Poslední valčík v elBulli

Včera proběhlo na Twitteru zvláštní vzrušení. Pokud jste byli na drátě, mohli jste očima nejlepších šéfkuchařů světa sledovat poslední večeři v restauraci elBulli. Proud obrázků, videí a emotivních tvítů je zpětně k dohledání jako chronologické pásmo.

Míhají se na něm kulinární celebrity a můžete z nich vstřebat alespoň kousek atmosféry z restaurace, o které se nejvíce píše a ve které skoro nikdo nebyl. V našem kontextu je to možná až kosmicky vzdálené téma. Na aktuálním stupni vývoje řešíme maximálně tak podíl sóji v párku, polední meníčka a umělohmotnou šlehačku (aniž bych nějak snižoval vážnost těchto témat).

Kreativita, natož avantgarda ve vaření je naší veřejností stále považována přinejmenším za nemístnou. Dyť je to prťavý a moc načančaný. Já bych se z toho nenajed. A fůj, mořský potvory. Snobárna! Možná jo, možná ne. Určitě to ale v elBulli byl konec jedné dlouhé éry, která nás dokonale minula. Teď alespoň můžete říct — klikl jsem si! :)

Za objev děkuji Honzovi z Jižního svahu, který včera vše chytil jako první.

Související:

Reklama

Komentáře

Bylo to fajn sledovat. El Bulli je škoda (i když se tam prakticky nešlo dostat), je to restaurace která byla roky na špici moderních trendů. Ale jejích následovníky se skvělými nápady je naštěstí dost a dost :) No a ještě bude El Bulli film :o)

Měl jsem to štěstí tam být a je to tedy všechno, jenom ne snobárna!… Je tam uvolněnější atmosféra než v nějaké české třetí cenové…

Ještě mě dneska pobavily fotky šéfkuchařů po párty. Hangover rulez ;-)
Twitter je super, včera/dnes v noci jsem ještě takhle online sledovala natáčení videoklipu RHCP ve Venice Beach. Ať žije síť!
Ale zpátky k El Bulli. Slyšela jsem, že Ferran chystá nový projekt s bratrem, snad nějaký bar?

Kvalitní zpráva , díky,,,,,Bude něco o ticketu zatim se mi zdá že zde nic neprobělo nebo sem to nechyt,,,

Škoda že se do toho Storify streamu přimotala ta jihoafrická Tokara. Myslel jsem původně, že jsou to fotky jídel z el Bulli :(

↪ 6 pan Cuketka:

Z odkazane recenze :

„Tímto prosím o omluvu u ekologicky založených lidí, ve svém úžasu nad vodním menu z průsvitného papíru barvy horského potůčku jsem si neuvědomila veškeré palivové výpary uvolněné do ovzduší při dovozu lahvové vody přes půlku světa.“

Zblbli uz jsme teda dost, jen co je pravda.

Všem díky za info a odkazy. Velmi, velmi zajímavé…Vypadá to jako návrat ke kořenům.

↪ 12 L.A.: nevím jak se tom dá aktuálně dostat. každopádně tohle má pod palcem mladší brácha Albert Adria (mihne se tam i na fotce, kudrnáč).

↪ 13 pan Cuketka: Tak albert už se dost podílel na el bulli…podle mě to bude solidní kombi mezi molerusttapas což by ve výsledku mohla bejt velká kombinace…el Bulli rekonstrulujou máte někdo info neovládám dostatečně aj ani esp…

↪ 14 Hospodskej: ta situace okolo je zmatená a ještě zmatená bude, Ferran Adria změnil plány ohledně El Bulli hned několikrát a přiznám se, že už jsem to nestačil sledovat. poslední verze, kterou pamatuji je taková, že se elbulli jako restaurace nadobro zavře a promění se ve výukové středisko/nadaci. zrovna včera mě navíc pobavila zpráva, že by se F.A. vrhl i na pomoc gastronomii Švédska, Peru a Číny. manická fáze? ;) možná bychom mu měli napsat, ať založí jednu nadaci i v Česku — to by byl terpve oříšek.

Nechystáte nějaké rozhovory s kuchařema např olda sahajdák?Myslím že by to sem celkem patřilo nebo např nějaké okénko do historie at už třeba české rodinné firmy které fungovali před temnem nebo zahraniční tradiční značky?

↪ 15 pan Cuketka: Ferran je do určité míry blázen ale aby začal podnikat nebo zakládat nadace v čechách tak asi zas takovej blázen neni teda snad:))Je ale pravda že sem čekal nějaký vstup světově známého kuchaře do čech když zde začal i intenzivnějš pracovat mišelín ale zatim je těžce nelákáme…nadruhou stranu by nám to tuze prospělo:))

↪ 16 Hospodskej: moc dobrej tip! o rozhovorech se zajímavými lidmi, kteří nějakým způsobem formují současnou scénu, jsem už uvažoval (nemusí to být jenom kuchaři), zkusím teda svůj koncept konečně popostrčit!

↪ 18 pan Cuketka: Pane Cuketka palec nahoru a jděte do toho zas si myslím že se blog o něco posune…samozřejmně sem měl na mysli to samé že nemusí jít jen o kuchaře ale o lidi co stojí za tahání naší gastronomie z bahýnka

Co vy na to?

nepovinný, ale díky němu máte obrázek (jak?)