Feferonka vs. Čili paprička RSS

Štítky: , , ,

5 příspěvků celkem.
Skočit na nejnovější↓

  1. Udělá mi prosím někdo pořádek v tom, co je to feferonka a co je to čili paprička?

    Moje domněnka, kterou prosím potvrdit či vyvrátit:

    čili paprička – takové to malé (do 5 cm), štíhlé, velmi ostré. Od zelené, přes žlutou a oranžovou až k červené.

    feferonka – takové to větší, delší (kolem 10 cm), různě ostré. Ale také takové to kulaté – v průměru kolem 2 cm. Zpravidla zelené, nebo červené.

    'kují

  2. Podle mě je rozdíl v množství kapsaicinu. Feferonky ho obsahují menší množství, než chilli papričky (Scovilleho stupnice).

  3. Dělat vám pořádek v českém názvosloví se neodvažuji. Mě se „zastavily hodinky“ už před dekádami, kdy jsem opustil rodnou hroudu.
    Nicméně – ostrost papriček, ať už se nazývají jakkoliv, závisí na množství kapsaicinu, jak správně předeslal mpik. Kapsaicin je podmíněn několika věcmi: Odrůdou – věřte mi, že je jich mnoho, přemnoho! Podmínkami růstu – mají rády teplo a slunce. Zralost – čím červenější (fialovější, černější) tím pálivější. A nakonec – cítí-li se rostlina, či individuální paprička, pod útokem, tj kousne-li do ní šnek nebo brouk, zvedne na obranu množství kapsaicinu. Slyšel jsem o nařezávání žiletkou za stejným účelem.

    Obranný kapsaicin je nejvíc soustředěn, kde jde o to nejdůležitější, o přežití. V semenech a pak v jejich okolí. Některé, zejména delší a masitější papričky začnou, krájíme-li je od konce, sladce a nevinně. Ale odvažte se k semeníku!

    Coby vyznavač přeji mnoho příjemných „úst v plameni“!

  4. Myslím, že půjde víceméně jen o různé označení téhož, dle místa spotřeby a výskytu.

  5. Zaklikal jsem si ještě trochu na wikipedii a zdá se, že „feferonka“ je odvozenina od „Peperoncini“ – slaběji pálivá odrůda paprik, na Scovilleho stupnici 100 – 500 jednotek.

    Postupem času zde označení zřejmě zdomácnělo a dostalo obecnější význam.

Co vy na to?

Musíte se přihlásit k posílání příspěvků.