Sázej, sklízej nebo aspoň přičuchni

Pan Doskočil z Holešovické tržnice je v sedmém nebi. Před stánkem má frontu zhypnotizovaných zákazníků. Všichni koukají na přepravky se sazenicemi a každý se třepe, až na něj přijde řada. Pak šup šup — rychle vstřebat všechny pěstitelské rady, popadnout igelitku a rychle domů k záhonu.

Na trhu teď začíná jedno z nejpěknějších období v roce. Pokud to chcete vidět na vlastní oči, valte tam. V létě už to sazeničkové nebude. A pamatujte — klíčové je mít v prvé řadě sazenice. Teprve potom začněte řešit, kam je vlastně zasadíte.

Mezitím ale na záhonku — první ředkvičky! Křivé, tenké, ale moje :)

Kam chodíte pro sazeničky vy? A co berete? Nebo jedete na semínkách?

Reklama

Komentáře

Právě dnes jsem zbytek ředkviček vytrhala do kompostu – v tom horku vyhánějí do květu a dřevnatí :(
Sazeničky pěstuji za oknem, je to celkem jednoduché :)

Letos jsem se nechala zklákat i já. Máme doma obrovskou zahradu, ale leží ladem už nejméně přes dvacet let:-) Proto jsem si zryla kus záhonku a jak říká moje maminka, na ploše 2×1,5 jsem vysela to, co ostatní vysejí na celé pole:-)
Naštěstí jsem se držela rady mojí sestry a vysela dle jejich slov:„to je plevel, to ti vyroste“: špenát, kopr, mangold, hrášek a ředkvičku. Dost si ujíždím na dýních a cuketách, ale když se to každý den pokropí hektolitry vody (oblast jižní Moravy přeháňkám moc nepřeje), tak vám za chvilku vykouknou placaté lístečky. Sázela jsem hlavně dýně Hokkaido a vypadá to, že přes léto nebudu jíst nic jiného než dýňové pyré.

Ze sazeniček, kteté jsem si letos koupila jsem nejvíce pyšná na rebarboru, i když si švetstkovo-rebarborový crumble budu muset nechat asi až na září.

Letos jsem se do toho dal od semínek, 4 druhy rajčat a 5 papriky za oknem vyhnal do pěkných sazenic, záhon pro ně připravil – co záhon, pravou německou kopu! – pár dní po zmrzlých počkal a když předpověď už nenaznačovala nebezpečí, přepečlivě zasadil. Přikoupil jsem k tomu ještě roubované tři okurky, dvě cukety a lilek. Během dvou dnů přišla tropická vedra a všechno se to spálilo od sluníčka.

A když se to všechno vzpamatovalo, přišel minulý pátek nečekaný ranní mrazík a všechno během jediné hodiny zmrzlo na sračky. Zahradničení je o nervy.

Ale řekl jsem si, že tomu dám šanci – sice všechny listy a výhony jsou mrtvé, ale báze zdravé. Tak jsem to nechal, už pár dní zalévám a ejhle, nechci to zakřiknout, ale většina se zdá, že by mohla znovu obrážet. Jsem nervozní jak prvnička před návštěvou biskupa…

Pan Doskočil je super  – tolik informací mi nikdy nikdo k roubovaným okurkám nedal :) Ty na fotce jsou sklizené ze sazenic právě od něho :)

Ale koukám, že jsme se tam možná skoro potkali – byla jsem tam včera pro sazeničky zimního pórku a řapíkatého celeru.

A ředkvičky máš správně umělecké :) Taky se mi kroutí, to střídání teplot jim nesvědčí. A hlavně mi teď vedrem ženou do květu.

http://kami40.rajce.idnes.cz/jednohubky#…

↪ 4 pixy: Rajčata, pokud to přežila, by obrazit měla a pak má cenu to zkusit.
Ale cukety cenu nemají – pokud je vidět, že je mrazík poškodil, tak to znamená, že se jim poškodí pletiva v krčku hned nad zemí a i když přežijí, tak tahle poškozená část bude dělat trvalý „špunt“ v transportu živin a cuketa bude chcípák. Tu je při poškození lepší vyměnit – i proto, že se pěstuje snadno a rychle klíčí. I cuketa teď vysetá namrzlou cuketu předežene.

↪ 6 kami: já hlavně u ředkviček ze začátku nepochopil, že „to tenké červené“ pak bude ředkvička a mělo by to být pod hlínou. to já dost dlouhou dobu neměl, až teď poslední týden ;) tohle bylo z nějaké sady co jsem dostal jako dárek „psychedelic salad“, měly být trojbarevné  — tmavé, normál a žluté. tu žlutou mám je jednu :)

btw zimní pórek zkouším sám ze semínke, ale mám ho zatím úplně mikro, jako pažitku ;) tak uvidíme. dostal jsem rady od Kláry z kopce… necháms e překvapit, kdyby to nešlo,pro jistotu vemu i sazeničku.

vůbec sazeničky jsou pro mě záchrana! ;)

(jinak prosím o radu — ten páteční mrazík mi taky trochu lajznul vrcholek jedné okurky, ale přitom zbytek se tváří že je OK, nahoře už ale raší další malé okurečky… bude to v poho, nebo to je pak v budoucnu znát?)

↪ 4 pixy: soucítím a držím palce!!! ;) ten boj s živly mě taky sejří, ale zároveň i baví…

↪ 2 Ester: já jsme právě přidal okolo záhonu vbedně už dvě dýně i jednu cuketu (dnes). a teď jsem přistavil i velmi nízkou ohrádku na salátky a rukolu. je to nezastavitelné!!! ;)

↪ 7 pan Cuketka: Vrcholek by vadit tolik neměl  – kritických je tak těch 10 cm nad zemí, přes to protéká veškerá výživa a když se tam některé cévní svazky poškodí, tak to pak neutáhnou – tykvovitá rostlina pak trpí zúženými cévami, anginou pectoris, záduchou a je zralá na infarkt :) Lilkovité na tohle pokud vím tak netrpí, ty navíc umějí slušně větvit a kdyžtak si udělají „bypass“.

Psychedelic salat – co ty víš, třeba to nebude tkvět v barvě ředkviček a uvidíš, teprv až to sníš :)

Zimní pózek jsem zbaběle zakoupila – záhony mi šíleně podrývají krtek s hryzcem a co není pořádně zakořeněné, to zdechne, když tomu potrhají první jemné kořínky. Ale sazeničky mi zatím celkem jdou, jak jsou hlouběji.

Dneska jsem sklidila saláty Little Gem – pro malé záhonky můžu doporučit, drží se tak pěkně u sebe a nelezou do šíře :)

↪ 7 pan Cuketka: Tyjo, teď mi došla dvojsmyslnost mého předchozího příspěvku – ale já jsem tím fakt na tebe nic nemyslela, to bylo jen v zahradnickém zápalu :D

↪ 10 kami: v klídku ;))

btw moc pěkně mi jedou dýně hokkaido. nakonec jsem je rozmístil mimo záhonek do volné zeminy a je to den ode dne větší adéla. cukety jsem přidal dnes, tak uvidím ;) už toho ale musím nechat, furt dokupuju semínka a nevím co s nima už..

↪ 11 pan Cuketka: To nasypeš v zimě vrabcum ;)

Hokkaida jsou báječná, tak ať ti to roste :)

↪ 9 kami: Taky jsme o víkendu zasadili zimní pórek, s letním jsme nějak zaspali. Chalupu se zahrádkou máme u hranic s Polskem a hned za kopcem a bývalou hraniční závorou bydlí náš Polák zahradník – kolem domu několik obřích skleníků se vším možným, okolo se mu pasou krávy, super zážitkový nákup:) Ze sazenic je v zemi taky kadeřavá kapusta a petrželka. Ze semínek letos zkoušíme novozélandský špenát (neměl by tak rychle vykvétat), mangold, polníček, karotku, hrášek. Sadbu česneku a cibule množilky máme vlastní (a bez přehánění má pro nás cenu zlata, stejně jako úžasné fazolky s plochými žlutými lusky a máslovou chutí). Tak snad z toho hryzec něco nechá:) Šnytlík, šalvěj, saturejka, meduňka, máta a řepík se naštěstí rok co rok reprodukují bez našeho přispění. Ze sazenic ještě plánujeme cukety, dýně po loňském neúspěchu asi ne – vypadaly jako mandarinky, chudinky, asi je tam na ně moc zima.

↪ 4 pixy: Rajčata a papriky opravdu těch ranních mínus 5 nepřežily. Ach jo. O víkendu sázím nové sazenice. Fazolím jsem dala druhou šanci, tedy čekám. Stejně tak afrikány, ale to sem, do jedlého tématu, nepatří.
Jó, zahradník, tvrdý a občas i zmrzlý chleba má. Nicméně, ředkvule sklízím. A relativně nezkroucené!

↪ 13 yannka: Polák zahradník musí být super :)

Novozélandský špenát je fajn, jen se hodně sám přesévá a má tendenci poněkud zaplevelovat. Navíc není příbuzný špenátu a nemá tím pádem tak vysoký obsah šťavelové a dá se jíst i bez vápníkové neutralizace, což se leckdy hodí.

Kadeřávek už mám taky v zemi, společně s „odbočovací“ odlamovací brokolicí. A piplám artyčoky a fenykl :)

Hryzec je nepřítel č.1. Ale jak mi můj bratr lakonicky sdělil – "vobděláš půdu – přijdou žížaly. Za žížalama přijde krtek. Do krtčích děr vleze hryzec. Takže to, že tu máš hryzce, znamená, že si dobře zryla záhony, tak buď ráda, né? " :)

↪ 14 lucianka: mínus 5? To je hnusná zima, to je mi líto, že Vám to už rajčata nerozchodí.
Ale afrikány sem patří – však jsou jedlé ;)

↪ 15 kami: zkusím s bratrovou teorií potěšit babičku:)
U nás je všechno ještě limitované tím, že tam nebydlíme trvale, takže hlavně v těch předprázdninových měsících je to taková loterie, co tam po příjezdu najdeme. Loni nám zahrádku dokonce vyplenily ovce, co zdrhly místnímu farmáři – ožraly fazole a zbytek po… podupaly. To se Vám v Praze asi nestává:)

↪ 17 yannka: Nojo, bratr má holt biologický náhled.
Ve mně se to pere – na jednu stranu srdce biologa, na druhou touha zahradníka po úrodě :) Ale třeba dneska ve mně zvítězil biolog a fotila jsem si chřestovníčky na chřestu, namísto abych je hubila :D

↪ 18 lucianka: Jasněže, květy jsou normálně jedlý, zdobím jima moučníky. Ale já sežeru kdeco ze zahrad, luk a hájů :) Obecně hvězdnicovitých není třeba se bát, jsou jedlé – afrikány, sedmikrásky, kopretiny, astry, měsíčky … vše se dá pozřít. Jen to chce na jídlo otrhávat okvětní lístky, ten zelený kalich není dobrý.

Já letos na balkoně rozšiřuju povinnou setbu z loňska a testuju další asijské rostliny. Navíc rozšiřuju truhlíky s koriandrem na úkor jahod, snad tím dětem nezkazím dětství. Možná naopak, určitě si užijou samosběr ;-).

My jsme letos dost pohnuli se založením zahrádky, vysadila jsem nějaké ovocné dřeviny (kamčatské borůvky, minikiwi, aronii, muchovník, dřín (chcípnul) a hlošinu). Do „dětského“ záhonu ze semínek hrášek, ten jede bezvadně, už kvete. Lichořeřišnice mi nevyrostla vůbec, a to jsme ji seli dvakrát. Petržel roste. Vylezlo jedno hokkaido. Jahody od Kami zatím nějak živoří, mám dojem že jsem je blbě zasadila (asi moc hluboko). Další sazenice mám od Chládka, z Hornbachu a z místního zahradnictví, všem se daří dobře: šnitlík, rozmarýna, rajčata, oregano, drobnolistá bazalka, majoránka. A všechno dohromady zasypané semínky kopru. V nádobách ještě jedna převislá jahoda a malá rajčátka.

↪ 9 kami: „saláty Little Gem“

Mohu potvrdit, už pár dekád jinou odrůdu nepěstuji.
Krom romaine salátů (o maličko jiná věc), kde seji Chartwell.

My letos semínkovali – pěkně z gruntu jsme to vzali. Ředkvičky lezly ze země jako bláznivé, pak ovšem z ničeho nic změnily strategii a jaly se vyrábět listy. Takové ředkvičkové šlahouny nám bleskaly ze záhonu. To bude ale úroda! – mnuli si ruce nezkušení zahradníci… :-)

Nakonec jsme si vychutnali takové ředvičkové špendlíky se spoustou zeleného chvostí. Inu, člověk by se neměl přecpávat a kompost je taky potřeba vyrábět, že?

↪ 23 jednorožec: Ano, ze skupiny máslových salátů Little Gem jednoznačně vedou – chuť i snadnost pěstování.
Jen se tu ukrutně těžko shání osivo, kupovala jsem anglické a dokonce ho jedné mimopražské známé posílala poštou, neb mimo metropoli ho sehnat nemožno.

Římský jsem vysela Gelbus, uvidím, co z něho vyleze.

↪ 25 kami: „…jsem vysela Gelbus, uvidím, co z něho vyleze“

Z mých salátů bohužel často vylézají malí slimáci.

Naštěstí paní J bere na talíři jakoukoliv přehlédnutou faunu s anglickým klidem: „Doesn't matter. Added protein!“

My jsme letos k naší lesní zahradě , kde se daří akorát salátům a špenátu, přikoupili zanedbanou zahradu na jižním svahu (aneb z extrému do extrému). Letošní rok je tedy ve znamení obnovy toho kousku země, vykopávání malin, ostružin, šípků, boje s přesličkou, rytí a tvorby terasových záhonů. Ale už sklízíme první ředkvičky z nové zahrady, bude i hrášek, jakési podivné italské listí s chutí rokety a vzhledem špenátu (ztratila jsem pytlík od semínek…), rajčata, která jsem poprvé v životě vypěstovala ze semínek, kulaté cukety, strakaté cukety, žluté cukety, římské saláty (odrůda Parris Island), endivie (sazeničky zakoupeny na zkoušku v Hornbachu), ve vacích v provizorním foliovníku jsou lilky, papriky a feferonky (opět ze semínek). Ve foliovém tunelu raší okurky, kousek od nich keříčkové fazole, jinde bojuje s vedrem pórek a cibulky šalotky… Těším se na příští rok, až se mi podaří obnovit všechny záhony, to budou teprve experimenty!

↪ 27 Lucka B.: ve vacích v provizorním foliovníku jsou lilky, papriky a feferonky (opět ze semínek).

to mě zajímá, o co jde? potřebuji někam píchnout jednu okurku mimo záhonek a nevím už kam, nějaká impro nádoba nebo pytel by se mi šikl! ;)

↪ 25 kami: Zdraví mimopražská známá. Dnes volala máma, úplně nadšená, že lepší salát v životě neměla (dala jsem jí sadbu ze semínek od tebe).

Co vy na to?

nepovinný, ale díky němu máte obrázek (jak?)