Utržené odrobinky

Informace hučí a skučí o pozornost. Je třeba rázně zakročit! Výblitky, přetlachy a probublaniny s posypkou z odrobinek. Pouze pro vás… ;)

  • Řekněte ahoj. Ahój!

Dva nadějné projekty na scéně. Chez Lucie je poctivý receptový foodblog (což je disciplína nejtěžší) s vysokým faktorem slinění. Lucie s oblibou sjíždí klasiku – Mille feuille, Macarons nebo Brownies. Jde jí to výtečně! ;)

Kebovy Kulinařinky jsou o kousek mladší a rozkročené víc zeširoka. Alespoň podle prvních čtyř zápisků se rozkrok koná zhruba někde mezi vařením a restauracemi. Držím palce!

A aby se vám všechno to nové dobře četlo, určitě se mrkněte na novou verzi chutného agregátoru Apetitus.

  • Chateau Buchtice

Pragueout.cz udržuje tradici Velkého dne buchtiček se šodó a letos se zúčastní hned 21 pražských restaurací. Nově přibylo hlasování a buchtičkový partner z pytlíku. Zmasiti se povoleno.

  • Týden bez plastů

Poslední týden v březnu mě hodně bavil experiment Týden bez plastů, který uspořádala Eliška Hutníková. O co šlo? Na týden se vyhnout plastům při nákupech.

Výsledky? Spousta postřehů, fotek a diskuzí na Facebooku + krátké shrnutí u Elišky na blogu. Vřele doporučuji k prozkoumání, hodně mi to připomnělo Vesničana.

Pro mě osobně bylo na Týdnu bez plastů nejzajímavější zviditelnění spojení hotových potravin (polotovarů) s množstvím potřebných obalů (a následného problematického bordelu). Hezky to ilustruje jeden z důvodů, proč se rozhodnout pro základní potraviny.

Ovozel z tržnice, maso od řezníka a dorty z cukrárny prostě barevné krabičky nepotřebují. Stejně tak se po nich nechce, aby vydržely transport přes půl zeměkoule a aby vydržely půl roku v regále při pokojové teplotě. Vyžadují po vás jen dvě věci – nebýt líný pořádně nakoupit a umět si uvařit.

  • Espresso, odchod!

Zdá se mi to, nebo se některé pražské kavárny začínají opravdu probouzet? Zapomínat na espresso můžete nově v Mamacoffee Cafe Vodičkova s french pressem, u Chemexu v Marmeládě nebo ve Friends Coffee House u kávy, kterou si praží přímo v provozovně.

Říkám – jen houšť a větší zrnka. Natrhněte už konečně tomu zchátralému italskému espressu prtel! ;)

  • Lokály Lokály Fuk

Lokál jede, zdá se. Výčepy, Pražská šunka, New York. Jsem pro. V kontextu stále stejně blbých pokusů o nové podniky v Praze, krize nekrize, je fajn vidět prosperovat obyčejnou českou kuchyni. Jen houšť a teď pro změnu zas knedle! ;)

  • Alíku, trhej!

Máš na to celé jaro a léto. Podle pardubického průvodce Bedecker se v Pardubkách chystají trhy ve spolupráci s Ideonem. Zatím se nic moc neví, ale jednání jsou prý na dobré cestě.

Praha prý nově utrží na Míráku a na Suchdole (PDF, Brandejsovo náměstí). Na Praze 3 se podepisuje petice. Trhy v Dejvicích (co 14 dní a na novém velkém prostoru) i v Klánovicích (každou sobotu) už běží normálně, a pokud se nic nestane, budou v provozu celou sezónu.

Teď v sobotu můžete mimo Klánovice vyrazit i na Jižák (seznam prodejců) nebo do Roztok. Obojí jsou jednorázové menší trhy. Snad zárodky těch příštích… ;)

Reklama

Komentáře

no, zajímalo by mne odkdy je italské espresso zchátralé?

Khirsah:

jen takový přátelský rýpanec ;) espressu jako takovému to samozřejmě absolutně neublíží. naopak

Ty trhy znějí opravdu slibně, Jižák nestihnu, ale určitě zkusím Mírák. Tam kdyby se chtěly konávat, to by bylo moc príma :c)

Chtěl bych přidat ještě jedny trhy – 1. května u Šárky. http://www.facebook.com/event.php?….

Popravdě, aby na těch všech trzích vůbec bylo nakonec něco k prodeji, vždyť se ti farmáři nemůžou roztrhnout. :D

A poslední věc, trhy na Míráku jsou podle Týdne a Finančních novin naplánovány až na 18. červen a přitom dnešní Metro suverénně tvrdí, že jsou už zítra (v pátek). Co to?!

Marek:

super tip ;) v té pozvánce na Šárku mě pobavila ta narážka na „předvolební akce“. je zajímavé pozorovat, jak všem radnice p6 leží v žaludku, že si dovolili ty trhy rozjet zrovna teď :)))

Popravdě, aby na těch všech trzích vůbec bylo nakonec něco k prodeji, vždyť se ti farmáři nemůžou roztrhnout. :D

na tom něco určitě je. vím různě ze zákulisí, jak je těžké dobré producenty sehnat. ještě to bude určitě zajímavé ;) když už ale nic jiného – pro váhající zemědělce, pro které by třeba byl problém odbyt, to může být impulz pro další sezonu!

a ještě ad ten Mírák – bleší trh evidentně nebyl problém rozjet, tak snad to půjde i s ovozelem ;)

btw o zítřku na míráku nic nevím, metro tu nemám, že by nějaká chybka?

Dobrý večer,
pane Cuketko:)
plánujete napsat reportáž, nebo navštívit z Královehradeckého gurmán festivalu, který se koná 1. – 2. května?

RenataE:

jj, teď už by to mělo být co 14 dní furtka ;)

ojelen:

zatím jsem nenaplánoval ani návštěvu, uvidíme, program vypadá docela fajn ;)

nojo, tady je to černý na bílym:

Farmářský trh zkusí i Praha 2
Prostranství před chrámem svaté Ludmily na náměstí Míru se promění už zítra. Na jeden den se tu na ploše sto metrů čtverečních uskuteční farmářský trh.
Není tajemstvím, že se radnice Prahy 2 inspirovala úspěchem Prahy 6, kde akce sklidila velký úspěch. Včera to uvedl zástupce starostky druhé městské části Václav Vondrášek.
„Řekli jsme si, že trh vyzkoušíme, a pokud se setkáme s pozitivní odezvou, budeme uvažovat o možném pokračování,“ řekl Vondrášek. Návštěvníci náměstí si zítra budou moci koupit ve třiceti stáncích zboží pěstované českými zemědělci v okolí Prahy. Půjde mimo ovoce a zeleniny také o sýry, jogurty, vejce, kvalitní uzenářské výrobky, ale i květiny a sazenice.
Zelinářským tržištěm se však rozhodně nemá stát náměstí Míru. „Historicky se nabízí Tylovo náměstí, případně Karlovo nebo náplavka u Vltavy,“ zmínil místostarosta.

Regionální mutace| Metro – Praha

Ono i 18. červen je pátek, tak jim to prostě v hlavě nějak přeskočilo. Na stránkách Prahy 2 ani slovo.

„Další vlaštovkou jsou tak stánky na Praze 2. Fandové českých zemědělských produktů nakoupí na Náměstí Míru poprvé 18. června, později by ale chtěli radní stánky přesunout jinam.“ viz článek na idnes.cz http://zpravy.idnes.cz/…1-/praha.asp?…

S potěšením sleduji rozrůstající se počet trhů :o) Petici za trhy na Praze 3 jsem již podepsala, přeci jen bych to měla kousek. Ale vím, jak je tam vše na dlouho, tak nejsem moc optimista. Ale třeba nás radnice překvapí :o) Proto mě potěšila zpráva o trhu na Míráku, paráda :o)

Mam chut Vás popadnou a osmazit, pane Cuektko. Ne, není to fér. Poslední dny hubnu,a není to schválně, a vy stále předhazujete chutnější stránky.. a v lednici stále nic nepřibývá. Možná sním ten cuketodznáček. Hlad hrabe v mé hlavě.

dekuji za zminku o mem blogu (a samozrejme i za pochvalu)… divila jsem se, ze je tam najednou nejak zivo a u vas jsem nasla vysvetleni :-)

Vyrazila jsem v sobotu na Jižák, kolem 11 zde byly dva stánky s moštem, jeden s pečenými bramborami a vedle sazeničky. Ovocnářství teprve rozkládalo pultík a už se u něj kupili lidé, stejně jako u stánku Farmy Němcová. Odnesla jsem si odtud skvělý jahodový jogurt a Lhenický mošt. Příště musím do Klánovic :-)

Tak ten blog od Lucie je super!!! Rozhodně jdu nakoupit čokoládu a pustím se do jejího receptu. Díky!!

nechat espresso na pokoji! dyt je misot pro nej i prekapavany a frenchpressly kavy

jana: dovolím si nesouhlasit, když se podívám do drtivé většiny podniků u nás, tak nabízejí jenom espresso (a navíc většinou mizerné), maximálně k němu českýho turka. Taky bych nerad, kdyby espresso zmizelo úplně, ale trochu ho omezit, aby vedle sebe právě udělalo místo jiným přípravám kávy je imho potřeba. A taky ho radikálně zlepšit, ať už kvalitou surovin, nebo prací baristů, v obojím jsou velké rezervy.

Vřelé díky pane Cuketko za blog Lucie, inspirativní ! a z Mille feuille jsem nadšená, musím vyzkoušet!!!

Nebyl jste někdo v sobotu na trhu na Náplavce? Paní tam prodávala výborné čokoládové bonbony, bohužel jsem si nevzala žádný kontakt. Nebyl někdo prozřetelnější než já?

Co vy na to?

nepovinný, ale díky němu máte obrázek (jak?)