Tři držáci

Na šikovné pomocníky v kuchyni jsem už tady skoro zanevřel. Po dlouhé době mám ale tři odolné adepty, kteří u mě obstáli s minimální zkušební lhůtou jeden rok, drží se fest a nepustí. Držáci!

Nejsou to vůbec drahé záležitosti, ale možná se vám je nepodaří u nás snadno koupit. Všechny spojuje nejen zdařilé provedení, ale hlavně funkční design, který vám ušetří tuny práce a nervů.

Nerez škrabka s volným břitem

Doteď nechápu, že jsme se k ní dostal až relativně nedávno. Jakmile si na ni jednou zvyknete, prakticky není cesty zpět. Na rozdíl od škrabek s pevným břitem je tady břit zavěšen volně a ještě k tomu horizontálně ke směru, jakým škrabku držíte.

Volný břit dokonale kopíruje povrch i té nejvíc hrbolaté mrkve. Orientace čepele zase umožňuje vysokou rychlost při loupání, kdy škrabku pouze rychle přitahujete směrem k sobě (od sebe). Parádní ergonomie spočívá i v lehkém držení za dvě prohlubně těsně za čepelkou. Když to srovnáte s klasickou škrabkou nebo loupání nožíkem, vystačíte si při práci s lehkým úchopem a hlavně minimem energie.

Moje předchozí škrabka byla plastiková, a kdybych si ji jednou omylem nevyhodil se slupkami do smetí, mám ji doteď. Novější model z nerezu jsem koupil v obyčejných domácích potřebách asi za šedesát korun. Doživotní investice (dokud ji znovu nevyhodím)!

Mlýnek na pepř Peugeot

Hned vedle soli ho při vaření používám nejčastěji. Na rozdíl od běžných mlýnků vyniká zpracováním. Mlýnek nevrže a všechny díly přiléhají perfektně na sebe. Aretační šroub se neustále nepovoluje a dovnitř se vejde skoro celý 20g pytlík pepře. Mám ho skoro hned vedle sporáku, kde navíc dobře odolává odlétajícím kapénkám oleje.

V čem ne nedostižný? V zabudované šestirychlostní převodovce! Tam kde je u jiných mlýnků hrubost mletí spojena s aretačním šroubem nebo je schovaná někde uvnitř, tak u Peugeotu stačí pouze pootočit spodním kroužkem. Od jemného prášku až k hrubě rozdrceným kuličkám jako z hmoždíře.

Dovezl jsem si ho ještě z Berlína a stál mě tuším okolo dvaceti euro. V poslední době jsem je viděl už i u nás.

Odměrka OXO

Úlovek přivezený paradoxně ze Švýcarska. V kuchyni mám asi deset různých odměrek, ale tahle jednoznačně vede. Je celá z plastu, s černým protiskluzovým úchopem, takže je velmi lehká a přitom pojme celé dva šálky. Hlavní finta ovšem spočívá v nakloněné míře pro odečítání objemu shora. Nemusíte se tak pořád naklánět a objem vidíte rovnou. Zdánlivě blbost, ale jak už to tak u kravin bývá, silně návyková.

Odměrka OXO má samozřejmě i klasickou stupnici z boku, a pokud často vaříte podle zahraničních kuchařek, zajásáte nad paralelní metrickou stupnicí.

Už se nepamatuji, kolik přesně stála a jak se dá sehnat v Česku. Když ji někde na cestách uvidíte, neváhal bych.

Přinesl jsem vám dříví před práh nebo ještě neznáte? Tipy na shánění a odkazy na příslušné obchody vítány. Samozřejmě také upozornění na všechny ostatní nezbytnosti, bez kterých bychom v našich holých kuchyních s prostým ohništěm zumírali.

Reklama

Komentáře

peugeot – díky mlýnkům mám i auto :-D škrabka – mám podobnou už několik let od firmy Tupperware a je obdobná (jen má asi lepší držátko než ta kovová, a oproti novějším Tupperware škrabkám má „jen“ hladké ostří, což mě osobně vůbec nevadí) a je nepřekonatelná (doživotní záruka!) a odměrku chci a musím mít, a hned!!! :-)

mlynky Peugeot jsme dostali jako svatebni dar ;-) a ten na pepr je teda bezkonkurencni! ten na sul jsem jeste nevychytala, porad mi mele dost hrube a nevim, jestli je chyba ve mne nebo v mlynku :-/

a tu skrabku chci!!!!!!!!!!!!! kde se da sehnat????????? kdo mi ju koupi a posle???? prosim!!!!! ja mela spoustu let plastovou, ale urval se mi tam takovej caplicek u cepele a uz to nebylo ono, ale stale jsem to zvladla. ted ale zmizela ze sveta uplne a ja jsem z toho na nervy :-(

↪ 2 martek: Hodně podobnou škrabku koupíte třeba v 1. pražském nožířství na Národní v Praze. Mají ji od firmy Victorinox za cca 50 kaček. Je prakticky stejná, jen není antikoro, což zas tak moc neva. Mám jí léta a nerezne.

↪ 3 L.A.: nojooo, jenze ja nejsem z Prahy a jelikoz cekame juniora, dlouho se tam asi nedostanu :-(
ale i tak diky moc, zkusim neco vygooglit ;-)

↪ 4 pan Cuketka: muze Cuketka dostat pusu? :-*
doufam, ze maji eshop… nebo vlitnu do mistniho zelezarstvi a budu se modlit :-D

Odměrku oxo jsem našla tady http://www.toppotraviny.cz/…r-g-von-oben .. každopádně dík, že mám zase po čem toužit :-D
jinak mí držáci jsou – metla pro vymíchávání omáček (na ně jsem z vařeček přešla před cca dvěmi lety), lis na česnek a škrabka celá trojice od tescomy a ač mám několik odměrek, tak posledních pár měsíců vede čtvrtlitrový porcelánový hrnek po babičce :-D

Zkusím čmuchat napodzim v Berlíně po odměrce ;)

Pan Cuketka – zřejmě je to dané tím, že jsou jediní, co je tady prodávají, alespoň jsem tedy na netu nenašla jiný obchod, který by je nabízel, pálka je to slušná, ale za ty mlýnky „p'žó“ chtějí taky pěknou dardu :)

↪ 11 Libor Chaloupka: tohle si myslím, že už je naopak ± reálná slušná cena pro náš trh (resp za méně už se to asi neobjeví ani nevyplatí)

↪ 11 Libor Chaloupka: těch peněz za tenhle mlýnek nebudete nikdy litovat ;-) ale za tu odměrku je to docela raketa :-O já zkusím zapátrat třeba v Dresden bei unsere Nachbarn ;-)

Tuhle škrabku miluje můj manžel, koupili jsme jí před lety na nějaké výstavě v Českých Budějovicích (už nevím jestli Hobby nebo Země živitelka). Já mám na brambory a mrkev radši klasickou s dřevěnou rukojetí taky obyčejnou z domácích potřeb, ale tuhle používám na salátovou okurku, myslím že je lepší na velké plochy než na něco malého kulatého.
Přesně po tom mlýnku jsem před časem zálibně pokukovala v Tescu, ale nemohla jsem se odhodlat. Teď už si tam asi pro něj dojdu.

Doporucuji se porozhednout na amazon.de. Kuchynske potreby maji oproti nasim obchodum mnohem levnejsi, v pohode dorucuji do CR a ani postovne neni nijak velke. Konkretne nalevku maji za 13E pokud vidim dobre a kombo peprenka slanka peugot za 44E. Jsem si jisty ze kdyz uz tam budete tak neco prihodite: doporucuji treba reiskocher, slowcookernebo wuesthof nuz nejakou kucharku v anglictine.Jinak dekuju za inspiraci pridat jsem si je na list prani;)

Tak tuhle škrabku mám doma už nejmíň deset let, ze švýcarska jsem jich dovezla asi dvacet pro celou rozvětvenou rodinu, tušim že nestála ani frank jedna.. :-) Fakt bezva je na okurky, a mrkev, všechno jde lehce a rychle jak píše pan C.. hlavně teda když se loupe velké množství do mrazáku, a hlavně se vůbec netupí, což teda nechápu… asi perpetumobile.. :-)

Já nedám dopustit na škrabku s volným břitem, ale „klasicky“ orientovanou. Koupenou náhodně kdysi v Tescu, od té doby několikrát vyhrabávanou z koše nebo kompostu a vytahovanou z rozmyté myčky:
http://www.amazon.de/…B1N4O3966563?…
Dokonce u ní bylo napsáno, že jí používá mistr světa ve škrábání brambor :)

Tak práve táto škrabka zaháľav šuflíku, lebo som nepochopila, ako sa používa a vobec mi s ňou nešlo nič lúpať. :)

Skrabka vypada opravdu vyborne. Pro me se stalici v kuchyni stala kucharska pinzeta :)

Peugeota jsem dostal předevčírem k narozeninám (brácha dostal instrukce) a škrabku mám od Tupperware – nejdřív mi volný břit trochu vadil, ale teď bez ní nedám ani ránu! Ještě se v kuchyni neobejdu bez silikonové stěrky/vařečky – je velká a parádně se s ní tře, míchá a z mísy dostanu vždy všechno. Mám jí z Anglie, tady jsem narazila v obchodech jen na takové titěrné:-)

↪ 15 Viktor: Velmi podobnou jsem škrábala a teď i u sebe v domácnosti všechno, sice teď mám i to kolečko od Joseph Joseph, které je téš skvělé, ale tohle je prostě klasika.

↪ 19 Koběr: to je ona!

Mlýnky PEUGEOT vede i Makro, jen cenu z hlavy bohužel nevím…Osobně hlasuju pro pinzetu 30cm, dřevěnou lopatku na míchání čehokoliv a silikonovou stěrku.

Já dostal tip na kávomlýnek Hario, konkrétně tento typ: http://www.doubleshot.cz/…omlynek.html

Zatím jsem umlel na dvě kávy a oproti modrému kempingu to je neskutečný rozdíl :) Kávu to rozemele na prach a netrvá to déle než dvacet sekund (a zvádne to i něžnější polovička).
Jo a prý je to držák, tak snad budu mít stejnou zkušenost.

Kompletní nabídka mlýnků PEUGEOT je na stránce http://www.e-gastroshop.cz a i nějaké ty škrabky na zeleninu tam mají. Nová móda kuchařské pinzety za dobré ceny a jinak nepřeberné množství kuchařských, cukrářských a řeznických potřeb.

Díky:)Mám škrabku RAPID švícarská je nepřekonatelné , peugeot mlínek je legenda investice sice pro někoho trošku vyšší ale je to mazel takovou věc si kupujete pro radost navíc velice funkční radost, ano maj je v makro asi čtyři verze i rozdílný valikosti…Díky pane Cuketko chystáte další legendy?

↪ 29 Dušan: Po letmém nahlédnutí bych tedy řekla, že tam rozhodně není kompletní nabídka mlýnků Peugeot, konkrétně Paris 18 cm jsem tam nenašla. Skočila jsem si pro něj před chvílí do Tesca na Národní, kde ho mají úplně normálně za cenu levnějších internetových obchodů 889,–Kč v čoko i červené barvě (můj favorit je červená). Menší verzi Paris 15 mají za 712,–Kč. Legrační je, že na cedulkách je jako dodavatel uveden Pottenpannen, který to má ve svém e-shopu o dvacku dražší a v prodejnách určitě taky. Jinak ty domácí potřeby v Tescu doporučuju, mají tam spoustu krásných věcí.

A nemyje se to OXO spatne? Vypada to ze se nejaka ta „spina“ bude muset drzet za tou stupnici…

↪ 32 t.e.x.: Koukněte na odkaz z příspěvku 17., tam je to vyfocené z boku a je to dobře vidět. Mě ta fotka pana C. taky původně zmátla a připadalo mi to divný, jako že je nějaký proužek nalepený vevnitř.

Pro mě je nepostradatelnou jedničkou stěrka, jedna z mála silikových věcí co jsem si oblíbila. Odměrka vypadá super, ale používám léta spodní část šejkru od Tupperware a slouží dobře. Loni jsem dostala keramickou škrabku, velké spokojenost asi měsíc než praskla, takže jsem zpět u klasiky typu „po babičce“. Po mlýnku netoužím, v pepři moc nejedu a vystačím si s kupovaným jednorázovým mlýnkem na skleničce.

↪ 32 t.e.x.: Myje se bezvadně, já jí mám už pár let, kupovaná na Amazonu, kde jsem sháněla odměrku i na anglosaské míry. Používám jí furt.
Jinak škrabku tohoto typu jsem zakoupila jako škrabku na chřest – i na něj funguje prvotřídně :) Stála mě 5O kč.

↪ 18 Histerka: potvrzuji, máme jí také ze Švýcarska a kdykoliv tam jedeme, tak jich zpět bereme několik a rozdáváme a rozdáváme. Stojí teď okolo 2 franků. Jo a prý je to design nějakého Čecha. Pokud je to pravda, je zvláštní, že se tu nedá sehnat v každém krámku… i když pravdou je, že náš bývalý Pražský soused prof. Wichterle také za svůj dar světu nic nedostal a málokdo ví, že je otcem kontaktních čoček :(
Co se týká mlýnku, mám ho už hromadu let a odměrky používám od Pyrexu. Tahle OXí je ale vychytaná.

↪ 40 karolina: Migros je takový normální supermaketový řetězec. To by odpovídalo, že ty škrabky mají ve Švýcarsku v každém obchodě.

Ta oxo odměrka vypadá výborně, jenže já mám úchylku na simax, takže budu muset zůstat u těchhle: http://www.kavalier.cz/…lection.html

↪ 27 fichilo: Včera jsem si těch mlýnků v Makru všiml a mám pocit, že stojí okolo 1000 oba. Teďka si to ale zpětně zpochybňuju, když všichni říkají, že tolik stojívá jeden…
Jinak vypadají bytelně – přemýšlím o koupi. Nedávno mi totiž doslova vybuchl akrylátový mlýnek z Dřevotvaru na pepř :(

↪ 42 Dan: Záleží na velikosti malej pořídíš tak kolem 6stovky a jde to samozřejmně vejš ten co tu má pan Cuketka stojí asi kolem 8set v makru samozřejmně za kus…

Peugeot je v oboru mlynku designova legenda. Peugeot jeste davno predtim nez se stal automobilovou spolecnosti byl mlynarskou firmickou. Byli prvni kdo vynalezl tento typ rucniho mlynku. Neni proto divu ze je to kvalitni masinka. Sam doma jeden pouzivam a nemuzu na nej dopustit.

No tak takovouhle škrabku měla mamka ještě nedávno, používala se doma dlouhá léta, již hodně let před vznikem tohoto článku. Rukojeť byla z nějaké hliníkové slitiny a ostří sice nebylo z nerezi, zato bylo jakoby samoostřící a stále bylo velmi ostré, i když časem neustále ubývalo, až nedávno zbyla tenká nitka, která už nemohla odolat zátěži při používání a praskla. Nikde v obchodě a na internetu jsem nemohl sehnat něco podobného, až mě napadlo zadat do vyhledávače „švýcarská škrabka“ a jsem na dobré cestě :-)

Co vy na to?

nepovinný, ale díky němu máte obrázek (jak?)