Když pivo na vaření, tak pšeničné

cuketka.cz_psenicne_pivo1

Tomu říkám teplotou kontrolovaná tvorba. Stačilo jen lehké ochlazení a bác ho. Na sporáku bublá pomalu dušené hovězí na pšeničném pivě! ;)

Možná je to jakýsi zasutý obranný reflex. Pokud venkovní teplota klesne pod 15 stupňů, ihned dej něco dobrého dlouze dusit. V tomhle případě se ale sešly i dvě pozoruhodné suroviny, které kromě receptu určitě stojí za zmínku.

Tou první je šumavské hovězí v biokvalitě od ZEFA Volary. Kupuju ho na Dejvických trzích skoro pokaždé, když se objeví, a vždycky mi udělá radost. Na poprvé jsem dělal z „obyčejné“ kýty úplně dortíkovíté španělské ptáčky a od té doby na něj nedám dopustit.

Druhou ústřední surovinou je zase pšeničné pivo, od kterého jsem posbíral několik zajímavých vzorků při průzkumu v Pivkolandu na Letné. Původně jsem s ním ani žádné vaření neplánoval a teprve lehká degustace mě navnadila na použití pšeničného piva při vaření.

Na rozdíl od jiných druhů piv se totiž podle mě na vaření moc dobře hodí. Je svrchně kvašené, a proto doslova nabušené nejrůznějšími aromaty, které v pivu běžně nenajdete (typická je třeba ovocná vůně banánu). V chuti bývají o kousek sladší, což spolu s tím, že většinou nejsou filtrovaná přispívá k jejich příjemné tělnatosti, která se v jídle ani při delší úpravě neztratí. Na rozdíl od jiných stylů piva vám taky v pokrmu nezanechá nepříjemnou hořkost v dochuti, se kterou některé recepty nepracují úplně správně.

Zkrátka a dobře. Vymyslel jsem si to při popíjení několika lahvinek ideálně – hurá do nemilosrdné praxe.

Hovězí na pivu

Následující recept si vezměte jako lehkou inspiraci, pokud vám současné náznaky podzimu polezou na nervy. V zásadě to není nic složitého a je to jeden z receptů, u kterých nejvíce času a energie zabere příprava surovin. Přímá inspirace je od Julie Child a jejího hovězího na pivě s cibulí. Je na něm taky dost srandovní to, že pokud byste vynechali maso, skončíte s plným hrncem cibulačky.

Ve výsledku dostanete měkoučké maso v silné omáčce s robustními, a přitom lehce nasládlými chutěmi. Omáčka není nijak zahušťovaná ani rafinovaná – v tomhle případě to není absolutně potřeba. Chuťové spektrum jsem taky doplnil o malou hrst sušených hub, které to celé „přitlučou k podlaze“. Varuji předem – při jídle vzniká akutní chuť na pivo, nejlépe pšeničné nebo jiné svrchně kvašené! ;)

Poslední poznámka se týká výběru masa, který obzvlášť u tohoto receptu nemusíte silně prožívat. Hodí se tužší, více prorostlé i méně libové partie určené k dlouhé tepelné úpravě – váš řezník poradí na 100 %. Já jsem použil volarskou loupanou plec a zadní (obojí má moc pěkné žilkování tukem) a na konci šlo maso krásně porcovat hranou vidličky.

Suroviny:

  • 1 kg hovězího masa na dušení
  • 300 g cibule (na tenká kolečka)
  • 0,5 l hovězího vývaru
  • 0,5 l pšeničného piva
  • malá hrstka sušených hub
  • 1 polévková lžíce cukru
  • olej, máslo
  • sůl, pepř

Postup:

Nejprve si připravíme hovězí maso, které si rozkrájejte na větší kostky (5×5 cm, klidně i více). Maso osušte, opepřete a osolte ze všech stran. Rozpalte si větší pánev, přidejte olej a maso na něm ze všech stran zprudka opečte dohněda.

Určitě už to opakuji zbytečně, ale maso byste neměli mít nahňácané na sobě, jinak se vám bude dusit. Klidně ho udělejte ve dvou nebo ve více várkách. Připečené kousky, které vám na konci zůstanou na pánvi, je dobré zachovat na další krok. Pokud je ale třeba po prvním pečení budete mít do černa, je lepší začít znovu s čistou pánví. Pokud nemáte pánev s vyššími okraji s poklicí, ve které byste mohli maso i dusit, pokračujte v kastrolu, hrnci nebo litináči.

Opečené maso si dejte stranou. Pokud vám zůstala pánev s pěknými hnědými připečeninkami, můžete pokračovat dále s cibulí – tu můžete přidat najednou. Přidejte k ní lžíci cukru a na středním plameni cibuli pomalu opékejte dohněda. Ze začátku pustí vlastní šťávu a bude se dusit. Postupně, jak se z ní odpaří voda, začne hnědnout, karamelizovat a ztrácet na objemu.

Pokračujte tak dlouho, dokud vydržíte a dokud se vám nebude připalovat (klidně i půl hodiny). Jak už nebudete moci – zalijte ji horkým vývarem a dno pánve pořádně projeďte vařečkou. Přidejte pivo, maso a houby a přiklopte poklicí. Stáhněte plamen a duste tak dlouho, dokud nebudete spokojeni s texturou masa (mělo by být úplně měkké s rozpuštěnou ).

cuketka.cz_psenicne_pivo2

V průběhu vám může dojít tekutina, proto maso hlídejte a občas doplňte její objem pivem nebo vývarem. Omáčku dochucujte až ke konci dušení, protože s tím jak se vám bude odpařováním zmenšovat objem, nemuseli byste správně odhadnout množství soli – na to bacha! Těsně před podáváním omáčce prospěje, když do ní rychle vmícháte oříšek másla (na porci) mimo plamen.

Hovězí můžete podávat s bramborovými nočky, rýží nebo i s bílým pečivem na vytření sósu. Knedlema bych to určitě netěžkal! Brou podzimní a svrchně kvašenou chuť… ;)

Kam pro pivo zajít?

Reklama

Komentáře

mam to uplne stejne, jakmile klesne teplota, dusim :-)
v sobotu jsem delala Hovezi na cervenem vine dle Gordna a mnaam :-)
cuketkuv recept urcite vyzkousim ;-)

Hmmm… pane Cuketka, me pozvani na me vlastnorucne delane domaci poctive pivo stale jeste trva!

Hm, tak to zní moc dobře! A pšeničné pivečko já ráda! ;-)
O víkendu jsem dusila hovězí na červeném víně (tymián, jalovec, mrkev, petržel, spousta cibule a česnek). Nakonec tam přišly brusinky a lžíce šípkové marmelády. Maso se dusilo 2,5 hoďky na miniplamínku a byylo fantasticky měkkoučké. Byla to kližka z domácího zdroje.
Do hovězího na pšeničném pivě rozhodně jdu! ;-)

dusim hovezi na cervenem vine, jen par loupanych rajcat, cibule, mrkev..a cela skorice, krasa.:)

Mám trochu obavu z toho cukru na začátku do cibule – jestli se tím dlouhým varem pak nemění na karamel – a tudíž to pak není nadměrně hořké a neztahuje to původní chuť? Asi jako když se moc dlouho vaří džem, tak je pak taky jen sladký a nelze dobře rozpoznat, z jakého ovoce vlastně je?

Pavle,

právě proto tam ten cukr je, aby udělal karamel ;) voda z cibule v prví fázi brání jeho připálení, ve fází dušení už se pak cukr spálit nemůže vůbec – nemějte obavu ;)

Na dušení klidně stačí přední – kližka nebo krk (ten je prý kvůli krátkým vláknům nejlepší); ptáčky jsou nejlepší z roštěnky. Obávám se, že by mi tohle doma neprošlo – zbytek rodiny zavrhuje cokoliv na pivě nebo víně, bohužel (jejich chyba, že jo?).

aida:

možná by na tohle zafungovala osvědčená maminkovská metoda – neptám se a vařím, udržuji optimální informační přítmí – „dyť je to jen na cibulce…“ ;))

Hehe, a co si myslíte, že na ně furt und furt zkouším? ;-) Bohužel to (syčáci) poznají.

Taky teď dusím, začala jsem v pátek stifadem, včera vepřovou svíčkovou a zakončuji dušenou krkovičkou s hříbky a bílým vínem. Pšeničné pivo, ale určitě vyzkouším … a jsem zvědavá, jestli vážně nebude hořké, protože právě z důvodu hořkosti normální pivo na vaření skoro nepoužívám.

Vau, to vypadá moooc dobře :o) Už přemýšlím, kdy přesně to vyzkouším ;o)))

A myslite, ze muzu i teleci kytu? A vubec, co s teleci kytou? :)

13: Telecí kýty je na dušení škoda, kupte si nějaké obyčejnější maso a kýtu si nechte na minutky.

Ty brďo, si asi budu muset koupit slintuodolnou klávesnici :-) Jen kde já v městečku sakryš najdu zvrchu kvašené pešeničné pivo??? To se dělá, takhle člověka navnadit, když pak nemá jednu ze základních surovin?

Madla:

někdo tuším psal, že se dají pšeničná piva Primátor nakoupit v Intersparu a v Kauflandu a prý ještě tam, kde se čepuje Starobrno je prý k dostání dožínkový pšeničný ležák ;)

No, to znie velmi lakavo. Stale vsetko podlievam pifkom. Je to super, ked zacitim nejake pecene maso, hned sa mi k tomu vybavi vona po podliati pivom. Je to naozaj dost good. Mozem len odporucit. Osobne maso na bielom vine davam len do cestovin, tam sa naozaj ta prichut vina v masku hodi a ostatne – len pivkom:). Vda nie je dobra ;)

Tak asi zase utřu hubu :-( Interspar ani Kaufland u nás nemáme a Starobrno tu nikde nečepují :-( Chjo, tomu se říká gurmánské peklo…

Pomalé dušení na malém plamínku máme možná někde v podvědomí spojené s malým ohníčkem, který by stačil na zahřátí při prvních záchvěvech podzimu. Jestli teploty zůstanou na včerejší a dnešní úrovni ještě pár dní, asi se brzy dočkáme i vlažných až teplých radiátorů. :-( Já osobně bych tedy radši upřednostnila pěkné babí léto. Mezi dusitele masa jsem se ale o víkendu zařadila taky. Byl to králík s provensálským kořením.

18. Primátor pšeničný se dá koupit i v Albertu nebo někdy i v Bille

Skvělý recept! Cukr s cibulí funguje nádherně! Použito hovězí zadní od Bubly, pouze pšeničné pivo jsem nahradil černými Krušovicemi, do hypesuper se mi nechtělo jít. Hořké? V žádném případě. V kombinaci s rohlíky z Věchnova…ůůůůůůůůů.
Bohužel jsem snědl najednou i to, co jsem původně plánoval na druhý den. Příště snad seženu pšeničné pivo a možná by nebylo zlé to „ozvláštnit“ kouskem uzeného bůčku. Třeba místo sušených hub.

Paráda. Na něco takového mám parádní masíčko. Hovězí pupek. Dlouhé poměrně úzké pruhy prorostlého kližkovitého masa. Je s ním trochu víc práce, ale výsledek stojí za to. Stačí potřít hořčicí, solí a pepřem, zamotat jako šneky a pořádně pojistit kuch. motouzem. Poté zprudka opéct na pánví a vložit na slanino cibulo karamelový ( třtinový cukr, nebo ještě lépe melasa )základ. Pánvičku jsem do teď vyplachoval červeným vínem, ale ten weitzen vypadá snad ještě lákavěji. Pak už zbývá přidat jen konzervu rajčat ( já vím, ale je to rychlejší a celoroční ) pár ančoviček, a několik hodin trpělivě dusit a podlévat.Měkké maso vyjmeme a odprovázkujeme. No a na něj v novém kastrolu přepasírujeme tu chutí nabitou šťávu. Doporučuji připravit den předem a nechat přes noc rozležet. Pecka!

Ze srnciho to taky bylo docela k jidlu ;) Akorat jsem podcenil zasobovani psenicnym pivem v pivkolandu, takze nezbylo nez pouzit erdingera z billy. Priste snad uz ryze cesky.

Zbylo mi jeste predni z Habri a zrovna jsem vymyslela, co jineho nez na vine bych s tim mohla podniknout, takze clanek mi prisel vhod, diky. Chut ujidat jsem mela uz kdyz jsem na zacatku vytahla ty kostky masa z panve, ale nastesti byly moc zvykaci, tak jsem to vsechno nesnedla:) a ted mi to bubla na plotne. Nemela jsem dost velky hrnec s poklici (studentska domacnost), ale velka panev greenpan a diy poklice z alobalu staci taky. Omacka je uz ted luxusni, lehce nasladla, musim se opravdu hodne drzet. Prepisuju do kucharky, a pokud se nekdy vdam, tenhle recept na tom asi bude mit svuj podil :)

prave jsem zacala dusit… a v bille jsem koupila psenicneho erdingera:-)

a safra, ted sjem to mozna trochu pripalila.. zapomnela jsem podlevat… tak snad to dobre dopadne.. uz mam hlad.

Recept jsem o vikendu uspesne vyzkousel, je to lahoda. Dekuji za tip!

mela jsem moc prace s „napravovanim“ me ubohe vahy, bylo to uplne skvele, to maso, mnam, proste at se jdou uz vsechna ta kurata bodnout, chci jen kravicky:-)

Zajimávej, recept, pane Ycuketko:)
jen mi chybí, podrobný recept na ten hovězí vývar, zda jste použil, práškový:)) a nebo by jste 3–4 táhnul hovězí, prosím o recept jak , táhnete vývar:) nebo jste snad použil kohoutí?:)
děkuji za odpověd.

ojelen:

mražený, domácí, z volarského hovězího předního a žeber :) jinak mám ještě v mražáku zásoby krásného telecího a speciálně ten sem určitě budu dávat.

jj,pane cuketko:)
jen jsem nepochopil, jestli ho musejí mít všichni ten Váš
/mražený, domácí, z volarského hovězího předního a žeber / nebo jestli všichni ostatní si ho musejí nejdříve 3–4 hodiny táhnout, což dobu přípravy takové mňamky určitě protáhne:)
jinak souhlásím, že nejlepší na hovězí vývar , přední žebro:))
doporučoval, by jsem i morkové kosti, ale to by bylo moc mastné, ono i to žebro musí být tak akorát né moc tlusté, ještě jednu poslední otázku, když mrazíte Ty Vaše vývary používáte šoker, nebo ho necháte volně, vychladnout, aby se v něm mohly rozložit všechny látky a bakterie a potom ho z mrazíte? :))

ojelen:

nevím, jestli koukáme na stejný recept, ale v tom mém je jasně uvedeno „0,5 l hovězího vývaru“ – každý se tak může zařídit dle své ctěné libosti ;) volarské či jakékoliv jiné.

35: Otázka sice nebyla přímo na mne, nicméně: Po 3 či 4 hodinách táhnutí těch živých bakterií ve vývaru asi moc nebude. Nechám vývar, přikrytý poklicí, „volně“ vychladnout, na dlaždičkách studené místnosti.
Pak ta jeho část určená k úschově jde do mrazáku.
Takhle to doma praktikuji už mnoho let – blbě nám zatím nikdy nebylo a pevně věřím, že nebude.

37: „jsem z toho v šoku“
To prý spraví náprstek nějakého moku.

1R:

k tomu chlazení – na konci tepelné úpravy to máte samozřejmě v klidu, jde ale o to, když se vývar postupně chladí, tak chca-nechca znovu prohučí nebezpečným teplotním pásmem, ve kterém zase hrozí opětovné pomnožení chrobáčstva. od toho je ten šokér, abyste, když máte toho vývaru kotel – projel na bezpečnou teplotu co nejrychleji. já třeba stejně po sfiltorvání přes plátýnko rozlévám před zamražením vývar do sklenic a v tom malém objemu už to chladne rychle – v takových malých a domácích objemech se netřeba bát IMHO ;)

40: Myslím, že tepelná pásma chápu. Ale – když po dlouhém vaření nechám na kotlíku těsnou poklici, tak odkud by to chrobáčstvo přicestovalo, aby se množilo? To by pak popíralo veškerou konzervaci teplem a panu Pasteurovi by se bouraly pomníky. Či ne?

Lehkou nohou přeskakuji teplotní pásma a konstatuji, že jsem dnes pivně dusil potřetí. Poprvé hovězí s černým pivem (pšeničné bylo daleko), podruhé dle recepisu hovězí z pšeničným, potřetí divokou svini s pšeničným pivem. Místo hovězího vývaru u svině nikoliv sviní vývar, ale pivo a pouze pivo. Přílohy rohlík,rohlík, „ščóchany erteple“. Jsem se prostě teď trošku rozdusil.
Nejvíc jsem se olizoval po hovězím s černým pivem. U pšeničného se mi zdálo, že zanechává v jídle až příliš výraznou „stopu“. Ale dobré to bylo setsakramentsky úplně všechno!!! Teď bude následovat očistná zeleninová kůra.....

1R:

asi by nám to nejlépe pověděl nějaký HACCP expert nebo někdo z hygieny, kdo přesně za tohle rozdává pokuty hospodám ;) imho by muselo jít o vzduchotěsný uzávěr, aby se vysterilizovala i poklice.

mill:

tmavá piva při vaření jsou super v tom, že dávají pěknou barvu i chuť z karamelu :) na tom pšenič'náku vám možná vadily kvasnice, kterých bývá u některých nefiltrovaných dost.

a že já tu vůbec něco komentoval… výsledek – celý den se rozmražuje další dávka z volar a za chvilu ideme do teho! ;)

jj, pane cuketko, Víte, kolik, bakterii všech těch dalších nesmyslů se dostane do toho vývaru, když ho pomalu, celej den rozmrazujete. Vám nikdo fundovanej neřekl, / teda vím, že se považujete za nejfundovanějšího zde.)) / Pokud, něco rozmrazujete, měl by jste to rozmrazit v co možná nejkratším čase. no zase je pravda, že to zálívate horkým vývarem, což, by se ty potvůrky zase měly ničit:)) pochopil jsem jistě správně, že ten mraženej vývar, opět převaříte:) Já osobně si myslím, pokud máte kvalitní maso / a to Vy jistě máte, aspon to zde prezentujete / tak , Vám to kvalitní maso, pustí, té kvalitní šťávy dost. Tudiž předpokládám, že nic nezkazím, když použijí horkej kohoutí vývar, třeba z důvodu, že ten hovězí vývar mohl, být moc z tučného masa a tudiž , by ten zde prezentovanej pokrm mohl být moc masný.!!! / a co naše zdraví, neboli náš organizmus/ Vzhledem k tomu, že neuvádíte druh oleje i na tom záleží:) opět nepředpokládám , že by to byl levný řepkový ze supermárketu, protože, by to plně zkazilo hodnotu toho kvalitního hovězího masa. Předpokládám, že použiváte minimálně Bio maso. No prostě závěrem, by jsem váš recept shrnul takto: Hovězí přední, / třeba krk/ nakrájím na kostky / špalíky / velikost cca. vezmu rozpálenou teflonovou nepřilnavou pánev, kde nemusím použít žádný tuk, vložím do něj zprudka orestovat / opéct nakrájené maso .To maso samo pustí trochu štavy. / zatáhnese a bílkoviny a maso zůstane štˇavnaté:)) po opečení vyjmu, přidám cibuly, když je do zlatova přidám cukr, lehce nechám zkaramelizovat vložím na zpět maso a zastříknu vroucím kohoutím vývarem a dusíme skoro do měka. ke konci dušení
přídáme houby, nejlépe jedlé / všechny jsou jedlé aspoň jednou:)) / a na závěr, přidáme pivo ať už kvasnicové, černé, ležek, nebo i jiné., lehce necháme přejít s pivem varem a můžeme servírovat. Osobně by to šlo s domácím pečeným černým chlebem, Co Vy na to ? :)

Bakterie neexistují!!!!!!!!!!
Nejmenší zvíře je mravenec!!!!!!!!!!!!!
.......
Zítra spěchám na Zelňák. Je správný čas na pomazánku z hokkaida ( se sádlíčkem a máslíčkem). Minimálně do soboty dusím maximálně mrkeffffff…

ojelen:

ad rozmrazování ;) tedy nevím jak vy, ale já rozmražuju ze zásady pomalu a v ledničce. rozmražování masa při pokojové teplotě, „aby to bylo co nejrychlejš“, je koledování si o průser.

já osobně, pokud potřebuji rozmrazit maso, rychle, použiji, rozmrazovací program v mikrovlné troubě:) popřípadě to umí i můj konvektomat. Jinak samozřejmě není nad čerstvé chlazené maso, samozřejmě , že nejhorší je maso rozmražovat při pokojové teplotě, ale to já jsem zde nepsal:))

njn, zdroje mikrovln, nejsou tak drahé jako konvektomat, no hlavně, že to maso nerozmrazujete v horké vodě:)) i takové odborníky znám.-)) jinak to už jsme trochu vedle:)
ale téma kvalitní vývar, když už jste měl tady svíčkovou, by nemuselo být špatný:) pohodový večer přeji…

Proč je nejhorší rozmražovat maso při pokojové teplotě? Proč je lepší nechat ho rozmražovat dvakrát tak dlouho v lednici?
Jinak k tématu: to pšeničné pivo určitě vyzkouším, zatím jsem vždycky dělala maso na červeném víně nebo na černém pivu, oboje s úspěchem.

Simvás, pane C. ono to těm mikróbům taky docela dost trvá, než se namnožej do rizikového množství. Navím jim zmrazení dalo taky pěkně za uši. Nejdřív musej rozmrznout, pak se ty trvalé spóry, co přežily zmrazení, musej probudit … a to už je máte dávno v hrnci. Oproti tomu dlouhé v rozmrazování v lednici mi příjde více rizikové, protože při + 5 °C, co bude na povrchu masa, dokáže už vegetovat lecjké svinstvo.

Já to právě taky moc nechápu, co je tak špatného na tom, když rozmrazím 1,5 kila masa přes noc v pokojové teplotě (v mém případě 20 stupňů) a ráno ho dám vařit, v porovnání s tím rozmrazovat to v 6 stupních v lednici. Jak dlouho to vlastně trvá, než se v 6 stupních rozmrazí 1,5 kg kus masa?

Dá se to spočítat, ale nechtějte to po mě. Je to nějaká termodynamická rovnice.

Ala+David:

menší kusy masa máte přes noc bez problémů. větší paklík cca 24hodin, záleží. já si třeba všechno maso už před zmrazením nějak rozumně porcuju, ať pak nepracuji s šutráky velikosti kopačáku.

u toho masa při pokojové teplotě jde přeci hlavně o povrch ne? ten má teplotu pro namnožení hned z počátku a celou dobu, co čekáte, až dojede na zbytek, už vesele kultivujete ;) nechám na vás, já mám zažité rozmrazování v chladu beru jako ověřený a doporučovaný standard (vycházím z toho, že ten, kdo ta doporučení dělal, vše experimentálně ověřil, teploty poměřil, mikroby přepočítal etc.). je jasné, že se asi při rozmrazování na lince nepřizabijete, ale proč to pokoušet, že jo :)

Tak jsem recept vyzkousel a bylo to fajn. Nesehnal jsem vsak psanicne pivo, tak jsem zamenil za cerne. Spatne to nebylo, chut piva vyrazna, lehce nahorkla, jak byva cerne pivo. Musim to zkusit i s tim psenicnym… Jinak diky za recept, to je neco presne podle myho gusta:-) Jednoduchy, ale poctivy!!! :-)

Razor Ramon:

teď jsem to o víkendu dělal znovu a také s černým pivem ;) je potřeba pořádně podegustovat před vařením – hořkost je různá. a to platí i o pšeničném! ;)

Ano, také jsem použil Kozla. Krušovice nemam rad, nepiju je a tak z nich ani nechci vařit..

62. Souhlasím, co se nedá pít, nebude ani k jídlu nic moc :) Taky nemám ráda Krušovice, ale ani Kozla, tak jsem dala černého Bernarda a bylo to moc dobré.

Neměl-li bych kuchyni ve vesnici o 650-ti lidech s jedním obchodem, taky bych Krušovice nezvolil. Ono ale jiné v regálu nebylo, respektive bylo, doma v lednici tmavý Skalák z Malého Rohozce, ale to bych se do hlavy mlátil, tohle pivo dát do jídla a nevypít ho samotné. Při představě, že do Rohozce to mám skoro 300km a že další Skaláčci budou až za rok, řídím se heslem „dobrý prase všecko spase“.

mill: Celkem Vás chápu. Včera jsem byl v Krušných horách a ve vesnici Výsluní (20 km od Chomutova) jsem obědval v hospodě, kde k mému překvapení točili Rohozecké pivo. Podle mapy.cz je to zhruba 180 km… Tam bych to tedy necekal…

Tak jsem to pane Cuketko taky dneska zkusil. Z velmi prorostlého hovězího krčku, s Velenem a slaninou navíc (dneka bylo krásně hnusně, tak jsem to chtěl echt uzemnit). Hříbky vlastní sušené – no bájo. Na zahřátí jsem tam nakrájel jednu lemon dropku (pálivost na úrovni habanera, ale slabší stěna) a dvacet minut před koncem jsem přidal dvě hrušky nakrájené na čtvrtinky – daly tomu fantastický rozměr jak do celkového aromatu (s Velenem si báječně rozuměly), tak ve chvíli, kdy jsem na vidličku spolu s kouskem masa nabral kus hrušky a její chuť mi explodovala v puse.

jdu na to znovu, tentokrat biohovezi(jatky rudolec) z naplavciho trhu, predni, pry pekne odlezene a tak vubec:-) jen to ceske pivo chybi, dopredu jsem s tim nepocitala, tak zase zachranuje billa a erdinger:-)

Ozkoušeno! Maso z kližky, pivo výborný tmavý 24° Primátor. Vařila jsem asi 4 hodiny, omáčka nádherně voněla celým bytem a vůbec nebyla hořká – ba právě naopak, chutnala malinko nasládle – přesně tak, jak je to u masa ještě snesitelné. Chrochtala celá rodina.

Tak já to taky zítra zkusím.Jinak s alkoholem v kuchyni mám ty nejjj zkušenosti.Zrovinka minulý týden proběbl kuchyni králík na medu podlévaný bílým vínem.I mé děti si pochvalovaly

Právě se dusí.
2kg hovězího krku (Globus).
Pivo 14° tmavé, svrchně kvašené vlastní výroby.
Vlastní redukovaný vývar z hovězích kostí.
Třtinový cukr.

Voní to jak ďas!
:)

Tak dodušeno, dojezeno!

Výborné!
Skládám poklonu za vynikající recept.
Pivo krásně stáhlo chuť domácích sušených hříbků na takový decentní náznak – tak se mi to vééélice líbilo. Cibulka s karamelem udělala šťávě vynikající tělo (omluvte pivní terminologii:o)). Jediné, co jsem dal navíc byla lžíce cayenského pepře pro lehce pikantní nádech na vyrovnání celkově sladší chuti.

1*

Ideální recept na zimu! Dnes jsem speciálně kvůli němu vyrazila do brněnského Tesca, neboť v Albertu a Bille jsem neuspěla. Mají tam náchodské pšeničné pivo (Weizenbier). Tak třeba se to někomu bude hodit. :)

Hmmmmmmmm, je to tak dobré, že jsem se musela přejíst chleba s marmeládou, abych nechodila pořád ochutnávat a aby něco zbylo pro návštěvu na zítřejší oběd. :)

Nejlepší je stejně čerstvě načepovaná Pšenice od Matušky, štastlivci z Prahy 8 (a okolí) ji seženou v Čimicích nedaleko Bohnic v místnim baru Chýše. Jediný problém je takhle dobrý pivo donést domu ;)

v sobotu uvařeno. všechno začalo pšeničným pivem pro tchána, které bylo načepováno čerstvé v Pivovarnickém domě, ale k cíli nedorazilo.. Místo cukru jsem dala med(cukr u nás nenajdete)ale to byla jediná odchylka..a jako příloha obstály se ctí vlastnoručně umotané houštičky. Před vařením stačí říct: „Oběd bude od Cuketky“ a projde mi všechno…

Komentáře jsou uzavřeny.