První cronuty v Praze

No jo, jednou to přijít muselo! Po vlně amerických donutů, která se už po Česku pomalu rozjela, je tu i první pořádný pokus o cronuty. Najdete je v nové pekárně Oh Deer Bakery, která otevřela jen pár metrů od Praktiky.

První Cronut představil cukrář Dominique Ansel v roce 2013 ve své cukrárně v New Yorku. Cronut je hybrid mezi francouzským croissantem a americkým donutem. Z croissantu si odnesl typ těsta a jeho typické lístkování. Z donutu má pak všechno ostatní – tvar koblihy s dírou, náplň uvnitř, polevu, obalení v cukru i fritování v oleji.

Pokud byste někdy chtěli zkusit smažit těsto na croissanty v oleji, tak vás musím varovat, že to není vůbec žádná legrace. Anselova receptura je skutečně unikátní a není vůbec snadné ji napadobit (značku Cronut si ostatně nechal i zaregistrovat). I tak ale po internetu kolují různé receptury a stejně tak se po světě otevírají podniky, které nabízí nejrůznější odvozeniny.

Právě v Oh Deer Bakery se o něco podobného pokoušejí. Cronut tomu samozřejmě neříkají a výrobek jednoduše označují jako donut z těsta na croissanty. Otevření jsou zatím jen týden, tak to ode mě berte opravdu jen jako první dojem.

Uchytí se? V Oh Deer Bakery jich zatím napečnou jen pár desítek za den. Cena 49 Kč je na úrovni klasických donutů.

Uznávám, že tyhle trendové vlny už dokážou být pěkně únavné a ne vždy po sobě zanechají nějaký životaschopný podnik (viz nešťastné pastrami v Praze). Zároveň ve mně ale vždycky zvítězí zvědavost a musím se vypravit ochutnat. Když jsem byl naposledy v New Yorku, tak jsem frontu na Cronut oželel. S originálem tedy nemám zkušenost a proto ani nebudu dělat přímé srovnání.

Crobliha (ehm ;) z Oh Deer Bakery stojí 49 Kč a zatím se mi podařilo koupit jejich první dvě příchutě. Na fotkách vlevo je ta s ovocnou náplní a polevou z burákového másla. Vpravo je croblížek plněný karamelovým krémem, s čoko polevou a posypkou z lotusek.

Na řezu vidíte náznaky lístkování v těstě i to jak na okrajích přechází v bohatě vybarvenou kůrku.

A moje první dojmy? Převážně pozitivní! Těsto je uvnitř hezky nadýchyné a jsou tam i drobné náznaky lístkování (Cronut podle fotek lístkuje výrazně víc a ve zřetelných vrstvách). Zvenčí má nádhernou barvu, po okrajích a na hranách (kde není poleva) to i mírně křupe. Těsto navíc pěkně voní. Je vláčné, nepůsobí umaštěně a rozhodně není suché.

Náplně jsou povedené. Proporce k těstu je trefená úplně přesně, aby to spolu s těstem dobře fungovalo. Náplň je plus mínus ve středu a rovnoměrně po celém obvodu. Chutově mě bavily obě. Ta ovocná ale o fous víc, hlavně díky kombinaci s mírně slanou polevou z burákového másla. Karamelový krém mě sám o sobě bavil moc. Kombinace s čoko polevou (která sama o sobě nestála za řeč) šla ale trochu do ztracena a nebyl tam tak pěkný kontrast jako u předchozího.

Ovocná náplň se s arašídovou polevou doplňovala jedna báseň!

Pečivo překvapivě nepůsobilo až tak tučně, jak bych čekal. Kdybych o tom nevěděl vůbec nic, tak bych základ z croissantu vlastně ani netipoval. Spíš nějaký vylepšený donut z bohatějšího těsta (což samo o sobě není vůbec špatné).

Na pár dní po otevření z toho mám ale i tak jednoznačně dobrý dojem. Pokud budou recepturu croblih průběžně zlepšovat a pokud přidají i další vydařené chuťové kombinace, dovedu si představit, že to pěkně pofrčí. Cena je podle mě zatím spíš mírná a stojí za vyzkoušení (obzvlášť pokud máte cestu kolem do Praktiky).

Určitě mi dejte vědět jak vám chutnalo. Jestli vás napadne, jak by měl vypadat nějaký povedený hybrid z českého pečiva a zákusků, tak sem s ním!

Tip: Pokud chcete sami zkusit štěstí, tak můžete! Ansel recept na Cronut v upravené domácí verzi zveřejnil ve své kuchařce. V originální verzi ho najdete i online.