Dopis od generálního

Mé poslední rýpnutí s názvem Margarínová lobby vyvolalo překvapivou reakci a teď hádejte od koho. Tipovali byste ředitele ČTK? Já teda ne! Máslo a margarín je, zdá se, na špici agendy národní tiskové kanceláře. Přečtěte si plnou verzi vyjádření z mé večerní pošty. Nebudete se nudit! ;)

Pan Cuketka,

k jehož fanouškům patřím i já, napsal názorový článek Margarínová lobby, v němž obvinil ČTK z manipulace ve prospěch margarínů a v neprospěch másla.

Nic nemůže být dále od pravdy. Dovolím si tedy být možná první na českém internetu, kdo se panu Cuketkovi postaví.

Rád bych v první řadě uvedl, že ČTK nemá žádný názor na to, zda jsou „lepší“ margaríny nebo máslo.

Daleko důležitější pro mne ale je zdůraznit, že ČTK z principu nemanipuluje ani fakty, ani názory. Jelikož to je základní charakteristika naší práce a našeho servisu, považuji za nutné to uvést i v debatě, která se primárně týká čehosi jiného. Toto je také hlavní důvod mé reakce na článek pana Cuketky.

Pan Cuketka má vůči naší zprávě řadu výtek, z nichž žádná ale neobstojí.

Píše, že čtenář nedohlédne, z jaké tiskové zprávy vyšel autor zprávy. Skutečně to nedohlédne, protože nevyšel z žádné tiskové zprávy, prostě se rozhodl, že se podívá na záležitost „margaríny versus máslo“ a napíše o tom.

Novinařina je novinařina, v převážné většině to není opisování tiskových zpráv, jak si pan Cuketka zřejmě myslí. V případě ČTK to ani není temné prosazování cílů těch či oněch zájmových skupin.

Pan Cuketka píše, že náš materiál má jasný cíl být proti máslu a pro margaríny. Pro ty, kteří poctivě klikli a náš materiál si přečetli, nebude překvapením mé tvrzení, že tomu tak není. Náš článek obsahuje například podrobnou citaci kuchaře, kde používat máslo a kde jsou možné/vhodné margaríny. Rozhodně tedy není v našem článku „primitivní polarita máslo vs. tuky“, jak tvrdí pan Cuketka.

Znovu zdůrazňuji, že moje reakce není naprosto v žádném směru příspěvkem do debaty, které tuky používat ve výživě. Jen protestuji proti tomu, aby pan Cuketka očerňoval ve své kampani ve prospěch másla práci mých kolegů, redaktorů ČTK.

Jiří Majstr, ČTK

Už tomu tedy konečně rozumím! Autor zprávy ČTK se prostě rozhodl, že se na máslo a margarín podívá a napsal o tom. Jak prosté Watsone! Za mě dále bez komentáře… ;)

Reklama

Komentáře

„Novinařina je novinařina, v převážné většině to není opisování tiskových zpráv, jak si pan Cuketka zřejmě myslí.“

Jakožto píárista bych si dovolil velmi silně zapochybovat o tomto věru odvážném tvrzení… :D

to mi připomíná .. „Tento PR článek není PR článek!“

Rád bych panu Majstrovi vzkázal, že ČTK jsou v podstatě „opisovači“ tiskové agentury Reuters a novinařina u nás je v podstatě opisování ČTK a jiných tiskových agentur, případně vykrádání konkurenčních webů :) Samozřejmě čest výjimkám. Tuhle jsme se bavili s kamarády novináři nad tímto tématem a říkali mi, že je značně frustrující večer zapnout televizní zprávy a vidět, že všechny informace jsou „četka“ + reuters, přesně stejně, jak oni vidí tiskové zprávy přes den v práci.

ta reakce neoobsahuje vůbec nic konkrétního – radsi mlcet, nez napsat tohle:(

vždyť „novináři“ jsou taky jen lidé…a musí splácet hypotéku…

Tak taď jsem si zmiňovanou zprávu nakonec přečetla.

„Máslo i margarín vznikají mechanickým zpracováním přírodních surovin, to mají společné, stejně jako to, že jsou to emulze typu voda v oleji. Rozdíl je ve zpracování – suroviny na margaríny se upravují, oleje se rafinují a přidávají se emulgátory. Suroviny pro výrobu másla se jen tepelně ošetří a emulgátory se nepřidávají.“

U toho zdůrazňování té úžasné přírodňovatovitosti margarínu jsem asi nějak přehlédla tu hromadu chemických vylepšovadel, které se do toho musí přidat, aby se z toho člověk rovnou nepozvracel…

To je fakt zajímavý, já jsem do dneška taky žila v přesvědčení, že když někdo potřebuje něco vytroubit do světa, tak sesmolí tiskovou zprávu a pošle jí do ČTK. A tam ti „novináři“ jí buď pošlou dál v nezměněném stavu, nebo jí dají dohromady s nějakou další tiskovou zprávou a mají z toho vlastní „článek“. To bude asi ten způsob popisovaný panem ředitelem, že se jeho podřízený takhle „podíval“ na to máslo a margaríny poté, co mu přišly dvě nebo tři píárka od výrobců margarínů.

3. Paul Ramon :
Naprostý souhlas. Odhlížím teď od toho, zda je článek máslo x margaríny placený PR nebo se prostě pár hlav dalo dohromady (a není náhodou, že těch pár hlav se sešlo v ČTK) a dalo dohromady článek. Tragédií je, že veškeré zprávy u nás pochází z jednoho, dvou, tří základních zdrojů. Co to pak dělá s informovaností, jak se s ní dá manipulovat, jaké jednostranné pohledy vznikají a jak se často z komára udělá mega velbloud asi není třeba sáhodlouze vysvětlovat.
To jsem ale hodně odbočil od ústředního tématu webu. :)

zaujimave. ak je to autorsky material, nebolo by vhodne vydat to pod menom autora a nie pod hlavickou agentury?

Řekněme – hovořím z vlastní zkušenosti – že v každých novinách je cosi jako okruh témat, ke kterému se pravidelně redakce vrací, většinou proto, že daná věc zajímá někoho z vedení.Jednoho času to u mého někdejšího živitele bylo téma jaké odměny berou čeští umělci. Takže teoreticky to možné je, že třeba v ČTK někdo takhle ujíždí na margarínu. Na druhou stranu nic se neděje bez spouštěče a tím bývá událost (třeba test másel nebo tak něco) nebo – PR zpráva. Vzhledem k tomu, že žádná kauza máslo neproběhla, přikláním se rovněž k variantě recyklace PR zpráv. Nadto Stanislav Orság má bohužel pravdu – navíc novináři rádi využívají těch pár zdrojů, co se s nimi baví, jsou s to po telefonu rychle vyplivnout odborný názor a nedostávají osypky z toho, jak jejich komentář v novinách vypadá.

Nechci spekulovat, jestli to daný zaměstnanec ČTK opsal z TZ, nebo sesmolil sám. To ví nejspíš pan ředitel lépe než my. Ale pokud pan ředitel nevidí, že ten článek je špatný a hloupý, tak to podle mého nebude příliš dobrý ředitel. Každopádně, je to statečný pan ředitel, jako jediný na českém internetu se postavil Cuketkovi. Sic!

teda, este raz som si precitala ten povodny ctk material a vyjadrenie pana riaditela ze „ČTK nemá žádný názor na to, zda jsou „lepší“ margaríny nebo máslo.“ mi pride dost vtipne. ak si ten clanok precita aj on, zisti, ze vsetky fakty, v kazdom odstavci smeruju vzdy k zaveru, ze margarin je lepsi ako maslo. aj ten chudak kuchar, milovnik masla, nakoniec vyznel, ze teda uznava, ze aj margarin je super.

Mno Cuketko, rýpnul jste si do nestrannosti novinářů četky a impérium vrací úder, to se nedivte, také byste se ozval, kdyby někdo sáhnul na nestrannost Vám :-) Vždyť jste také novinář.

A to píšu i přes to, že s Vámi tentokrát souhlasím, to bylo margarínové píárko jako kráva.

Vašek

A proč Madeta nevydá máslové píárko? – někdo by jim měl poradit – těším se na babí léto v oparu války tuků........

↪ 16 vašek: adresnost mého rýpnutí jsem zatím nekomentoval, když si ale margarínovou lobby přečtete, kritizuji hlavně způsob, jakým se tyhle konstrukty sestavují. to, že se ozval ten, kdo je šíří, mě velmi překvapilo :)

↪ 9 Stanislav Orság: Ty jednostranné pohledy jsou nejhorší. Kvůli čtenosti se většinou z tiskové zprávy vytáhne pouze část, která vlastně není vůbec důležitá, ale pro „obyčejného Čecha“ velmi čtivá. Najednou si pak uvědomíme, že všechna média jsou obrovská bublina zkreslených informací. A když si pak člověk uvědomí, čím že je formováno veřejné mínění, je mu z toho zle…

Ale opravdu jsme trochu pryč z tématu, i když to s ním souvisí…

No nevim, ale pan Majstr ČTK ma chybu hned v oslovení…správně je pane Cuketko…a to je novinář.....no k máslu jen to ze maslo bylo je a bude maslo, margarín se za valky vyrábel z ropy, dneska na to maj asi jiný štymace, ale ja tedy selským rozumem rikam jedine máslo.

↪ 22 prochyster: Nemá, není to oslovení, píše to neosobně jakoby to psal nějakému nadřízenému pana Cuketky, je to legrační :)

↪ 23 Dv: to je pravda, však jsem se také pozval k sobě na kobereček, vážně si o tom sám se sebou pohovořil, a pak jsem se rozešel zpět do svých kanceláří :)

ja bych se tu, ač si taky myslím, že máslo je lepčejší, přiklonila k panu Majstrovi. Nosiči zpráv by se nemělo nadávat za jejich obsah – média prostě prezentují názory autorů. ČTK si nechala zpracovat téma – jestli bylo zpracované nekvalitně , je to na kritiku autora, ne ČTK. Je dobré četku upozornit na jednostrannou interpretaci a ještě lepší poskytnout jiný úhel pohledu, třeba poslat ČTK protireakci / článek, ale napadnout ČTK z PR pro margaríny mi taky přijde trošinku paranoidní a přehnané :)

To, že jsou jedním z mála zdrojů zpráv (ať už převzatých, zpracovaných, atd) bych jim také nevyčítala. Co bych jim vyčítala je hodně nízká formální kvalita, překlepy, nízká kvalita jazykového / psaného projevu, atd. , ale to už je dost od tématu :)

↪ 26 Majka: prosím pěkně, najděte mi v mém článku adresné napadení ČTK z PR pro margaríny. jejich článek je jen jeden z dlouhé řady ostatních a posloužil jako dokonalá ilustrace toho, jak (špatně) se s výživovými informacemi o másle a rostlinných tucích zachází. (BTW — ten několikastránkový materiál s MUDr. Dlouhým jsem ke svému zápisku připojil jen jako stafáž? ;)

↪ 26 Majka: Majko, myslím že jste dost mimo. Pod článkem je jako autor uvedena ČTK, takže jaképak nadávání „nosiči zpráv za jejich obsah“? Sám pan generální ještě znovu potvrdil, že autorem je zaměstnanec ČTK, tedy ČTK.

↪ 23 Dv: On je to majstr novinář, psal vlastně článek, pak se mu možná zdálo že napsal blbost, tak z toho udělal jakoby dopis, a možná to nakonec bude otevřený dopis, který se postaví do čela hrdinného odporu českého internetu proti panu Cuketkovi.

↪ 1 Jan Matěj Lichnovský: Nejen že je to odvážné tvrzení, je to dokonce nejvtipnější věta, jakou pan generální v tomto svém novinářském díle vytvořil.

Je mi pana ředitele líto:

  1. že si dal tu práci a reagoval – úroveň jeho reakce připomíná rozmazlené pětileté dítě, na které se někdo „ošlivě“ podíval
  2. že si dal práci obhajhovat tak nekvalitní zprávu. Čekal bych, že spíše poděkuje za postřeh a toho autora na hodinu vyhodí. Sebrat názor jednoho kuchaře, jedné profesorky a dát to do tří odstavců … co tady je třeba očerňovat? to samo o sobě je tak někvalitní práce, že to snad nestojí ani za komentář

Mě ta odpověď pana ředitele připadá jako blábol. A dělat ze sebe hrdinu – první kdo se „postavil“ panu Cuketkovi!! Asi nebude pravidelný čtenář tohoto blogu – narychlo mě napadá téma „práškování“ a ta hezká polévka z pytlíku alá boršč. Tehdy se panu Cuketkovi „postavili“ dost známí kuchaři.

Neupírám panu řediteli jeho ideály…nicméně jsem oboru příliš blízko, abych věřila tomu, že všichni novináři jsou za všech okolností nezávislí a jde jim jen a pouze o dopátrání se pravdy.

↪ 32 Tomáš Horák: Kdyby se začali vyhazovat novináři jen pro neschopnost, kdo by pak ty zprávy psal?

Nechci vystupovat jako tiskový mluvčí pana Cukketky, ale troufám si tvrdit, že je mu úplně šumák, jestli si mažeme na chleba máslo nebo margarín. Nehledě na to, že si tam můžeme namazat pesto, tahini, lučinu nebo nic. Ale jde o to, že článek opravdu vytváří "primitivní polaritu máslo versus margarín " a svojí neaktuálností a bezobsažností je pouhým deja vu roku 1995.

↪ 35 Václav: No přece rovnou PR oddělení firem, stejně už je píšou, jen by se vynechal jeden zbytečnej článek v řetězci.

Ahaaa, tak pan autor se „podíval“ na máslo vs. margarín a z podívání na margarín toho asi káplo víc, že? A rázem nám vznikla krásná reklama, jak geniální :-)

Pokud tento pán šéfuje ČTK, pak jsem právě pochopila mnohé.

Ještě že mi to pan Majstr tak hezky vysvětlil. Jak jsem se jen mohla tak splést a nepovažovat ten článek za mimořádně kvalitní a „vůbec-ne-PR“!

Za odvahu postavit se panu Cuketkovi zaslouží obdiv. Kolik lidí už se bálo, že by je pan C. mohl zakousnout a raději trpělo bezpráví!

oslovení v dopise se není třeba divit, formulovaný je jako tisk. prohlášení v očekávání že to vydáte a tak se i stalo

↪ 41 petr: Ano, přesně tak. Vychází ze zkušenosti ČTK – někdo jim pošle tiskové prohlášení a oni to vydají jako zprávu.

Paranoidní reakce na odpověď ředitele ČTK jsou myslím trochu nedůstojné tohoto webu.

Nikdo z vás ve skutečnosti naprosto netuší, jestli je dotyčný text skutečně píárkem sepsaným na základě tiskových zpráv výrobců margarínů (jak autoritativně a s rádoby znaleckým pomrkáváním tvrdíte), nebo bona fide sepsaný článek (byť třeba nepříliš kvalitně), jak tvrdí ředitel.

Vzhledem k principu presumpce neviny, při nedostatku jakýchkoli důkazů, že se jedná o píarko, a vzhledem k tomu, že křivé nařčení je smrtelným hříchem, byste se nad sebou měli zamyslet. Fajn, podezření mít můžete, ale veřejně obvinit je jiný level.

↪ 46 Ferda: On to ale PR článek je, tak proč to nenapsat. A je mi celkem jedno, jestli je jeho autor mizerný novinář proto, že napíše tak jednostranný článek na objednávku, nebo proto, že napíše tak jednostranný článek omylem. Výsledek je ostuda pro ČTK v obou případech. A ta obhajoba od pana ředitele je prostě směšná.

↪ 47 Kytka: PS princip presumpce neviny se používá u soudu, kde se rozhoduje o vině a trestu. V médiích by se podle mě měl v závažných případech ctít také (např. nepsat o člověku obviněném z vraždy jako o vrahovi, dokud nebyl usvědčen a odsouzen a podobně). Nicméně aplikovat jej absolutně na blogu a zejména v diskusi pod článkem na blogu mi přijde přehnané – v takové diskusi očekávám, že se objeví i názory diskutujících nepodepřené nějakými nezvratnými důkazy (a v případě, že takové důkazy budou, že to bude uvedeno)

↪ 46 Ferda: ↪ 48 Kytka:
Taky jsme pana generálního neobvinili z trestného činu ani přestupku, kde se uplatňuje presumpce neviny, ale jen z neetickéhojednání. A tam IMHO žádná presumpce neviny nemá co dělat.
Za běžných okolností (tj. mimo ty trestné činy a pár dalších speciálních situací) ani u soudu žádná presumpce neviny není. V anglickém právu se tomu říká „preponderance of probabilities“ – převaha pravděpodobností.
A myslím, že tady jednoznačně převažuje pravděpodobnost, že to PR článek byl (byť možná zrecyklovaný a několik let starý).

PS: z hlediska etiky u politiků, novinářů a podobných veřejně činných lidí naopak uplatňuji presumpci viny a očekávám od nich, že budou neustále svým chováním dokazovat, že se chovají eticky.

majka ferda: tak ste si skúsili aké to je mat iný názor na tomto webe, spokojní? :)))

Brso: jasně, samozřejmě jsem si všiml, že je to tu obecně poněkud stádečkovité. Jak něco napíše sám Guru svým jakože nezaměnitelným jakože pubertálně rozšafným stylem, není se už o čem bavit :-)))

Komentáře jsou uzavřeny.