Léto je tu

A mám hned několik neotřesitelných důkazů. Chuť na american pale ale od Matušky. Chuť na ryzlink, bubliny i růžovky. Vůni nových brambor na ohni a „dekonstruované“ noky se šalvějí a máslem. Dvě kila prvních jahod od Loun a rendlík sladkého krému. Mňam!

Reklama

Komentáře

Pane Cuketko, ty brambory jen tak hodite na roztopeny gril nebo jak se to pripravuje? Vypada to moc lakave :-) Mam tu par novych bramburek a je mi lito je utopit v hrnci vody…

↪ 1 Zirafka: když se hodí jen tak na gril, tak se dělají zbytečně dlouho a vysuší se, proto brambory do alobalu a držet je stranou při okrajích, krásně se v alobalu udusí. pak vybalit a trochu okouřit, hotovo ;)

Matuškova California je moje nejoblíbenější letní pivo!

↪ 4 Daniela: a jaké příkoří se jim jako na grilu přihodí? ;) naopak, teplé jahody z grilu se žloutkovým krémem — nejvíc na světě ,)

↪ 3 olaf: jo, je boží, fakt§ ;) jejich IPA raketa mně moc nejela, tohle ale snese srovnání i s brewdogama. tento týden plním californií lednici po strop!

↪ 5 pan Cuketka: nevím…vyteče z nich šťáva? Připálí se? (aspoň některé z fotky vypadají trošku černě :)) Jahody je naopak nejlepší zmrazit a pojídat ve formě sorbetu

↪ 6 J.Č. / Jižní svah: a jen za 12,5 Eur ;p přinesla jej návštěva, ke grilovačce paráda. před ním šly „minuty“ :)

↪ 7 Daniela: ani jedno, gril jim pěkně zesílí chuť i sladkost, rozvoní je. musí se na to rychle (ať se nerozvaří) a neďobat do nich (ať netečou a šťávu sinechají až na talíř). občasný černý flek neva – holt mají fakt vysoký obsah cukru, tak je to hned. nebojte a zkuste někdy, je to klasika ;)

Ehm, asi jsem magor, ale co je to, prosim, za rendlik? Strasne se mi libi tvar te rukojeti :D Dik

↪ 5 pan Cuketka: Matuška má ještě fajn Saison. Pivo co voní po citrónové trávě a mangu, hmmm. Ale na leto je velmi silné. Kde prosím berete lahvového Matušku? Taky bych rád plnil…

↪ 2 pan Cuketka: Mno, bylo to mnam :-) Jeste teda musime vymakat technologii, nektere bramburky se v alobalu pekne udusily, jine jenom priskrtily, tak ty jsme pak po rozkrojeni jeste na grilu primo dopekli. Misto bylinek jsme k tomu prikusovali spekacky, popijeli vino a bylo to moc fajn :-) Diky za tip. Akorat teda polovice prohlasil, ze on by dal ty brambory na gril rovnou. Baleni do alobalu prej musela vymyslet naka zenska :-D

↪ 12 Zirafka: jo, šak ono se to nepotento, když se do alobalu nedají, jen jsou krapet jiné ;) ať souboj alobalistů s bezalobalisty rozhodne.

↪ 13 pan Cuketka: souboji alobalistů s bezalobalisty…

… předchází tepelné úpravy na otevřeném žáru z dob dávno před vynálezem hliníkové fólie. Do dutého bambusu s tím. Zabalíme to do banánového listu. Ježkovy voči!! – furt ti vykukujou z tý hlíny, plácni tam eště kus jílu.

Super fotka, hlavně ta čičina :-) A nebyl by recept na ty noky? Zrovna jsem si včera přivezla od babičky kupu šalvěji a nevím co s ní, kromě čaje na přítelův kašel.

↪ 15 Pavli: ty noky jsou jen vtípek v uvozovkách — na fotkách v druhé řadě uprostřed ;) prostě brambory z ohně, rozmačkamé, zalité hrokým máslem a zasypané vykřupanou šalvějí.

největší slast. divím se, že se vykřupaná šalvěj v létě neobjevuje častěji. zbraň hromadného pochvalného mručení :)

↪ 14 jednorožec: touché! :)

Hola pane C. Ta kočkovitá šelma je tvůj nový domácí dravec či místní tulák?

Podle množství jídla to vidím na 2 – 3 osoby, ovšem podle množství nápojů… NO! Těžko říct. Ovšem jinak klobouček poklonka, chuť jsem dostal velikou! Moc dobře vím, proč by další pronájem měl být s přístupem do zahrady vnitrobloku a sousedy, co fandí sociálním síťkám v domě…

Pane Cuketko, tohlenco mi nedělejte! Co si já pak mám počít s chutí na českým (potažmo moravským) raně letním žárem vysluněné jahůdky, když vlastní zahrádku nemám a místní jahodovou produkci nemám též kde sehnat (leda bych se někomu vloupala do zahrádky). A ještě k tomu ty šlavějové chipsy, ty miluju, ale protože mi v břiše roste malý Plaváček, musím si na zlobivou šalvěj dát nějaký čas pozor a to ji miluju ve všech podobách!
Ještěže nemám ráda kočky, jinak bych už na té fotce neshledala nic pozitivního :-)

↪ 21 Madla: a jaké jsou ještě další podoby šalvěje? Já nějak nevím, co s ní :-(

↪ 22 Pavli: No, třeba čaj na kloktání při bolestech zubů nebo aftech. Právě proto můj manžel šalvěj nemá při vaření rád. :-/ Ani jako rostlinu; když zjistil, že jsem ji přes jeho odpor letos opět vysadila, netvářil se dvakrát nadšeně…

↪ 24 Pavli: tak zkuste saltimboccu, tam se šalvěj hodí moc. Nebo jen šalvěj (případně s trochou česneku) lehce oprsknout na másle a přidat k uvařeným špagetám, to je taky moc dobré.

Já jsem kdysi zkoušela recept z knížky Vaříme s konopím, a to šalvějové mléko, údajně má pomáhat kuřákům marihuany od škrábání v krku, ale rozhodně je to dobré i při nachlazení a nebo i jen tak na pití (teplé i vychlazené). Je to jednoduché: svaří se (nebo hodně zahřeje) mlíko se šalvějí a osladí medem.

↪ 23 aida: můj manžel šalvěj nemá při vaření rád.

Není sám. Angličani dělají sage and onion stuffing, nádivku ke kuřeti, krůtě a nebo do vepřové rolády. Nic pro mne. Někdy šalvějí znehodnotí jejich sausages.

Jejich tradiční sosísky dovedou být lahodné a právem patří k tomu, po čem se Angličanům v cizině obvykle stýská. V posledních letech se rozmohl nešvar cpát do nich všemožné přísady: sýr, pórek, papričky. Vrchol jsem viděl minulý týden: klobásky s rebarborou!

↪ 22 Pavli: Můj manžel miluje kuře pečené s citrónem, šalvějí a česnekem – nasekám několik listů šalvěje (nebo případně tak 2–3 lžičky sušené šalvěje), 2–4 stroužky česneku a nakrájím dužinu ze 2 středních citrónů, všechno to smíchám a nacpu to všecko chlazenému osolenému kuřeti pod kůži (na prsou, zádech, stehnech, křídlech, prostě tam, kam až to jde) a nakonec kuře podlívám vodou a upeču, jde přidat i kousek másla. My ho pak jíme zásadně s rýží.
Jej, dala bych si, ale ze stejných důvodů jako Madla můžu jistou dobu na šalvěj zapomenout.

Pane Cuketko, to je krása, krásné fotografie a hmmm … Laurent Perrier … mňam, jak se mi po té Francii stýská! Moje jahody jsou teprve ve fázi zelených lístků, tak snad také časem vyzkouším.

↪ 22 Pavli: Šalvěj přidávám normálně nasekanou k marinádě na maso, maso osolím, opepřím, ošalvějuji :-) a nechám uležet. Hodí sek vepřovému i k drůbeži, výborné je vrazit i i třeba k zelenině nebo bramborům, které se pak dají péct do trouby.
Tady přidávám i pár zajímavých odkazů na netradiční kulinární využití šalvěje (je to teda ve slovenštině, ale ten blog je opravdu úžasný):
ttp://dulce-de-leche-blog.blogspot.com/search?q=šalvia
http://dulce-de-leche-blog.blogspot.com/…esalvie.html

↪ 32 Papaja: Jojo, můžu doporučit, vyráběla jsem loni meduňkový i mátový a oba byly (a ještě jich pár je) úžasné.

Moc děkuji za tipy, mám i dost máty, takže se o víkendu vrhnu na sirupy :-)

šalvěj – jednou jsem jedla v Itálii něco opravdu božského, přesný recept bohužel nevím, zkuste někdo zavzpomínat, jestli jste taky neměli tu čest – dva plátky šalvěje uprostřed potřené snad něčím se sardelkama, obalené v temptuře a osmažené – slast nejlepší, bylo to jako starter (s více malými zázraky)…no a pak přišel šalvějový citronový sorbet:)

Otázka z „jiného soudku“…ta úvodní fotka je ze starého spořilova?

Co vy na to?

nepovinný, ale díky němu máte obrázek (jak?)