Ořechové odrobinky

novy_ubrus

Lenivost + chladné počasí – pro mě vždy zaručené impulzy ke změně. I když mě Scukadlo přes léto zaměstnalo víc, než jsem čekal – nebojte, domovina nepřijde zkrátka. Už se to pomali kutí a z budoucnosti na vás už tajemně kouká modrý károvaný ubrus… ;)

Cuketku čeká změna vzhledu a trochu i formátu. Z toho současného už mám trochu mžitky před očima a těsný límeček. Vidíte to ostatně i sami na menším počtu nových článků za poslední dobu. Redesign přinese odlehčení a přísun čerstvého luftu z venku. Zápisník se pořádně vyvenčí a budu ho nosit v kapse u kalhot celý den. Těšám!

  • Plíny převař!

Nejvíc času mi v poslední době ujídá malý žravý samorost Špendlomat. Od letního startu se nám podařilo doklepnout několik věcí a já jsem na to naše malé slintadlo patřičně pyšný! Díky skvělé komunitě Scukařů, která roste a prospívá čím dál víc, se nám podařilo přesáhnout první hranici 1000 recenzí. Celkový počet podniků, které teď máme na mapě, se už pomalu blíží k číslovce 400.

O víkendu se nám podařilo rozvinout další rozměr Scuku – vzdělávací akce zaměřené na kvalitu v jídle. Začali jsme praktickým seminářem s degustací v pražírně Doubleshot, kde jsme se zaměřili na kvalitu kávy a základní nešvary, na které natrefíte v kavárnách. Na blogu máme podrobnější reportáž z akce i s fotogalerií. Podobné kurzy máme zatím připravené pouze pro naše Scukaře, pokud ale bude zájem, připravíme je i pro veřejnost.

Jak nás hodnotí - Scuk

Krom toho jsme minulý týden představili i nové ikony pro webové stránky podniků, které se probojovaly k nám na mapu. Pokud teď někde uvidíte placky Scuku přímo na webovkách hospody nebo řezníka, můžete si být jisti, že je na Scuku a že se nebojí pochlubit referencemi… ;)

  • Není to jen chuť

Proč vařit ze sezónních a lokálních potravin? Protože jsou ty naše kedlubny tak křupavé a protože ta rajská jablíčka z jihu Moravy tak pěkně voní? Taky, ale důvody pro sledování původu potravin sahají dál.

Moc pěkně to ilustrují dvě reportáže britského Guardianu. Ta první sleduje osudy nesezónního a importovaného chřestu z Chile (plus článek), ta druhá se věnuje pozadí produkce ananasu.

Moderní produkce a distribuce potravin vás jako spotřebitele staví každý den před nákupní volby, jejichž následky nemůžete bez dalších informací dohlédnout. Je to lehce děsivé, ale je dobré na to občas myslet.

  • Šmouhy na talíři

Na druhou stranu – o co jde těm bláznům za hranicemi? Na nelehkou otázku se pokouší odpovědět Grant Achatz pro LIFE. Lehký typ neškodného čumění na jídlo, kterého na podzim není nikdy dost.

  • Selské vaření

Znovu musím upozornit na skvělé čtení o základech jídla a vaření. Nenechte se odradit formou a vrhněte se na to. Já jsem si z toho udělal čtení do tramvaje a v rozmezí několika dní text postupně prodrncal. Autoři textu pro vás shrnuli ty nejpodstatnější novinky a střípky poznání o jídle za poslední dobu. K populárně vědecké formě to má sice ještě daleko, ale i tak je to ještě snesitelné. Minimálně pro orientaci – čtěte! ;)

  • Ona Kustolu

To není jméno finské autorky dedektivek, ale nový počin časopisu Elle – spin-off věnovaný jídlu Elle à table. Pro vás je (možná) pointa v tom, že tam kromě nového obsahu najdete i krátký rozhovor se mnou. Po delší době jsem naletěl a nechal se vyfotit. Šmarjá! Už to zas pěkně dlouho neudělám…

  • Čuju je

Ve vzduchu visí samé nové trendy a můžu vás potěšit, že ani v jednom nezazní slovo „farmářský“ nebo „mlékomat“. Ty nejposlednější mám pro vás odchycené a už brzy je tu společně probulvárujem.

cuketka.cz_orisky

Máte taky něco? ;)

Reklama

Komentáře

Mám! Že když všude dobře, tak doma nejlíp. Rozumím tomu, že ti SCuk žere čas, ale je chyba kvůli tomu vysadit Cuketku, a facelift to nespraví :o)

Sklenička:

no von to nebude jen facelift, nechej se překvapit ;)

já vidím scuk jako přirozené rozšíření blogu – resp. rozpracování celé jedné větve, které jsem se tady věnoval (podniky a jídlo venku). úprava formátu mi umožní věnovat se tady na blogu věcem, které mě zrovna teď v jídle baví a to jo pro mě hlavní už od dávné prehistorie 2006 ;)

Jen aby ten redesign nedopadl jako na Labužníkovi, který šel úplně do kopru (já vím, hlavní věcí tam je změna majitele).
P.S. U Šárky-Gurmánky jsem viděla fotku z toho lesklého časopisu, takže mám pár dotazů: 1) To jsou pravé Aviatory? 2) Jak se v tom neovském kabátě jezdí na kole? A last but not least – 3) máte tohle zapotřebí? Fakt jsem z toho byla dost rozčarovaná, tipovala jsem si Vás úplně jinak… No, na druhé straně – nečetla jsem to (mám k tomuto druhu tiskovin vrozený odpor), třeba je výsledek lepší, než jak to „zvonkajšku vyzerá“.

aida:

je to jednoduché – „každá změna webu je špatná“ ;) blog ale potřebuje po dlouhé době několik změn – zjednodušit, zrychlit načítání stránek, zrušit nepoužívané funkce, které se tady postupem času nahromadily, opravit fórum – prostě udělat pořádek. struktura hlavního obsahu ale zůstane samozřejmě stejná – s tím hýbat nebudu.

ad elle – fotky berte spíš jako srandu, pro mě je hlavní obsah a témata, která zaznějí v rozhovoru a s tím jsem spokojený ;)

aida: Labužník – ten je opravdu k nepoužívání, jsem ráda, že to není jenom můj dojem. Držím palce, ať to tak nedopadne i s Cuketkou!

7: Houby pruda, jen strach o další oblíbený web, nic víc.

Na nový design stránek se těším, konečně už se k tomu tedy schyluje? ;-)
Kávový scuk byl perfektní, vyloženě povedená akce. Člověk se pak sice neodváží dát si někde v restauraci (kavárně) kávu – také jsem si včera dala raději horkou čokoládu, ale i tak je to dobře.

Elle si nekupuji už dávno, pravidelné předplatné jsem zrušila asi před deseti lety? Časopisy o jídle koupím zřídka. O tomhle jsem věděla dlouho dopředu a těšila se na něj. Pak jsem to úplně zasklila, až připomenutí kamarádkou ( díky, helli! ), mne probralo! Musím říci, že jsem se vyloženě pobavila, je to fakt dobré, vtipné, má to nápad. I ostatní články se mi líbily. Vyloženě mne pak potěšil ten o Autentistech, protože jejich vína prostě miluju. :-)
Vzhledem k tomu, že časopis vychází 4× za rok, pokud se nemýlím, ráda si ho příště zase koupím. :-)

S tím peruánským chřestem to je tedy otrava. I když v Hostíně jsme zase měli zotročené rumuny, kteří na tom asi nebyli líp, než peruánští zemědělci.

Ale začínám chápat logiku sezónních jídel: mně letos na konci chřestové sezóny už skoro nikdo nechtěl chřest jíst, jak ho byli všichni přejedení, takže skončila naprosto optimálně :-)

Pivli:

ad kafe-scuk: tak super :) nás to docela nakoplo k dalším akcím a byla to docela sranda potkat scukaře naživo!

elle á table je se ve francii docela daří, jsem zvědav, jak se rozjede česká mutace. některé články jsou hodně fajn, některé méně – nevím jak moc přísné bylo zadání z francie, ale na české poměry si myslím, že si to vlastní pozici teprve bude muset najít ;)

Bivoj:

no jo. ať už jsou to rumuni nebo peruánci – princip je stejný. všechny náklady a důsledky se přesouvají jinam, kde je nevidíme. nad produkcí jídla a jeho původem prostě nemáme žádnou kontrolu… lokální věci v tomhle mohou pomoci – 100% kontrolu, pokud si nevyrobíme/nevypěstíme sami stejně mít nebudeme, ale alespoň lze dohlédnout na začátek ;)

Ad změna webu – také se bojím, tento web je na svůj „věk“ :) neuvěřitelně nadčasový, mám ho moc ráda a strukturace informací mi perfektně vyhovuje… ale zároveň jsem zvědavá:)

Ad Elle a table – nalákala mě na ni Šárka, upřímě řečeno mě to kapku zklamalo, tak trochu v některých momentech objevuje Ameriku…ale třeba článek z nočního megatrhu pro mě osobně moc zajímavý. Uvidíme, jak se jí bude dařit dál.

Moment, takže Elle o jídle je nový časopis? Nějak jsem se v tom ztratila, znám pouze Elle o módě. Stihnu ho ještě koupit na stáncích?

yannka:

to hlavní – obsah, články a komentáře měnit nebudu, musím ale prostříhat ten balast co se nasbíral v obou postranních sloupcích (nově bude jenom jeden). nově se vám taky bude jednodušeji zjišťovat co je v diskuzích nového a fórum bude lépe intergrované než teď. o kousek se také zvětší prostor pro fotky a text ;)

4: Mně tedy, narozdíl od 3., fotky akčního jezdce ukrajiny bez bázně a ghany a s pórkem proklatě nízko sedly. Super.

18: Jistě, je to strašně cool, aspoň z pohledu vaší věkové kategorie určitě; ale berte na mě ohled, jsem už starší paní, a co je falešné a na oko, to už snad poznám. Zrovna včera byla na jiném serveru, na který si chodím pokecat, diskuse o tom, co je to vlastně kýč. A tahle fotka je podle mě kýč jak bič, ukázkový. Ale pokud se vám to líbí, nemůžu vám to vyvracet.

19: Hmm, debata o kýči na diskusním serveru :-).
Kýč = špatný?
Já prostě vidím vtip, nápad a nadsázku. Kýč nekýč, pobavilo.

20: Než začnem víc debatovat, osobní otázka – kolik vám je? Abych se mohla přizpůsobit a rozuměl jste mi.
P.S. Kýč, natuty. (doufám, že Vás „natuty“ nepobaví tolik, jako mého syna, když se jim již starší češtinářka snažila vysvětlit, že je něco legrační, a použila slovní spojení „no to je zvonek“ – celá třída se tomu smála ještě týden.)

Já mám pořádnou odrobinku z Brna, kde se KONEČNĚ konal 21.-22. září BIO jarmark.
Moc jsem si to užila, sehnala kontakty, promluvila s farmáři a po roce odpírání jsem vzala do úst vepřové (nevím, jestli je to tou dlouhou abstinencí nebo ekologickým původem masa, ale byla to ta nejlepší klobása, jakou jsem kdy jedla!)

Hele, Cuketko, nenechte se odradit. Podle mě je ta fotka povedená (soudím ovšem pouze ze Šárčiných stránek). Vypadáte drsně a cool. Někdo tu nadsázku hold nebere (nic proti Aidě, de gustibus non est disputandum).

22: Dcera, jakožto stoupenec všeho bio a vege (fakt je problém pro ni uvařit; naštěstí je jen vegetariánka, ne veganka – pár veganů, jejích kamarádů, tu onehdy bylo taky) tam byla, a byla z toho dost zklamaná; podle toho, co o tom porůznu četla, měla „velké oči“. Nekoupila si nic. Asi zas nějaké šméčko, nejvíce působící na tzv. „mladé nadějné“, tj. 75–95% čtenářů tohoto blogu a podobných jiných.

Anne Diane: Biojarmark je v Brně každý rok, vždycky na podzim. A letos se k němu přidá i 9.10. zelený jarmark SZ a samozřejmě je tu ještě pan Čočka před Artem : ). Ta klobása byla vážně skvělá, musím potvrdit, tolik masa jsem zatím viděla jen na Azorech.

pan Cuketka: moc díky za to video o ananasech, jsem ráda, že se tomu konečně někdo věnuje…úplně stejně, ne-li hůř je to mimochodem i u banánů

19, 20, 21: Kýč či kitsch má pro mne jiný význam, zde nepřiléhá, IMHO.

„fotky akčního jezdce ukrajiny … s pórkem“ u mne okamžitě vyvolaly asociace na záběry Jamieho O, prohánějícího se před několika lety po Londýně na mopedu, řidítka podobně ověšena.

Že je pan Cuketka vyžle a hubeňour jsem si vydedukoval z půlky tváře, kterou kdysi kdesi uveřejnil a z různých záběrů jeho rukou. Jestli u toho byl malý povzdech a drobet závisti nad jeho super-metabolismem si můžete vydedukovat vy. :-)

Netuším, jak to dělá pan Cuketka, ale na starém kole po kdovíjaké babičce jezdím každý den do práce. Když se ráno před prací vydám na rynek a nakoupím si tam trochu víc „vlákniny“ než se vejde do batohu, tak vypadám jako pan Cuketka.

Akorát teda ještě helmu na hlavě a rozhodně nejsem hubeňour.
Ale je fakt, že lidi se na mě dívají jako na blázna :)

To třeba Pohlreich se fotí v županu v posteli a s kusem masa na hlavě, ale bez slunečních brýlí, a v tom je ten vtip :-)

Já též tiskoviny tohoto typu nekupuji, ale právě kvůli fotce cuketky co jsem viděl u gurmánky, jsem učinil výjimku. Rozhovor dobrý, fotka naprosto dokonalá, připomínáte mi jistého blondýna s poněkud nestandartně zbarvenou botou. Kdykoliv se na to podívám zvedne se mi nálada – nejste žádný suchar pane cuketko :)

Fotka je vtipná nejvtipnější a ano, jak píše ttrefil, je to Blondýn jako prase :)
Ke zmeně webu: těším se, velice!

Aida: O kýči hezky píše leckdo, mj. i Milan Kundera, toho byste, Aido, mohla znát :D

Obávám se však, že fotografie p. C. v dotyčném periodiku nesplňuje kritéria žádné z definic kýče, které jsou mi známé. Zato mi to připadá jako docela povedený vtip. Kombinace aviators+ kolo po dědovi + kabátec z Matrixu (to byl jeden takový film…) + síťovka s pórkem = legrace. Sím, a to už mi bylo 40!

Periodikum zakoupeno, prolistováno, verdikt vcelku pozitivní (Autentisté!), i když foto na obálce mi třeba připadá slabé. Celkově ale tleskám.

P.S. „No to je zvonek!“ – chechtám se i já. Díky!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

{{P.P.P.S. Aido, já vím, že se orientujete a sama jste určitě cool a with-it až na půdu, však Matrix, jak vidno, máte nakoukaný. To já jen tak škádlím.}}

31: No o obalce Elle a table si taky myslim svoje. Recept na jablka pecena v mikrovlnce by podle me mel byt zastrceny nekde, kde ho nebude moc videt, kdyz uz tam mermomoci musi byt… a ne ze z nej udelaji obalku. :) Jeste uvod mi prisel slabsi, ale jinak me ten casopis docela potesil.

33.: To jako příště Cuketka coby Lohengrin, labutí rytíř, připadně něco artušovského? Hmmmm…

Také mi fota u rozhovoru přijdou vyloženě vtipná. Kolo + síťovka + pórek a mrkev. A oblečení? I nákup regionálních potravin a ekologické cestování po Praze lze pojmout akčně.
31.: Autentisty jsem si přečetla s radostí.

Fotka s Ukrajinou a pórkem mi kýčovitá nepřijde, zejména když vím, že pan C. na tom kole opravdu jezdí a pórek v síťovce mu taky věřím. S kýčem pro mě hraničí spíš druhá, menší fotka na další stránce a to hlavně tou úpravou ve fotokrámě.
Jinak k časopisu jako celku: rozhovory a článek o autentistech dobré, pár receptů mi přijde inspirativních. Tipů na různá udělátka a spol a reklamy není nepřiměřeně moc, tak uvidíme jak to bude pokračovat. Profesionálně deformovaný překladatel ve mě se vzpírá u článku „Když spíž boduje“, protože spiced black tea by (jak doufá) nepřeložil jako koření z černého čaje ani kdyby byl vzbuzen o půlnoci. A mediteránní (ani mediteroristickou, která se mi po přečtení tohoto názvu okamžitě dere na mysl) kuchyni doufám nebudu muset nikdy ochutnat, dal bych přednost středomořské…

37.: říkám si, že se třeba jedná o speciality ze Středozemě. Muhehehehe. ;-)
Překladatelka rozhodně nejsem, ale ten spiced black tea mne taky bouchnul do očí.
Na Autentistech se, koukám, shodneme skoro všichni.

Trochu se té změny bojím. Asi si radši cuketku zakozervuju pro případ, že by pak už tak moc nechutnal… Ale zvědavá jsem, to zase jo (-:

[42] Pro milovníky old-school cuketky by snad tvůrci mohli udělat ubrus i v hnědé variaci, co myslíte?! :-)

Teda, ty ananasy mi nedaly spát. Uznávám, že mě na ně přešla chuť – na druhou stranu, jak to dopadne, až nás přejde chuť všechny…?! Ti lidi budou úplně bez práce a pán bude rád, že zaplatí vodu – na elektriku a vzdělání pro dceru mu rozhodně nezbude. Myslet si, že všichni přesedláme na fair trade mi připadá jako zavádět komunismus. Taky těžko říct, jestli kdyby jim tam ananasy rostly bez hnojiv, bude jich tolik, aby to pro všechny tam vydělalo. Kdybychom všichni jedli jen bio, musela by se úplně překopat planeta, aby nás uživila (a doví jestli – viz dobrý článek o hladomoru kdysi v NG)… dojel by na to právě třetí svět. Ještě ad ty lidi) to je podobné jako čaj v Nepálu a Indii, kde jsem žila, tak jsem to měla z první ruky – sice bez chemie, ale lidi makají za 40 Kč na den a to je doslova tak akorát těsně na to, aby přežili. Když je čaje míň, nebo Západ nemá zájem, odnesou to nejhůř právě oni! Tamní ekonomika stojí na čaji, ten drtivou většinu lidí živí (třeba distrikt Darjeeling). Až ho přestanem kupovat, abychom lidi „nevykořisťovali“, vrátí se opravdu do pravěku… já jen chtěla říct, že nic není černobílý… ale jestli jste to někdo takhle promýšlel a řeknete mi, jestli dál kupovat ananasy nebo ne, budu ráda. Já totiž fakt nevím.

To Cuketka: Fotka byla hustá :)), rozhovor taky. Zbytek jsem nestihla přečíst, muž mi to sebral.

To Kahi: Hahá, tvůrci jsou už taky předem po…, že? :P) (Modrá je dobrá ;D)

Věděla jsem že se Neo vrátí, ale na ukrajině se síťovkou?:-)

Mysha:

na tohle tema meli Jardove moc fajn clanek na blogu doubleshot.cz (hledejte v archivu o detske praci a o ft). existuji prave kompromisni modely, ktere prinaseji zlepseni a vubec se nemusi jednat o FT a bio, ktere jsou nekdy zbytecne nebo nepouzitelne v masovem meritku :) reseni ale urcite neni vtom zachovat status quo a udrzovat objem produkce hlava nehlava – stejne to blbe skonci

to Cuketka: No však víš, že já zastánce statusu quo rozhodně nejsem :) Jen že každá mince má dvě strany a zpravidla to není tak jednoduchý, že by si člověk mohl řícta, že nejezením ananasů pomůžu světu. Jinak za link díky, pohledám.

Mysha:

no stejně, čaj, káva, ananasy, banány – všechno jsou to extra prémiové produkty, které jsme si zvykli konzumovat za neodpovídající cenu. dlouhodobě si nedovedu představit, že tyhle věci budeme dále konzumovat za stejné ceny a ve stejných objemech.

Cuketka: Neodpovídající cenu? To je, myslím, relativní… v Maroku máš pytel vynikajících oliv za 5 Kč a na Srí Lance se zas i ti nejchudší živí avokádem. Třeba teď jím pomelo za 40 Kč, v Nepálu mi rostlo za barákem :) A včera jseme koupili asi 300 g čaje za něco přes tisícovku, přitom přímý dovozce mi dá teď pro neziskovku 30 kg Ilamu a ani nemrkne… Ujetý ale je to, jak se přidaná hodnota rozděluje – to si taky neumím představit, že to tak bude na věčný časy. Ale ani jak by to teda dál mělo být… Mimochoem super to o kávovníkovných plantážích – zajímavé včetně komentářů :)

ahoj cuketko.
Zajimalo by me, zda Te nekdo privedl k takovemu vasnivemu zapalu pro dobre jidlo a piti. Maminka, babicka, ci nekdo jiny?
Jen tak ze zvedavosti.
Zdravim z Francie. Macarons a tapenade. Ne dohromady:)

Helejte, v pátek a sobotu jsou v Havlíčkově Brodě Bramborářké dni … můžete si tam nakoupit brambory, ochutnat odrůdy atd.

figue:

jídlo mě bavilo od mala, co si pamatuju. nejvíc k jídlu mě ale nakoplo paradoxně až studium medicíny ;)

Ala:

studentský život ani ne, do menzy jsem se navíc neodvážil moc chodit. myslím celý obor ;) lidé> zdraví > kvalita života > jídlo. není to vzdálené.

Elle jsem ještě neviděla, ale fotka pana Cuketky – asi méně stylizovaná – vyšla přece už dávno v Apetitu…
Koneckonců lifestylové magazíny, to je svět sám pro sebe s velmi speciálními nároky na obrazový doprovod, řešit to mi přijde trochu jako mnoho povyku pro nic. Na druhou stranu se ukazuje vášeň komunity pro Cuketku (osobně i pro web) a to je pěkné.

Komentáře jsou uzavřeny.