Gruzínské pekařství

Musím mockrát poděkovat L.A. za tip na Gruzínské pekařství na Žižkově. Dneska jsem se tam poprvé dokutálel a celá pekárna mě příjemně okouzlila. Nejenže pečou spoustu druhů chačapuri, ale mají tam i originální pec na chléb, kterou si nechali postavit pecařem až z Gruzie!

Na fotce vidíte mou první ochutnávku – sýrové chačapuri imeruli (krásně tučné, voňavé, skoro nedopečené – kam se já hrabu!), tradiční chléb (zřejmě tvarově uzpůsobený pro lov divé zvěře) a malinký ořechový šáteček „kroasan“. Pár postřehů o podniku a hodnocení najdete v mojí čerstvé recenzi na Scuku. Kromě pekařství můžete chačapuri ohutnat i v karlínské Polévkárně nebo v pekárně Chačapuri na Smíchově.

Reklama

Komentáře

Zase pozdě, Cuki! Zrovna dnes odpoledne jsem brázdil Koněvku, vyslýchal Vietcongy, kde skrývají ananas, a kdybys publikoval dříve, mohl jsem přitom žmoulat i kroasán. Chlebová placka by se k večeři hodila…

JÉÉ, prima!! Rádo se stalo! A to jsem původně jen přišla s dotazem, jestli někdo protřelejší to pekařství zná. Ještě doplním, že kousek dál jsou Ruské potraviny, kde kromě jiného prodávají moc dobré ručně dělané pelmeně. Kromě jiného zahrnuje např. uzené ryby, kaviar, raky taky…

↪ 3 L.A.: tam jsem se zaplantal při hledání ;) ale nebylo to ono. každopádně jsou v pekárně moc milí a ten mini-obývák, co tam mají nastražený je absolutně z jiné světa. hned jsem tam poseděl, čaj popil a zase uběgal :)

Sakra vy mi tady děláte chutě. Ale na Žižkov to mám dost z ruky.

Tak já tu budu asi jediná za skeptika. Z té fotky na mě kouká nedopečené cosi (krom toho „minikroasanu“), ale možná ej opak pravdou, jenže holt já jsem na na dokřupava vypečené pečivo. Musím si to chačapuri střihnout konečně doma, ale mám dotaz, fakt má vypadat takhle bledničkovitě? Neutrpí tím chuť?

↪ 6 Madla: to nedopečené cosi nalevo je chačapuri a to dokřupava asi nikdy nenajdete – patří to prostě k němu, srovnejte třeba s mým, které jsem pekl o kousek déle. já třeba při příští úpravě určitě zkusím péct prudčeji a méně, vzorek z pekařství je pro mě velká inspirace (btw mají ho ještě víc vláčné než to v polévkárně). chleby-bumerangy už by vás ale potěšily, ty už krásně dokřupava jsou! ;)

↪ 5 Ala: tak ještě jsou tu chačapurárny dvě další,viz článek +vám chačapurko udělají i v bistru Guga (hnedle naproti Café u Irmy, které je teď zavřené)

↪ 4 pan Cuketka: JJ, miniobývák mě také moc potěšil, byla jsem tam v mrazivém počasí a možnost zpříjemnit si čekání na dobrotu horkým nápojem jsem přivítala. Teď se mi nějak nedostává času, ale těším se na příští návštěvu. Vyzkouším tu fazolovou, ta mně láká velice ;-)

jee, prima, tam se rad stavim, az budu mit cestu kolem! a ta pec je fakt takova ta kupolovita, kam ty chleby „pleskaji“ na steny? jeste reknete, ze ji maji na drevo a zacnu patrat po letence na Zizkov :)

↪ 10 hostasik: ano, taková ta polokupole s dírou, jakoby zapuštěná do země z červených cihel. o dřevě netuším, vůni ten chléb ale měl pěknou. dle náročnosti konstrukce si s úřady museli pěkně užít, ale zmákli to – všechna čest ;)

V pátek podniknuta trestna vyprava na zizkov – gruzie i diana – a myslim ze velka spokojenost. Chleb lavaš výtečný a sobotní pečená pražma takté. Ještě na mě v lednici čekají zavináči a v mrazáku jakési filety z pro mě neznámé ryby. Děkuji za bezva tip.

Jsem tipem na pekárnu i rybárnu nadšená, neboť do blízkých končin jsem se před 3 týdny nastěhovala. Takže odpolední procházka s kočárem je dnes jasná. Jen se obávám, že stejně jako valná většina obchodů v této části Žižkova budou oba podniky vybaveny přinejmenším třemi schody v kombinaci s velmi úzkým vchodem, což je pro osobu s kočárkem často neřešitelná úloha.

↪ 14 pan Cuketka: děkuji, již jsem zjistila. Pekařství jsem vzdala, tam to zkusím bez vozidla, ale v rybárně jsem koupila čersvého mořského vlka a mraženou slepici. :-) Prodávající velmi ochotní, obchod super čistý, až se na ten Žižkov skoro nehodí. :-)

To je náhoda. Právě jsem si přinesl z pekárny „chačapuri“ s fazolema a k jídlu jsem si otevřel Cuketku. Chléb je dobrý – vláčný jak má být, fazolová náplň mohla být kořeněnější. Ten bumerangový chléb šoti taky můžu doporučit.
Naopak velmi rozpačitý jsem z Diany. Mně to přijde pouze jako prodejna nějakého velkoobchodu s mraženým zbožím. Králíci z Číny(mňam). Rybí saláty neznámého původu, každopádně chuťově hluboký podprůměr ve srovnání s těmi, které se dají koupit v Polsku (a k nám je pořád nikdo nedováží!).

Právě jsme snědli chačapuri imeruli, je skvostné! Zabalili mi ho na cestu do krabice na pizzu, ale kam se pizza hrabe, pche. S manželem jsme se shodli, že jak nám na pizze chutná dokřupava upečené těsto, tak u chačapuri je to právě ta „nedopečenost“ a vláčnost, která z něj dělá lahůdku. Kroasany se na mě smějí z papírové sáčku, asi nebudu dlouho odolávat. Díky za tip.

Pozor, pozor. Dnes lakaji na ochutnavku na syrove imeruli a tradicni gruzinsky chleb za 65Kc misto 130. Videla jsem to na http://www.bonybony.cz Jestli vam tam chutnalo, proc nevyuzit teto nabidky :)

Díky cuketkovému článku a zdejším komentářům jsem obejvila toto pekařství a musím se přidat k pozitivním ohlasům na zdejší chačapuri. Bylo jednoduše vynikající!!! Skvost a fantazie – vláčné, měkké, sýr lahodný…ráj!! Dále jsem vyzkoušla i penovani z listového těsta se sýrem – a neměla jednoduše slov. To bylo snad ještě o chloupek lepší..skoro se mi zatočila hlava :-) Vše je vysoce návykové a musím se držet nechodit tam ob den (jinak bych brzy neprošla dveřmi).
Z příspěvků jsem se dozvěděla i o existenci jiných „chačapuráren“ – U Irmy na K. Světlé a podniku na Plzeňské. A protože mě v sobotu chytla mlsná, rozhodla jsem se vyzkoušet druhý jmenovaný. No, musím říci, že jsem z té návštěvy byla velice rozpačitá. Vstoupila jsem do maličké, těžce zakouřené knajpy IV.cenové a nejdřív vůbec nevěděla, zda se nejdená o omyl. Hoši za barem mi ale potvrdili, že jsem tam, kde být mám a jejich kolegyně mi po vyřčení požadavku šla připravit chačapuri. Vzhledem k tomu, že jsem v tak zakouřeném prostoru nemohla ani dýchat, musela jsem odejít a bloumat kolem Bertramky (kde není de facto kam, takže jsem si vyšlápla aspoň kopec za rohem a poseděla na lavičce bus zastávky). Po cca 20 minutách jsem se vrátila, chačapuri ale ještě nebylo hotovo, takže jsem byla nucena v té hrůze zůstat a čekat dalších asi 10 min. Poté slečna placku přinesla, já zaplatila a konečně vypadla. Doma jsem hned zakousla a – no…chuťově nebylo zdejší chačapuri úplně nejhorší, ale srovnání s plackou z Koněvky nesneslo. Nebe a dudy. Sýr mi připadal jako obyčejný eidam… a cena naprosto (neodůvodněně) přehnaná – 160kč (oproti žižkovským 110 za naprostý gastroskvost). Je vidět, že se vyplatí soustředit se na jednu věc jako v případě žižkovských Gruzínců a dělat ji výborně v patřičném a čistém prostředí. Podnik na Plzeňské byl katastrofa a vím, že už tam v životě nezavítám. Odporné prostředí, vysoce ne-apetitné…když jsem to viděla a cítila ty oblaky cigaretového kouře (na který jsem navíc alergická), okamžitě mě přešla věškerá chuť odtud cokoliv pozřít. A když jsem pozřela, byla jsem ráda, že mi to potvrdilo nedostatečnost této provozovny i co do chuti chačapuri. Obrovské zklamání :-(( rozhodně bych nedoporučila nikomu. Těším se na Irmu a doufám a věřím, že to nebude stejně špatná zkušenost. I kdyby, Koněvka to jistí vždy :-)

↪ 20 Victrix: Na Plzeňské kdyžtak doporučuji verzi s masem a estragonem, ta mi tam chutnala víc, než masová verze na Koněvce (sýrová verze mi naopak chutnala víc na Žižkově). S prostředím máte pravdu, přestěhovali se sice jen o jeden vchod dále, ale je to horší (já tam byl úplně sám, takže kouř jsem cítil jen v náznaku (barman vzadu kouřil)) ale i tak jsem se šel na těch 20 minut raději projít kolem…

Co vy na to?

nepovinný, ale díky němu máte obrázek (jak?)