny by měly být postupně. Určitě není dobré skákat v různých typech čokolády na přeskáčku. Potřebujete i vodu a něco neutrálního na zakousnutí (bílý chléb, neutrální krekery) pro „reset“ chuťových pohárků mezi jednotlivými vzorky. Na čmárání a záznám vašich degustačních objevů se potom hodí papír nebo tabulka pro hodnocení.

Jako první se u čokolády hodnotí vzhled. Všímejte si jednak povrchu čokolády (lesklý, matný, hrubý) a jednak toho, jak vypadá čokoláda na lomu. Vydává čokoláda při odlomení zvučné křup? Je zlom jednolitý nebo jsou patrné nějaké vrstvy?

Pak přichází aroma, které se u čokolády probouzí lehkým třením prstu o povrch. Čokoládu tak zlehka zahřejete. Poté si k dílku čokolády ukrytém do misky z dlaní intenzivně přičichnete. Všímejte si intenzity vůně (jasně zřetelná, slabá, pozvolná) a potom jednotlivých aromatických charakteristik. Co všechno cítíte? Jsou tam oříšky, karamel, zemitost, ovoce, smetana? Jak moc je vůně komplexní? Dají se vystopovat nějaké negativní vůně (spálená, plíseň, octová)? Dá se odhadnout podíl cukru a mléka vs. kakao?

V další fázi čokoládu vložíte do úst. Dílek čokolády je potřeba pomalinku jazykem zahřívat a rozpouštět o horní patro. Všímejte si v prvé řadě textury čokolády – rozpouští se snadno? Je hlaďounká nebo s drobnými kousky? Je jemná a sametová? Nebo je suchá a drhnoucí na patře?

Teď přichází vrchol – chuť a komplexní aroma v ústech. Jak rychle se chutě vynořují? Mají plynulý nástup a mění se nějak v průběhu? Jaká je sladká složka chuti (cukr, med, melasa, karamel)? Jaká je kyselá složka chuti (navinulá, jemná, ostrá)? Je čokoláda hořká nebo svíravá? Jak se chová v samotném závěru a jaký vjem po sobě zanechá v dochuti?

A samozřejmě to hlavní – po čem všem vám chutná? Dokážete v ní rozpoznat nějaké zřetelné ovocné, kořeněné, bylinné nebo animální složky? Co vám připomíná? Je jednoduchá, nebo komplexní? Dáte si ještě jeden kousek? ;)

Výsledky bádání, očichávání a ochutnávání si pište do poznámek. Na konci vám pomůžou ve srovnání jednotlivých vzorků mezi sebou a usnadní vám povídání o konkrétním vzorku s ostatními.

Vy, co už máte degustační balíček, můžete testovat doma. Kdo ještě váhá, může zkusit degustaci. Svoje vzorky na domácí degustaci čokolády si ale můžete pořídit i u partnera blogu na Světováčokoláda.cz! ;)

Reklama

Komentáře

Pane Cé a lehnout! Balíček je na cestě, ale jak já budu vysvětlovat nebohé 72leté mamce, že mi přišla čokoška za 750,–? He? To už mi neporadíte :-).

Čokoška je už doma, ale stále se bojím ji otevřít. A ano, nebylo úplně jednoduché přítelkyni vysvětlit, proč kupuji čokoládu za 500 Kč :-). Pane C. jaké je ještě využití zrovna téhle čokolády? Jsou někde nějaké odkazy?

3: U takhle kvalitní čokolády mě jiné vhodné využití, než ji prostě sníst, nenapadá. Jdu zadat platbu, abych se svého balíčku také dočkal

neustále se tu prezentují noví a noví partneři blogu, ale já se ptám jakého? samotných článků čím dál více ubývá. když recenze zmizely z Týdnu, myslel jsem, že se přesunou sem, ale nestalo se tak. chci zpátky starého cuketku! :-(

5 toldi: No ono se toho spousta děje na SCUKu, kde se testuje na zatím neveřejné verzi systém. A co se týče těch partnerů – když jsou tak zajímaví, jako pro mě ti poslední dva, beru to jako plnohodnotný článek, ne jako vloženou reklamu.

6. no jo, a ja uz treti tyden se tam nemuzu prihlasit :) Holt asi neni muj mobil s tim kompatibilni.

7. Mobil?? Po mně SCUK žádný mobil nechce.

Napjatě koukám do mailu, jestli přijde potvrzení čokoládové degustace :) Vybudilo to ve mně vzpomínky na všelikou čokoládu již v životě zkonzumovanou.

toldi:

aktuálně jsme se zasekl na přípravě Scuk.cz :) až to spustíme, možná těch recenzí bude ku čtení až moc… tak jen prosím o chvíli strpení.

potvrzení účasti rozesláno :) (jsem tento týden na horách, takže jsem chvíli lovil signál)

byla to opravdu rychlost. pokud se na vás nedostalo, nezlobte se, pokusím se „zalepit“ to něčím podobným :)

Když je firma z Olomouce, tak to „zalepte“ degustací v Brně.

Martin a P-rider:

moc mě to mrzí, ale kapacita není nafukovací. pokud jste na mail nedostali potvrzení, tak se na vás bohužel nedostalo. volná místa byla fuč během několika málo hodin po zveřejnění. zájem byl téměř dvojnásobný, takže pouvažuju o nějaké záplatě ;) čokoška je evidentně velké lákadlo!

Asi se Vám porouchal formulář na přihlášení se k degustační ochutnávace či co… Zkoušela jsem 2× a nic mi nepřišlo. Ale stejně Vás mám ráda pane Cuketko :-)

Super degustace, stálo to za to, díky moc za zorganizování! Až odezní dojmy z dnešního večera, udělám doma mini degustaci z koupených i darovaných vzorků. :-)

18: také se přidávám, bylo to moc fajn. Jak degustace, tak povídání potom. (-:

Degustace byla moc fajn, akorát moc svodů, když jsem doma pohleděla do plné tašky a prázdné peněženky… :)

A taky jsem si Vás ráda prohlídla, popovídání bylo fajn ;) Bych měla dostat áčko, ne? ;)

díky za zorganizování degustace, bylo to moc fajn. Pravda je, že je třeba zapomenout na čokolády, které jsme ochutnávali doposud, ty včerejší vzorečky byli o něčem úplně jiném. Otevřeli se mi tak úplně jiné obzory o čokoládě… Bylo to neuvěřitelně obohacující!!!

Co vy na to?

nepovinný, ale díky němu máte obrázek (jak?)