Crème brûlée

Kde přesně je v prezentaci jídla hranice mezi kreativitou a kýčem? Musí mít použité ozdoby nutně smysl? A spočívá jejich příspěvek k celkovému zážitku pouze v přidané chuti?

Dávám do placu jednu extrémní ilustraci ke studiu. Podaří se vám spočítat a pojmenovat všech osm jedlých komponent tohoto crème brûlée? Kdo uhádne i podnik, má u mě bonusovou fazolku Zolfino! ;)

Reklama

Komentáře

Myslím že bych skončil někde u Créme Bruleé a jahody. Potom zmrzlina,příchuť nedokážu identifikovat :)

Creme brulee, jahoda, měsíček pomeranče (nebo mandarinky), třtinový cukr, nějaká omáčka v lajně (třeba zakysaná smetana) rovněž pocukrovná (oboje asi na namočení a otření těch jahod a pomeranče), zmrzlina (asi vanilková), oplatka (nebo nějaký arabský chléb na sladko) a okvětní lístek (asi tak yjedlý). Ta tyčka je buď ozdobné stéblo anebo nějaký cukrový špalek? :)
Nejhorší na tom je ta skleněná trubka, ta je příšerná, jinak by se to docela dalo.

takze kokosove creme brulee,jahoda,oplatka z jarniho testa,ta lajna i to co je pod jahodou je vyslehany snih z bilku a cukru prejety letlampou,jablecny sorbet , to sypnuty je zeleny caj matcha tea,tycka je obyc ozdoba z cukru obarvena … Aureole ? :)

nelíbí se mi to, jako by cukrář machroval a čekal jak to budu jíst!

↪ 2 Lota: kde vidíte ten měsíček mandarinky? ;) jinak blízko, ale ne úplně přesně.

↪ 3 Strasnej anonym: dvě chyby a jedna komponenta chybí :) podnik jste ale trefil přesně, takže tipuji, že to tam znáte.

ano, tahkle si představují dezert v Aureole ;))

a v té trubce je květ dendrobia, ten jedlý není, je to jen nesmyslná parádička

Mně přišlo, že ta jahoda je položená na mandarince.. Ale asi není :)

pan Cuketka a jaka mi chybi ? psal jste jedle :) pac ta kytka opravdu jedla neni :)

Ta placka mi připadá jak nějaký sobí ucho:)

Jinak prezentace podle mě už dost ujetá, vypadá to jak příprava na chemickej pokus…

↪ 9 Strasnej anonym: možná je ta cukrová tyčka něčím posypaná… a čeká se že to začnete rozebírat a olizovat :-)))

↪ 9 Strasnej anonym: ↪ 11 Vanda: obsluhou bylo jako jedlé označeno právě i to kvítko — „jedlý květ“, hehe. jestli pindali, tak asi padl za vlast a na otravu instekticidy a pesticidy můj spolustolovník, který ho snědl :)

A jéje, někdo tvořil, vypadá to fakt šíleně, tak aspoň jestli se to dalo jíst :-)

↪ 10 Lenka: odvážná prezentace sama o sobě nevadí, ale měla by mít logiku nebo funkci, která podpoří celkový zážitek z jídla. v tomhle ohledu tady polovina bohužel komponent selhává a zůstává z toho jen divadýlko — hra na sofistikovaný dezert ;)

už vím, proč jsem si nefotil creme brulee v Itálii – připadalo by mi to moc obyčejný, kam se hrabe na tuhle fotku! (ale byl parádní:) Původně jsem si myslel, že je to nějaká psychedelická koláž… jen by mě zajímala cena v Aureole?

↪ 12 pan Cuketka: jedovatý ten květ není, ale nechápu proč to prezentují jako poživatinu. je to běžná kytka z květinářství, stonek s 10ti květy za 45, kaček, vozí se z Thajska, tam z toho navlíkají náhrdelníky :-)) hogo fógo machrovinka. Kdyby si raději dali práci s violkou v bílku a cukru!

↪ 14 pan Cuketka: hlavně funkci! nesnáším když je pokrm natolik sofistikovaný, že nevím jak ho jíst :-))

↪ 16 Vanda: tak teď koukám do různých zdrojů a pokud jste si jistá tím debdrobium (já ne;), tak se jako jedlé květy běžně používají ;) jádro pudla ale zůstává — v tomhle konkrétním případě jsou bohužel jen jako atrapa.

smysluplné využití jedlých květů vidím nějak takto:

http://www.cuketka.cz/?…

v jídlech funguje nejen jejich barva, ale i aromatika (tady luční/květinová) a chuť (sladká a lehce hořká), nehledě na místní původ a sezónu ;)

↪ 18 pan Cuketka: ano ..to je nádhera! a přesně vybrali květy které nejen ladí, ale i chutnají.
Většina květů je jedlá, tak jako většina hub :-)) A u orchidejí je to tak, že nemají nijakou chuť, jedovaté nejsou, některé jsou medonosné (Cymbidium), roní sladkou šťávu která chutná po medu. Dendrobko je prostě nejlevnější „luxus“, za který se orchideje obecně považují.
Sladké jsou květy růží a violek, pikantní květy řeřichy, jemné květy dýní, omamné jsou květy černého bezu a levandule! Letní salát s květy brutnáku a chrpy!
Já jsem květinářka :-)

U jídla kromě chuti samozřejmě oceňuji i krásu a popravdě se v různém kuchyňském „čančání“ docela vyžívám, tohle ovšem nemá žádnou logiku a vlastně to mému oku ani nelahodí. Doufejme, že je to chutnější, než to vypadá :D

Ježišmarjá… zmrzlina probodená tortilou! To není créme brulée, to je faux pas! ;o)

Nápad-zajímavý
složitost-přivětším kšeftu nevím jak by to kdo zvládal
suroviny-dobrý složení ale náročný na každodenní čerstvý přísun
hygiena-automaticky by chtěla původ květu,ošetření,dodavatele,skladovatelnost,
zdravotní průkaz zhotovitele,tekoucí studenou a teplou vodu..... .
Dobře zpracovanej desert.

Jinak předpokládám,že všechny suroviny jsou jedlé,jak nás to učili mistři za stara.Ten květ má určitě taky za úkol doladit chuť,nejen vzhled.Koneckonců je to také rostlina jako bazalka,šafrán,mateřídouška,tymián,ale i květ akátu je chuťově zajímavý k desertu.

„Molekulární kuchyně“ v jisté restauraci na Národní třídě ? :)

No zmrzlina ve svícnu s Dendrobiem nic moc, ten květ tomu vážně dává korunu a chuť nemá žádnou. Je to dokonce moje nejneoblíbenější kytka, u nás nejprodávanější orchidej Dendrobium phalenopsis pravděpodobně hybridní kultivar Sonia.

Pan Cuketka už to tady nakousl. Já bych tedy tu hranici mezi kýčem a kreativitou viděl v tom, kdy je jídlo (nebo, to co mi je přineseno na talíři) v pohodě, v klidu poživatelné, bez toho, aniž bych musel přemýšlet, co je jedlé a co není. A tím myslím i kombinaci potravin. Jenže ta hranice bude u každého jednotlivce trochu jinde.

Krása, jednim slovem krása. Tak ted vážně, tolik zbytečného cukru na jednom talíři, ani jedna věc není nějak úchvatně technicky zvládnuta, opravdu někomu chutnají ty karamelové tyčky? Pan Král nemá čím překvapit.

No, hlavně ta bázénová lavazza vzadu :o) To je tedy haute cousine jak stehno.

Tak to je trochu peklo :D Tohle mi donyst,tak ani nevim co s tim udelat, natoztak ze by me to melo ohromit :) a pak ze v jednoduchosti je krása…

Kýč se dá (také) definovat jako když se „něco“ tváří být „něčím“ jiným. Např. nízké se tváří jako vysoké (umění, kuchařské např.). Na té fotografii je Créme Bruleé jen ta mistička na levém kraji podnosu, to okolo prapodivné ozdoby. Opravdu nejsem schopen uhádnout jako co se snaží tvářit toto Créme Bruleé, ale je to dost strašidelný. Vypadá to jako nějaká ondulace z osmdesátejch.

↪ 34 jenda: Už jsem to psal na FB, mě to připadá jako fůze plachetnice a ponorky…

Setkání deštníku a šicího stroje na operačním sále. Jenže surrealismus měl mít aspoň nějakou myšlenku. Tady je to naházené na tác s jediným účelem – hostovi má spadnout brada. Popravdě řečeno, mně tohle číšník donést, podívám se na něj stylem „WTF?“ (pokud si nejste jisti, jak takový pohled vypadá – máte-li domácí mazlíčky, vzpomeňte si, jak se tváří, když jim dáváte něco, co neradi). Jenže se mi to naštěstí stát nemůže, protože do podobných podniků nechodím.

mr.C. na co to fotíte, že to má tak těžce retro náladu? :D

No, aspoň že nezaměnili dendrobium za dendrobates.

↪ 38 hugo: na mobil a takovou retro aplikačku, co k tomu dávají. více o ní na http://hipstamaticapp.com/ . je to taková instantní fotografie a můj dočasný lék na opravdu silnou únavu z digitální fotografie. tak snad to se mnou chvíli vydržíte, než mě tohle období opustí… ;)

↪ 42 pan Cuketka: tak snad to se mnou chvíli vydržíte, než mě tohle období opustí… ;)
No, bude-li to kratší než fáze s kostkovaným ubrusem… ;-)

↪ 43 jednorožec: nebojte, ubrus nespadl z lopatky a řešení už máme vymyšlené. vím, že se to natáhlo, jen zrovna v grafickém realizačním týmu zaznamenali radostný rodinný přírůstek… a ten dostal zaslouženou přednost :)

↪ 45 Klára: o rušení jsem nic neřekl ;) mylsím, že se nají všichni vlci, všechny kozy. hlavně ale noční sovy… ,)

↪ 46 pan Cuketka: uff, zrovna včera jsem se na to zálibně dívala a říkala si, jak málo času stačí, aby člověk pojal nové za opět dané a neměnné. Jak je ta modrá stránka prostě jako „odjakživa“..)

Kreativita se s kýčem nevylučuje. Svatovítská katedrála je kýč jako prase a zároveň obdivuhodné umělecké dílo.

U tohoto kýče ale tu kreativitu nevidím.

Působí to na mě, jako by se cukrář zastavil v půlce přípravy. Vyskládal si všechny přísady a odběhl si na malou. Než se vrátil, tak to nepoučený číšník stihl odnést hostovi…

↪ 48 Václav: Svatovítská katedrála je v pohodě*, odpovídá své době; gotika, to byl poslední opravdový styl, pak už to šlo z kopce/s kopce (pro staromily). *Mockera apod. samozřejmě pomíjím.

Juuu sklenicka se zmrzlinou :-))))) ,ale popravde se mi vic libi akvarko s napadem a taky se zmrzlinou :-))) .............. kdyz mozkovy zavity fungujou :-)) …http://sweetcuisine.blogspot.com/2009/11/nayarit-chocolate-creameux.html

Matně si vzpomínám, že se někdo (snad Werich?) vyjádřil o nějaké přezdobené achitektuře: „Jako když se cukrář zbláznil“.

„to“ skleněný doma používám jako svícen na čajovku, páč to svícen je :-D ikdyž teda já mám „to“ na dva kopečky :-D

jinak bych jim takový „umění“ asi vrátila, na tohle nemám žaludek… oceňuju kreativitu prakticky v čemkoli, ale tohle je moc :-(

mr.C já tu retro náladu rád vydržím :D
hodně mi to připomíná fotky od Miroslava Tichého

Vypadá to jak odložené náčiní po cévkování i s odebraným vzorkem…ne že bych ho někdy viděl, ale takhle bych si ho zhruba představoval

my o Tichém a on nám chudák umřel, čest jeho památce

↪ 59 hugo: Díky Tichému jsem se osobně seznámila s Nymanem, hrál před lety na vernisáži jeho výstavy.

Je to hruza. Mela bych pocit, ze se me nekdo snazi ohromit necim, co je hrozne laciny. Ne, ne a ne.
To Aida: Katedrala je novogoticka, takze taky tak trochu falsum:-) (z myho pohledu) (teda ano, goticky je Vladislavsky sal, ale ten neni zvenku videt), viz foto z roku 1887 http://cs.wikipedia.org/…Dta_1887.jpg

↪ 61 Zuzka: Však zmiňuju toho Mockera… (musela jsem se podívat nahoru, o co šlo, za tu dobu mi to nějk vypadlo z hlavy).

Co vy na to?

nepovinný, ale díky němu máte obrázek (jak?)