Jsem supertaster?

Včera jsem ve schránce objevil poštu až z dalekého USA! Otevřel jsem ho a našel v něm průvodní dopis a pak takové srandovní papírky v zatavených pytlíčcích. Chcete vědět na co jsou a co jsem s nimi dělal?

V té obálce byl totiž zjednodušený supertaster test, který mi měl obratem prozradit, jestli jsem supertaster. Počkat! Supertaster? Co to proboha je? ;)

Kdo je to supertaster?

Supertaster je člověk, který je geneticky vybaven tak, že má mnohem větší množství chuťových pohárků na jazyce a že je mnohem citlivější na některé chutě, zejména pak na chuť hořkou. Vše začalo už ve 30. letech, kdy se zjistilo, že lidé jsou různě citliví na sloučeninu fenylthiokarbamid (PTC). Někteří ji vůbec necítí (25% populace, non-taster) , některým se zdá hořká (50%, taster) a některým šíleně hořká (25%, supertaster).

Všechno to pak ještě začala znovu v 80. letech zkoumat doktorka Bartoshuková, která objevila další zajímavé souvislosti ve stravovacích návycích a vnímání chuti. Později se k tomu přidal i receptor zodpovědný za vnímání PTC (nebo nověji PROP).

Testík, který jsem si objednal (4,95 USD) obsahuje dva papírky napuštěné detekční látkou PROP. Pro vyhodnocení si stačí dát papírek do pusy a počkat 10 vteřin. Pokud nic necítíte, jste non-taster. Pokud vám to přijde hořké, jste taster. A pokud nesnesitelně hořké, jste supertaster. Jak prosté!

(Samozřejmě test má jen orientační hodnotu. K tomu aby se přesně zjistilo, do které skupiny spadáte, je potřaba udělat složité vyšetření, včetně spočítání fungiformních papil ve špičce jazyka.)

Jak dopadl pan Cuketka?

Docela vtipně. Obálku jsme rozbalil ráno na cestě do města. Za chůze jsem si strčil papírek do pusy a…, bác ho! Pusa se mi sevřela hořkostí a docela slušně mě natáhlo. Takže jsem se musel otočit, dojít domů, vypláchnout si, zajíst a zapít to.

Určitě nejsem non-taster, s přehledem jsem taster a dost dobře možná jsem supertaster ;) Samozřejmě mi to nedalo a jal jsem se počítat i fungiformní papily podle tohoto návodu. Trošku jsem improvizoval a tak jsem si jazyk obarvil barvou z fixky a papilky pěkně spočítal na skeneru na dokumenty (při tom jsem určitě povraždil několik nevinných papilek :))). Podle mého odhadu bych supertaster opravdu být mohl. Počty sedí (> 30 papil v kruhu o průměru 6 mm) a hlavně ty papily jsou tam na špičce nahňácané jedna na druhé, tak jak to má vypadat.

Čím se supertasteři odlišují?

Z dosud provedených výzkumů vyplývají různé souvislosti. Některé jsou prozkoumané více, některé méně. Pro supertastery ale obvykle platí (v závorce uvádím, jak je to u mě):

  • počet fungiformních papil na špičce jazyka spočtených v 6 mm kolečku je > 30 (podle mých amatérských měření ano)
  • jsou citliví na PTC a PROP (na PROP jo a dokonce hodně)
  • vyhýbají se některým typům zeleniny – růžičková kapusta, brokolice, grepy a další (něco jo, něco ne, platí ale že hodně druhů zeleniny mám raději tepelně upravených nebo výrazně ochucených výraznou zálivkou)
  • jejich celkový příjem zeleniny je nižší (musím se soustředit, abych dal svých bezpečných denních 400 g)
  • nemají rádi alkohol (nepiju tvrdý, snesu leda v cocktailech, šíleně mě z něj zkroutí)
  • pivo se jim zdá příliš hořké (pivo jsem začal pořádně pít až ve 24 letech)
  • vyhýbají se tučným jídlům, tuk v jídle vnímají jako hmatový vjem, který jim vadí (v tom jsem přesný opak – tučná jídla zbožňuju! ;)
  • vyhýbají se ostrým jídlům (pálivá jídla toleruji, když je třeba, ale nedokážu je ocenit)
  • nemají příliš rádi sladké (jsem pravý opak, sladké miluju)
  • rozeznají umělá sladidla a jsou jim nepříjemná (ano, nesnáším jakékliv „dietní nápoje“, chuť sacharinu je odporně chemická)
  • nemají rádi kávu (kávu miluji, ale s mlékem a s cukrem, holé snesu jen bezvadně připravené espresso, to samé s čajem)
  • dávají přednost vínům s nižší aciditou a obsahem taninu (nevím, vinnné preference se u mě mění ze dne na den)
  • v dětství bývají v jídle vybíraví (jsem i teď)
  • jsou štíhlí a mají nižší BMI (odjakživa jsem byl hubeňour ;)
  • častěji jsou to holky a asiati

Je to k něčemu dobré?

Není. Jediný zásadní poznatek je, že u supertasterů byla prokázána odlišná dieta (méně potravin s prospěšnými a hořkými flavonoidy), která přispívá k zvýšené pravděpodobnosti výskytu rakoviny tlustého střeva. Na druhou stranu zase konzumují méně tučná jídla a tak jsou více chránění před onemocněními srdce a cév. Bývá mezi nimi méně alkoholiků a kuřáků (u non-tasterů zase pravý opak).

Navíc vnímání chuti (u jídla a hlavně u vína) nezávisí jen na vjemech z jazyka. Obrovskou roli hraje i retronazální čich (čichové vjemy, které putují do nosu zezadu z ústní dutiny), bez kterého bychom byli úplně nahraní! Je to tedy v podstatě úplně jedno jestli je člověk hyper nebo mega-taster. Hlavně když mu chutná :)

Tohle téma je klidně i na pět dalších článků, je to totiž docela sranda. Jak jste na tom s vnímáním chutí vy? Najdete se v těch charakteristikách supertastera? Na co jste vyloženě alergičtí? Jaké chutě bezpečně rozeznáte i v té sebenepatrnější koncentraci a jaké naopak nepoznáte vůbec? Jak vnímáte tuk a jak vnímáte cukr?

Povězte mi všechno, umírám zvědavostí!!! ;)

Reklama

Komentáře

Ohromě zajímavé. Doposud jsem slyšel o jiných papírcích co se strkaj na jazyk.
Hlavně doufám, že průvodní jevy tvé supertastertýdy nejsou přenosný na člověka. Podle toho seznamu to vypadá, že být supertasterikem nejni žádnej med :-)
Přeju ti, ať se z toho brzo ve zdraví vykřešeš.

Podle posledniho bodu je tedy docela dobre mozne, ze pan Cuketka je.. Vietnamka :)

Docela by mě překvapilo, kdyby gurmet Cuketka byl non-taster.
Já jsem asi jenom taster. Každopádně rozeznám jar ze špatně vymytých sklenic na točenou limonádu(zážitek z dětství). Jar taky pociťuji ve víně Irsai Oliver, tak doufám, že taky jenom špatně nevymyli láhve :-)

Tak jsem si skoro myslela, že mám nějaké znaky supertastera, až do chvíle, kdy jsem si přečetla, že mají být štíhlí…

Pivo & kafe nepiju. Umělé sladilo poznám na sto honů a nesnáším ho Sladké miluju. Tučným ani hořkým jídlům se nevyhýbám, stejně tak tvrdému alkoholu. :-) Ale počítání papil nebo polykání papírků podnikat nehodlám. :) Hlavně, že nám chutná.

jezisis, to si musime objednat! :) Urcite jsem supertaster! Jsem holka a nesnasim dietni napoje. Plati na mne tyto body
jejich celkový příjem zeleniny je nižší
nemají rádi alkohol
vyhýbají se ostrým jídlům
rozeznají umělá sladidla a jsou jim nepříjemná
nemají rádi kávu
dávají přednost vínům s nižší aciditou a obsahem taninu
častěji jsou to holky a asiati

Jen nevim co je to PTC a PROP.
A neplati toto:
# vyhýbají se některým typům zeleniny – růžičková kapusta, brokolice, grepy (ze zelininy neholduji jen lusteninam)
# pivo se jim zdá příliš hořké (horke je, ale to je dobre)
# vyhýbají se tučným jídlům, tuk v jídle vnímají jako hmatový vjem, který jim vadí (v nekterych naladach to plati, lepsi je mene tucne jidlo, ale zase k pivu se takovy bucek hodi skvele)
# nemají příliš rádi sladké (dtto, slakde je me prokleti)
# v dětství bývají v jídle vybíraví (to si nepamatuji, ted ale spis nejsem)
# jsou štíhlí a mají nižší BMI (kdepak!)

Pivo jsem začal pít okolo dvaceti let a dodnes raději piju sladčí piva, hořký Gambrinus mi moc nejede, alkohol můžu jakýkoliv, sladké zbožňuji a umělá sladidla nenávidím. Jsem hubený a v dětství jem byl vybíravý, dnes už tolik ne. Kapustu a grep i brokolici jím, kávu jen výjmečně a když tak hodně sladkou a tučná jídla snesu taky.

Koukala jsem na videa, co jsou na tom webu a podle toho co jsi popsal, Cuketko, jsi urcite supertaster :)
Az test udelame, tak dam zparvu jak jsme dopadli. Podku si tedy vzpomeneme. Pocitam ze muj muz bude non-tester a ja tester. Prece jen moc vybirava nejsem.

Bóže, už vim, co budeme dělat 18.ledna : ) ale skenovat jazyk se mi nechce! Jsem supertaster?

Tak to asi budu minimálně taster. 3/4 bodů na mě sedí… A ted momentík, jdu olizovat skener a počítat :)

Otevřel si strašně nebezpečný téma. Co bude dál? Tasterová segregace? Útisk supertasterů od nontasterské většiny za tichého přihlížení tasterů? Jakoby nás historie a Xmeni dostatečně nepoučili :-)

Tak nevím co bych mohl být ja, hořké mi vadí, ale pivo piju, tučné zase můžu, vychrtlý jsem dost a umelá sladidla poznám hned, ty levné limonády se často nedají pít. Vybíravý určitě nejsem, zeleninu mám rád, kávu nepiju, ale čaj zase jo, no asi jsem taster, to neco mezi, jako vetsina lidi na teto planete ;-)

zajimavy..me osobne nejvic rozsekalo pocitani fungiformnich papil..))ve skole jsme to odmitali delat a cuccini to cini dobrovolne..)je zajimave srovnani co tasteri ano a non tasteri ne..jako umela sladidla a podobne..uz vim proc plivu lehkou colu..)ale abych se s vami podelila o svou radost..ja jsem dneska odsouzena byt super ultrataster protoze jdu k sedlakovi do Maze…taak se tesim..krasny den

Bylo by zajímavé zjistit, jakým způsobem souvisí testerský ranking s krevní skupinou. To, co nám chutná, je totiž asi částečně ovlivněno tím, co bychom měli jíst a lidé různých krevních skupin (tím, že se vyvinuly v různém prostředí), mají různé chutě a různé dietní nároky. Co myslíš?

eh teď jsem si smazal celých 15 reakcí, tak píšu znovu, já superblb :)

matesola:

tak jsem si říkal jestli mě při rozbalování nerozstřílí komorous zpoza sousedovic jedle a von nic :) vykřesat se z toho vykřešu /teda pokud vůbec jsem)… ono těch chuťových buňek s věkem ubývá, to samé s nosem…

…v osmdesáti tak stejně všichni skončíme jako non-tasteři :)))

rushid:

taky jsem se tomu zasmál… pro nělochy platí 35% u žen a jen 15% u mužů…docela by mě zajímalo jestli to není v rozporu s tamní oblibou pálivých jídel – např. v indické kuchyni :))

banter:

non-tastere jsme taky nečekal :) ten jaz z moracských vín občas cítím taky, třeba je to nějaký opatentovaný terroir efect :))

ne vážně – gurmán a non-taster úplně klidně! :) on prý sice nepozná odstředěné mléko od plnotučného, ale zase j oplechovaný protii páliví kuchnyi, takže tam se jí může věnovat na plno (jazyk ho nepálí, retronazálně stále vnímá další chutě) :) nejlepší je být asi taster, ti mají od všecho kousek :)))

Orange & J.Č.:

ta hmotnost a BMI není zas až tak důležité, je to až druhotný následek suptast. „diety“ :) ejdůležitější je jak vímají hořské chutě a kolik mají těch nebohých papilek :)

Milan Kryl:

přesně tak, hlavně když nám chutná. tady jde vidět ta amíkovatos, jak oni jsou schopni každé blbině dát zavádějíicí název a pak už se to jenom veze :))) jediný praktický efekt tomá ten, že si suptasteři maj dávat bacha na to kolik papaj zeleniny…

kulida:

sranda, že jo? :) no jestli máte paypal, dá se to objednat jednoduše, do týdne jsem to měl doma! PTC a PROP (propylthiouracil ) by vám snad mohl poradit nějaký chemik, ale pozor pozor s domácím experimetnováním. koncentrace pro testování pomocí roztku se ale dají dohledat :)

Michal:

tak to vypadáte na tastera az hypertastera :)) alespoň jsme se tady napříč spektrem shodli, že nemáme rádi ta uměla sladidla… je to humáč! :)

Sklenička:

na 18. je pro tebe už jeden papírek zarezervován, tak uvidíš sám :)) docela se těším, je to sranda :)) doufám, že nás nebude všech deset dávit u umyvadla :)))

Hynek Zatloukal:

:))) ten skenr doporučuji nastavit alespoň na 600 dpi a hlavně natrénovat nehybnost. když se přitlačí moc, tak se ty papily rozplácnou a blbě se počítaj…úplně pěkný placatý obrázek se mi ale nepodařilo, vždy jen takový úsek. a POZOR! papily jsou hlavně na úplně špičce jazyka, směrem k dorsu mizí, ale vidět to je krásně, jsou to takové bochánky :) (a nzapomeňte si skennout i měřítko – 6mm kolečko ať to můžete spočítat přesně)

matesola:

viz odpověď pro Milana Kryla :) četl jsem o nějaké profláklejší winekritičce, která se nechala podorbně vyšetřit a má papír na to že je supertaster, tak to u sebe na webu zveřejnila a dostala docela slušné kapky od konkurence i od jiných… jakože si nějak geneticky mastí své super-ego nebo co :) něfim něfim :)

ale tak co, alespoň je sranda :) a to je to hlavní..

Človíček:

:)) jj, a to je mylsím úplně nejlepší varianta… svět jídla je na to smontovanej :)

tereza:

no jo, to už vám pak nedá :) ten papírek nedává jistotu, v podstatě přesně odhalí jen non-tastery, taster a supert. to už je relativní podle škály. takže na ty papilky jsem se vrhnul , jako na rozhodčího :)

fotbalistu mi pozdravujte :) zrovna ten bude podle mě nontaster, protože má ty jidla tak silný a powerful, že by to každého zabilo, hlavně ty superkoncetrované omáčky!!! napište, jak se vedlo, zatím většina lidí láteří…

Ondra:

něco na tom může být, ale nevím. chtělo by to proklikat všechny ty studie okolo, jestli to někdo zkoušel dávat k sobě. na výživu podle krevních skupin nevěřím, zatím mě nikdo nepřesvědčil… pro mě je to něco jako nutriční astrologie :) pokud vím tak k té teorii podle D'Adama neproběhly kilnické studie a spostu věcí si ve své první knize prostě vycucal z prstu…

Já nevím, jak mám ty papilky přesně počítat, poraďte… na mně nejvíc sedí nechuť k hořkému, třeba pivu i hořkému kafe, pak umělá sladidla, ale sladké naopak miluju :-)

Panebože, Cuketko..Tvoje minulost se prostě nezapře.. a to jsem si sem přišla odpočinout od učení..:)) A propo, pokud budes zvědav, co jsem objevila včera ve své troubě a jak to vypadalo, ráda Ti to barvitě vylíčím :))

Orange:

přesný návod je tady:
http://faculty.uca.edu/…04/taste.pdf

zjednodušeně – nabarvit špišku jazyka modrým potravinářským barvivem a potom pod lupou spočítat počet papilek skrze ďouru v papíře o průměru 6mm (takovou dírku dělá většina děrovačů na papír)

Ewa:

:)) no jóóó… schválně by mě zajímalo, kdo z výživářů/pato/fyziologů/ se tím v česku zabývá :)

btw, co jsi proboha objevila včera ve s vé troubě??? jefea goldbluma zmutovaného v mouchu???? :)))

no..nevím, jestli se to dá prozradit veřejně..tak já Ti radši pošlu smsku.. :))

Když o tom přemýšlím, tak správný gurmán musí mít na správném místě všech pět základních smyslů :-) Ohodnotit jídlo pohledem, přivonět, uchopit důstojně příbor a ochutnat. Počet fungiformních papil a přímá účast vnímavých receptorů je nezbytná, ale ze všeho nejpotřebnější je dobrý vztah k jídlu. Tak ať nám chutná :-) Bez dobrého jídla by byla cesta životem smutná.

Ad Ondra: o vztahu diety a krevních skupin jsem našel doma knihu, zřejmě zdrojovou, překlad z američtiny – ale je tak tupě dryjáčnická, že jsem tu teorii zavrhl už po první kapitole. Moje žena na tom ulítává, ale podle všeho je to (super)pitomost. Mohu dodat podrobnosti i knihu, ale číst jen na vlastní nebezpečí!

Cuketka: Pokud se osmnáctého bude konat nějaké setkání foodblogerů spojené s testováním chuti, navrhuju, aby testovaní oblízli víc papírků, aniž by věděli, který je tester a který „placebo“. Však to známe už od dob „císařových nových šatů“: kdo je nevidí, je buď hloupý nebo není hoden svého úřadu…

Hm, tak že bych byl nakonec Supertaster? Až na to že nejsem šikmooká holka, to na mě perfektně sedne. Nesnáším HOňKÉ a SLANÉ věci. Jsem tak citlivý na sůl, že nemůžu vůbec solit (tedy kromě syrového masa). Navíc mám docela dobrý čich, dokážu vyčmuchat to, co ostatní vůbec necítí (neptejte se mě, co si myslím o aromatických sýrech :-) ).

Nevíte někdo o marocké restauraci v Praze? Ať hledám jak hledám, nic nenacházím…:-)

Marocká restaurace t.č. v Praze není, jediná trochu blízká je na rohu Myslíkovy a nábřeží, jmenuje se Medina, jestli tam je…

Pane Cé: vy jste se zase vyblbnul, že?? Škoda, že jste se nenechal natočit kamerou, jak jste si skenoval papily. Připomíná to některé báječné pitomosti z Youtube, snad se neurazíte.

Já se zase dočetla, že jsem zhmotnělý anděl, neb mám velkou soucitnost s ostatními, a jako anděl vůbec nepotřebuju jíst, a tak vše ukládám do rozkošných polštářků…tedy toto je jeden ze znaků andělů, že mohou mít nějaké kilo plus.

Znala jsem člověka, který byl jedním z nejplacenějších ochutnávačů světa, objednávaly si ho firmy jako Nestlé. Neměl to ten pán lehké, protože v každé restauraci zuřil. Zalejzala jsem pod stůl pokaždé, když chytil za šosy číšníka a křičel, že ten ocet si má vypít sám (bylo to bílé víno z Moravy), a nebo že je zloděj, že mu nalil falešný koňak. U všeho odhalil složení čichem…

Milčák: souhlasím, nemělo se vůbec prozrazovat jak to funguje, jediný kdo to vědět nebude, je můj muž :-))
Ten si to tu totiž česky nepřečte ;-)

DolceVita:

přesně tak, v tomto duchu jsem to také chtěl ukončit. je to jen taková blbinka na dlouhé zimní večery… :)))

Prosím radu…:

pokud vím, tak papírově se jako marocká prezentuje jedině Dahab. přítomní znalci ale tvrdí, že se jedná o nanejvýš nepovedenou imitaci…, viz Vimaana :)

Vimaana1:

jojo, tošku jsem si poblbnul a natočit se to asi mělo, byla by to fest prtel :)))

s tím andělěm jste mě dostala, jedna z nejlepších definic, co jsm slyšel!!! do polštářků, že prej :))

s tím nosíkem už jsme na stopě, SUPERSNIFFER TEST jsem ale zatím nesehnal… :D (snad jen udělat krutou poznávačku – http://www.nezduvin.com/ ale tam je to taky hodně o cvičení ňuchací paměti)

Major Milčák:

správný postřeh!!!! už jsem na to myslel, jednojitě slepá kontrola bude, nebojte ;) aneb aby nikdo netušil, kdy se má začít šklebit :)))

já se pokusím sehnat PROP k propracovanějšímu použití – PROP se rozředí po malých krůčcích koncentrací a srovnává se s kontrolním vzorkem (obyčejná voda), testovaný subjekt musí správně učit co je více hořké. jede se sestupně podle koncentrace do bodu kdy se poprvé splete.

Bali:

kdo si chce testík udělat, chce se o sobě něco dozvědět. když si bude vymýšlet nic se nedozví! :))) já osobně bych strašně rád už konečně zachytil nějakého non-tastera, zatím jsem dal ochutnat třem lidem s výsledkem – 1 x supertaster a 2 x taster…

Tak zase po delší době tady, pročítám, válím se smíchy, zaplaťpánbůh že všem cuketkofilům nechybí vtip, když už ne všichni máme ty správné (nesprávné?!) buňky a nemůžu než souhlasit se svým dobrým mužem, jenž za podobných okolností tvrdí: Vidíš?!Já ti furt říkám,že ti amíci prostě už roupama nevědí coby…

Sklenička: Nevím, jestli výraz pitomost je hřebík na hlavičku, ale asi máš pravdu, že v dnešním meltingpotovém rozmělnění ras je už možná trochu pozdě. Každopádně eskymák veganem je nesmysl, v arabském světě se vepřová nejí atd. Navíc je prokázáno, že krevní skupiny se šíří z původních ohnisek do světa odstředivě a jejich vznik byl asi zapříčiněn specifiky lokálních podmínek, kam patří i stravovací možnosti. Tím se asi vyvinuly dispozice k lepšímu zpracovávání určitých typů potravin.
Ad literatura: nevím, jakou knihu máš na mysli, ale docela mne zaujal Petr Fořt: Co jíme a pijeme (Olympia, 2003)
Když ne Tobě, doporučuji paní Skleničkové.

Butterfly:

když se to vezme, je to čistě medicínská věc, které se (nejen) paní Dr. Bartošuková věnuje už skoro třicet let.pak příjdou fůblogeři a jiní haueři a začnou si z toho dělat prtel, haló a zbytek už znáte :)

Butterfly: dá méně práce pokládat na skenner jazyk než co jiného,jak je v moderních krajích zvykem…:-))

Ondra: strava nebo dieta podle krevních skupin se dá sehnat, je to zajímavé, na řadu lidí to sedí dokonale, o jiných mám pochybnosti, stejně jako u stravy dle 5 elementů. Ale je fakt, že někomu sedne maso, jinému výpěstky, a na to definice lovce a zemědělce dost pasuje.

p.C.: toto vlákno dobrovoulně opouštím, protože jste mě ulovil na ty chlebíčky!!

Přeci ty nádherný chlebíčky!!! Hledala jsem na mapě Kladenskou, ale je to z ruky. Uzeninový ikebany jsou boží, ale miluju vajíčkový, hlavně když to všude padá, ňam ňam!!

Tak jsem sice holka, ale ne asiat.
Vždycky jsem byla oplácaná.
V jídle vybíravá jsem, ale když je nejhůř, tak krom smažáku pozřu všechno.
občas mám sladký zoubek(třeba na čokoládu), ovšem preferuju slané, kyselé, ostré.
tučné mi někde vadí, někde ne(zmiňovaná kombinace bůček + pivo nemá chybu).
Pivo mám ráda a moc!
Vína raději sušší, ale zase takové slámové víno nebo výběr z bobulí…hm…
Kávu jen občas a musí v ní být hodně mléka.
Na dietní colu jsem si celkem zvykla, doplňuju tak občas kofein, když kávu nepiju, ale jinak umělá sladidla nemám moc v lásce a v jídle či pití je poznám.
Co se týče alkoholu, zastávám názor, že v malých dávkách neškodí v jakémkoliv množství! :))))
Ač masožravka,miluju ovoce i zeleninu.
PTC a PROP- za rvé nevím co to je a za druhé mne to uráží! :))))
Dnes když mi kolega dělal zvětšovačku neboli zvětšovací laryngoskopii, chtěla jsem po něm aťmi spočítá papilly, když tak hezky plazím. Ale ono to moc nešlo, anžto mám takovou hezkou tracheolaryngitidu s pharyngitidou, které mi pomalu ale jistě přecházejí do bronchitidy a tak ten jazyk vypadal úplně jinak, než by měl. Ale papill prý mám dost. :))))))
Tak nevím…supertaster asi nebudu…hm…

To raz jeden American povedal druhemu:
Stav sa so mnou o hocico, ze poslem chlapikovi do Ciech balik tehotenskych testov, ten ich vsetky pozuje a potom si pomaluje fixkou jazyk.
Ten druhy mu hovori, well to skor nasnezi v pekle.
No a vcera bolo v spravach, ze v pekle snezilo,.

Vimaana1: nojo, vajíčkový chlebíčky, už jsme tu o nich spolu my dvě básnily, žejo? Přidávám další mňam!

Když jsem prvně četla nadpis toho příspěvku, lekla jsem se nejprve, že se pan C. rozhodl stát Superstar. Ale pak jsem si to přeslabikovala na supertaster. Ghííííí. A to nésu dyslektik.

a Pivli, co takhle andělský test?

Upravila bych definici ve smyslu toho, že pro dobrý požitek z papání jsou předpokladem početné a vyvinuté papily. Je to vlastně velký dar, i když to leze do peněz, ale řekla bych, že třeba záliba v lyžování přijde dráž…:-)) Nemluvě o tom, kdo má rád obojí!!

Sim – :)))) Už mi to od včerejška chodí do spamu. Buy our special Tongue Papilar Enlargement for just 10,–$… Order now, and got one blue fixka for free.

Na andělský test jsem úplně zabudla! To je geniální!
Okolí mi občas říká, že to s tou empatií už přeháním a je mi jasné čím to čím!
Roztomilé polštářky, soucit a empatie…Jen ty zázraky mi ještě nejdou. jak jste na tom Vy? :))))

pivli:

s.star nééé, jen to néee :) to radši sním na posezení dvacet hermelínových!!!

Sim & matesola:

srandu si dělejte, bando jedna :))) enlarge your PAPULA by vám mělo chodit do inboxa!!! :))))

(jinak už jsem docela blízko vlastnímu zdroji PROPu, takže můžu rozjet výrobu supertaster testů pro česko ve velkém, omlouvám se matesolovi, že mi ten jedno reklamní sdělení uniklo předem)

:))))
Takže až nám začnou chodit pacienti s modrým jazykem, vím odkud vítr fouká, jo?

Cuketko! tys sice napsal, ze test stoji pouhych necelych 5 dolaru, ale zamlcel jsi postovne 6 dolaru. Z toho duvodu jsme objednali testy rovnou tri a prebytecne dva prodame :)

kulida:

jj, jen doplním. na jedne test přidávají dva papírky :) alternativou je sehnat si PROP vlastní – používá se při léčbě štítné žlázy (PROPYCIL)

Ach, tak to je Propycil? To jsem netušila, lekla jsem se té zkratky. Hm, že bych se vrhla na některého našeho pacoše, aby mi okamžitě vydal pár tabletek. Máme dnes thyreologickou ambulanci…Když tam jdou poprvé, propycil někteří ještě berou. Podruhé už jsou po operaci a to už ho zobat nemusej. :))))

hlasim, ze nam dnes dosel test. Bohuzel nepochopili objednavku, takze nam misto tri, ktere jsme zaplatili, poslali jen jeden.
To jsem zvedava co nam na to reknou.

pivli:

jj, no jestli jste u zdroje, víte co máte dělat :)

kulida:

oops, moje byla bez potíží, to je škoda :(

máte ale už nějaký výsledek??? schálně potom napište jak to dopadlo :)

(já už konečně nachytal jednoho nontastera nebo spíše velice hraničního tastera, který necítil skoro nic)

Ptáte se, k čemu je to dobré – no konečně vím, proč nepiju pivo, tvrdý alkohol a kávu, sladidla poznám nejen v nápojích, ale i v jídle – schválně kdo z vás ví, kam všude je cpou, na sladké mě neužije, grepy a růžičkovou kapustu nemůžu, vína piju jen sladká, za ostré považuju i jídlo, které se ostatním zdá normální a nejím ho, s výjimkou česneku, ten můžu, tučným jídlům moc neholduji, jsem celkem štíhlá a v dětství si se mnou rodiče užili s tím, co všechno jsem odmítala jíst. Prostě se člověk víc pochopí a přestane se snažit se změnit – třeba se už nebudu snažit naučit jíst růžičkovou kapustu a pít pivo. A myslím, že si ani nemusím objednávat ten test, je mi jasné, jak by to dopadlo – že bych se té příšerně hořké chuti dlouhou dobu marně snažila zbavit. :-)

tak nám vyšlo, že jsme nejspíš oba testeři. Papírek byl hořký, ale ne tak, ze by se nám z toho dělalo blivno, to zas ne. Mě připadal výrazně hořký, určitě víc nez manželovi, ten tvrdil, že je to jako pivo, já tvrdila, že je to jako čekanka.

Ještě máme doma další tři testy, protože firma se omluvila a místo dvou chybějících nám poslala jako omluvu tři.
Pokud by měl někdo zájem, tak jsem na emailu.

No tohle si nemůžu nechat ujít. ;-)

  • papilky „by očko“ něco mezi 20 – 30 (dost jich, ale ne jedna na druhé jako na obrázku supertastera).
  • PTC a PROP jsem netestoval
  • růžičkovou kapustu nesnáším, je mi z ní nablití (zajímavé, že v syrovém stavu tohle necítím, chutná trochu štiplavě), brokolici taky moc ne, grepy miluju (i když mi trochu křiví hubu)
  • nejtvrdší alkoholovou zkušeností je 70 % absint, který jsem prozíravě testoval v množství jen půl panáku (dalo se to přežít)
  • pivo moc nepiji, hořké se mi zdá dost, jenže prostě mě neodradí ani hubu křivící hořkost, viz grepy
  • na tučná jídla moc nejsem
  • ostrou chuť taky celkem snesu, nevyžívám se v ní
  • sladké jak kdy
  • umělá sladidla poznám docela spolehlivě a nesnáším je
  • kávu piji málokdy, dávám přednost jemnější arabice, nevím, jestli moje neschnost pít neslazenou kávu ze školního automatu souvisí s mým chuťovým profilem, nebo je prostě tak hnusné (šíleně svíravá chuť), jinak jsem čajomil a mám rád kvalitní vysokokakaové čokolády (víceméně mi nedělá problém ani čisté kakao)
  • ve víně se opravdu nevyznám, měl jsem ho párkrát v životě
  • vybíravost je moje
  • můj BMI se pohybuje asi na 19,5
  • holka nejsem, asiat také ne

Tak a teď suďte! :-)

juj, to mi to nějak rozházelo, nu což, aspoň mám pořádně dlohý komentář :-D

Doufám Cuketko,že tam máte nějaké akcie a že to nemá pod palcem ten Bin Aladin,
nebo aj mi sme obdrželi obálku z Newyjorku a cuckali papírky a to nejsme zdaleka jediní ochutnavači ,1×skoro nijakýh,1×hořkýh a 2× hnusně hořký

kulida:

no vida! :) jsem rád, že to dopadlo k vaší spokojenosti a že se nějak omluvili…

čp.69.:

akcie tam nemám, ale možná bych to měl zvážit :)

Zvedavost je me druhe jmeno, takze prouzky jsem samozrejme ihned zakoupila. Nezblila jsem se jen silou vule.. Takze vypadam na supertastera, nicmene grep do sebe nasoukam alespon jeden denne, kafe piju horky, zeleninou se futruju porad. Pravda, tucny nepapam, sladky taky nemusim. Nicmene ten vzrusujici pocit z testovani za tech par kacek stoji :-)

terrynka:

že jo? vzrušení je to hlavní! teď jsem si vymyslel zase něo podobného, snad se to doklepe i do článku… :)

Ty jo, tak zde by mohl být pes zakopaný, proč mi nechutná žádný barevný alkohol typu whisky, brandy, koňaky … poté, co mi nechutnala ani 20 let stará Pliska z Bulharska, mně má manžel za alkoholového barbara.

Hm, tak jsem dnes okoštovala testovací papírek, přišel mi poštou od pana C.
A nevím, nevím…bylo to trochu hořké, ale pak kyselé!!! Tak nevím, co jsem. Chichi.:-)

Nevíte co jste?
Jste Pivli!
Pivli, se kterou se vždy rád setkávám a vyměňuji názory na tomto a jiných blozích.
Papírky jsou pouze papírky, ač jsou už jakékoliv. Hořké, kyselé. S číslicemi, vodotisky a vousatými portréty toho, či onoho. Zůstanou papírkami.
Na zdraví! Čírs!

65.: děkuji! Až se tu pýřím. Nápodobně.
Jen jsem byla zmatená, to kyselé tam asi nemělo být. Proto ten zmatek. :-)))
Navíc se sáček s testovacím proužkem přilepil zevnitř k obálce a na mne vypadl pouze ten s instruktáží od pana C. Dovedete si představit, jak jsem se rozmýšlela, zda ten papír (dopis) mám olíznout nebo ne? ;-)))
Trochu přeháním, hned jsem nakoukla do obálky a zjistila, jak se věci mají, ale chviličku to bylo docela komické.

já určitě nemůžu být supertaster, protože mi začíná růst břicho a opravdu hubenej jsem nikdy nebyl :)

Krásně napsáno. Já jsem si to zkoušela během studia VŠ v laboratoři a jsem opravdu supertaster. A taky superčichač. :) Je to boží trest.
Většina zeleniny za trest (brukvovitá neštěstí), olivy za trest, kafe za trest, pivo za trest… Navíc mi vadí i pálivé, nesnesu ani pepř v pepřenkách. Nemůžu ani hodně slané, takže uzeniny taky nic. Hořká čokoláda utrpení. Mléčná čokoláda dusivě sladká. Mastné jídlo mi dělá opravdu na blíťo. No co Vám budu povídat: Rohlíky, mlíko, ovoce, libové maso.
Jako dítěti mi nevěřili a pořád si ze mě utahovali. „Vona zas nejí. Není to náhodou zase hořký??“
Zdravím všechny spolutrpící. :)

Co vy na to?

nepovinný, ale díky němu máte obrázek (jak?)