Soupravu na vafle znají i vaše babičky

Dnes ráno jsem při popíjení kávy narazil na zlatou žílu — stroj času za pár korun. Vaflovač měla doma opravdu i naše babička a tenhle rozbitý šlehač jsme doma oplakávali několik let. Vzpomínkomat.

Reklama

Komentáře

Super, jen nechápu tu kombinaci retra a současnosti. To video je očividně točeně někdy v tomto století (podle obalu Kunínského mléka a rumu), ale vypadá to jak raná 80-tá… Možná by to bez toho magického kouzla retra alá „plastová rukojeť je opatřena kroužkem pro zavěšení“ nešlo prodávat…:)

↪ 1 Jarda: já už jsem některé ty výrobky oplakal a bylo by mi líto, kdyby se už nevyráběly, takže jsem za retro-repro-plast neskonale vděčný ;)

Nádhera! Ten šlehač je tuším to samé, co nabízí Bodum nebo Tchibo v řádech stokorun a výše a splní to účel.

↪ 4 Pavli: ono to z popisu není patrné, ale je to jeden z nejrychlejších šlehačů na ŠLEHAČKU, jaký jsem měl v ruce ;) kdo nevyzkoušel, neuvěří

Neuvěřitelně pracné, ale nádhera! :) ..ale s čím si naše babičky nevyhrály, že..? :)

Ten pístový šlehač jsem nedávno konečně koupila a šlehačka ani bílkový sníh v ničem není lepší (a mám dojem, že mají zvlášť šlehač na sníh/šlehačku a na to capuchino)

Prostě Tescoma v retro podání! Jdu také nakupovat, myslím, že tenderizér a strojek na ravioly nutně potřebuju :-)

↪ 5 pan Cuketka: Já taky asi nakoupím, to ne že ne. jenom mě tam část sortimentu spíš pobavila. Třeba ty kostíky, nebo formička na karbanátky s integrovanou smajlíkovou šablonou na zdobení kávy (WTF?).

PS. ten šlehač jsme měli taky a nikdo ho moc nepoužíval, všichni dávali přednost tomu na kličku, ale ten bohužel nemaj.

Trošku mě mrzí, že jsem nenašel plastová poutka na ručníky. Bývala bílá s červeným plastovým šroubem ve tvaru kytičky. :-/

To mááám!! Tu hvězdičku!! Jenže já mám doopravdy starožitnou, a nikoli po babičce, ale dokonce po své praprababičce, a je vychytanější než tyhle, protože má držátko částečně zahnuté a člověk nemá tím pádem ruku přímo nad čerstvě ponořeným těstem, které pěkně prská a přitom se to musí dost dlouho držet, než to jde z hvězdičky sundat. Jééj, to je taková nostalgie: )
A fakt je to hrozně dobrý, ty hvězdičky. Křupe to.
A tohle video je vlastně taky nostalgie, devadesátá léta :) Pořád se tyhle věcičky prodávají, ale jen na zcela specifických místech. je to např. klasický sortiment Zahrady Čech, pokud někdo zatoužíte :)

↪ 15 Kytka: tak to má ta starodávná, držátko asi 5 cm nad hvězdičkou „uskakuje“ do strany. Ty už sis to pořídil?

Nejakej retro viral nebo coze, ty klipy jsou neuveritelne dobry a ty veci chci vsechny! :)

Šlehač na mléko http://www.reproplast.cz/…--video.html?…
doporučuju. Mám pocit, že jsem ho kupovala ještě výrazně levněji v nějakých domácích potřebách – možná jiný výrobce. Jen nesmí být mléko příliš tučné, pak se nanašlehá. Nejvíce mě u tohoto videa (šlehání mléka) pobavilo to sako !

↪ 6 pan Cuketka: mně to s tím šlehačem nikdy nešlo a nenávidím ho, zase někdo koupil nový a nikdo ho nepoužívá, což je další věc – vždycky se nějak rozkřápnul. ale formičky na laskonky máme taky (nikdy nepoužité, což je dáno zčásti tím, že jsme je našla teprv nedávno a zjistila (po spotřebování hromady bílků) pozdě k čemu to je:-)

↪ 8 Anonymní: jj, známá ten šlehač/pěnič na mléko má. ale nevím, jestli se z toho udělá pěkná pěna, nikdy jsme u ní kávu neměla (ale chlubila se, že se s tím dá dělat třívrstvá káva, málem jsme padla na zadek, to musí být…:-)

Také už jsem nakoupil, díky moc za tip. Řadu z těch věcí jsme mívali kdysi doma a nebo jsem viděl u známých. To mě manželka požene, co jsem toho teď naobjednal…

↪ 23 LK: Zase jí musíte, ale říct, že v Tescomě by to bylo minimálně za dvakrát tolik.
Ale já si taky objednal nějaké zboží.
Stejně by mě zajímal vliv páně Cuketky na výši obratu vybraných obchodníků. ;-)

↪ 14 kami: Ještě jsem tě chtěl poprosit, když to používáš, jestli by ses nepodělila o nějakej osvědčenej recept.

takze asi takhle: hvezdicku vaflovacku ma doma mamka, takze nabuzena vsim tim tady jsem nasedla na vengouse a valila k mamimce. doma sem udelala testo a zavolala na muze, at se tesi, ze bude super mnamka. nahreju hvezdu v oleji, ponorim hvezdu v testu, necham prilepit testo, ponorim do oleje. dotud vse v cajku. ale pak to zaclo, hvezda se zespod pripaluje, vaflicka nejde odloupnout, takze prvni po hodne tezkem oskrabani konci v kosi. druhy pokus: nahreju, ponorim, olej a to stejny...............
tudiz mame na veceri palaciky.
preji pekny vecer ;-)

↪ 25 Kytka: Žádnej recept vlastně nemám :( – prostě udělám těstíčko jako na palačinky, ale podstatně hustší, že ze lžíce stéká jen pomalu jak med. A do těstíčka dávám navíc lžíci rumu a narozdíl od palačinek do něj dávám cukr, on pak udělá zlatavý povrch. Moc jsem nepomohla, no.
Jo, a hlavní je udělat těstíčka málo! Ono to totiž šíleně nabývá! Z jednoho vajíčka je hvězdiček pro 4 lidi.

↪ 28 martek: No, hustší:) A docela dost. A před prvním namočením do těsta je potřeba nechat hvězdičku dlouho v tuku nahřívat a nasákávat, je to litina, tak se do pórů napustí tuk a pak se na ni nic nelepí.

Takhle vypadá moje více než 100 let staré tvořítko – rukojeť je „uskočená“. A samozřejmě, že jsem na hvězdičky dostala velikou chuť a okamžitě si je udělala:)

http://kami40.rajce.idnes.cz/ratatouille/#…

No počkejte, až někde dostanete takovéhle cappuccino: „Do 2/3 naplněného šálku silné překapávané kávy doplňte zbývající 1/3 Vámi vyšlehaného mléka.“ :-)

Ad retroplast: Párty talíř a zaprasený kancelářský stojánek mě sejmuly. Na druhou stranu, svéráz tohoto obchodu zaslouží respekt.

To nemááá chybůůůů. Skvělé stránky, tohle musím mít http://www.reproplast.cz/…-trubku.html?…
Už ani jedno ohnutí (akorát nemám na zahradě ořech, ale rozházím pingpongáče).
Past na myši je taky skvělá, já jsem je z domu vynášel v chytací pasti do té doby, než jsem jich vynesl 35. Potom následovalo vraždění…
Vaflovač se někde válí, akorát jsem já jelito do teď nevěděl, k čemu slouží. Vyzkouším slané vafle s paštikou a křenem, úžasná mňamka!

↪ 29 kami: Super, díky. Těším se, až to vyzkouším.

↪ 31 Václav: No návodům z toho obchodu asi věřit nebudu, pár věcí je tam podle mě úplně šílenejch, ale zase některý stojej za to.

Tyčku u vaflí neohýbej,nepálí do prstůa líp se s tím dělá.
Sousedka je dělá z okořeněného palačinkového těsta i na veselkách,jen se to naučit.
Tu firmu najdete na výstavě v Litoměřicích a fakt jim vše funguje.
Mají úžasné škrabky http://www.reproplast.cz/…skrabka.html?…

Pro sousedy z Prahy 6 – část sortimentu Reproplastu najdete v Domácích potřebách Forejt na Jugoších.

Docela mě zklamalo, že přiložená video nejsou v HD kvalitě. Soudruzi asi trochu setřili :)

Šlehač na mléko je nejspíš inovovaný dávný válečkový rychlošlehač na šlehačku. Jak vzpomíná Cuketka (6), písteček měl dírky, ale kromě toho bylo to kolečko na pístečku dvojité. Tenhle kouzelný přístroj mám v kuchyni pořád po ruce, je ještě původní předrevoluční a funguje bezchybně dodnes. Akorát s plastovým válečkem se musí opatrně, je z křehké umělé hmoty. Moc bych nedala za to, že firma Reproplast bude možná pokračovatelem původního výrobce. I to pojetí reklamy by tomu nasvědčovalo, na jejím konci mi chybí akorát pan Vajíčko. Retro jako hrom se vším všudy.

Jé to se dělá u nás na Kladně! Šup, šup nakupovat, ať nám podpoříte obchodníka! Budu se muset podívat, jestli tu nemají podnikovou prodejnu :-).

Jako děti jsme si v rychlošlehači dělali „koktejly“. Rozmačkala se tam marmeláda a mléko a už to jelo. Před dvěma lety jsem si ho znovu koupila a vyrábím si mléčnou pěnu… Prostě mléko s cukrem případně s banánem šlehám do zblbnutí. Akorát tak zbytek večera brkám, protože mám v žaludku příšerně vzduchu :d.

Tak mi včera dorazil balíček. Vypadá to dobře, akorát ne vše zřejmě vyrábí Reproplast, něco jen přeprodává – waflovací souprava je od nich, šlehač z nějakého výrobního družstva „zez Plzně“ a masírovátko na hlavu je čínské s německými nápisy na obalu.

Z Reproplastu mám spoustu věcí a všechny jsou k nezaplacení (třítko na česnek, strouhátko na mrkev, šlehač na mléčnou pěnu atd.), ale vřele doporučuji havně pružinu na kysané zelí:
http://reproplast.cz/…--video.html?…

Lze s tím velmi jednoduše a inteligentně dělat pickles. Není třeba mít velké neskladné keramické pickles kvašáky.
Stačí zavařovačka se šroubovacím uzávěrem. Nakrouháte zeleninu na pickles, prosolíte, dáte do sklenice, vložíte pružinu a zašroubujete. Necháte 4 dny při pokojové teplotě. Za 4 dny se pružina vyndá a zavařovačka se dá do lednice a postupně ujídáte. Pružina by samozřejmě šla i vyrobit, ale tak za 40,– je jednodušší to koupit…

Pro Kytka.
Dík za nasměrování na reproplast.Vydržel jsem na stránkách hodinu.Bomba.
Oni tam ale píšou co i nevyrábějí a co je import.
Posílám objednávku na ořezávátko mrkve.

Co vy na to?

nepovinný, ale díky němu máte obrázek (jak?)