Ve varu — dal bych si kafe

Déšť nás ve Varech přimačkává do sedadel a pomyslně tak zkracuje intervaly mezi koukáním na filmy a doplňováním paliva venku. Ukrutně rád bych si tady dal dobrou kávu, ale zatím tuším spíše kavárenské peklo všude okolo. I tak mám ale pro vás tři nové zážitky!

Nebudu říkat tipy, protože ani z jednoho nemám žádnou extra radost, ale snad poslouží.

Tandoor

Dnes jsme na oběd vyzkoušeli indickou restauraci (ve dvoře z ulice I.P. Pavlova), která se na festival po organizační stránce připravila zcela rutinérsky. Přes oběd nabízí pouze pět jednoduchých jídel za ceny lehce přes stovku a všechno svoje úsilí směřují k plynulému a bleskovému servisu (jídlo jsme měli na stole snad do pěti minut).

Pravověrní fandové indické kuchyně budou v Tandooru nejspíš brblat, protože kuchyně (alespoň v průběhu festivalu) prošla silnou „hotovkizací“ s českými vlivy. V době naší návštěvy nepekli žádné placky a docela razantně utínali jakoukoliv poptávku za hranicí festivalového menu. Za běžných okolností bych vás tam neposílal, v průběhu festivalu může ale Tandoor jako rychlé bistro posloužit beze ztráty kytičky.

Už jsem měl cestu i okolo svérázného Punjabi Pizza. Po včerejší hardcore vložce na to ale zatím nemám dost odvahy.

Magic Mirrors

Tuhle festivalovou atrakci (a.k.a. „secesní sametový prostor“) najdete kousek stranou na nábřeží Jana Palacha. Kuchyni cateringového kabaretu tu má na starosti Filip Sajler z Kluků v akci. Sám o sobě je to poměrně odvážný koncept, protože rozjet tak velkou restauraci s obsluhou téměř na zelené louce a za pár dní určitě není legrace.

My jsme to pocítili hlavně na zmateném servisu, kdy jsem se zasekávali téměř na všech stupních návštěvy počínaje elementárním uvítáním a uvedením ke stolu. Přes dvacet minut k aperitivu prostě nepovažuji za dobré skóre. Obzvlášť, když na baru pozorujete hned několik paralyzovaných číšníků ve stádiu srny ve světlometech a vedle toho hosty, kteří se buď otáčejí ve dveřích nebo se usazují sami. Dalo by se v tom šťourat víc, ale třeba se jim tu nervozitu a nesehranost podaří do konce festivalu setřást.

V Mirrors jsem mimo jiné ochutnal poctivý hovězí vývar s knedlíčky (teplé mňam) a taky telecí řízek. Na můj vkus měl lehce anemický trojobal a o kus víc vysušené maso, než bych si přál. Vyvažoval to povedený bramborový salát v lehkém vídeňském stylu (bez kupy majonézy). Risknul jsem i čokoládové profiterolky s krémem. Určitě by obstály někde při rautu na míse, jako plnohodnotný dezert na konci jídla ale ne.

Vzhledem k cenám (hlavní jídla přes 300 Kč) mělo jídlo asi hodně podržet prostředí a jméno šéfkuchaře. Na mě to ale hlavně kvůli kiksům v servisu a cigaretovému kouře okolo moc nezafungovalo. Třeba budete mít větší štěstí. Šéfkuchař Sajler se evidentně snaží a v průběhu jídla obchází i non-VIP stoly. Budu moc rád, když se podělíte o své zážitky.

Sladký život

Dnes jsem konečně nabral pár vzorků ze sladkého krámku na rohu Moskevské a Dr. Bechera, kde najdete pralinky a čokoládové výrobky na váhu. I když z belgické čokolády, tak přeci jen spíše blíž českému standardu. Přesto jsem s chutí zchroustal čokoládu se surovými kakaovými boby z jejich vlastní výroby. Ostatní věci mi přišly chuťově nevyvážené nebo přeslazené. Kdo by ale ve Varech hledal pařížského chocolatiera, že jo… ;)

Už třetí den marně hledám dobrou kávu. Zatím nejblíž je pohodový bar v Aeroportu (na titulce), kde se dá s přimhouřeným očkem lupnout po espressu. S technikou přípravy trochu bojují, ale alespoň mají jako základ čerstvou kávu z malé pražské pražírny Coffee Source. Lepší jsem zatím nenašel.

Reklama

Komentáře

S kávou jsou Vary dost na štíru, naprosto znechucený jsem odešel z kavárny Kolonáda, kde jsem si dopřál cappuccino con „panna“ (ve spreji z rostlinného tuku). Když jsem se zeptal obsluhy na šlehačku, bylo mi řečeno, že je ve spreji proto, že jinak by to tu opravdu nestíhali připravovat. Nevím, co na podávání „poctivé“ šlehačky může trvat déle? Snad jen čas, který obsluha stráví doplňováním stroje, což v překladu znamená nalít ji tam…

Zajimalo by me jestli jste zasel do cafe Jadran naproti Sldkymu zivotu? Psal jsem vam o teto kavarne na twitteru ale nedockal jsem se odpovedi. Byl uz jste tam? A kdyz ano, jaky mate nazor?…

Já jsme Café Jadran zkoušel, ale bída nad bídu. Pánové, že bychom z té Prahy byli tak rozmlasaní? Já si dneska že zoufalství dal kávu v suší baru. Mrtvou rybu bych snad polykal snáze… Kdyby někdo měl tip, sem s ním. Jsem ve Varech celou dobu a bez kvalitní kávy asi leknu.

↪ 4 Jan Matěj Lichnovský: Že by zrovna Praha nějak vyčnívala to učitě né je to taky bída dobrý kafe těžko pohledat…

↪ 4 Jan Matěj Lichnovský: jeden tip mám a to restaurant La Strada v Jalstské ulici, káva je Illy a dezerty super a hlavně, tam ten čas mají :) zkuste zítra

↪ 5 Kuba: Kubo, a byls v MamaCoffee? Jejich káva je excelentní i ve srovnání s trhy na západ od hranic. PS: Nejsem zaměstnanec společnosti MamaCoffee :)

↪ 7 Jan Matěj Lichnovský: Rozhodně se v Praze najdou místa s dobrou kávou ale na metropoli jich je pekelně málo…

↪ 6 TomKypta: Hlavně nepsat nic negativního o la strada protože zřejmě je to ostrůvek gurmánství ve varech:))

Dobrou kávu dělají v kafe baf v Intesparu,mají tam baristu,který to opravdu umí.

↪ 7 Jan Matěj Lichnovský: Mama coffe nemají špatná zrnka, bohužel jim je úplně jedno, že v jejich vlastních kavárnách jejich vlastní personál jejich vlastní kávu většinou naprosto zničí špatnou přípravou. A majitel pražírny na to často osobně kouká a je mu to jedno. V Praze jsou i podstatně lepší kavárny. Ale mám zprávy, že v některých menších Mama coffee kavárnách snad konečně začínají se školeními baristů, tak třeba se to tam také pohne kupředu, rozhodně by to byla dobrá zpráva.

Jestli mě paměť neklame a podnik pořád funguje, tak dobré kafe, zákusky a luxusní čokoláda (ve které stála lžička) je ve „skleníku“ – čili kavárně v bývalém OD Perla naproti lehce nad poštou na Masarykově ul. K zakousnutí se pak hodily čerstvé oplatky, které vyráběli téměř tamtéž (okénko do ulice). Mňam ;).

Sice máte pravdu, že ve Varech je to s kavárnama bída, ale co karlovarské kavárenské klasiky?
Ne jenom ve Varech, minimálně v Karlovarském kraji, je nelepší kavárna Elephnat. Na Staré louce přímo naproti divadlu přes řeku. Opravdu luxusní, příjemná kavárna se skvělou příjemnou obsluhou a dlouholetou historií. A o kávě ani nemluvě, ta je výborná.
Levnější a o něco malinko horší je Oplatkárna, ale tam už jsem kávu hodně dlouho neměl, tak teď nevím, jak je na tom.
No a pak Ovo bar, 50 metrů od oplatkárny. Taky dobrá kavárnička.

Zkuste čajovnu 1000 a 1 noc, je to kousek od termalu…kafe tam delaj taky

↪ 12 Hans_z_: Elephant je podle mych info nejstarsi karlovarska kavarna a drive vyhlasena cukrarna spojena s hotelem. Pred rokem jsem dostala navstevu s prenocovanim jako darek, protoze mam rada kavu i Vary. Kavarnu hodnotim jako naprosto tragickou turistickou saskarnu, s cenami mimo realitu, s obsluhou, ktera vas necha 20 min cekat a kavou, kterou bych tak radeji ani nenazyvala. Takze za me absolutni ne a varovani do Varu.

↪ 10 Kytka: Naprosto stejná zkušenost – káva na doma výborná, ale např. v Café technika je jako na houpačce a to jak chuťově, tak esteticky. O servisu ani nemluvě (ale pořád je to český nadprůměr)

↪ 14 Anonymní: Bohužel musím souhlasit a naopak nesouhlasit s Hans z – u kavárny Elephant po roce 1989 můžete dětem vysvětlovat nepřímou úměru: čím jsou ceny vyšší, tím je kvalita nižší. Ano, turistická šaškárna a leckdy musíte cinkat ojry nebo americkými rupiemi, aby si vás laskavě povšimli a obsloužili.

Sice to není směroplatný, ale jako nějaký nástřel je třeba toto: http://www.sedmicka.cz/…-vary/clanek?… tedy pochopitelně kromě další zmínky v jiném článku pana C. http://www.cuketka.cz/?…

tak ja se musim podelit o vcerejsi zkusenost z Tandooru, protoze me otravila skoro na cely den. tak odporne kureci kari (manzel mel jen o trochu lepsi hovezi kormu) bych cekala maximalne v zavodni jidelne. vodova omacka, ktera chutnala jako instatni bujon s trochou kari. meli jsme i polevku z cervene cocky a take velmi slaba.
tohle mi pripadalo jako velka drzost, zejmena kdyz vam ho serviruje Ind. placky jako priloha nehorozi, ale to uz pan Cuketka zminil. jidlo nam opravdu donesli rychle, ovsem pivo az kdyz jsme meli polovinu jidla snedenou.
tuto restauraci nedoporucuju, sklouzla ke klasickemu zdimani festivalovych hostu…
pan Cuketka byl v hodnoceni velmi shovivavy, palec dolu! ;-)

↪ 17 Monika: Temer presne stejnou zkusenost jsme v Tandooru udelali dnes behem dne. Polevka byla dobra, ale kureci kari jak pisete vodove a bez chuti, hovezi korma jakbysmet. Skoda, Tandoor byla behem minulych rocniku to jedna z mala festivalovych „jistot“.
Na druhou stranu, temer naproti odbocce do Tandooru je restaurace Garaz, ktera je zatim to nejlepsi co jsem v okoli Thermalu objevil.

Co vy na to?

nepovinný, ale díky němu máte obrázek (jak?)