Medoláda

Jedna milá čtenářka (děkuji Inko ;) mi dala tip na nový český předvánoční produkt s názvem Těchonická Medoláda. Co to umí, kde to bydlí a kam se dává?

Sladká neznámá

Medoláda je výrobek občanského sdružení Vaváky – Společnosti pro oživení venkova z vesničky Těchonice na Klatovsku. Vaváci (vaváčané, vavákulové?) se snaží tuto cestou zachránit a obnovit drahocenné obecní pastviny, kterým říkají Těchonická draha.

Na těch pastvinách začali pěstovat med a furt koumali, jak s ním naloží, až vykoumali tuhletu medoládu. Je to v podstatě pastovaný med s různými ochucovadly. Používá se kakao, povidla, oříšky, kokos a jiné neplechy. Celkem v asi 8 – 10 kombinacích. Pokud mě uši neklamou, tak zatím ještě nepoužívají vlastní med, ale alespoň jej nakupují od českých včelařů.

O původu ostatních surovin se pro jistotu nezmiňují. Vzhledem k tomu, že se ale používají kešu oříšky nebo třeba kokos, o původní produkt z lokálních surovin nejde. Je to tedy taková jedlá reklamní prupiska s globalizovaným potiskem, jejímž zakoupením přispějete dobrému lidu z venkova… ;)

Dva kousky, které vidíte na obrázku, jsem koupil á 89,– Kč na Míráku. Vlevo je kakaová s mandlemi (med 82%, švestky 10%, mandle 4%, rozinky 2%, kakao 2%), vpravo kešuová s kešu (med 70%, kešu ořechy) – obé v 310 g balení.

Chuťově je to povedené – kešuová krásně smontována, kakaová taky, až na to, že je vlastně povidlová (kakao tam je vyloženě jen na barvu!). Rodinní příslušníci dentistů mohou rovnou ujídat prstem z butelky. My ostatní si to asi budeme mazat na chleba, palačinky a lívance. Pán ze stánku si tím prý lepí i cukroví. Ha! ;o)

Hrvatska medolada

Při rešeršní brouzdačce jsem ještě narazil i na tuhle chorvatskou Medoladu od firmy PIP. Podle všeho se na trhu objevila ve stejný rok jako Medoláda česká. Podobné je i složení – med, kakao a lískový oříšek. Více jsem toho ale nezjistil, Chorvati drží s Těchovičákama basu a na web nepustí ani jeden relevantní chlup nazbyt… Moc rád bych ochutnal!

Zajímavé že? Je to fajn nápad, ať už jihoslovanský, nebo prostě jen slovanský ;))) Líbí se mi to, i když na pravidelné medoládování to u mě nevypadá. Přeci jen dám asi v sezóně přednost obyčejnému jednodruhovému medu.

Znáte Medoládu? Co na ni říkáte? Koupili byste si ji? A jestli ji už znáte, tak na co ji používáte? Lepíte si s ní perníkové modely?

Reklama

Komentáře

Mám dva exempláře medolády a docela mi zabírají vzácné místo v malé spíži… Na první pohled hezká lokální myšlenka (včetně toho působivého vyvedení), při ochutnání velmi překvapivé a harmonické chutě, ale jelikož se ochucující směsi berou neznámo kde, připadá mi to trochu jako podvodný útok na vlastenecké labužnické smýšlení… Web medolády je už víc než rok stejný – čili neexistující.

Navíc mi jeden z těch zázraků se zázvorovou příchutí ZKVASIL v dosud neotevřené skleniččce, ovšem ale až poté, co se rozdělil na prvočinitele. A to prosím i přes datum minimální trvanlivosti 31.12.2008.

Jak tak čtu znovu ten tvůj článek, tak si říkám – hlavně že ten med nezačali na těchonických pastvinách chovat… :-)

Taky mi není jasné, proč se vrhli na vlastní produkci medu, když ho stejně nakupují od jiných? Je těchonická včela málo medonosná? :-)

mně to taky příde trochu přitažený za vlasy – proč kešu a ne vlašáky ze zahrady? proč se schovávat za kakao a ne se chlubit švestkama? oživení venkova jako „projekt“ pak v tomhle kontextu zní trochu ironicky..

Florentyna:

medoláda vysílá dvojaké signály – + aj -, přijde mi to podobné, jako s trdelníkem. podle mě tady máme v česku fázi, kdy lidé prahnou po opravdových domácích produktech s historií/tradicí/lokálním významem a zatím se jim dostává jen těchto náhražek. zdatní oživovači těchto produktů buď spí, nebo se to alespoň učí dělat :)

ad včely, co jsem vyčetl, tak to plánují čistě s vlastním medem. a na ty včelky, úly, údržbu pastvin a já nevím na co všechno ještě si chtějí vydělat touhle provizorní medoládou. med i ingredience ale komunikují stylem, že se mi ohned vybaví nerezová cisterna nebo dopravní kontejner z číny… :)

btw já mám tady na těch napsáno taky do 31.12.2008, kdys koupila ty svoje? je možné, že jsem dostal ještě batch z loňska?

kaštanová:

viz reakce na Flo… :)

jinak oni dělají třeba jednu jen s lískáči, jednu jen s vlašáky a jednu mix se švestkami a s vlašáky, jednu se zázvorem, atd… (přesně si to už nepamatuji, ochutnával jsem ale 8 druhů)

takže tad vidíte, že základní dobrá myšlenka tam je (směsi z potenciálně čistě lokálních surovin převládají), ale ještě ji nestačili dopošťuchovat do finále…

ha!! tady jeden link s příchutěmi – http://www.vitabasta.cz/…dy-pomazanky

Loni jsem na vánočním trhu na Míráku koupila medoládu s lískáči a byla prima. Rozložit na prvočinitele se nestihla, přišla do domácího jogurtu, na palačinky a na na ovesnou a pohankovou kaši.
Nápad je to dobrý, snad to dotáhnou do zdárného konce.:))))
Ad trdelník: jedná se o znovuobjevenou záležitost, mám doma ve staré kuchařce recept na trdelníčky, ještě jsem je nezkusila udělat, ale chystám se to v budoucnu napravit.

No no no! Co to slysim! Kdo rekl to slovo prdelnik?! Okamzite se prihlaste!

Pani čelko, ještě že už budou prázdniny, co? Jste nějaká přepracovaná! :)))))
Dejte si prdelník a trdelačku a pak zajděte k nám na ušní!
Co toooo?

ahoj
ja mam z biokramu na Vinohradskej nieco podobne.
Neprazene kakaove boby, med a tahini.
Je to dobre, ale dalsiu si nekupim, vratim sa k svojej znacke PBcka.
Ked to jem, vidim pred ocami kakaovu chalvu.

ps: nechcem vyvolavat flame wars, ale kto si tu berie do ust slovensky trdelnik?

sim & trdelnik:

co to je to PBcko? a kdyz uz mse u te chalvy, tak se pripojuji, z techto prirodnich cukrovinek u mne naprost vitezi.

s puvodem trdelniku si klidne zatop, myslim ze uhoris v plamenech vlastniho taboracku ;))) nemuzu to samozrejme dolozit na 100%, ale ja sazim na sedmihradsky puvod (rumunsko) dotazeny sem k nam pres madary. zminek o tomto je povicero, vybiram jednu ve slovenstine – http://www.skalica.sk/…ch/trdelnik/

Ať už pochází ze Sedmihradska nebo je původní, Skalický trdelník je opravdu pojem. Lepší opravdu není. Doporučuji k ochutnání! :)

Julie:

jasné jasné ;) já bych si ale dneska klidně zaflamoval ;))) ochutnal jsem jen ten český a maĎarský, skalický jsem ještě neměl tu čest! chtěl bych ho ale nejlépe od té babky na obrázku z odkazu :) ta je musí děteda dělat!!!

Florentyna:

jjáá, asik máš recht ,)

Cuketko, v létě (to je čas mé každoroční trdelníkové degustace) jeden dodám k ochutnání, garantuju, že ho bude osobně vinout babka jako z obrázku a s grácií a zkušeností opékat nad ohněm :) domluveno? ;)

Beru :) Zavčas vyšlu kouzelný pokyn směr babka a jemné připomenutí směrem k MistrCé :)

cau
sorry som sa ponahlal, napisal som nepresne.
myslel som to tak, ze ta zbrnda co som kupil chuti ako kakaova chalva (vlastne aj rovnake zlozenie) ale je pastovita. predstavujem si to trochu podobne ako to o com pises, preto som to spomenul.
radsej mam PB, to je presnejsie arasidove maslo, nejako mi uslo moje interne pomenovanie. a chutna mi aj americka uchylka, PBJ, ale to si uz pohladaj sam, verejne sa k tomu nepriznavam :-)

..ale no tak…,základem je opravdu ten(TEN) med.Ten si každý dnes koupí u osvědčeného včelaře,přímo ze včelína.A už si můžeme vymýšlet. Nejlepší je ,tomu neuvěříte hned ,až po ochutnání ,med řepkový. Co s medem dál ???
Teď na svátky??? No, s těch tisíců receptů,tady čtu,ve staletém zápisníku,recept ,..asi ze Slovenska.
…HRIATE: …dvě lžíce medu rozpustit v nerezu,povařit s deci vody,skořicí a hřebíčkem,plus velký panák slivovice,a lžička másla.(ze staroslověnštiny volně přeložil ..j.d.)

Jeste se vratim k trdelnikum, vzhledem k tomu, ze mam „agenty“ primo ve Skalici :-))))), dovolim si potvrdit, ze Skalicke trdelniky nemaji alespon u nas konkurenci..-) To, co jsou schopni nekteri jedinci vydavat za trdelniky v ramci probihajicich vanocnich trhu je neskutecne a chut naprosto kazici a zaslouzili by si svym vytvorem precpat k prasknuti :-)

re trdelnik.
nemam o tom co hovorit, pretoze o tom vela neviem, ale nedavno dostal skalicky trdelnik europsku ochrannu znamku. a to su ine vojny. ked vidim trdelnik predavat ako starocesky alebo dokonca madarsky tradicny :-))) tak neviem, ale predavaci nie su zrovna historici…
ak niekto doda seriozne vedecke pojednanie, tak sa ako prvy poddam.

Sim:

jj je to v tom linku nahoře, to že jim odklepli PGI ještě nic neznamená, stejně hamounsky nám chcete šlohnout i špekáčky nebo lovečák :))

Všechny Vás zdravím a přeji štastné a veselé-nejen vánoce!
zkuste si udělat vlastní medovou pomazánku-med a strouhané vlašáky a máslo,všeho přiměřeně asi tak stejně.Rozmíchat a namazat na cleba či rohlík.Osvědčené,léta míchané Mějte se sluníčkově!

jiridoll> nezbyva nez pritakat – pan je zjevne znalec – repkovy med je nej. muj dvorni „pcelar“ rika tomu medu mezi 4ma ocima jadrne „burinovy“ (burina [sk] = plevel [cz]) a u nas doma zmizi vzdy prvni, bez ohledu na pocet sklenic :-/

K původu trdelníku: podle mé kamarádky, která je z Valašska, přišel k nim trdelník z Rumunska, spolu s Vlachy. A to ve středověku. No a když přišel na Valašsko, přišel nejspíš současně i na Slovensko.:))))
Jiridoll: hriate je absolutní bomba, momentálně si touto "meducínou " léčím virozu, střídám to s lipovým a bezovým téééé. :))))

milena:

děkuji, zkusím! ;)

fugu:

jejej, zajímavé info, děkuju :) buřinový, slyším prvně a ukládám do mozgu… :)

Ahojte lidicky. P.F. 2008 Vsem lidem dobre vule. Neda mi to a musim se priznat, ze jsem jeste nevyzkousela ani jednu z vyse popisovanych laskomin. ALE…Dost casto pojidam s velikou chuti smichane PBcko v BIO kvalite(peanut butter organic) s domacim medikem od meho strejdy medare, namazu si to na jablko. Jedna basen. Take doporucuji pomazanku carobella duo organic, prodava sit TESCO. Je to pomazanka s liskovymi orisky. Ja vim, odbocila jsem, ale neda mi to se podelit alespon o dobrou zkusenost.

Medoládu jsem si pořídili s lískovými oříšky. Něco jsem snědli na lívancích, něco přidali do jogurtu a dneska jsem dělala buchty a byla lenivá dojít do sklepa pro povidla, tak je naplnila zbytkem medolády, která zbyla ve špajzce ve skleničce. Jsou špicový.

Medoládu jsem koupila v létě na Křivoklátě, klasickou ořechovou a uvažuji o tom, že ji zkusím vyrobit. Je to moc dobré namazané na chlebu.

Koupila jsem medoládu švestkovou s ořechy a jako pomazánka na chleba byla výborná.

Jelikož výrobci medolády patří mezi tátovy dobré známé, fandím jim. A podnikají i další akcičky, třeba na Hrnčířských trzích v Berouně pekli i palačinky s medoládou a to byla bašta. Tak jsme to po nich zopákli na předvánočních trzích v Lysé nad Labem a Medolád jsme prodali pomalu celé auto. A ta se zázvorem, lehce ohřátá, je na plačinkách opravdu výborná! Ale nejvíc stejně chutnala dětem… a mimochodem, na Míráku (a nejen tam) s nimi bývá ještě stánek s Levandulííí a ten je naprosto úžasný. Tak do toho Těchonice, fandím Vám!

Jsem milovník medu a Těchonickou medoládu s oříšky jsem si v létě koupila na Křivoklátě v krásným obchůdku. Uvažovala jsem původně o tom, že si nakoupím rovnou dvě-tři a jsem ráda, že sem tak neučinila. Dávala jsem si ji na chleba, oříšky jsem skoro vůbec necítila a zcukernatělý med je možná lepší než byl tento výrobek. Já osobně jsem byla zklamaná.

Těchonickou medoládu jsem dostala za sponzorování oveček pro Vaváky – doporučuji shlédnout stránku http://www.sanceprodraha.cz/o-nas a jinak je na skleničce i email, kam se dají psát dotazy, náměty a připomínky: medolada@techonice.cz tak proč nenapsat rovnou jaksi ke zdroji, že? ;-)
A jinak, u nás zatím úspěch, i když med moc nemusím…

letos v září – Křivoklát, obchůdek, nákup medolády (švestková s vlašákama), vynikající chuť, nyní chci objednat pár skleniček pro známé. Z některých reakcí, které jsem si tu stačila přečíst, jsem rozladěna a trošku negativně nahlodána. Asi i přesto zariskuju a snad potěším malým dárečkem v období vánoc. Jaké máte příchutě? Fandím Vám, D.

Medoládu jsem koupila zázvorovou a naprostá spokojenost – byla výborná! Měli jsme ji celkem dlouho (šetřili jsme si jí) a nezkvasila… Teď se právě sháním po tom, kde se dá medoláda koupit, tak jsem napsala výrobci – viz adresa, co psal cirrat.

Trochu žasnu nad těmi špatnými ohlasy tady. Já medoládu kupuji už několik let, obzvlášť ráda jako dárek. Nikdo si zatím nestěžovat na žádné kvasení. Z příchutí preferuji ty s českými kombinacemi – mákem, povidly,vlašskými a lískovými oříšky. Z těch cizích beru jen se zázvorem. (Lžička do dresinku, omáčky nebo marinády je úžasná.) Jinak je super na chleba, palačinky, lívance… Medoládě rozhodně fandím!

Co vy na to?

nepovinný, ale díky němu máte obrázek (jak?)