"Zdravé" cukroví RSS

Štítky: , , ,

17 příspěvků celkem.
Skočit na nejnovější↓

  1. Zkoušel někdo péct tradiční vánoční cukroví s netradičními ingrediencemi? Uvažuju o tom, že použiju třeba špaldovou mouku, nebo amarantovou (u těst s vysokým obsahem másla), třtinový cukr apod. Nebude se mi to drolit? Bude to mít moc šokující chuť? Nebude lepší upéct nové druhy, u kterých nikdo z rodiny nemá své zažité představy o tom, jak to má chutnat? Podělte se o zkušenosti, prosím. :)

  2. Myslím, že je dost receptů i s těmito surovinami a například třtinového cukru bych se nebála vůbec, případně medu jako sladidla. Já chci letos zkusit pracny ze špaldové mouky, tak snad se povedou.

  3. No, loni jsem zkoušela „zdravou“ variantu lineckého dle rad paní Kateřiny Fomůskové a byl to teda totální propadák. Muži celkem chutnalo, ale mě teda ne. Ona i ta chuť špaldové mouky je o dost jinší než u klasické bílé. Třtinový cukr bych neřešila, jen je problém ho sehnat jako práškový, což je potřeba u většiny klasického cukroví. Ale pokud něco zkusíte, budu moc ráda, když se podělíte o výsedek, sama jsem po loňském propadáku zvědavá. U nás zatím z zdravé kategorie vítězí marokánky s brusinkami a dýňovými a slunečnicovými semínky, ty už skoro nejsou teď :-)

  4. Zdravé cukroví je oxymoron :o)

  5. Já vím, no. :)

    Mi právě špaldová mouka chutná o dost více než normální bílá, ale mám strach spíše z konzistence. A taky z reakcí členů rodiny. :) Ale určitě něco zkusím a uvidí se.

  6. No, řekla bych, že ‚nezdravé‘ jídlo (cukroví atd.) neexistuje. Tedy pokud není zkažené apod.

    Nezdravé je přejídání se, jednotvárná strava, válení se před Tv a zaručené rady ‚odborníků na zdravou výživu‘; trochu cukru a mouky zdravého člověka nezabije.

    Apoštolové zdravé výživy vzývají italskou kuchyni. Má snad jejich mouka na těstoviny a cukr na moučníky jiné složení a energetickou hodnotu než naše? Asi těžko…

    Nechci nikomu brát nadšení, ale ke spokojenému a zdravému životu patří i požitek.

  7. Jano, zkuste si sehnat kuchařku Celozrnné vánoční a slavnostní pečivo od P. Momčilové – jsou tam recepty na většinu takových těch tradičních českých cukroví (namátkou linecké, rohlíčky, pracny, išlské dortíčky, čokoládové dortíčky, škeble, marokánky – ale i bílkové a nepečené apod.), na dorty a řezy, odpalované, vánočky a štoly. Je to takový malý sešitek (60 stran), vyšlo to v roce 1994.

  8. já jen, že na kopci:-) a podružných stránkách se hodně peče z celozrnné, jinou tatřka paní Klára neuznává… takže určitě něco najdete http://vegereceptynakazdyden.blog.cz/

  9. jo a u nás „zdravé“ cukroví v tradičních zaužívaných receptech nikomu moc nejede, linecké miluju tak, jak je, prostě bílomásložloutkové a i když mi špaldová mouka taky moc chutná, používám ji spíš do chleba a netradičnějších zákusků, kde chybí ta předloha „ale normálně se to dělá tak a tak“. na tipy k celozrnné mouce jsou fakt dobrá tipy na stránce výše uvedené.

  10. Díky farfallo za zmínku :-)), jen aby to nezavánělo moc nějakým dogmatem, není to tak, že bych neuznávala jinou mouku než celozrnnou. Je to víceméně z nouze ctnost. A to doslova. Protože přivézt s koňma jednou ročně pět pytlů obilí a dát na půdu je mnohem jednodušší než se tahat s bílou moukou.Protože nenamleté obilí na půdě vydrží celý rok, mouka tak dlouho nevydrží. Takže proto mám už šest let mlýnek. Pak se ale stalo, že nám postupně přestalo z bílé mouky chutnat, protože celozrnná má chuť sama o sobě a za posledních sedm let z bílé peču fakt už jen bílé housky. Jinak z celozrnné dělám všechno, včetně všeho vánočního cukroví. Krásný den.

  11. 10. no jasně, nějak jsme to neformulovala úplně nejlíp.-)
    jinak ta moje posledni věta trochu nedává smysl, ale což. Tady jsou základem vánočního cukroví ještě asi oplatky, ale ty jsem zatím z celozrnné ani nezkoušela

  12. 11.farfalla: Milá farfallo, zase jsme oprášili váš článek tady na domácí oplatky a už týden mám opět puzení koupit oplatkovací kleště :-)) Souhlasím,že čerstvé domácí oplatky musí být jedno z nejlepších vánočních cukroví :-))

  13. Zkusila jsem malou dávku dvojbarevného Masarykova cukroví. Světlá část byla z normální hladké mouky a slazená stevií, kakaková část byla ze špaldové mouky a osladila jsem ji třtinovým cukrem. Stevii, od níž jsem si moc neslibovala, ale chtěla jsem to prostě zkusit, jsem tam trochu cítila, avšak nikdo jiný to nepoznal. Příště už s ní ale experimentovat nebudu. Kakaová část mi chutnala velmi. Byly v ní patrné krystalky cukru, protože práškový třtinový jsem neměla, ale vůbec mi to nevadilo. Takže tak. :)

  14. Jano, recept by nebyl? Znám jen klasickou jednobarevnou verzi, bez kakaa, stevie a třtinového cukru. Asi se ptám hloupě, možná je recept u paní Kláry?

  15. Ad moučkový cukr: v naší kuchyni když cukr, tak pouze třtinový a do cukroví jsem ho, dokud jsme cukroví pekli,prohnala mixerem. Není sice úplně jemný jako moučkový cukr, možná nemám dost trpělivosti s mixováním, ale konzistence je na cukroví dostatečná. Chuť ovšem mnohonásobně lepší. Většinou do sladkého používám světlý třtinový, někdy se mu říká také lehký. Cukry s vyšším obsahem melasy předávají (většině) cukroví na můj vkus chuti již příliš.
    Jinak koncept zdravého cukroví mi není úplně jasný. Cukrovinky nejen v české kuchyni mají několik velmi málo základních stavebních ingrediencí, tj. máslo, cukr a bílou mouku a bez nich už se nejedná o cukroví. Myslím, že jediným řešením je kvalita použitých ingrediencí a střídmost:-).
    Cukroví, či spíše sušenky, z celozrnné mouky se mi osvědčilo z tohoto receptu údajně od Hildegardy z Bingenu.
    Na 1 vejce 250 g hladké špaldové celozrnné mouky, 125 g třtinového cukru, 125 g másla, skořice, hřebíček, muškátový oříšek. Někdy část mouky nahrazuji rozemletými mandlemi, oříšky.

  16. Aido, v podstatě jsem použila Šárčin recept (http://dolcevita.blog.cz/…kovy-kolacky), ale do poloviny těsta jsem nedala kakao. Dělala jsem to tak už loni (s bílou moukou a bílým cukrem) a mělo to docela úspěch. Do té kakaové poloviny jsem pak dala vlašské ořechy a mandle a do světlé lískové ořechy. Pak jsem z obou těst nadělala válečky tenké asi jako dvoukorunová mince, vzala jsem jeden bílý a jeden hnědý, přiložila k sobě a vytvořila jeden dvoubarevný váleček. Měla jsem trochu strach, že se těsta dobře nespojí a že se hotové cukroví bude lámat na rozhraní těch dvou barev, ale drželo to krásně. Některé kousky pak vyšly úplně nádherné – jako jin a jang – mandle mi v kakaovém těstě udělala bílou tečku a lískový oříšek ve světlém těstě tmavou tečku. Škoda, že jsem si to nevyfotila. :) A na talíři s cukrovím se to samozřejmě vyjímá nádherně. Jen se to nesmí obalit v cukru, jak některé recepty doporučují. Jednak tím zcela zbytečně přesladíte cukroví, které je příjemně nesladké, a jednak překryjete kontrast barev a připravíte cukroví o velkou část jeho půvabu, jak si můžete ověřit třeba na fotce u Šárky.

    Myslím, že letos si udělám podobně dvoubarevné citronové placičky – jednu část nechám žlutou a druhou obarvím třeba červenou řepou. :)

    Maroni, souhlasím, že třtinový cukr má tendenci v cukroví dominovat. Lidem, kteří na něj nejsou zvyklí, by ta bohatá chuť v cukroví určitě mohla vadit.

  17. Dnes jsem narazila na knížku Good to the Grain (doporučena na http://www.davidlebovitz.com/…oks-of-2010/), třeba by se vám hodila: http://www.amazon.com/…dleboviswebs.

Co vy na to?

Musíte se přihlásit k posílání příspěvků.