Návrat do RaJe

Včera večer jsem při procházce v Dejvické ulici narazil na zajímavý úkaz. Tamní akvaristika opravuje výlohu, a tak dočasně vykoukla tahle Smaženka z RaJe. Skoro to vypadá, jako bychom tím pekelným manuálem otevřeli nějakou puklinu. Dnes jsem to dochroustal a rozhodl se, že chci v gastro—vykopávkách pokračovat. Jde se soutěžit! :)

Umíte fotit do minulosti?

Jestli jo, tak v tom jedeme spolu. Zadání soutěže je jednoduché — vyfoťte viditelné a pokud možno co nejlíp zachované stopy po stravovacích zařízeních z dob komunismu (tj. byly v provozu před rokem 1989) v současném prostředí.

Smaženku na titulní fotografii si můžete vzít jako referenční vzorek. Nejvíce se cení původní architektonické prvky, staré výlohy, nápisy i interiéry. Může se jednat o stále fungující podniky a je jedno, jestli to budou bývalé hospody, jídelny, cukrárny nebo restaurace. Čím větší špek, tím líp. Beru i specializované prodejny zaměřené čistě jen na jídlo. Šumná města nebo vesnice? Je mi to fuk!

Fotka musí být původní a měla by zachycovat pokud možno aktuální stav. Archivní fotografie nehledám. Jde mi o úlovky, ve kterých minulost probublává do současnosti.

Jak, kam a do kdy?

Soutěžit budeme do 30. dubna 2011 a vyhlašovat budu nejpozději do 15. května. Fotky prosím vystavte na internet (např. Twitpic, Plixi) a odkaz přidejte zde do diskuze. K obrázku přidejte místo nálezu a pokud možno i název nebo alespoň krátkou popisku s vysvětlením. Každý se může zúčastnit pouze s jednou fotografií.

Vítěze vyberu osobně a hodnotit budu podle špekatosti úlovku a originality fotografie.

Ceny do soutěže

Jsou parádní a jedná se o čtyři recenzní výtisky (zběžně prolistovaných) knih, které jsem dostal od Pražského kulinářského institutu a od nakladatelství Smartpress. Čtyři výherci soutěže si knihy rozeberou dle pořadí (tj. vítěz vybírá první).

Twitter bonus!

Každý, kdo přidá k fotografii i svůj nick na Twitteru a zároveň má ve sledovaných @scukcz i @cuketka, dostane ke knize ještě Scuk plátěnku a odznáček.

Líbí? Tak hurá pro aparát a do ulic. Níže najdete stručný popis knížek a DVD, které můžete vyhrát.

Kniha o kávě — Petra Veselá

V našich podmínkách je to zatím největší pokus o souhrnnou knihu o kávě v češtině. Autorkou je známá baristka a majitelka kavárny Petra Veselá. Kniha má krásné fotky a neuvěřitelně široký záběr, což ji předurčuje hlavně do rukou začátečníků, kteří do světa kávy teprve pronikají. Opravdu ilustrativní fotografie přiblíží kávu skoro ve všech podobách včetně té kavárenské i domácí s alternativními metodami přípravy.

Chléb v hlavní roli — Milena Volfová

Chlebová prvotina foodstylistky z Apetitu, která víceméně přenesla časopisecký styl i do této nekomplikované knihy. Recepty jsou postavené hlavně na kombinacích surovin a pro pečení budou spíše inspirací. Prostor pro příběh nebo vysvětlení základních technik tady naplno převzaly barevné fotografie.

Pokrmy k rodinnému stolu — Zdeněk Pohlreich (DVD)

Oproti předchozím video—kuchařkám (série Ano, šéfe!) je tahle nová série zpracovaná o řád lépe. Pokrmy k rodinnému stolu obsahují 35 receptů a jsou natočené bez rychlých střihů a s originálním komentářem šéfkuchaře přímo jak vaří. Pokud máte Pohlreicha a jeho styl kuchyně v oblibě a neradi si představujete recepty podle kuchařek, je to jasná volba!

Sushi krok za krokem — Tomáš Hnátek (DVD)

Základní manuál pro domácí kutání sushi. Obsahuje nutné minimum o dostupných surovinách i technikách, které potřebujete ke zvládnutí sushi tak, jak ho známe u nás (v západním kontextu). Stejně jako předchozí DVD se jedná o novější edici přímo v režii PKI, jejíž technické zpracování moc chválím.

Reklama

Komentáře

na jeden skanzen mam supr tip, ale bohuzel nejsem v CR, takze to nemuzu zdokumentovat..:)
tip zni..bufet v arealu Vojenske nemocnice..legenda..kytky, obsluha, pohary ve sklenicce..

toz mrknete se..;) Vubec bufety v arealech prazskych nemocnic by vydaly samy o sobe na serial..:) Na Bulovce maji taky fajny, jidelna v Thomayerce. ..vydej chlebicku z upatlaneho igelitu v porodnici v Podoli..ale UVN vede, navic v kontrastu se supermoderni hlavni budovou;)

↪ 7 pan Cuketka: Nefotím, ani na mobilu foťák nemám, takže se s dovolením nezúčastním. Které záseky jste měl na mysli? (no já vím, počkám si až po skončení soutěže, jako rodák to asi už ani nevnímám).

↪ 4 Lenka: Tak tak, první, co mě podle zadání napadlo, tohle je skutečně unikát. Škoda, že nedávno zasáhli do fasády, byl to skutečný bolševický trilobit (vedle Trilobitu) v centru Prahy.

Pane Cuketko, úplně jste mě dostal. Tentýž obchod jsem v pátek zahlédla přes ulici a pomyslela si něco o tom, že obojky, granule a rybičky asi nešly a tak někdo vytváří retro koncept 8))) Zvláštní je, že si nepamatuju, že by tam Smaženka byla, asi to bylo v době, kdy jsem chodila na gympl na Budějárně a v Dejvicích se tedy moc nevyskytovala.

ak sa niekomu chce, mam pre vas kvalitu. jedalen v Stim buildingu (byvaly Strojimport na Zelivskeho). divnu tacku so skosenymi rohmi si mozete odniest k dlhym stolom s PRISROBOVANYMI stolickami.
vyhodou je vyborny vyhlad na krizovatku, kde sa casto postasti nejaka havarka.

Brno, cukrárna naproti nem. u Sv. Anny. Se synem jsme nakoukli a bylo to vážně retro, staré zašedlé závěsy, oprýskaná zrcadla, vzadu dveře, ne moc umně maskované starým vyrudlým hadrem na gumičce, praskající potahy z umělé kůže na barových stoličkách v červené a olivové barvě, ošoupané umakartové stolky, vadnoucí kytky plné suchých listů. Spíš mi to připomínalo demolici než cokoliv jiného.

Hihi, takhle u nás v uničově vypadá většina gastronomických „provozoven“ :-) Až se synek zmátoří z choroby, jdu ven na lov s foťákem …

Já bych byl opatrný v tom odhalování, protože „JIRKA PAROUBEK“, ještě není na politickém smetišti a určitě sleduje co se kde píše o jeho mateřském podniku. F.

Naprosto dokonalý,před 14 dny navštívený bufet přímo naproti libereckému nádraží.Jídlo odpovídá cenám,nabídka celkem slušná,flegmatické uklízečky nádobí s hadrem,paní za pokladnou s drdolem a mihnul se i pan vedoucí v umaštěném bílém plášti.Umakartové stoly,lehké přítmí a pár poloexistencí u piva.Člověk ale okamžitě ví,do čeho jde,žádné překvapení se nekonalo,překvapivě chutné jídlo s patinou vzpomínek.

  1. Není to tak docela stravovací podnik,
  2. není to současná fotografie.

Ale milovníka retra potěší. V retro-looku hřejícím se na výsluní, Liberec 2007, neznámá zapadlá ulička. Zvláště si povšimněte nápisu vpravo, jímž někdo stylově vzpomněl nesmrtelného autora Reportáže psané na oprátce.

http://www.rajce.net/f335640588

No právě, jak píše Madla, takhle ještě pořád na malém městě vypadá většina gastronomických provozoven :-) Škoda, že se taky nedá přenést ten typický hluk a zápach…

Cukrárna Pramenka v Č.B. Venkovní nápis je již poznamenán řezacím plotrem http://yfrog.com/h0wg9qpj ,
ale výlohy http://yfrog.com/h7eev4j http://yfrog.com/h4tpw7j http://yfrog.com/h3gcc7j ,
a hlavně funkcionalistický interiér http://yfrog.com/hsf5l9j http://yfrog.com/h7sei4j
jsou nefalšovaný.
Bufetové stoly na stojáka nahradily stolky a židle, ale stále dělají mléčné koktejly do otřískaných porcelánových „shakerů“ a turka vám udělají do nějaké alá duritky tradičně přímo z parní trysky pákového kávovaru.
Na poslední fotce vpravo je vidět fontánka z kouřového plexi, ve které v létě vyvěrá, či aspoň do nedávna vyvěral, tradiční socialstický pomerančový … vitacit, karola, nebo co to bylo. Džus rozhodně ne. Přiznám se, že jsem funkci tohoto stroje nikdy nepochopil. Vypadá to hnusně, nic dobrého z toho nelezlo a navíc to mělo pokojovou teplotu.

Taky se s vami podelim o jeden prima podnik. http://twitpic.com/4cjr8u Obcas tam s kolegy zajdeme pro obed. Kdyz vstoupite, uplne na vas dycha stara doba. Mistnost je vykachlikovana bilymi obklady, na stene visi podsvicene cedulky s jidly, na obed si vystojite frontu a bud ho snite rovnou u pultiku na stojaka nebo si ho muzete vzit s sebou. V lete se tam neda vydrzet, jak tam stoupa para od hotovych jidel. A vyber z pokrmu: drzkova, gulasova polevka, rajska, koprova omacka, varene hovezi maso na vahu, rizek, bramborovy salat… Ceny lidove :) Jidelna se nachazi na Budejovicke. (Kvuli nabizene vyhre jsem si zalozila Twitter :) Jinak se mi moc libi tento blog pane C. Hezky vecer. Marcela

Dávám tip na brněnskou cukrárnu na Svoboďáku, u Mamlasů jí místní říkají? Retro je kromě interiéru obsluha – postarší korpulentní nepřívětivě se tvářící dámy v umaštěných pláštích nebo tričkách bez podprsenky :-O A miluju ty krajkové čelenky připíchnuté sponkou ve vlasech, jako z ženy za pultem. Návraty do minulosti pro dříve narozené může zprostředkovat i ruská restaurace Samovar, i když je interiér současný, vypadá jako z jiné doby a hlavně nabídka a obchůdek přímo v restauraci…

Je to samozřejmě deprese depresivní, ale originální cedule jsou zachovaný na paláci Svět v Libni
http://upload.wikimedia.org/…lac_Svet.JPG

A pak byl (a asi ještě je) parádní retro zážitek v cukrárně/mléčném baru na rohu Kulaťáku a Svatovítské. Tam ty původní chlaďáky a míchače džusíků taky jely, co si pamatuju :) Báječnej podnik, mimochodem :)

V Brně jsem našla hned naproti nádráží Uzeniny. Sice mají nově polepenou výlohu, ale jinak nápis nad ní i „kamenný stolek“ uvnitř vypadají, že už něco pamatují.
https://picasaweb.google.com/…38595911/RaJ#…
Twitter @mmaslano

2 Markyza: Cukrárna u Mamlasů mě napadla také, ale výlohu má novou, nezajímavou a zařízení vevnitř mi nepřišlo nějak typicky RaJské.

↪ 29 Kiki: Bohužel sedačky uvnitř v patře nejsou původní, jsou poměrně nové, dřív tam byly jiné – a ty byly opravdu oldschool, ze 30. let; výloha kromě nápisu „Zemanova“ nad vchodem snad původní je..

Aida: Pokud jsou poměrně nové tak o nich nevím už to nějakej rok je co jsem tam byla a důvod se tam vracet nemám, takže jsem změnu nezaznamenala=). Ale vzhled zvenku na mě rozhodně retro působí, pokaždé když jdu s někým okolo tak se směje co tu máme za retro cukrárnu=)

↪ 31 Kiki: To jo, retro to je, ale tak z 90. let. Ty původní sedačky byly takové veliké, kožené, hnědě (???) čalouněné, kulaté, jako by kolem stolků, ty byly uprostřed.
Když jsem byla malá (60.-70. léta), často jsme tam s máti chodily, na zákusek a sodovku; nejvíc jsem se vždycky těšila na akvárko nad schody. Pak jsme tam chodívaly s holkama na gymplu a VŠ (80. léta) a na dlouhou dobu naposledy jsem tam byla někdy v zimě 1990–1991, pak až vloni v létě, kdy tam dceřina kamarádka dělala brigádu, aby měla nějakou tržbu. Byla jsem z toho docela rozčarovaná, staré kouzlo zmizelo a to špatné zůstalo.

Štěpán: Vypadá to sice dost děsivě, ale Comic Sans asi nebude pozůstatek socialismu…

na staré nápisy je velmi úrodná Mladá Boleslav, měla bych několik tutovek, ale bohužel se tam teď nedostanu, abych to tam „vyblejskla“ ;-)

to helb: nevim sice co je comic sens, ale přišlo mi to pěkný, i když je jasný i mě, že to není made in ČSSR

Bude nějaké to vyhodnocení, nebo si výhry ponechal pan Cuketka?

chtěl jsem to ublognout, ale díky vašemu popohnání opožděné vyhlášení urychlím ;)

↪ 33 andy_wise: 1. místo
↪ 38 Jakub: 2. místo
↪ 18 Havana Blues: 3. místo
↪ 4 Lenka: 4. místo

sláva vítězům, díky všem, kdo fotky poslali! výhercům právě odešel e-mail s instrukcemi.

Děkuji, jsem dojat. Aspoň k něčemu jsou Sudety dobrý.

Co vy na to?

nepovinný, ale díky němu máte obrázek (jak?)