Švýcarská specialita: Tatarský klobouk


S touhle šíleností jsem měl tu čest se zabávať poprvé v životě. Zajímavá kombinace pečení a vaření přímo na vašem stole. Wuf!

Tatarský klobouk je podobná záležitost jako fondue nebo raclette. Jídlo si připravujete sami a to přímo na vašem stole na zařízení s vlastním tepelným zdrojem. Tatarský klobouk se skládá ze stojánku, ve kterém jsou uloženy tři lihové hořáčky (úplně stejný jako na fondue, akorát na fondue stačí jeden), a z litinového konusu, který je vybaven háčky na maso. Teplo z hořáků proudí skrze klobouka rozehřívá ho na optimální teplotu. Litinový okraj klobouku je navíc vybaven žlábkem, do kterého se ukládá vývar se zeleninou.

Jak se vaří v klobouku?

Základní servis k tatarskému klobouku představuje samotný klobouk se zapálenými hořáčky. Ve žlábku je již přichystán hotový vývar s nakrájenou kořenovou zeleninou. K tomu se podávají syrové menší plátky různých druhů mas (telecí, krůtí, vepřové, koňské a pštrosí – jj, u koňského jsem měl premiéru ;p) samostatně na talířku, dále mističky s omáčkami a nakládanou zeleninou (jořčice, tatarská, kari omáčka, chili, nakládaná stříbrná cibulka, pikantní okurky atp.) a nakonec příloha (hranolky, rýže).

Maso můžete připravit v podstatě dvěmi různými způsoby anebo jejich kombinací. Ten první způsob představuje možnost plátek masa uvařit v bublajícím vývaru na okraji klobouku. Druhá možnost je připlácnout plátek masa na konus klobouku a nechat si ho opéct dle vaší preference. Na klobouku jsou efektní háčky, za které můžete maso hezky přichytit. Mně osobně nejvíc zachutnal dvojboj tj. maso nejdříve kraťoučce udělat ve vývaru poté zprudka opéct na klobouku.

Upečené kousky masa poté kombinujete s přílohami a omáčkami, pdoobně jako např. u masového fondue (ať už s vývarem nebo v oleji).S rozžhaveným tatarským kloboukem není vůbec žádná sranda, plátky masa se udělají opravdu rychle, z celeého klobouku to navíc prská a čoudí na všechny strany. Nic pro měkoty, je to něco spíše pro tatary ;)))

V Česku jsem to ještě neviděl, ale myslím, že si to k nám cestičku brzy najde. Češi jsou správní masožrouti a tahle forma tepelného masakru se jim určitě zalíbí (tedy pokud ji nějaký podnik nabídne).

Ucelený přehled různých rakletovačů a podobných udělátek najdete na stránkách firmy TTM.

Jestli znáte něco podbného, těším se na vaše tipy a postřehy v komentářích!

Reklama

Komentáře

Jsi hrozně akční, Cuketko, člověk přečte jeden článek a než stihne k němu něco odepsat, už jsou na tvých stránkách další tři, pořád něco nového, šetři se a šetři svoje čtenáře. Všechno je hodně zajímavé a pomalu se nad tím ani nestíháme zamyslet:-)

K věci: Podle tvého popisu tatarského klobouku bych ale řekla, že to není nic pro člověka, kterému záleží na oblečení, když říkáš že to prská:-) Jinak věřím, že tímto způsobem připravené maso je velmi chutné.

Jo, takže tím jsem chtěla říct, že si tatarský klobouk nějak nedovedu představit v restauracích. Ale někde na chatě, pro jistotu v oblečení, kterého nemusím želet, s přáteli, to jo.

Jóóó zase tak moc to neprská (tady vidíte, jak vás místy mystifickuji ;p), záleží v čem je to masíčko vymáchaný. Pokud se tam dá jen tak, tak neprská a jenom se opéká a čoudí se z něj ;) Hlavní problém je to čoudění, v hospůdce jsme měli v akci jeden klobouk a u sousedního stolu bylo tuším vývarové masové fondue a celá místnost byla pěkně začouzená a vzudchotechnika nestíhala. Švýcaři jsou navíc děsní huliči, takže mixka cigaretový kouř + kouř z masa a oleje byl trošinku HC ;)

Ale myslím že s velmi doboru vzduchotechnikou se to dá i uvnitř restaurace ustát. Problém je, že jsem ještě v ČR neviděl dobrou vzduchotechniku ;)))

Venku to podle mně může být o dost lepší zábava, podle mně se to dá naštelovat na přírodní ohýnek nebo horké uhlíky….

Ohledně vzduchotechniky – pracuji ve firmě, kde se projektováním i realizací mj. vzt zabývají, tak mi to nedalo, zeptala jsem se našeho projektanta na vzt, jestli neví o opravdu dobře klimatizované restauraci, za kterou by dal ruku do ohně, tak nejdřív řekl jednu, kterou ti ale říct nemohu, protože bys omdlel(jasně, jde o fast food:-)) a protože jsem chtěla slyšet kvůli tobě jinou, tak prý na Praze 2, restaurace Pepino. To víš, kvalitní vzduchotechnika a pak i její údržba je drahá(nebo je spíš výdaj za ni považovaný za zbytečný), takže bohužel, řada majitelů restaurací se snaží ušetřit a pak to vypadá, tak jak to vypadá.

Děkuji za insider info ;)

To že v mekáči je „relativně čistý vzduch“ a navíc je to 100% nekuřácká jídelna je podle mně fajn. Navíc když si uvědomíte, že veškeré jídlo připravují cca 2metry od pokladem (včetně fritéz atp.), tak se skoro až divím, že tam není žádný smrad. (ok, beru něčí názor, že mekáč někomu smrdí už od přírody)

Kdybyste někdo chtěli vyzkoušet to Pepino, tak tady je jejich webovka:

http://www.pepino-restaurace.cz/

Je tam spousta Thajek a některé i pěkné:)) Kvalita jídla kolísá zřejmě podle toho jak seženou suroviny, ale celkově to celkem stojí za to. Třeba polévky jsou zcela autentické. Jinak Tvůj web jsem objevil až dnes po přečtení Týdne a prokousávám se jím už od 19:00. Meee like vereeee.

Co vy na to?

nepovinný, ale díky němu máte obrázek (jak?)