V Praze poroste Prazelenina

Jaro je oficiálně tu — trendy vybíhají z kurníku. Letos je na programu urban gardening. Trend z oblasti hipster agro, který se nám tu pěkně rozbuble na pozadí všech těch našich sklonů ke kutění, chataření a osidlování zahrádkářských kolonií. Důkazem je zbrusu nový projekt Prazelenina, který právě teď v Praze startuje.

Nebát se a zasít

O co ve stručnosti jde? Dát se dohromady s více lidmi a společně se starat o kus pozemku ve městě. Ve městě, kde už nám jen samotná myšlenka vlastního pěstění přijde ujetá nebo směšná. Vždyť tu přeci máme toxickou hlínu a otrávený vzduch. Je tu jen beton a co nezamknete na řetěz, to vám ukradou.

No, naprosto děsné nastavení mysli, co vám budu povídat. Komunitní rýpání v hlíně (ježdění na kole, pořádání trhů, oživování ulic) to nezmění přes noc, k jistému rozrušení stereotypů ale přeci jen dojde. A co tak koukám za hranice, je přitom alespoň kopec srandy (a nebojte, mrkve taky).

Pytle vpřed!

Jak si komunitní zahradničení představují v Prazelenině? Matěj Petránek mi to za celý tým Prazeleniny vysvětlil pěkně podrobně. Inspiraci jim dodala kamarádka, která měla zkušenosti s městskými zahrádkami v Helsinkách. Původní záměr byl zkusit se uchytit na některém z pražských ostrovů nebo na starém remorkéru poblíž náplavky. Nakonec se ale podařilo ulovit dva příhodné soukromé pozemky v pražských Holešovicích.

Zelenina se bude pěstovat v pytlích naplněných zeminou (co pytel to m2), které si budete moct jako městští zahradníci pronajmout na celou sezónu. Know how a finty z permakultury a ekologického zemědělství dodá zahradní architektka Radka Špičáková. O zbytek, tj. o setbu a nářadí, se zahradníci starají sami.

V plánu je i zřízení malé kavárny, která bude sloužit jako centrum zahradnické komunity. Hlavním záměrem projektu je totiž v prvé řadě začít a pokusit se pospojovat lidi, kteří by se do něčeho podobného rádi vrhli, ale sami zatím otáleli. Zajímavé bud testování toho, jak dokáže Praha takový experiment absorbovat a co to vlastně celé udělá.

Pokud vás projekt zajímá a chtěli byste se přidat, tak na nic nečekejte, protože Prazelenina oficiálně začíná už 14. dubna. Stačí se jim ozvat nebo se rovnou zaregistrovat. Vítání jsou všichni (a hlavně) i úplní začátečníci.

Do pytle, vpřed! ;)

Co bude dál? Ondra naznačuje a láká, jak nejlíp umí.

Reklama

Komentáře

Srandovní :) Ale hezký, nemít zahradu, tak by možná tohle byla poslední nouzová možnost. Jinak mně osobně by vadilo to grupírování, jsem zahradní individualista a v zahradě hledám mimojiné klid, takže by mě spousty lidí a kavárna a podobné záležitosti silně obtěžovaly. Ale to je samozřejmě povahový rys, který není všeobecně přítomen, a jistě to někomu přijde naopak příjemné :)

Jako momentální citelná vada samotné konkrétní aktivity mi ovšem připadá to, že není uvedena cena nájmu, a to ani orientačně. A není ani rozepsáno, jak budou hrazeny náklady na vodu, což je teda u zahradničení, notabene v pytlích, velmi zásadní věc – to může sakra lézt do peněz. Zvlášt, jestli je to včetně stočného, což u pytlů na nějakém dvoře asi bude.

Zrovna dneska jsem od dědy a babičky dostala do péče tři záhonky. Letos to tam vošéfuju a příští jaro už bude celý vnitroblok patřit agrohipsterům :).

Paráda, vypadá to, že se Praha brzy zazelená a ožije. Kdo to má daleko do Holešovic, může začít pěstovat a kompostovat s KOKOZOU 4.4. na Jižním městě v KC Zahrada: http://www.kczahrada.cz/…-znovu-oziva
Těšíme se na výměnu zkušeností a nápadů. Kristina a Lucka

Já se osobně také počítám spíš mezi agro individualisty, ale je to skvělý nápad pro lidi bez zahrádky.

Hlavně se mi líbí myšlenka, že by kus vnitřní Prahy, třeba nějaký ten ostrov, patřil místním lidem – mladým, starým, rodinkám a dětem, kteří by na něm žili, pracovali a sdružovali se i o víkendech.

Aby naše velkoměsto neumíralo na zhoubné přemnožení hotelových zařízení…

Já zase s jarem uvažuju o pronájmu něakého placu v zahrádkářské kolonii. Zahrada u rodičů je fajn, ale stále jen je to u rodičů.

↪ 8 Apolena: tak to se obraťte na kami ;) ta má zahrádku pronajatou (že jo?), myslím, že už se to i řešilo ve fóru, jen nevím kde…

↪ 7 Pipi: určitě, tohle je jedna ze zásadních funkcí takových aktivit, rozbourat trochu to schéma, že život ve městě se odehrává černobíle buď v budově nebo obchodě, nebo v předem nalinkovaném parku/hřišti ;)

↪ 6 KOKOZA: ty jo to rád slyším! to sjou dobré zprávy pro Jižák ;) ony přeci i ty šílené plochy mezi paneláky si o něco podobného jenom říkají.

koukám na celý váš program a zní to děsně lákavě:

http://www.kczahrada.cz/…zahrade-2012

↪ 8 Apolena: Skvělý nápad:)

učinila jsem tak v prosinci a zatím jsem nadšená. Zahrádkářské kolonie se hodně zalidňují mladými rodinami z bytovek (my taky:) ), po dlouholetém útlumu a pustnutí (kdy zahrádky „umíraly“ s předchozími nájemci) hodně znovuožívají. Bohužel dost kolonií se ruší, protože jsou na lukrativních pozemcích. Jen tady v okolí vím o čtyřech, které jdou do kopru a bude se tam stavět.

My jsme hledali na severu Prahy, ale třeba kamarádka si pronajala na Petřinách, zahrádky jsou k mání leckde, ale začíná po nich zase dost hlad a rychle mizí.

Je to pořád velmi levné – my platíme 11 Kč/m2/rok, ale ceny v prohlížených koloniích se pohybovaly od 7 Kč/m2/rok.
I proto by mě zajímala cena toho metrového pytle v Prazelenině, která tam uvedena není. samozřejmě je to jiné, je to na lepším místě a tak, že. Ale určitě ceny v koloniích jsou vhodným porovnáním, je to podobný princip.

Pokud Vás zajímá něco konkrétního k zahrádkám v koloniích, tak napište:)

↪ 6 KOKOZA: Tak to vypadá hezky – podle fotky jsou to normální záhony?
To je lepší než pytle.

↪ 12 kami: Vás si právě pamatuju a byl to jeden z impulzů :)
Ale nejsem si jistá, jestli zahrádka „na stálo“ je to pravé ořechové pro mě. Už jsem v rámci „gorila gárdenyngu“ osázela několik blízkých dětských hřišť bylinkama a možná mi i tohle stačí. Přece jen vlastní zahrádka je povinnost. Já už dorostla do toho, že mě to baví, ale doteď si pamatuju, jak jsem jako dítě zahrádku nesnášela. o víkendu se nemohlo nikam jet, muselo se rýpat v hlíně, aby nám to hezky vyrostlo a dovolená o prázdninách byla totální sci-fi, protože přece v létě se musí sklízet, nepěstovali jsme to proto, aby to pak na té zahrádce zhnilo.
U bylinek mi tak nějak neva, když je místo mě otrhá někdo jiný (a taky že jo), u zahrady by mě mrzelo, kdyby se úroda zkazila. Ale nechci v synovi vypěstovat stejnou averzi k hlíně jako jsem mívala já.

Nevím, jak je to s hladem po zahrádkách, ale v kolonii na Hanspaulce ještě tento týden viselo oznámení, že jsou tam nějaké zahrádky volné.

↪ 14 Apolena: a zrovna ta Hanspaulka je fakt krásná ;) omrkávám už to tam dlouho. ale mám to se zahrádkou podobně – raději si budu kuti něco u nás u baráku na dohled ;)

↪ 14 Apolena: Aha, no to chápu, to já už jako dítě milovala rejpání v zemi a stále jsme se dožadovala vlastního malého záhonku na zahradě prarodičů:) A u nás to tedy takto do programu nezasahovalo.
A nezasahuje ani teď, protože jsem na mateřské a zahradu mám v docházkové vzdálenosti, takže tam dojdu s kočárem, malej usne, mám cca 45 min, tak něco porejpu, nasiju… a jedu zpátky dom :)
Ale my máme necelých 400 m2, to není moc, většina je jen zatravněná, zeleninu pěstuju, ale nepřeháním.

Ovšem právě proto, že mateřská a z ní plynoucí možnost starat se o zahradu není navěky, jsme zvolili pronájem, ne koupi zahrady. Nevím, kam nás třeba někdy zavane stěhování nebo tak něco, nejsem úplně stavěná na to, abych srostla s hroudou.

Zahrádky v „naší“ kolonii jsou již zcela obsazené, ve dvou koloniích poblíž už údajně taky (ale to jsem jen zdrbla s jedním místním rybářem, není to ověřená informace).

↪ 16 kami: Mimochodem, řekla bych, že obsazenost zahrádek souvisí se strukturou okolního sídla – na Hanspaulce převažují domy se zahradou, tam zahrádku tolik lidí nepotřebuje. Tady u nás je hodně bytovek a paneláků, takže poptávka po zahrádkách je větší.

↪ 14 Apolena: Ani nevíte, jak Vás chápu – celé mé dětství bylo podřízené zahradě a péči o ni, dodnes na to nerada vzpomínám a nějak jsem si na to vypěstovala mohutný odpor. Takže i když tu zahradu (v osobním vlastnictví, cca 1000 metrů) máme cca 7 min. autem nebo 1/2 hodiny svižnou chůzí od domu, neobděláváme ji, truhlíky na balkóně stačí (ty mám naopak moc ráda a hodně se jim věnuju).

↪ 10 MG: O komunitě nevím, ale myslím že jsou pozemky k pronájmu na Červeném kopci, kamarád bez bytu si tam pronajal pozemek s chatkou a zabydlel se tam, říkal že je tam ještě volno. Poptejte se na Magistrátu. Neužívané chátrající zahrádkářské pozemky jsou i v místě bývalé Tišnovky v Černých Polích.

Pronájem na stránkách prazeleniny už je, 850/rok včetně vody :-) Jinak jsem na to stejně jako Apolena, od mládí na zahradě,takže averze byla veliká a z domu jsem se odstěhovala brzy se slovy,že zahradu nikdy !…a teď se mi můj táta směje, když mu volám jak a co sázet :-) bydlím však v domě se zahradou,takže mám možnost záhonků…

↪ 21 Bára: Hmm, pokud by se to mělo brát jako víceméně vstupné na slibované akce, tak asi proč ne. Ale pokud by to někdo chtěl využít opravdu jen jako zahradničení, tak za pronájem pytle je to teda brutálně drahý. Takže asi nejde ani moc o zahradničení a pěstování, ale spíše o takové „celoroční předplatné do kulturního centra, kde si jen tak bokem člověk trochu zaryje ruce do půdy“ . Do tutoho bych já teda nešla, ani kdybych zahradu neměla.

↪ 21 Bára: V tom případku všem brněnským zájemcům nabízím za stejnou cenu a za stejných podmínek vplen můj pozemek, nehlaste se všichni. ;-) I ba ne, dělám si legraci, jen mi to hodně vyrazilo dech (viz ceny pronajímaných zahrádek zmiňované Kami nahoře). Holt, být mladým foodie a gardie resp. snad gardenie (???) ve velkoměstě, to se holt kapku prodraží, jak tak člověk musí sledovat všechny ty trendy.

↪ 23 huml: Skoro 100× dražší než cena m2 v zahradní kolonii??? Dobře, cca 60× včetně vody, abych byla spravedlivá? No tak to je fakt husťárna.
Jo, Holešovice jsou blíž k centru. Jo, slibují u toho nějaké kultůrní atrakce. Ale šedesátinásobek?? Navíc v pytli, což je výrazně méně kvalitní pěstování než ve volné půdě (to má ta Kokoza výše, dle fotek; tam jsem cenu neviděla), nelze tam leccos vůbec dát (hluboko kořenící), musí se dost hnojit, pokud bude zalévání vodovodou, tak se navíc rychle zasolí… No jako fakt mi ta cena vyrazila dech.

No do pytle… do pytle nejdu ani náhodou.
A do zahrádky zatím taky ne, letos si ještě pojedu guerilla gardening. Našla jsem jeden krásně nevyužívaný kout téměř na dohled od baráku a tam to bude slušet třeba nějakým rybízům. Záškodnickému zahrádkaření zdar! (ten anglický název mě nebaví)

↪ 26 Apolena: Záškodnicé zahradničení je super! Lepší než gorila;)

Mimochodem, kamarádka má v kolonii na Petřinách pronajatou zahrádku o výměře kolem 20m2 – takový obývací pokoj. Tak třeba se Vám podaří pak najít také něco těchto zcela nezatěžujících rozměrů, kde by práce nezasahovala do rodinného programu :) A i ta dvacetimetrová vyjde proti pytli na polovic;)

pan Cuketka: Doufáme, že dorazíte:) Jste srdečně zván.
Apolena: Máme pro tebe skvělé tipy na Jižáku, nafotíme, pošleme a klidně se i zapojíme. Prosím, napiš na kristina@kokoza.cz, kam můžeme poslat.
Kami: Na pozemku KC Zahrada je jedno „políčko“, ale i my budeme pro pěstování využívat přepravky, pytle a další všemožné nádoby, které se hodí do města na betonové plochy. O to přeci jde! Chceme ukázat, že pěstovat se dá opravdu všude!

↪ 28 KOKOZA: Díky, ale Jižák je už hodně mimo můj akční rádius, operuju v okolí Bořislavky. Někdo tamní to ale určitě ocení :)

↪ 24 aida:„… člověk musí sledovat všechny ty trendy“

Vypadá to, že nový trend, právě bzučící v pajp-lájně, je velkoměstké včelařství.

↪ 25 kami: Hihi, kami, ale chápete jak se potom dá kamarádkám v kavárničce nadšeně líčit jak jste in a sama jste si vypěstovala za 850 kaček v tom pytli kilo úžasně šťavnatejch rajčátek, případně pár cuketek a jak byly strašně dobrý a nedá se to vůbec ale vůbec srovnat s cuketou z obchoďáku?

↪ 30 jednorožec: Již jsem též zaslechla. Z jedné strany je to opravdu chvályhodné („návrat ke kořenům“), z druhé strany – nechtěla bych vidět výsledky rozboru na obsah cizorodých látek…

↪ 32 aida: A alergici, kterých je ve městech požehnaně, z toho taky musí být šťastní, a takový odchyt roje na věžáku, to musí být sranda… Jinak nic proti včelám nemám, sami včelaříme, ale na vesnické zahradě, ne na Václaváku…

ta cena 850/rok za metr je zcela adekvátní — samozřejmě velmi snadno se to zesměšňuje, o tom žádná ;)

s cenou pronájmu zahrádky se to srovnávat může, ale jde přeci to přenést kus plochy vhodné k pěstění na místo, kde to dosud možné nebylo (střechy, dvorky, proluky, nevyužité pozemky) a rozjet celou tu komunitu okolo. pokud jste si někdy zkoušeli spočítat, na kolik vás vyjde pěstění v nádobách (třeba jen obyč truhlík na balkoně), vždycky dojdete k tomu, že ta počáteční investice do pořízení a rozjetí nádoby je fakt ta největší pruda (samozřejmě se to dá chytrými opatření při konstrukci minimalizovat). prazeleninu/kokozu vnímám hlavně jako pilotní projekt na vyzkoušení, kdybyste chtěli rozject truhlíkový záhon ve městě na vlastní pěst vyjde to podobně, nehledě na skryté překážky, které byste museli po cestě taky řešit (a ty už má prazelenina za vás vyřešené). podle má smysl obnova zahrádkařských kolonií v tradičních lokalitách i budování nového cvrkotu v ulicích. u těch kolonií asi všichni víme, jak se to s nimi v praze má a zachovat jim jejich účel (oproti zájmům developerů) asi nebude dvakrát legrace. a už jen to, že se o zahradničení ve měste znovu mluví, to mu může trochu pomoct (nehledě na výchovnou stránku věci).

ad včely ve městě — ta představa včel u paneláku nebo na václaváku mi přijde jako zkreslená. respektive pokud vnímáte celou prahu jako betonovou karikaturu, které se skládá z magistrály, kupy činžáků a václaváku, tak asi jo no ;) praha je ale děsně velká a lokalit, kam dát včely i po okrajích je fakt hodně (viz třeba můj lokální včelař na praze 6 http://www.cuketka.cz/?… a to je jen jeden kousek a rozhodně ne agrohispter ;)) dosaďte další libovolné město v čr a ten poměr se bude ještě zlepšovat. nicméně rozbor takového medu a včelstva z centrálnější lokality by mě taky zajímal ;)

celkově ta debata ukazuje docela dobře na to, jak je město i v naší hlavě zakódováno jako místo k nežití (nebo místo apriori „nevhodné k…“ dosaďte), předem odsouzené k tomu, aby bylo plné zplodin a abyste se málem báli utrhnout jabko v městském parku :) že to tak být nemusí, asi není potřeba přípomínat nikomu, kdo za poslední roky alespoň párkrát vycestoval do nějaké metropole od nás na západ (nebo ještě lépe na sever ;)

ad trendy — nikoliv urban gardening, nikoli urban beekeeping, nýbrž guerilla grafting!

http://civileats.com/…lla-grafter/
http://www.youtube.com/watch?…

↪ 28 KOKOZA: Můj příspěvek není mířen na to, že nelze pěstovat ve všem možném – samozřejmě jde, sama propaguju stejnou myšlenku a na své první zahrádce (mám teď dvě), která je opravdu miniaturní (37m2) „jedu“ už přes 5 let víceméně převážně v nádobovém pěstování různého druhu.

Ale nádobové pěstování má nižší kvalitu než pěstování v plné zemi – jednak pro nemožnost vytvoření rozsáhlejšího propojeného ekosystému – jak pro malou velikost neumožňující dostatečnou šíři druhů rostlin, tak pro promrzání kořenového systému, vylučující celou řadu vytrvalých druhů, tak pro izolovanost od geologického podloží, od spodní vody… z toho plyne jednak mnohem vyšší náročnost na zálivku, jednak problémy se zasolením půdy, což vede k nutnosti zeminu v nádobách pravidelně vyměňovat. Navíc intenzivní pěstování v nádobách (které samozřejmě praktikuju) znamená i velkou náročnost na půdu a vedlo by k vyčerpání půdy, takže je nutno mnohem více hnojit, což zvyšuje zasolení půdy… a jde to dokola.

Nádobové pěstování je výborné řešení tam, kde ve volné půdě pěstovat nelze.
Můj příspěvek se týkal nehoráznosti ceny pytle v Prazelenině. Ta je samozřejmě neuvěřitelná sama o sobě. Poznámka o nádobovém pěstování směřovala pouze k tomu, že za nádobu je to ještě nehoráznější, než by to bylo za volný záhon.

Vy cenu nikde neuvádíte, nebo jsem ji nenašla.

↪ 33 Lucka B.: No, tak to docela srnada je :) Tu k nám už asi trend dorazil, protože loni se nám uchytil včelí roj na autobusovou zastávku. Byl to dost problém, nikdo nevěděl, co s tím, volala jsme na Městský úřad, tam mě odkázali na všemožné nemožné další telefonáty, nikdo nevěděl, co s rojem, nakonec z MˇU chtěli zavolat hasiče. Celé elefonování a vyřizování trvalo třičtvrtě hodiny a než přijeli hasiči, tak se roj zvedl a odletěl. Zvlášť blbé bylo, že to bylo na zastávce výstupní, takže byl problém se kolem milých včel dostat z busu, v němž řidiči samozřejmě nikoho nenechali.

↪ 35 kami: ty jo, zase tu máme na stole „nehoráznost ceny“? co si pod tím mám jako představit? ;) i kdybys to propočetla bez znalosti skutečných nákladů, tak na konci je to za ten balík služeb naprosto přijatelná cena. ještě jednou, co je na tom probůh nehorázného? tedy pokud vnímáme slovo nehorázně stejně jako „obecně naprosto nepřiměřeně a neslušně“, nikoli „v mých subjektivních představách pobuřující“ ;)

mě by fakticky zajímalo, jak bys to nacenila ty, kdybys něco podobného provozovala a jak by to bylo za tvou cenu (předpokládám, že zlomkovou) realizovatelné a udržitelné ;)

mimo cenovou debatu — limit „nádob“ je jasný, ale teď jsem narazil na celou jednu disciplínu vysokých záhonů, kde se dá přirozenému cyklu dá hodně přiblížit – ve verzích s napojením na podloží i bez to má údajnou vysokou životnost i v desítkách let, nevymrzá to a půda se dá s napojením na kompost udržovat hodně dlouho. nerad linkuju přímo, ale pro zkratku http://ulozto.cz/…nech-pdf-pdf (samozřejmě to není ekvivalent truhlíku na balkoně nebo květináče, vím ;)

↪ 37 pan Cuketka: Sám to píšeš – za „balík služeb“ – to jsem už psala výše (p.22).
Tedy je to cena za jakési předplatné do jakéhosi kulturního centra.
Celkem okrajovou součástí kulturních akcí bude to, že si účastníci rýpnou do pytle se zeminou.

Cena za abonentku na kulturní pořady je podle mě jakž takž přiměřená – ale o zahradničení v té ceně vlastně vůbec nejde.

Takže – buď mluvíme o zahradničení, pak srovnávat s koloniemi je zcela namístě. A šedesátinásobek ceny je nehorázný přesně v tom smyslu, který píšeš.

Nebo mluvíme o nějakém programu kulturních pořadů. Cena potom prosím. Ale pak je to zahradničení klamavá reklama.

Ty překlepy pardon, píšu jednoruč)

Ad vysoké záhony – to jsem kdysi zkoušela u rodičů na chalupě – máme buď tutéž, nebo podobnou knihu :) – úspěch nebyl tak bombastický, jak kniha slibuje, ale je to opravdu dobrá metoda.

↪ 34 pan Cuketka: Tak štěpování je na mě už vyšší dívčí, do toho nejdu :)
Ale mrzí mě, když vidím ovocný strom hned vedle rušné křižovatky. Z toho si nikdo nic neutrhne, ovoce zbůhdarma padá na chodník, lidi po tom šlapou, vosy se v tom hemží a je to věčná škoda.

↪ 37 pan Cuketka: Jo, a ještě k nacenění – je to podnikání jako každé jiné.
V tomhle případě je zřejmě cílem dostat lidi do své kavárny a na své pořady, tak to „zabrnká“ na strunu momentálního nadšení pro vlastní pěstování a chov (viz. slepice na balkonech;) ). Přesně takové, jaké zmiňuje Ala.

Mimochodem, moje zahrada je v kolonii, která patří soukromé osobě, nikoli městu, není nijak dotovaná, naopak je pro majitelku výdělečná.
Paní majitelka založila tuto osadu jako svůj podnikatelský záměr, na zcela prázdném nevyužitém pozemku. I když ceny na okraji Prahy jsou jinde než v Holešovicích, tak šedesátinásobek to není ani ve snu;)

↪ 38 kami: neplatíš za kulturní pořady ani neplatíš za kulturní akce, platíš za možnost pěstovat na 1m2 v praze holešovicích na vyvýšeném pytlovém záhonu, máš zajištěný přístup k záhonu, vodu na zálévání, k tomu dostaneš volný vstup na dílny a vzdělávací akce související s pěstováním, které se na místě pořádají. co je na tom nehorázného, ještě jednou se ptám?

srovnání s pronájmem za 1m2 v zahradní kolonii je podle mě mimo. kdy sis naposledy pronajímala zahradu o velikosti 1 m2 např? ;) tohle řešení prostě za 1/60 ani za 1/10 ani za 1/3 levněji nepořídíš, ani kdybyses rozkrájela vejpůl ;)

pro lepší představu — ano, když mi necháš m2 na své zahrádce, bude tě to stát 11 Kč, 11 kč tě ale nebude stát to, že mi tam postavíš truhlík, seženeš hlínu, zajistíš vodu, uděláš mi sérii dílen jak pěstovat a ještě mi na zahrádku zajistíš volný přístup, abych tam mohl přijít kdykoliv potřebuju ;)

tj. legitimní je podle mě otázka, jestli to není blbé, když chceme někomu nabídnout 1m2 hlíny na pěstování ve městě, že to musí pro platící stát 850. a když to tedy tolik stojí, jestli třeba není lepší ty lidi s pěstitelskými shromáždit někde jinde (v kolonii) ;) ale ne jestli je to nehoráznost ze strany organizátorů, probůh…

↪ 41 pan Cuketka: „neplatíš za kulturní pořady ani neplatíš za kulturní akce, platíš za možnost pěstovat na 1m2 v praze holešovicích na vyvýšeném pytlovém záhonu, máš zajištěný přístup k záhonu, vodu na zálévání, k tomu dostaneš volný vstup na dílny a vzdělávací akce související s pěstováním, které se na místě pořádají.“

  • Hele, to je jak z letáčku, co jsme měli minulý týden ve schránce – „zaplatíte pouze za skvělou sadu nádobí – a k tomu máte zdarma možnost výletu na Karlštejn, dále zdarma obdržíte dárkový balíček cukrovinek, oběd ve výborné české restauraci a samonabíjecí baterku“ – to přece nemyslíš vážně, že ne?;)

Zrovna něco podobného jsme jedním okem zaregistrovala minulý týden ve Fóru tady – mmt, kouknu se, co to tam bylo – jo, to, zda dostane „zdarma“ k tataráku spoustu topinek a k polévce se pečivo „nenachádza v cene“. No jasně, že se to „v cene nachádza“, stejně, jako se u Prazeleniny „v cene nachádza“ naprosto převažující podíl věcí, které nejsou zahradničením. Ale za m2 půdy se to schovává, tojo, byť jde spíš o okrajovou záležitost.

Máš pravdu s tím, že pronájem malých kousíčků je dražší než pronájem velké plochy.
Ale jak už jsem tu psala výš – kamarádka si pronajímá na Petřinách cca 20m2. To jsou dva záhony, takže záležitost s pidizahradničením již zcela souměřitelná. Platí 20 Kč/m2/rok.
nebo v jedné kolonii, kde jsme byli, bylo možné pronajmout si libovolně široký pruh – pouze musel odpovídat délce sousedních zahrádek, aby to nebylo zubaté. Takže bylo lze pronajmout i velmi malou plochu. Právě tahle kolonie byla zcela bezplotová a velmi společenská.

↪ 42 kami: tak to se ti přiznám, že teď jsem mimo tvé cenotvorné úvahy já, snad se nebudeš zlobit, když další diskuzi vzdám ;)

↪ 41 pan Cuketka: A znova k té nehoráznosti – no, tak dobře, tak holt podnikání je činnost bez skrupulí a nemám si nač stěžovat. Holt je můj problém, že považuju za ošklivé, nepěkné, nehorázné, pokud si celkem těžce odrbávající projekt (na nějž má samozřejmě podnikatel právo, ke koupi zákazníky nenutí, takže) hraje na cosi děsně ušlechtilého a schovává se za řečičky o přírodě ve městě.

Kdyby rohlík v Holešovicích stál, narozdíl od Prahy 9, místo 3 Kč 180 Kč, tak by vlastně o nic nešlo. Ale vadilo by mi a považovala bych za nehorázné, kdyby producent rohlíku (navíc méně křupavého než na Praze 9) cenu zakecával tím, že koupí rohlíku zákazník přispěje k pečivové vůni v Holešovicích, takže prodejcův výdělek vlastně přispívá k blahu lidstva.
(A jako útěcha se kupujícímu zdarma dostane několika bonusů od prodejce – tento mu bude odpovídat v bezchybném blankversu a mince nazpět obdrží kupující v hedvábném sáčku s rohlíkovým emblémem;) )

↪ 43 pan Cuketka: Tak se měj :) – dneska je zahradnicky veselý den, po dlouhé době zapršelo, můžeš s námi oslavovat : )

↪ 45 kami: Ještě využiju téhle zahradně orientované diskuse, hele, musím se ti pochlubit :D  – můj chřest dosáhl věku čtyř jar a bude první sklizeň!!
http://kami40.rajce.idnes.cz/jednohubky#…
A podle toho, jak vypadá, bych řekla, že za chvíli by měli v Hostíně spustit prodej :)

Pro venkovana ze zahradou je to úsměvné,ale pro městského člověka bez chalupy vážná věc ))…líbí se mě to.

↪ 40 kami: Celkem souhlasím, až na tu „nehoráznost“, protože podle mě to není cena za 1m2, ale něco trochu jiného. Na mě to spíš působí jako takové trochu jiné „mateřské centrum“, kam za 850 korun ročně budou moct chodit maminky s dětmi a připadat si zajímavě, že přitom jako pěstují v pytli zdravou zeleninu. Nic proti tomu, ale žádný jiný smysl v tom nevidím. Někde jinde zase třeba můžou háčkovat nebo cvičit zumbu.

↪ 44 kami: proč by podnikání mělo být činností bez skrupulí? zvlášť v tomhle případě mi to moc nesedí. Cena 850,– za m2 za sezónu mi nepřijde nijak „odrbávající“ ani nehorázná. Spíš mi přijde škoda, že se tu kritici raději nezamyslí nad spoustou práce, která za touhle pražskou novinkou je. Měsíčně to je asi krabička Startek nebo 3 jízdenky MHD. Organizátor Prazeleniny v Holešovicích jistě platí nájem a investoval nemalé prostředky do poměrně riskantního podniku, který působí spíš nadšenecky než způsob jak odrbat chudáky zelináře. Těžko to lze srovnávat s cenou půdy někde v koloniích u Prahy, kde nejsou kromě vody prakticky žádné náklady. Prazelenina je jeden z prvních projektů podobného druhu v Praze. Pytlům zdar! A broukům pytlíkům taky!

↪ 53 Jenda: Souhlasím s vámi, že rozhodně nejde o žádné „odrbávání“, o „odrbávání“ jde, pokud je někdo podveden. Jestli do tohoto (módně aktivistického nesmyslu) někdo jde dobrovolně s vědomím ceny a možnosti být sice mnohem méně kůůůůůl, ale zato skutečný pěstitel (o pár kilometrů dále), pak je to naprosto v pohodě.

Nebudeme si tu snad namlouvat, že jde o pěstitelství jako takové, že? Však sám pan Cuketka říká: „jde přeci to přenést kus plochy vhodné k pěstění na místo, kde to dosud možné nebylo (střechy, dvorky, proluky, nevyužité pozemky) a rozjet celou tu komunitu okolo“, což je zhruba ekvivalent podobné úchylnosti, kterou je snaha zlikvidovat individuální dopravu ve velkoměstech a nahradit ji cyklistikou. Chápu – je to trendy (však tím také článek začíná), in, cool, aktivistické, originální, lze o tom povídat na párty atd.

Jen nechápu, proč ti, kdo touží po podobném stylu života raději nemigrují na okraje měst / venkov, kde si mohou užít, co hrdlo ráčí a ponechat centra měst těm, kdo oceňují poněkud jiný styl života. Ten, pro která centra měst vznikla…

Kami, muzete me prosim dat kontakt na tu kolonii na Petrinach a pripadne i na tu, kde pronajimaji jednotlive zahony. Uz nejaky cas neco podobneho shanim, ale bez uspechu. Diky.

↪ 42 kami: Omlouvam se, neprecetl jsem si navod a ani prilis po sobe svuj text. Je prece jenom pozde .. Takze muj prispevek 55 je reakci na Kami ↪ 42. A je to otazka ;-)

Taková na první pohled bohulibá a nekonfliktní věc, a takových odsuzujících nebo negativní motivaci hledajících reakcí. Co blbnete? .)

Já Prazeleninu vidím jako

  • Roztomilý pokus o zlidštení pravoúhlých a šedivých Holešovic.
  • Fajn příležitost pro lidi z Prahy 7, kteří by si chtěli zkusit něco vypěstovat, ale ve větším měřítku si to netroufají, protože holt nemají zkušenosti – Prazelenina je v tom díky komunitě i dostupné odbornici může parádně nakopnout. Ne každý má po ruce zkušené rodiče a prarodiče zahradníky že :)

To je jako byste se smáli lidem, co dají v Prakulu 3600 Kč za kurz vaření, vždyť je to úplně podobný princip – dodat know-how, impuls a zkušební píseček…

Fandím moc a doufám, že debata tu nevzala organizátorům moc odvahy.

Češi jako národ zahrádkářů mají určitě náskok… Nevím jestli jsou jiná města tak prošpikovaná koloniemi zahrádek? (A rozšiřovat to i do center je fajn). Přes rušení některých kolonií ostatní žijí a jak už tu někdo psal, probíhá na nich (úspěšná) generační výměna. Tady u nás mladé rodiny z novostaveb zjistily, že v místní kolonii se uvolní zahrádky – odchází generace, která tam začínala. No a je znova plno – možná to není tak vzorně bio a eko a je to trošku spíš jako gril, pískoviště, bazenék a troška hrášku, ale přesto si myslím, že potěšení z vlastního záhonku tu bylo, je a bude :)

Co se týče Brna… snažíme se tu nebýt pozadu v agrohipsterství. Kromě toho, že vytváříme komunitou podporované zemědělství aneb CSA, které ve světě už nějakou chvíli frčí (www.veronica.cz/?…), tak nám snad vznikne na brownfieldu v centru na Veveří komunitní Zahrada jak Brno – která je teď ve stádiu návrhů, vyjednávání, experimentování, prvního zasazování do přepravek a brzo snad prokoukne na veřejnost alespoň na FB.

↪ 59 Veronika: Chá :) Já věděl, že se v Brnéčku nenecháte a přidáte se … Zahrada jak Brno, jo! ;) Tak budu číhat a těším se

Musím se přidat do diskuze – Prazelenina mi přijde jako skvělý nápad. Cena je sice vyšší než za zahrádku, ale nikdo tady nepíše, že pokud si chcete pronajmout zahrádku, tak dost často zaplatíte i za „přenechání pronájmu“. Hledala jsem si zahrádku, kterou bych si mohla pronajmout a našla jsem i cenu 50 000,– za přenechání pronájmu (a to jsou to cca. 3 týdny, co jsem po nich koukala). Samotný pronájem vyšel na nějakých 2500,–/rok, což už není tak strašný, ale těch 50 000? To je fakt ranec. Samo, že tam byly i nižší ceny (npř. okolo 12 000,–). Každopádně Prazelenina mi přijde jako supr věc, kde si můžu vyzkoušet vlastní pěstování, zjistit kolik mi to zabere času a jestli se tím chci nadále zabývat. Třeba budu mít pak kliku a ještě nějakou zahrádku seženu, když mě to bude bavit… Jinak jsem si tam zarezervovala 2m čtvereční :)

Veronika: dá se někde sehnat více informací či se přímo zapojit do brněnského projektu třeba jako dobrovolník? moc bych mě to zajímalo. prokopova.zdenka@gmail.com. díky

↪ 52 Ala: No přesně to píšu výše – vstupné do kulturního (nebo klidně mateřského) centra. Jako okrajová záležitost vypěstování pár kousků zeleniny.

↪ 53 Jenda: Je-li Praha 9 a Praha 6 za Prahou, pak jsou za Prahou i Holešovice.

↪ 55 pierfou: Kdyžtak mi napište mailovou adresu, pošlu Vám mobil na správce kolonie.

↪ 57 Michala: Taková na první pohled bohunelibá činnost… přinejmenším bohu křesťanskému, s tak nekřesťanskou cenou…

↪ 61 Jana: „Přenechání pronájmu“ většinou znamená, že od předchozího nájemce odkoupíte nějaké vybavení – zpravidla chatku, nebo třeba nářaďový domek či skleník. Lepší je ale kontaktovat přímo majitele kolonie a pronajímat rovnou od něho, pak žádné přenechání neplatíte. Obvykle se platí pouze vratná kauce na nájem – my platili tuším 1 nájem navíc, teď nevím, musela bych se podívat do smluv.

pro ty co zajímá opravdová prazelenina ,původní druhy zeleniny, si je můžou vypěstovat doma :) nadpis příspěvku mě trochu zmátl, ale pěkný článek.. něco k původním nešlechtěným druhům jsem pro vás napsala pro tento web http://goo.gl/ZUnH7
:)

Komentáře jsou uzavřeny.