Na první benzínce za hranicí…

Minulý týden jsem se pokusil o nabourání mýtu o tom, jak na první italské benzínce za hranicí dostanete lepší kafe, než v kterékoliv kavárně u nás, ale ta sviňa mýtus se opět nedala. Obyčejný ušmudlaný Autogrill a tekl jim tam tenhle oříškově rudý sirup za jedno euro.

Naštěstí ale existují i velké kavárenské domy ve Florencii, které vás dostanou zpátky na zem. Konstanty kávové průměrnosti tam zůstávají stejné jako u nás — olezlé napařovací trysky, přešlehané mléko i připálené kafe se žluklým chuťovým ocasem. Chyběla tam snad jen ta naše koupačka v bazénu, jinak je to pro milovníka dobré kávy na chlup stejná loterie.

Reklama

Komentáře

bylo by super uvést jméno velkého kavárenského domu ve florencii ;)

↪ 2 ahasver: Paszkowski nebo třeba Caffè delle Giubbe Rosse, pak taky ale řada jiných míst v tratoriích etc…, když budu na Italy hodně hnusný, tak to první kafe na pumpě bylo možná z celého výletu nej :)))

Hm, vypadaj nádherně… Musím říct zkušenost z Francie, kde jsme byli před 2 týdny lyžovat. Nevím jestli je v Risoulu tak velké procento Čechů, ale v jedné z restaurací na svahu po vyslovení „un café, sil vous plait“ s krkolomnou výslovností se mě paní se stejnou výslovností, ale v angličtině, ptala, zda vím, že je to opravdu malé kafe. Po přitakání jsem dostal, na to že to byl polo self-service, nadprůměrné kafe.

V další restauraci, která byla již s obsluhou, pak měli skvělé kafe bez kompromisů.

↪ 3 pan Cuketka: Proto se možná říká kafe na první benzínce za hranicema. Tyhle velký dálniční benzínky mají hodně velkej obrat – když jsem jel vloni na podzim přes Itálii do Francie, na jedný takový jsem si dával kafe a za barem měli vedle sebe trojpáku a čtyřpáku a na obou jelo jedno kafe za druhým, takže baristkám rozhodně nechyběl cvik. A když se k tomu přidá Illy, Filicori nebo jiná slušná italská směs, je pravděpodobnost, že člověk dostane velmi dobré espresso, poměrně vysoká. To moje taky vypadalo podobně jako na té fotce v článku a chuťově bylo velmi dobré.

no dovolila bych si tak úplně nesouhlasit…po pár letech strávených v Itálii a při závislosti na kafi jsem se potkala i s doopravdy odporným espressem a to v síti odpočivadel Autogrill patřilo mezi ty horší…je ale pravda, že po dlouhé cestě člověk vypije leccos a že s místním se to doopravdy srovnávat nedá…což ostatně ani česká gastronomie s italskou, dle mého názoru…

↪ 3 pan Cuketka: Ach jo, padla na mě nostalgie, chci zase do Itálie! Doufám, že tu brzy uvidíme podrobnou florentskou reportáž, jsem zvedavá, co všechno jste stihli, navštívili, nakoupili…

Mně už loni o dovolené cappuccino v Autogrilu nešmakovalo. Obyčejné kavárny byly o třídu lepší, asi jsem už zmlsanej :o) ale to neznamená, že ještě pořád není Autogril lepší než celé Čechy :o(

↪ 8 Sklenička:

Obyčejné kavárny byly o třídu lepší tak to je právě to, co jsem teď ve Florencii absolutně nepozoroval – velká kavárna, autogril, restaurace – overall šumák a nulová korelace zařízení s kvalitou kávy + vždy absolutní loterie jako u nás. teda ne úplně ;)) v té italské vyhrává cca 5 z 10 soutěžících, u nás tak 1 z 10…

↪ 9 pan Cuketka: jest pravdou, že takovýten pěkný zaplivaný bar někde na jihu mnohdy překvapil…a s tou loterií, je to fakt pravda, jen se to běžně neříká…to by bylo jako říct, že mají u Pinkasů hnusný pivo:-DDD

a myslím, že se rovněž běžně neříká, že bohužel nemalé procento lidí podvědomě kávě samotné ubírá nebo přidává body v závislosti na prostředí její konzumace, takže kavárně s příjemně měkkým sofa s o třídu horším kafem než např. zmiňovaný autogrill může v hodnocení dopadnout o třídu lépe:)

PS. mimochodem k tomu pořekadlu o benzínce bych z vlastní zkušenosti dodal, že i v nejedné zahraniční společnosti sídlící u nás dostanete jako zaměstnanec lepší kafé než ve většině českých kaváren:). a to dokonce zadarmo:)

↪ 9 pan Cuketka: možná srovnáváme nesrovnatelné :o) Florencie je turistická super-zóna, nejdražší Václavák v Evropě. Já jsem chodil na kafe v toskánských vesničkách a městečkách, kde jsou turisti atrakce … možná se to nemá srovnávat.

…a to nejvetsi vysmech je autogrill u nas. sice jsem nic necekal ( zname jak to u nas chodi) ale i tak me to vyrazilo dech. …a to plati bohuzel nejenom o pumpach u nas, ale take v nemecku a rakousku. kava z robota skoro za tri eura, ktera vam spise nechutna. je smutne ze skoro vsichni cesi proste vypijou co jim kdo da i s mlickem v plastovem kalisku a jen male zrzko z nas je ochotno cestovat pres pul prahy na vyborne cafe! ja radsi dobrou kavu klidne na tvrde zidli, nez prumer v sofa…

Muzu jen potvrdit cuketkovu zkusenost. Nejde o syndrom „benzinky za hranicema s velkym obratem“. Kdyz jsme s partou projizdeli na motkach Italii, tu a tam jsme zastavili na zapraseny benzince o dvou stojanech a bez hajzliku. Ale espresso za necely euro bylo vzdy jedinecny…

Asi jde o průměr, benzínky mají podle mého v 99% kávu výbornou, vzhledem k obrovskému obratu čerstvou, jen vyjímečně se chybka objeví (já dostal občas přešlehanou tuhou pěnu na cappuccino). V kavárnách pro Italy těch chyb také moc nebývá (včetně nejzapadlejších vesniček Calabrie), ale je fakt, že v Benátkách jsem na turisticky profláklých místech uspěl také jen občas…

je to velka pravda…moje nejlepsi kafe bylo na neznamem nadrazi,nekde uprostred italie…:)

Před dvěma dny jsem se vrátil z Itálie – cestou zpátky jsme stavěli dvakrát u Autogrillu (poprvé u francouzské hranice, po druhé u Milana) a u první benzinky bylo presso vyloženě špatné; u Milana už bylo nadprůměrné. Zvláštní jak u stejné sítě mohou být úplně jiné výsledky. Stroje měly stejné.

Jinak v Risoulu jsem si dával kávu denně, pokaždé v jiné reštyce a pokaždé bylo strašné. Pan kolega Marek měl v Risoulu evidentně šťastnou ruku :)

↪ 19 Jan Baudyš:

Zvláštní jak u stejné sítě mohou být úplně jiné výsledky. Stroje měly stejné.

o tom, že kvalita kávy nezávisí na značce kavárny a ani nijak výrazně na hraniční čáře je tak nějak celý tenhle post – loterie ;)

Využil jsem Slevomatu a vyjel s rodinou do luxus hotelu na Hluboké nad Vltavou. Jídlo bylo výborné, pivo i když Budvar taky nadprůměr no a pak jsem si objednal espresso. Bazén přepálené kávy a místo vody mlíčko a cukr zřejmě na zahnání té minimálně minutové extrakce.
Tfuj. Nevíte někdo o místě, kde mi v ČB udělají espresso? Děkuji

↪ 21 Durisek: Na Hluboké? Nebyla to restaurace Hubert?
Ad espresso v Č.B.: Nejlepší espresso dostanete v pražírně kávy Jedna radost v Panské ulici (naproti Sluníčku bývalá pizza U Dvou domů) za 25,–, za 40,– Doppio, a asi za 45 capuccino, jaké jinde vna dostřel nedostanete. Dále dělají parádní espresso i capuccino ve Vin De Café v ulici Dr. Stejskala (vedle Jihočeského divadla). Bohužel teď „upravili“ cenu z 30,– na nesmyslných 42,–. To jsou asi jediné dvě zařízení, kde dělají výbornou kávu z lokální pražírny. Pokud polknete i slušnou frančízu, tak Bowling bar Mercury pod autobusákem dělá poživatelnou Varesinu, vedlejší Café Gaza dělá ucházející Lavazzu. That´s all folks.

2andy_wise> mnohokrát děkuji! Tu Panskou vyzkouším jen co budu mít cestu.
btw pokud doma razíte cestu mlýnek>french press, tak doporucuji prazirnu v Jivně. http://www.prazirnacb.cz
V tý Panský to je bejvalej Havran, že? Tak jako tak mé oblíbené místo:-)

↪ 23 Durisek: Je to vedle bývalého Havrana, ale vícero pražíren vedle sebe tam asi nebude :-). Jivenskou CoffeeBerry znám, ale Jedna radost praží mnohem kvalitnější surovinu, nebo aspoň mně 2× v Jivně prodali pěkné smetí. Možná že to pán dává podle obličeje, a já měl zrovna smůlu, ale zkoušet už to nechci.

↪ 24 andy_wise: Zajimave. No budu muset udělat ochutnávku espressa i s nákupem kávy. Ještě jednou děkuji!

co jsou moje zkušenosti tak i z automatu v metru v Miláně za 1 EUR vypadne
skvělá mini Lavazza, pro kterou bych tady musel oběhnout půlku Prahy.

Z Prahy: nejhnusnejší kafe na benzince – italské!!! Agip v Podolí či Bráníku… blee, přepálený, bolel mě žaludek půl dne.

↪ 19 Jan Baudyš: to vážně dobré bylo v restauraci na straně k Varsu, na konci modré sjezdovky Heureux, je tam velká zahrádka, nedá se přehlédnout. Dělají tam obrovské steaky s výborným salátem s vinaigrette… :)

Co vy na to?

nepovinný, ale díky němu máte obrázek (jak?)