Když nevíš co, upeč to na másle

Dnes mě na trzích přepadl náhlý nákupní impulz — krásná štika z Pstruhařství Mlýny. Měla asi třičtvrtě kila, byla vykuchaná a bez šupin. Co teď ale s ní, že jo? Páč se štikama to vůbec neumím.

Nejdřív jsem ji teda pořádně umyl, vystřihnul jsem jí žábry a napnul jsem ji pěkně do oblouku pomocí špagátku. Hodně a poctivě jsem ji pokapal citrónem, posolil a nechal mezi okny asi půl hodiny. Vodu slít, pak trouba na 160 stupňů a šup ji tam. Máslo šlo jen navrch v několika plátcích. Jinak nic. Za čtyřicet minut měla vnitřní teplotu lehce nad šedesát — hotovo. Nechat odpočinout, nahřát talíře a odloupnout z každé strany jeden macatý bílý filet. Pak už jen troška výpeku, malinko citronu a mňam!

Poučení pro víkend? Když nevíš co, nemontuj se do řízení a dej máslo.

Reklama

Komentáře

No ještě trocha bílého vína a 2 – 3 stroužky česneku a je to úplná paráda

No a tady je právě ten zásadní rozdíl mezi máslem a margarínem…

Achjo. A mám zase hlad. Jdu si udělat máslovou dýni na másle…

Místo citronu dáváme trošku kmínu a je to naše nejoblíbenější úprava. Studená je snad ještě lepší než horká :-D

↪ 4 Radak: Taky tak – po zkoušení různých kombinací, k sladkovodní rybě u mě vyhrává máslo a kmín a už nic!

No, ja sem pridam maly citat z mojej oblubenej sci-fi detektivky Kto uz by kradol nohy (strasne sa mi paci varenie v literature):
V první chvíli chtěl Timothy spolknout oko, dokonce si ho už dával k ústům, ale potom ho zase vložil zpátky do očnice, prsty uhladil kůži, rozřezal štiku na tři kusy, které uložil do přichystaného octového nálevu.
„Půjdeme raději do kuchyně,“ navrhl Devlin, „strašně rád bych se jednou podíval, jak vaří vyhlášený kuchař.“
„To jste si měl vybrat příhodnější den. Připravit štiku není žádné umění: očistit, naložit do láku, posolit, dát do vody cibuli, kořenovou zeleninu a povařit. A potom sos. Mám raději málo zahuštěnou šťávu z jedné třetiny rybího vývaru, rozemleté a propasírované zeleniny, petržele a dvou třetin másla. To je ovšem nákladná záležitost, protože se syntetickým máslem to nejde.“ Zatímco Timothy mluvil, vyndal z nálevu rozporcovanou rybu, posolil ji a hodil do vroucí vody.
„Vaříte taky ploutve a hlavu?“ vyzvídal Devlin.
„Je vidět, že ryby zrovna moc nejíte. Tohle tomu přece teprve dá správný šmak. Když mám, hodím do vody ještě pár mušlí a čerstvých řas.“

Odskusane to nemam, ja ryby skor nemusim.

Asi bych ten citron před úpravou vynechal – ostatně je to dost rozšířený zlozvykl, něco podobného jako dávat olej do vody na špagety. Čert ví, jak tyhle stereotypy vznikají ale mají dlouhý život. Raději snad citronovou omáčku. Ale štika opravdu chce jen málo, máslo, trošku bylinek a smetanu třeba…

Česnek k rybě? Nikdy! Měla by se nechat rozvinout přírodně jemná vůně i chuť ryby a česnek ji přebije. Jedině máslo a kmín. Ňam!

↪ 9 Deli: Nikdy? Never say never.
Česnek dnes ochutil (v malém množství, nutno podotknout) rybí karbanátky. Zhruba na třetiny: uzená treska, losos, bílá mořská ryba (haddock and collie), rozmixovány. Ale také jen zhruba, nikoliv na kaši.

Spojeno se strouhankou (té spíš málo), zavlaženou mlékem vylepšeným creme fraiche. Jedno vejce plus žloutek. Předem zesklovatělá cibulka a výše zmíněný česnek, sůl, pepř, nasekaná petržel.

Vše dobře promícháno. Ničím neobalované, spíš menší karbanátky pak smažené. Dobře držely tvar. Chuťová senzace, s dvěma druhy salátů.

Základem úspěchu byly naprosto čerstvé přísady. Jsou zde na Ostrově k mání. Plus jistota, že fišmongr by vědomě (sebevražedně!) neprodal podřadnou rybu zákazníku, který u něj nakupuje pravidelně každý týden už třetí rok.

↪ 9 Deli: česnek v různém množství kdykoliv, vyjma sladkostí :-))
Ryba+bylinky+česnek = luxus!

Stavovali jsme se na sádkách, kdy mají otevřeno a oni zrovna měli a nabízeli k prodeji. V hlavě mi vytanul titulek Když nevíš co, upeč to na másle – tudíž to vyhrála malá štika akorát pro dva, pečená později – jak jinak než na másle. Díky za vnuknutí…hned ten podzim chutnal líp.

Měla jsem za to, že ryba by se neměla „namáčet“ v citronu, aby pak maso nebylo vysušený…

a co šalvěj? takový úhoř na kousky v čerstvých šalvějových listech..... samozřejmě na másle

Co vy na to?

nepovinný, ale díky němu máte obrázek (jak?)