Prazvláštní rajčiny

Vím, že o rajčatech píši ukrutně mimo sezónu, ale nemohu si pomoci. Nákup z neděle mi opět připomněl záhadná heirloom čili nehybridní rajčata, po kterých slídím už delší dobu…

Heirloom?

Co to jééé? Netuším! Narazil jsem na ně už několikrát v článcích u zahraničních kolegů. Podle definice by to měly být nehybridní sorty (to jest vyžadujících opylení), které se pěstovaly kdysi a které se předávají z generace na generaci pomocí semínek (heirloom = dědictví). Na obrázcích vždy připomínají vše, jen ne obyčejná rajčátka. Různí se tvary, barevnou škálou i vzorkováním a dokonce i chutí. Jejich stinnou stránkou je menší odolnost proti chorobám a nutnost delšího přizpůsobení se dané lokalitě pěstění.

Tady ty na obrázku jsou obří rajčata pomodori cuore bue (býčí srdce?), mělo by se jednat o variantu staré italské heirloom odrůdy. Kromě toho, že vypadají jako flakónky na drahý parfém, jsou slaďounká, masitá a se zvlněnými zelenými okraji.

Přivezl jsem je dost otlučená a tak jsem si je honem honem udělal na snídani s máslem a s chlebikem (platinová to kombinace!). Máslo Burro Soresina je netradičně zabalené v plechovce s deklíkem. Přiznám se, že s málem se obyčejně z ciziny netahám, ale podlehl jsem jako dítko novému angličáku! ;) Dobře jsem udělal, obsah krabičky chutná jako ta nejčerstvější smetana.

Pomůžete mi s odhalením rajčinové záhady? V Česku jsem o nich zatím nikdy neslyšel, ani je nikde neviděl prodávat. Máme je tady u nás vůbec? A pod jakým názvem? Není to celé jedna velká zahradnická konspirace?

Reklama

Komentáře

hmmm…to vám teda, pan cuketka,nepomožem.o takýchto paradajkách počujem prvýkrát…k nám na východ to ešte nedošlo vobec:) ale vyzerajú pekne a asi budú aj chutné?s tým krásnym masielkom,na tmavom chlebe a pekne posolené..zbiehajú sa mi sliny…

Býčí srdce! Když potkám, vozím přátelům z Itálie semínka – a daří se je tady pěstovat!! Doporučuju!!
Můžou být i červenější, i nazelenalé, na rozdíl od Sanmarzano.
Hodí se na čerstvou stravu: salátky a tak. Nahmátněte si v gůglu pomodoro cuor di bue.

Sanmarzano jsou ty šišaté, neapolská oblast, povinně musí být červené, to jsou ty, které seženete loupané v konzervě, a hodí se jak čerstvé, tak na vaření na sugo.

Nejhorší trest, kterým nás globalizace šlehá, je výběr rajčat v supermarketech: rajčata z Holandska. Zásadně vybírám rajčata s původem ze slunečných zemí, ES, IT, Maroko, a tak. Když nejsou, raději se salátu vzdám, na omáčku koupím italskou passatu.
To není osobní úchylka. Nedávno jsme s přáteli dělali melanzane alla parmigiana (parmské lilečky, zapečené a božské). Nepovedly se, protože jsme použili skvělá rajčátka ze zahrádky, ekologická, ale bohužel vodnatá a bez šťávy. Na veškeré italské omáčky na bázi rajčat vřele a srdečně doporučuju koupit italskou passatu, italská loupaná rajčata, nebo jinou podobnou konzervu, nikoliv tradiční zhuštělý a tmavý protlak.

Vlézt do italského zelinářství je obvykle požitek, pro mně skoro stejně úchvatný, jako zápaďácké papírnictví :-))
Variety brambor, bílé lilky, metr dlouhé cukety (ó ano, pane Cuketko, zamiloval byste se na první pohled), placaté broskve tabacchiere, to je nekonečné bohatství Země – pane Bože, díky, že jsi nám dal Středomoří!!

Ovšem tedy to jsou věci nevídané! Jakmile je potkám určitě je ochutnám:-)
to Vimaana1: Co Středozemí! Taky Ameriku odkud jme si ty báječné plodiny přivezli:-)a pak to pár století století bublalo v kuchyni, no a..není škoda, že ta zlatá stezka u nás přestala fungovat?jéééé

Pane C., zapomněl jste napsat, jestli to bylo jedlé ??? :-)))) Odhodím ostych a ocituju sebe sama: Pokud jde o rajčata, celá Sicílie je jedno velké Grand Cru!
Souhlasím s odsudkem holandských rajčat a Holanďanů všeobecně i jednotlivě. Znáte ten holandský vtip o Ježíšovi, jak jde přes hory a nese přes rameno pytel … ???

Vimána1: vy se vyznáte, co děláte v pátek, mám jednu letenku navíc do Catanie???

hokaidica:

já si právě myslím,že se tady pěstovaly určitě (teď nemyslím cuore …,ale heirloom obecně), ale byly vytlačeny těmi moderními hybridy z pytlíků.

už jsem jim byl na stopě tady:
http://www.cuketka.cz/?p=78

schválně se mrkněte na katatalog:
http://gengel.webzdarma.cz/…/katalog.htm

je tam přes dvacet druhů původních rajčátek!!! žluté zelené i od pěstitelky z východního slovenska :)

by mě zajímalo, kdy se toho někdo chopí. je to úplně zralé pro nějakého odvážného biozemědělce!!

Vimaana1:

máte pravdu z marketů je to někdy až k pláči. do omáček se s pasatou nikdy nestydím :)

Foxy:

největší pravděpodbost na setkní bude v nějakém zahrádkářském klubu nebo u babičky :))

Sklenička:

bylo to více než jedlé!!! (nechal jsem promlouvat druhou fotografii :) myslím že heirloomy nejsou jen doména itálie, kousky ze seznamu výše, znějí více než chutně a teroárově :)

ostravské rané, zelená zebra, moravský granát, pražské dlouhé…

spíš je to tady záležitost neznámá, obchodníky nevyužitá , zakázníky neoprášená…(anebo se mýlím? moc rád bych se mýlil ,)

Pane C – a semínka jste si schoval?
Lze je jen tak dát na papírový ubrousek a nechat uschnout. Na ubrousek se „přilepí“, ale to při výsevu v 2008 nebude vadit.

Lepší je osobně vyzkoušená methoda: semínka do sklenice, zalít trochou vody a nechat zkvasit. Tak asi 3 až 4 dny. Pak na sítku propláchnout a usušit. S plstnatými semínky se pak snadněji zachází. Prý kvašení i pomáhá zamezit přenosu některých jejich chorob.
Semínkům kvašení vůbec nevadí, bez újmy projdou zažívacím traktem.

Jednorožec:

HA! neschoval, ale mám ještě jedno zbývající rajče, to nejmíň potlučené.

tak já to udělm, jak píšete. mezitím se zaměřím na hledání adoptivní zahrádky, kam bych ta sirotčí srdíčka ulil ,)

Byčí nabo volské srdce! V Brně na Zelném trhu v létě bývají. Ale že by se o ně někdo přetrhl, to zase né. Letos jsem je viděla několikrát. Příští rok jich pro Cuketku a spol. koupím celou bedýnku, jo?

Sklenička: ach jo! Jela bych v tu ránu, ale pozítří mám naplánovanou vizitu na vídeňskou kávu a Mozartovy kulky, do soboty nebo do neděle.

Na jak dlouho to máte? Vy jedete na vínka, hmmmm…!!!
Tak si tam za nás, prosím, dejte arancini a Etna rosso.
Panu Cuketkovi byste mohl vzít jednu tu cuketku XXL, jestli ještě jsou.

tak pane cuketko, rajciny podobne tym vasim heirloomom poznam a kupuji na trznici. mesto asi radsi nespomenu, lebo uz ted musim vstavat skoro rano, aby som vychytala najlepsie kusky. jedna sa o nejaky typ bulharskych rajcin, podobne masitych, obrovskych. tiez su povodne, nehybridne- tento rok som si uschovala seminka a uvidim.¨Ale je pravda, ze ludia, ktori ich nepoznaju, sa o ne nejdu potrhat.

pan cuketka: dakujem za typ…je tam toho dost a ako som tak zapátrala v pameti,matne si z detstva spomínam na takéto pestrofarebné dužinaté paradajky…krásne kúsky som našla aj na .heirloomtomatoes.bizland.com…o tom pestovaní začnem uvažovať:)

Bali, to je psina, znám mulí koule, to je masný výrobek, bych řekla.
Otázka totiž zní: do jakého momentu lze koule považovat za býči nebo volské. V českých krajích se to prodávalo pod pojmem žlázy, což zní ještě blbějc, a málokdo to skuktečně pozře (to je na druhou stranu výhoda býků, že?).

Chudáci zvířátka. Nejmorálnější budou nakonec volská oka.

tak mulí fakt neznám :-))
TADY jsem v Paříži na trhu s řezníkem, který nám ten kousek bejka čistil a TADY už jsou na pánvičče s petrželkou a česnekem.
Myslím, že to není mé nejoblíbenější jídlo :-(

Ty polokouličky na pánvi vypadají docela nevinně, na rozdíl od vás, protože to vypadá, že se s velkou srandou chystáte řezníka podříznout… :-))
AhoJ!!

no já jsem si s ním na to trhu pěkně užila! Pobavilo se celé tržiště, když jsem řekla, že nevím co to je a jeho žena se hned začala vyptávat jestli jsem vdaná a jestli jo, takže je divné, že jsem to ještě neviděla atd. K pultu přišlo plno lidí, s paní řezníkovou jsem se skvěle doplňovala, no fakt divadlo :-))

TADY je fotečka i s paní řezníkovou. Když jsem chtěla vidět ty žlázy z blízka, tak se řezník prý styděl ;-)

Bali, ty fotky jsou boží, zvlášť ta poslední :))))
Za komundírů se v Klášterní vinárně prodávaly jako „Satanovy koule s topinkou.“

Masitá rajčata nám přivezl bratr z polska, nazýval je malináče. Zralá jsou světlejší než klasická rajčata, jsou velmi masitá, často veliká, ne tak „štiplavá“ jako klasické zde prodávané odrůdy či hybridy a mají málo semínek. Dceruchám moc chutnaly, prý ani nejsou tak dráždivé.

Pěstovali jsme je ze semínek ve skleníku i venku, venku moc nešly. Většinou dobře dozrál první plod, ostatní pomalu zrály a lehce chytaly plíseň či hnilobu. Ve skleníku to bylo lepší. Teď se stěhujeme a až znovu založíme zahradu, nechám si jich pár přivézt.

Tyhle rajcata se mi parkrat podarilo ukoristit v Brne na Zelnaku. Vypadaji vselijak, ale jsou skvela.
Podobne si vozime i z Chorvatskam kde nas mistni naucili kupovat velak rajcata, ktera jsou pokroucena a strupata, ale chubove proste skvele…

Bali:

HEH!!! :)))) chudák řezník, tys mu evidentně nedala pkoj chudáčkovi :) ty fotky jsou přímo bombardérní!!! chudinky jedny kulinky :o))))

Karel:

jé já nepěstuju, nemám kde! ale jsem rád, že se někde vyskytují :) jejich masíčko je oravdu jemnější, mě osobně si získaly hlvaně vzhledem. taky se nemusí různě skládat na chlibi, vyplní ho skoro celý! :) dceruchy = moc pěkný termit ;)

Macouch:

mam podobnou zkusenost, cim podivnejsi povrch nebo tvar, tim vetsi sranda :)

Tak heirloom rajcata jsem objevila „nahodou“ minulej tyden na jednom vancouverskem trhu (jdu po nich uz delsi dobu, ale nejak jsem nemela stesti) – pani tam sedela uprostred vsech tech stanku s nadherne naaranzovanyma flaskama s javorovym sirupem a uzenym lososem u malyho stolecku, na nem naskladanych par hromadek rajcat nejruznejsich barev a tvaru, no a hned vedle cenovek (je to sila) mela cedulku „Prodavam rajcata, ne kecup“ :)
Tak jsem jich par koupila, susim seminka a tesim se na jaro!!

Perchta:

no vida je u babky ve venkúveru!! :) cedula opravdu jaxvina!!!!! tak drzim paluchi at z toho neco vykvoci !!

Ahojky mlsouni.
Náhodou jsem otevřela tuhle stránku, tak co bych neporadila. Odpovídám na původní dotaz – k hybridním rajčatům. Pokud si budete chtít koupit semínka, tak všude, kde je napsáno F1 jsou hybridní (z vyrostlých opylených plodů už nenaroste stejná rostlina). Tam, kde F1 chybí, by se mělo jednat o původní nešlechtěnou odrůdu. Většinou je cílem šlechtění větší odolnost, ale neplatí to vždycky, podle mých zkušeností chorobami trpí všechny rajčata – víc záleží na počasí v daném roce. Problém je dnes víc s geneticky upravenými – to jsou většinou ta, co kupujeme v zimě v krámě. „Vkládají“ se do nich vlastnosti jako tvrdost, odolnost otlaku, trvanlivost… – sklízejí se zelená, ve skladu vydrží celou zimu, před prodejem se nechají zčervenat (chemicky, ozářením) a šup s nimi na krám. Takže v zimě rajčata nekupuju.
Baštím ráda – i když víc čokoládu než rajčata, takže držím palce ve vymýšlení receptů – zahradnice Eriska

potvrzuji, tyhle rajcata se daji koupit v Brne na Zelnaku u jedne blondate pani…rika te odrude cerny princ. Rajcata jsou to vyborna a pokud muzu, tak nekupuju zadna jina.

O víkendu byl veletrh esoteriky a biopotravin, nevím, jestli jste to tu komentovali. Přitáhla jsem si odtud zajímavé věci, ale právě na semínka a sazby pro biorostliny jsem tam nenarazila… divné, co myslíte?
Myslím si, že by to lidi kupovali a sami by si rádi v biopěstování pokračovali amatérsky.
Máte někdo tip?
(vystavoval tam taky Toulcov mlýn, ale v chaosu jsem na něj zapomněla, možná tam něco měli).

Vimaana1: Taktéž jsem oba veletrhy navštívila. U stánku Toulcova dvoru měli (pokud si správně vybavuju) povětšinou nějaké propagační materiály… Co se semínek týče, tak u jednoho stánku měli semínka s konopím, nic víc jsem nezaregistrovala.

Cutie: Jo, jejich konopí tady právě zobu loupané, a jako dárek jsme dostali kornout semínek, jupí, snad to jsou ta správná!

Vimaana1: Dobrou chuť:-)! Taky jsem měla na ně zálusk, ale pak už jsem se k tomu stánku zapomněla vrátit.

…někde bych měla mít kontakt.
Un momento…
Hemp Production s.r.o., adresa tam není,
a značka těch loupaných: hanf-natur.com

ad rajčiny: italská bio semínka – mám ofic. dodavatele!
Je toho hodně, taky různé bazalky, lilky, všechny možné saláty, rajčat mají 10 druhů, vč. san Marzana, bůvolího srdíčka, a žlutá rajčata Žlutá ponorka…

ad pěstování italských rajčat) Myslím, že u nás moc dobře neporostou, oproti Itálii je u nás často vlhké léto, které s sebou přináší plísně a další choroby. Jistým řešením by byl skleník, ale tam zase bude rajčatům chybět k úplnému dozrání sluníčko a tak nebudou mít takovou chuť jako ta italská…

Prosím prosím, kde zjistím kontakt na toho italského dodavatele bio semínek? Moc děkuji!

Semen několika heirloom odrůd prodává v Čechách třeba pan Rezl-www.bambusarium.cz- letos budu zkoušet black from tula a black krim, takže dám vědět. Podle sdělení kamaráda patří např.: black from tula mezi chuťově nejlepší rajčata vůbec.Oboje jsou červenofialová až temně fialová rajčata, vybarvení závisí na počasí.

Rajcata heirloom kupuji tady u nas v New Yorku – nejlepsi jsou zamozrejme ty z trhu…i kdyz uz je nekdy maji i v obchodech, ale to neni ono. V lete jezdime na venkov a tam jsou tyto rajcatka uzasna- plno nejruznejsich tvaru – cervena, oranzova, ruzova, zluta, oranzova, zelena a skoro cerna. Ja osobne mam moc rada ty tmavsi odrudy, protoze maji opravdu zvlastni, lahodnou chut- sladce korenenou. Tento rok si zkusim nejake vypestovat v truhliku..drzte mi palce, pokud se uspech dostavi zaslu foto!

Letos jsem vysel Black from Tula, Tigerella a Speckled Roman. Minulý rok ještě Black krim. Všechny vynikající, jen pro informaci hairloom odrůd je přes 600 a patří mezi ně i Stupické, pocházející z Čech, které je i v zahraničí vysoce oceňováno pro svou výtečnou a vyváženou sladkokyselou chuť a vysoké výnosy. Jak to už taky bývá, největší poklady máme pod nosem. Také jsem pěstoval Marmande super-nedoporučuji a letos Cuor di bue, moc se mu na rozdíl od ostatních odrůd nedaří. Kdo by měl zájem o zkušenosti, nechť píše na mail, rád se podělím.

Co vy na to?

nepovinný, ale díky němu máte obrázek (jak?)