Pořiďte si vlastní bylinkovou zahrádku za okno nebo na balkon!

Přelom měsíce března a dubna je ideální čas pro výsev semínek bylinek a zeleného koření. Pojďte se dnes podívat, jak na to šel pan Cuketka.

Každý rok si vysazuju do terakotového květináče několik bylinek (a každý rok mi je nakonec sežerou mšice ;). Letos jsem si vybral tuhle základní sortu: pažitku, libeček, tymián, petržel, bazalku, bazalku trpasličí a majoránku. Zvlášť mám ještě uložený rozmarýn a přikoupím samostatnou dobromysl (oregano) a mátu (mám obrovskou spotřebu na míchané drinky Mojito nebo Caipirinhu – návod bude ;o) Nemusím vám snad vysvětlovat, jak jsou čerstvé bylinky a koření výtečné. Např. čerstvá bazalka – té se nic nevyrovná!

Co všech potřebujete?

První jsou samozřejmě semínka, ty stojí cca 8,– Kč. Já nakupuju ve svém oblíbením zahradnictví – Zahradnické centrum Chládek, které mám pět minut od domu. Mají opravdu obrovský výběr „úplně všeho“, a rozhodně jim dávám přednost před obi, bauhasy a hornbachy (i když tam taky pořád lezu ;) V otevřené části prodávájí taky předpěstované bylinky – jeden velký květináček za 65,–. Doporučuju pokud se vám s tím nechce sázet. Zároveň je to lepší alternativa k bylinkám prodávaným v potravinách. Ty od zahradníka jsou silnější a vydrží vám klidně přes rok!

Další věc je správný substrát pro klíčení. Doporučuje se použít speciální výsevní substrát (7l za 34,– Kč) – rostlinky jsou pak odolnější a silnější. Teprve potom až trošku povyrostou je přesadit do zahradnického substrátu, nebo do spešl substrátu pro bylinky (7l za 28,– Kč). Já sobně jsem to dříve sadil rovnou, bez toho výsevního substrátu a zas tak moc rozdíl nebyl. nakonec ještě budete potřebovat nějaké menší kelímky (klidně od jogurtu), já použil tyhle lisované samorozpadavé.

Semínka se vysazují nejlépe do provlhčené zeminy, podle druhu do hloubky asi 0,5 – 1 cm. S hustotou výsevu to nepřehánějte, opravdu stačí jen pár mikrosemínek do příslušného kelímku. Po zakrytí substrátem opatrně zalijte, ale pozor abyste si ty semínka nevyplavili! kelímky potom udržujte přiměřeně vlhké, nesmí vyschnout! Zároveň je ale nesmíte přemokřit, to by vám to zplesnivělo ;) Zkrátka – přiměřeně!

Jakmile máte zasazeno, můžete směle číhat na první zelené průzkumínky. Já budu čekat s vámi. Prvního nezbedu, který vystrčí z hlíny nos, nemilosrdně vyblejsknu!

Hodně štěstí ;)

Reklama

Komentáře

Já mám na zahrádce bylinky rovnou venku, přes zimu – mátu, meduňku, šlavěj, rozmarýn, yzop, saturejku, libeček, bazalku sázím vždy čerstvou … na to, že je to v centru, rostou dobře a chutnaj :-D

je cuketko!!! zase ses trefil… taky pestuju bylinky – moje klasika je bazalka, petrzelka, koriander. na ty jdu ze seminek, mam truhlicky na terase…tymian a rozmaryn jsem koupila v nejakem zahradnim centru predpestene, protoze ty se mi ne a nedari dopestovat, ted mam uz cca rok takove celkem masivni kericky a jsou to nezmari. na zimu sup pekne domu a jen se otepli, sup s nima zase ven. mata se mi vubec nedari, mojito miluju a tak to se vetsinou prasknu pres kapsu a vyresim to ve fruit de france…

;)

rozmarýn mám ve formě stromku, normálně má vyšlechtěný kmínek a malou korunku, akorát jsem ho nějak zapomněl schovat z balkónu, počítám že zahynul mrazy (cca 250,- Kč v háji :( ale nemusel by! byl schovaný v zákrytu u stěny, venku normálně rozmarýn přežije… sem sám zvědavey ;)

tamián mi celkem jde, uvidíš na fotkách jak. akorát mám takový povšechný problém že cca vždy v srpnu mi bylinky napadanou mšice a já to pak nevdržím a všechny je vyhážu do koše… postřik se na to neodvažuji použít..

pro mátu si možná pujdu už zítra k Chládkovi, tak jestli to bude stát za to, odfotím ;)

no ja s breberkama problem nemam. a jestli si fakt myslis, ze v letosni zime prezil nejakej rozmaryn venku, tak jsi vazne optimista ;-)
a na msice existujou i nejaky prirodni odpuzovace… myslim, ze pokud se s tim pestuje nejaka kytka, kterou nemaji radi… ja si vzpomenu kdo mi to rikal, co rikal, zjistim a dam vedet.
s tou matou se pochlub! .. ale je nutne zjistit i jaky druh maty to je. ono je jich vice druhu a nektere jsou k vyrobe mojita dost nevhodne ;-)

Tiež sa pravidelne pokúšam o bylinky, navzdory nepriazni osudu a útokom vošiek. Myslela som si, že tie vošky mi ich napádajú, lebo my máme dosť vlhký byt a relatívne málo svetla. By ma veru zaujímalo, ako na ne!

Jando: a jak taková voška vypadá? Mě se to stává až když je mám venku, patrně přiletí odněkud ze sousedstvínebo tak něco. U mně se jedná konkrétne o mšice takový ty malé buclaté kuličky, které vysávají z bylinek šťávu. Prej je žere bedrunka a nemaj rády tabákovou vodu, tak uvidim…

[...] Moje malá bylinková zahrádka se začíná krásně zelenat. Momentálně jenfotogeničtější je mladá slečna Majoránka. Esence tradiční české kuchyně. Už se těším na zimu, kdy si udělám správňácké bramboráky nebo karbenátky, a nebo taky třeba hrachovku. Sbírá se až od července a tak jí dám ještě trochu čas, ať se v klidu vyhřívá na sluníčku. [...]

Komentáře jsou uzavřeny.