Dva úlovky

cuketka.cz_slanina1

Poslední dobou asi nejlepší zábava. Pokusit se z té obří hromady zboží na trzích vybrat skutečné poklady… ;)

Tady jsou moje poslední dva úlovky, které mi udělaly opravdovou radost a které odteď vyhledávám. První – na buku a pomalu uzená slanina od Orlických hor (trhy na Kulaťáku stánek č. 10).

cuketka.cz_slanina_2

Je pěkně nízká, pevná a nenacucaná vodou. Dokonalá na teplou kuchyni. Spotřeboval jsem jí už nejmíň kilo v nejrůznějších základech pro „kohouty“ na víně, zapékané brambory a jiné podzimní radosti. Počítám, že mě bude bavit až do listopadu. Doporučuji. ;)

cuketka.cz_maliny

Druhá radost. Maliny z ovocných sadů Louny (trhy na Kulaťáku stánek č. 43). Odrůda Polka z jejich pole u Postoloprt. Po všem tom falešném „českém“ ovoci, kterými je Praha přes léto zavalená, příjemné zpestření. Na malinách je sice trochu znát méně slunečné klima na sklonku léta, ale pořád obstojí. Mám narvaný mrazák až po střechu.

Co jste na trzích ulovili vy? Kde a proč vám to udělalo radost? ;)

Reklama

Komentáře

Už nepoznám, co je placená reklama a co opravdový názor. Škoda, bývalo to zajímavé počtení…

Anonymous:

proč byste to neměl poznat? ;) placená reklama je tady na blogu vyznačená – u bannerů nebo textových odkazů najdete vždy označení „reklama“, v případě článků je vždy v titulku označení „partnera blogu“.

vše ostatní je striktně bez skryté reklamy – zakládám si na tom ;)

No dobrá. Děkuji za vysvětlení :) a ať se daří !!!!!

zdravím, můj příspěvěk je mimo mísu…chtěla jsem moc poděkovat za tip na super restauraci Lafonda Barceloně, minulý týden jsem tam byla s přáteli a palea byla luxusní s porovnáním jiných restaurcích …jo a plánek super…díky Marie

My Brňáci sice máme záviděný zelňák, ale slaninu jsem tam teda neviděla a že slintám jen z fotky, co teprve ta vůně, ta musí být! Můj úlovek – před víc jak týdnem jsem koupila švestky velikosti sevřené pěsti za příjemných 28 kaček za kilo. Nejdřív byly poměrně kyselé, ale dodnes už hezky změkly a zesládly… Hm, asi se tam zítra vydám, ať mi ještě stihnou dozrát:-)

Oli, na Zelňáku slaninu nekoupíte, protože tomu brání jejich tržní řád. Ale hned kousíček pod Zelňákem je na Květinářské řeznictví, kde mívají slaninu dobrou, tuším, že jí říkají Vídeňská (jménem si jistá nejsem). Dobrou slaninu mívají i v malé prodejně jatek Hlohovec v Krpoli. A když už je řeč o Krpoli, minulý týden tam otevřeli prodejnu maďarských specialit (v tom místě, kde byla léta prodejna s kávou, čajem a čokoládami), tam dobrou slaninu taky mají, k tomu různé klobásky, salámy, papriku, těstoviny, dochucovací pasty do guláše a pod. Takže, pokud to nemáte daleko, zkuste se tam podívat.

Na maliny jsme onehdy narazili s Maličkou u nás náplavce a vzhledem k tomu, že jich polovičku sežrala (nemohu použít mírnější slovo, lhal bych) ještě než jsme přešli most, zdá se opravdu, že jde o nadstandard.

Maliny jsou úžasné včetně obsluhy. Slaninu jsem si koupila na Kubáni u stánku s bryndzou a ostatními dobrotami ze Slovenska a nemá chybu :-)

Také doporucuji slaninu od sýrařky ze slovenka ,co mas svuj stanek na kubáni. Ochucena jen kminem a cesnekem. Naprosto stejna jakou davaji slovaci na halušky.

Minulý týden jsem se vrátila z dvoutýdení dovolené v Maďarsku. Co je tady u nás hrozná móda „farmářské“ trhy, je tam úplně normální, městečko,kde jsme byli, má stálé tržiště vybavené stolečky pro trhovce, vše přímo v centru kousek od hlavního náměstí, rozdělené na část „hadrovou“ a „jídelní“. Každý den je tam pár stálých stánků plus pár venkovských babek, které můžou každý den přijít a nabízet co zrovna urvaly na zahrádce.
Dvakrát týdně (středa, sobota) je pak „velký“ trh, kdy je tržiště plné trhovců, k dostání veškerá sezónní zelenina a ovoce, pálivé papričky, zavařená pikantní zelenina a gulášové paprikové směsi, domácí marmelády, vejce, různé luštěniny, mák, med, houby čerstvé i sušené (kilo lišek za 250,–), maliny a ostružiny jsme jedli po kilech (velká vanička aspoň půlkilová maliny za 50,–Kč, ostružiny za 30,–). K tomu stánek místního uzenáře, několik druhů klobás a bezkonkurenční špek, bohužel všechno sežráno než jsem stihla vyfotit. Všechno bez front, protože je to prostě normální stav a normální způsob nakupování.
Počasí na koupání bylo hnusné, ale na trhu jsem se vyřádila. Příští víkend jedem znovu, tak mám v plánu se zásobit na nějakou delší dobu dopředu.

aida: v Krpoli to zas tak dobře neznám, ale u toho zelňáku bych se stavit mohla. Není to to řeznictví, jak tam měli děcka letos tablo – pyramidu z konzerv se svýma fotkama?:-))

16: My tam nebyli, nějak nás to nezajímalo; podle všeho klasická předvolební atrakce. Navíc to bylo na takovém dost divném místě, tj. na parkovišti u přístaviště, podle fotek mraky lidí a dlouhé fronty. Fotky např. zde: http://brnensky.denik.cz/…0100919.html
Radši jdu na ten Zelňák nebo na Slovaňák, to mi docela stačí.

15: Oli, ano, to je přesně ono – Vídeňské párky z Vídeňské…

aida:

ad Bystr – to je typický průběh (z Prahy), než se poptávka po trzích saturuje a přibudou další v každé čtvrti, na tom prvním se lidi můžou doslova umlátit ;) viz první dejvické, kde se na prostoru já nevím cca 300m2 vystřídalo za dopoledne asi 15k lidí. zajímalo mě právě srovnání se zelňákem ;)

(a díky za link na Bradu, vyzobneme jej pro Scukaře. váš minulý tip na Bublu se setkal s ovacemi ;)

20: Nevím, jestli je to zrovna tip pro Scuk, je to úplně normální řeznictví, jakých je plno. Něco tam mají lepší, něco horší, něco jako všude, prostě průměr. Ale pár věcí tam opravdu dobrých mají, to ano.

Tak to tu čtu a je mi smutno. Odpoledne jsem totiž byla na setkání občanů našeho města( Prostějov), kde se jednalo o postupu zastupitelů v jedné prodejní akci. Zkrátím to – u nás vždy trh fungoval, jako normální součást života v našem městě. Teď radnice odprodala pozemky bez vědomí občanů na stavbu nového obchodního centra a ze smlouvy se vypařilo původní zachování tržnice a kulturního centra. Ještě je prý malá šance, to celé zastavit,tak to třeba vyjde.

Tento vikend jsme se po dlouhe dobe take dostali na trhy na Kulataku. Krome zeleniny a jablecneho mostu jsme jeste poridili kralika. V nedeli jsme si ho udelali na cesneku, se spenatem a bramborovym knedlickem. Jeste ted se mi sbihaji sliny…

Úlovek v Českých Budějovicích. Po telefonátu a domluvené hodině jsem obdžel ten den napraženou kávu. Úžasné. Doma mlýnek, french press… ách!

23: Králíka na česneku, rozmarýnu, bílém víně, slanině a troše smetany (mmch. byl velice dobrý) jsem udělala jen jednou – a od té doby je dcera vegetariánka…

Tak to já se přidám k chvále na stánek č. 10 – přivezli mi domácí pršut, co na nich škemrám už měsíc. A nelituji ani korunu co na to padla – je to neskutečná dobrota. Tenký pláteček, krajíc držkovického chleba s paraořechy a jsem v sedmém nebi. Jen nevím, jak dlouho chlapec vydrží – podle toho jak plátečky mizí…
Mimochodem nevíte na které trhy migrovali Klepišovi? V Dejvicích se už dlouho nevyskytují a jejich návykové čajovky mi chybí…

…mam narvany mrazak az po strechu…trochu mi to pripomnelo socializmus, predzasobit se.....Pamatuji si, jak jsem byl kratce po 89 v Norimberku a Nemky nakoupovaly po dvou paprikach, jedne cibuli…Proc doma neco skladovat, kdyz si to mohu zitra koupit cerstve.Stanky jsou tam dodnes, casto s plodinami, ktere se u nas moc nevidi. Pekne, cerstve i v 6 hodin vecer.Potom prejedete hranice, v so. jdete na „Letni trhy“ do Litomysle a myslite si, ze si z vas delaji legraci 2 stanky s bramboram a kvetakem :-(.

No me bohate stacilo blbe Tesko ve FR v Biarritz. Toho bych se chtel nekdy dozit u nas!! Tam bylo ulovku jako svina.

No a co sýr na Náplavce? Farma Krasolesí. Francie v ČECHÁCH.

Kárl:

myslíte tu jejich verzi Crottinu? furt jsem se k ní ještě nedostal a o se o ní kolega Jižní Svah tolik rozplýval ;) mají kromě toho i další?

Durisek:

díky ;)

Vám, že je to OT, ale neodolala jsem ;-) http://www.novinky.cz/…cuketou.html

Jinak pro mne skvělé úlovky…slovenská slaninka a klobásky, komplet držkovský sortiment pečiva, hlavně chléb s mrkví a dýní a pak ten s paraořechy. Na pankráckých trzích měli na stánku s maďarskými klobásami i výtečný pršut.

jestli budete mít někdy cestu na jižní moravu doporučuju lopenickou slaninu od firmy voma, lepší jsem nejedla…
http://www.vomaub.cz/…slanina.html
tuším, že za ni získali i nějaké ceny a můžu potvrdit, že oprávněně, jenom jak o ní píšu tak se mi sbíhají sliny

Na kulaťák jsem se ještě nedostal, ale na Kubáni a střídavě na náplavce p. Grunt má candátí filety (i jiné), beru je domů syrové tak 2× týdně, za 60 Kč mají tak 200–250 g, jinak je připravuje na místě na tálu. Další kubáňský úlovek – stánek 3× týdně se žlutými malinami, naprostá bomba.

V Brně na mendláku na zastávce je prodejna slovenských specialit.. sýry atd. Maj tam supr klobásy a gazdovskou slaninu, taky dobrá.

Já si chodím na Kubáň pro žampiony portobello, minulý čtvrtek jsem koupila romanesco na 25 kč, jedla jsem poprvé, neb jsem nikdy nepodlehla supermarketové ceně ca 4O kč za kus. Výborná tlačenka z Kozlových uzenin, jinak české maliny byly též. Ještě na konci září – ale kvalita už jde prudce dolů, což je přirozené.

Podelim se o jedno male brnenske tajemstvi (ktere mam zakazano sirit :-), pry uz ted na kazdeho zajemce neni dost). Neni to sice trziste, ale udajne vyber a kvalita dobra a sortiment se neustale rozsiruje. Staci sledovat jejich site http://www.facebook.com/?…!/pages/Brno-Czech-Republic/Cockuv-BioJarmark/128030187243746

39: Tak jsem se tam byla dneska mrknout a musím říct, že jsem si to představovala kapku jinak (měla jsem na základě jejich FB profilu a diskuse tam trochu „velké oči“). Jinak – se zeleninou – přes spíš užší sortiment – vcelku spokojenost, ostatně gnocchi s čerstvým špenátem u nás před chvílí proběhly; klobásky a sýry ale mají hodně „napálené“ ceny. Pro zeleninu se tam ale asi zase někdy zastavím, pokud budu mít čas a budu poblíž.

V 28. postu se nekdo zminil o Klepisovych a to mi pripomelo, ze jsem procitala nabidku prace a hledaji pro Kutnou horu lidi do prodejny. Nevim, zda tam prodejnu jiz nemaji, v tom pripade by byla tato sdelna hodnota nulova. V opacnem pripade se kutnohoraci muzou zacit tesit.

Ad trhy, ja nevim, jestli delam neco spatne, nebo jsem jen lina, ale prijde mi, ze v Praze je ted obrovsky boom a sezenete i nemozne, zato okoli podstatne vazne.
Ja jsem z Kolina. Sice mame na namesti par stanku, ale pamatuju, ze driv byvalo aspon z puli zaplneno, ted je jich tam tak pet. U vsech maji vice mene to same a pulka toho je z dovozu, nebo je hnusna, nevim, jestli to necim rychli ci co, ale sehnat supr domaci ceska rajcata se mi letos napr. nepovedlo.
A co se tyce masa, to stoji uplne za backoru. Jedina masna, kterou mam rada je s masem z Trebovle, ale tam vetsinou maji omezeny vyber.
No a sehnat zverinu?

Uprimne – kdyz chci divokou kachnu, kralika, domaci vejce, dobre domaci dalo, bylinky atd. jedu do Prahy, zatim vedou Klanovice.

Jak se prosím Vás dá na malinách poznat „méně slunečné klima na sklonku léta“? :D

Včera jsme se vypravili (až) kolem desáté hodiny na trhy na Jiřák. Díky lenosti vstát už se na nás nedostal držkovský chleba, houstičky však byly mimořádně vypečené. Náš nový objev je Francimel, jogurtový nápoj se syrovátkou.

9. aida: možná malinko OT, ale dnes jsem měla čabajku z královopolské maďarské prodejny a byla opravdu řízná a dobrá, veliké kusy masa i špeku, krásně obalená síťkou.A správně „csipöss“ :-))

45: Úplně náhodou jsem tam předevčírem taky byla, ale nekoupila nic – oproti sortimentu při otevření se mi obchod zdál mírně vykradený. Ale i tak, díky za něj.
Tip: v malém řeznictví (už zmiňovaná Masna Hlohovec) na druhé straně Palajdy, šikmo od maďarských specialit směrem k Semilassu, mají docela dobrou novinku, říkají tomu Císařský salám. Už jsme si pro něj byli 3×. Taky tam mívají něco, čemu říkají pršut (pršut to samozřejmě není), ale na české poměry je to dobré a i cena je únosná. A mívají i pravou svíčkovou – onehdy jsem ji kupovala za cenu něco pod 400,– (snad 370,–), teď mírně podražili (na cca 420,–), ale maso je pěkné, čerstvé a podle mého i patřičně vyzrálé.

45, 46: Dobrý den. Můžete tu prosím napsat adresu té maďarské prodejny?

Díky moc.

Palackého 51 nebo 53, kousek od té červené novostavby (vedle Pizzerie La Botte a banky). Dřív tam byl malý obchod s kávou, čaji, čokoládou apod.

Tak tuhle slaninu jsme koupili ted 30.10. na kulataku a je naprosto famozni, nebo treba taky boziiiii :) lepsi slaninu z ceske produkce jsem zatim nikdy nejedl.

ve stredy se kona malinky farmarsky trh v Uhrinevsi, maji tam vybornou tlacenku a skvelou „zlatou sunku“, v pekarskym stanku dobry chleba s paraorechy

Komentáře jsou uzavřeny.