Rurki

Jediný veřejný výstup z utajené pečící akce — užijte si ho. Několik litrů těsta, stovky trubiček a pár kilo smetany. Jedna zabere asi minutu. To znamená, že jsme vyrobili skoro deset hodin chřoustání a rozplývání šlehačky. Kdo ochutnal? ;)

Více o vánočních oplatkách tady, o příbuzných z Ostravy zase tu.

Reklama

Komentáře

Hmm, asiminuta je nějaká dlouhá, když je tam 8 trubiček za 25 minut -
nebo bych měla zahrnout koeficient sežranosti? Nechceš nááhodou těmi stovkami trubiček podělit chudé? :)

Mimochodem, super jeleni;)

Jedna zpráva z Ostravy – Rurki ve Furutu už nejsou – ustoupily modernizaci prodejny Tesco (pokud se někam přesunuly, zatím jsem je nenašel)… Nicméně ty vedle Hrušky stále fungují a chutnají :)

↪ 1 kami: velmi záleží na teplotě a disciplíně trubičkovače — od nalití přes aktivní stlačovací fázi cca 15 sekund, pak zhruba 30 sekund pečení, pak asi 10 sekund na formování, sundaní z dřívka a uložení. nejrychleji jsem se dostal na 45 sekund, ale to už bylo fakt na kvap ;) dá se taky zarazit termostat na maximum, ale pak se musí fakt dávat pozor, protože to peče fest a interval od akurátní trubičky k spálené je pak velmi krátký.

stovky trubiček už jsou naštěstí definitivně fuč :)

↪ 3 pan Cuketka: pevně věřím ve Tvou velkodušnost, takže si určitě chtěl napsat naNEštěstí, že?;)

To je teda fakt fofr. Babička má oplatkovač do ohně, to jsem se nikdy neodvážila zkusit, nejsem fakírský dobrodruh. Tohle je elektrický, předpokládám.

↪ 2 Vikosek: no vida. tak teď ještě ať to nevymře úplně a ať se časem někdo vrátí ke šlehačce — není to zas až tak nemožné. vyzkoušeli jsme to fakt na velkém objemu trubiček, chce to akorát chlazení a šlehačkovač na bombičku, ze kterého se šlehačka dávkuje před podáváním ;)

(btw tyhle trubičky mají o fous menší průměr než ty ostravské — jsou i trochu jiné těmi oříšky a skořicí, jinak v principu shodné)

Parádní ! My si udělali jednu takovou session na jaře na řemeslných trzích, po tom, co jsem to neprozřetelně slíbila a nebylo cesty pryč. Bylo to v ohni, klasickou oplatečnicí. Masakr! 7 hodin, bolel krk, ruce, pár spálenin, ale stálo to za ty obličeje, když každý přišel a my se domluvili s pořadateli, že nebudeme nic vybírat za oplatky.Že se s námi domluví jinak. Oplatku vzal, poděkoval a odešel jeden z dvaceti. Ostatní stáli a vůbec nechápali, co se děje . Výborná sociologická zkušenost :-)

↪ 7 Klára: o tom vašem oplatkovači už jsem slyšel věci ;) zvěsti evidentně neklamou! krása. my to měli hozené hezky kapitalisticky, ale hukot to teda byl také slušný. sám jsem se nezastavil dva dny v kuse.

↪ 8 Monika: tak to mám obří radost, že jste se k nám probila i přes hyper utajení. ale jinak určo nelitujte, zažila jste naše uskupení ve vůbec první formaci, která už se znovu nebude opakovat! :) (pokud bude nějaké příště, bude to asi zase úplně jinak a jinde)

Čerstvé trubičky jsou mňamka. Oplatkovač nevlastním, ale máme ve Vimperku malinkou cukrárnu nesoucí název „U Supa“, kde pán připravuje domácí trubičky, plněné klasickou šlehačkou. Bohužel nemá otevřeno tak často, jak bych si přála, ale jako občasné povyražení je to ideál.

↪ 11 pan Cuketka: Ceny si z hlavy nevybavím, ale o víkendu zjistím a napíšu…co mi jednou pán vypravoval, tak měl co dočinění s původní recepturou na hořické trubičky. Jenže už je starý a nevypadá to, že by byl někdo ochotný krámek převzít :(

ach…jsem z Ostravy…a pripomel jste mi ty stare dobre rurki na ktere jsem chodivala s mamou do te ulicky ktera vede ze spodniho rohu velkeho namesti smerem k cerne louce (koukla jsem na mapu a dneska se ta ulice jmenuje Dlouha a to namesti Masarykovo), tam nekde asi budou koreny toho ze mam rada jen moucniky ve kterych je prava slehacka :)

inspirovana, jala jsem se hledat oplatkovac (na usa trhu) a nasla jsem tohle
http://www.amazon.com/…=pd_sim_sg_3

myslim ze produkt nebude tak tenoucky jako ty rurki, ale dam tomu sanci
:)
a moc dekuju za vyvolani zasunutych vzpominek, ted je ten spravny cas na nostalgii
h.

muze mi prosim nekdo rict, kolik plus minus takova masinka stoji? jen abych si udelal predstavu. na strankach to neni ani orientacne. diky

rurki jsem zahlédla prodávat u nás Olomouci v Pavelčákové ulici, takové malé umaštěné okénko, kde vám k tomu ještě dají kafe na cestu. přiznám se že jsem zatím neměla sílu(spíš kvůli vzhledu toho okénka) ale teď jste mě navnadil tak seberu odvahu a jdu do toho;o)

Jsem jediná komu video-vimeo neběží? všechna jiná videa na jiných stránkách jedou bez problémů!

Nechala jsem se zlákat a zakoupila oblátkovač od zmiňované slovenské firmy. Loni jsem se pustila do pečení (dle jejich receptu, který jsem dostala k přístroji). Byla jsem smutná a zklamaná, žádný velký úspěch.

Včera jsem ráno zadělala těsto znovu, pro jistotu jen z poloviční dávky – základní recept od Korda (přidala jsem i celozrnnou žitnou mouku), zkušenosti s voskem a ponožkou a techniku pečení převzala od farfally a pana Cuketky – a zázrak  – ono se to daří!!! Resp. podařilo, zkazila jsem jen první dvě trubičky – chce to nechat těsto v lednici odpočinout – stačí ráno zadělat a navečer péct a vychytat jeho správnou hustotu. Takže nadšení maximální a dnes večer chci zkusit znovu (na chalupě), jestli to byla náhoda nebo ne :-)

↪ 21 pan Cuketka: ona rostlinná „šlehačka“ je takový fenomén že by to vystačilo na samostatnou diskuzi;o) doteď se musím otřepat hrůzou když si vybavím jednu rodinnou návštěvu, kde pobíhalo i dvouleté dítko a babička „abych mu mohla něco dopřát“ mu do nachystané otevřené pusy nastříkala tu napěněnou hrůzu . brrrrr.......

↪ 22 jarka: Jo, určitě to chce nechat přes noc odležet a dát do těsta i lžíci dvě oleje/přepuštěného másla, pak jsem to dopsala v komentářích, ale už jsem to neuměla opravit:) Tak super, že se daří…

↪ 25 Millie: není to to samé, oplatky z tohoto přístroje jsou spíš jak na kornoutky na zmrzlinu, rurki jsou mnohem tenčí

↪ 29 pan Cuketka: no to doufam, ze je neznicitelna..... Pokud by nahodou prestala fachcit, jedu hned na Slovensko..... ;-)

Tak vimeo pro můj počítač asi zakleté – nejede ani přímý odkaz. Zobrazí se jen první obrázek, naláká… a pak nic:(

↪ 27 Kord: Stejný oplatkovač jsme měli doma a napekli na něm tisíce atek a trubiček sladkých i slaných-sýrových. Připomněla jste mi dobu mého mládí…

Ja taky onehda hledal recepty. Zaujaly me bryndzove, nekdy je zkusim, musi byt skvele.
Ten recept co jsem zverejnil mam dlouho vyzkouseny jako nejlepsi. Kdyz kolem 11 hodiny dopoledne dodelam trubicky (jime je na sucho), tak druhy den v 11 uz nejsou. Ostatni cukrovi se rychle preji, ale toto fakt ne! Je to proste mnamka ze vsech mnamek nejvetsi!!
A delam to bez dotyku prstu, pouze tim drivkem ne ktere se to mota a priborovym nozem. Zitra udelam testo a pozitri to natocim a soupnu sem, jen tak pro predstavu… Trubickam ZDAR!

Hlásím, že na chalupě se setkaly trubičky s velkým ohlasem (a dopadly samozřejmě moc dobře) a kamarádi je jedli nasucho i plněné smetanou.

Povzbuzena úspěchem jsem už chtěla „machrovat“ a zadělala opět doma, jenže jsem udělala chybu – nechala těsto odležet jen cca 3 hodiny, nasypala do něj mleté vlašské ořechy, pak asi zbytečně moc ředila vodou  – a výsledek – no, oznámkovala bych se známkou 3-.
Už nebudu experimentovat a budu poctivě dodržovat Kordův recept!
Ještě jednou díky, už se zase připravuji, že koncem týdne to zkusím znovu :-)

Jediný veřejný výstup? :) A co video z Fler offline? ;) – hádám, že tohle byla ta příležitost. Pro ty zvědavé přidávám odkaz na reportáž,
http://www.fler.cz/…-offline-553
kde se opravdu jen útržkovitě pan Cuketka objevil (0:10, 3:43, 4:57). Tam musela být vůně :)

Toz sem cosi natocil. Kvalita neni nic extra, ale jen tak pro predstavu jak to delam ja:

http://www.youtube.com/watch?…

Tentokrat se mi testo povedlo uplne perfektne, nelepilo a to jsem tam dal cca 1/3 celozrnne mouky a misto jednoho zloutku dve vajcka (to mam taky vyzkousene v jinem receptu totiz pisou cele vajcko).

↪ 38 Kord: paráda! koukám, že to má takovou tu fajn páku pro zajištění stlačení. na ten strojek, co jsem měl, tak tam je to potřeba dokoupit extra. a samozřejmě chválím parádní bezkontaktní techniku! ;)

↪ 38 Kord:

↪ 39 pan Cuketka: hezký, fakt:) Na tu věc navíc jsem se teď ptala dědy, opáčil, zda ji fakt nutně potřebuju – stojí 40 eur, blbůstka:) A že za celý život nebyla potřeba, ruce mám zdravé a posilování nezaškodí. Ale je to šikovné.

↪ 2 Vikosek: já je zrovna dneska koupil ve Futuru, stánek je na druhé straně pokladen, co byl dětský koutek, paní tam prodává fornetti

↪ 39 pan Cuketka: jojo, ta paka na zajisteni je super. Jeste ten stroj ma srouby na stelovani tloustky vysledneho oplatku, ktere jsem pouzil snad pred 20 lety a od te doby nebylo treba nic nastavovat. Proste krasna, funkcni, rucni prace.....

p.s. vcera jsem delal dalsi varku testa a dnes se chystam zase pect… proste ZAVISLOST jak cYp… ;-))

↪ 42 pan Cuketka: Mistr Sí, abych pravdu řekl, nevím jakou to mělo chuť, mám pořádnou rýmu :) přesto měly nádech nostalgie okýnka v zaprděné nejkratší OVAcké uličce, která má jméno Dlouhá

Už jsem v prosinci děkovala na twittru za nápad a recept od farfally. Oplatkovač jsem kdysi koupila na Aukru, takový starodávný, německý, za pár stovek, jen přívodní kabel potřeboval novou vidlici. Dala do něj těsto podobné palačinkovému (tož nebylo tak mimo), ale bez správného dávkování těsto všade vyteklo a bez navoskování se neoddělitelně připeklo. Zklamaně jsem ďábelský stroj po urputném vydrhnutí ukryla hluboko do spíže. Tam dlel zapomenut až do prosince 2011. Vyzbrojena receptem a radami od farfally dala se znovu do boje. A výsledek- paráda! Na Štědrý den trubičky s alternativní náplní ze šlehané lanýžové hmoty s perníkovým kořením doplněné domácími křížalami. Aplaus od původem Moravské návštěvy. Na Silvestra jsem pro změnu vytvořila z kartonu udělátko kónického tvaru (už mám ale u truhláře objednané dřevěné „kopyto“) a stejným postupem udělala zmrzlinové kornouty. Do nich pak (jak jinak než domácí) levandulovou zmrzlinu. Málem mi užrali ruce. Takže ještě jednou díky!

↪ 45 karolina: Teda, to je super, že se to povedlo, jsem moc ráda! A závidím kopyto na kornoutky, chci taky;)

Tak už taky trubičkuju, po těch letech jsem se odhodlala a koupila si oplatkovač od magropomu. A velká spokojenost. Improvizuju zkouším různé recepty , pekla jsem i trubičky s bílým vínem …

Co vy na to?

nepovinný, ale díky němu máte obrázek (jak?)