Pocem na ferovku!

Posadí vás do hučící redakce iHNed.cz, dají vám vodu a kompjuter. Pak už se to na vás jen hrne. Jedna otázka za druhou a klávesnice nestačí. On-line rozhovor alias sesmol, jak rychle umíš.

Rozhovor tématicky navazoval na žebříček 25 restaurací, který z tipů od profesionálů z oboru sestavila Petra Pospěchová. V první desítce mě moc potěšilo množství obvyklých podezřelých — zjevení Sansho, držák Aromi, Sasazu (správně kontroverzní vítěz!), Lokál, Na Kopci i dosud nezajetý Čestr.

Všímáte si, jak se neochvějná pozice fine diningu začíná lehce drobit? Vybrané podniky určitě nepatří čistě do střední třídy, ale i tak. Já tam malou výchylku vidim!

A když už na tom novém iHNed budete, určitě zabrouzdejte do rubriky Jídlo v HNLife. Od května se tam postupně objevují tipy ze Scuku.

Kdo se chce ještě na něco zeptat, tak oproti lístečku ze šatny může v komentářích… ;)

Reklama

Komentáře

Na scuku mě trochu mrzí, že s vyjímkou Prahy a částečně Brna kde nic tu nic. Mít 50 ochutnávačů v Praze je fajn, ale zbytek ČR, bída :(

↪ 1 Fixie: Však se přihlašte. V Praze je prostě nejvíc restaurací a nejvíc lidí ochotných utrácet za jídlo peníze a to logicky nabízí nejvíce prostoru pro recenze. I když se scukaři snaží cestovat a mapovat restaurace i mimo Prahu a Brno, nikdy jich holt nebude tolik, protože: 1) nemůžeme být všude, 2) při výletech nenarazíme na zrecenzování hodný podnik. Scukaři žijící mimo Prahu a Brno jsou zas limitováni tím, že v jejich okolí často není o čem psát. Je to celkem začarovaný kruh, ale má své opodstatnění, které nelze přičítat na vrub SCUKu.

↪ 1 Fixie: To není jen o tom, že by ve zbytku republiky nebyli ochutnavači. Je nás víc, kdo celkem často jezdíme do různých koutů ČR a snažíme se tam najít podniky, které by si zasloužily umístění na SCUKu. Bohužel jich není moc a zdaleka ne na každé cestě se nějaký podaří objevit. Je to jako s levnými podniky – určitě na SCUK patří a já jsem jeden z těch, kdo jsou rádi za každý takový, který seč tam objeví. Ale bohužel těch levných podniků, které by se člověk nemusel bát doporučit (což znamená např. že není nutné z jídelního lístku vybírat extrémně obezřetně a nejprve složitě zjišťovat, který kuchař má dnes v kuchyni službu) moc není.

↪ 1 Fixie: předřečníci to myslím shrnuli dokonale. já přidám ještě postřeh z náboru nových Scukařů – narazit na vhodného kandidáta z regionu je pro nás spíš velké štěstí! ;)

↪ 2 kacka_zvykacka: ja osobne bych se treba rad prihlasil, protoze mam rad dobre jidlo, zajima me ta teoreticka i prakticka cast pripravy a o ochutnavani jako takovem neni treba ani psat… ale necitim se dostatecne „fundovany“ odbornik. jsem student robotiky na vysoke skole v ostrave, tedy uplne mimo obor, a gastronomie je spis jenom takova „uchylka“. a ze bych mel neco hodnotit? no nevim, nevim. obcas navstevuju nejake kurzy vareni a kolikrat ani nestacim zasnout, jake jsou moje nedostatky :)
myslim si, ze aby clovek mohl neco hodnotit, musi o tom prvne neco vedet, aby to hodnoceni melo vubec nejaky vypovidajici charakter

Ten pragocentrismus bych trestal odněním OpenaCard na neurčito. To co tu píšete jsou jen chabé výmluvy. Scuk je parádní projekt, ale ignorace regionů by ho časem mohla stát život. Ta místa v Praha se za chvíli naplní a pokud nenabídnete tip i turistovi chystajícímu se na výlet na Vysočinu, mohla by návštěvnost začít upadat. Toť názor napůlpražáka.

Rad bych polozil dve otazky, online rozhovor jsem bohuzel nestihl…obe dve se vlastne docela tykaji predchozich prizpevku v diskuzi.
1.Docela by me zajimalo kolik vam uz prislo prihlasek od lidi kteri se chteli stat Sckukarem a kolik jich bylo odmitnuto…
2. Ano, Scukari nemohou byt vsude a videt/zkusit vse.Dejme tomu ze by vas nejaka restaurace/podnik ktery si mysli ze si zaslouzi na Scuku byt pozvala na nasvtevu (ted tim nemyslim ocekavanou a pripravenou), budete to brat v potaz nebo rovnou zamitnete.Diky za odpovedi…

↪ 4 pan Cuketka: A co si ty „vhodné kandidáty“ tak trochu vycvičit? Je krásné, že pořádate např. tasting academy, ale ti co by ti možná nejvíc ocenili (např. ti co zatím scukaři nejsou, ale chtěli by být) se na něj nedostanou. Kdysi jsem se o přihlášku pokoušel, protože mi iritovalo, jak málo dobrých podniků je z mého regionu na scuku, leč jsem neprošel sítem. Takže pokud byste uvažovali o „výcvikovém kurzu“ pro wannabe scukaře, jdu do toho :) Zkuste nad tím popřemýšlet.

↪ 7 Mirek: tu druhou otázku můžu odpovědět i já – většinou spíš tipy dávají štamgasti, než aby se ozvali sami restauratéři (na blogu nebo na FB stránkách SCUKu), ale když se takhle ozve restaurace sama, tak proč ne, když budu mít cestu kolem, rád zkusím (samozřejmě bez ohlášení). Myslím, že není žádný důvod takové slušné pozvání brát jako něco špatného.

↪ 5 Hawkeye_: Já myslím, že jako základní kvalifikace to zní skvěle. Drtivá většina scukařů nemá gastronomické vzdělání, přesto je jídlo baví, vaří čtou a nakonec píšou, protože SCUK je právě takovým lidem (jako čtenářům) určen. Osobně vaše „obavy“ chápu, ale řešila bych to v momentě, kdybych se měla psaním recenzí živit. V rámci SCUKu to dělám ve svém volném čase, stojí mě to moje peníze a dělám to proto, že mě to baví a myslím si, že to má smysl. Pokud se v hodnocení seknu, v pozitivním i negativním smyslu, je pravděpodobné, že se na SCUKu objeví korektivní recenze od někoho jiného. Takže se vykašlete na preventivní obavy a pokud máte pocit, že by vás účast na SCUKu bavila, a že máte co říct, napište si SCUk týmu o dotazník a počkejte na přísné hodnocení :)

↪ 6 pikaso: S tou tramvajenkou je to vtipný, ne že ne, ale jinak to považuju za trošku krátkozraké tvrzení. Bez ohledu na fakt, že bych se vsadila, že většina uživatelů SCUKu žije ve velkých městech a tudíž si svoje místa najde, prostě musíte zvážit skutečnost, že v regionech je podniků, které by v rámci SCUKu obstály, jako šafránu, a když už se někdo ze scukařů do regionů vypraví, vůbec nemusí takové doporučeníhodné místo najít. Já jsem byla tuhle třeba v Jihlavě a byl to spíš smutný zážitek, v Mikulově vám můžu doporučit podnik s nejhnusnější kávou na světě a Kutné Hoře naprosto děsivou creperii a tak bych mohla pokračovat. Přemýšlejte o tom, že každý podnik, který na SCUKu je, musí někdo navštívit, vyhodnotit jako „dobrý“ a proto ho na SCUK přidat a takových holt nejsou mimo velká města stovky, dokonce ani desítky a někde ani jednotky. Tipy se jistě vítají.

Já bych jako jeden z problémů absence regionálních podniků viděla i bezkonkurenční prostředí, resp. konkurenie možnou jedině cenou, proto se také hostinští nemusí snažit si zákazníka udržet. Proč ale chybí podniky středočekého kraje, kde je relativně bohatá pražská náplava a poniky podle toho leckde vypadají, tomu moc nerozumím.
VIVI: souhlasím. Síto zdá se býti příliš husté

↪ 12 sektik: Podniky podle toho leckde vypadají. Dejte doporučení. Jak tu již bylo psáno, mimo velká města bývá dobrých (doporučení hodných) podniků jako šafránu. Nedávno jsem byl v Benešově – v neděli vše zavřeno, na náměstí jedna hospoda s tradiční maloměstskou nabídkou. Na druhém konci byla pizzerie… opět nic výjimečného. To podobné se mi stalo v Olomouci, kde nás v jedné lépe vypadající restauraci znechucení číšník okradl… Nechci generalizovat, ale pokud jsou nějaké restaurace v regionech na úrovni těch, které jsou nyní na Scuku, tak sem s nimi!

Úkrok stranou – žebříček 25 restaurací. Na ihned je k vidění jen 11, je v té pětadvacítce i něco mimo Prahu?

↪ 6 pikaso: a) opencrad bych odňala celé Praze

  1. jaké výmluvy? Scuk tvoří dobrovolníci, takže pokud se budu další schopní z krajů hlásit, vysočinští turisté hlady neumřou. Ale taky by tam musí být ty recenzováníhodné restaurace, nejen slavní Důchodci:)

↪ 6 pikaso: asi vám dáme na chvíli přístup k naší e-mailové schránce, kde nám chodí na tipy k návštěvám (řádově desítky podniků do měsíce) + vás někdy vezmeme na výlet s sebou ;) v regionech už jsme zažili tolik šílených zklamání z podniků, které nám někdo doporučoval, že už jsme maximálně obezřetní. poučení pro nás – tuhle zkušenost zpracuju do samostatného blogu :)

na Scuku máme jasno v tom, že raději budeme držet mapu děravější, než plnou míst pod naším minimálním standardem. podle mě je úplně nejhorší varianta (a pro Scuk a dobré jméno mnohem destruktivnější), když se někdo vypraví do regionu na základě našeho doporučení a najde jen místní průměr nebo velké zklamání.

celkově je to myslím o perspektivě – nůžky v kvalitě ve velkých městech a v regionech jsou prostě rozevřené. na druhou stranu – vezměte si kolik je třeba celkem restaurací v praze a kolik se jich na Scuk dostane – také je to jen malý zlomek ;)

↪ 14 obda: je tam Enzian (Krkonoše) a Šupina (Třeboň) – za mě je tedy obojí značný úlet :) jinak k možné následující otázce, proč tam není více mimo prahu – imho to vychází z lidí v anketě (všichni tuším pražáci). sám jsem do své oblíbené top ten dal taky jen prahu. neznamená to ale že by v brně/jinde nebyly dobré podniky (buď by se musel žebř rozšířit na 50, nebo zahrnout lidi z brna a odjinud)

↪ 8 VM: kurzy pro veřejnost průběžně zveřejňujeme (zatím je v oběhu kávový http://www.doubleshot.cz/kavove-kurzy a restaurační – http://www.gastroseminar.cz/), venku bude brzy i TA. pro nás je ale klíčové dát co nejvíc energie do komunity Scukařů – úsilí do ní vložené se projeví i na celkové kultivaci hodnocení na Scuku, takže z něj pak mohou těžit všichni ;) druhá otázka je ta, že už víme, že se nějaká scukařská nalejvárna nedá nacpat do jednoho odpoledne. i když ta témata rozdělíme podle oborů i tak je to na hranici rozdahu jednoho intenzivního odpoledne. kurzy pro Scukaře z části dotujeme a i na cenách kurzů pro veřejnost pak vidíte, že to něco stojí ;)

↪ 7 Mirek: „příjmačky“ máme na Scuku dvoukolové: 1. kolo je dotazník – tam projde cca 30 % lidí, 2. kolo je už v terénu Scuku, kde je třeba napsat 5 ukázkových recenzí, které musí schválit stávající komunita Scukařů. na konci se ze všech přihlášených k roli aktivního Scukaře propracuje cca 5 % lidí.

druhá otázka je jasná — tohle je jasné překročení našeho etického kodexu taková návštěva na pozvání je nemyslitelná, nereagujeme. podniky nám ale mohou napsat a ozvat se, že existují, dělají to a to s důvody proč by měly být na scuku – to bereme jako tip, který si předáme mezi sebou v komunitě uvnitř a na základě něj se na místo někdo vypraví a místo prozkoumá (napíše recenzi). scukaři se ale pohybují zcela nezávisle, nemůžeme jim kecat do toho, kam se vypraví – je to pro nás další pojistka ;)

ještě jednou k „příliš hustému sítu“ na Scuku – samozřejmě jsme jej ladili za pochodu a bohužel máme přímou zkušenost s tím, jak to vypadá, když na Scuk pustíme někoho na základě hrubšího síta. pro nás by samozřejmě bylo fajn, kdybychom měli stovky a stovky Scukařů a tisíce recenzí, ale nestojí nám to zatím za to – naopak si to sami komplikujeme a síto spíše v průněhu času zpřísňujeme ;)

pan Cuketka: zcela souhlasím, že je třeba udržet kvalitu a síto pro scukaře je třeba mít opravdu husté, tak aby to nedělal kdejakej jouda.

Ale stejně si pořad myslím, že by se Scuk měl dopracovat k tomu, že v každém trochu větším městě najde alespoň jednu dobrou restauraci, plus samozřejmě regionalní klenoty. Chápu, že to znamená doslova se prožrat přes průměrné restaurace, ale přeci si někdo z vás nemyslel, že scuk bude něco jednoduchého, ne?

Jen si proboha nemyslete, že tu prudím. Mám moc Scuk rád a chci by byl ještě lepší :)

↪ 21 pikaso: já to jako prudu neberu ;) ale s hledáním míst mimo máme prostě zkušenosti a z těch tady v odpovědích vycházím.

v každém trochu větším městě najde alespoň jednu dobrou restauraci – z čeho soudíte, že se v každém větším městě takový podnik skutečně nachází? tohle je imho právě ten mylný předpoklad na úrovni zbožného přání :) my ji tam můžeme nalézt, ale až v momentě kdy tam někdo nějakou otevře. přijde mi to, jakobyste se zlobil na mapu české republiky, že tam vidíte málo lesa a řek a že by se měly nějaké honem dokreslit ;)

další věc je standard, podle které tu dobrou restauraci poměřujete. už jsem to popisoval výš, ale čím víc od velkých center, tím je ten standard prostě nižší (a nemyslím to nijak negativně).

↪ 17 pan Cuketka: Díky. To, že všichni hlasující jsou z Prahy, jistě vysvětluje proč jsou tam v zásadě pražské podniky. A je to v pořádku, a snad to i má nějakou vypovídací schopnost.. Ale neskutečně mne štve, že se doprovodném textu objevují věty jako „Nejlepší restaurací v Česku …“ a „napříč … regiony“ (asi byla myšlena Praha 1 a Praha 6 ;) ).

pan Cuketka: tak to máme asi trochu rozdílný pohled na situaci. Já si myslím, že by tam měla být alespoň ta nejlepší, i když ve srovnání třeba s pražskou špičkou bude jinde.
K tomuto mě vede předpoklad, že Scuk nebudou používat jen lidi, aby se najedli ve svém okolí, ale hlavně lidi, co se někam chystají jet, nebo jsou již na místě a prostě chtějí jen dobrou hospodu. Pokud tam žádná dobrá není, tak chtějí alespoň tu nejlepší z těch špatných. Takže Scuk by pak byl souhrn dílčích regionálních BEST OF. Nebo by se pak mohl udělovat specalni regionální titul: Mezi slepými jednooký králem :)

Ale víc Vám opravdu do toho kecat nebudu :)

Jsem moc ráda za diskuzi o scuku, díky za ní ! Zajímalo by mě pár věcí – přesto, že jsem samotový patriot :-), mám pocit, že na roli hodnotitele je potřeba spíše nějaký větší světoběžník nebo i republikoběžník protože kdybych dělala scukaře já s ambcemi přblížit jen určitý region, ze kterého nevyjdu často, musím uznat, že je to hrozně omezující a člověk si často neuvědomí, že žije v jakémsi místním vakuu a to co vidí kolem sebe hodnotí zase jen s porovnáním toho kolem sebe, takže pak nejlepší místní podnik nemusí vůbec být pro scuk něčím hodnotný. Chtěla bych se zeptat, má scuk ambice mít v hodnoceí jen skutečně "hodnotné " podniky, nebo třeba uvažuje i o hodnocení v rámci regionu, protože třeba pro toho, kdo jede směrem na Krkonoše a chce pekárnu, je hodnocení náchodské, polické či trutnovské pekárny přínosem, ale v rámci scuku jako top kvalita by možná zapadly. Ptám se opravdu jen z neznalosti cílů scuku. díky moc.

↪ 23 obda: jj, to „nejlepší v čr“ etc.. v tomhle už editorům neporučí ani autorka, která to má vymyšlené moc dobře ;) žebříček je ale třeba prodat. i tak je to ale v rámci mezí a imho moc pěkný přehled.

↪ 24 pikaso: jj v tom se náš pohled liší. my tou cestou, doporučit „menší zlo“, opravdu nechceme jít. není to fér k podnikům, které si místo na Scuku vydobyly + to není fér k celé gastronomii ;) myslím, že už je na čase udělat někde tlustou čáru a dopřát si i na mapě dobrých míst u nás čerstvý start.

↪ 25 Klára: jediné podle čeho přizpůsobujeme tvrdost hodnocení je cenová kategorie (na Scuku jsou tři – nízká, střední a luxus) – tedy zohledňujeme poměr cena/výkon. právě v tomhle mají regionální podniky velkou výhodu, výhodným poměrem cena výkon si může podnik zvýšit šance (i přesto to ale nevyužívají ;)

tu relativizaci podniků na „hodnotné“ a jen v regionu nechňápu – proč se do toho zamotávat? získání doporučení scuku není přeci složité, stačí nabídnout kvalitu, odpovídající servis a slušné prostředí – nic víc nechceme. navíc žádnou umělou bariéru mezi podniky z měst/regionů neklademe, startovní pozici pro hodnocení mají stejnou :)

↪ 27 pan Cuketka: jasný, informace o třech katagoriích je si docela důležitá a chyběla mi :-, už jsem v recenzích našla. Po tomhle zjištění pak slovo „hodotné“ dostává úplně jiný význam. díky.

p.s. neuvažujete ještě o možnosti filtrování podniků v těchto kategoriích rovnou na mapě?

↪ 25 Klára: nějaké aspoň základní srovnání s podniky mimo vlastní region to určitě chce, ale on by jej měl zprostředkovávat i scuk samotný – nováček musí nasbírat určitou hodnotu karmy a pět schválených recenzí a dokud to nemá, může psát jen recenze na podniky už zapsané a doporučené zkušenějšími scukaři – takže v ideálním případě by si mohl takový nováček nastavit laťku podle nich (a podle čtení ostatních recenzí i z jiných regionů, kde jsou jednotlivá hodnocení vysvětlována).

↪ 29 Kytka: díky Kytko, ani o této „supervizi“ jsem netušila, myslela jsem si, že nováček sice musí napsat pět recenzí, ale netušila jsem, že to musí být recenze už scukované :-). Toto rozplétání informací je podle mě dost přínosné, člověk si dělá úplně jiný pohled.

↪ 18 pan Cuketka: „pro nás je ale klíčové dát co nejvíc energie do komunity Scukařů“ – to je pak ale dosti začarovaný kruh, nemyslíte? Je tady řada ohlasů, že chybí i „zásadní“ mimopražské podniky, což můžu potvrdit. A pokud se pražským scukarům moc nechce na slepá doporučení výletit za hranice města (což chápu) a zároveň není v současné době dostatek vhodných scukařů z regionů, tak se to bez nějaké větší snahy o osvětu formou „vychování“ nových scukarů moc nezmění. Dle mapy mám dojem, že krom Prahy a Brna snad neexistují žádní aktivní členové… a rozhodně to není jen tím, že by to byly restaurace pod úrovní scuku. Názor, že by na scuku měla být hospoda „nejlepší z nejhorších“ je zcestný a v řadě měst opravdu neexistuje nic, co by stálo za zmíňku. Ale zamrzí, když tam nejsou podniky, které by tam opravdu být měly…

↪ 31 VM: začarovaný kruh to není — 1) Scuk je otevřen pro každého 2) každý kdo projde našim sítem, dosáhne na náš „vzdělávací program“ a může zasáhnout do hodnocení 3) veřejné akce jsou otevřeny pro každého (i když jich je zatím malinko, ale přibývají ;)

bez našeho vstupního síta by úroveň tipů na Scuku šla okamžitě dolů a mapa by se okamžitě zaplevelila. zároveň potřebujeme, aby se nováčcci naladili na stejná hodnotící kritéria.

rozhodně to není jen tím, že by to byly restaurace pod úrovní scuku + Ale zamrzí, když tam nejsou podniky, které by tam opravdu být měly… určitě naše pokrytí není 100%, ale řeknu to znovu, moje přímá zkušenost s odkrýváním regionálních tipů je ve většině případů negativní. pokud tam ty podniky jsou, lidé nám je buď jako tipy neposílají, nebo na nich sedí doma na skříni ;)

a ještě jednou se zopakuju – o hledání a vyjíždění do regionů budeme víc psát, protože to není moc vidět (podniky jsou buď skryté, nebo po vykonané návštěvě ani nevznikla recenze)

↪ 31 VM: Tak nám sem nějaké ty tipy na podniky, které by si určitě místo na scuku zasloužily napište. Rád je při cestě kolem zkusím.

↪ 31 VM: Ale pražští scukaři výletí do regionů až až. Ač mám v občance uvedenou Prahu, trávím hodně času na Moravě, od Jeseníku až po Břeclav (převážně v menších městech). Je opravdu těžké najít podnik, které si umístění na Scuk zaslouží. A občas velmi váhám, jestli je po jediné návštěvě možné vůbec něco hodnotit. Problém totiž bývá s udržením kvality. Přidala jsem na Scuk hotel Kraví hora v Bořeticích a při další návštěvě jsem se téměř styděla, že jsem něco takového na Scuk prosadila. O šterberské Expedici teď slyším taky čím dál horší zprávy. Po Moravě cestuji dost, na totéž místo se ale dostanu třeba až po pár měsících, kdy už může být všechno jinak. Nedivte se, že se nám lépe hodnotí podniky, kam chodíme dvakrát týdně na oběd nebo každý pátek pro maso. Člověk nemusí mít obavu, že dobrý dojem nebyla jen náhoda. Proto neslyším ráda, když obviňujete scukaře z lenosti vyjet za Prahu. V tom problém opravdu není.

Scukařů v regionech je asi málo a mám dojem, že Klára to vystihla velmi přesně: obava, že člověk žijící v menším městě si nemusí uvědomovat, že žije v jakémsi vakuu, je podle mě na místě. Když jsem žila v Olomouci, moje představa o kvalitě a ochota spokojit se s určitou úrovní služeb, byla podstatně jiná než v současnosti.

Po pravdě, nevím jak z toho ven. Ale rozdělit Scuk na pražsko-brněnský a regionální s odlišnými požadavky na kvalitu je hovadina, se kterou by scuk ztratil opodstatnění.

↪ 33 Kytka: Tak za Plzeň například: Ve Vilách, el Cid, el Cid Corso, Golden Fish. Na scuku není ani jeden, přitom ve třech z těchto podniků se např. konal letošní Grand Restaurant Festival (neberu to automaticky jako příznak nedotknutelné kvality, ale o něčem to vypovídá). Na polední menu s výborným poměrem cena/kvalita se hodí dále třeba restaurace pana Janáka – Bohemia či Potrefená husa. Jsem přesvědčen o tom, že to jsou určitě vhodnější zástupci města než restaurant Na Spilce, který tam je teď… pokud plánujete výlet, zkuste je navštívit :)

↪ 35 VM: Díky, teď by se mi hodil spíše Havlbrod a Litoměřice, ale i na Plzeň určitě někdy dojde. Zatím jsem tam byl jen v PUBu, HiFi clubu a jedné kavárně a to už je dávno, to ještě ani SCUK neexistoval.

↪ 34 Evas: Udržení kvality je samozřejmě problém v řadě podniků, v tom s Vámi souhlasím. A to je také důvod, proč by neměla být přítomnost restaurace odněkud z Břeclavi na scuku založena na jedné „výletní“ návštěvě pražského hodnotitele, ale na déletrvajícím pozorování „domorodce“, který musí mít rozhled a být schopen rozpoznat a ocenit kvalitu. To ale nejde jinak než 1) soustavným (sebe)vzděláváním a 2) návštěvami „prověřených“ podniků, kde si hodnotitel zkalibruje svoje hodnocení, když uvidí, jak to má být správně. Moje pointa je, že by bylo príma, kdyby se scuk trochu (více) angažoval ve vychovávání / vzdělávání, protože jinak se obávám, že pokud se nestane nějaký zázrak, tak tenhle skvělý projekt skončí na hranicích Prahy :(

↪ 37 VM: Moje pointa je, že by bylo príma, kdyby se scuk trochu (více) angažoval ve vychovávání / vzdělávání, protože jinak se obávám, že pokud se nestane nějaký zázrak, tak tenhle skvělý projekt skončí na hranicích Prahy :(

tady si asi pořád nerozumíme, ale rád vysvětlím ;) my k našemu vzdělávacímu programu (a hlavně ke komunitě pro jídlo stejně nadšených lidí) rádi pustíme kohokoliv, kdo projde našim přijímacím sítem. to je naše jediná ale klíčová podmínka – na to, abychom vrhali energii do éteru, nemáme kapacitu (do éteru ale vrháme energii např. v médiích, článcíh etc, modelový případ http://blog.scuk.cz/…nskeho-pekla) síto nestestuje jen kulinární přehled uchazeče, ale taky jeho schopnost vyjadřování, schopnost přenést klíčovou informaci do textu a hlavně motivaci, stát se součástí komunity Scuku. to poslední je asi nejdůležitější ;) i kdyby někdo absolvoval třeba pět Scuk kurzů, ještě nemusí projít.

každopádně rozumím tomu, co naznačujete – je to jen na nás, aby bylo naše „vzdělávací“ snažení víc vidět ;)

Tip v Kutne Hore: Choco Coeur (chococoeur.cz). Dodavaji napr. velkou cast sortimentu cokoladove cukrarny u Andela. Na jejich novem pusobisti na zamku jsem jeste nebyl, ale prinejmensim jejich stary obchudek primo v Hore byl famozni.

↪ 35 VM: Pravda žr restaurace konkrétně v Plzni naprosto neodpovídaj realitě a tady síto nezafungovalo…:)Ale jinak ste celkem mimo podle mě realita je o dost krutější a doporučení si zaslouží tak max dvě vic ani ň to je můj pohled na gastro scénu v Plzni…

Pane Cuketko nestálo by za to rozject samostatnou diskuzy o Scuku a lehce celej projekt shodnotit i z vaší strany?

↪ 44 Kuba: teď se soustředíme spíše na vývoj, jestli máte nějaký konkrétní dodaz, tak stačí sem, nebo kdykoliv do Scuk e-mailu, nebo na náš Facebook. podrobnější hodnocení připravím na první narozky, a ty budou na konci července ;)

↪ 43 Therése: podle mě nemají v seznamu co dělat (kdybych vybíral já). Šupina je úlet faktický – imho ostuda pro prezentaci jihočeských ryb a regionu

↪ 45 pan Cuketka: To jsem ráda, že to říkáte – já si myslela, že jsem asi nějaká divná, když tu Šupinu pořád všichni chválí a mě přijde dost hrozná. Ovšem – oproti gastronomickému peklu teď o víkendu v Pasohlávkách musím říct – zlatá Šupina. ;-)

↪ 45 pan Cuketka: Docela se těšim na vaše hodnocení scuku a možná i nastínění pudoucnosti protože potenciál je obrovskej ale nenaplněnej zatím bohužel…Pokud jde např. o Plzeň kterou mohu hodnotit a teda porovnávat nechápu jak když máte takové husté síto pro jak říkáte komunitu scukařů a recenzentů mohou se na váš seznam dostat restaurace které tam jsou?Vy jste jako šéfkuchař co vede grupu kuchařů a jako šéfkuchař jste i zodpovědnej za chyby týmu a tady se těch chyb událo dost mluvím o Plzni…Podle mě by na scuku neměla bejt restaurace pouze na základě jedné recenze v tomto případě by to síto mělo bejt taky dost hustá např. osobně bych Plzeň viděl na max dvě tři restaurace.

↪ 45 pan Cuketka: Když už mluvíte o těch úletech, tak restaurace Karla IV. v Budějovicích je taky dost úlet. To jen, že ty regionální rozdíly v hodnocení jsou, tomu lze zabránit jen těžko.

↪ 47 Kuba: jo, konkrétně Plzeň slabá je, od té doby Scuk ale urazil dlouhou cestu a Scukařský nájezd se chystá ;) systém jedna recenze = podnik na Scuku je řešení pro první rok, kdy je prostě potřeba začít, odpíchnout se. postupně budeme šrouby utahovat, počty doporučujících recenzí pro podnik ve městě/regionu přizpůsobovat. např. pro Prahu už jsme v pomalu situaci, kdy už si budeme moci dovolit přepnout min. počet doporučení pro zviditelnění na dvě a víc (resp. je to před nasazením). z pohledu Scuku je to několik různých pedálů, které vyvažujeme po milimetrech (týká se to i pročišťování od starých nebo slabších recenzí, řízení tempa pro růst komunity).

↪ 48 andy_wise: ano, ta je ukázková, víme o ní ;) bránit se tomu dá — budováním stále větší a větší komunity Scukařů, průběžným upřesňováním našeho společného přístupu k regionům. k tomuhle jsem optimista, jak vidíme dynamiku podniků na Scuku (se všemi skrytými podniky, recenzemi, nováčky), tak čístící mechanismy fungují a zlepšují se.

v druhé fázi, chceme Scuk pomalu otevřít pro veřejnost — samozřejmě ne pro hodnocení, ale právě k jemné korekci na základě tipů/popularity. spojení hodnocení od užší komunity + feedback od veřejnosti nám hodně pomůže.

↪ 49 pan Cuketka: Dobrá odpověď za takovou děkuju a těším se na zdokonalování a prosejvání je to boj kterej vám nezávidím ale kdo jinej by do něj měl jít…:)Myslím že to otevření pro veřejnost neni špatnej nápad co se týče tipů, mě by osobně taky spíše vyhovovalo dávat tipy než psát samotné recenze.

↪ 50 pan Cuketka: El Cid je špatnej rádoby luxus a to ještě musím říct že se snažili před kamarama, např. jejich vitrína je legendární:))

Sice to absolutně nesouvisí ale je to nádherný a chci se o to podělit http://www.youtube.com/watch?… áách PH…

Kuba: Při max. 2 restauracích v Plzni, které stojí za zveřejnění těch tipů moc nedáš :-) Jedna z nich tam už je a tam nevystupuješ nestranně :-)
Ale Scukařský zájezd by mohl alespoň letmo, z ješte nezmíněných, zkusit Pulcinellu na Lochotíně a Purkmistra v Černicích.

Scuk je parádní projekt! Kdykoli někam jedu, dívám se co jazyku-lahodícího najdu v okolí. Můj dotaz směřuje k rychlosti a aktuálnosti recenzí na Scuku. Před časem jsem dával právě jeden regionální tip na nový (a dle mého soudu moc dobrý) pivovar nedaleko Prahy, v regionu, kde je scukeťáckých kytiček zatím hodně málo. Jsem patriot a tak jsem se těšil, že se naše malé městečko uchytí na mapě dobrot. Odpověď byla rychlá, návštěva scukařů taky (dostal se mi do rukou vyplněný mapovník zanechaný na místě), nicméně podnik na svojí recenzi stále čeká…a už dlouho:))

↪ 52 roman:… :)Realita je realita bohužel kéž by jich bylo víc…Ano jedna je tam správně ale ostatní jsou úlet a to obrovskej což mě štve páč scuk jako takovej je super projekt kterej může konečně spoustu věcí změnit a jak psal Cuketka
věřím v lepší časy a přísnější metr do budoucna:) Celkově regiony dostanou realnější obrysy i když by to znamenalo že v tom daném regionu např. nebude doporučena jediná restaurace…

Možná by nebylo špatné, kdyby se podniky, které Scukaři navštívili a nedoporučili, objevily při vyhledávání zašedivělé (tak jako je to u podniků, které na scuku byly a vypadly). Pak kdybych chtěla zjistit, jak si stojí nejlepší podnik na našem maloměstě, tak bych viděla, že už byl navštíven a neprobojoval se. A nemohli bychom „v regionech“ hartusit, že ti Pražáci jsou líní vytáhnout paty z domu.
Chápu, že psát pro nic za nic celou recenzi, která se vůbec neobjeví, by bylo na palici, ale třeba byste si pro tyto případy mohli zavést interní kategorii „never more“, která by se obešla bez recenze.

↪ 57 Peta: Ale tak to je, při vyhledání konkrétního podniku, kterej je na scuku a není veřejnej, by se tento měl objevit šedivě s poznámkou o tom, jestli tam ještě nikdo nebyl, nebo jestli tam někdo byl a nebylo to na doporučení. Jestli podnik předtím na mapě byl naplno nebo ne je přitom jedno.

↪ 58 Kytka: já mylsím, že ↪ 57 Peta: má na mysli situaci, kdy k návštěvě dojde, ale je tak blbá, že se nám ani nechce psát recenzi – občas se to stane to je jisté. na druhou stranu my se snažíme být k podnikům maximálně féroví a vyřazení bez nějaké argumetnace by asi nebylo úplně OK. ale určo námět k zamyšlení :)

↪ 59 pan Cuketka: Tak to jo, to mi nedošlo. Ale myslím, že když nějaký podnik nedoporučuju, měl bych vysvětlit proč ještě spíš, než u těch co doporučuju.

nějak jsem v rámci pracovního boje a studia zcela zapomněl. hezky se tu za ty dva týdny rozepsalo :)
mohu-li doporučit k ohodnocení: Restaurant v dobrých časech, Hodonín… vcelku by mě zajímalo, jak by si obstál u Scukařů. především proto, abych se dle hodnocení mohl „zkalibrovat“ pro své osobní potřeby :D (můj tip jsou zasloužené 3 z 5ti)

Co vy na to?

nepovinný, ale díky němu máte obrázek (jak?)