Jamie Oliver 30 minut v kuchyni — partner blogu pro snadné vaření

Péct maso, mezitím hnětat těsto na koláčky a ještě k tomu udělat čerstvý salát? Říkáte, že běžně nestíháte uvařit ani jedno jídlo do půl hodiny? V nové kuchařce Jamie Oliver 30 minut v kuchyni vás Jamie přesvědčí, že za 30 minut stihnete i komplet menu.

Partnerem blogu na listopad se stala zbrusu nová kuchařka s názvem Jamie Oliver 30 minut v kuchyni. Její první české vydání uvidíte na pultech knihkupců a v e-shopu nakladatelství už ode dneška.

Je možné, že vás kuchařka lákala už v angličtině, ale pokud jste se ještě neodhodlali, tak zbystřete. Jamie totiž s touhle knihou útočí na největší slabinu všech domácích kuchtíků — nedostatek času.

Kompletní menu za 30 minut?

Jamie tentokrát nevyznává lásku určité národní kuchyni nebo lokálním surovinám (i když i na ty v knize dojde), ale vrhl se na problém s časem a organizací práce, který při domácím vaření po práci řešíme prakticky každý.

Zadání přitom není vůbec snadné — uvařit kompletní menu ze tří nebo čtyř chodů do 30 minut. Ne jen jedno jídlo, ale kompletní hostinu s předkrmem, hlavním chodem a něčím sladkým na konec.

Možná budete kroutit hlavou, že normálně za půl hodiny nestihnete ani jedno obyčejné jídlo. Jamie ovšem přípravu jídel navrhl tak snadno, že jednotlivé chody na sebe plynule navazují a při vaření využijete každou minutu času efektivně.

Takové vaření samozřejmě není jen o tupém sledování receptů, ale i fintách a technikách přípravy, které vám umožní zkrátit přípravu na minimum. Tyhle vychytávky jsou samozřejmě na receptech nezávislé a můžete si je tak odnést i do dalšího vaření.

Co všechno obsahuje?

Do kuchařky se podařilo vtěsnat 50 kompletních menu. Každé obsahuje tři nebo čtyři chody a ještě doporučení, jak jídlo servírovat a které nápoje s jídlem párovat.

Samotný recept na menu vyjde vždy na jednu stránku a tři doprovodné fotografie s výsledným jídlem a postupy. Jamie vždy nejprve shrne potřebné suroviny, náčiní a pak se pustí do přípravy jednotlivých jídel.

Recept je napsaný prakticky jako takový scénář, který vás provede všemi kroky přípravy, aniž byste museli dumat nad tím, jak vše načasovat. Možná je to trochu nezvyk, ale je to opravdu napsáno na 100 % „blbuvzdorně“. Stačí číst a přesně sledovat pokyny, které na sebe dokonale navazují.

Recepty jsou tématicky rozhozené po celém světě a do různých sezón s typickým Jamieho rukopisem. Pokud jeho styl vaření znáte, nečeká vás žádné překvápko — pouze hromada čerstvých surovin a jednoduché postupy, jak je proměnit v parádní jídlo.

V listopadu o 20 % levněji

Kuchařku najdete od 1. listopadu na pultech všech knihkupectví. Celý listopad ji ale můžete získat se slevou 20 %, pokud si ji objednáte přímo na stránkách nakladatelství. Tam vás vyjde na 519 Kč a z běžné ceny v knihkupectví ušetříte 130 Kč.

Pokud nevíte, co si přát, nebo koupit k Vánocům a máte rádi Jamieho, myslím, že to máte letos jasné… ;)

Fandíte Jamiemu? Sledujte e-Jamie.eu!

Vedle nové kuchařky představuji i české stránky e-Jamie.eu, které pro všechny fanoušky knihy a Jamieho Olivera zřídilo samotné nakladatelství.

Mimo možnosti nákupu kuchařky v e-shopu tam najdete další recepty, články a informace o dalších knihách Jamieho Olivera. Jako fandové Jamieho jste vítáni i na Facebooku e-Jamie.eu a v diskuzním fóru, kde se můžete podělit o své zkušenosti nebo postřehy s ostatními.

Co dodat na konec? Snad jen představení knihy přímo od Jamieho! ;)

P.S.: Všechny fotografie v článku jsem vybíral přímo z kuchařky Jamie Oliver 30 minut v kuchyni!

Komentáře

Knížku jsem neměl v ruce, ale viděl jsem všechny jeho půlhodinové pořady, kde to Jamie předváděl v praxi. Opravdu to fungovalo.
Jeden musí mít předem všechny suroviny při ruce, rozehřátou troubu a vroucí vodu v konvici.

Co mě šlo trochu u televize na nervy, bylo opakované a okaté používání speciálního lisu na česnek; čouhala z toho komerční zainteresovanost jako hrom, ale třeba se tomu kniha vyhnula?

To jednorožec: Kniha se tomu vyhnula. V úvodu knihy je dokonce seznam vybavení, které je dle Jamieho v kuchyni nezbytné a ani z tohoto seznamu nelze zaznamenat komerční zainteresovanost.

↪ 2 Vlasta: ↪ 1 jednorožec: teď jsem recepty procházel a označení vybavení je dostatečně generické a přitom jasné.

a ano konvice a roztopená trouba nechybí skoro nikde :) Jamie to v úvodním videu říká docela jasně — „jen ať vás nenapadne něco měnit, milánkové.“!

Páni, už se na tu knížku těším :-) Nechám si ji naložit od Ježíška, díky za tip.

Vypadá to dobře, je možné čekat tu knihu i v iBook store pro iPad? Docela jsem si na to udělátko zvyknul a měl bych ji radši tam, nemáte o tom info?
Anglická verze tam je, teď jsem koukal…

↪ 5 Michal Marek: poptám se, ale tipuji, že se zatím pracovalo pouze na tiskovém vydání. sám jsem koukal na pár věcí od Jamieho na iPadu a je to naprostá paráda, v tomhle si moderní tablet s knihou dává rovnocenný souboj ;)

Už se na ni těším. Jamie je skoro takový pomocník v kuchyni jako tenhle blog :)

Uz, uz jsem si ji bezel koupit, ale primlouvam se taky za iPad verzi…

↪ 3 pan Cuketka: To je super tip na to, co si budu přát k vánocům :c) Jenom se chci zeptat, jestli je tam v tom seznamu vybavení něco, co normální smrtelník v kuchyni nemá. Abych si to mohla k těm vánocům obejdnat taky :-D

Tuhle kucharku mam uz docela dlouho v anglictine a nemuzu si ji vybachvalit. :) Akorat mi ty recepty trvaji spis k hodine, ale nejak mi to vubec nevadi, protoze jsou vyborne. Obcas je malinko problem sehnat suroviny, ale aspon v Praze se to da zvladnout.

Jinak co se propagace lisu na cesnek tyka, tak ho Jamie v serialu hojne vyuziva ale neprislo mi, ze by nejak vyrazne propagoval primo ten jeho…platky jsem ho s nim este delat nevidela. Stejne tak porad pouziva ty svoje panve od Tefalu, ale az tak okate mi to neprjde. Kam se hrabe na Babicu. :)

↪ 10 Yenn: „Obcas je malinko problem sehnat suroviny“

Dokážete odhadnout jak často je „občas“? 20% receptů? Půlka? :)

Jinak ze zběžného zkouknutí receptů na youtube mám pocit, že dost velká část Jamieho časové úspory spočívá v tom, že brambory a zeleninu skoro nemyje a neškrábe, prostě šup rovnou do kráječe. Asi mají ten ovozel v UK umytý už na krámě:)

No, koukla jsem na heureku a narazila na jeste o trosku lepsi cenu…tak jen pro informaci..a neodolala a objednala manželovi, protože muži mají rádi praktické věci a tohle by jej mohlo přimět uvařit pro kamarády beze mě..což za tu investici rozhodně stojí :)

↪ 17 Momo: já si zas myslím, že je vždy lepší podpořit malého českého nakladatele, který si sehnal licenci, dal si s knihou práci a přinesl ji v češtině na trhu, přímo :) z toho jak funguje knižní trh vím, že za každý přímý prodej jsou velmi rádi.

↪ 15 Anonymní: to trosku zalezi na tom, co berete za problematicke suroviny. :) Treba koriandr se tam objevuje pomene casto. Obcas nejaka anglicka specifika jako Mint Sauce. Zatim jsem ale vsechno sehnala…na bylinky chodim do zeleniny co mam kousek a ty anglicke veci sezenu v Marks and Spenceru. Rekla bych, ze se nejaka takova trosku hur sehnatelna vec muze objevovat tak v ctvrtine receptu? Ale to je uplny odhad. :)

Jinak jsem moc rada, ze nekdo tu kucharku prelozil. Kdyz bych ji uz nemela v Aj tak si ji urcite koupim. Nemela jsem tuseni, ze se nekdo pusti do prekladu, protoze uz to byla pekna doba od posledni prelozene Jamieho knizky. Mohli by se pustit do Jamie at Home a Jamie Does, ty jeste nemam :). Navic me stve, ze se nedaji vubec sehnat starsi prelozene knizky, nebo aspon ta jedna co mi chybi (snad druha knizka co tu vysla).

↪ 19 Yenn: Jaká knížka chybí?
To All:
pokud scháníte nějaké suroviny z Jamieho receptů napište na fórum na e-jamie.eu a určitě rádi poradíme :)

↪ 19 Yenn: Mám tady v češtině Šéfkuchař bez čepice, Šéfkuchař bez čepice se vrací a Šéfkuchař bez čepice – Dny plné chutí. Pokud je to jedna z nich, klidně prodám ;-), neb se hodláme stěhovat celkem daleko a zas tak často je nepoužívám.

A jeste bych jenom chtela dodat, ze si nemyslim, ze je tohle kucharka, ktera by se mela prezentovat jako kucharka pro snadne rychle vecere na kazdy den, nebo tak neco. Verim, ze kdyz si ji nekdo koupi s takovou vidinou tak je pak zklamany (jak jsem si vsimla z ruznych reakci na internetu). Vetsinou ty jidla nejsou uplne levna, vyzaduji pomerne velke mnozstvi surovin a myslim, ze pokud nekdo neni profesionalni kuchar tak nema moc sanci to vsechno zvadnout do pul hodiny, urcite ne napoprve. Ja na ni koukam jako na kucharku s ruznymi uzitecnymi radami, jak se zorganizovat v kuchyni, jak vyuzivat ruzne elektricke pomocniky k urychleni prace (z mikrovlnky teda moc nadsena nejsem, ani ji nemam, ale neobjevuje se tam moc casto…), jak nakombinovat ruzna jidla a prilohy, atd…a ty jidla jsou orpavdu chutna. :)

↪ 23 Yenn: Tak se ozvěte na můj mail cathleen(at)email(tečka)cz, nějak už se domluvíme.

Je pravda, že sehnat kuchařky je problém, přimlouvala bych za nějaké reedice a další překlady vydaných knih.

knížka je super, sice už mám tu v angličtině, ale asi půjdu i pro tu českou, když už, tak už ! :-) jen ten web už je asi tak min. rok beze změn :-( teda až na ty o nové knize :-)

↪ 25 Markéta: např. v Luxoru v Praze je mají celkem pořád, teda nijak zvlášť jsem to nezkoumala, protože už je mám, ale celkem pravidelně chodím pro knížky a ty od Jamieho mají pořád vystavené na pultech

↪ 9 Klaaarka: Jamieho :-))
Ne, dělám si legraci. Jamieho mám moc ráda, v téhle knize vlastně poodkývá tajemství profi-vaření. Umět pracovat s časem je jedna z věcí, která dělá kuchaře kuchařem. Líbí se mi Jaimiho nápadité používání polotovarů a ani toho nádobí moc nenadělá.
Stejně jako pan Jednorožec jsem koukala na seriál. Jamie je sympaťák, umí mluvit, rozumí tomu, co dělá, skoro ke všemu má nějaký ten trik či vhodnou radu. Takovou cooking show mít tady (když už Ital skončil)!

Knížku mám v originále, kupoval jsem ji loni, když jsem zrovna sledoval pořad 30 minute meals :)

Cuketko, neříká se hnětat, ale hníst.
Ke knížce: jasně, jasně. Skvělá kuchařka. Jenže překlad mizerný, redakce veškerá žádná, korektor je taky zřejmě moc nákladná záležitost, takže pro gramotného člověka je česká verze (na rozdíl od prezentovaných jídel :-) )nepříliš dobře stravitelná. Názvy některých jídel pocházejících z jiných částí světa než z VB zůstaly v anglické podobě, ačkoli máme běžně užívané české ekvivalenty. Zatím jsem podrobně nečetla víc než jediné menu, které jsem vařila, ale myslím, že humornost sousloví „neohrožené druhy ryb“ asi máloco překoná. Podle mě je nejneohroženější rybou mečoun v závěsu se štikou :-)…

↪ 32 v: před lety jsem viděla pár jejích pořadů, taky jsem na vážkách. Připadá mi spíš jako „máma a kámoška“, která raději hostí, než kuchařka co ráda vaří. Ale objektivně byly ty pořady zábavné a pro mladé hospodyňky přínosné.

Na Nigellu je stejne nejlepsi koujkat v televizi… Ona dela takove jidelni porno. v knizce to asi nebude mit ten smrnc :)

↪ 30 Kateřina Kadlecová: K češtině: Tak to je škoda, že se zase šetřilo na češtině… Jsou i tací, kteří by bývali korekturu udělali rádi a stačilo by jim za to jen pár výtisků.

Tak jsem schválně zhlédl jednu epizodu (S01 E06 – Veg Curry & Rice). Do 30 minut se vešel, ale zadarmo to nebylo. Pokud jsem si dobře všiml, zrychlení oproti mé běžné praxi (rozpálené pánve a vodu v konvici nepočítám):

  1. kupované hotové chapati
  2. kořenil hotovou kupovanou Rogan Josh pastou
  3. mrkev myl ještě míň než já, u ostatní zeleniny jsem mytí ani nezaznamenal
  4. kupované poppadoms
  5. kupovaný baby špenát v pytlíku
  6. krájené mandle

Vynechal jsem použití food processoru a mytí nádobí ;)

Nevím, na kolik je tento recept reprezentativní, ale IMHO jde vidět, kde Jamie šetří čas.

↪ 36 obda: je jasné, že za 30 minut neuvaříte menu hned naporpvé a to také Jamie píše v úvodu knihy, že všechno půjde lépe s postupem času…

Uvažuju mimo jiné o Jamie's Great Britain, nečetli jste někdo? Ze zástupců anglické kuchyně mám zatím jen Kuchařku Stařenky Oggové:))

Jamie je muj oblibenec, knizku si urcite poridim. Rychle vareni zacina byt trend, mam z toho radost, rychlych a kvalitnich receptu neni nikdy dost. Jen k pouzivani polotovaru, v anglii jsou uz na dost vysoke urovni, ale od Nigelly me to trochu odradilo, vidim to spis jako nouzovku. Ale zajimave tipy jsou jak usetrit cas pri priprave surovin. Ja napriklad od te doby, co mam dobre kuchynske nuzky, s nimi dost veci striham a uspora casu je znacna. Napr pri vyrobe domaciho musli striham susene merunky a svestky a mam to raz dva:-)

Nuzky si taky nemuzu vynachvalit. Treba u kurecich stehen se s nuzkama skvele odstranuje prebytecny tuk. A kolikrat, kdyz potrebuju mensi kousky kurete nebo tak neceho, a nechce se mi patlat prkynko a nuz, tak to maso proste nastriham, treba primo na panev :)

Yenn- presne! Diky nuzkam uz nemem nocni muru z kazdeho ´farmarskeho´ kurete. Pekne ho nuzkama naporcuju, z krku a kridel udelam vyvar, zbytek sup do trouby a je to. Nedavno jsem taky strihala zelene fazolky, vzdycky me strasne nebavilo odkrajovat z nich ty spicky. Od te doby, co je ´striham´ primo na panev, mame fazolky mnohem casteji nez driv. Profesionalni kuchari by asi ohrnovali nos, ale lepsi je strihat maso na panev, nez to rovnou vzdat a kupovat polotovary, nebo mrazene veci

V posledních jsem koukala na různá videa s J.Oliverem a nemuzu se nepodelit o video, kde Jamie zkouší, jak děti znají syrovou zeleninu. I ti, kteří nevládnou angličtinou, z kontextu pochopí, že šestileté děti nepoznaly nejen lilek nebo květák, ale ani rajče a bramboru! Tak takhle tu na tom snad přece jen ještě nejsme. Ale jak dlouho?
http://www.youtube.com/watch?…
Závěr nicméně dodává trochu optimismu- po krátkém tréninku děti vše perfektně znají. Ale znamená to, že to i jedí?
Další videa ukazují např. Jamieho anabázi v amerických školních jídelnách (kde směrnice předepisují pro každý oběd množství zeleniny, což ale můžou být i smažené hranolky, přičemž Jamieho salát děti plivou), nebo Jamieho názornou předváděčku výroby chicken nuggets z rozemletých kuřecích koster a kůží, kterou děti s hnusem shlédnou a pak si ty nugety stejně dají. Místní kuchařky mu také nevěří, že v Anglii děti od školky používají nůž a vidličku, a chtějí po něm fotodokumentaci jako důkaz!
Myslete si o Jamiem a jeho receptech co chcete, ale já si ho už jen za tyhle pokusy o změnu a medializaci hrůz opravdu vážím.

Prosím prosím, kde seženu starší kuchařky Jamieho?
Jamie v kuchyni
Jamie po Italsku
Jamie Oliver Dny plné chutí???

Pokud se někdo potřebujete zbavit, napište. A díky za radu, kam případně pro ně. Hanka

Prosím o radu, kde sehnat kuchařku Šéfkuchař bez čepice „Dny plné chutí“. při stěhování jsme ji nekde vytratili a moc nam chybi pri vareni :( moc dekuju za nabidky popr rady kde koupit. Míša

↪ 16 hygienik:
ano, v Británii je možnost koupit všechno ovoce a zeleninu jak ve stavu „neumytém“ tak jak u nás a zároveň jako umytý polotovar…báječná věc…takový zeleninový salát lze připravit hned, jen vysypete ze sáčků jednotlivé druhy zeleniny která je umytá a pokrájená, pak jen zálivku a hotovo, je to jen cca o 10–20 dražší.U nás je pokrájená zelenina v sáčcích dražší o 50–100% tak to není tak rozšířené, protože to téměř nikdo nekupuje.Ale v Anglii to kupuje většina …čas jsou peníze :-)))

Co vy na to?