The Coffee Collective, cupcakes a tržnice Torvehallerne v Kodani

Kodaň je kouzelná. Všichni tam furt jezdí na kole a vypadají otužile. Když si chcete koupit čepici, tak je nikde pořádně nemají, protože ještě není dost zima. Nevím, jestli jsem za těch pár dní zachytil alespoň zlomek toho, co se na severu děje. Aby vám ale nezaskočilo hned na začátku, začneme pomalu — u šálku kávy.

Pokud budete v Kodani, pak je návštěva alespoň jedné z oficiálních kaváren The Cooffee Collective povinnou četbou. Tahle světoznámá pražírna stále u zrodu celé nové generace a kávové vlny. Je jich přístup ke kávovému obchodu, styl pražení i podávání kávy kopírují desítky malých pražíren a kaváren po celém světě.

Pražírna má v Kodani pouze dvě vlastní kavárny (jinak je samozřejmě všude po městě). Nejvíc na ráně jsme měli tu nejnovější, kterou si otevřeli v září v nové tržnici Torvehallerne.

Ze začátku jsem se trochu lekl, protože to vůbec nevypadalo jako kavárna a ani tam pořádně nebylo místo k sezení. Jako všechno na severu to ale bylo jen mylné zdání, protože kavárna byla promyšlená do posledního detailu.

Na nízkém a otevřeném baru dominovala espresso mašina Spirit od Kees Van Der Westena (stejnou značku a model Speedster má i český Doubleshot). Kousek stranou měl svoje místo čtyřhlavý drip bar (osazený vybavením Hario), kde servírovali dvě vybrané jednodruhové kávy.

V kavárně jsme byli dvakrát, takže jsem měl dost času ne ochutnávání i okukování. Počet baristů za barem nikdy neklesl pod tři a všichni kmitali jako dobře namazané součástky. Uměli poradit s výběrem kávy, zvládali ukázkovou přípravu a ještě si vámi v mezičase stihli pokecat o světě kávy a celém jejich snažení.

Vzácnost kávy připravené v drip baru už dávno neplatí ani u nás, přesto mi málem upadl držák, když jsem ochutnal Keňu Kieni přímo u zdroje. Exploze ovoce ve vůni i v chuti, krásné čisté tělo, intenzivní sladkost a acidita do protiváhy — čirá radost.

Jediné, co může zdejšího kávového geeka ještě trochu vydeptat, je to s jakou samozřejmostí a skromností se vše v The Coffee Collective odehrává. Jedny z nejlepších káv na světě? Jo. Snové stroje a vybavení? Áno. Špičkoví baristé s knírem a šikovné baristky v zástěrách? Taky!

Přidejte ale i improvizovaný cupping (kávovou degustaci) na baru, kde si jen tak v průběhu směny baristé ochutnávají světovou kávovou špičku (že je to konkurence neva) a ještě vám do ruky vrazí cuppingovou lžíci, ať se přidáte… Fakt doufám, že se nikdo nekoukal, když jsem si tam v rožku učůrával do gatí.

Kávu jsem pro jistotu nabral i na cestu. Krom obsahu mají ti seveřané zas něco extra, a tak kafe balí do nových recyklovatelných pytlíků s ventilem, okénkem na koukání ale bez kovové fólie.

Nekecám a ke kávě raději konec.

Na infarkt je totiž v podstatě celá tržnice Tolvehallerne. Dvě velké prosklené haly a uvnitř jedny lahůdky vedle druhých. Pekárny, řezníci, rybárny, lahůdky i bary a k tomu ještě otevřený ovozelový trh venku. Je to přesně to místo — kde se můžete spolehlivě vykompenzovat po náročném pracovním dni nebo naopak dekompenzovat při neplánovaném průletu.

Na fotce mrká jen jedna z nástrah — Agnes Cupcakes. Sami si můžete proklikat asi 30 důvodů, proč je nespravedlivé, že tu žijeme bez Agnes. Perfektní provedení a design, chuť a barvy naducané až po střechu.

Maminkóóó!

Fňukavým tónem budu i končit, protože v Kodani ani ten párek v rohlíku na náměstí před trhem nemůže být obyčejný sójový tubus. Musí to být jedině jedině ekologický, uvědomělý a v celozrnném rohlíku servírovaný párek døp. Nekecám!

Tolik na zatím rozehřátí. Těšit se ještě můžete na šest různých podniků. Noma půjde úplně nakonec.

Reklama

Komentáře

Nádhera…ještě, že mám před sebou Berlín, jinak bych asik zemřela na dehydrataci vyslintáním.

↪ 4 Radka: díky za tip, těch pár dní už jsem měli tak nabitých rezervacemi, že se nové věci nedaly vtěstnat ;) každopádně jsem si 100% jistý, že se dá v Kodani objevovat jídlo na fulltime minimálně 14 dní (při tempu oběd/večeře). co se týče jídla — nesmírně zajímavé město…

(mám takový dojem, že jsme kolem toho šli a koukal jsem dovnitř, o co jde)

↪ 1 L.A.: Berlín je skvělá vzpruha ;) hlavně ty vietnamské a jiné asijské věci, které tam mají (a my ne)

↪ 5 pan Cuketka: Jop, budu tam jen necelý tři dny -jeden večer na koncert. Ale díky scuku už vím, kam půjdu jíst…burgermeister, vietnamský bagety, udon…a kousík od hotelu je Cupcake! Jej!! ;-)

Az do tedka jsem nevedela, jak moc si preju jet do Kodane :). Lakaci clanek funguje 100%.

Kurde… ze mi to nedoslo drive… nechal bych si privezt Deterru a Fincu Vistu Hermosu (jako minule pri hromadne objednavce). Hlavne ze tu na webu strasim denne min 3× abych zjistil co noveho…

Perfektný článok, z ktorého jasne cítiť atmosféru. Darmo, severania majú svoje čaro, nádherný jazyk, vedia robiť biznis štýlovo, domácky a nešidene. Ako bonus navyše: točia skvelé filmy. Sever treba okúsiť na vlastnej koži. Pre mňa zatiaľ sneh nevyzerá nikde lepšie, ako vo Švédsku ;-)

Díky za článek, budu hltat další…Ještě, že mám v Kodani kámošku, u které se můžu upíchnout, zve mě dlouho a já dlouho odolávám. Myslím, že už nebudu:))

Zajímavé a znamenité! Poněkud mě znejistělo „krásné čisté tělo kávy“ – snad z neznalosti hantýrky. Říkám si však, zda je vůbec chuťově únosné pít kávu (či snad přímo capuccino) a zajídat jí ptákem v rohlíku? Říkám si, dál, že být chuťově promiskuitní tam, kde se lze oddat jednomu výsostnému produktu je jistý druh hříšného obžerství, minimálně tedy kabrňácká odvaha ve vlastní degustační misi. Je dobré, že zde už pokušení leží se svým krásným čistým tělem člověku pěkně vyvedené na talíři. Těším se na pokr!

Pro ty co hledají věci nehmotné, urguji vás k návštěvě Carlsberg Glyptotek. Od sklepa až na půdu, možno-li.

Příští týden jedu do Kodaně a tržnici Torvehallerne mám rozhodně v plánu ;-)

Pristi tyden tam valim, tak to urcite zkusim. Jinak doufam dojde i na mistni pivo, ktere je nejen chutove zajimave, ale i vyborne:) a hlavne je rozmanite:)

slintám a to jenom čtu, fajnově zprostředkovaný zážitek
Skoro jako když jsem četl Vinetua, když si Sam s Oldou dávaly medvědí pracky
Asi vyrazíme. M

Co vy na to?

nepovinný, ale díky němu máte obrázek (jak?)