Chřoustající odrobinky

Tříská se mnou jaro, takže stručně. Odrobte se mi!

  • Požár? Zápal? Oskar!

Zapálená kuchařka Lenka Požárová získala cenu Gourmand Cookbook Awards za nejlepší kuchařkovou sérii!!! Nevím sice, co jsou to ty Gourmand Cookbook Awards zač, ale ze všech sil čubrnim a gratulujů! ;)

  • Budeme žít bio

Alespoň tak rozhodl Státní zemědělský investiční fond, EU a eMZáci. První větší kampaň na podporu biopotravin a ekologického zemědělství. Zatím billboardy, TV, roadshow a infolinka. Informuji pozdě a vágně.

Dotaz z tamního diskuzního fóra:

Ahoj, Mohl byste mi někdo, kdo jíte biopotraviny už dlouho, říct, jestli vám to nějak změnilo život? Třeba úbytek na váze nebo zdraví nebo tak. Já jenom jestli neni zbytečný kupovat tak drahý věci… Dík

  • Capo di tutti cappuccini

Leone, Brnící postrach namočený v Alfě a v droze pana Zecchiniho, má blog. Nový kávový web Ciao Coffee specialist najdete na adrese http://www.coffeespecialist.cz/.

Napadá mě k tomu jediné slovo – splašený… ;)

  • Květen akcemi hněten

Bůkujte dovolenou, plánujte hlídání dětí a zřizujte kontokorenty. Květen bude nemilosrdný. Slavnosti chřestu, Víno a destiláty, Český pivní festival.

Obzvláště toho posledního se úplně děsím. Čvachtavá česká řachtavost bude 10 dní na plné kule opruzovat v blízkosti mého milovaného parku. Chudiny vevery. Sabotáže povedu ze stanů číslo 10, 11, 12 a 14! ;)

  • 2× Source Municipal plíz

Strčte si tu předraženou vodu někam! Toto jasné sdělení vyslalo několik významných podniků v New Yorku. Odteď už jen poctivě odstátý source municipal obohacený třemi rudými chlupy Maria Bataliho… ;)

Reklama

Komentáře

Páni – ona tady asi není moc populární,že?:-)))

To tam z těch 16 „knížek“ neměli opravdu žádnou lepší?
Nebo je to tím, že se Požárová poznala dobře :-) s „prezidentem“?
Jak může něco vyhrát, když ani to základní na knížce a tím je písmo, je tak malé, že ani nejde přečíst obsah (možná proto). To by měl být první předpoklad DOBRÉHO DESIGNU, tj. přehlednost, srozumitelnost, ČITELNOST.

přesně ve stylu „já nic nedělám, tak nebudou ani ostatní.“

Jo biopropagace, to je gól. Do celé kampaně investuje EU 430 000 eur, SZIF dalších 430 000 eur (čti DAŇOVÝ POPLATNÍK) a to v době, kdy trh s biopotravinami v ČR roste ročně o 70 %, očekává se 100 % a přibližně 60 % a více biopotravin na pultech je z dovozu. Nadto celý slavný web akce http://www.ziju-bio.cz vykradl z významné části materiály z již dlouho běžícího webu http://www.zijubio.cz , na který zcela bezostyšně v některých odkazech přímo linkuje. Hipísáci v sandálech, co zakládali biohnutí, se musejí vobracet v hrobě, když vidí tu komercializaci.

Ja by som asi zablahozelal pani Pozarovej, jej knizky je vidiet vsade, takze sa urcite aj dobre predavaju. Necital som.
Skusil som si pozriet ukazky z jednej z nich na jej webe, a uz sa tesim, ked spravi aj vydanie pre muzov. Ako muzsko-sovinisticky a jazykovy poradca by som navrhoval polivky namiesto polivcicky, babovky prip. male babovky namiesto babovicky, podobne pre stehynka, muffinky a kastanky.
Mandlouse, zlaticka a bambulky prosim uplne vynechat. Prsata zlatovlaska moze zostat.

7: Som za!:-)) Jeden čas jsem byl úplně alergickej na "bylinkové kabátky, mantlíky, jatýrka,máslíčko a kuřátka. Ale ze zcela nepočestných důvodů se občas dívám na Nigellu ;-)

7 & 8: Započítejte mě mezi sebe! Na kuchařky si můžete koupit „futrálek“, paní autorka si myje „vlásky“ a její mládenec pije „mlíčko“.
Zdrobnělinečky mám rád jako pověstnou osinečku v prdélce.

Celý koncept se mi jeví – jak bych to řekl co nejlaskavěji – poněkud podivný. Osoba s ekonomickou školou, zaměstnaná jako daňový poradce, zčista jasna „začíná jako autorka a vydavatelka nápaditých kuchařek“ (její vlastní slova, moje zvýraznění).
Žádné ztrácení času v nějakých školách vaření, v kuchyních restaurací či hospod (rodiče Jamieho měli pub).

Knížky samé jsem neviděl. Je docela možné, že pro někoho budou přínosem, že někoho inspirují k tomu, aby začal vařit. To je nesporně positivní, byť trochu podle vzoru Blind Leading the Blind.
Čímž neříkám, že paní Požárová je nevyléčitelně slepá, spíš se mě zdá oslněna svou vlastní zajímavostí. Lze doufat, že je to pouze přechodný stav.

Efekt jediný-šla jsem se podívat na stránky Zapálené kuchařky. Fotky v těch kuchařkách vypadají moc pěkně, text u receptů mě nijak neoslovil (ani nepobavil). Trochu jsem překvapená ze slovníku autorky (hotýlek, srdíčko, slzičky,…-toto konkrétně z popisu vyhlášení ceny, ale i z ukázek receptů- např. vybatolil se z postýlky i Michal-to je ten, co mu skočila do náruče po získání ceny?!, hned jsem se šla podívat na rok narození autorky. Také mě překvapil (v souvislosti s jejím „slovníčkem“). Ale co – každému se líbí něco jiného.
K nápadu a splněnému snu – gratuluji.

9: Obávám se, že tento přístup se jí osvědčil natolik, že z něj už nesleví)) Měl jsem tu čest shlédnout její „fazolovou“ kuchařku a musím říct, že jídla s názvy typu „Banderasova pochoutka“, „tajemství paní nadlesní“, „koule sedláka Roubala“ nebo „Křemílek a Muchomůrka“ ve mě příliš důvěry nevzbuzují. Já mám své favority (např.Jitka Rákosníková) jejichž zpracování, sloh a hluboká znalost problematiky v souladu se srozumitelným a vstřícným přístupem ( i pro ty méně honěné v oboru) jsou natolik sympatické a pro mě důvěryhodné, že jiný typ uchařek prostě absolutně vypouštím. Nicméně respektuji knihy Kluků v akci, Lenky Požárové a dalších jako dobře odvedenou marketingovou práci a jak se říká – proti gustu žádný dišputát – své čtenáře si to jistě najde. To už nemůžu posuzovat jako odborník, je to osobní názor.

11: Ještě si přihřeju polívčičku – nápaditost a originální koncepce Kuchařky pro dceru mě opravdu dostala!!

11. Tu jsem i viděla na vlastní oči a mohu potvrdit:-)

12 a 13 100% souhlas, promyšlená koncepce a použitelné recepty…a zapálená kuchřka má nápaditý obal, ale jinak nic moc.

Jeden díl (Lilek) zapálených kuchařek nám doma skončil, další (dýně) jsem viděl v akci, tedy jako doprovod při vaření. Přijde mi to jako marketingově bezvadně zvládnutý projekt. Aneb jak vytřískat co nejvíc peněz při „kompletování série“ útlých knížek za hodně vysoké ceny. Jména receptů si nepamatuji, ale výsledek třech různých dýňových pokrmů byl hodně uspokojivý. V tomto směru žádné fiasko. Pravdou ovšem je, že přítelkyně se receptů nikdy nedrží moc přesně :o)

Rachad: Design Cookbook Collection mluví za vše ;-))

Též odrobím.Pavilon č.6 je nejlepší začátek i konec.Pak 8 láká pšenicí a Pale Ale.No a pak Tretters a domů domů pane Berka.Zdraví Hy

Story o Source municipal je skvělá :). Skvělý nápad takhle pojmenovat vodu z kohoutku. Ale zkuste si ji vyžádat někde v pražských či brněnských restauracích a uvidíte ty obličeje :(.

20: Nemyslím :-) Točit vodu z kohoutku je celkem běžná praxe…Když si neobjednáte vyloženě Dobrou vodu, nebo minerálku a řeknete to jako já – dejte mi obyčejnou vodu prosím – lup ho! a je na stole. Poznatek ze školy: Naše učitelka na chemii nám říkala že podle rozborů vody nemáme vůbec špatnou kohoutkovou vodu ve srovnání třeba s Belgií nebo Holandskem. Takže ta vypěstovaná hysteria vedoucí k závislosti na balených vodách byl jen další skvělý marketingový tah. Víte kolik dneska lidi utratí za balenou vodu :-)) Je to absurdní. V neprospěch vody z kohoutku mluví hlavně kolísavá chuťová kvalita, ale známý si poradil tím že dal vodu z kohoutku prostě do lednice vychladit.Voila!! Nabídne vám ji s kouskem citrónu a dvěma kostkami ledu a ani vás nenapadne zkoumat původ.

Je to tak, pokud se voda vychladí, přidá se citron či limetka, je to super. dá se použít i filtr na vodu a pak je to úplně bez problémů.

21: ano, je to běžná praxe, ale v zahraničí!!!Ve Francii naprosto normální. Tady, když chodím s Frantíkama do restaurací, tak oni ji vždy žádají a bohužel ani jednou nám nebylo vyhověno. Ani v Praze, Plzni, Mariánkách, Frantovkách, Varech, …

rachad:

„řeknete to jako já – dejte mi obyčejnou vodu prosím – lup ho! a je na stole.“ no u mě teda nejni :) asi máš nějaké kohoutkově-vodovodní charisma. já to zkouším poměrně často (i ze cviku) a uspěju tak jednou v deseti případech :(

Veolia už se pomalu rozkoukává a začali s marketingem :))) je to směšné, že se v dnešní době musí dělat kampa'n pro pitomou vodu z kohoutku. ale já jsem pro, radši ať se navalí miliony tímto směrem, než do petek a tun skla viřícího po celé evropě v nákla'dácích… :(

já doma piju výhradně z vodovodu. sranda je že návštěvy se koukají divně že pro ně nemám nic v butelce, ani žádný dus, nebo š'távu, či kofolu :) mám pro ně totiž jen to nejlepší – vodu z vodovodu ;)))

Re: H2O: Podle novin prodej balené vody v Británii klesá.
My doma vodu z kohoutku už dlouhá léta filtrujeme – k baráku totiž vedou staré olověné trubky, pamatující královnu Viktorii. Voda je zde tvrdá, což prý vytvoří na olovu nerozpustný a neškodný isolační povlak, ale sichr je sichr.

Po olovu se blbne – prý na to doplatil starý ňím. Zda je naše preventivní filtrování (značkou Brita) účinné se neodvažuji tvrdit a nechám na posudku ctěného čtenářstva.

Aha. Já tím ani tak nemyslel přiznanou vodu z kohoutku, protože ta se blbě účtuje :-))) Myslel jsem, vodu bez bublinek prosím – a lup ho, na stole je voda z kohoutku a na účtu Bonaqua. Potom to majitelé zatrhli aby se nekradlo a dali příkaz prodávat výhradně balenou vodu, samozřejmě se ziskem. Těžko uplatňovat zisk na vodu z kohoutku :-) To se dost blbě vykazuje v účetnictví. A jistě dobře víte, že nezřídka restaurace s dobrým a levným jídlem má nechutně drahé nápoje, vodou počínaje. Dříve, za krále Klacka bylo bohulibou praxí restauratérů nabízet hostům chéb a vodu k jídlu zdarma. Rád bych se k této praxi jednou vrátil…Promiňte,ale chtít po někom peníze za vodu…-to bychom za chvíli mohli prodávat vzduch na dýchání, nebo chtít v retauraci po hostovi aby nám zaplatil pronájem židle, použití záchodu, nebo ubrousek či párátko :-)) Jasně, pokud chce někdo mastňácký Vittel nebo Perrier je to jeho věc a ať si to zaplatí, ale když chci jen doušek obyčejné vody?

Víte někdo něco o té:
Gourmand Cookbook Awards za nejlepší kuchařkovou sérii.
Nikde na netu jsem o tom nic nenašla

26. Vodu nám sice dodávají pražské vodovody a kanalizace, ale taky ještě filtrujem přes Britu. A myslím, že na chuti je to rozhodně znát. Co se týče účinnosti filtrování škodlivin – budu doufat v nejlepší. :-))))

Pred par mesici jsem byl s kamaradem Fredem (je to american – dulezite pro pochopeni pointy) na snidani v Cafe Savoy. Objednali jsme si nejake jidlo a pak se pinglik ptal na piti. Ja si dal dzus, Fred si objednal svoji lamanou cestinou vodu z kohoutku. Pinglik ho vyfakoval, ze to tam nevedou. Za pet minut prinesla servirka muj dzus, ptala se Freda, jestli si da neco k piti – zacal znovu s vodou z kohoutku, ona ze to nejde, ze voda z kohoutku neni dobra. Fred kontroval, ze voda z prazskeho kohoutku je nejlepsu na svete. No nakonec mu vodu donesli (tezko rict, jestli z kohoutku) a na uctu nebyla. Fred je z US zvykly, ze se tam voda v restauracich dava vsude, s ledem a zdarma. Je to krasny obycej, taky bych si ho jednou v CR pral.

30 Pivli: My definitivně chutí poznáme, když už filtr je na konci své účinnosti a je třeba vyměnit kasetu.
Krom jiného filtrace vody šetří samovarnou konvici, býval na ní hrozný „kámen“ ze zdejší tvrdé vody. Nyní v pohodě.

V Praze je voda měkká. Kdysi dávno, po několik měsíců, jsem měl příležitost se detailně seznámit s tím, jak se dělá pitná voda na vodárně v Podolí. Nebudu raději zabíhat do detailů! Co oči nevidí, to srdce nebolí.
Pivli – dobře děláte! Důvěřovat, ale profiltrovat. ;-)

31 Fandor: V Británii je situace mlhavá, slyšel jsem hlásky, že restaurace je na požádání povinována poskytnout vodu z vodovodu zdarma. Není to upřesněné.
Co je ale pravda, že nejste-li spokojen se službou či jídlem v restauraci, nemusíte platit jimi požadovanou sumu, ale můžete nabidnout částku, kterou vy považujete za přiměřenou výkonu. Musíte pak zanechat restauraci vaše plné jméno a adresu, aby vás mohli případně o rozdíl soudit.
Neočekávám, že tento gentlemanský přístup se dlouho udrží; Stará Dobrá Anglie se nám postupně vytrácí, zde bude nejspíš sublimovat z pevného stavu rovnou do oparu nostalgie.

Jednorožec: ad voda…tak, tak!
Ad stará dobrá Anglie…postupně se nám vytrácí, ale ne úplně.
Přesvědčila jsem se o tom opět v minulých dnech…
Probrala jsem se rychle, při jízdě autobusem z Ruzyně na metro…

Trochu off-topic, ale nevím, kam to lupnout.
Máte někdo zkušenosti s konzumací karavelly neboli hořké okurky? Jinak také bitter melon aneb momordica charantia?
včera jsem v Kamenické nakupovala zeleninu a ovoce a krom jiných exotických plodů tam měli i tento…Tak jsem ho okukovala, ke koupi nenašla odvahu, ač jsem se dozvěděla že moc, moc dobrý (jak také jinak, že?):-))))

po včerejší diskuzi jsem si řekla, že balenou vodu budu prokládat vodou z kohoutku. Jenže, není moc dobrá :-(
V sámošce jsem tedy koukala po nějaké šťávě, co jsem kdysi dávno pila, asi jako každý z nás. Takovou tu tradiční měli jen jahodovou a rybízovou. Pamatuji si na hořkou zelenou šťávu Amara a ta se už asi nedělá. Tu bych koupila hned, to jsem měla moc ráda.
No, tak voda z kohoutku se odkládá na jindy.

Ke kuchařce paní Požárové – zatím mne ani jedna „potravina“ nezaujala sama o sobě natolik, abych investovala do té kuchařky, takže jsem jen letmo prolistovala – a to pak těžko hodnotit… ale zase koncept takových sérií je určitě originální, recepty nejsou převzaty z německých vydání, jak je časté :-), a to, že nemá autorka kuchařské vzdělání… no to nemá hodně lidí, kteří o jídle píší, a ani to nevadí… takže nechci moc odsuzovat, určitě je to projekt, který tu nebyl a své příznivce najde…

36.:na Amaru vzpomínám s láskou, měla jsem ji moc ráda.
Už se dávno nedělá, ale svého času jsme nechávali dělat v lékárně takzvanou „prdlavou vodičku“ aqua carminativa rubra.
Voněla a chutnala skoro stejně jako Amara, jen byla krásně rubínová. Ani nevím, jestli by ji uměli v lékárně ještě namíchat.Rozpis už nemám a ani si ho nepamatuju.

Sirupy prakticky nekupujem, dělám bezinkový a ten je stejně nej.
A občas si přivezu z Anglie jablko/černý rybíz, ten zbožňuju.

Doma si při mém orientálním potřeštění celkem oblíbili sirup z tamarindu, z datlí a klasickou grenadinu (sirup z granátových jablek) Ale nedělám si iluze o složení.Když vám po vodě se šťávou zůstává kolem pusy růžový kroužek a voní to jako šampon na vlasy :-))

36.: A já myslela, že Amara byla taková hnusná hořká limonáda:-) Oni to dělali i jako šťávu? My kupujeme šťávy Yo, jsou ve skle, bez konzervantů a barviv. Malinová je nejlepší, třeba na teplém vanilkovém pudinku, na tom škraloupku, když je nalitá, tak je to no… :-)

Pivli, to se míchalo s vodou a normálně pilo? A efekt byl prdlavý nebo co? Abych to nebyla nucena pít jen na terásce ;-)

Bali:

podle mějde čistě o zvyk a o vhodné ošetření. voda právě odlitá z vodovodu bez filtrace mi taky moc nechutí :) je třeba odpustit, přefiltrovat a hlavně nechat chvíli odstát. dekantovat ve džbánu :) voda kupodivu příjemně vyčuchne! a taky jak píše rachad vychlazení dělá divy :)

z vegetariánských jídelen mě jinak totálně nakazili džbánem s několik kolečky citónu. v létě nepiju skoro nic jiného :)

42 Mr C: Odstátím vyprchá chlór – dělali jsme to pro rybičku jménem Jaws. (Strávila jednu noc na tébichu, vyskočivši z akvária. Nejen, že to přežila, ale dožila se, na rybičku, děsně vysokého věku. Skoro jsme kontaktovali Guinness Book of Records.)
Citróni a limetkové by měli být unwaxed, jestli se to v ČR vidí? Také větvička máty džbánu prospěje.

Bali: no my to ucucávali jen tak, protože nám to chutnalo. Ale naředit vodou se to dalo. Pěkně to pročišťovalo organismus v mnoha ohledech. :-))))

no prosím!
Koukám, jak blázen, že se to ještě dělá.
On je dnes v mnoha lékárnách problém nechat si udělat rozepsaný sirup na kašel, protože to prostě neuměj nebo nemají suroviny. A to jsou lepší, než „hotovky“.
Jojo…

No, Pivli, oni na to hlavně nemají lidi a čas, lékáren, kde se dělá magistraliter je jen pár, jinak jsou to více méně jen obchody. Jsem zvědavá, jak dnes uspěju; pak poreferuju.
P.S. Děkuju nezištné dobré duši (přímo pan C.??) za opravu mých původních komentářů – měla jsem strach ty odkazy do textu vložit přímo, aby to neudělalo nějakou neplechu s formátem.

Jasně, je to tak všude. Dělám skoro 20 let ve zdravotnictví, takže vím, jak to chodí…
Navíc, naše mamča lehce brigádničí v lékárně…
Díky za pomoc. Ale fakt v tom jsou samé dobré věci…silice fenyklu, muškátu, hřebíčku, kmínu, máty, citronelly, koriandru…
myslím, že tento lektvar na blog o jídle rozhodně patří…:-))))

49, Pivli, nezapomínat na „s přísadou ethanolu“!

;-)
To jsem nechtěla moc ventilovat, bych nebyla za násosku, ale nešť!
Samé dobré věci a ethanol!

Pivli: Jen ze zvědavosti: pracujete ve zdravotnictví a pokud si dobře pamatuji, tak na Praze 4 – není náhodou vaším působištěm jedno soukromé zdravotnické centrum na Pražském povstání?

než nás násilím přestěhovali v roce 1998, byla to VFN na Karláku. A víc už neřeknu. :-)))))

aqua carminativa se už dávno v lékárně nepřipravuje, ale není problém objednat. Chodí litr a ten se pak rozlívá na menší množství. A přece jenom bych s ní jednala jako s lékem, takže užívat po lžičkách:)))

No však jsem to říkala, že se v lékárně už asi nepřipravuje! :-)))
Objednávali jsme 500ml či 1000ml a upíjeli. S trochou sodovky či minerálky chutnala skvěle. Skoro jako Amara. Pochopitelně nešlo vypít celou lahev prdlavé vodičky najednou.:-))))
A pomáhala – kam se hrabou Espumisany a jiné podobné záležitosti. A to pamatuju enderácký Espumisan, chodil jako tobolky (žluté kuličky ala vitamín E) nebo granulát. Ale prdlavka vede! Howgh!

43. do vody házím kolečko bio citronu nebo vydrbané limetky. Bio citron vypadá nenavoskovaně a limetka taky. Pokud byla, po odrbání už snad není…:-))))
S mátou máte pravdu, meduňka také není špatná, jen odejde ve vodě rychleji nežli máta. Ale ovoní a ochutí moc hezky.

no, tak zase nic :-((, prdlavku pít nebudu, když je to vlastně lék.
Z čehopak se ta Amara asi dělala? To by chtělo někoho, kdo v té fabrice pracoval ;-)

No asi tam byly nějaké hořké bylinky.
:-))))
Bali: ani frťánka si nedáte?

to si dám asi Becherovku nebo Jagermeistra, tam jsou taky bylinky.
No, ale v lékárně se zeptám ;-)

Třeba by mi dnes taky nechutnala. Už je to dlouho, co jsem si naposled cvakla a.c.r. O Amaře ani nemluvím. i když tu chu´t si vybavuju stále…
Než Bechera či Jägermeistera si dám radši Campari.

Nevíte někdo, z čeho se skládá dříve vyráběný sirup " Amara" ?
 Dík.

Anžto amara znamená hořký/hořká, budou to především hořké byliny, např. nať pelyňku a zeměžluči, vachtový list či kořen hořce…říká internet. ;-)

Co vy na to?

nepovinný, ale díky němu máte obrázek (jak?)