Dnes je Světový den vody

Fajn příležitost, jak diskuzi o kohoutkové vodě v restauracích přivést zpět k podstatě věci. Poslouchat melu hospodských a hostů o tom, jestli Vodovodu zdarma nebo za dvacku, je sice zábavné, chybí mi ale to podstatné. Ptát se, proč vůbec balenou vodu prodávat.

Tento über—polotovar je několikanásobně dražší než voda z vodovodu, přináší naprosto zbytečnou zátěž pro životní prostředí a často nenaplňuje ani svou hlavní premisu — vyšší kvalitu. Tak proč nás nejvíc dráždí ty kačky? Nemělo by tam namísto otázky proč za dvacku být spíše proč zrovna z obalu? :)

Mimochodem. Lituji všechny vinaře, kteří nepřímo prostřednictvím Vinařského fondu přispívají na certifikační aktivitu s názvem Voda vhodná k vínu. Vlhký to sen každého baliče minerálních i pramenitých vod…

Reklama

Komentáře

Matně si vzpomínám, jak se po revoluci (nevím jak dlouho) objevila v televizi první reklama na balenou vodu. Zobrazovala ve zpomalených záběrech a za doprovodu líbivé hudby jakousi šťastnou rodinku, jak sedí u kulatého stolu někde na zahradě a popíjí zmíněnou vodu (nebudu jim dělat reklamu). Tenkrát jsme se hrozně divili a nechápavě kroutili hlavami, proč se obyčejná voda prodává v lahvi za cca 10 Kč, když si ji můžeme natočit z kohoutku.
Najednou máme kolem sebe neskutečný výběr značek, objemů, složení a nikomu to divné nepřijde. Jaký kouzelník nás přesvědčil, abychom vodu netočili z kohoutku, ale kupovali v PET lahvích? A že je zdravější? Už se objevilo několik výzkumů, které zjistily, že v lahvích, které delší dobu stojí ladem, se rychle množí bakterie.
Marketing je všemocný, zvlášť když spotřebitel moc nepřemýšlí.

↪ 1 J.Č. / Jižní svah: Na mne to působí dojmem, že chtějí oživit snižující se poptávku po balených vodách, ale proč vinaři? Spíš bych čekala všeobecná doporuční, jako že obsah různých solí v minerálkách může ovlivnit chuť a proto nejsou nejvhodnější. Tenhle způsob je mi záhadou.

V nekterych ceskych restauracich (zejmena Pohadkova Hospudka v Brne) je nemozne si vodu z vodovodu objednat. Po nekolika letech pobytu v zahranici, je toto pro mne natolik odpudive, ze se do techto restauraci uz nevracim.

Mozna bychom si jako spotrebitele meli zalozit kampan podobnou te, kterou zalozil Evening Standard v Londyne. Tyto noviny udeluji nalepku (vyobrazena jednoducha sklenicka vody) tem restauracim, ktere se nerozpakuji tento napoj servirovat. Navic jsou cisnici velmi dukladne pouceni o tom, ze kdokoliv si o skenku vody z vodovodu pozada, ji dostane bez uskebku a komentaru.

Mozna bychom si restaurateri a mamonivi kavarnici zacali davat pozor.

↪ 4 komarovazena: v článku uvádím odkaz na jednu tuzemskou aktivitu, která se propagaci vody z kohoutku v restauracích úspěšně věnuje — mrkněte se na stránky Vodovoda ;)

↪ 1 J.Č. / Jižní svah: díky za link, četl jsem. pro mě absolutní WTF moment, být vinařem (odvádějícím povinné poplatky do Vinařského fondu), tak skutečně pláču, respektive příště volím do vedení fondu jinak…

↪ 2 Lindiste: je to prostě kouzlo :) jiné vysvětlení nemám.

↪ 6 pan Cuketka: Upřímně… WTF momentů je, co se týče způsobů utrácení peněz od vinařů jejich oborovou organizací, mnohem více :-) Pokaždé s údivem zírám na návrh rozpočtu pro nový rok. Jak finančně funguje tenhle projekt jsem neřešil, do toho se mi čas investovat nechce. Ale viz ten článek, už jsem to rozebíral dost :o)

vyborne, az zase pojedu na navstevu, tak tohoto webu urcite vyuziji. Jen me mrzi, ze je tam i moje mistni restaurace. Nu coz, aspon budu vedet na co se nachystat.

Jeste k te otazce, Proc vodu z lahve.

Protoze v nekterych mistech se ta vodovoda proste pit neda. A to ani tady ve Spanelsku. Nejhorsi snad byla Barcelona. Ani v horach, kde jsme bydleli, to neni obcas mozne, a to proto, ze tam jednou za ctrnact dni proste nasypou horu chemikalii a pak to nechaji byt. A jen co se ta voda da pit a nesmrdi hur nez plavecky bazen, tak to tam zase nasypou. Hruza…

Takze nase rodina jezdila k mistnimu prameni (stejne jako vsich ostatni), kde tekla voda neosetrena. Nikdy jsme nemeli zadne potize, ani nase mimco.

Ted znova bydlime ve meste a jsme odkazani jenom na ty velke plastove lahve plne nekvalitni vody, ktera alespon nesmrdi. (recyklujeme a lahve vyuzivame k pestovani vseho mozneho na balkone i terase)

↪ 8 komarovazena: A nezkoušela jste tu vodovodu v Barceloně nějak přefiltrovat? Podle mých zkušeností si běžná filtrační konvice celkem v pohodě poradí i s jinak opravdu nedobrou vodovodou.

Balená voda nezmizí nikdy. Jsou prostě situace, kdy je nepostradatelná. Jen spočítejme, kolikrát do roka je někde povodeň, zemětřesení, požáry a já nevím co ještě. První, co se na místo dostává je balená voda, protože nejbližší pitná prostě není v dosahu. Ale je i spousta normálních situací, kdy člověk prostě nechce vodu z kohoutku. Když si to štráduju někde na výletě, tak nepolezu v kiosku po cestě na záchod, abych si tam načepoval vodu.

Neberte mě jako odpůrce kohoutkové vody, balenou prakticky nekupuju a jakožto milovník bublinek jsem hrdým majitelem sifonu. Jenom bych prostě zapojil do věci logiku. Abychom alespoň trochu pohli se životním prostředím, museli bychom se plastových lahví zbavit nadobro. Jenomže to se nestane, protože voda není to jediné, co se v nich prodává. Coca-Cola neteče z kohoutku ani v Atlantě. To samé platí pro džusy a ostatní nápoje (včetně takových humusů jako je pivo nebo víno v pet lahvi). Můžeme maximálně nějakým způsobem eliminovat používání balené vody v PET. Tím ale nic nezachráníme, protože..

  1. Je to marginální počet,
  2. Se, pokud to vyjde, začne voda dělat zase do skla, které je sice ekologicky šetrnější, ale dražší
  3. V konečné fázi půjde jenom a pouze o to, jestli se někomu chce platit dvacka za Rajec apod. nebo pár haléřů za vodu z kohoutku.

Je také potřeba si uvědomit, že z větší části je to jen boj proti „velkým škodlivým korpoacím, které z nás tahají peníze“. Ostatně, pokud vím, kampaň za kohoutkovou vodu v ČR přikrmuje Veolia.

Takže, nic proti dobrovolným kampaním za pití vody z kohoutku, ale kdybychom ten kapitál investovali třeba do toho, aby se v civilizovaném světě nesplachovaly záchody pitnou, ale užitkovou vodou, prospěli bychom životnímu prostředí mnohem víc.

↪ 9 Kytka: Nezkousela, protoze jsme tam byli jenom na par dni, ale jinak vim, ze filtrovani funguje perfektne. Nam se ale rozbila Brita, a tak to zatim docasne resime jinak.:)

Když vidim, co mi vodovoda (v Brně) dělá ve varný konvici, tak se to bojim pít :)

V Brně je především jedna z nejhnusnějších vod v ČR. Čaj ani kafe z toho udělat dobré nejde a představa, že by mi tu nažloutlou hrůzu s kouskama vápence uvolněnýma z ústředního potrubí nalili někde v restauraci mě spolehlivě odpuzuje. Balenou vodu si kupuji kvůli chuti – příp. minerálku (některé vody za to stojí balit).

↪ 12 Bb: Již staří Římané stavěli dlouhé vodovody, aby mohli pít svou oblíbenou tvrdou vodu. A do Brna z Březové je to blíž než z Eifelu do Kolína nad Rýnem :)
Ohledně zahraničí: Například ve Skotsku každá nová licence k prodeji alkoholu obsahuje klauzuli, že příslušný podnik musí na požádání poskytnout vodovodu. Jinak může licenci k prodeji alkoholu ztratit a jít se klouzat.

↪ 16 Tuvy: Šmarjá, žlutá s kusy vápence, to musí být zapříčiněné nějakýma šílenýma místníma trubkama. U nás voda čirá, bez plovoucího vápence. V práci ostatně taky. Ostatně parametry vody z Březové jsou takové, že ji není nutné vůbec dále upravovat. Jinak souhlasím, že na čaj je vhodnější měkká voda. Což ovšem neznamená, že tvrdá je špatná.

To Tuvy:
Tvrdit, že v celém Brně je hnusná voda je dost odvážné. V Avia café nebo v Borgo Agnese jsme si já ani ostatní hodnotitelé na vodovodě ničeho takového nevšimli. Asi to bude spíš vinou rozvodů v některých domech.

Voda v Brně teče do kohoutků z Víru. Jeďte se sami podívat, že její kvalita je velmi dobrá a láká k osvěžení :-) ale chápu že magnezia z kohoutku neteče. sama jsem tam tři roky bydlela a neměla problém. ale kamarádi na kolejích měli. je to asi trubkama :-) leč bojuji proti plastům, takže kupovaná voda jedině ve skle!

Hmm, taky naši Brněnskou vodovodu piju bez problémů. Nechybí Vám na koncovce baterie třebas sítko? S kousky vápence jsem se ještě nesetkala, ani když protékají trubky po zastavení vody. Navíc se dá zakoupit právě filtrační konvice, toť docela fajn na čaj. A myslím, že když se její cena rozpočítá, stejně vyjde levněji než balená voda – a o té si nemyslím, že by pro přípravu čaje/kafe byla vhodná.

Bydlím v Brně (Vinohrady) a piju vodovodu a je chuťově dobrá,mnohem lepší než ty kupované. A pak piju vodu v Avia café, Hansenu a nikde jsem neshledala problém v chuti.
V České republice mám zatím zkušenost, že hospůdky a restaurace na vesnicích mi donesou vodu z kohoutku s úsměvem a bez řečí na požádání. Zatímco ve městech mají tisíce výmluv a nedonesou mi vodu z kohoutku, ani když za ni chci zaplatit. Příkladem budiž restaurace Piazza v domě Omega v Brně. Tam vždy střídali výmluvy od hygienických limitů – to potom nevím v čem omývají zeleninu a ovoce – až po to, že neumí naúčtovat a když jsem řekla, ať mi to tedy neúčtují, když to neumí, tak nakonec řekli, že jim to vedoucí nedovoluje dělat. Už do Piazzy proto nechodím, chodím do restaurací, kde pro ně není problém mi donést celou karafu s vodou z kohoutku.

↪ 20 KLÁRA: Voda v Brně se bere ze dvou zdrojů – z Víru a z Březové, dřív byl ještě zdroj třetí – Svratka (potažmo prýgl), dnes už slouží jen jako záložní.

Super. PETky již delší dobu nekupuju ani nejsem zrovna milovníkem všech možných ochucených vod. Hned jsem rozeslala e-mail s videem svým známým.

Mám pocit, že tzv. vodovoda se v cizině neplatí, tak proč by se měla platit u nás? Přiklonila bych se max. k symbolickému poplatku 3Kč. Sklenička vody přeci vyjde na pár halířů.

Lidská blbost je neomezená.
Iirituje mě, když musím platit za vodu 35Kč.
Stejně tak nechápu, proč se nevykupují zpět všechny možné sklenice a lahve a my je neporušené rozbíjíme házením do popelnic, byť tříděného odpadu.
A nad kouřením v restauracích mi už zůstává rozum stát. Svět se zbláznil. Ale jsme tu my, nová generace a dáme jim co proto ;)

Na zdraví! gloglo ;)

↪ 20 KLÁRA: Voda z Víru a Březové se míchá. Byly doby, kdy v Brně tekla i samotná Březová. O poměru míchání si můžete udělat docela dobrou představu – aktuálně je tvrdost vody z Březové 17,9, z Víru 4,4 a namíchané ve vodojemu na Palčáku 16,0 (info ze stránek BVK). S vodou ze Šrajbecu za socíku se to opravdu nedá srovnávat :)

Jsem odkojený krkonošskou lahodnou vodovodou ze štěpanického pramene, takže ta Brněnská břečka mi ani po letech nesedí. Pokud je na ni někdo zvyklý od mládí, asi mu to nepřijde – zkuste ale v tom případě zajet do Otrokovic – to je snad jediné místo, kde pamatuju hnusnější vodu (z kohoutku).
Prava – Brita to jistí, ale ten drobý čůrek a čekání, než to překape, následně ji ohřívat v rychlovarce…
Jinak nyní na KrPoli je voda lepší, než jsme měli dřív na Komárově – tam byla ta, kterou jsem popisoval. Tam jsem také bydlel, když před několika lety BVaKu údajně „prdla čistička“ a z kohoutku nám tekla neupravená voda prý právě z pryglu – každopádně s maličkými zelenými sinicemi, smrdící bahnem…
Avia či Hansen – nevím – třeba vám tu vodovodu natočili za plentou z barelu, spíš ale asi mají filtr.
Druhý extrém – jsem těžko rozdýchával sedmičku matonky za 117kč v Redutě.

Já se naučila pít vodovodu právě v Brně. U nás v Mikulově je totiž tvrdá a HNUSNÁ. Opravdu, i když se nechá odstát, má divnou pachuť. Po převaření na čaj ale ok. Když jsem přišla na výšku, nějak se mi nechtělo v ruce tahat balení PETek (ach, rodičové s autem), párkrát jsem se zkusila napít z kohoutku a ejhle – zachutnalo mi to! Teď už se na ni dokonce i těším, když jsem třeba delší dobu jinde:-) Další zkušenost – v Břeclavě je voda měkká a ze zdroje v Kančí oboře by měla být velmi kvalitní, ale chuťově teda nic moc. A Praha – konkrétně motolská nemocnice – v tom bylo za trest se jen sprchovat, nedejbože čistit zuby.
Ale souhlasím, že balená voda se někdy hodí, ale trvat na ní za každou cenu není ekonomické ani ekologické. Navíc, co vůbec nechápu, jak všichni můžou pít ty slazené vody, mně to přijde jak umělé lepidlo na zuby. Fuj.

↪ 26 Tuvy: když je Brita pomalá, chce to dávat překapat další várku včas (-; a nebo ji nahradit průtokovým filtrem s extra kohoutkem…

↪ 28 Olinka: v motolské nemocnici to není vodou, ale potrubím. nechtějte vědět, co to dělá s přístroji! Bez několika filtrů máte všude kousky rzi a já nevím čeho ještě. škoda mluvit…

Voda v Brně je dobrá, doma ji pijeme běžně a na oblíbených místech ji automaticky dávají malou sklenku ke kávě (Galeryje) nebo je na baru k dispozici ve džbánu (Mezzanine). Kupuji jen sycenou vodu, dcerám na ranní „kočku“. Na petky máme v dosahu kontejner, přesto mě množství tříděného odpadu před bytem nutí zvažovat koupi přístroje na domácí sycení. Kupovat balenou vodu považuji za pitomost a zmanipulovanost reklamní masáží.

↪ 26 Tuvy: Pokud to dobře chápu, preferujete extrémně měkkou vodu (jak už to na horách bývá). No a Brno má vodu extrémně tvrdou. Já jsem vyrostl na Pisárkách, které braly vodu ze Svratky (ne z Pryglu, jak se s oblibou tvrdí), tedy určitě měkčí. Ale ze svých cest jsem došel k tomu, že opravdu preferuji tvrdou vodu. Nám i návštěvám (z Brna :)) přišla například skotská voda moc měkká.

Balenou vodu kupuju jenom v nouzi, když jedu dlouhou štreku autem a nemám jinou možnost. V případě opravdu dlouhé trasy kupuju vodu bez bublin a bez příchutí, protože stejně nakonec může skončit v ostřikovačích. Občas si pro chuť do auta koupím rajec s bylinkami bez bublin, protože mi chutná. Doma i na chalupě pijeme pouze kohoutkovou.

Jinak jsme doma uvažovali o novém sodovkovači, ale když jsme se podívali na net, co se teď prodává, zjistili jsme, že tak drahej špás nebudeme podporovat.

Naštěstí se dá v Hradci koupit sycená voda z automatu (plní vodou z Ostřetína), jen nebýt líný a dojít si pro ni:)

Balenou vodu nekupuji, naše kohoutková voda (Praha) je dobrá. Děláme z ní i sodovku v sodovkovači.
V restauracích jsem se s ochotou přinést vodovodovou vodu příliš nesetkala. Dokonce vymizel zvyk dávat ke kávě sklenku vody, čemuž už vůbec nerozumím.
> Lenko, v čem je to drahý špás, myslíte-li tentýž – tedy sodastream? bombička nám vydrží při každodenním sycení jedné lahve 2 měsíce i víc.

S obyčejnou vodou v restauracích jsme prostě ještě trošku pozadu, ale taky se musíte podívat také na poptávku, pořád zde máme drtivou většinu lidí, kteří chtějí jíst hlavně levně a né dobře. Přeji dobrou chuť

↪ 37 Iva: ahoj Ivo, byli jsme na „ochutnávce“ sodastreamu a jejich základní sycení nám přišlo hodně málo bublinkaté. takže když jsme si spočítali, že bysme z jedný bombičky nasytili tak 50 lahví, vychází to víc než 4 Kč na lahev (když počítám i to, že sodovkovač nevydrží věčně).
A to mě vyjde levnějc už nasycená voda z automatu…

a navíc to není voda z kohoutku(myslím, že je z hlubokých vrtů), takže chutná líp.

Lenka> ale vždyť si to nasytíš, jak chceš. My máme tu základní verzi – stiskem tlačítka nahoře sytíš. My máme rádi mírně perlivo, takže tři krátké stisky. Dostali jsme k tomu jeden sirup, dvě lahve a jednu bombičku.
Jinak automat na sodovku (přines si lahev, natoč si za 5 Kč) máme nedaleko domu, ale ta je zas na můj vkus přeperlená.

V loňském roce vysílala velmi zajímavý trojdílný dokument s názvem The Foods That Make Billions britská BBC.Jeden z dílů se věnoval právě balené vodě…Bylo tam vysvětleno jak se lidi nechali oblbnout a jak postupně došlo k masové konzumaci této vody.Tento dokument se dá stáhnout z internetu…pokud by pan Cuketka dal svolení, dám sem i linky na stažení.

Balenou vodu kupujeme, protože to, co nám teče z kohoutku, je vhodné jen jako užitková voda nebo na vaření těstovin nebo brambor. I na polévku používám vodu kupovanou. Máme vlastní studnu, ale žijeme v oblasti, kde je všude v podloží železo a vodu tu mají hnusnou všichni. Ani na kafe se nehodí, natož na čaj. Starousedlíci to sice pijou, ale pochutnat se na tom nedá.

↪ 43 Juana: A ty filtrovací konvice na to taky nefungujou?
Můj jediný problém s vodou z kohoutku je ten, že v kuchyni teče vždycky vlažná, pro dobrou studenou na pití si musíme dojít až do koupelny..:-)

Další velkou záhadou pro mě je, že nám kromě balené vody vnutili i vody ochucené. Zatím žádná, kterou jsem měla možnost ochutnat, ani vzdáleně nepřipomínala to, po čem vlastně měla chutnat – jen v puse zanechala hnusnou pachuť chemie a umělých sladidel. Nevím, kde vůbec berou nápady na jednotlivé příchutě – zkuste si do vody vymačkat mandarinku/jahodu/broskev… nechápu to. Když chci svěží, dobrou vodu s „něčím“, tak si do ní snad vymačkám citron, ne?

Myslím, že základní funkce vody je, že má tělo pročistit a dodat mu tekutiny, nikoliv ho zaplácat dávkou z ropy vyráběné chemie a cukru…

Bydlím v Brně (Žabovřesky) a s chutí kohoutkové jsem nikdy neměla potíže (dětství na severní Moravě, mládí v Praze). Ale známí z Vinohrad si vodu v Žabinách pochvalují, u nich je prý hrozná.

Jinak k tomu spotu – jít si koupit např. sycenou vodu s lahví v ruce. Je to podobné jako, když jde člověk k mlékomatu. Někteří si ale koupí novou plastovku, protože by a) museli předem počítat s tím, že půjdou mléko kupovat (a mít láhev s sebou celý den) a to je obtěžuje b), museli by přes celé město jet s taškou v ruce a to jim nepřijde šik a elegantní. V restauraci si o kohoutkovou neřeknou, protože by vypadali jako chudáci. Tohle jsou argumenty, které slýchávám. Myslím tedy, že je to i celé o módě, pozlátku a o tom, co si myslíme, že je trendy.

A ti, kteří se diktátu být FreeCoolIn nepodřídí jsou out. :) Naštěstí je to některým z nás jedno…

↪ 46 Krtek a Nikie: A naštěstí je pro čím dál víc lidí in právě ta kohoutkovka…

U nás, tj. okresy Kolín a Nymburk už nejméně 15 let fungují automaty na vodu, kam si dojdete s vlastní lahví a čepujete za cca 3kč litr nesycené či sycené vody, takže tam mužíček každý týden naběhne s lahvema a pěkně se s nima pak projede na kole. já si vystačím s kohoutkem, aspoň mám pořád ledovou a nemusím nic strkat do lednice. Spokojenost na obou stranách. Nicméně v Poděbradech jsou lidé zvyklí po ulici běhat s láhvemi, protože jsou tu už léta po celém městě altánky s minerálkou. V Praze jsem zažila nepitelnou vodu jen ve Vojenském historickém ústavu na Žižkově – rezavej hnus. Jinak vytrvale piju z kohoutku i v práci a jak jsem si všimla i některé starší ročníky prostě ráno načepují do skleněné konvičky a mají na půl dne vystaráno :)

O akci vodovoda vím už pár let, ale vlastně mě nikdy nenapadlo o ni v restauraci aspoň ke kávě požádat. Jde o zvyk :( Ale jako dobrý příklad uvádím Vesmírnu v Praze Ve Smečkách, kde ji dávají rovnou do karafy a přinášejí automaticky tuším společně s jídelákem – maximálně sympatické!!!

O pitné vodě na splachování je škoda ztrácet slov, ale pokud bych stavěla vlastní a měla studnu, tak pojedu z ní. Musím se poptat, jak to mají známí s ekologií..

Docela mě zklamal Váš článek. Čekal jsem, že umíte odlišit kvalitní potravinu od nekvalitní. Dovážet sýry z Francie nebo maso z Brazílie je taky neekologické. Dělat z kohoutkové vody zázrak je lobby vodáren, které musí nějak obhájit rostoucí ceny. Bohužel se nikde nemluví o tom, že velká část vodáren má dlouhodobé vyjímky, protože neplní předepsané hygienické normy a i po těchto vyjímkách podle oficiálních dat Veolie 10–15% vody je mimo limit. Přes polovinu vody pochází z povrchových zdrojů a voda je vyčištěná chemií a stále obsahuje mrtvé bakterie, hormony apod. a už vůbec nemluvím o její chuti. Balená voda je sice neekologická, ale v případě značek jako je Rajec, Mattoni a další je vysoce kvalitní, chutná a s obsahem minerálů. Proto kohoutková voda zdarma na stůl v restauraci má podobnou symboliku jako sleva na včerejší jídlo nebo špinavý ubrus, který restaurace nepere, aby nezatěžovali životní prostředí.

Hezký web a skvělé video. Balenou vodu nekupujeme již dávno. Koupili jsme si filtrační konvici, voda chutná skvěle a neplýtváme plasty. Určitě doporučuji každému. Naše konvice stále asi 400 (www.lepsivoda.cz) což není zase tak velká investice. Koupila jsem si přenosnou láhev a vodu si tak beru ven i s sebou. Balené tedy již kupovat nemusím. Je to zbytečné.

E.

Neřekl bych, že v Brně je nějak zvlášť tvrdá voda. Klára sice uvádí hodnotu kolem 17, jde ovšem nejspíše o tzv. německou stupnici (opravdu vysoká hodnota by byla přes 70), čemuž odpovídají asi 3 mmol/l (vysoká hodnota přes 12).

↪ 51 Karel: Dle vyhlášky MZČR č. 252/2004 Sb je limit na tvrdost u pirné vody 11,2–19,6 °DH, těch 17 je tedy opravdu u horního kraje škály.

Co vy na to?

nepovinný, ale díky němu máte obrázek (jak?)