Mňam, ká, kolo a odrobinky

scuk_pismena_bicykl

Drobet vedrounko. Neva. Úspornými pohyby a vhodnými převody do salátu skoč. Co to mám na nosiči? ;)

  • Mňam!

Pokud sledujete vývoj na Scukbůku, určitě vám neušlo, že jsme dnes do světa vypustili logo Scuku i náš zbrusu nový blog na adrese http://blog.scuk.cz.

cuketka.cz_scuk_logo

Vstupujeme teď do předposlední fáze před ostrým spuštěním. Na blogu postupně najdete detailní informace o Scuku a postupně si tam probereme, co všechno bude Scuk umět a jak toho chceme dosáhnout. Na ochutnání si určitě přečtěte jak to vůbec všechno začalo.

cuketka.cz_scuk_s cuketka.cz_scuk_c

Souvisí s tím i skládačka na titulce, na které jsem poslední týden naháněl všechna naše písmena po republice. Například takové „S” vyrazilo na Severní Moravu na kafe do Ostravanky a „céčko” vzalo brigádu u pana Šopíka v rybárně.

cuketka.cz_scuk_u cuketka.cz_scuk_k

Ležérní „účko” jsme načapali na parapetu La Degustation, „káčko” zase blokovalo provoz v Holešovické tržnici. Mňam to mělo vychytané nejvíc – rozvalilo se Na Kopci.

cuketka.cz_scuk_mnam

Lokality jsme samozřejmě nevybírali náhodně, všechny byly takovým náčrtem typických míst, kterých si budeme na Scuku všímat. Držte nám prosím palce, finální montáž už je z podstatné části hotova.

  • Hlína na TEDxBratislava

Na bratislavském TEDx se povedlo mezi řečníky přitáhnout i Jána Šlinského z Agrokruhu – svérázného průkopníka ekologické zemědělské produkce a provozovatele vlastního bedýnkového systému. Pán je sympaťák. Doporučuji záznam z přednášky (rozklikněte si jeho jméno v seznamu vpravo)! ;)

  • Balzám na duši

Celý den provozu smrsknutý do tří minut. Alinea. Líbí moc!

  • Kluci v ostré akci

V Hobby Idnes udělali zajímavý pokus s návštěvami tří různých kulinárních kurzů (Chefparade, Kluci v akci, Ola Kala) a jako první šli na paškál Kluci v akci. Jako solidní recenze to asi neobstojí, ale jako zábavné čtení určitě. Co říkáte? ;)

  • Káva, nebo uhlí?

Je to přeci jedno. Nakupujeme to stejně po tunách, pak to spálíme, vy to zaplatíte. Pokud jste si mysleli, že moje plácání o kávě nedává moc smysl, přečtěte si rozhovor s člověkem z Tchiba.

Ona tady totiž opravdu probíhá válka za bílého dne o pojetí kávy jako takové. Jedni by ji rádi přehazovali lopatou stejně jako cukr nebo dříví. Však co, ona to pěkná značka na obalu a úsměv vycvičené opice v prodeji pěkně zahladí. Druzí (a bohužel v menšině) se snaží kávu prezentovat jako svébytný produkt se všemi složitými souvislostmi.

Srovnejte si kávu třeba s vínem. U vína by nás (alespoň v rámci EU) nikdy nenapadlo snížit celou jeho kulturu na obyčejný „spotřební nápoj“. U kávy to bohužel možné je. Část produkce se odehrává v zemích třetího světa a není na očích. Je možno se bezohledně vozit na producentech i samotné surovině. Konzumentovi to stejně nedocvakne. Nebo jo?

Reklama

Komentáře

Pane Céé, vy mi způsobujete divokost. Já už chci SCUK! :)

pan Tchibo je kritizovany alebo chvaleny?

neda sa instantna kava porovnat s krabicovym vinom?

dik

Sim:

pan expert kritizovaný – jeho pohled je pro kávu degradující. to, že svůj produkt vyvyšuje nad instantku ho bohužel nezachrání :( po třiceti letech praxe a takové blábolení? dobrý obrázek o tchibo jako takovém

5: imho by to tak zhruba přirovnat šlo. A Tchibo v takovém případě odpovídá zhruba litrovce Pražského Sklepmistra…

Máte pravdu, ten rozhovor s p. Tchibo by stál za podrobnější diskusi, četla jsem ho a byla jsem naprosto zděšená, tón celkově vyznívá jak besídka s dětmi na základní škole. A bohužel je z toho vidět, jaký zlatý důl představují pro tyhle nadnárodní koncerny postkomunistické země s jejich spotřebitelskou (ne)kulturou, kde lidi vypijou naprosto cokoli, co se jim zabalí a prodá, hlavně když to moc nestojí (proto máme tak rádi tu Robustu :-))

Vy ste nějaký přecitlivělí :) Pan Tschibo především opakovaně říká, ať si každý pije co chce.

Ja bych spis tu „novinarku“ nekam uvazal a prolil ji chrtanem par litru Tchiba :) pokud bude i Mf Dnes uverejnovat takovyhle prisernosti, tak s tou kavovou kulturou moc nepohneme …

jen trošku k panu Tchibo – toho člověka znám osobně a historicky jsem měl s Tchibem něco společného:-)

ten člověk je jeden z nejlepších lidí na kávu v evropě – viděl jsem ho dělat senzorické testy, má velmi hluboké znalosti o kávě…
Je to sympatický člověk, žádný suchar a snob hrající si na „pure cafe“…

Co se týče tohoto, přijde mi to už jako fanatismus u vína – málokdo je schopen poznat a vychutnat opravdu špičkovou kvalitu, ale spousta pozeru si na to hraje – je to ve všech možných oborech – spousta lidí si někdy půjčila supersport a projela se v něm a myslí si že umí řídít závodní auto, ale málokdo se dlouhodobě zdokonaluje profi řízením těchto závodních aut

Říkám takovým lidem poučení snobi… (to neznamená že by mi vadilo co dělají a na co si hrají, at si každý dělá co chce…)

Add instantní kafe – nemusí se sušit, už se i „mrazí“, ale je to prašť jako uhoď – lidé z laboratoří – tchibo i nescafe tomu říkají „druhák“ a nikdo z nich nezastírá že jde o echt-kvalitu

Add Tchibo – když vynechám že je to globální konzumní firma jedoucí na masovku a v rámci masové výroby se snaží nabídnout žebříček „top, průměr, cenové dno“ (myšleno v jejich podání, ne že Davidoff je nejlepší káva na trhu…) tak je to normální průměrná firma jako Nescafe a ta třetí :-)

Add hnus Tchibo – každá značka má několik produktů, kdysi jsme dostali radu – radši než žluté Tchibo tak fialovou jihlavanku – ale to bylo před přestěhováním výroby do rakouska kde se totálně změnila jihlavanka receptura – způsob pražení, tím pádem úplně jiná zrna…

Jinak žluté Tchibo je vyráběno s největším obsahem „hay-sena“ z jejich káv… nebudu tady kazit chuť popisem jak a kde se bere „hay“

12: Já ho neznám, takže to, jak se v kávě vyzná nemohu hodnotit. Ale to, jak kávu prezentuje v tom rozhovoru, je pro mě nepřijatelné. A je mi upřímně řečeno dost jedno, jestli to dělá proto, že sám o kávě mimo Tchibo a podobné druhořadé masovky nic neví, nebo proto, že dobře ví, ale potřebuje, aby se právě Tchibo prodávalo… Ad „kvalita“ Tchibo vs instant – nepil bych ani jedno z toho, nevidím pro to sebemenší důvod. (Do té doby, než jsem měl možnost ochutnat opravdu kvalitní kávu, jsem měl spotřebu kávy cca 2–3 hrnky ročně a ještě zásadně se spoustou mléka a cukru, abych tu pachuť něčím přerazil.)

13. ví o kávě víc než naprostá většina lidí… nevím jestli potřebuje aby se prodávala, myslím že by se klidně uživil i jako např. „barista“ jakékoli kvalitní kávy..

tady je krásně vidět to snobství – i Tchibo prodává ve svých obchodech praženou kávu různých odrůd které jsou o třídu výš než libovolné lahvové kafe …

jestli si chcete hrát na co chcete klidně, ale tohle je ve všech oborech – např..
čaje – puristi, kvalita, průměr, odpad
víno…
kává…
potraviny
hodinky..

aby něco bylo špičkové a nejlepší musí pod tím být masa toho obyčejného:-)

Já v tom rozhovoru s p. číbem tedy nic závadného nevidím. Navíc je to pro xman, či co, takže od toho nelze očekávat nějaké hlubokomyslné analýzy. Moc to řešíte.

Tomáš: Nepotřebuje, aby se prodávala? Nepochybuji, že jako nákupčí takové firmy bere násobek platu baristy (a je to naprosto v pořádku). Já bych se taky v nejhorším uživil jako metař a přitom MÁM zájem na tom, aby si u mě zákazníci objednávali překlady. To je argument úplně mimo.

Co se týče Tchibo obchodů, odrazuje mě od ochutnání to, jak tam nabízenou kávu vystavují a skladují, takže se přiznám, že nevím, jestli je nějak výrazně lepší než ty kávy, které nabízejí v klasickém balení v obchodech a o těch napíšu hnus opravdu s čistým svědomím…

Ochutnával jste někdy kávu z opravdu špičkových světových pražíren? (49th parallel, Square mile, Coffee Collective,… nebo třeba od Tima Wendelboa (doufám, že jsem to jméno napsal správně)…). A troufnul byste si kteroukoliv Tchibo kávu s některou z nich srovnat? Klidně i tu z jejich vlasttních obchodů. Tady zdaleka nejde o nějaké snobství, kávový snob bude trvat spíše na Illy a spol, než na opravdové špičce, protože ta tu je v podstatě neznámá a snob jde z podstaty víc po jménu, než po kvalitě. Bohužel můj osobní tip je, že v této zemi jsou lidé, kteří alespoň jednou v životě měli možnost ochutnat opravdu dobrou a správně připravenou kávu v menšině…

15(anonym): namátkou český turek podobný french pressu, robusta stejně kvalitní jako arabica, cena jako základní ukazatel kvality kávy…

Ještě k tomu Tomášovu příměru s auty: já vůbec netvrdím, že po pár projížďkách ve špičkovém závodním autě s takovým umím zacházet. Ale tvrdím, že po těch pár projížďkách poznám, jestli mě jako spolujezdce někdo veze v autě specifikace WRC, nebo ve Fabii HTP na kterou nějaký „takytuner“ nalepil pár laminátových spojlerů…

On se ten turek, když se včas přefiltruje, taky vod FP neliší. Co se týče robusty, nekteré jsou lepší než leckaká trash arabika. Ostatně je to věc preferencí.

kytka: nepil, já kávu nepiji, ale absolvoval jsem podobné bratrovražedné boje s čajem :-) čistý, s mlékem, solí, máslem, „nečaj z jasmínu“.. co je vlastně čaj? někteří z mých kamarádů byli ochotni létat lowcosty na vš 1× měsíčně do anglie a vozili desítky krabiček (kamarád dohazoval letenky za levno..)

ano, myslím kvalitní robusta je lepší než průměrná-špatná arabica to jste si dobře naběhl :-) – je to stejné jako ve všem.. kvalitní lowcost je občas lepší než špatný exclusive, to platí i v jiných oborech… :-)

co se týče „té pravé kávy správně připravené“ – opět odkazuji na války s čajem kde se to řeže hlava nehlava – od vody, nádobí až po přípravu… o tom že někde se pije čaj který podle jiných není čaj :-)

jak říkám… ten člověk je dobrý (odborně, lidsky) a nedělá z kafe ani sebe „zagorku“.. kdo chce kvalitu ji má, kdo chce turka s mlíkem a cukrem ať si ho dá.. je to o pocitu a ne o pozerství typu toto je jediná správná káva protože to psali v cool-časopise-tv-kdekoli

18: O tom turkovi a tom, že přefiltrováním z něj člověk dostane vlastně to, co z FP jsme se tu už bavili – já v tom vidím dva problémy:

  1. problém definiční: Kolik % pijáků českého turka jste v životě viděl si kávu tímto způsobem připravovanou přefiltrovat? Já 0%, takže pod pojmem český turek rozumím kávu nepřefiltrovanou, která se louhuje dokud nevystydne natolik, aby se dala pít a potom dále v průběhu pití. A mluví se v rozhovoru o českém turkovi, nebo o „přefiltrovaném českém turkovi“?

2)problém dávkovací: Odpovídá obvyklá dávka kávy na českého turka v poměru k množství použité vody doporučovanému poměru pro french press? Podle mých pozorování opět nikoliv. Takže na výsledek podobný french pressu bychom potřebovali „včaspřefiltrovanéhočeskéhoturkazúplnějinénežobvyklédávkykávy“

Takže ano, dovedu si představit, že bych přecezením českého turka dostal něco podobného jako kávu z french pressu. Otázkou zůstává proč bych to dělal, když je použití FP daleko příjemnější.

Nicméně pro účely diskuse je důležité toto: prakticky nikdo z konzumentů českého turka to nedělá, takže pokud někdo mluví o českém turkovi bez upřesnění, není možné předpokládat, že mluví o „frenchpressu bez frenchpressu“

Druhá věc je rozdíl mezi R a A: není řeč o srovnání té nejkvalitnější robusty a nejhorší arabiky, tam s vámi souhlasím, že ta robusta může být klidně lepší. Když to ale vezmeme opět obecně a ne jen v tomto speciálním případu, řekl bych že nejlepší bude se podívat na nabídku pražíren výběrové kávy – buď pracují jen s arabikami a robustu nenabízejí vůbec, nebo jejich nabídku tvoří velká převaha arabik doplněná jednou dvěma robustami. Nevím o žádné, která by pracovala jen s robustou, nebo jí měla širší nabídku, než arabiky a myslím, že to nebude bezdůvodné…

19: co se týče srovnání robusty s arabikou, naběhl jste si myslím vy, viz. má paralelně psaná odpověď Davidovi.

A ještě pro Tomáše: pokud jste opravdu dobrou kávu v životě neochutnal, tak promiňte, ale vůbec nevíte o čem se tu mluví – abych vám to přiblížil na tom čaji: nemám vůbec nic proti člověku, který v životě nepil jiný čaj, než oslazený pytlíkový ze sortimentu Jemča Jemnice. Ale bavit se s takovým člověkem o čaji pro mě nemá smysl. A když takový člověk bude prohlašovat, že Jemča nabízí celou kvalitativní škálu od Pigi čaje po jednodruhové Indický a Cejlonský a tvrdit mi, že používání sypaného Darjeelingu je určitě jen snobárna, pobaví mě to zhruba jako teď vy. (-;

Jak jsem už psal, nechci hodnotit člověka, kterého neznám. Hodnotím rozhovor, který jsem četl a ten je strašný.

Eh, jen že ten rozhovor vyšel nejdřív papírověv rubrice víkend, teprv na idnes ho dali pod xman. to je pro pořádek..

kytka: ještě jednou.. jaká je ta správná káva? rád se nechám poučit.. v čaji jsem absolvoval bratrovražedné boje kde se „experti“ nedokázali shodnout který čaj je ten správny (japonský styl, anglický, do toho čaje s máslem, solí.. do toho čaje co nejsou čaje – jasmínové a jiné speciality"

ještě jednou "která je ta pravá káva a kdo ji umí připravit?

add jemča – psal jsem že tchibo je průměrná kvalita celkově .. to že výrobce má ve svém segmentu ještě rozdělení na kvalita-průměr-podprůměr neznamenalo že trvrdím že Tchibo produkuje nejkvalitnější kávu – ostatně jsem to i psal že jsou kávy které jsou o několik tříd výše – to vůbec nezpochybnuji

ano, používání sypaného darjeelingu (btw. proněkolik mých přátel je to naprostý odpad komerční který není ten správný čaj například) je snobárna ve chvíli kdy to pijete jen proto že vám někdo řekl „tohle je nejlepší čaj“

neexistuje jediný nejlepší čaj nebo káva – je tolik druhů a způsobů přípravy že to co připravíte na jednom konci světa jako expert tak na druhém vám druhý expert vyhodnotí jako „dobré ale nic moc“

Tomáši,

jde právě o to, že stejně jako u čaje, neexistuje u kávy jedna nejlepší plantáž, zpracování a druh přípravy. Každému vyhovuje něco jiného. S tím Darjeelingem – já nepsal, že to je nejlepší čaj na světě, to bych rozhodně netvrdil. Navíc to není jeden čaj, ale jen oblast a čaj se tam pěstuje v mnoha zahradách a produkuje v různých kvalitách.Jsem si ale docela jistý, že žádný z těch vašich kamarádů čajomilců, ať už mají v čajích jakýkoliv vkus by za špičku neoznačili produkci firmy, která nakupuje čaj z obrovské hromady na které jsou smíchány lístky z drtivé většiny čajových zahrad po celé konkrétní čaj produkující zemi v poměru, v jakém se zrovna ten rok urodily a v jakém se podařilo danou velikost lístků sklidit…

Rozdíl mezi čajem a kávou u nás je v tom, že u čaje většina lidí chápe, že ty pytlíkové čaje, které najdou v regálech supermarketů pod značkami jako Jemča, Pickwick nebo Teekanne jsou prostě masová spotřebka a že opravdu kvalitní čaj v nich nenajdou. Pro ten musí do specializovaných obchodů a čajoven a tam si vybrat ten správný čaj pro sebe z toho množství druhů, které existují – někdo si vybere černý Darjeeling, někdo Senchu, někdo Pu-Erh nebo Genmaichu, někdo jako já víc z nich a bude je střídat podlle chuti. Tím opakuji nechci říct, že je špatně, když si někdo kupuje jenom tu Jemču či Pickwick, protože mu to tak stačí a dostane je pohodlně v každé sámošce. Ale kdyby byl v novinách nákupčí Jemčy nebo Pickwicku takto představen jako odborník na špičkový čaj a on tam popisoval, jak si ráno uvaří Indický čaj, po obědě si dá pořádně oslazený zelený čaj s příchutí a říkal tam takové věci, jako že vrazit jeden sáček čaje do plné konvice vroucí vody a nechat jej tam louhovat půl hodiny, je naprosto normální, to už by mi vadilo silně. Čímž neříkám, že takový nákupčí Jemčy nebude o čaji hodně vědět – o tom segmentu čajů, který jeho firma prodává určitě a možná i o opravdu dobrých čajích (i když o tom zrovna nebude z obchodních důvodů mluvit)

U kávy se bohužel u nás značkám jako Jemča (Jihlavanka), Pickwick (Tchibo), Teekanne (Jacobs) daří vzbudit dojem, že zasahují SKORO CELÝ možný kvalitativní rozsah, maximálně že kousek nad nimi je ještě Lipton (Illy)(která v tom jede s nimi), ale to že už je opravdu vrchol možností. A že nic takového jako čajovny/obchody s kvalitním sypaným čajem ve světě kávy svůj ekvivalent nemá, nebo ža takovým ekvivalentem by byla právě čajovna, kde by vám nabídli kolekci pytlíkových Liptonů nebo Dilmahů(Lavazza). A nezlobte se, to mě jako milovníka kávy prostě musí strašně štvát.

A proto mě taky štve ten rozhovor, protože ty analogie v předchozích dvou odstavcích bohužel sedí velmi přesně.

Z mého pohledu supertastera je kafe stejně vždycky především hořkej sajrajt, který se nevýznamě liší různými příchutěmi.

ten clanek je absolutne prisernej, ale lidi jako tento pan z Tchiba maji u me velky respekt … ono totiz vybirat a nakupovat komoditni kavy neni vubec sranda. Zadne prijemne degustace u kterych si libujete v acidite a sladkosti a premyslite, jestli citite jahody nebo ananas. Ale obycejna tezka prace, kdy jedine, co vas zajima, jsou defekty, defekty a defekty. Je tam ferment? Je to fenolový? Jsou tam quakeri, celuloza, rybina atd.? Fuuuj! Po 80 vzorcich je vam blbe jako nikdy.

Jak rika Tomas, aby mohlo byt neco spickove, musi pod tim byt spousty obycejneho. U kafe to bohuzel plati dvojnasob. Vzdyt kolik procent zabira trh s vyberovou kavou?

Urcite by bylo zajimave zeptat se pana Tchibo na spousty jinych veci, nez ktere zaznely v clanku …

Jarda:

aby mohlo byt neco spickove, musi pod tim byt spousty obycejneho – to je podle me ciste demagogicka uvaha. takze pokud si chci obcas koupit dobre vajicko, musim pocitat s tim ze 97% vajec na trhu jsou „obycejna“ klecova vejce? :)

klecove chovy i velka cast komoditni kavy je za hranici etiky, nevidim duvod, proc je obhajovat, jako nutne zlo.

Cukyno, ta uvaha je asi spatne formulovana, ale u kavy to tak bohuzel je. Vetsinu velkych farmaru zivi kava komoditni kvality. Tech par stovek/tisic pytlu, ktere rocne prodaji do vyberoveho sektoru to nezachrani.

V USA 99% lidi neni ochotno zaplatit za hrnek kafe vic nez 1–2 dolary. Tzn. ze hlavni hraci na trhu jako Kraft, Proctor Gamble, Sara Lee a Nestle nemuzou (a samozrejme ani nechteji) nakupovat za vic nez cca 1.3 USD / lb. Za tuhle cenu nedokaze nikdo trvale vyrabet kvalitni kavu (a bylo i mnohem hur).

A popravde, vetsina velkych farem, co jsem navstivil, je schopna vyprodukovat konzistentne skvelou kvalitu. Nikdo to ale nezaplati, tak proc by se namahali?

29:Otázka ovšem je nakolik je tahle situace daná jinými faktory a nakolik je to důsledek tlaku právě těch velkejch hráčů, kterým to, že llidi pijou hnus, hlavně když je levnej, vyhovuje. Podle mě na tom maj svůj podstatnej podíl a má smysl proti tomuto jejich tlaku bojovat. A ten rozhovor mi jako součást toho tlaku přijde…

V debate jste pominuli pripravu v dzezve (…kolikrat nechat vzkypet a zastriknout ?:-D). Navrhuji rozsirit debatu o tom, ktera je spravna kava- ta, ktera roste po ticicileti v puvodnich destinacich nebo ta, ktera byla vysazena na mistech, kde nikdy nebyla(J. Amerika)? Co uloha vody: staci voda z kohoutku, Evian nebo neco z arabskych zemi? A poznatek z psychologie- kdyz vime, jak byl predmet drahy, tim „vyse“ ho nas mozek hodnoti.Co je jinde bezna spotrebka, to je casto u nas davano jako nadstandard (viz. vina, cokolady…)

Co vy na to?

nepovinný, ale díky němu máte obrázek (jak?)