Jsem číšník a ne tvoje odrobinka!

Mini jarní vydání. Páč od práce neodhání… ;)

  • Do hlubin číšníkovy duše

Takový úlovek se povede maximálně jednou za deset let. Možná dvakrát. Při čtení příspěvků na zdi stránky Jsem číšník a ne tvoje… (rozklikněte „+ ostatní“) se prostě nebudete stačit divit. Až zase příště v hospodě narazíte na 1 ks kyselého ksichta se šrajtoflí za pasem, určitě si zkontrolujte, jestli nemá za barem otevřený notebook a na něm tuhle skupinu.

Jenom si připomeňme, že kouzlo této profese se dá popisovat s nadhledem, vtipně i bez lobotomie. V zahraničí se o to stará Waiter Rant, u nás to zase ukázal věčný bojovník s muš v polifka Matesola.

  • Trhy

Abych se přiznal, tak sám už skoro netuším, kam se vrhnout jako první. Trhy a tržiště zcela zaplavily celý květen. Malá tabulka pro orientaci. Doufám, že už bude zanedlouho zbytečná, protože budeme mít trh v každém větším okresním městě… ;)

Zapomněl jsem na něco? ;)

  • Tisícpětsetkrát NDTNerka

A je tu další pokus o převaření velké kuchařky. Tentokrát se bude vařit a blogovat podle Sandtnerky. Aktuální stav 6/1500! ;)

  • Český chléb? Fuj a E E.

Kváskový a pšenično-žitný. Tak je to správně a pěkně s kmínem. Všechno ostatní je bílá buchta nebo veka. Národní poklad mimo formu zastihla Petra Pospěchová v HN. Doporučuji! ;)

  • Z nových otvorů

Zatímco se v mocném USA otevírají restaurace s vlastním trailerem a vstupenkami místo jídelního lístku, my máme Polifkárnu (tady je Polévkárna na Scuku) a Hansen (Hansen na Scuku). Oba podniky spojuje sympatický koncept i hřejivá vlna prvních ohlasů. Copak nově otevřeného udělalo v poslední době radost vám? ;)

Reklama

Komentáře

Sakra! Polífkárnu jsme si snili s kámošem. No holt kdo dřív přijde… nicméně držim palce a půjdu vokouknout.....jo a pokud víte o dobrém chlebu, jsem s ním!

Kdesi jsem četla / slyšela, že trhy se mají konat i v Průhonicích… Ale ověřeno za tří zdrojů ani osobně nemám :(

lucianka: průhonice sliboval tým kolem Klánovických trhů, ale s tím, že přijdou na řadu až po Počernicích.

Jo zapoměl už více jak 40 let ve Zlíně (Gottwaldově). Holt Cajzl. F.

Číšové zřejmě nechápou, že pracují ve službách…často nejen žádná profese, ale ani žádná Kinderstube, natož Náš zákazník-náš pán.
Nelíbí se mi, když i v restauraci vyššího standardu (třeba s látkovými ubrousky) jsou takové ty ženské z domácnosti s culíkem, podivně postrojené a s dikcí spodiny.

„ja blbešek ty blbešek ty magor“ to mě fakt dostalo :))))
la muš – geniální

Pochybuju, že si to někdo stihne přečíst, ale: dnes v rámci festivalu Street for Art na Jižáku farmářský trh od 9:00. Hned potom tam měl být i polévkový festival pdoporovaný Polévkárnou, teď ale přibyla informace na webu, že jej zrušili.

Snowbright:

organizátoři minule promo nějak tlumili s tím, že to je jen takový trh na ukázku, proto jsme je tu zmínku o nich vynechal

Florian:

můžete prosím pro přespolní napsat přesnou adresu a provozní dobu trhu? o zlínské tržnici vím, ale ještě nikdo tady nedal vědět, jak to vypadá přesně

z komentářů návštěvníku pizzerie Di Carlo:dobrý den! dne 25.05.2005 se 9 studentu vcetne 1 profesora rozhodlo v posledním dni maturit nalezite zajist,zapit a poklabosit ve vasi super pizzerii na Pankraci. vzhledem k tomu, ze jsem (byl jsem) vasim stalym zakaznikem, navrhl jsem nasemu kolektivu variantu Pankrac. Trapne a radoby vtipne poznamky cisnika jsme prechazeli, kazdy clovek ma vytribeny humor a hlavne sme nechteli kazit maturitni atmosferu. pri poznamkach typu: „vy me teda honite“ jsme si rekli, ze za ty penize sme mohli jit na jidlo jinam, kdyz je nas 9 a cisnik nezvlada, je to problem pizzerie a ne prece nas. s pomalosti se to vleklo dal a dal (nemyslim tim jidlo, to bylo prekvapive hned a vsech 9porci takhle rychle, to klobou dolu) atak jsme se rozhodli predcasne ukoncit sezeni v diCarlu a prejit jinam. na uctu stalo bez par korun 3500 a rozhodli jsme se dát cisnikovi pro nespokojenost presny obnos. po sebrani kosicku si me zavolal, at s ním jdu za roh, (protože videl, ze jsem ty peníze vybíral od vsech ja) dost dobre sem nechapal, proc problem neresil pred ostatnimi, myslel jsem ze tam neco chybi, tak jsem sel, nakonec jsem ale neveril svym usim…za plentou mi rika, ze na uctu je 3500 a on napocital 3500. ja rikam, co je za problem? a on_to je jako myšleno vážně nebo co? já říkám, že ano. neodpustil si (nečekane) trapnou narazku: TAK TO JE TEDA VOSTRÝ!!!!… tomu se rika profesional na svém miste… kdyby se pan cisnik choval trochu jinak a byly by jsme s nim spokojeni, vubec by nebyl problem mu to nechat na 4000, ale pri hlasovani vsichni jednohlasne rekli: ani korunu tomu blbci… opravdu dekujeme za krasny zazitek, radsi uz necham volbu dalsiho tridniho srazu na nekom jinem..

Jedu vám večer stezkou stezkou, dát koňům k řece pít… vtom potkam mlékomat pred křesťanskodemokratickou soutěskou, až jsem vám z koně slít..
je ctvrt na dve, pochybne rymuju a právě před chvilkou, cestou domů jsem viděla před vstupem do palace lidovcu na Karlaku přistavený mlékomat i s bratříčkem lahvomatem – asi úplná novinka – ještě bez cenovky. Mám z toho radost, můžu pro mlíko v trepkách, snad:-) Nebo už je v provozu déle? mnou nepovšimnut?

Jednou jsem se na dovolený bavil s klukem co dělá číšníka v Praze na téma „míra“. Zcela bez uzardění a s bezelstným výrazem ve tváři tvrdil,že prostě musí dávat podmíru,páč plat má směšný a dýška lidi(ti hajzli))moc nedávaj..........

Mám podezření, že 90 % číšníků z FB odkazu se rekrutuje z jižních Čech. Jedna k lepšímu: Gin bar Č.B. – kyselá protivná frnda v plné restauraci odbyde hosta, který se tázal na jídlo, sedne si za bar ke kamarádce a zapálí si cigáro. Kamarádka (zákaznice) se ptá:„Nebyla jsi na něj nějak moc drsná?“ Servírka:„Né, proč bych měla bej milá, když mi ty kurvy stejně nedávají žádný dýška.“
Nedostala od nás, ani od okolí ni pěťák, takže vlastně měla pravdu :-).

Na strankach masny v horomericich je avizo na Horomericke trhy dne 29.5.
katka

Priznam se, ze na „cisnicke stranky na facebooku“ jsem taky narazil a dost me to hnulo zluci. Restaurace a Jidelny jsou jim zazrany asi dost hluboko pod kuzi.

S číšníky typu „vlezte mi na záda a otravuješ“ se setkáte všude, nejen po celé Evropě. Je to následek představ lehké práce a dobrého platu za málo práce. Na západě ale pingla, na kterého si hosté šéfovi několikrát postěžují, pan vedoucí upozorní, že takhle ne a opakuje – li se to, jde si hledat práci o dům dál.
Že k zaměstnání číšníce či číšníka je potřeba realizovat, že v tomto zaměstnání někomu sloužím, podobně jako mít zásadní slušnou výchovu a to nehovořím o jisté nutnosti, pro někoho nepředstavitelné a to „ohnutí hřbetu“ vůči klientovi, při čemž ale že člověk nebalíkuje, to mnohým aktivním v této sféře ušlo. A být hrdý na svůj číšnický job, který vykonávám prostě aby zákazník byl spokojen. Ten jestli je spokojen dá (v celém světě) zpropitné, na které každý pracující v gastronomii, čeká. Když vezmu tento job bez nějakého uvážení, protože jsem nedostal misto třeba u OBI u kasy – to je nedobré řešení. Moje znechucené jednání a kyselý obličej hodí stín, na ty, kteří mají jistou profesionelní hrdost a snaží se tento job vykonávat správně.
Myslím si, že každý z nás by měl proti sprostotě, nechuti a nedokonalosti vznést nějak hlas – někdy je šéf toho či onoho ta nejlepší adresa, když není sám podobného charakteru. A pak – když někdo bude sprostý, tak příště kolem této hosopody udělám velký oblouk – méně zákazníků – méně úspěchů – méně peněz – tak třeba ta hospoda jednou zmizí s povrchu zemského.

Citace ze skupiny „Jsem číšník a ne tvoje děvka VOLE!!!“

Marek Basswoofer
kolegové , zajímal by mě kauza zavírací doby?Jsou nějaké story?

Jarda Beránek
Jakýpak storry vždycky bude nadbytek zmrdů kteří nedokážou pochopit rozdíl mezi : restaurací a barem a dál budou zneužívat faktu že si je nedovolíš vyrazit…

úroveň? tragická
Už mockrát mě vyhodili z restaurace před zavírací dobou (někdy „jen“ hodinku před zavíračkou už jen panáky, vážení) a jestli nerozumí vztahu zákazník – poskytovatel služby, pak se asi nedomluvíme ani se spropitným, slušností nebo odkazem na prostou profesionalitu. Takhle kdybych se choval k zákazníkům já.

jojo, už jsem postřehla a i ve fóru se o tom pak psalo… už jsme i ochutnala, nepřevařené a pohoda… pasterováno duchem svatým:-)

19.: Taky tak, zrovna dnes jsem čepovala dva litrásky. Do vlastních lahví. Dobré, pijeme i nepřevařené. Střevní potíže žádné a klíšťovku snad taky nechytnem. Když jsme ji nechytli od kraviček v Jižních Čechách…

Při první zmínce o polévkárně jsem se nadchla a můj kolega, který žil až do loňska v zahraničí a polévkárny tu postrádal, též. Bohužel, první návštěva nás zklamala. Velká porce je spíše porcí malou a dvě mě tak akorát zasytily, jeho nikoli a to měl i nějaký slaný koláč. Chuť nevýrazná, zkusili jsme všechny a ani jedna nás nezaujala. Takže zklamání, bohužel. Snad se ale toho nápadu chytne někdo, kdo vařit umí a porce polévky za 50 korun pro něho nebude jeden vodový hrnek :-)

Ad trhy – nevíte někdo jak je to s trhy na Kladně? Někde jsem četla, že začínají od května, jinde od června a na stránkách města jsem se nic nedočetla:-(
Ad číšníci – je to věčné téma stejně jako s podmírákem, ale připadá mi, že čím dál tím častěji se setkávám s lidmi, kterým dýško nedávám jen z povinnosti, ale s chutí:-)

Dnes jsem se na plakatech docetla, ze trhy lokalnich vyrobcu potravin a producentu se od 29.5. konaji kazdou sobotu na namesti v Ricanech. Vice ma byt na http://www.nasetrhy.cz – jen je web jeste ve vystavbe. Byla by to prijemna zmena po ctvrtecnich trhovcich, kteri ricanske namesti okupujou…

Zajímalo by mě, jak to bude s lidoveckým mlékomatem po volbách. Cena nejspíš nevydrží, ale automat samotný by snad mohl – je to velký rozdíl, jezdit si přes celou Prahu a jezdit jen přes půl. :o)

Jojo, ta Facebookovsk skupina je hukot. Někteří číšníci nepochopili, co je základem jejich práce a že se mají na zákazníky tvářit aspoň normálně (když už ne usmívat). Říkám si, že krize na ně a podniky, které zaměstnávají zpruzené ksichty, udeří, ale někdy se té krizi ne a ne zadařit :/

Ještě k mléku. Nevíte prosím, jestli je potřeba pasterizovat i mléko, které chci nechat zkysnout na tvaroh? Nebo stačí až tepelná úprava kyselého mléka při výrobě tvarohu? Díky.

No, pokud nejste těhotná a nemáte malé děti, kterým ten tvaroh chcete dávat, tak snad nemusíte. Ale osobně bych radši pasterovala, klidně jen na nějakých těch 65 C, sichr je sichr.

Mít doma malé děcko, určo mléko převařím nebo aspoň prohřeji. Takhle ho pijeme „syrové“, stejně jako to, co kupujeme od soukromníka o dovolené v Jižních Čechách. Zdravotní problémy zatím nenastaly. Ale u dětiček a těhulek raději neriskovat.

ad číšníci: Restaurace Kovadlina, Praha 7, cca 3 týdny zpět. Po jídle potřebuji párátko, na stole bohužel není. Požádám číšníka. Odpověď? „Jsou támhle v polici, já na to teď nemám čas.“
Táž restaurace minulý týden. Objednávka: polévka a řízek. Po čase přinesen řízek. Ptáme se na polévku. „To si musíte vyřídit s kolegou, já to neobjednával!“. Nechápu.. Naštěstí se pak přišel omluvit číšník, který objednávku dělal.
Škoda, v této restauraci dobře vaří, ale špatný číšník dokáže kuchyni snadno „zazdít“.
Stejnou zkušenost mám i s restaurací Hotel Europa na Václavském náměstí. Výborná kuchyně, častokrát naprosto zoufalý personál. Navíc s povýšeným jednáním.

Jen si dovolím připodotknout, že překvapivě dobrý zeleninový trh funguje v Mostě. Vždy spousta čerstvé zeleniny od pěstitelů, asi převážně z Lounska a Lovosicka, kteréžto oblasti jsou od Mostu cobydup. Celá pánevní oblast bývala také vyhlášenou zelinářskou oblastí, viz např. Charles Salesfield v knize „Rakousko, jaké je“. Babička mi vyprávěla, jak za 1. republiky sedláci v Dolním Jiřetíně naložili brzy ráno nákladní auto zeleninou, pokropili vodou a vezli do hotelů v Karlových Varech. No, dnes už není Dolní Jiřetín a Horní Jiřetín má na kahánku.

Paželv:

skvělé zprávy! díky :) můžete jen do foroty napsat kdy a kde přesně je otevřeno a kdy nejlépe nakoupit? ;)

16, 25: Naprostý souhlas
Téma jsem na FB četla (na FB nekomentuji, nemám vlastní profil). K tomu bych řekla jen jedno: Většinu těch „obsluhujících“, kteří tam diskutují, bych ráda viděla stát ve frontě na Úřadu práce nebo v Kauflandu na brigádu. Toť vše.
P.

ad číšníci
Od té doby, co sama prodávám v obchodě, netoleruju nevrlé prodavače a číšníky. Mám na vlastní kůži vyzkoušeno, že se to dá zvládnou bez keců i bez ksichtů. Když nemám svůj den, tak třeba nehýřím humorem, ale chovám se slušně.
Někteří zákazníci mi „dávaj kouř“, ale nikdy si na ně neotvírám pusu. Když pominu, „náš zákazník-náš pán“, sama bych si tím kazila den…
Kdo to nezvládne, nemůže dělat ve službách…

Zitra (tedy dnes, patek) poprve farmarske trhy na Kladne (nam. Starosty Pavla 9.00—15.00), pak udajne nadale kazdy patek. Hned rano vyrazim!

Tak Kladno byl spis vysmech nez farmarsky trh. Tri stanky se syry, dva s obcerstvenim, vino, medovina, nejake sladkosti, jeden zahradnik se sazenicemi (ten me potesil nejvic). Hned rano to udajne bylo lepsi, ale ne nijak vyrazne. Ja dorazil bohuzel az po poledni a to bylo malem jako po vymreni. A rozhodne zafna zelenina, ovoce, kytky, maso, uzenar ,vajicka, nic takoveho.

Ale narazil jsem zrovna na jednu z organizatorek a pobavili se aspon o tipu na dodavatele jehneciho. Blbe je, ze Kladno si zrejme spojilo trhy s pokusem o oziveni mrtve spodni casti pesi zony – na vysvetlenou: driv byvaly trhy tradicne na rusnem hornim namesti, kde je hlavni dopravni uzel a velmi zivo, pak je tam mesto zrusilo (macet ve Vltave za ten podly cin!), z cehoz se Kladno uz nevzpamatovalo. A ted, po mnoha letech bez trziste, se snazi o obnovu na namesti dolnim, kudy nikdo neprochazi a kam lidi zabloudi jen cilene, cestou na radnici apod. Snaha je to sice hezka, ale tahle (anti)synergie muze byt pro budoucnost tech trhu vrazedna. Budu jen doufat, ze se to rozkrikne a lidi tam zacnou chodit driv, nez organizatorum a prodejcum dojde trpelivost. A taky za zvladnou propagaci lip nez doposud – prozatim je to na ctyri minus z marketingu, skoro nikdo o tom nevi…

pixy:

díky za info. pro pořadatele to na menším městech určo není legrace, už teď se velké trhy v praze přetahují o ty nejzajímavější prodejce (prívě ty ovozely) – dtžímpalce. určitě se to zvetí!

36.: Nevím, kterým časem myslíte slova „hned ráno“ :-) Pohybovala jsem se na náměstí chvilku před devátou. Těch pár stánků ještě nebylo ani dostavěno. Mám zprávu, že rozhodně v devět trh nezačal a ještě ani v 10 hodin nebyl kompletní. S tím dolním náměstím v Kladně je to přesně tak, jak píšete. Však už tam nejsou ani adventní trhy – to je druhý výsměch). Navíc zabijákem farmářského trhu je extrémně nevhodný čas konání. V tuto dobu se na trh dostanou převážně důchodci (a ti půjdou raději do Kauflandu) a matky na mateřské. Jinak je Kladno dopoledne jako po vymření. PR neměly trhy ABSOLUTNĚ žádné, jeden článek jsem chytla (protože jsem o nich věděla a hledala) na netu těsně den před. Je to prostě k pláči. Podle SPZ vozidel byla převaha prodejců z jiných krajů. Myslím, že o víkendech prodávají na nějakém jiném trhu a proto se uvolili na ty kladenské trhy přijet pouze v pracovní den. Zřejmě nikdo blíže není. Zelenina na trhu nebyla téměř žádná, vypadalo to spíše jako „překupnické“ trhy. Nabízím pár fotek z doby asi v 10,30:
http://mlsnakocka.blog.cz/…dne-4-6-2010
P.

8: Potvrzuji, že zlínský trh „Pod Kaštany“ má dlouhou a dobrou tradici, produkce tam je převážně domácí/farmářská, návštěvnost standardně vysoká. Poloha je [vyznačena zde|http://mapy.cz/#mm=ZTtTcP@dm=140608576+132990496–4192–3648@x=140608384@y=132987744@z=15], provozní doba cca 8:00 – 16:00. Další čtivo: [http://zlinsky.denik.cz/…i-bavit.html]

Co vy na to?

nepovinný, ale díky němu máte obrázek (jak?)