Pivo a kouření — nerozlučná dvojka?

Dnes to mám jednoduché, protože mi téma v hlavě bublá už skoro týden. A co jiného se s tím dá dělat, než krátce ublognout a upustit tlak.

Minulý týden jsem se šel podívat do nově otevřeného pivního baru Zubatý pes ve Vršovicích. 15 píp s výběrovým pivem a zároveň velmi nadějné rozšíření aktivit okolo importéra piva Odddog.cz.

Zubatý pes k pípám pouští pouze výjimečná piva z malých pivovarů z Česka (Matuška, Kout, Kocour) a pivní celebrity z dovozu (Brewdog, Mikkeler, Nøgne ø). Když máte pivo rádi a nebudete se hlídat, možná si při pohledu na denní nabídku i učurnete. Bar, pípy i ošetření piva jsou parádní. K tomu všemu máte i obsluhu, která prostě .

Co mě ale naprtlo, je nešťastné rozvržení podniku na kuřáckou a nekuřáckou část. Celý bar a hlavní prostory, které jsou přístupné z ulice a mají denní světlo, jsou kuřácké, kdežto nekuřáci jsou v podzemí, s umělým osvětlením a při cestě na záchody. Přijdete k nim poprvé, vejdete a čucháte kouř. Chcete se posadit na bar, čucháte kouř. Jdete se pokochat nabídkou, vybrat si pivko a pokecat s barmanem — čucháte kouř.

Chápu to u obyčejných hospod i barů, k výběrovému pivu mi to ale prostě nesedí. Respektuji rozhodnutí provozovatele, má pro to určitě své důvody (ať už provozní nebo jakékoliv). Nekuřácký prostor řeší, neignoruje — ale i tak. Když v Česku vyrazíte za současnou pivní kulturou, dost často se se zbytečným kouřem musíte potýkat (namátkou třeba ve Zlých časech — naprosto ukázkově :), nebo v Pivní galerii) a je to prostě otravné.

Pokud mají pivní nadšenci ambice rozšířit dobré pivo mezi veřejnost, bojím se, že v závoji cigaretového dýmu neuvidí na cestu. Můžete mít pivo třeba na světové úrovni, ale když je u něj opřené cigáro, pořád je to jen „kultura gambáče“.

Tak jak tak, pokud Zubatého psa ještě neznáte, valte tam. Fandim a držim palce! ;)

Reklama

Komentáře

…omlouváme se,ale horní nekuřácká část je bez obsluhy… to je teda ale síla :-)

Pane Cuketko, šílím z těch zahulených putyk, kde u půllitru piva čmucháte i cigaretový kouř..díky za článek, přijeďte do Plzně – nekuřácká pivnice Hamburk – Svaz malých pivovarů…Pěkný den

No přesně, zrovna jsem se ptal na doporučená místa včera u sebe (u kritiky Pivního světa, který je sice nekuřácký, ale s jinými zásadními vadami). Dost rád bych občas na dobré pivo zašel, ale těch nekuřáckých možností moc není. Naštěstí se jich objevuje čím dál víc, nejsme v tom sami :-)

Tak nějak. Je bohužel škoda, že „kulturu gambáče“ vyznává drtivá většina provozovatelů :( Ale co, třeba se to jednou změní, když jim dáme najevo, že bychom k nim i zašli, ale nechceme pak smrdět.

Taky mám ten problém, moje parta jak stárne, tak se z nás postupně z téměř samých kuřáků stali nekuřáci a tak jednou dvakrát do roka se chceme někde sejít a nalemtat piva, ale není možný v Praze sehnat slušnou nekuřáckou pivní hospodu, a to ani nejsme kdovíjak vybíraví, nepotřebujem žádný pivní speciály, nám klidně stačí ten gambáč nebo plzeň.

↪ 1 Ája2: A co máte za problém? Kdybyste věděl(a), jak je to tam koncipované, tak byste pochopila. V pivních barech, či po našem – hospůdkách, si v zahraničí chodíte pro pivo přímo na bar.

↪ 6 Trautenberk: přeci nejde o tu obsluhu a systém objednávky, ale o to, že primární prostor hospody je kuřácký a všichni se tak musí kouřem prodírat (logicky kuřáci, nelogicky obsluha a nekuřáci — většina hostů a lidí v podniku)

ještě doufám, že se nám to tady nezvrhne v tradiční kuřácko—nekuřáckou melu. článek se váže i k úvaze o tom proč je stále pivo v gastronomii vnímáno vedle vína jako podřadný nápoj a proč jsou jeho pozice tak slabé.

↪ 6 Trautenberk: Když k tomu baru nebudu muset skrz smrdutou kuřáckou část, klidně k němu půjdu i přes dvě patra. Když jo, naštve mě to, i když bude za rohem…

↪ 9 Kytka: Pro upřesnění – kuřácká část ať tam klidně je, jde mi jen o to, že takováto nekuřácká nedává smysl.

Já už jsem byl v Psovi cca pětkrát a nikdy jsem se s vyloženě zakouřeným prostředím nesetkal. Na rozdíl od Zlých časů, Bansethů nebo Tramwaje (tři další dobré hospody v blízkém okolí, kde se rád a pravidelně opíjím kvalitním pivem) je prostor podstatně lépe větraný. Čímž netvrdím, že to někdy (v situaci, kdy je hospoda přeplněná náruživými kuřáky) nemusí být problém, ale osobně mám jako nekuřák v hospodě jistou toleranci, zvláště když se tam nevaří (pak by to problém byl).

Mike, majitel Psa a barman, je také nekuřák. Bavili jsme se o tom, říkal mi, že by hospodu velmi rád udělal nekuřáckou, ale v současných podmínkách to tu prostě není možné. Osobně si ani nemyslím, že by byla velká část pivařů kuřáci (v našem amatérském spolku pivních degustátorů První Pivní Extraliga je z osmi lidí kuřák jen jediný), kuřáci ale do nekuřácké hospody obvykle nevkročí, zatímco nekuřáci sice žbrblají, ale nakonec jdou. Teď asi logicky namítnete, že to nemůžu vědět a že by se jistě nekuřácká klientela našla. Možná, ale to pivní bar s velmi specifickou nabídkou těžko může testovat. Mike zjevně do Psa investoval nezanedbatelnou sumu peněz, pouští se do značně riskantního byznysu a nemůže si dovolit riziko ještě zvyšovat tím, že si omezí klientelu a bude doufat, že se objeví noví nadšení pivaři-nekuřáci.

Vůbec se mu nedivím, že do tohoto rizika nejde a těžko mu to můžete vyčítat, obzvláště, když ve své hospodě nekuřácký prostor má. Jistě, je v podzemních prostorách, ale není pravda, že tam neobsluhuje – jen férově říká, že pokud bude hospoda plná (a ten nekuřácký prostor má odhadem 40 míst), tak to prostě nestihne a vyhlásí „bez obsluhy“. Kdo v Psovi alespoň jednou byl, ví, že to na tomto místě nebude tak žhavé. Tady jde o kvalitu.

Díky za čas, večer se tam setkáme na Mikkeleru. Je famózní! A mezitím držme palce, že tu nějaký vizionář nekuřáckou hospodu se špičkovým pivem fakt udělá.

↪ 11 Honza M: já jsem se to snažil napsat tak, aby to znělo jako výčitka nově otevřenému podniku co nejméně, tak snad se to povedlo :) provozní, finanční důvody chápu a tady asi nejsme nikdo v pozici, že bychom do toho mohli Zubatému psu (podniku, který je otevřen pár dní) kecat, ale:

můj pocit ze současné pivní obrozenecké scény — někdy se až příliš spoléhá na svou úzkou komunitu fandů, kteří zatím podniky doslova vydržují a sází na jejich toleranci (že to prostě překousnout). tím si imho zavírají dveře před lidmi, které by třeba výběrové pivo lákalo, ale prostředí i specifický kolorit komunity je odrazuje a nedokážou si ho oddělit od zbytku „pivařů“. imho si tak zadělávají na to, že v si v „gastronomickém undergroundu“ pobudou ještě pěkných pár let :)

Technická :)
„Warning: Something's Not Right Here!
pivovarmatuska.cz contains malware. Your computer might catch a virus if you visit this site.“

Jeden tip na nekuřácký podnik v Praze – Pivovarský klub naproti Karlínskému divadlu se 6 čepovanými a hromadou lahváčů. Recenze na Scuku brzy…

Nemůžu si pomoci, ale slovo „ublognout“ ve mě vyvolává dávící reflexy určitě ještě mnohem víc než vaše oblíbené gastro. Myslím, že takového blicí slova by se na takovém pěkném food blogu nemusela vyskytovat. Díky.

↪ 11 Honza M: pokud majitel tgvrdí, že v Čechách není možné udělat nekuřáckou hospodu, pak buď nechce (a toto je výmluva) nebo se ani nesnažil zjistit, jaká je situace. Odvážný Mike bohužel pro samý kouř nevidí ty potenciální zákazníky, kteří by dobré pivo ocenili (a zaplatili), ale kvůli kuřákům raději zůstanou doma.
Pokud by byl podnik nekuřácký, byla bych pravidelným a vděčným návštěvníkem. Takhle mě tam nikdy neuvidí, a to ani kdyby pivní lahůdky prodával za cenu lahváče. Mám jen jedno zdraví.
V jakém stavu jsou chuťové buňky pravidelných kuřáků, nemohu soudit, ale nekuřákům z cigaretového kouře zpravidla napuchnout sliznice tak, že stejně nemohou vnímat jemné nuance toho, co pijí.

Myslím, že čím dříve se u nás prosadí úplný zakaz kouření v hospodách a restauracích, tím lépe. Bohužel, nyní chodím na pivo s tím, že až opustím lokál, nebudu vonět po fialkách :). Nicméně beru to tak jak to je, jinak bych snad ani do hospod chodit nemohl..

považuji se za radikálního nekuřáka (nikotinu), smradlavé restaurace a putyky bojkotuji i za cenu, že ukecám celou partu, že půjdeme jinam (snad s výjimkou brněnské Blaženky…). nicméně za více než přijatelný kompromis, ba za přímo vzorové řešení, lze označit brněnské podniky Avia a Falk, kde je problém s nikotinovým terorem vyřešen naprosto ukázkově – pomocí kuřářen. prosklené menší místnosti, zcela uzavřené, s dobrou ventilací, integrované do podniku, pár stolečků v nich. v restauraci Avia tam obsluha, tuším, neobsluhuje, bere se to čistě jako kuřárna (s pěkným původním nápisem „pokladna“). ve Falku, tuším, obsluhuje.
trefně se říká, že zakázat kouření v půlce podniku je jako zakázat čůání v půlce bazénu. uvedené podniky prostě udělaly bazény dva a je to vyřešeno. Tomáš Javora by za tato řešení zasloužil nějaký nekuřácko-kuřácký metál.

↪ 11 Honza M: Pokud vím, tak u Bensethů (ta část, jak je pivovar) se už nějakou dobu nekouří. (Ale obsluha je stále na zabití.)

↪ 18 Kobrinatus: Myslím si, že hospoda je v režii majitele, a že by měl mít právo si rozhodnout, jak bude šlapat sám, bez vyšší restrikce a samozřejmě si za to ponese následky. Kladné či záporné. Restrikci v jakémkoli směru považuju za špatnou.

Já jsem sice kuřák a do hospody na pivo pravidelně chodím, ale když je někde zahuleno, taky mi to vadí. No a protože jsme na malém městě, není moc velký výběr hospod, tak jsme si otevřeli svoji vlastní – takový klub – preferujeme pivo z malých pivovarů, testujeme, co se dá a pravidelně máme připraveny k naražení 4 druhy piv :-) uvnitř se nekouří a venku ano, venku se navíc sedí třičtvrtě roku okolo grillu, takže vládne všeobecná spokojenost. Schází se nás od 4 lidí do cca 20 lidí, samí kamarádi, cizí nepouštíme, hrajeme na kytaru, drbem, pijem a kdo chce, tak i kouří k všeobecné spokojenosti.

U ostatních „veřejných restaurací“ platí a platil jediný recept – líbí se mi tam – budu tam chodit a případné nedostatky akceptuji…nelíbí se mi tam a nedostatky jsou pro mě tak zásadní, že tam prostě nepůjdu.

Čili debata o tom, kde majitel měl udělat nekuřáckou zónu je pro nás bezpředmětná – je to jen na něm a to, jestli udělal dobré rozhodnutí, se mu odrazí na výtoči, jak prosté… Daleko zásadnější je páně Cuketkova druhá otázka – proč je pivo stále chápáno jako podružný nápoj.

Já osobně víno nemusím, přežívám na občasných přípitcích, ale jsem ochoten ženě platit několik desítek lahví za rok od našeho kamaráda vinaře, žena víno miluje a dokáže si i z levnějších značek vybrat to dobré. Takže u nás při slavnostních obědech bývá na stole v naprosté symbióze postavená vinná sklenka a orosená pivní sklenice. Je to v pohodě.

Komenty 17/ + 18/: naprostý souhlas. n
Nikotinismus páchaný v přítomnosti/blízkosti nekuřáků je teror srovnatelný s vypouštěním yperitu a nechápu, že jako takový je společností stále tolerován, narozdíl od vypouštění jiných, smrtelně nebezpečných jedů. Zvláště pak, pokusí-li se někdo vybudovat výběrovou pivnici/restauraci/kavárnu, postavenou na lahodnosti podávané krmě/nápojů a pustí tam kuřáky, pak jde jen o nedostatek odvahy vyčlenit kuřákům venku stojací popelník nejmíň 5 metrů od vchodu (i když i toto mě vadí, natož prodírat se davem kuřáků stojících zpravidla přímo ve dveřích). Stále ještě podstatná část kuřáků jsou neskutečně bezohledná prasata. I když znám i kuřáky, kteří svoji vášeň provozují buď jen v soukromí nebo v dostatečné vzdálenosti od nekuřáků. Avšak jeden zhovadilý kuřák dokáže zasáhnout v uzavřeném prostoru i na např. zahrádce nebo zastávce mhd mraky nekuřáků, jakož často i dětí. Argument „tak si běžte jinam“ jen podtrhuje jejich nekonečnou aroganci, ubohost a idiocii.
(Pardon, musel jsem to říci, myslím to celé smrtelně vážně.)

↪ 21 Jidáš: Restrikce v tomto směru jsou a úspěšně fungují v celé civilizované Evropě (a teď už tuším dokonce i v Turecku). A jsou naprosto nezbytné, neb kouřící část populace je bohužel v touze po své droze značně bezohledná.

Komment 24 – člověče teď se chováte nikoli jako nekuřák, ale jako zhovadilý nekuřák. Vše je založeno na ohleduplnosti a toleranci, lidské slušnosti. Z vašeho záštiplného příspěvku je cítit, jak vám toto všechno chybí. Kdyby jste se takto drze choval v silně kuřácké komunitě, kde nevládne zákon, asi by vás za drzost zastřelili. Musel jsem to říci, myslím to celé smrtelně vážně.

Sic' jako kuřák si rád u piva (a ano i u vína) cigaretu dám, ale zároveň hápu nevraživost nekuřáků, které to celé omezuje, ale pokud je něco povoleno, nebudu omezovat zase sebe. Tím nechci říci, že bych Vám to „cigáro cpal do chřtánu“. Na druhou stranu jsem ale rád za nekuřácké podniky, kde si jako kuřák mohu občas odpočinout.

Nekonstrukčně vyřešené oddělení kuřácké a nekuřácké části mi většinou přijde dost k ničemu.

Máte někdo nějáké nápady, jak zkloubit podnik tak, aby k oboustranné spokojenosti sloužil kuřákům i nekuřákům?

↪ 22 vašek: A já se ptám, proč hned nejít (když ten podnik jinak za to stojí). Není v takovém případě lepší majitele upozornit na to, co mě od jeho podniku odrazuje? Konečné rozhodnutí je u nás (pro mě bohužel narozdíl od většiny států Evropy) na něm, ale nevidím nic špatného na tom, mu na rovinu říct, co si mi u něj nezdá.

↪ 19 ámos: určitě modelové řešení — chrání hosty i obsluhu, palce nahoru! ;) a to si myslím, že kavárníci mají to rozhodování zhruba stejně těžké jako hospody. kafe a ciugára, další nerozlučná dvojka…

↪ 27 Jarda: imho je recept prostý – dostatečně oddělená kuřácká a nekuřácká část + umístění vchodu, baru a toalet tak, aby nekuřáci do kuřácké části vůbec nemuseli (kuřákům průchod nekuřáckou částí nevadí, naopak ano, bohužel tohle spoustě provozovatelů uniká), v kuřácké části potom dobrou ventilaci.

↪ 27 Jarda: řešení, které tu zmínil ámos (19) ze dvou brněnských podniků, je naprosto jednoduché a účinné. Uzavřená kuřárna, ve které buď stráví kuřák celou návštěvu, nebo si do ní odběhne uspokojit svoji potřebu a poté se vrátí zpět do dýchatelného prostoru (předtím laskavě vyfoukne zbytek kouře v této vyhrazené místnosti).
↪ 28 Kytka: odpověď je jednoduchá (na dotaz „proč hned nejít…“). Protože nejdřív bych musela jít do zakouřeného prostředí. Do takového podniku prostě nejdu a své peníze odnesu ke vstřícnější konkurenci.

Ani nevíte, jakou máte výhodu, že si můžete ve velkých městech vybírat! Například my, obyvatelé nejjižnějšího města České republiky, tolik možností nemáme. Sice tu máme skvostný minipivovar, kde vaří výborné pivo. 14° pivo Jakub s čokoládovým sladem je úžasné! Jen pivnice je malinká, kuřácká a špatně odvětrávaná. (Je v bývalém sklepě.) Prozatím to řešíme dostatečně velkým džbánkem, ve kterém si nosíme pivo domů.

Kytko, to jistě můžeš vyzkoušet, ale situace je taková, že málokdo si dovolí vykázat kuřáky – právě z důvodu poklesu tržeb. Bydlím na malém městě – 5000 obyvatel, cca 5 klasických hospod, 2 vietnamské bary – herny, jedna – JEDNA solidnější restaurace. Všude se kouří. Kdysi před lety u nás jeden člověk otevřel hospůdku – nekuřáckou, s výborným pivem. Měl pořád plno a chodili jsme tam i my kuřáci, nevadilo nám to. Ano., uživil se, ale druhá taková hospůdka by u nás padla – zemřela by na nedostatek nekuřáků. Tak to prostě je, a já osobně mám radost, že je pouze na majiteli hospody, aby rozhodl, jestli se tam bude, či nebude kouřit. Myslím, že nekuřáci si (především ve větších městech) dokáží poradit. A kromě toho – vše je o toleranci. Nikdy bych si nedovolil byť v kuřácké restauraci zapálit, když by si vedle mě sedla rodina s dětmi. Nikdy bych nikomu nekouřil u jídla atd atd…Bohužel, jak se dočteš výše, dnes nekuřáci docela nabírají na agresivitě. Já mít restauraci a potkat člověka z komentáře č. 24 a dostat takovéto kázání, tak ho z restaurace vyhodím…

↪ 31 Marci: Myslel jsem podnik, který má oddělenou kuřáckou a nekuřáckou část, ale na místě zjistím, že to rozdělení má nějaký takovýto mouchy. Když budu dopředu vědět, že je jenom kuřáckej, tak tam samozřejmě nepůjdu vůbec.

↪ 33 vašek: málokdo si dovolí vykázat kuřáky – právě z důvodu poklesu tržeb fakt nevím, odkud se tenhle předpoklad vzal a proč je tak silný. je už hafo dat ze zemí, kde se bezkuřácké veřejné prostory praktikují (většina EU). zkoušel jsem k tomu načíst pro/proti a zatím jediné, co z toho vychází je to, že se ten předpoklad nevyvrátil ani nepotvrdil — hospody v těch zemích fungují dál, jen trochu jinak.

zpátky problému — imho neřešíme plošné kouření/nekouření v hospodách, ale právě Zubatého psa jako reprezentanta podniku, který by snad mohl mít ambice, být na obyvatelstvu zahulených pajzlů nezávislý? do jejich byznys plánu nevidíme, takže těžko říct. každopádně by mě zajímalo, na jakou cílovku podnik cílí a proč si myslí, že si „prémiovými“ prostory pro kuřáky pomůže. imho jediné co udělá, je že si pěkně ukrojí ze segmentu lidí, kteří by za výběrové pivo byli ochotni platit (ale kouř jim vadí).

↪ 33 vašek: Bohužel s tímto

„A kromě toho – vše je o toleranci. Nikdy bych si nedovolil byť v kuřácké restauraci zapálit, když by si vedle mě sedla rodina s dětmi. Nikdy bych nikomu nekouřil u jídla atd atd…“

jste podle mých zkušeností mezi kuřáky naprostá výjimka, drtivá většina tohle udělá bez sebemenšího zaváhání a ani je nenapadne, že by na tom mohlo být něco špatně. On problém je vůbec často hlavně v tom, že kuřák nechápe, že pro citlivého nekuřáka je zapálená cigareta sama o sobě dost agresivním útokem a že i v otevřeném prostoru může být při špatném směru větru nepříjemná na deset metrů (stát s kuřákem na zastávce MHD nebo za ním muset jít po ulici je pro mě za trest)…

U restaurací ve velkých městech to ještě celkem jde a nekuřácký prostor se najde Pak tedy ještě občas nastává boj s kuřáckou části společnosti o to, abychom jej využili), horší to je třeba v hudebních klubech a vůbec na koncertech – prakticky pokaždé mám dilema, jestli mi moje oblíbená kapela či kapely stojí za den dva následné bolesti hlavy… Proto bych zákaz uvítal.

↪ 33 vašek: Jste typická ukázka postkomunistické setrvačnosti (v lepším případě). Jsem zvyklý, že občas nějaký terorista nevydýchá, když ho laskavě, slušně, dle etikety požádám, aby se zapálenou cigaretou poodešel z nástupního ostrůvku tramvaje, slovo „promiňte“ nepoužil zatím nikdo z nich a význam pojmu „slušnost“ a „ohleduplnost“ neznají – zpravidla reagují „jestli ti to vadí, tak běž pryč ty“. Většina lidí je však na mé straně. Váš postoj mi připomíná jistou nevtipnou hlášku  – „promiň, že mě biješ“. Bohužel, evidentně existují i duševně poněkud divní lidé, kteří nechápou, že se někdo brání (ať už jejich nebo cizímu) násilí. Věru, nechtěl bych být vaší partnerkou či potomkem… Zamyslete se nad sebou :-)

↪ 35 pan Cuketka: „ukrojí si ze segmentu lidí…“ – přesně tak, což je zarážející zejména proto, že při vhodnějším uspořádání by si nemusel krájet odnikud a byli by všichni spokojeni.

Omlouvám se tímto panu Cuketkovi za zaplavelení diskuze obecným postojem. Nicméně dobře pasuje i na uvedený konkrétní případ, kdy je rozhodnutí na majiteli, který prostě nedokázal překonat sílu stereotypu uhnízděného v jeho hlavě, ačkoli (podle jednoho z komentujících) je sám nekuřák. Tohle je obrovský společenský problém, místo „normální je nekouřit“ žije spousta lidí v kvaziliberálním módu „normální je kouřit“. Ačkoli standardně bývám pro co nejštíhlejší zákony a co nejtlustší povědomí o nepsaných pravidlech, zde je situace natolik vážná, že bych se zákonnému omezení v podobě úplného zákazu kouření kdekoliv na veřejnosti naprosto nebránil.
(PS: Byl jsem nedávno s potomkem na koncertě dětské kapely Kašpárek v rohlíku. Co myslíte, našel se v sále ultraidiot, který si zapálil? No našel. Pokud v tu chvíli deset nejbližších stojících dospělých okamžitě nezareaguje tím, že mu cigáro netípnou o čelo nebo ho nevyvedou ze sálu a pořadatelé mu neumožní návrat, tak je něco špatně. Žijeme prostě mentálně stále na Východě.)

↪ 35 pan Cuketka: zpět k Zubatému psu: pokud jde o nabídku, byla bych potenciální, pravidelný a slušně utrácející host. Pokud musím projít kouřem (byť při objednávání), neutratím v tomto podniku ani korunu. Mnoho mých známých – mužů – přestalo do hospod chodit zcela právě kvůli kouři, a raději se sejdou doma u dobrého lahvového). Až někdo otevře podobnou nekuřáckou záležitost, kam budeme moci pravidelně zajít na dobré pivko, jistě nebude mít o zákazníky nouzi.

Myslím, že s plošným zákazem kouření v hospodách by trochu poklesla jednak spotřeba cigaret, druhak trošku i obliba některých „piv“ – kouření otupuje chuťové buňky, pokud by kuřák kouřil méně nebo vůbec, musel by časem zjistit, že se jeho oblíbené gé nebo es prostě nedá pít :-)

↪ 8 pan Cuketka: Jidáš, co je mimo ;-) ,proč hospody sází na kuřáky? Být já hospodský, řídím se jednoduchou úvahou. Člověk kuřák je člověk, který je slabý. Od takového člověk očekávám, že přijde do mé hospody s úmyslem dát si jedno pivo. A protože mu pivo zachutnalo a on je slabý.....;-) Naproti tomu u nekuřáka neznám jeho evidentní drogu, tudíž nemám jistotu, že je slabý a je to pro mě tedy sázka do loterie. Většinou se stane, že pokud jde na jedno, dá si jedno a šmrdla ! ;-)

↪ 41 Marci: Viz Pivovarský dům v Ječné a Pivovarský klub v Karlíně – nekuřácké, s dobrými pivy, většinou plně obsazeno…

Člověče, podle vás jsou všichni kuřáci arogantní ubozí idioti, kteří ostatní permanentně diskriminují, týrají a ničí jim život. Komentář číslo 38 je však jasným důkazem o vaší neschopnosti slušně a soudně komunikovat. Nepřipadám si ani jako člověk lapený v postkomunistické setrvačnosti a světe div se, ani jako duševně divný člověk. Nikdy jsem nikomu neublížil, s každým se snažím slušně vyjít a s lidmi, kteří mi nesedí, tedy jako s vámi, prostě nekomunikuji. Na to, aby mě nasíral nějaký extrémista, nemám čas, chci prožít hezký den. Je mi putna váš názor na mě, jen vím, že má svoboda končí tam, kde začíná svoboda ostatních. Naštěstí si ti hospodští mohou sami rozhodnout, jakou cestou se vydají a nepotřebují k tomu vaše rady. Mimochodem na závěr, na zastávce tramvaje jsem v životě nekouřil. Pokud se v případě, že potkáte takového člověka, (a chcete aby s cigaretou odešel) budete chovat nadutě a agresivně, jako zde ve svých commentech, pak vás každý (a je jedno, jestli kuřák, nebo nekuřák), pošle do hajzlu.

↪ 43 Jidáš: Tahle debata ale vznikla o podniku, který má širokou nabídku výběrových piv, takže když tam člověk jde, je dost pravděpodobné, že chce ochutnat víc druhů atd.

↪ 41 Marci: no jo no, teď jde jen o to, jaké jsou skutečné počty lidí v těch jednotlivých kategoriích utrácejících hostů? :)

Zubatý pes je ale i tak moc fajn bod na mapě — když už není použitelný jako hospoda, dá se tam alespoň zajít pro sortiment z Odddog.cz, lahvovaný nebo do PET s sebou (většina těch piv je obtížně dostupná a posílat pivo dopravcem je pruda)

↪ 47 pan Cuketka: to by stálo za průzkum :) Ale čistě logicky, nekuřák neutrácí za cigarety, tedy potenciálně má větší „volný kapitál“ na pivo…

Pro všechny kdo tady voláte po kvalitním podniku kam zajít na dobré pivo a nevdechovat kouř – doporučuji v Olomouci dva minipivovary – Moritz a Svatováclavský, oba nekuřácké, v obou se výborně najíte a hlavně – v obou to díky nekuřáckému prostředí nádherně voní SLADEM, pivem a mnohdy i nepřekonatelným grilovaným kolenem. A už jen pro tuhle vůni se tam ráda vracím.
Stálo by za to poslat tam nějakého Scukaře na výzvědy;o)
a btw, nikomu nevadí že kuřáci chodí kouřit ven na zahrádku, ideální míra tolerance a dobrého vkusu majitelů.

Zakouřené lokály nemám rád, ale neuráží mě. U pivnic to beru jako přijatelné, ale chápu názory opačné.
Nejvíc mi vadí zakouřené oblečení a od dubna do října se to snažím řesit zahrádkou.

U restaurací kde je větší důraz na jídlo to klidne může být zcela zamezené. Zvládli to i horší země, jako Francie nebo Itálie :)

Úsměvné bývá rozdělení jedné společné mistnosti restaurace na kuřáckou a nekuřáckou. Tři stoly u okna kuřácké a vedle 3 nekuřácké. Takových případů je mnoho.

Ale je to zajímavý tip na návštěvu určitě. Takových barů na pivní speciály určitě není nikdy dost a je to určitě příjemná alternativa vedle zavedeného českého „jedna restaurace=jedno pivo“.

Tak já musím souhlasit s člověkem, i když ho tu tak pranýřujete. Na argument „když ti to vadí, tak tam nechoď“ odpovídám – ano, vadí a nechodím tam. Našli jsem si jednu parádní nekuřáckou hospůdku v Brně, kde mají navíc i ovocné nealko Bernardy. Pokud je tam parta s kuřákama, ti si jdou začoudit ven a je to.
Vadí mi kouř na zastávkách MHD, vadí mi kouř na nástupišti ČD (když si na lavičku vedle mě sedne partička a ještě mi drze vyfukují kouř do obličeje. Nebyli to už dávno puberťáci). Taky mi vadí, když si lidi chodí zakouřit do průchodu v našem domě. A já v té plynové komoře hledám v kabelce klíče a radši ani nedýchám. Že mi vadí kuřáci, kteří hulí pode mnou na balkóně, takže se všechen kouř hrne nahoru do otevřeného okna pokoje a pak v záhonku před barákem jen sbírám vajgle, o tom ani nemluvě. Jo, celkově ty vajgly jsou mor – snad v životě jsem nepotkala ve městě kuřáka, který by špačka zamáčkl a odhodil do koše. Stačí zahodit ještě doutnajícího na chodník, né vole…
Vím, že jsem dost choulostivá, ale sami se nad tím zamyslete. Kuřáci otravují život všem okolo. Podle této statistiky přes polovina lidí nikdy nekouřila, pravidelných kuřáků (denních) je asi 25%. Přece se té čtvrtině nebudou přizpůsobovat všichni ostatní! http://www.uzis.cz/…i-tabakovemu-

Olinko, na ten argument je zbytečné odpovídat, prostě tam nechoďte :-) Pokud máte oblíbenou svoji nekuřáckou, je to přeci v nejlepším pořádku. Já taky chodím do nekuřáckých restaurací a pokud si chci zapálit, jdu ven, či na k tomu vyhrazené místo. Myslím, že ani nejste choulostivá, prostě jen chcete to, na co máte právo a já s vámi souhlasím. Ale nemůžu za to, jaké lidi máte ve svém okolí, né vole??? Zamyslel jsem se: nikdo po vás nechce, abyste se přizpůsobovala kuřákům, dle mého názoru je problém opět jen v slušném chování a toleranci… Tedy generalizovat a říct, že všichni kuřáci jsou čuňata, prasata a já nevím co ještě je stejná blbost, jako říct, že všichni cikáni kradou, všichni černoši jsou podřadní a všichni čtenáři Cuketkova blogu jsou špičkoví kuchaři. Vole. Olinko vše je o slušnosti a toleranci.

Úúú palčivé téma:)40 let byli kuřáci preferovaný a tak nám teď nekuřáků odpuste že svět se už točí jiným směrem zaplaťpánbůh…Podle mě je jedno jednoduché řešení prostě zakázat kouření v pohostinství a tím budou mít klid i majitelé…

Však já neříkám, že všichni kuřáci jsou prasata, ale většina bohužel ano. Stejně jako jsou lidi bezohlední v jiných věcech. Např. bych nezakázala kouření v hospodách docela – někdo to řeší onou kuřáckou místnůstkou, někdo celou nekuřáckou hospodou a někdo celou kuřáckou a každý si klienty najde. Stejně jako bych nezakázala reklamu na cigarety. Jenže pak dojde na ta třecí místa, která je obtížné řešit – zapálí si vedle vás někdo na pláži? Nebo po zdolání Pradědu? Vždyť je to VENKU, ne? Jo, ale smrdí to tak či tak. Zapálí si někdo pod mým oknem? Pokud mi kouř nefouká přímo do pokoje, co s tím můžu dělat? Není na mém pozemku. Takže to sežvejknu a maximálně si zanadávám. Problém vidím např. u servírek a číšníků – v dnešní době, kdy je nouze o zaměstnání, jim můžete těžko říct, že můžou jít dělat něco jiného. A následky pasívního kouření (samozřejmě, jsou-li sami nekuřáci) jsou ohroženi opravdu markantně.

Myslím si, že kouření je závislost, jako každá jiná. Některé závislosti jsou zákonem potírány více, jiné méně. Nemám rád narkomany, nekouřím trávu, protože mi to vadí. K mým závislostem patří cigarety a pivo. Nejsem z toho nadšený, ale neotravuji tím druhým život. Zakažme tedy kouření v restauracích. Pak zakažme také prodávání alkoholu v restauracích. Ať lidi chlastaj jenom doma. Pak pojďme a zakažme cigarety i alkohol také doma a vyhraďme k tomu rezervace. Pak nastolme prohibici a pro všechny kuřáky připravme trest vězení. Pak by mohl přijít zákaz konzumace čokolády, protože i ta dokáže vyvolat závislost – mimo jiné. Pojďme tak připravit o práci všechny vinaře, zaměstnance pivovarů, lidi z čokoládoven......Jo a zapomněl jsem na kávu…sakra tu zakažme taky. Zakážeme všechno všem! A my to zakážeme po celé evropě a pak i v americe, nakonec zakážeme všechno po celém světě. Jo a zakázal bych sex, ty pohlavní nemoci sice se závislostí nemají až zas tak tolik společného, ale štvou mě taky. Proboha otevřete oči a začněte se chovat soudně......

pro mě dnes zklamání — ani ne 20 komentářů a diskuze šla do kopru. tož, děcká! neschopnost oddělit vlastní emoce od tématu myslím dokonale zabíjí veškerou veřejnou debatu nejen o kouření a je to pořád dokola. má to cenu vůbec otevírat? ;)

↪ 57 vašek: jo, a taky parfémy, sejdu z kopce, vlezu do metra a jsem kó, takže ještě parfémy :-)) jo a hlavně a především lidi, to tam chybí na prvním místě :)

Pane Cuketko, za sebe se omlouvám, ale když vy jste si tím tématem vlastně o to řekl, vytáhl jste kontroverzní téma a dalo se očekávat, jak to dopadne. Ovšem já bych na vašem místě spíš vyzvedl ono podružné téma, které jste zmínil a které mi přijde víc hodné tohoto webu, než to, zdali je kouření ve vztahu k pivu a naopak.

Proč se stále pivo považuje za nápoj nerovný vínu? Je to jen z toho důvodu, že ho prostě narozdíl od vína masově konzumujeme v podstatě v jakékoliv kvalitě, množství a jakémkoliv prostředí? Já na pivo fakt dopustit nedám a kouření s tím nemá nic společného.

Mimochodem já ve svém okolí mezi ženami kuřačkami vidím absolutně jiné a přitom velmi silné spojení – kafe bez cigárka ani ránu…a to zde nezmínil nikdo.

↪ 57 vašek: zdá se mi to, nebo záměrně přehráváte? Copak tady někdo mluvil o nějakých zákazech?!

↪ 58 pan Cuketka: jak se můžete o kouření bavit bez emocí? Já jsem uvedla, že mi to vadí, protože mě to omezuje v dýchání čerstvého vzduchu – ať je to kdekoli. Tím pádem třeba i v hospůdce u dobrého piva. A třeba i u toho špatného. A co se třeba týče totálního zákazu kouření v Irsku – ona ta kouřová clona před vchodem do restaurace taky není úplně ideální. Takže si myslím, že pokud se to zavede u nás, moc si nepomůžeme – jen se ti „smraďoši“ (a doufám, že si mě za tento expresívní výraz opět někdo náležitě vychutná) se přesunou před knajpy a budou tím obtěžovat všechny kolemjdoucí oproti předchozímu obtěžování vybraných jedinců v lokálu.

↪ 60 vašek: nekuřáckých kaváren je mnohonásobně víc než nekuřáckých, ryzích hospod. A navíc je článek o pivu a ne o kafi;-)

Kláro máte pravdu :-) sorry…:-)

Olinko jistěže přehrávám ad absurdum – ale to není reakce na vás, pouze na onoho „člověka“, pozorně si přečtěte jeho komentáře a snad pochopíte. Má definitivně poslední poznámka, mnohokrát zde použitá: vše je nikoli o samých zákazech, ale o slušném chování a vzájemné ohleduplnosti, toleranci. Nechme proto na hospodských, jak se k tomu sami postaví, navštěvuji i nekuřácké restaurace a svoji dceru bych nikdy nevzal (pokud není zbytí) do kuřácké. Ale k pivu si rád zapálím a proto jsem rád, že takové hospůdky existují. Howg, přeji hezký večer.

Ano, chápu, že se to nekuřákům nelíbí, ale každý hospodský chce vydělat co nejvíce. Pokud by majitel té hospody zjistil, že mezi hosty je většina nekuřáků a přinášejí více peněz jistě by koncept změnil. Podle mě prostě cigarety a pivo patři k sobě. Na druhou stranu jsou dnes hospody, které jsou čistě kuřácké a přesto se v cigaretovém dýmu nedusíte, protože jsou dobře odvětráváné a problém tam není tak razantní.

A jinak k tématu, jestli je pivo podřadný nápoj oproti vínu. Není. Jen jsme prostě země levného piva a zapoměli jsme, že existuje i něco jiného než ležák. Ale myslím si, že vyznavačům piva to může být úplně ukradené. Já osobně piju pivo a když je chuť tak si dám i skleničku dobrého vína, což je ale v českých restauracích problém, protože jsou často skladována v nesprávných teplotách.

↪ 66 michal: Otázka je, jestli tohle přesvědčení hospodských má reálný základ, nebo zda je to jen urputně se držící pověra. Zkušenosti ze západní Evropy, kde zákaz kouření v restauracích prosadili, imho ukazují spíš na tu pověru – všude tam provozovatelé proti zákazu velmi silně prostestovali s tím, že jim to podstatně sníží tržby a spousta podniků zanikne a nikde se to nestalo, všude pokud vím po nějaké době došli k tomu, že tržby jsou stejné nebo větší, než před zákazem a žádné hromadné krachování restaurací se nekoná. Kuřáci chodí dál skoro jako předtím, na cigaretu si odskočí ven, a nekuřáci chodí víc, protože to nemusí dýchat.

↪ 66 michal: Podle mě prostě cigarety a pivo patři k sobě.

Podle mne cigarety patřily k ranímu vyměšování. Ale to už je ve velmi dávné minulosti. :-)

↪ 53 Olinka: děkuji. Vadí mi nemlich to samé, Bohužel se s tím setkávám dnes a denně. Raději jsem ty všechny typické, vámi vyjmenované situace ani nevyjmenovával, tváří v tvář bezohledné aroganci diskutujícího id „vašek“. Takoví bezohlední lidé si prostě svoji bezohlednost neuvědomují a je třeba je alespoň podrobovat neustálému odporu a konfrontaci s jejich ohavným a nebezpečným jednáním.
Já jsem dospělý člověk a mohu se buď některým situacím vyvarovat nebo je zmírňovat, případně nekuřáky žádat o laskavou ohleduplnost. Mám dvě malé děti, ty jsou nikotinovému teroru také občas ve veřejném prostoru vystaovány (typicky např. kouřící rodiče na dětských hřištích, ačkoli zrovna toto bývá obecními vyhláškami či jednoznačně zakazováno) vystavovány, ale tuto možnost asertivního postavení se vůči nikotinovému teroru nemají. Bezohlední kuřáci a kuřačky ignorují fakt, že kouření ostatním lidem nejen smrdí, ale že je i zdravotně silně závadné. V kombinaci s poměrně častý „běž ty jinam, když ti to vadí“ pak nelze neuzavřít, že prostě tento menšinový teror vůči většině bych rád na všech veřejných plochách zakázal, když se kuřáci neumějí sami chovat ohleduplně.

(Vůči panu Cuketkovi opět omluva, obecně snad jen uzavřu názorem, ať si doma u piva každý kouří třeba rulík, ale na veřejnosti, tedy i v pivních restauarcích, není žádný racionální důvod vypouštění jedovatého smradu do ovzduší, trpět či tolerovat. Vše je jen bezohledná iracionální setrvačnost.)

Rozhodnutí o kouření či nekouření v restauracích, kavárnách, pivnicích atd. nechť je na rozhodnutí majitele podniku a jeho možnostech. Jsem kuřák, nicméně mi nedělá problém jít na nekuřácké pivo a semotamo si odskočit bafnout (vedlejším efektem je, že toho vykouřím i méně), neb mám mezi přáteli i zavilé nekuřáky a i přes tento hendikep je mám rád :) Já (opravdu osobně) to vidíme tak, že k DEGUSTACI cigareta nepatří, ke KONZUMACI je přijatelná. Nicméně zasahovat do práv majitele podniku a z moci úřední nařizovat, je snad to poslední čeho bych se chtěl coby liberál dočkat… Závěrem jen dodávám, že nekuřáckým podnikům fandím a coby vršovičák, rozodně držím palce projektu Zubatý pes ať už to tam s kouřením bude jakkoliv – kdo to zná v okolí, tak ví, že zajímavých podniků je tam jako šafránu…

71.: ano souhlasím, je podle mě naprosto nepřijatelné, aby někdo hospodským nařizoval jestli se u nich může nebo nemůže kouřit. Já osobně taky nemám problém nekouřit, když jsem ve společnosti někoho, komu je to nepříjemné. Ale pokud sedím na pivě s kamarádem na pivě a je taky kuřák, tak nechápu proč by mi to někdo měl zakazovat. Jsem z Ostravy a nekuřáci tu mají určitě kam chodit. Navíc začíná léto a je spousta zahrádek, kde cigaretový kouř cítit není…

↪ 73 Klára: Dobrý dotaz. Ostatně okolí Vršovické je co se splodin týká procházkou pěkně zahuleným výčepem… :)

↪ 72 michal: A co když někdo, komu to vadí, sedí vedle vás a kamaráda? Ptáte se všech přítomných, než si zapálíte?

Na spoustě zahrádek kouř cítit je, stačí, když si někdo zapálí u vedlejšího stolku, nebo prostě jen pomalu projde se zapálenou cigaretou kolem. Pro kuřáka je tohle možná nepochopitelné, ale on opravdu stačí blbý směr větru a nějaká silnější, smradlavější značka cigaret a mě tohle dokáže otrávit během pár nucených nádechů kouře…

Včera jsem čekal asi dvacet minut na kamarádku před nákupním centrem na Andělu – pražilo sluníčko, tak jsem si stoupnul do stínu reklamního sloupu, kde předtím nikdo nestál, a čekal. Během těch dvaceti minut třikrát někdo přišel, stoupnul si do toho úzkého pruhu stínu těsně vedle mě nebo za mě a bez jediného slova si zapálil (podotýkám, že o dvacet metrů vedle byl další podstatně větší kus stínu, kde se kuřáci se zapálenými cigaretami střídali neustále). Stejnou zkušenost mám z doby, kdy jsem dojížděl příměstskými busy – na Budějovické byla kolem zastávky tři místa, kde se dalo v případě deště schovat pod stříšku – naprosto pravidelně se stávalo, že aspoň jedna zapálená cigarate byla na každém z těch tří míst, o kouření ve frontě (ano, na příměstské busy se na zastávce stála fronta, aby si člověk měl šanci sednout) nemluvě, to přišlo spoustě kuřáků naprosto přirozené – že kolem nich stojí v té frontě třeba deset dětí jedoucích ze školy – nezájem.

Takže takto je to s tou proklamovanou ohleduplností kuřáků v praxi, včera jsem z ní málem měl úžeh, jak jsem se třikrát stěhoval na sluníčko. A k tomu ty jejich pohledy, co blbnu a proč opouštím ten stín. Pak se milí kuřáci nedivte, že jsem pro zákaz kouření kde jen to jde – ano, znám i ohleduplné kuřáky, ale těch, se kterými to po dobrém a slušně nejde, je mezi vámi bohužel moc.

Jsem taky pro zákaz kouření cigaret, povolil bych jen doutníky, ty jsou podstatně méně zdravotně závadné … :-)

Kdyby si tam dali požádnou ventilaci, tak maj po problému. Ale co, jejich věc. Já do zahulených hospod nechodím, nebo jen výjimečně.

Na dobré jídlo chodím do nekuřáckých restaurací, nebo tam, kde se v době jídla nekouří. Na pivo chodím s kamarády tam kde si můžeme zapálit. Na zastávce jsem kouřil několikrát – liduprázdná asi kolem 4h ráno (návrat z předčasně ukončené noční směny) a z toho jednou mne chytila policie a dostal jsem domluvu (opravdu jen slovní, ale smysl mi utíká). Vajgly típnu opatrně do koše ab nevznikl pořád, ale párkrát jsem je hodil do kanálové mřížky.
Buďme tolerantní a nechme na každém hostinském aby si vedl podnik jak umí. Když napíše nekuřácká, tak tam občas zajdu na jídlo, když to bude kuřácký výčep a bude dobré pivo i obsluha, zajdeme tam posedět, popít, pokouřit. Nemám rád vynucování si kouření všude, ale dnes je spíše více militantních nekuřáků vynucujích si aby vše bylo nekuřácké, aby tam mohli jednou měsíčně zajít i oni.

Vašek to popsal dost přesně. Vše je o toleranci. Většina kuřáků si nedovolí byť v kuřácké restauraci zapálit, když by si vedle něho sedla rodina s dětmi. Nikdy by nikomu nekouřila u jídla atd. a na zastávce MHD je kouření úplně nemyslitelné. Stejně tak u kočárků. Přesně toto a další podobné vám potvrdí drtivá většina kuřáků. Na internetu.

Podobných keců mají spoustu a vždy se u tohoto tématu vyrojí nějaký jejich bojovník a bude vám tvrdit přesně to samé. Jak on je slušný, vychovaný, ohleduplný. Statisticky to skoro vypadá, že s kuřáky nemůže být žádný problém. A taky málokdy zapomenou připomenout, že vlastně vy, co si na ně stěžujete byste se měli nad sebou zamyslet, že jste netolerantní a ano vy, jste těmi nevychovanci. Jak silně jste si to dovolili do kuřáků udeřit – považte: slovy na internetu v diskuzi! Co za komunikační násilí jste si to dovolili..

Realita je však samozřejmě přesně opačná a známe ji všichni a narážíme na ni denně. Možná si hloupější z nich ani neuvědomují, že i když to típnou, tak to z nich táhne ještě část dne, že když na vás takový začne po svém rituálu mluvit, tak že to je zážitek, že když stojí 2 metry po větru nebo v bezvětří, nemusel ani poodcházet.. Však co by nad tím přemýšleli, vždyť jim to přeci nesmrdí. Čuchat je, po jejich rituálu, v tramvajích, to je zvláště, když je plná, také lahůdka. Mít takového pacienta jako souseda v paneláku s okny na stejnou stranu, mít takového v práci.. A jsou i zvrhlíci, kteří kouří doma dětem. Ti úplně největší se pak dokonce nechají od tabákových firem sponzorovat (jako třeba Topolánek), otevírají tabákové továrny (jako třeba Klaus), propagují to svinstvo u mládeže (jako třeba Margaret Tatcher) a dokonce se angažují i v tom posledním možném, kde mohli ještě ukázat zbytky lidskoti a co žádnému kuřákovi jeho zvrhlost neomezuje, ale může to pomoci, aby další kuřáci nevyrůstali – snaží se zabránit dokonce i jen omezování reklamy na kouření.

Za nějakých 200 let se o nich možná budou ve škole děti učit v podobném duchu jako o nacistech a inkvizitorech. Možná na uzemí ČR bude ještě nějaké rezervace s posledními exempláři, kde v kleci budou nějakého kuřáka udržovat a studenti si jej budou jezdit prohlížet na exkurzích.

Přesto všechno co jsem napsal a jak to vypadá, nemám proti kuřákům nic. Ale již brzy si pořídím pepřový sprej.

Fakt se mi líbí, jak nekuřáci vnímají kuřáckou většinu a lidé s cígem v ruce zase vidí víc jak 50 % těch bez cigarety. Relativita…

↪ 80 Anonymní: Vandi, neschovávej se za anonyma. ;-) Musím se tam co nejdřív vypravit, podle jejich stránek to vypadá víc než lákavě.

Ráda bych osobně hájila náš bar…Vím, že vyhovět každému je nemožné, přesto se o to snažíme. Pokud bar bude 100% nekuřácký budeme bombardováni kuřákama a naopak. Proto jsme se snažili bar rozvrhnout tak, aby tam bylo místo pro nás všechny. Ráda bych také zmínila, že v prostorech je skutečně kvalitní vzduchotechnika a i ve chvíli kdy se tam kouří, tak v prostorech není zakouřeno k nedýchání. Sama jsem nekuřák a žila jsem v cizině kde se v restauracích a barech nekouří a popravdě řečeno je to nejlepší řešení, protože se takhle nikdo nemůže dohadovat. A že se lidi rádi dohadují…Skutečně se jenom snažíme vyjít vstříc všem, kteří k nám zabloudí. Dnes je bar v provozu dva týdny a my jsme se rozhodli zkusit jinou variantu http://www.odddog.cz/…-je-to-mozne ..................možná teď bude méně nespokojených a více spokojených zákazníků, nebo to bude naopak…uvidíme jaké budou další stížnosti a možná se rozhodneme opět situaci změnit. …

↪ 80 Anonymní: díky, už mi tuto hospodu doporučovalo více lidí. Příští týden zajdu na oběd.

↪ 79 k věci: díky. Nejvíce pak pobaví hlášky typu „když u vedlejšího stolu sedí rodina s děckem, tak si nedovolím zapálit“. Jako by to byl rozdíl, kdyby ta rodina seděla o dva, tři o čtyři stoly dál :-D Ten kouř tam zajisté nedoputije (případně mu to dotyčný kuřák zakáže). To mě vážně dojímá, ta míra pochopení, laskavosti, ohleduplnosti, přejícnosti a vůbec celé té kuřácké lásky, dojímá mě to k slzám.
Možná by stálo připomenout staré pravidlo „moje svoboda končí tam, kde začíná svoboda druhého“. Kouř jaksi nezná hranice a i na ulici, když míjíte kuřáka, tak se konfrontaci s jeho jedovatou libůstkou nevyhnete. Naštěstí to trvá jen vteřinu. V restauračních a kavárenských zahrádkách pak často i nepřetržitě. Dokud jsem neměl děti, považoval jsem kouření na zahrádkách za jakš takš únosný kompromis… Etc etc.

↪ 84 Zubatý pes: je to vážně tak těžké napsat na web: „Vážíme si svého zdraví, zdraví svých přátel a tedy i vás, našich hostů. Z toho důvodu jsme se rozhodli nezvyšovat riziko, že byť jeden nekuřák bude mít v důsledku pasivního kouření zničeno svoje zdraví nebo zmařen svůj život. Děkujeme za pochopení.“

↪ 84 Zubatý pes: Jak jste mi sympatičtí, tak tohle řešení prostě není dobré (když to řeknu hezky). Část délky baru kuřácká a část nekuřácká? To je kompromis, který neřeší vůbec nic, spíš to působí, že jste se nechali vyzmatkovat…

Z mého pohledu je to jednoduché – kouř mi znemožňuje si pivo vychutnat a škodí zdraví. U vás si navíc kuřáci mohou ven vyběhnout na dvě strany – před vchod i za dveře do dvora. Já nevěřím, že když už k vám kuřák váží cestu, tak ho ty dva kroky ven na cigáro zabijou. Už jen z ohledu na barmana, který je nekuřák a musí to celý den dýchat.

Určitě nezmatkujeme, znovu zopakuji, jenom se snažime vyhovět všem. Holt otestujeme několik variant a ta která se nám nejlépe osvědčí, ta při které bude nejméně stížností nebo nespokojenosti, tu potom zavedeme do praxe. Ne vše se vždy podaří na poprvé. Pro nás je hlavní to že jste všichni spokojeni s našim sortimentem a piva si moc pochvalujete. Jsem si jista, že i ten zbytek (jako problematiku kuřáctví, dokončení dekorace a celkově interiéru) v průběhu času doladíme.

Nezmákla jsem přečíst celou diskuzi, takže věřím, že někdo zmiňoval Pivovarský klub na Florenci, ten je celý nekuřácký a věčně narvaný, takže ať mi nikdo netvrdí, že nejde mít nekuřáckou pivní hospodu.

Pro ty z Vas co radi České pivní speciály od Matušky a sv Norberta bych rozhodně doporučil vynikající nekuřáckou hospůdku Chýše na praze 8 – mrkněte na http://www.barchyse.cz. Zmíněná piva tam stojí 1/2 co v centru a jsou k dostání celoročně…

zažil jsem tento týden zajímavou historku. po koncertě ve čtvrtek v mersey jsem byl vytažen na pivo do blízké pivnice ambra, dříve legendární vinárna téhož jména kousek pod kounicovými kolejemi. dali jsem každý po cca třech pivech (lahodný, skvěle ošetřený poutník, tak dobré pivo jsem hodně dlouho nepil; jinak mají ještě dalešice) a půlnocí jsme odkráčeli domů s pocitem výborného pokecu u perfektního piva po vydařeném koncertě. seděli jsme u otevřených dveří, v lokále byla vidět masivně stavěná klima a po celou dobu jsme tam byli skoro sami, takže jsem se nedivil, že nesmrdím kouřem.
jenže vše je jinak.
dnes jsem tam skočil večer se džbánkem pro pivo a všiml jsem si, že na skle u dveří mají čárkovací anketu „kouření ano“ versus „kouření ne“. poměr čárek jsem si spočítal na 10:62. bavil jsem se s číšníkem, říkal, že k úvaze o zrušení kouření přistoupili nedávno až po třech letech provozu a hned po vypsání ankety bylo zřejmé, kam to spěje :-)
ačkoli jde v podstatě o obyčejnou hospodu postavenou opravdu skoro jen na pivě (z jídel mají aktuálně pouze žebra, nakl. hermelín a nivové koule, byť deklarovaný jídelák je mnohem delší), evidentně museli pro nekouření hlasovat i štamgasti z řad kuřáků. chvála jim a chála majiteli pivnice.
tolik k tématu, snad tato storka bude inspirací i pro další pivnice, kavárny, vinárny a restaurace.
říkám si, že když jde 100% nekouření v mnoha výběrových pivnicích výše vyjmenovaných, proč to nejde ve všech a proč jsou nekuřáci nuceni často buď podvolovat se kuřácké nezohlednosti nebo v případě radikálnějšího přístupu nuceni mnohé podniky oželet. dále viz také zkušenosti z civilizovaného zahraničí.

Na úvod – jsem kuřák. Přiznávám se, nekamenujte mne. Přesto bych preferovala čistě nekuřácké restaurace. Já tam hostům nekouřím a zkuste si představit jak příšerné je, když vám někdo na baru vyfoukne kouř přímo do obličeje. Jedna z mála situací, kdy se jako zaměstnanec nesmíte ohradit, protože host má na to právo, nachází se v kuřácké části. Na druhou stranu argumentace, že tam, kde je to zakázáno plošně a funguje to je lichá, není tu srovnání z trhu, kde jsou obě možnosti. Věřte, že pro majitele či provozovatele je to velmi těžká volba. Rozhodně bych byla pro zákaz kouření v podnicích, kde se podává jídlo. Zkazí vám to celý zážitek. Ale proč nenechat jistou možnost volby, třeba něco jako kuřácké bary? Co třeba podnik, který mi nabídne dobrý cognac a doutník? Tam přece rodina s dětmi nemá co dělat.
Myslím, že u nás jsou podniky díky posledním 20ti letům málo vyhraněné, málokdo dokáže konkurovat kvalitou, tak se snaží nabízet vše, navzdory tomu, že vše nestojí za nic. Proč nemít možnost zajít si na dobrou večeři do nekuřácké restaurace, a potom do baru na drink a cigárko? Případně do podniku na dobrý drink, kde vás cigaretou nebude nikdo obtěžovat? Mluvte o tom prosím, a mluvte o tom tam, kam rádi chodíte. Třeba majitelé a provozovatelé zjistí, že je vás víc než si mysleli, a začnou to řešit. Zatím se jenom podřizují většině. Většině, která nemlčí.

Krásně štiplavé téma, a na obou stranách jsou arogantní hulváti kteří znepříjemňují život všem ostatním. Názor že kuřáci by měli být vykázáni nebo rovnou pro jistotu zakázáni a pokud možno pro výstrahu ukřižováni, je hloupost asi tak stejná jako že si můžu zapálit kdy chci kde chci. Vše je jen o vychovanosti, soudnosti a solidaritě.

A zákony by na toto dle mého být neměli, pak by museli být i na pouštění důchodců či maminek sednout v MHD, prostě na všechno i na hloupost.

Proč to tak je v podnicích, to máte lehké dlouhá desetiletí(a to i dlouho před komunismem, nesvádějme na něj všechno ;-) ) cigaretka, doutníček, fajfka, prostě tabáček do podniků patřil, z toho je vžitá doměnka že to tak musí být, a teprve posledních pár let je vedena „svatá válka“ nekuřáků.

A něco na tom bude třeba v obchodních centrech je kouření zakázané a proč když podniky k tomu přistoupily tak jim nekompromisně padli tržby, až tak že raději dávají popelníky i za riziko pokut!

Jsou podniky kde to vyřešené mají dobře a kde zas vůbec, a tam u mě platí „líbí, nevadí = chodím“ a „vadí, nelíbí = nechodím“

„Podřadnost“ piva je hodně zajímavé téma, podlě mě to bude zažité způsobem konzumace a příležitostí kdy se pivo pije.

Já třeba když jdu ven tak si dám pivo, vínům (a číšníkům) nevěřím. Domu si zas pivo nekupuji a radši si vychutnám dobré víno.

↪ 57 vašek: jenže na pasivní koukání na někoho, kdo pije alkohol se, na rozdíl od pasivního kouření, když musím čuchat výfuk nějakého kuřáka, neumírá.
( to k té poznámce zakažme prodávání alkoholu v restauracích).

Jinak obecně, ať už se to týká dobrého piva nebo jídla – jak si člověk může něco takového vychutnat a vnímat všechny ty chutě a vůně, když má v nose pořád obrazně řečeno furt zapíchlé cigáro někoho jiného? Kouříte? Kuřte, vaše věc, ale k dobrému doutníku si taky nedáte hambáč z fastfoodu…

↪ 92 Andy.l: Taky jsem kuřák, silný a hluboce závislý. Přesto souhlasím s nekuřáckými prostory. Pokud chci posedět u kafe a kouřit, půjdu tam kde jsem vítána a nebudu mrncat. Souhlasím že nekuřákům smrdím a závisláci jako já mají v Brně kam jít. Tam kde je to řešeno kuřárnou nebo možností kouřit venku, jsem spokojená. V létě je snadné jít na zahrádku, v zimě je nutná selekce podniků. A taky samozřejmě nepůjdu vykuřovat na zahrádku podniku kde se stravují rodiny s dětmi a vůbec, pokud chci kouřit, zeptám se okolí. Zatím jsem se nesetkala s netolerantností. Celý problém kuřácko/nekuřácký je zřejmý, my kuřáci můžeme jít kamkoliv a popřípadě nekouřit, skalní nekuřáci do zakouřeného podniku nepáchnou. Ani já v zimě nepáchnu do hospody U lasa, která absolutně postrádá jakékoliv odsávání mimo otevření okna, přesto tam ráda chodím když je v provozu zahrádka. Nicméně bych za zákaz kouření u nich nebojovala, je to jejich volba a hotovo. Nikdo z nás nemá právo si vynucovat kde se kouřit smí a kde ne, prostě zajdeme jinam.

↪ 94 PavelM: souhlasím, nemám problém s nekuřáckou restaurací, ale kavárna bez možnosti kouřit ano. Brněnské kavárenské povalečství má tradici a my povaleči u toho kouříme :-)))
Ať tedy vznikají nekuřácké protory a bude na výběr pro každého.

↪ 95 Therése: umírá se na spoustu dalších věcí: smog, nezdravá strava, styl života, alkohol, geny. Toto není argument. Prosím argumentuj tím že ti to páchne, smířím se s tím že jsem smraďoch, vrah nejsem :-))

↪ 98 Vanda: nesouhlasím, je jasně prokázáno, že pasivní kouření způsobuje rakovinu plic … neříkám, že jste vrah, ale je to velmi pádný argument …

Ad kavárny a kouření … jedna z věcí, která mi nejvíc vadí na brněnské kavárenské kultuře, je právě to všudypřítomné kouření. Při jednání s majitelem kavárny se vždy ptám, zdali je prostor kuřácký. Jednou jsme dělali degustaci káv v zakouřeném prostoru a už nikdy více.

↪ 98 Vanda: To je pravda pravdoucí:-), ale devadesát procent těchto věcí – nezdravá strava, styl života…jsou faktory, za které si každý může sám ( o genech nemluvím, to je jiná liga). Ale to, že musím ve většině podniků pořád ještě čmuchat kouř, to mi prostě nepřijde vůči nám, co nechceme, aby nám oblečení pokaždé smrdělo a dýchali jsme hodiny kouř, fér. A argumenty, jaké občas čtu typu tak si najděte nekuřáckou restauraci – cože? Tak zavedeme podniky výhradně kuřácké a výhradně nekuřácké…a bude to úplně na hlavu. Byl by pro vás kuřáky ( a to myslím jako slušný, seriózní dotaz) problém si v restauracích jít zakouřit ven?

↪ 100 Therése: jak kdy jak v kterých, ale myslím si že házet všechny podniky do jednoho pytle je hloupost.

Pokud budu mluvit o hospodách tak tam jsem vždy na cigaretový kouř připraven, a to že kuřáci si zapálí aniž by odcházeli od stolu a můžou dál pokračovat v debatě chápu a v zásadě bych jim to nevyčítal tedy pokud nevejdu do hospody a přes bílou mlhu neuvidím na bar.

A s tim lovem na kuřáky mám jednu krásnou historku, nedávno se mi s kamarádem (kuřák velice vášnivý) stalo to že jsme od jedné takové lovkyně lebek měli hysterickou scénu v restauraci že jí kamarádovo kouření vadí i o dva stoly dál…problém byl v tom že kamarád měl e-cigaretu kterou dostal k narozeninám a pro tyhle účely ji krom běžných cigaret nosí sebou.

↪ 102 PavelM: e-cigareta je naprosto super v tomhle, kéž by jí používali všichni kuřáci:-)
Máte pravdu v tom, že bych debatu zúžila jen na řekněme výběrovější podniky, běžné hospody fakt nevyřešíme:-D V zásadě mi jde jen o to, že přece i kuřáci mají chuťové buňky, rádi dýchají čerstvý vzduch a voňavé výpary dobře připraveného jídla, případně nějakého moku. Tak proč to kazit kouřem?

E cigareta je pro opravdu závyslé kuřáky super věc to souhlasím ale ne vždy se podaří personálu a okolo-sedícím vysvětlit že z ní žádný smradlavý čoud nejde a nedejbože když se sejde kuřák cholerik s nekuřákem cholerikem:-D

A pokud jde o výběrovější podniky tak ze své zkušenosti bych vždy apeloval na provozního či majitele o výběru vhodných míst a lepší ventilace. Často je to pouze nenapadlo ;-)

V podniku který je ve článku popsán jsem nebyl ale pokud je „sklep“ stylově udělaný tak si myslím že je chyba že zrovna tam neni kuřácká část. Kuřák si nebude připadat jako nevhodný tvor co jde na pranýř do vysklené cely smrti, nekuřáci nebudou otravováni při vstupu do podniku kouřem. A pokud do podniku chodí více kuřáků, tak holt bude obsluha i dole, je to sice více práce ale náš zákazník náš pán.

Mě osobně poslední dobou víc než kuřácké prostředí (to svým způsobem dokážu ovlivnit)vadí obsluha, bohužel pořád se často setkávám s tím že " na obsluhu už tak nějak nezbylo tak se zaměstnalo co bylo po ruce" :-(

↪ 100 Therése: už sem to psala, nevadí mi to. Ale nerozumím proč je na hlavu, aby byly podniky jen pro nekuřáky kde kuřák nekouří a kuřácké, kde může být i tolerantní nekuřák? Vy jako nekuřačka chcete abysme nekouřili, ale já jako kuřačka po Vás nechci abyste kouřila! Prostě nechoďte tam kde vám to nevoní a já nechodím tam kde obtěžuji. To je demokracie.

↪ 103 Therése: u výběrových restaurací je vhodným řešením kuřárna nebo zákaz kouření. Ale stejně, po dobrém jídle, pár sklenkách a kávě, k tomu cigaretová slast pro nás závisláky patří :-))

↪ 104 PavelM: tak je koncipovaná kavárna Mezzanin v Brně, vstupní část je nekuřácká a dole s odsáváním kuřácká. Každý si přijde na své a nikdo nemrncá.

↪ 99 Jarda Tuček: já vážně nechci být za prudiče, ale je hodně nekuřáckých kaváren kam já nechodím, tak proč nekuřáci mají problém nechodit do kuřáckých? Jádro pudla vidím v tom, že nekuřáci by rádi kamkoliv a neuvědomují si, že na druhé straně barikády taky nejdeme kamkoliv nebo jdeme a omezíme se. Jsem snad tak moc stará, málo militantní, moc tolerantní, že nechápu proč se o tom handrkovat?

↪ 105 Vanda: je to na hlavu, protože pak na sebe s kamarády budeme koukat přes ulici, jeden z nekuřáckého podniku, druhý z kuřáckého. Já chápu, že všichni mají svoje práva a samozřejmě ani vám je neberu. Bylo by to ale celé asi na delší rozhovor, než nám umožní web:-)) každopádně nám přeju, ať si najdeme každý to svoje:-)

↪ 107 Vanda: + ↪ 108 PavelM: hloupost (v případě některých kuřáků ruku v ruce s intolerancí) je obzvláště nebezpečná. hloupí lidé nejen že si neuvědomují, že jsou omezení, ale považují sami sebe za mnohem chytřejší, než ostatní. v okamžiku, kdy jejich nemoudré konání má vliv na lidi v okolí, jsou tito lidé fakticky ostatním nebezpeční. že se tito lidé sami zabíjejí, respektive zhoršují si zdraví, je ostatním v zásadě jedno, dokud tito hloupí lidé nepřejdou do demonstrace své idiocie tím, že se o tu svoji smrtící a jedovatou slast chtějí podělit s těmi, co jsou natolik moudří, že si sami toto zdravotní nebezpečí dobrovolně nepřivozují.
berte to však jen jako jakési podružné a nezajímavé konstatování a nenechte se tím rozhodně nějak rozptylovat. veškeré vysvětlování je totiž zcela marné. vědci pro tento váš stav vynalezli pojmenování dunnig-krugerův efekt.
tento faktický stav, kdy části kuřáků nelze racionálně vysvětlit, kde leží problém, lze vyřešit jediným způsobem, který i já považuji za ne zcela optimální (podobně jako v případě šíření jedů, infekcí apod), a tedy plošným zákazem.
v americe to došlo dokonce tak daleko, že tam jsou kuřáci přes veškerou falešnou korektnost považováni za lidi druhé kategorie, jakési svého druhu těžké sociální případy, ke kterým je třeba být shovívavý, ale rozhodně není přípustné, aby druhým ubližovali.

↪ 84 Zubatý pes: kdybyste měla bazén, tak byste zakázala čůrání do vody v jedné půlce (aby tam byla čistá voda) a v druhé byste to lidem dovolila?

Zabít (nebo aspoň zavřít) kuřáky, ať nám nikde nesmrdí, když kolem nich projdeme na ulici nebo stojíme na zastávce nebo dejchnou na naše děti, mohli bysme na to umřít a dělá se nám z nich špatně. Zabít (nebo aspoň zavřít) smrdící bezdomáče, ať nám nikde nesmrdí, když kolem těch jejich smradů a bacilů projdeme na ulici nebo v tramvaji nebo dejchnou na naše děti, mohli bysme na to umřít a taky se nám z nich dělá špatně. Zabít (nebo aspoň zavřít) neumytý dělníky v nevypraným oblečení, mohli bysme na ten jejich smrad umřít, dělá se nám z toho špatně když kolem nich jdeme na ulici nebo je vidí naše děti. Zabít (nebo aspoň zavřít) nekuřácký rodinky s dětičkama, který jezděj na výlety autem, na ten kouř a smrad co vypouštějí bysme mohli umřít a z výfukovejch plynů se nám dělá špatně a naše děti z toho mají rakovinu. Zabít (nebo aspoň zavřít) starý zpocený tlustý ženský smrdící smrdutejma voňavkama s chlupatejma nohama, když kolem nich projdem na ulici, dělá se nám z nich špatně a mohli bysme na to umřít a naše děti se jich bojí a mají z nich šok a blinkají.

↪ 114 pan Cuketka: a copak grilujeta dobrého ? :-) doufám že foto a případně manuál dodáte…a hlavně Dobrou chuť

↪ 84 Zubatý pes: Kuřácká a nekuřácká část v jedné místnosti, tedy bez oddělení zdí, to je jako kdyby v bazénu bylo v lichých drahách povoleno čůrat do vody a v sudých ne, prostě to nedává smysl.

Ja jsem nekurak, ale tipuju, ze plice budu mit zaneradene jak kdybych deset let hulila jak fabrika…a ze na tom kuraci budou mit spise mensi podil. Inu cerstvy prazsky vzduch. Skoro bych se spis nez na omezeni koureni zamerila na omezeni aut v centru mesta…protoze jestli moje plice dopadaji tak jako fasady domu…no skoda mluvit. :) Docela legracni situace musi byt, kdyz se nekurak dopravuje do restaurace autem (prestoze ma i jinou moznost) a potom handrkuje, kdyz si tam nekdo zapali (tim nenarazim na nikoho konkretniho, ale myslim, ze to neni situace az tak uplne vyjimecna)…

↪ 118 Kytka: To je podobný jako bývala kuřácká zóna v letadlech v době, kdy to ještě existovalo. Tři zadní řady kuřák, zbytek nekuřák.

↪ 119 Yenn:
Yenn, do proudu debaty kuřáci/nekuřáci v restauracích nemám v úmyslu se vměšovat, ale k tomuhle oblíbenému klišé „stejně máme ve vzduchu smog“ se vyjádřit musím, protože se tu táhne jako trvalý blud.
Znečišťění ovzduší má na plicní choroby dopad zcela minimální ve srovnání s kouřením. Na nádory močového měchýře a ledvin pak už nemá dopad žádný, narozdíl od kouření.
Kouření je příčinou 80–90% plicních karcinomů. Pasivní kouření má účinek srovnatelný s aktivním kuřáctvím, zejména v důsledku vdechování zplodin nedokonalého hoření (kterých kuřák vdechuje méně než pasivní kuřák).
Až v dalekém závěsu za kouřením se mezi příčiny plicních nádorů řadí radon a asbest (ten ovšem vede ke vzniku jiných nádorů – mesoteliomu, tj. od kouřením způsobených nádorů je celkem zřetelně odlišitelný). Znečištění ovzduší jinými látkami se podílí na vzniku plicních nádorů řádově v procentech, tj. minimálně padesátkrát menší měrou než kouření.
Zvýšený výskyt respiračních onemocnění, dětí narozených s nižší porodní váhou atd., tedy to, co je zřetelně vyšší v severních Čechách, není důsledkem znečištění ovzduší, jak se předpokládalo v devadesátých letech, ale důsledek významně vyššího počtu kuřáků v této oblasti.

↪ 111 k tématu: Já ve své idiocii nedomonstruji nic, co by vás, evidentně militantního nekuřáka, tak rozhodilo, protože ve všech příspěvcích souhlasím s nekouřením, což vám zřejmě nestálo za to si přečíst.
Diskuze se nám trochu vymkla z ruky. Nicméně jsem nabyla dojmu, že já jako člověk druhé kategorie, jsem přece jen o něco tolerantnější a skutečně mi lze racionálně vystvětlit abych nekouřila v nekuřáckých prostorech, což ochotně činím, zatímco Vy byste plošně zakázali kouření i v kavárnách pro naši kategorii zbudovaných.
A to vše jen proto, že jsem se ochotně přiznala že jsem kuřák :-)))

„Zkušenosti se zákazem kouření v barech a restauracích prosazeným ve městě (New York) v roce 2002 ale ukázaly, že i na omezení si všichni rychle zvykli.“ … aneb New York přitvrzuje, město vyhnalo kuřáky i z parků http://aktualne.centrum.cz/…clanek.phtml?…

Kéž by tohle bylo i v Praze :)

↪ 67 michal: Ano, vinaři už některým zákazníkům stačili vysvětlit, že víno se má skladovat a podávat při konkrétních teplotách. Bohužel o pivu většina lidí ví, že se má podávat studené, ale málokterý hospodský ho studené skladuje, většinou to šokově srazí chladícím výčepem o desítky stupňů… Stabilizované průmyslové výrobky podobné pivu ale ustojí skoro cokoli…

Vanda: jako celoživotní nekuřák a občasný návštěvník HOSPOD A BARŮ s vámi prudce souhlasím. Je na majiteli, jaký podnik si zařídí a je na hostu, kam bude chodit. Ve městě je pivnice, odkud bych utekl, kdyby se tam nekouřilo, protože mlha patří ke koloritu a tradici toho místa…Jindy si najdu podnik, kde se dobře vaří. Jindy, kde mají dobrou kávu a zákusky. Je dobře, že existuje regulace, ale trochu „zdravého“ rozumu neškodí. Potom zakažme i vepřové sádlo a řepný cukr…konečně, proč ne i pivo. Když v důsledku škodí těm, kteří ho vyhledávají…

↪ 127 jark: sem se myslím hodí můj oblíbený výrok (autorem je jeden můj známý): „Kuřáci kuřte, ale proboha nevyfukujte“. Sádlo, cukr, pivo a další alkoholické nápoje, které navrhujete také zakázat, jsou jistě ve větším množství pro zdraví problematické, ale u všech platí, že jejich konzumací nenutím nikoho ve svém okolí činit totéž. To bohužel u kuřáků neplatí, ti pokud někde kouří, nedávají ostatním jinou možnost, než kouř z jejich cigarety vdechovat také, nebo se uklidit do dostatečné vzdálenosti, což může být uvnitř nebo za nepříznivých povětrnostních podmínek poměrně daleko a často je to i neproveditelné. V tom je imho podstatný rozdíl, díky kterému toto vaše přirovnání dost kulhá…

↪ 129 Kytka: Já jsem vždycky i jako kuřák neměla ráda zahulené hospody a vůbec by mi třeba nevadilo chodit kouřit ven. Vždycky se ale najdou jedinci, kterým i tohle bude málo (viz některé příspěvky výše), protože oni by ani do té hospody neprošli kolem kouřícího člověka, nebo pět metrů od něj. Chápu, že to smrdí a vadí (ale to i spousta dalších věcí nebo lidí), ale pochybuju, že projít venku několik metrů od kuřáka může mít jakýkoli negativní vliv na něčí zdraví, ale pro některý zakomplexovance je důležitý když si můžou aspoň občas zaprudit.

„Blbec, idiocie, omezenost,…“

No, nekteri si tu budujete zajimave vizitky, pratele…

↪ 131 Therése: Já už jsem několik let nekuřák, tedy podle některých pověr bych měla být obzvlášť militantní proti kuřákům, ale to se mi příčí, stejně jako militantní kuřáci. Akorát musím říct, že zakouřené místnosti mi teď vadí ještě mnohem víc než dřív, tak do těch hospod prostě moc nechodím. Ale třeba občas si ráda zajdu do kavýrny Louvre na Národní, kde se taky kouří, a tam mi to vůbec nevadí, spíš mi připadá že bez toho by to nebylo ono. Jinak myslím, že už spoustu let je (minimálně v Praze) dostatečná poptávka po ryze nekuřáckých pivních hospodách a připadá mi divný, že se toho provozovatelé bojí. Podle mě by na tom vydělali naprosto spolehlivě. Ten příklad, co tu někdo psal, že kuřák je člověk se slabou vůlí, tak se u něj dá předpokládat, že si nedá jen jedno pivo, narozdíl od vzorného nekuřáka, který po svém jednom pivu odchází spořádaně domů k rodince, mi připadá úplně mimo. Aspoň pokud můžu soudit podle okruhu mých kamarádů, od mládí zdatných pivařů, kteří bez rozdílu nekuřák-exkuřák-kuřák když se dostanou do hospody, lejou to do sebe jak o závod dokud vydrží, tak to patrně bude v něčem jiném. A ještě nekuřáci k tomu mají tu výhodu, že jim pak ráno není tak blbě jako kuřákům s vyhulenou palicí.

↪ 133 Ala: .-)) to jsem zmínil já , ale to byla legrace, to nebylo míněno jako vážný argument :-)))Pokus o vtip :)

Jinak si myslím, že tato debata není o tom kouřit, nekouřit.Pak by mohla být debata o každé jednotlivosti. Tato debata se přesunula k tomu, co nechtěl pan Cuketka, zda zákazy či nezákazy. A tam je ten ohromnej rozdíl, že 1) čím více zákazů, tím menší jejich účinek 2)tisíce let se lidi snaží příkazama a zákazama kultivovat sami sebe a tisíce let se to míjí účinkem a v momentě, kdy něco zakážu, tak jedinci beru možnost, aby sám sebe přirozeně kultivoval a společnost se skládá z jedinců.

Bar La Casa Blů kdysi nechal hlasovat svoje návštěvníky na internetu, zda chtějí zanechat podnik kuřácký či ne. Zvítězili nekuřáci a od té doby se tam nekouří. Někteří lidé na to nadávali, někteří to přivítali. Někteří tam přestali chodit, někteří začali. A tak to má být :).

A co kdyby dal Zubatý pes po čase svého provozu možnost lidem hlasovat, zda chtějí prostor třeba celý nekuřácký? Co já vím, nějakým lístečkem při odchodu..Nevím jak to tehdy dělali v La Casa Blů, ale tam si hosté sami odhlasovali nekuřácké prostředí (zajímavé je, že s tímto rozhodnutím jsou po čase spokojeni samotní kuřáci – on vlastně málo kdo chce po příchodu domů hodit všechno do pračky a umýt si vlasy..)
Jinak člověku, který není na kouření zvyklý, opravdu vadí i stopové množství kouře. O tom, že jak mě to rozčiluje na zahrádce nebo na refýži ani nemluvím – kouř totiž se mnou dýchá dvouletá dcera a opravdu často není kam odejít jinam. (zejména na té tramvaji, tam musím stát na zastávce „u dveří“, kde je místo na kočárek, abych mohla v pohodě nastoupit a nepřejela všem nohy, jak se tam ve zmatku na poslední chvíli poženu). Do kuřáckých – ani z poloviny kuřáckých podniků nechodím, ale ani to nestačí, aby člověk sebe a své dítě před kouřem chránil.
(teď koukám, že předchozí kometátor napsal již část za mě..)

Odbočka mírně zpět k tématu: Pro mě je stejně nejlepší způsob konzumace piva koupit sud a pozvat pár kámošů domu na zahradu. Tam i kdo chce kouřit tak v klidu může, o zdraví svého dítěte pobíhajícího mezi všemi se nebojím o nic víc než když v zimě sousedi zatopí ve svých kotlech a kamnech (a že to je mnohem horší a nedýchatelnej smrad než pár šluků z cigára).

Kytka: Cukr, ani sádlo jíst nemusíte…ale ani nemusíte vstoupit do kuřácké restaurace. A potom nedojte k obtížení :-) Pokud se ale chcete podílet na radostech, kterých je jim tam dopřáváno, musíte přistoupit na pravidla hry.

↪ 138 jark: opakuji: konzumací cukru a sádla nikoho nenutím, aby je konzumoval se mnou. Kouřením ano. V tom je velký rozdíl.

Samozřejmě do čistě kuřáckých podniků vůbec nechodím, pokud se tomu mohu vyhnout, ale jsou tu ještě situace, kterou tohle všechno začalo, kdy je v podniku kuřácká a nekuřácká část, pravděpodobně je ta restaurace i takto označená, ale bohužel ta nekuřácká část je taková, že nekuřáci stejně musí procházet tou kuřáckou a to je naprd.

je to opravdu jenom o tom chtít a nebát se. U nás na malém městě (13 000 duší) je nespočet kuřáckých hospod a restaurací, pár jich má podobněnesmyslně rozdělenou kuřáckou a nekuřáckou část, ale našel se jeden odvážlivec, který si tu otevřel čistě nekuřáckou hospdůku s domácí kuchyní a dobrým pivem z malých pivovarů (Holba a Svijany) a světě div se, má pořád narváno a i ve všední den je dost těžké najít tam místo k sezení, a to musel rozšířit kapacitu a o dalších cca 30 míst. Sice před hospůdkou, ve velkém krytém předvstupu, člověk skoro neustále potkává skupinky kuřáků věnujících se své zhoubné vášni, ale protože do prosotru proudí čerstvý vzduch z venku a nemusím se nijak prodírat zahuleným prostředím, ty dvě vteřiny, než otevřu dveře do příjemného ovzduší hospůdky, mě nezabijí.
Takže to fakt jde, jen prostě chtít.

Všechno zakažme, zrušme a odsuňme! Kruciš, proč by nemohly být kuřácké hospody? Nebo jak někdo výše napsal, bar, kde dostanete cognac a doutník? Mnohem víc mě otravuje, když musím za kuřákem jít po ulici, nebo čekat na zastávce.

Ale o co mi jde – nekuřáků je většina. Kuřáci, které znám, jsou až na výjimky tolerantní a klidně s námi půjdou do nekuřácké hospody. Ale ejhle! Těch nekuřáckých hospod je jako šafránu.

A proč? No protože ten nekuřák holt radši půjde do tý kuřácký hospody a přetrpí to… A jsme doma! Nekuřák nemá co trpět, nekuřák je zákazník s právem volby, ale on nevolí. Kdyby volil a chodil do nekuřáckých hospod, majitelé těch kuřáckých by si velmi brzy všimli, že v těch bez kouře je věčně narváno a možná svou koncepci přehodnotili…

Skvělé, děkujeme za článek:-) Zjistili jsme, že to máme za barákem(doslova v ulici), proto v podvečer jdeme na první ochutnávku.

Zubatý pes nabízí skvělá piva, ale pan „vrchní“ vám bohužel pobyt zde moc nezpříjemní. Včera nás málem vynesl v zubech, když jsme 5 minut po zavíračce neměli dopito, dokonce začal být agresivní. Nedivím se, že je zde věčně liduprázdno!

Pivo za to stojí, ale zbytek nikoli.

Co vy na to?

nepovinný, ale díky němu máte obrázek (jak?)