Začíná letní PETlo, ehm… peklo


Otepluje se a „velkočepovači“ vody do PET flašek si mastí ruce. Tisíce tun plastu míří v kamionech po celé republice i do vaší nákupní tašky, čoud z těch milých lehkotonážních autíček míří i do vašich plic ;) Co to zase blábolím, říkáte si? No jenom jsem v obchodě spatřil vodu Vodavodu přivezenou až ze Srbska, zabalenou do nádherné krychle z umělé hmoty! Pořád přemýšlím nad tím, jak se podařilo obchodníkům v tak masivní míře zapsat do mozků všech consumerů mantru: Zdravá voda je pouze ta z PET lahve!

Aktualizováno (28.4.2006)

Přečtěte si zajímavý článek k tématu na iHned – Začíná boj vodáren a výrobců balených vod? (via mrtvý muž v Yossarianově stanu)

Reklama

Komentáře

Naprostý souhlas:-( Vliv médií, neschopnost lidí přemýšlet nebo ne přímo neschopnost, ale únava z toho všeho okolo, vždyť je tak jednoduché nechat si něco naservírovat a vzít to za vlastní, než se pídit po alespoň kousku pravdy, to všechno usnadňuje „vítezné tažení“ balených vod a mnoho jiných „zvěrstev“ páchaných na životním prostředí.

Dasa: On je to hodne i live style – dnesni teenager s termoskou a cajem propadne posmechu pokud zrovna neni horal a nema termosku kovoveho („draheho“) vzhledu. Spousta lidi te bude mit za socku kdyz jim reknes, ze pijes vodu z vodovodu (ja ji piju z petlahve :-)).

No a jinak jsou petlahve pro vyrobce vyhodnejsi a pro nas pohodlnejsi. Nemusime se tahat se sklenejma flaskama, nakladaky nevozej tuny skla. Nemusi se nic mejt. A kdyz petlahev doslouzi tak se vyhodi do zluteho kontejneru a muze se pouzit jako izolacni material.

Vic jak petlahve mi vadi baleni uzenin do igelitu … neni horsiho salamu nez ze smrstujici se folie. Hned jak si neco v tom koupim tak si to prebalim aby mi to neoslizlo. Ani snad nema cenu mluvit o uzeninach zalitejch do igelitu. Clovek to vynda a vytece na nej spousta hnusny vody, coz u me znaci, ze je to zrale na kompostaci. :-)

Já piju na férovku „vodu z vodovodu“. U nás ve Vokovicích, mi prostě chutná, nikde jinde v praze ne. Nevím čím to je ;) Navíc představa nosit všechnu vodu z obchodu do bytu mi přijde ujetá. PETtky zkrátka konzumuju taky, ale jen na cestách nebo když jsem on the go ;)

PET je jeden z nejlíp recyklovatelných plastů. O to mi vlastně ani tak moc nejde spíš o to, že to je v podstatě zbytečná komodita navíc, když máš doma vody dostatek. Tj. neměl jsem napsat, že ty kamióny vozí zbytečné tuny plastu, ale zbytečné tuny vody, kterou máme navíc všichni doma až pod nosem…

Pokud není někdo s kvalitou spokojen může si namontovat filtr (cena 2-3tis), který už produkuje vodu na srovnatelné úrovni s kvalitnějšími balenými vodami.

Ad balení uzenin souhlas. Nejvíc v pohodě mi přijde vanička z plastu + ochranná atmosféra + deklík z fólie, tak že se toho masa/salámu nedotýká. Ovšem ekologie dostává zabrat i tady.

Ja piju taky vodu z vodovodu nase mesto ma vlastni studne, ale piju ji z petlahve. Kupuju si v nich mineralku a tak po tom co vypiju mineralku natocim si do lahve vodu z vodovodu aby mi odstala. Po dvou az trech dnech si nacnu novou mineralku a kolobeh se opakuje. :-)

Surgo: Jsem socka, jsem socka, piju vodu z vodovodu, přijde mi to škoda peněz a síly, abych domů vláčela balíky vod – nákupy dopravuji MHD, nemám totiž auto-jsem socka:-)
I když, teď jsem dočetla Konspirační čítanku a konkrétně k vodě z vodovodu je tak hodně nepříjemný článek a jelikož na každém šprochu je pravdy trochu, dělá se mi mdlo i z vody z vodovodu:-)

Ruku na srdce – kdopak z nás někdy nekoupí balenou vodu? Nemám problém pít vodu z vodovodu, ale do vlaku si většinou koupím něco na poslední chvíli a jsem rád, že cestou neuschnu..

Gi – no ono je totak, že minerálek balených do plastu je v obchodech také dost, ne? Na tu cestu vlakem:-)
Mě zlobí spíš fenomén balené VODY, kdy je konzumentům sugerováno, že voda ve vodovodu je špatná a je nutné pít (+ dokonce i dovážet) vodu pouze balenou.
Myslím, že je jasné, že vadí spíše ty důsledky takého importu (zatěžování živ. prostředí, ničení silnic kamiony, zplodiny ) a zacházení se spotřebitelem zavádějícími informace.
Jinak – ovšem – je to věc každého z nás, pro co se rozhodne.

Já si do vlaku, někdy i jen tak ve městě taky koupím vodu/drink v PET. Souvisí to s mojí roztžitostí – i kdybych si stokrát mohl připravit svačinu, vše řeším na poslední chvíli.

Taky jsem myslel spíše na ten trend nutit lidi do konzumace balené vody i doma apokrývat jí 100% potřeby tekutin.

Znovu doporučuji článek na iHned převzatý z MaM. Vsadím se že jakmile začnou vodárny trošku víc promývat ty spotřebitelské mozečky, spotřeba pitné vody z vodovodu stoupne…

Dáša, pan Cuketka – já bych brojil proti¨PET lahvím obecně. Co se balené vody týče, koupím si na nádraží raději obyč. vodu než minerálku, která mi nechutná – než teplouPoděbradku, raději uschnu…

Co udělat anketu o chuť minerálních vod?

Anketa k minerálkám….to bude asi těžké-tisíc lidí, tisíc chutí:-)
Když minerálka, tak neochucená, možná u mě vede „Mattonka“.

Dášo, u mne asi taky – ale nevim, zda to hodne neni o tom, ze ji znam uz z detstvi (Matonka a Excelsior byly snad jedine mineralky u nas v obchode) a navíc v restauracich maji bud Mattoni nebo Korunní, takže jinou ochutnám spíše nahodile…

Ale ne, určitě si vybavíš další, např. Ondrášovka bývala dokonce i svého času na předpis pro kojence:-) Ona je také otázka o jakých minerálkách mluvit, Vincentka nebo Zaječická hořká, nebo i Poděbradka jsou asi výrazněji zaměřeny léčebně a to by se pít nějak často bezdůvodně neměly a hlavně mají výraznou:-) chuť. Chi, nebo Šaratická minerálka.
Ale za sebe mi nejvíce chutná opravdu Matonka čistá bez příchutí a pro nasládlou chuť vyzdvihuji Magnesii.

V kategorii mineralnich vod u mne taky vede Matoň-i ;) Ve stolnich vodach potom Toma nebo Dobra voda… ;) vse bez ochuceni, ty prichute mne vylozene lezou krkem!

Dášo, nevzpomínám si na Ondrášovku – možná to bylo výběrem rodičů, možná vedoucího v nejbližším obchodě, možná to bylo ovlivněno regionem bývalého Západočeského kraje – „pevnou hrází socialismu a míru“ .-)

Dasa: Jsem podobna socka taky jezdim vlakem a MHD :-). Ta konspiracni teorie se jiste opira o fluorovani vody. To uz se snad nedela ne?

Pokud jde o mineralka tak matonku nemam rad, ne proto, ze je ji plna reklama, ale protoze mi nechutna, je plna bublinek a nelibi se mi jeji flaska. Podebradka je lepsi, nejen ze mi vic chutna, ale jeste ma hezkou zelenou lahev, ktera se hodi na vypravy do prirody (jen na ty kratsi jeji tenky steny nevydrzej 14 dni pouzivani).

Přemýšlela jsem jak se to těm obchodníkům podařilo, donutit lidi pít balenou vodu…a vykoumala jem, že třeba v naší rodině to nebyla vůbec zásluha obchodníků, ale přírody:-)
Když byly v roce 1997 povodně, nedala se ve městě, kde bydlím, pít voda z kohoutku asi měsíc. A lidi si za tu dobu celkem zvykli, asi za to mohl ten pocit hygienické nezávadnosti:)
Jinak já se přiznám, od té doby, co bydlím v Brně, si vodu taky kupuji, protože zdejší voda se opravdu pít nedá. Nehledě na příšernou pachuť, na tu se prý dá zvyknout. Ale od té doby, co se jí sprchujeme, máme s přítelem oba kožní problémy. Nemám odvahu to ještě navíc pít…

Co vy na to?

nepovinný, ale díky němu máte obrázek (jak?)