Málo mrkve, moc masa

Eat food. Not too much. Mostly plants.

Michael Pollan

Vždycky když vidím nějakou oficiální sadu „výživových doporučení pro obyvatelstvo“, okamžitě mi v hlavě problikne tenhle citát od Michaela Pollana. A čím víc odstavců, bodů a číslíček ta doporučení obsahují, tím víc se uchechtávám do kapsy. Výjimkou není ani včera aktualizovaná verze doporučení pro veřejnost v US.

Je možné odradit „populaci“ od dobrého jídla nějak účinněji než vydáváním těchto barevných brožurek? Pro doplnění i výživová doporučení pro našince, dokonce ani vegetariáni nezůstávají stranou. O jedné knize od Pollana jsem se již zmiňoval tady, citát ale pochází odsud. Obojí doporučuji!

Reklama

Komentáře

Velmi ospalý překladatel navrhuje:

Jezte jídlo. Nepřehánějte to. Většinou kytky.

a u toho jídla by uvažoval i o velkým J.

Tak ne, to velký J by mi tam nakonec vadilo, nebylo by to tak příjemně obyčejně řečeno.

hlavně že neuvažuješ nad velkým K ve slově kytky :)

Pokud byste si někdo toho Pollana (nebo cokoli jiného) chtěli přečíst, ale nechce se Vám objednávat knihu z USA a Kindle zatím nemáte, existuje verze Kindle pro PC: http://www.amazon.com/…p_pc_mkt_lnd?…

A proč s tím otravuju zrovna tady? Právě Pollanova kniha byla první, kterou jsem si takto koupila. :)

↪ 3 Kytka: ↪ 2 Vítek: „plants“ je největší oříšek což? ;)

↪ 6 Jana: jojo, společně třeba s nejnovějším Bourdainem a o Kindlu a knihách o jídle už něco chystám, je to docela sranda. z knik, co se blíží kuchařkám, jsem měl odvahu objednat jenom novou Ideas in Food, uatím jsem se k ní ani pořádně nedostal, ale je to stravitelné.

↪ 8 Tomáš Bleša: Taubese jsem nečetl, ale z těch mála odkazů, když jsem na něj narazil, si s Pollanem nijak neodporují, naopak ;)

↪ 7 pan Cuketka: jak se to vezme, těžko si vybrat, ale zase mi přijdou obě verze v pohodě a kterou použít je spíš na vkusu. Hlavně to nepřeložit:

Žerte stravu. Ne taky velmi. Ve většině případů továrny/elektrárny.

čistě podle slovníku by to tak bylo taky možný (-:

↪ 9 Solvina: moc pěkné ;) vypadává z toho jen to „food“, které tam (alespoň tak jak to chápu já) zastupuje důraz na poctivé jídlo ze základních surovin, oproti hotovým výrobkům a polotovarům.

mě Pollanův citát prostě přijde geniální, ať o jídle uvažujete z jakéhokoliv směru, vždycky se k němu dá dojít.

Plants neni zelenina. To uz zkresluje Pollana. Obili, atd je v poho.

Jezte jidlo, Primerene. Hlavne co vyrostlo.

Z Pollana miluju tuhle větu, kterou rozvádí, co myslí tím Food: „Don´t eat anything your great-grandmother wouldn´t recognize as food.“ Velmi jednoduché, i když v dnešní době už taky ne samospasitelné – to konvenční kuře by prababička asi poznala, ale k jídlu to není. Ale i tak moc hezké :-)

↪ 17 Liška: ono to recognize by se v tomto případě imho nemělo překládat jako poznala, ale jako považovala (-:

Zelenina je vegetables, ale tu mysli ako „plants“ vsetko zelene a kedze sme ludia, obycajnu travu jest asi nebudeme, takze volne prelozene ako „zelenina“, obcas sa pise aj „greens“…moj nazor a hovorovy preklad :)

Podle mě se nejvíc trefili Solvina a Michaela; osobně bych to opravdu nepřekládala doslovně, ale právě jen tímhle opisnějším způsobem; doslovné překlady jsou často velice nešťastné.*
Jinak – termín „plants“ se dá (kromě veselých návrhů Kytkových v č. 11)** přeložit i jako rostlinná strava, resp. potraviny rostlinného původu.

* můj oblíbený doslovný překlad (původem z renomované překladatelské agentury): foot-and-mouth-disease = nemoc nohy a tlamy ;-)
** plant je i závod, provoz, dílna, např. cutting plant je bourárna

Oprava: místo té šipky má být jedna hvězdička (*).

Mně se nejvíc líbí „kytky“, dodává to vtip :-) Jinak díky za ten citát, v poslední době jsem se do různých názorů o jídle trochu zamotala, tak fakt potěšil.

Jezte jidlo. Neprehanejte to. Hlavne rostlinneho puvodu. Ta „zelenina“ mi tam nepasuje, prijde mi prilis restriktivni – vyradi obiloviny, lusteniny, ovoce…

Ale „kytky“ tomu citatu dodaji smrnc, to zase jo :)

↪ 23 Nordy: ↪ 20 aida: jj, význam je určitě veškerá rostlinná strava, zeleninu bych nepoužil určitě, protože to hodně omezí a takové znění by podle mě odradilo zrovna část těch, kdo by se nad tím citátem nejvíc měli zamyslet. Já bych podle cílové skupiny použil buď tu potravu rostliného původu, nebo ty kytky. Akorát bych v tom svém původním návrhu teď taky použil hlavně místo většinou.

↪ 8 Tomáš Bleša: A já jen dodám – absolutní souhlas :) po pár měsících keto/paleo diety můžu jen doporučit! Maso/tuky rulez!

Jezte jidla prevazne rostlinneho puvodu a neprejidejte se.

Jsem toho nazoru, ze velice casto tyto ruzne, presne takto naservirovane veticky, bonmoty, filmove hlasky atd. tak, jak jsou podane v AJ proste nelze stejnym zpusobem do CJ prelozit a tak predlozit(naservirovat?)

Jezte.

WTF?! Dekuji za radu.

Je to cele to na bourlivou prekladatelskou debatu.

Ohledne tech brozur: na jednu stranu je to des, jako asi vetsina veci, do kterych se pusti vladni byrokracie. Stejny propagandisticky jazyk a mnohdy clovek uplne citi, ze by to v podstate mohlo byt vydane _jakymkoli_ rezimem svetovych dejin. Proklamace pro blaho naroda, podpisy, razitka.

Na druhou stranu: o propagaci zdravejsiho stravovani se snazi zejmena prvni dama USA Michelle Obama a i kdyz je to nevyrcene, tak je to predevsim zamerene na cernochy. Trinactileti diabetici, infarkty v patnacti atd., u nich je to nejhorsi, ale postupuje to svetem. Ceska populace rovnez tloustne a vubec blablabla, tohle vime vsichni. Takze pokud se nekdo nekde nejak snazi (nenasilne a bez vladnich sankci, zdaneni „nezdravych“ potravin atd.) o to, aby se ta computerova omladina zacla trochu hejbat a zdraveji jist…

Jinak Mr. C. ten obrat „barevne brozurky“ zcela zbytecne zavanel jakymsi negativnim podtonem z Vasi strany:) Byly by tyto brozurky v dnesni dobe vice politically correct, kdyby byle cernobile?

13+14

Asi by bylo dobré si nejdřív ujasnit co je zelenina a co ovoce, protože 99% lidí považuje ovoce za zeleninu. Např. rajčata, okurky, papriky a asi tisíc dalších… :)

↪ 28 FLFL: negativní podtón jste tam objevil správně :) „výživáři“ si IMHO za svůj nízký respekt u „populace“ mohou sami. barevnost s tím asi nemá nic moc společného, spíše tam bije do očí spousta let špatné komunikace s veřejností a chronická neschopnost uvést doporučení v kontextu dobrého jídla pro každý den. ale nechci jen brblat, jen si myslím, že prostě nemají žádný valný efekt ;) ve světe i u nás existují zajímavé projekty, jak informace o výživě dostat k lidem a tam jsem určo optimističtější.

↪ 28 FLFL: ↪ 30 pan Cuketka: pro mě barevnost jako taková není problém. Problém je když to vypadá, že barevnost byla pro vydavatele důležitější než kvalita a to bohužel některé ty brožurky opravdu splňují.

Stravila jsem letos nekolik mesicu nad psanim prace na tema „Vyzivova doporuceni ve svete a srovavani vyzivovych pyramid“ . Jestli pane C vladnete aspon trochu francouzstinou, mrknete se na jejich vyzivove profily. Maji to krasne optimisticky zpracovane s variantami uplne pro kazdeho. Jejich profily berou v uvahu skoro veskere mozne vymluvy „proc bych nemohl jist rozumne“ s celou radou argumentu jak ano.

Tesso, prosím, kde najdu ty Tebou doporučované výživové profily ve francouzštině?

Pane Cuketko:
Vy to víte dobře, ale chtěl jste to slyšet ode mě, že jo? Pro zdravé stravování našeho „národa“ děláte nejvíc vy. Spontánně. Člověk vyzkouší recept ze zdravé suroviny (třeba ryby, sezónní zeleniny) připravené správným postupem, zachutná mu, příště zkusí jinou zeleninu, zostří si vnímání chutí – stane se zmlsaným v dobrém slova smyslu. A na oplatkách plněných sladkým ztuženým tukem už si nepochutná = bude jíst míň pseudopotravin plných barviv, polyfosfátů, emulgátorů a vůbec.
Jestli mají smysl brožurky a doporučení?
Jasně, že nemají. Dokud člověk nemá problém (obezita, diabetes, hypertenze), nebude kvůli nim měnit nic. Problém je v tom, že výživová doporučení nemůžou nebýt. Situaci komplikuje stát, který tento problém (u nás) vůbec nezajímá, média, která prezentují raději samozvané výživáře hlásající nesmysly a nelze opomenout ani PR agentury, které na některých potravinách vyzdvihnou vždy jeden z kladů
a o těch důležitějších aspektech taktně pomlčí. Jak se v tom má chudák člověk vyznat? Nijak. Vybodne se na to. Naši „skuteční“ výživáři vůči těmto tlakům zatím nevytvořili dostatečnou protiváhu, což je chyba. A musí se to změnit.

↪ 36 marteska: nikam přesně jsem nemířil, tohle u mě bylo spíše náhodné povzdechnutí, když se mi do ruky dostaly ty aktualizované guidelines pro amíky. přijde mi, že je to pořád dokolečka ,)

Problém je v tom, že výživová doporučení nemůžou nebýt.

Problém nebo výzva, jak je dostat srozumitelně k lidem? To, co popisujete okolo, souhlas – jenom výživáři za to nemohou, ale minimálně by to měli mít pod palcem a jasně udávat tempo všem ostatním.

Pollan by se asi chechtal, jak jeho „jednoduche“ doporuceni vylovava ohromnou diskusi, nejdriv preklad, pak kategorie zeleniny :) Keep it simple, Michala to trefila!

Jinak Pollana jsem cetla uz pred odhalenim Cuketko sceny, hrozne me takove nahody vzdycky potesi.

Připomíná mi to problematiku obezity…na kampaně na „boj s obezitou“ jdou určitě taky miliony a přitom si 99% lidí stále myslí, že aby zhubli, musí nejíst nebo se cpát jen saláty… přitom opak je pravdou. Světlou výjimkou je STOB ; nechápu, že o něm lékaři pacienty mnohem více neinformují. Když věnujete pár hodin důkladnému pročtení jejich stránek (www.stob.cz) , máte na zbytek života jasno.

Ad překlad: navrhuji „Jezte, ale s mírou. Hlavně rostlinnou stravu.“
Pokud bychom ale byli puntičkáři, tak je třeba u tohoto i všech výše uvedených návrhů ještě vzít v úvahu, že by někdo mohl tu střední část dát do souvislosti s tou závěrečnou a chápat to jako „jezte málo – a bacha hlavně na zeleninu“:) Pak by bylo třeba napsat třeba
„Jezte, ale s mírou. Preferujte rostlinnou stravu.“ A nebo polopaticky viz Michala.

Pan Pollan napsal take utlou knizku Food Rules http://michaelpollan.com/…/food-rules/.
Shromazdil v ni asi 5 tuctu pravidel a zasad jak spravne jist. Neni to kniha rigorozni dietetiky, spise pro zamysleni a misty i pro pobaveni.
Zasadne rozdeluje to co konzumujeme na:
Food – jidlo, potaviny a
Edible Food-like Substances -jedlou jako jidlo vypadajici hmotu.
Knizka je rozdelena do tri casti:
Co jist,
Jaky druh jidla jist,
Jak jist.
Nekolik prikladu Polanovych pravidel:

  • Vyhnete se jidlu obsahujici ingredience, ktere zak treti tridy neumi vyslovit.
  • Jist co stoji na jedne noze (houby a rostliny), je lepsi nez co stoji na dvou (drubez), a to je zase lepsi nez jist co stoji na ctyrech (prasata, kravy a ostatni savci). Tady trochu ostrouhaly beznohe ryby.
  • Vyhnete se jidlum a potravinam, ktere jsou nazyvany zdrave.
  • Jez kdyz jsi hladovy, ne kdyz se nudis.

Pro anglofily pridavam vsechny Rules, nemam odvahu je s mou starocestinou prekladat:
Food Rules
Part I.
What should I eat?

1. Eat food.
As oppose to edible food-like substances. Choose real food avoid these industrial novelties.
2. Don’t eat anything your great-grandmother would not recognized as a food.
3. Avoid food products containing ingredients that no ordinary human would keep in the pantry.
Ethoxylated diglycerides, cellulose, xanthan gum, …
4. Avoid food products that contain high-fructose corn syrup.
5. Avoid food that have some form of sugar (or sweetener) listed among top three ingredients.
6. Avoid food products that contain more than five ingredients.
7. Avoid food products containing ingredients that a third-grader cannot pronounce.
8. Avoid food products that make health claims.
9. Avoid food products wit the wordoid “lite” or the terms “low fat” od “nonfat in their names.
Removing fat from food does not necessarily make them non-fattening.
10. Avoid foods that are pretending to be something they are not.
11. Avoid foods you see advertised on television.
12. Shop the peripheries of the supermarket and stay out of the middle.
Processed food is in the centre aisles of supermarkets
13. Eat only food that will eventually rot.
14. Eat foods made from ingredients that you can picture in raw state or growing in nature.
15. Get out of the supermarket whenever you can.
16. Buy your snacks at the farmers’ market.
Real food fresh or dried fruits or nuts rather than chips and sweets.
17. Eat only foods that have been cooked by humans.
In general corporations cook with too much salt, fat and sugar, as well as with preservatives, colourings and other biological novelties
18. Don’t ingest foods made in places where everyone is required to wear a surgical cap.
19. If it came from plant, eat it; if it was made in a plant, don’t.
20. It’s not food if it arrived through the window of your car.
21. It’s not food if it’s called by the same name in every language. (Think Big Mac, Cheetos or Pringles).

Part II.
What kind of food should I eat?

1. Eat mostly plants specially leaves.
Mostly plants not only.
2. Treat meat as a flavouring or special occasion food.
3. Eating what stands on one leg (mushroom and plant foods) is better than eating what stands on two legs (fowl), which is better than eating what stands on four legs (cows, pigs, and other mammals).
This Chinese proverb leaves out the very healthful and entirely legless fish.
4. Eat your colours.
The idea that a healthy plate of food will feature several different colours is a good example of an old wives’ tale about food that turns out to be a good science too. The colours of vegetable reflect different antioxidant phytochemicals.
5. Drink the spinach water.
6. Eat animals that have themselves eaten well.
7. If you have a space, buy a freezer.
Buy produce in bulk at the height of the season.
8. Eat like omnivore.
9. Eat well-grown food from healthy soil.
10. Eat wild food when you can.
11. Don’t overlook the oily little fishes.
12. Eat some foods that have been pre-digested by bacteria or fungi.
Yogurt, sauerkraut, kimchi.
13. Sweeten and salt your food yourself.
14. Eat sweet foods as you find them in nature.
15. Don’t eat breakfast cereals that change the colour of the milk.
16. “The whiter the bread, the sooner you’ll be dead”.
Cross-cultural grandmotherly advice.
17. Favor the kinds of oils and grains that have traditionally been stone-ground.
18. Eat all the junk food you want as long as you cook it yourself
19. Eat more like the French. Or the Japanese. Or the Italians. Or the Greeks.
French paradox, for example, it may not be a dietary nutrients that keep the French healthy as much as their food habits: small portion eaten at the leisurely communal meals, no second servings, no snacks.
20. Regard non-traditional food with scepticism.
Innovation is always interesting, but when it comes to food, it pays to approach new creations with caution.
21. Have a glass of wine with diner.

Part III.
How should I eat?

1. Pay more, eat less
Choose quality over quantity, food experience over mere calories. Or as our grandmothers say: “Better to pay the grocer, than the doctor”
2. …Eat less.
This is probably the most unwelcome rule of all, but try it anyway.
3. Stop eating before you are full.
There is a German expression that says: You need to tie off the sack before it gets completely full.
Here again the French may have something to teach us. To say “I am hungry” in French you actually say “I have hunger”. And when you are finished you do not say that you are full, but “Je n’ai plus faim” – I have no more hunger.
4. Eat when you are hungry, not when you are bored.
One old wives’ test: If you are not hungry enough to eat apple, then you are not hungry.
5. Consult your gut.
Your eyes are bigger than your stomach.
6. Eat slowly.
Drink your food, eat your drink. In other words, eat slowly enough, to liquefy your food, and move your drink around in your mouth to thoroughly taste it before you swallow it.
Put down fork between your bites.
7. “The banquet is in the first bite.
No other bite will taste as good as the first.
8. Spend as much time enjoying the meal as it took to prepare it.
9. Buy small plates and glasses.
10. Serve a proper portion and don’t go back for seconds.
11. Breakfast like a king, lunch like a prince, dinner like a pauper.
After lunch sleep awhile, after dinner walk a mile.
12. Eat meals.
We are snacking more and eating less meal. Some people call it “food conveyor”
13. Limit your snacks to unprocessed foods.
14. Don’t get your fuel from the same place your car does.
15. Do all your eating at the table.
If we eat while we are working, or watching TV, or driving we eat mindlessly – and as a result we eat a lot more than we would if we were eating at the table.
16. Try not to eat alone.
The shared meal elevates eating from a biological process of fueling the body to a ritual of family and community.
17. Treat treats as a treats.
Some people follow a so–called S policy: “ no snacks, no seconds, no sweets except on days beginning with the letter of S.”
18. Leave something on your plate.
Better to go to waste than to waist.
19. Plant a vegetable garden if you have the space, a window box if you don’t.
20. Cook.
21. Break the rules once a while.
“All things in moderation” it is often said, but we should never forget the wise addendum, sometimes attributed to scar Wilde: “including moderation”

↪ 11 Kytka: Žerte stravu. Ne taky velmi. Ve většině případů továrny/elektrárny.

Jeden můj přítel (Z.K.) podobnou zásadu sesumíroval do: Germane Service.
(čárku mezi slovy si musíme domyslet).

↪ 30 pan Cuketka: Nemyslím, že smyslem výživových doporučení je dělat výživovou osvětu prakticky a přímo mezi lidmi. Nemá tedy cenu kritizovat je za to, že neplní účel, který (zřejmě) ani plnit neusilují.

Vnímám to tak, že výživová doporučení jsou tu proto, aby určovala jakousi oficiálně schválenou normu. Tak pak slouží jako nástroj k další práci – pro lékaře, dietology, atd. atd. Stát také „odpovídá“ za různé oblasti stravování – v nemocničních, ústavech, ve školách. Například ve školním stavování existuje tzv. spotřební koš, který pro každou věkovou kategorii dětí přesně určuje, kolik čeho v jídelníčku má být (např. masa, zeleniny, luštěnin, mléčných výrobků apod.). Podoba spotřebního koše přitom vychází právě z těchhle výživových doporučení.
Záměrně se nevyjadřuji k tomu, jak výživová doporučení vypadají a do jaké míry odpovídají nebo neodpovídají moderním poznatkům o výživě – šlo mi právě jen o to, jaký je účel těchhle „vyživových aktivit“ mají.

Pna Cuketka: Tie vyzivove doporucania su povacsinou teda skutocne neprilis lakave obsahom aj formou + casto zastarale + tych, na ktorych su cielene, zaujimaju najmenej. Neviem si predstavit, ako sa to da zvratit a celkom by ma tie projekty, o ktorych pises, zaujimali – exotov s otvorenym cukrovkarskym vredom predkolenia, pre ktorych je poriadny kus prasata a strudla a cola dolezitejsia ako vlastne nohy, poznam prilis vela na to, aby som verila, ze na nich ma vplyv kvalita brozurky (navyse oni _vedia_, to je to…).

Btw, do USDA pyramidy sa nedavno obuli vedci z Harvardu, ze je vysledkom americkej potravinarskej lobby a nie „vyzivarskeho“ vyskumu a vytiahli do boja s „Eat, Drink, and Be Healthy: The Harvard Medical School Guide to Healthy Eating“ – a to je fakt hoooodne dobra kniha, napisana skoro tak putavo, ako tento blog + podlozena tonou vyskumu + skutocne prinasa aj nieco ine ako „common sense“ rady.

Takze by som ich vsetkych do jedneho pytla nehadzala :)

↪ 43 Jana Kovacovska: děkuju za tip na knihu, je dokonce na kindloňovi takže download! ;) citát od pollana bych na common sense neshazoval, taky se s tím pěkných pár let narešeršoval. a jeho omnivore's dilemma doporučuji i ohledem na energetiku (nebudeš se nudit)!

Komentáře jsou uzavřeny.