Pětiletka

Pět let a pár dní k tomu. Musíte uznat, že to se prostě v jedněch štramplích barvy kaki nedá ustát. Byly už děsně vygajdané a při rychlém pobíhání po bytě v podstatě nebezpečné. Já nevím jak vy, ale já už si ty štrample prostě nenandám. Nová verze zápisníku je tu!

Naplánovaná je snad už přes rok a její realizace nám zabrala posledních pár měsíců. Nejde jen změnu z hnědé na modrou, ale i o hlubší změny ve vazbě samotného zápisníku.

Každá náhlá změna je zlo. Vyježděné kolejničky v mozku skřípou, nové švy na neuronech tlačí a jsou trochu šejdrem. Nový kabátek pro blog v tomhle určitě nebude v prvních chvílích jiný. Dejte mu proto určitě pár dní na vstřebání a první oťukávačku. Budete koukat, jak si po chvílí sedne.

Pokud už máte primární šok za sebou a chcete vědět víc, projedu s vámi v rychlosti, co všechno se změnilo.

Zpátky k zápisníku

Schválně sem jako první nedávám vzhled, protože mnohem důležitější změna se týká formátu zápisník. Poslední dobou jsme se trochu trápil s tím, jak vyvážit delší a propracovanější články s odrobinkami a kratičkými zprávami, které jsem dával na Cuketkobůček. V novém formátu blogu se proto vrátím k neformálním začátkům zápisníku a obsah více přizpůsobím tomu, co mě obklopuje každý den.

Čekejte víc krátkých odrobinek, kterých si nikdo jiný nevšímá, a víc novinek a událostí, u kterých se zase nebudu moct zbavit nutkání je okomentovat. Přibude více postřehů rovnou z bitevního pole včetně lehce mázlých fotek a roztřepaných videí z mobilu. Připravte se i na plytké úvahy, plky a nejrůznější slabé chvilky, kdy mi občas ujede nějaké to pesimistické brblání a rýpání.

Ruším kalendář akcí, fajn pozvánky budu raději přidávat sám a ručně. Moje milované recepty a radosti okolo domácího vaření samozřejmě zůstávají. Stejně tak zůstanou delší reportáže z výletů a hlouběji rozpracovaná „single origin“ témata. Sám uvidím, kam mě víc uvolněný formát blogu zavede, ale už se toho prostě nemůžu dočkat.

Na omak

Starý vzhled telefonního seznamu se třemi sloupci a stovkou odkazů malinkatým písmem jsem definitivně opustil. Hlavní prostor dostává obsah s textem i obrázky na větším prostoru. Uspořádání a řazení článků je pořád stejné. Vše okolo by se mělo co nejméně plést do cesty a veškerý podstatný obsah máte stále po ruce ve čtyřech jednoduchých záložkách. Vykuk za obláčkem na vás spíše jen opatrně dohlíží, jestli je vše v pořádku… ;)

Kategorie článků a štítky pro orientaci v tématech najdete zatím pouze v detailu zápisku. Po restartu zápisníku s nimi budu pracovat trochu odlišně. Dejte mi prosím ještě chvíli, než vše pořádně uklidím a nastrkám do správných škatulat.

Komentáře a fórum

Moc jsme se snažili posunout komfort diskuzí pod články k lepšímu. Nově můžete zareagovat rovnou v proudu komentářů, aniž byste se museli šoupat až na konec. Okénko pro nový komentář ochotně přiskočí a dokonce vám poslouží předvyplněným odkazem na vašeho předřečníka. Po odeslání pak všichni v diskuzi vidí, na koho přesně reagujete. Pro nejnovější komentáře je vyhrazena samostatná záložka.

Podobnou funkci jsme nadělili i pro samostatné diskuzní fórum. Krom lehkých úprav ve vzhledu ale zůstává prakticky nezměněné a zůstává i povinná registrace pro možnost přispívat.

Scuk

Scuk je pokračování celé jedné velké kapitoly ze zápisníku, a i proto bude mít silné postavení v nové podobě blogu. V záložce recenze najdete vždy přehled nejnovějších recenzí a doporučení na dobré podniky. Pokud po něm zatoužíte, najdete tam i odkaz na můj profil s recenzemi. Nové recenze doplňujeme vždy za čerstva!

Archiv a čtenářské zápisky

Staré (a zastaralé) články budu postupně přesouvat do společné rubriky archiv a budu jim uzavírat diskuze. Zápisky čtenářů se nově zobrazují přímo na hlavní stránce. Poznáte je podle oranžové poznámky v záhlaví „píšete vy“.

Polámaná kolečka a zlobítka

S prvními dny se určitě vyrojí některé chyby, které jsme při testování nové podoby zápisníku přehlédli. Pokud na ně narazíte, moc nám pomůže, když se po ně podělíte tady v diskuzi nebo v kontaktním formuláři. Nezapomeňte uvést podrobnosti o chybě a verzi prohlížeče, který používáte.

To nejnutnější máme za sebou, teď už se jen moc těším na vaše otázky a připomínky. Ty negativní budu nejradějc přežvýkávat já, pochvaly si naopak zaslouží Kahi, který měl celou výrobu nového zápisníku na starosti. Díky! ;)

Reklama

Komentáře

Krásný, nový, svěží vzhled! Vypadáte mladší, pane Cuketko!!! Hodně štěstí a málo „polámaných koleček“!

Pěkný, ale obzvlášť se těším na „návrat ke kořenům“, tedy zápisníku. V tom se rád vrátím o ty čtyři/pět let zpátky. (Trochu mne vyděsilo, jak dlouho už to tady čtu :)) BTW dá se tu nějak rychle listovat články dozadu? Proklikávat se po těch deseti na stránku trvá.

Jéééj, mně se to líbí moc :) Šok jsem neměla ani z barviček, ani ze záhlaví, ani z ničeho podobného, jen mi přijde trochu srandovní ten úzký proužek příspěvků na mém 22" monitoru :)
A že je statické pozadí, se mi líbí. Však ubrus by po stole také moc cestovat neměl, ne? :)

Třeba mám pomalý počítač, ale tahle verze se mi trochu „cuká“. A Pozadí mě dost pálí do očí. Ale to jen tak remcám. Jinak je to hezký!

První dojem také, že strašně moc (výrazného) pozadí a jen malý proužek obsahu.

Zrovna typo mi docela vadi, ale nic co by neslo zkousnout :-) Naproti tomu jsem pomerne otresen (jakozto clovek ktery se tvorbou webu zivi) performance renderingu webu. Cufon sice mam sam rad, ale rekl bych ze zrovna u Cuketiho webu je to vec, ktere by se slo lehce vyhnout s minimalnim dopadem na vysledny vzhled a s maximalizaci (krom jinych faktoru) na rychlost frontendu. Zrovna tak jako layout – blog a zapisky jsou sice vycentrovane, ale blok s reklamami leze mimo centrovou linii, takze to pusobi jaksi divne, kdy vlevo mam 1/3 monitoru plnou pozadi, a vpravo od reklam jsou to sotva tri palce k okraji (proti 7 palcum zleva).

Kazda zmena je chte nechte „zlo“, coz zcela chapu, ale budu si zvykat dost tezko, pane Cé. Jedine stesti ze design je mi burt az do chvile, kdy je kvalitni obsah ktery ma co nabidnout, coz je v tomto pripade bezesporu (stale a porad) splneno… To ja jen tak, lec i presto ocenuju postup kupredu. Keep it up :-)

Ad.: Nejaka moznost pro rollback na stary design pro konzervativni ctenare se, predpokladam, asi nechysta, coz? Ten mi vyhovoval nejvic – barevne, rychlosti (i pri GPRS ktere aktualne bohuzel mam jako jedinou volbu), i layoutem samotnym.

  • Jura

Mám pocit, že mi bila vs. modra vypaluje do oci diru po pouhych deseti sekundach. Snad behem psani tohoto kratkeho vzkazu nezacnu silhat. Mysli Cuketko i na ty, kteri uzivaji HD rozliseni. polovinu obrazu pak zabere prave to strakate pozadi, ze ktereho dostavam zavrat. ZLATA (mozna lehce fadni) JEDNOBAREVNA tapeta…

Pozadí opravdu šílené, než jsem přečetl komentáře, točí se mi z toho hlava, zcela vážně. Je mi líto, musím pryč…

Nerad kritizuji práci druhých,nicméně doufám že tohle není finální verze.Obsah webu mi zabírá necelou třetinu šířky monitoru (rozlišení 1680×1050),zbytek mám ten modrobílý ubrus na pozadí.Nepokládám to za příliš šťastné řešení.

Chvíli bude trvat než si na to zvyknu, ale není to zase úplná šílenost

Dyzajn moc krásný. Jinak není ten prostor v šířce nevyužitý? Stránka je hodně dlouhá a čtenář roluje a roluje. Uplně mě bolí kolečko :) V Reader módu je to lepší, i když tam malinko poletují nadpisy (http://twio.cz/adb6).

mozna jsem prilis konzervativni… ale taky mam asi nejaky problem s ocima. To pozadi je prilis narocne… a taky souhlasim s petrem (15.) ohledne sirky sloupce. V jakem redakcnim systemu je to delano?

15 Pedro presne (ubrus vidim po docteni clanku vsude na zdech; to snad delal pixy, to je taky vic kuchar nez webar)

Jsem s Jurou et al.: nový formát a typografie zvláště se přiblížila Scuku, tedy zhoršila. A buzerace komentátorů nepoužívajících Javascript dosáhla nesnesitelné míry.

Sedí mí typografie, o něco méně ten úzký pruh obsahu, při rozlišení 1920×něco je toho pozadí pak přeci jen moc. U sebe mám stejný problém a kvůli článkům naformátovaným na úzké pozadí (fotky u odstavců atp.) se mi nechce do změny, kdybych začínal nanovo, určitě bych do takové nudle nešel :-)

Kalendář akcí odstraňuji z toho svého vinného, škoda ho :-)

Každopádně krom té nudlovitosti mi tohle sedí a hodně. Čisté, sympatické, má to charakter :-)

Na první kliknutí a první pohled se mi to líbilo, takové svěží, zbavené nefunkčních odkazů… akorát teda ten kakající ptáček nahoře mi přijde na blog o jídle až moc přehnaný.
Ale po chvíli už jsem nedokázala ani dočíst komentáře, z toho pozadí se mi dělá špatně, jak to tahá oči, vydržela jsem to jen po dobu článku a teď už ty šikmé čtverečky prostě nesnesu. Navíc jsou na většině plochy a text je jen hubený pruh, o to je to horší, že už vidím šikmé doplňkové čtverečky i přes text. Nemůžu na to déle koukat, je to fakt moc agresivní grafika.

Dle mého názoru by bylo nejjednodušší řešení udělat další css styly, které by jednoduše textový pruh roztáhly a každý uživatel by si kliknutím zvolil jak moc roztažený bílý pruh chce. První pohled na design byl „Jééé, to je pěkný“, ale jak sem se dočetl až sem, tak mi opravdu běhají „oči šejdrem“ z toho vzorku.

Jinak bych řekl, že ten design je fakt moc pěknej, jen to chce ještě ladit a ladit :-)

Kulin

Jó, aky se musím přiat k onzervatvcům, to staré pozadí bylo neásilné a příjmné, z tohohle mám hnedle bolavé oční bulvy. Navíc je toho pozadí zbytčně mc na úkor hlavního textu. A to mámjiak ráda změny!
No, snad si zvyknu. Ale třeba u Florentyniných stránek jsem si prostě nezvykla :-(

Na prvni pohled ok, na druhy vidim vsude blikajici modobile ctverecky. Je to jak takovety hry s ocnim klamem, ovsem tem se clovek povenuje par vterin… Toto je divoke cteni…:(

Tak to pozadí je hodně agresívní, jelikož mi při pokusu přečíst všechny komentáře slzí oči

To samé co Kami. Jedním slovem kýčařský děs. Kombinace venkovského ubrusu a moderního foodblogu? Nemožné. Ach jo, jako každá změna je i tato výrazně k horšímu.

Ve fóru, jak jsem si všiml, nepremává registrace.
Přiznám se, že vzhled neřeším, nové nevadí, a ani ta stará UHO nijak nepřekážela :-)

Na velkém monitoru (24" 16:10), je ta nudle vs. staticke pozadi opravdu dost nešikovná, vždyt nezabíra ani 1/3 a delší čtení je skoro o oči na druhou stranu na mobilu (ať už v Safari nebo v Opeře) je to cele nejaké rozsypané. Chjo, na to jak dlouho jste to připravovali …

Děkujeme všem za první postřehy, moc nám to pomůže pro další vylepšení! :)

V prvé řadě – nudle a kostky nesedly spoustě lidem (i když jsme je přeem testovali) . Popřemýšlíme a něco s tím uděláme. Určitě vás nechceme novým vzhledem trápit ;) Šířka nového obsahu je o 25% větší než v předchozí verzi a zvětšily se i fotografie, opticky ale oproti zvyku chybí balastní sloupce po stranách.

↪ 27 abitmodern: u toho mobilního Safari – rozsypané by to být nemělo, naopak by se měl vzhled automaticky přizpůsobit šířce mobilu (jednoduchá hlavička + zmizí druhý sloupec). Jestli je, tak prosím nejlépe screenshot do mailu, díky :)

↪ 25 tineli: no jo kdysi to bylo moc hnědé a s hovínkem v logu, teď zase moc ubrusovité ;) všem se nezavděčíme, ale uvidíte, že až zapracujeme na problému s pozadím, na novou identitu blogu si brzy zvyknete.

Modre kosticky me oci zatim kupodivu zvladaji (otazka je, jake by to bylo po delsi dobe), grafika i font ok, docela svezi. Ocenuji moznost reagovat primo na konkretni prispevek. Na druhou stranu take prilis nechapu duvod tak dramatickeho omezeni sirky textoveho sloupce a chybi mi take nakukovani do fora hned na uvodni strance ( drive bylo hned na uvodni strance na prvni mrknuti a bez nutnosti jakehokoli dalsiho proklikavani ci rolovani videt, co je noveho jednak z dilny pana C., jednak co pribylo ve foru).
Odkazy na Cuketkovo oblibene stranky uz nebudou vubec? Ani nekde uhledne schovane?:) (Nebo jen blbe koukam?) Dost jsem je vyuzivala a dost jsem si díky nim rozšířila obzory.

28: mně to pozadí při čtení jako takovém nevadí (včera dost, ale dneska už si na to zvykám celkem rychle, i když i tak bych hosamozřejmě mohl mít po stranách míň) Kdy mě tahá za oči furt beze změny je při rolování, kterýho je tu dost – kdyby se pohybovalo taky, bylo by to pro mě asi lepší.

↪ 30 yannka: prosto pro obsah jsme naopak zvětšili, zvyk vám ale velí, čekat vedle ně ty dva sloupce se svinčíkem, které jsme dali pryč. levý sloupec je zatím krom inzerce prázdný, postupně s ním ale budeme pracovat – zejména chceme pracovat s kontextem, podle toho kde se zrovna nacházíte.

odkazy získají samostatnou stránku, která bude dostupná z hlavní obláčkové navigace ;)

↪ 31 yannka: srovnejte se starými články, které obrázky v původní šířce. tak jak jsou užší, o tolik užší byl i text ;) klam to není, jen je to nezvyk oproti staré verzi

je to moc hezke, typografie je skvela, je to svezi a vtipny!
ALE, dnes uz i 13 palcovy laptop ma rozliseni 1440×900 (macbook air) a tak uzky pruh s clankami je opravdu kontraproduktivni… privital bych klidne ten pruh klidne o polovinu sirsi na ukor pozadi..no neni to takhle dobre, vypada to divne:)
ale fandim moc!

Jen první dojem: Ten kostkovanej ubrus na pozadí, to je takovej ten hnusnej igelitovej, co jsme měli ve školní jídelně? ;o)

Web se mi líbí, co se týče šířky těla vyhovuje mi, protože se text dobře čte, což byl předpokládám účel. Rozlišení mám 1280×800 (MBP).
Co se pozadí týče, osobně s ním problém nemám, ale je pravda, může působit trochu agresivně tím vzorem a to zejména v noci. Napadlo mě dát uživateli vybrat: světlejší či tmavší pozadí. Není to uživatelsky úplně elegantní, ale pokud si na ubrus uživatelé nezvyknou, je to možné řešení…

Inu, změna je život – ale osobně se musím přiznat, že se mi taky ten ubrus nelíbí ;) co se dalších změn týče, tak je to myslím posun vpřed, držím palce!

Taky se mi zdá skoro nemožný, že je ten sloupec širší:) Opravdu veleoptický velklam. Mám též široký monitor a vidím něco jako byF.
Jinak ještě k mučivému ubrusu – teď, když mi na monitor svítí částečně slunce, to jakž takž snesu, i když ani tak to není úplně příjemné. Ale ráno v umělém světle to bylo vážně strašlivé, vyvolávající kinetózu či epileptický záchvat jak blikající diskokoule. Takže zřejmě silně závisí na okolním osvětlení.

Jo, též mě štve, že zmiznul ten sloupeček Novinky z fóra (nebo jak se to jmenovalo), co byl ve staré verzi vlevo nahoře. Člověk se tahle musí proklikávat do aleluja. Asi jsem fakt zpátečník, ale nemůžu si na tu novou formu zvyknout, pane C. :-(

↪ 45 Madla: Na výpis nových komentářů vpravo jsem taky byla hodně zvyklá. Včera jsem nadávala a dneska už se s tím docela sžívám – klikám rovnou do záložky Komentáře, pak skočím do fóra a vím, co se děje. Tak třeba si zvyknete taky…:)

Mně se to líbí moc, ten sloupec s příspěvkem je akorát ( mám 10´notebook, takže věřím, že to ostatním přijde docela úzké). Jinak je tu moc hezky uklizeno, to já ráda. Design je fakt super a osvěžující, akorát to pozadí opravdu po delším čtení palí do očí. A to je škoda, protože na tomhle webu se vždycky zaseknu na dlouhé desítky minut.

Super svěží, jednoduchý, přehledný, optimistický redesign. A dávám palec nahoru i za retro ubrus. Dost bylo hovínek, tak proč nejít do oblak monsieur Cuketko :-)

Nezměnili jste nějak gammu nebo něco? Bo dneska mě to tolik nebolí… ale jsem tu jen chvíli :)

Tak už je to pět let? Ty jo, to ale letí…
Upřímně řečeno, starý „nahuštěný“ design stránek mi vyhovoval víc, bylo tam víc informací, ale zvyknu si.

↪ 50 sunfreedom: s ubrusem se zatím nehejbalo, možná máte čerstvější oči, lepší světlo nebo už naskočil proces přivykání ;))

↪ 49 Naty: Dost bylo hovínek och, ano – LOL :)

↪ 51 Kocour: hafo linků a dat hned na titulce byl torchu zlozvyk, vytěžuje to zbytečně hosting a zbytečně to ukrajuje pozornost obsahu ;) sám jsem z toho už byl v průběhu let klaustrofobický a potřeboval jsem se všeho zbavit. nové komenty či fórum jen na jedno nakliknutí a pak v plné parádě, věřím, že zrovna na tohle si všichni zvyknou za pár dní ,)

Pjekne…
ale napriek tomu mi tu zopar veci kole oci:

  • pozadie na velkom monitore obludne velke a taha oci. Vzorka je to pekna, ale tieto geometricke obrazce – ako keby som bol u ocneho…
  • az prilis usporna navigacia. Ano, reorganizacia rubrik je fajn a urcite by nemala chybat

inak ocenujem:

  • zvacsenie pisma
  • prenechanie priestoru obsahu a zbavenie sa sidebarov

Jak sa vravi: odvaznemu stastie praje. Tak nech sa dari…

↪ 55 Viktor: díkes za komenty ;) s navigací si ještě pohrajeme, přibudou určité kontextové prvky (např. po dočtení článku, možnost přejít na další „podobné“ a daší věci), které to zpohodlní – ale jejich nasazení nechceme uspěchat, už tak je to teď velký skok .)

Na první pohled pěkné, věci jako navigace a hypno-ubrus už tu byly řečeny, takže už jen chválím a přeji mnoho úspěchů :-)

Poznámka k Fóru – možná to tam bylo už dřív, ale nějak mě to netahalo za oči, to až teď. U poznámky o posledním příspěvku je tam třeba před 4 hodinami, před 9 hodinami… ale nikoli před hodinou, ale před hoďkou. Působí to hloupě. Kdyby tam tedy bylo potom „před 5 hoďkami“, bylo by to ok – takhle pomíchaně to je ovšem nehezké.

↪ 58 kami: ha! sám nevím, podívám se na to, je to možná nová věc, jednotný styl času dává určitě větší smysl :)

↪ 58 kami: samozřejmě jsem se musel hned jít podívat a přitom mě napadlo: nemohly by ty záložky fórum, komentáře, atd. vykukovat symetricky i dole? hned by toho rolování ubylo.

↪ 60 Kytka: jeden z našich úvodních nápadů, na který zatím nedošlo. takové tipy ale moc vítám a píšu si je stranou. je to i v duchu skákajícícho komentářového okénka, které je vždy po ruce .) nebojte ono i na prázdný prostor po pravé straně časem dojde ,)

↪ 13 Pedro: cítím to stejně, také mám necelou třetinu textík a zbytek ten ubrus, ze kterého vážně pálí oči.

Na to pozadí se opravdu nedá dívat… Pokud na něm pan Cuketka tolik lpí, řešením je AdBlock a pravidlo „/wp-content/themes/c3/images/back.pn g$domain=www.cuketka.cz“ – po jeho nasazení zůstane celá plocha krásně jednolitě světlemodrá.

2 LuckaR – ten úzký pruh uprostřed monitoru je dost srandovní,ale co se dá dělat.

2 Evžen & All – díky moc,pravidlo aplikováno,ubrus je v nenávratnu.Doporučuji všem!

↪ 64 Evžen: ↪ 65 pedro: jako nouzovka a dočasná záplata to asi použitelné je, pokud nám ale dáte ještě pár dní na úpravy, přijdeme s rozumnou alternativou :)

↪ 62 Mareš: aby se nám z toho ještě nevyklubala soutěž – přineste tomu cuketkovi ňákej ten ubrus nebo utěrku :))

Nejvíc parádní mi přijde ta pánvička, železná?? Upuštění od sloupců je fajn, jen ten ubrus je fakt trochu oko rvoucí. :)

↪ 66 pan Cuketka: asi by to nebylo od věci,ten ubrus byl vážně dost děsivý,pořád ho mám před očima a to jsem ho naposled viděl před 2 hodinama,snad se vyspím :))

Též bych se přimluvil za šikovné stržení agresivního „hypno-ubrusu“ (57) se stolu tak, aby pamlsky zůstaly.
67: Pánvička se vyjímá – na hezkém dřevě.

Best wishes as always!

↪ 70 jednorožec: to je můj „nový starý“ kuchyňský stůl. myslím, že se ho teď nějakou dobu na fotkách nezbavíte ,)

Radek Hulán (@RadekHulan)
30.1.11 21:48
Cuketka „redesignoval“ a z (před hodinou) pěkného webu je fádní a studená nuda…

Kdyby nebylo toho tweetu, ani bych si toho nevsiml. Sleduju vse v 99,99% pres RSS, takze me ubrus nemuze iritovat. ;-)

Z.

Mně se ubrus líbí. Na všech těch „ostatních webech“ je sloupec na čtení obdobně široký, případně ještě užší (jinak se to holt čte blbě), po bocích máte reklamy, upoutávky na kdesi cosi, prostě rušivé elementy. Obalovat obsah balastem nebo komercí není, myslím, Cuketkův styl… ale když si to lid žádá, zahlť ho inzercí ;D

Pánvička je krásná, stůl jakbysmet. Změna je život, ale modrá barva není má oblíbená a z těch čtverečků mám nystagmus. Ale třeba si zvyknu. :-)

No neni nic horsiho nez prvotni nazory na zmenu designu, ktere tak nejak uz z principu z vetsi casti budou negativni, ale zas bez nich to uplne nejde, kdyz ten design ma slouzit predevsim ctenarum a uplne kazdy ma svuj nazor na libi/nelibi :) Takze mi to neda, kdyz uz jsem ten ctenar, ktereho navic webdesign a grafika zivi, abych taky neco nenapsal :)
Ja s ubrusem problem nemam, i kdyz mozna by mi stacil jen v hlavicce a v plose prohlizece neco mene vyrazneho nebo tento ubrus s jinou hodnotou alfa kanalu :), ale zas chapu ze ubrus je jeden ze zakladnich kamenu tohoto designu a psat at ubrus zmizi, je tak trochu jako navrhovat zacit cele znova :)
Patkova georgia – trochu proti proudu ale proc ne :)
Tu sirku webu taky uplne nechapu – rozliseni 1024 bych neignoroval, ale i tak bych zbytecne tuto 25% mensinu nerozmazloval volnym prostorem a web je tak zbytecne o minimalne 147 px uzsi :) Pokud se tedy nepocita jeste s jednim sloupcem.
Pokud bych tedy mel jeste napsat subjektivni nazor, tak grafika je prijemna, ale takova dosti nevyrazna v detailech a propracovanosti, coz je asi trochu zamer, o to vice je vyrazny textovy obsah, ale diky tomu to trochu pusobi nudne a zastarale.
A jeste poznamka – ty obrazkove nadpisy a odkazy – no kdyz uz extra font, tak doporucuji se mrknou na jistou technologii sIFR ktera ten font sice sazi pres flash ale aspon to vypada lepe a vstup je textovy na urovni html.
Nevim, zda je muj prispevek k necemu dobry, kazdopadne ja sem budu chodit cist i kdyz zustane tech 147 px nevyuzito :))

↪ 31 yannka (et al.): Inu, optický dojem (proč tomu říkat „klam“? abych parafrázoval C. Marxe, vlastním očím je vždycky lepší věřit než lidem, kteří vám chtějí něco prodat) pochází z toho, že p. C. říká tu (nanejvýš) polopravdu, která je mu pohodlnější: ano, sloupec s textem býval 400 pixelů široký a nyní má 500. Zároveň se ovšem zásadně zvětšilo písmo (na valné většině systémů, troufám si říct, taky málem o čtvrtinu, takže „kladná nula“ od nuly pojde); a co především, explicitně byla přifouknuta meziřádková rozteč. Ve výsledku se (mi, typicky) na obrazovku vejde zhruba o 20 % textu (čistého, bez obrázků) méně než na tu samou obrazovku ve starém designu.

Číslo se může zdát malé, ale optický dojem z jednotlivých odstavců je drtivý, zvlášť v přímém srovnání: Kde dřív byl krásně čitelný a přehledný článek (s bohatou oblohou – ale chápu, že ta v hostingu vyjde dráž nežli do zásoby nakrouhaná mrkev), nyní uprostřed vikslajvantového ubrusu překryvšího teple rustikální barvy leží nastavovaná kaše nebo spíš vodová polévka, kterou ani domácí písmenka nezachrání. Ale samozřejmě, leckomu to chutná, a rozhodně bych nechtěl být nepřátelský k rostoucí online obci slabozrakých; koneckonců mé dioptrie jsou mi svědkem, že Cuketka.cz aspoň nikdy nezacházel do opačného extrému očirvoucně mrňavých fontů, který je na webu rozšířený až běda.

↪ 77 JVjr: podobu textu jsme přizpůsobili mým potřebám a tomu jak s ním pracuji. poslední dobou mi v textech nejlépe sedí práce s mini odstavci o 2–3 větách a pro ty je nové rozložení ideální. další věci, které s tím souvisí mají podpořit i trochu zpátečnický příklon od webzinu (do kterého už mi to trochu občas utíkalo) k stručnějšímu zápisníku. každopádně díky moc za postřehy :) prudký skok byla nutná daň za to, že jsme poslední 2 roky s podobou průběžně nepracovali, teď se budeme s Kahim snažit dělat víc průběžných kroků a postupně.. ;)

↪ 76 scinkk: dobrý to k něčem je určitě, moc rádi si tyhle úvahy přečteme :) já mám naopak rád, když mi do toho s rozumnou mírou kecáte. vždyť je to přeci parádní mít možnost nám do toho kecat a cuk byl vždy takový lehce ožuchlaný DYI projekt a tím by měl i zůstat (a hypnoubrusem jsme to nechtěně pojistili:)) ad rozměry – určitě budeme přizpůsobovat postupnému vývoji. statistiky, kdo s čím a jak na cuk leze, sledujeme :) díky!

Doufám, že už na fejsbuku vznikla nová, aspoň pětitisícihlavá skupina, která bojuje za odstranění vixlajvantového ubrusu a nastolení starých pořádků ;)

↪ 80 pan Cuketka: Já bych šel ještě dál. Posbíral bych petenty za odstranění „starého nepřizpůsobivého vedení“, přičemž by v čele cuketky stanul třeba Macek třeba s, co já vím, třeba se Sahánkem ;). A na pozadí bych dal třeba toto: http://www.colourlovers.com/…golian_Hypno

Je to hnus, velebnosti. Světlé strukturované pozadí tahá za oči a na periferním vidění fujtajblově „tancuje“. Evokuje staré, otahané, smradlavé ubrusy ze socialistické školní jídelny.
Textu je úzký sloupec, musí se hodně rolovat.
Grafika v záhlaví je zbytečně rozcáplá a ledva přečtu dvě věty, musím začít odrolovávat.
Postrádám sloupec s aktuálními komentáři.

A mimochodem, pane C. je změřeno, že zobrazením světlého obsahu na monitoru se zvýší spotřeba energie oproti obsahu tmavému. Tedy váš nový design má horší carbon food print, než ten starý. Co na to vaše svědomí? :p

Za mě tedy špatný.

↪ 82 David: váš sluníčkový optimismus tady určo chyběl ;) moc díky za názory! každý ten ubrus vidíme jinak – pro mě určitě starý, otahaný a smradlavý nejni ;)

Rozhodně jsem z tohoto webu přepnul na web s jiným pozadím, tmavým a jednolitým, a ucítil jsem významnou úlevu. Vy jste se zcela jistě spřáhnul s kolegy očaři, a provoz webu financujete z bonusu za zajištění přílivu nových pacientů. :p

↪ 84 David: určitě, výtky k ubrusu bereme vážně a určitě na něm netrváme na krev, jen nám dejte pár dní, než přijdeme s rozumným řešením ;) v úvodu jsme ho sice testovali, ale prostě jsme neodhadli množství různě naštelovaných monitorů, rozlišení obrazovek a očí. určitě naše chyba, napravíme!

Roztahovat monitor na Full HD (1920×1080) je hnusný zlozvyk, především woknařů ;o) Většina webů počítá se šířkou kolem 1024 px. Delší řádky jsou nepřehledné. Na druhou stranu, nevyužitého prostoru je taky škoda – více rolování. Takže můj návrh: dynamická šířka 400–1000 px.

Přikládám screenshot: http://twio.cz/adbe

Mozna uz to tady padlo, ten obrazek, ktery se opakuje na pozadi je nejak divne uriznuty, je to videt na nejtmavsim kosoctverci, ktery ma uprostred 1 pixelovou caru. Nejdriv mi to pripadalo, ze je 1 pulka tmavsi nez druha.

↪ 86 Kody: s extrémní šířkou monitorů se asi prostý zápisník bude prát vždycky těžko, ale nebojte minimálně s prostorem vpravo (sloupec pod reklamou) velké plány jsou! zatím jsem ji nevytahoval, ale možná se po stranách objeví nějaká forma inzerce – druhý banner.

↪ 87 Tomáš: škvírka tam jen, ale nechali jsme ji tam schválně :) myslím, že na celém problému s pozdím má nulovou roli.

Design se mi moc libi (az na ten ubrus). Presto nejradsi sleduju blogy ve ctecce a chci se zeptat, jestli budou jeste nekdy k dispozici kompletni clanky pres RSS. Uz pred delsi dobou jste mi odpovedel, ze je to v planu. Seslo z toho?

↪ 89 Anna: chcete kompletní články do RSS, jo? zatím z toho sešlo, beru ale na vědomí. jestli je tady čtečkarů víc, dejte o sobě určitě vědět!

to je teda schvalnost, ze by ten symbolicky vyznam? me to kazi tu iluzi ubrusu, tenhle vzor mam spojeny spis s cervenou barvou, prijde mi docela typicky pro italske domacke restaurace a chapu, ze nekomu muze pripominat umelohmotny ubrus, protoze neco takoveho v podobne barve se mi taky vybavuje.
nicmene se mi ta barevna kombinace a novy web libi a prijde mi svezi. ale pri cteni me to svetelkovani taky rusi. mozna by pomohlo, nechat ubrus jen v hlavicce a pozadi vedle textu jednobarevne nebo bile, (nebo hlavicku ukoncit okrajem ubrusu a stolu, pod kterym pokracuje drevena podlaha, ktera by mohla byt pro oci snesitelnejsi).

↪ 78 pan Cuketka: Zajímavý koncept; že místo velkého třesku je lepší smrt tisíce říznutí, to slyším prvně :-)

Netuším, jaké jsou vaše potřeby a práce s textem, ale pro naše čtenářské potřeby byl ideální starý formát: krátké odstavce (nezdá se mi, že by před lety byly delší) střídané s obrázky se na obrazovku tak akorát vešly. Scrollovat novým bložínkem je jako plazit se pouští ve stínu Ozymandiových soch a slízávat tu a tam kapky vlhkosti z igelitu. Mno, holt si stejně budu muset koupit nový monitor.

Chtěl jsem si stěžovat na absenci viditelného času u komentářů, ale už jste ho stačili vrátit. Fakt by nešlo pro nás noscriptové učinit to okýnko, kam bychom měli Please type „50f928“, viditelným a vyplnitelným?

↪ 94 Kahi: Sláva! Co takhle ještě přesunout „Na předchozí komentáře prosím reagujte takto: …“ z vykomentované části zdrojáku taky do NOSCRIPTu? A kdyby odpovídací šipečky v rozích neonhoverovaných komentářů nebyly přesně na hraně neviditelnosti (ať už je posunete na tu nebo onu stranu), taky by se to používalo lépe a radostněji.

↪ 93 JVjr: Tak zpět: u příspěvků starších 1 dne je čas zase pryč. Když byl dostupný aspoň v tooltipu, bývalo to lepší.

↪ 90 pan Cuketka: Nevim, jestli to tu cteckari najdou, mozna kdybyste se zeptal na Twitteru nebo FB. Primlouvam se za komplet clanky. Ty neuplne mi prijdou takove lakome a posedle kontrolou, co kdo cte a kde, coz k pozitivnimu dojmu z cuketky vuuubec nesedi :)

Mimochodem odpovedni sipecka v komentarich je vyborna!

Chjo, fakt se s novou podobou webu nedokážu srovnat. Zrovn a jsem hledala nějaké páně Cuketkovy recepty, ale zrejmě bych klikala až do půnoci než bych našla ten, který jsem chtěla (bylo to soufflé a cibulové kroužky), nešla by udělat zvlášt ikonka s recepty pana Cuketky a s recepty čtenářů?

↪ 99 Madla: pro hledání receptů doporučuji nejlépe vyhledávání v hlavičce. na dotaz „soufflé“ vám to vyjete hned jako třetí výsledek ;) „cibulové kroužky“ zase hned na druhé pozici – je to opravdu nejrychlejší cesta.

s kategoriemi budu pracovat na blogu trochu jinak, beru ale do úvahy a děkuju za postřeh! ;)

Mě se nový design moc líbí. Ubrus na pozadí je velmi příjemný a lehký. Nevím proč by neměl fungovat s moderním foodblogem. Myslím, že kontrats mezi klasikou/novotou je vkusný.
Nudle sice působí zvláštně, ale lépe se na ni čte, než když jsou řádky o 200 znacích. Barvy se mi moc líbí. Je to méně odměřené a veselejší. Narozdíl od předešlé verze se v tom člověk i docela vyzná.
Ale nezapomenout na obsah. Díky němu jsem překousával starý design, který se mi nikdy nelíbil.

100: Já vím, jenže já tu občas strašně ráda jen tak brouzdám po receptech a to megaklikání a rolování mě fakt ničí :-)
Ale na druhou stranu jsem strašně ráda, že dáváte svým čtenářům prostor pro vyjádření připomínek a že si každý kecal může přisadit, co mu vadí :-)
Takže ještě jednou za váš web, pane Cuketko a ať se chybky podaří vyladit co nejlíp, držím pěsti!

Jen malý dotaz. Proč je ten pimpula nahoře v záložce stránky modrej jen u fóra, zatímco u blogu, komentářů a recenzí zůstává hnědej?

Dnes jsem tady zabrousil z jiného PC než mých tří co používám obvykle.Tedy přesněji jednalo se o notebook.
A poznatek je takový že ten károvaný servet na pozadí byl na tom jednom PC ze čtyřech v pohodě koukatelný.Takže je docela možné,že ti co se jim tady ten ubrus zdá v pohodě mají díky svému monitoru jen to štěstí že nevidí to na co tady většina poukazuje.Že mají prostě jiné podání obrazu svého pecka a nevidí tu točící se magii károvaných kostek.
Další poznatek je ten,že projetí komentářů až dolů bez pomocí kolečka myši jen pomocí touchpadu je docela vražda.

já bych teda měla též jednu otázku, vlastně zároveň poznatek k novým stránkám – mám te'd opravdu problém tady najít recepty :- zdá se to banální, ale to vyhledávání co bylo ve staré verzi jsem často využívala… neboť většinou nečtu každý den, ale hledám co s čím, jak uvařit :-) tak jestli mi poradíte, kde tady najít nějaký seznam receptíků.. díky! a díky za váš svěží kuchařský styl!

Bugreport:

Pokud je ve „snippetu“ ze začátku komentáře na stránce s posledními (BTW, když se záložka jmenuje „komentáře“, nešlo by to přidat aspoň do TITLE – nejsou-li v plánu nějaká prettier URL? – aby to prohlížeč našel? A hele, už se stalo – kdo to říkal, já to říkal! – a „Kde se to pere“ zmizelo do jámy pamětnice, což je trošku škoda, i když koukám, že jedna stopa zůstala zachována v [nevyužitém!] body class=„page-template-page-kdesetopere-php“) odstavec jako zde nebo link, dělá to na ní (v něm) paseku; podtrhávání se patrně dá odstranit pomocí CSS, ale pokud vyjde useknutí doprostřed odkazu, zůstane na stránce klikatelný, ale s nefunkční adresou.

↪ 106 pedro: Tak jest, barevné podání je spíš magie než věda; já zase náhodou zjistil, že nehoverované odpovídací šipečky dle ↪ 96 jsou na hranici viditelnosti na mém starém CRT, ale na (srovnatelně starém) laciném LCD jako by tam prostě nebyly.

Problém se skrollováním bez skrollovátka ovšem AFAIK musel být stejný i před redesignem a koneckonců je univerzální pro všechny hojně diskutované blogy. Chtěl byste přidat nahoru odkaz „přeskočit na komentovací formulář“? Ale nestačí prosté Ctrl+End?

↪ 108 JVjr: Tak leda by to dělalo něco jiného než odstavce (v této formě) nebo to už bylo opraveno.

↪ 107 Klára: Na vás jsem zapomněl: Kategorie s recepty zůstala na staré adrese http://cuketka.cz/?… jež je i zobrazována na konci každého z nich, ale rozumím-li p. C. výše správně, nemá v plánu ji odkazovat z hlavní stránku (i když třeba do záložek by se ještě vešla).

↪ 108 JVjr: Musel jsem to po vás přečíst víckrát,abych pochopil o čem píšete,u mě totiž ty šipečky nejsou vidět vůbec.Zobrazí se až po najetí myší na ně.
Přiznám se že jsem Ctrl+End za svůj život snad ani ještě nepoužil.

↪ 108 JVjr: díky moc, Kahi se tím určo prochroustá :)

ad scrollování – rychlý skok, obzvlášť ten zpět, nebo třeba na hranici začátku komentů – plánujeme s tím něco udělat na 100%

↪ 108 JVjr:
Vašemu textu z převážné části nerozumím (chyba stoprocentně na mé straně:) , ale reaguju na to scrollování na touchpadu – no, on je problém hlavně v tom, že na straně nění „tahátko“, takže to jde dolů fakt strašně blbě.

↪ 112 kami: to je zvláštní, já ho tam mám. A to ve všech třech prohlížečích, které tu mám instalované (Opera, FF, IE)

Měla bych jeden dotaz k avizovanému plánu „Staré (a zastaralé) články budu postupně přesouvat do společné rubriky archiv a budu jim uzavírat diskuze.“ To se bude dít nějak automaticky dle data zveřejnění článku? Nebo podle data posledního commentu v diskusi? A nebo individuálně dle Vašeho posouzení? Jsou tu totiž články (a nebo zápisky čtenářů), které jsou sice staré, ale diskuse stále živá a přínosná – nekorunovým králem je zde asi „Výroba sýra v malé městské kuchyni“:)) Jinými slovy, u článků s dosud živou debatou (tedy pokud je k věci ) se určitě přimlouvám za zachování otevřené diskuse, i když článek sám je už třeba staršího data. Ideálně by se mi líbilo neuzavírat diskuse nikde, ale chápu, že je to pak pro Vás nebo pro správce asi těžko udržitelné.

↪ 114 pan Cuketka:
Ahoj, no, myslím tím takové to táhlo, které je v prohlížeči na straně a leckdy bývá i po straně objektu na stránce, kterým se musí hodně dolů rolovat. Když je u objektu, leze se jím dolů mnohem snáz, jinak se musí pořád koukat daleko od textu doprava a ztrácí se nit.

Yannka: to mě moc těší, že sýry jsou pořád tak živé :))

↪ 117 kami: a tak už si rozumíme. táhlo teda po straně máš, ale čekala bys ho spíš hned na okraji obsahu – jasné. s tím asi nic moc neuděláme, přidáme ale navigační prvky, které umožní rychlý skok na důležitá místa. např. zrovna odsud od posledního komentáře zpět k hlavičce.

↪ 115 yannka: odpověď je jednoduchá – budu to dělat individuálně, ručně a s ohledem na typ článku ;) výroba sýra nebo ostatní recepty, které stále žijí a lidé tam hledají v diskuzi rady, tak ty určitě uzavírat nebudu. jde o opravdu zastaralé texty, které diskuze nikam neposune nebo už nemá smysl. článků jsou stovky, komentářů desetitisíce – a bez údržby by to bylo neúnosné. v případě nouze o komentář, je tu potom vždy fórum jako náhrada – nového dotazu třeba i ke staršímu článku si tam hned všimnu :)

↪ 64 Evžen: Díky za radu, dala jsem to přečíst manželovi a psychedelické kostičky už jsou pryč, už je to jen přívětivě jednolitě modré.

↪ 120 Anonymní: Jak to, že mě Cuketkoweb uvítá Ahoj, kami (takže jsem přihlášená) a přitom ze mě pak dělá anonyma?

↪ 121 kami: to bych sám rád věděl ;) leda, že bys používala starý přístup přes nástěnku – ta má tendenci odhlašovat.

Snažně prosím o záměnu té hoďky ve fóru za hodinu. Že bych se dočkala pro oči příjemnějšího pozadí, v to už nevěřím (ty kostičky jsou fakt hrozné).

↪ 123 aida: Že bych se dočkala pro oči příjemnějšího pozadí, v to už nevěřím nevím, odkud se bere ta nedůvěra v opravy v redesignu – nečetla jste diskuzi a moje reakce na předchozí diskutující? problém s ubrusem bereme vážně a pracuje se na tom ;)

Četla. Někteří si to dobrovolně upravili sami, já jsem na to holt líná, považuju to za věc majitele, aby jeho stránka byla „user friendly“.
Tak to prosím upravte, budu víc než ráda, opravdu z toho po chvíli hodně bolí oči. Děkuju předem i zadem.

↪ 122 pan Cuketka: Chodím vždycky stejně – přes hlavní stránku. Vždycky mi to vpravo píše Ahoj, kami.
Ale při psaní odpovědi mě to někdy napíše jménem, někdy jako anonyma. Není v tom žádná vysledovatelná pravidelnost.

↪ 125 aida: vynasnažíme se, změna ubrusu není jen tak, chceme aby se nám druhý pokus povedl ;)

↪ 126 kami: když přejdeš z fóra na komentáře a diskuzi pod články, měla bys poznat, jestli budeš anonymní nebo ne podle toho, že máš správně předvyplněná políčka u komentáře (Jméno, E-mail, Web) – pokud jsou prázdná, stačí je vyplnit jednou, web si je pamatuje a používá je potom pořád (samozřejmě na jednom PC). za začátku nás ti anonymní ale zlobili, mrkneme se na to ještě jednou a díky za report ;)

Komentáře jsou uzavřeny.