Bedýnky na startu

cuketka.cz_bedynky.cz

Slibuju, že do konce roku už nebudu ohlašovat žádný nový projekt. Ať už by bylo pokušení sebevětší. Nové Bedýnky.cz prostě musí stačit a šmitec! ;)

Místo pro všechny bedýnky u nás. Adresář bedýnkových družstev. Informace pro bedýnkáře i farmáře a možnost, jak se co nejsnadněji dostat k lokálním produktům ve vašem okolí.

To všechno jsem chtěl na adrese Bedýnky.cz připravit už loni, ale kvůli přípravám Scukadla jsem to vůbec nestihl. Letos se mimino narodilo a bylo jasné, že bedýnky nestihnu připravit ani letos a to už by mě docela mrzelo. Na blogu, v diskuzním fóru i v dopisech od vás mi dotazy na bedýnky ve všech možných krajích přibývaly vražedným tempem. Stejně tak jako dotazy nejrůznějších správců družstev, kteří shánějí pro své bedýnky odběratele. Vytvoření jednoho místa, kde by se všichni tihle lidé potkali a vyhověli si navzájem, už prostě nebylo možné odkládat.

Proto jsem si musel rychle sehnat nějakou pomoc, někoho, kdo by celý projekt převzal a nastartoval. Nakonec to nebylo složité a vhodným adoptivním rodičem se stal Martin Švihla z Bio Zahrady s vydatnou spoluprací Honzy Valešky z PRO-BIO ligy. Oba jsou asi nejpovolanější lidé, které znám. Martin dokázal převést celý projekt z papíru do reality, Honza se svými zkušenostmi z rozjezdu několika různých družstev dodal potřebné vědomosti a podporu.

Nové Bedýnky.cz se narodily! ;)

Bedýnky jsme se rozhodli spustit nejrychleji, jak to šlo. Cílem je co nejrychleji zmapovat všechny bedýnková družstva u nás a dát bedýnkářům, farmářům i správcům do ruky nástroj, jak se spolu spojit. Rekordně rychlou realizaci zatím jednoznačně odhalíte podle velmi prostého vzhledu. Hlavní hodnota a myšlenka projektu na něm naštěstí není závislá a už od první chvíle veřejného spuštění došla svého naplnění.

Co to umí?

V prvé řadě jsme pro vás připravili adresář bedýnkových družstev v Česku. Najdete je umístěné na mapě i rozdělené podle krajů. U každého družstva najdete podrobný profil, seznam dodavatelů a princip fungování.

Zatím se nám podařilo dát dohromady 17 družstev a 24 odběrových míst po celé republice. Každý týden od spuštění přibývají další. Web pomůže i lidem, kteří zatím bedýnky ve svém okolí nenašli. Stačí se zaregistrovat, a hned jak se v adresáři objeví družstvo ve vašem kraji, budete o tom vědět jako první.

U prostého adresáře to ale nekončí. Pro družstva i pro odběratele jsme připravili i systém pro správu bedýnek. Družstva mohou přímo spravovat svoji nabídku, vyřizovat objednávky a nabírat nové členy. Bedýnkáři se zase mohou přímo na webu přihlašovat do družstev a odebírat bedýnky.

Bedýnky.cz v praxi

Kromě adresáře a registrace, kterou si můžete okamžitě osahat, tu mám i ukázku toho, jak to funguje v praxi.

Jako první je příklad poslouží Dobrá farma – otevřené družstvo, které nabírá nové členy z řad všech registrovaných bedýnkářů. K jejich bedýnkám se můžete přihlásit rovnou přes web a prakticky ihned začít odebírat.

Web je ale užitečný i pro družstva, která si spravují bedýnky vlastními silami a bedýnkáře zatím jen hledají. Je to třeba Ekofarma.lp z Velké Bíteše nebo Biozahrada v Táboře. U obou najdete všechny potřebné informace v jejich profilu. Všechny novinky z adresáře a družstev potom najdete na titulní stránce Bedýnky.cz.

Praktický příklad na konec – jen za minulý týden pomohl web zprostředkovat prodej 9 jehňat, 10 kachniček a 18 mladých kohoutků z ekologické farmy. Stačilo dát nabídku farmáře a poptávku spotřebitelů na jedno místo.

Do budoucna

Pokud vás svět bedýnkování baví a chcete být u všeho, co se okolo nových Bedýnek šustne, mám pro vás tipy, které vás udrží v obraze. První jsou Bedýnky.cz na Facebooku, jednoduchý kanál, kam budeme směřovat všechny krátké aktuality z provozu.

Vedle toho můžete sledovat i diskuzní fórum a samozřejmě hlavní stránku, kde vypisujeme aktuální dění (také jako RSS). Postupně přibude i blog, kde dáme všechny informace na jednu velkou hromadu.

Celý web je sice úplně na začátku, jeho užitná hodnota snad ale ospravedlní některé nedostatky. Víme o nich a budeme na tom pracovat. Budu rád, když mi napíšete, co všechno byste tam ještě rádi viděli. Uvítáme i tipy a kontakty na družstva, která zatím nemáme v adresáři. Můžete psát rovnou do komentářů nebo e-mail pro bedýnky.

Reklama

Komentáře

Skvělý počin!
Tak už máš na kontě Cukee pěkná trojčátka!
Web, Scuk a Bedýnky!
Ať se daří, mocně plivu pro štěstí!
;-)

taky plivu pro stesti..!! za chvili budete davat obcanstvi a vydavat pasy pro Kralovstvi dobre chuti..:))

Pane Cuketko a spol., posilam pusu na celicko a spoustu diku za prima bedynkovej web… Myslim, ze v Cercanech se na me muzou brzo tesit :-)

Mno, a v Olomouci opět nic. Měli jsme tu dva bedýnkáře, ale jednoho vyplavila velká voda a druhý nefunguje přes zimu :(

Tak jsem včera přitáhla domu první testovací bedýnku z Countrylifu v Nenačovicích, byla jsem celkem příjemně překvapená, že tam toho bylo víc, než jsem čekala. Bála jsem se, že za dvě stovky toho tam bude hodně málo, ale přišlo mi to celkem dostačující: asi kilo brambor (ty jako jediné podle rozpisu zřejmě nejsou bio a pocházejí z jiné farmy, jinak všechno je v biokvalitě od Country Life), svazek mrkve, 1 pórek, svazeček červené cibule s natí, 1 velká červená řepa, dvě poněkud přerostlé cukety, hromádka bílých luskových fazolí, velký svazek naťové petržele a plná igelitka mangoldu. Doufám že jsem na nic nezapomněla. Příští týden beru zas.

I u nas se dneska objevila prvni testovaci bedynka – od GaMaBedynky. Vzala jsem rovnou tu nejvetsi, za ctyri stovky jsem si odvezla cca 11kg cisteho obsahu: brambory (2kg), mensi hlavka zeli, cibule, 2 okurky hadovky, svazek mrkve, 3 mensi cuketky, rajcata, rajcatka, brokolice, papriky, 2 mensi lilky, salat lollo rosso, ledovy salat, 2 krabicky malin a brokolicove recepty. Vypada to moc pekne, leccos uz bylo ochutnano – mnam. Priste beru zas :-)

Na bio bedýnky se dlouho chystám a další praktický informační rozcestník vítám. Oceňuji, když se někdo pustí do nějaké bohulibé aktivity a přeji mnoho zdaru!

Dobrý den,
ted hlásily v radiu, že dnes v Chrudimi od 10.30 na náměstí je Bio farmářský trh, tak kdo to nemá daleko může rknout:)

Co vy na to?

nepovinný, ale díky němu máte obrázek (jak?)