Snehove pusinky RSS

Štítky: , , , ,

21 příspěvků celkem.
Skočit na nejnovější↓

  1. Vzhledem k tomu ze mi zbyde spousta bilku po vyrobe vajecneho liqueru… tak sjem se rozhodl ze je zuzitkuju do formy snehobile-pusinkovate. Nemate nahodou nekdo nejaky overeny recept?
    Vsude jsem cetl ze se susi v troube na nizkou teplotu pekne dlouho. Coz takhle kdybych je pres noc strcil do susicky na ovoce?

  2. Se sušičkou nevím, ale z bílků dělám salzburgské noky, nebo nad párou s cukrem vyšlehanou náplň do trubiček z listového těsta, a nebo jednoduche suflé-kokotku vymazat máslem a vysypat cukrem, na dno vydlabanou marakuju a do tří čtvrtin doplnit dle libosti ochuceným sněhem z bílků…když mám upečný piškot tak ho dám na dno. Peču cca 8 minut.

  3. 1. Sušička zní zajímavě – ale nevím, jak byste to udělal – na ta děravá plata by ta sněhová hmota dát přece nešla, protékalo by to. To sušení je jinak otrava. Dělám proto pusinky co nejmenší, aby se sušily rychle. Navíc to hodně zafuní kuchyň, jak je trouba pootevřená. ož tedy v téhle zimě neva, že.

    Dělám z nich žampionky (škoda, že tu nejde dát fotka, letos už je mám hotové:) – nadělám kulaté ploché pusinky na kloboučky a úzké vysoké na nožičky. Usušeným kloboučkům zespoda vyvrtám ďourku, potřu spodek čokoládou a zapíchnu nožičku. Jsou opravdu věrohodné, sousedovic synek si nabízený žampionek o víkendu nechtěl vzít, že prý syrové houby nepapá:)
    Pusinkovou hmotu dělám v poměru 1bílek/50g krupicového cukru.

    Můžete ale taky z pusinkové hmoty upéct třeba kokosky, ty se nesuší, ale pečou, takže jsou hotové vcukuletu. Podle německé kuchařky dávám do kokosek i mandlovou mouku a citronovou kůru, je jim to ke cti.
    Stejně jako kokosky se dají udělat „ořešky“ či „čokoládky“. Vmíchávám mleté ořechy, strouhanou čokoládu… a ty taky peču, nesuším. Když dávám čokoládu, tak hmotu vrstvím na pečicí oplatky, aby se to nepřilepilo.

  4. Jo, a ještě – když mám extra přebytek bílků (a neplánuju pusinky), tak peču Andělský dort s kávovou polevou. Je to z kuchařky Mary Berryové a je to ukrutně chutné. Kdybyste měl o recept zájem, opsala bych Vám ho z ní.

  5. A neporadite nekdo, jak pusinky skladovat? Ja je loni nechala ve spajzu (asi tak 15 stupnu) v zaviracich plechovkach a vsechny hrozne navlhly a rozblemcaly se, spajz se mi pritom nijak extra vlhky nezda…

  6. Allik – skladuju je vždy odděleně od ostatního cukroví (to pokud možno v chladu) – mám je v papírové krabici na hořejšku kuchyňské linky a na skříni v obýváku – nahoře je teplo a nevlhnou (kuchyň máme v obýváku a s digestoří, takže vlhko z vaření nahoře není). Mám tam všechno sněhové, i kokosky.

  7. a jak je to tedy s tim susenim v troube? dokonce jsem cetl ze nekdo susi na 50 st. 8–10 hodin!!! neni to moc?

  8. Pokud mám přebytek bílků (což mám v předvánočním pečení vždycky, protože miluju linecké na všechny možné a nemožné způsoby), tak dělám sněhové hroudičky se sušeným ovocem, ořechy a čokoládou. je to ohromně dobré, nemusí se sušit (jsou za chvilku upečené) a dobře se při tom upotřebí zbytky sušeného ovoce, oříšků a čokolád z vánočního pečení. Pokud budete chtít recept, napíšu ho :-)

  9. 7. žampionky suším 3–4 hodiny při 100 st. Ale dělám to tak, že je nejdřív suším cca hodinu, kdy jim ztvrdne krustička na povrchu a nezbortí se při vytažení, a pak mezitím peču jiné cukroví. Když má jít do trouby, tak vytáhnu pusinky, zesílím troubu a upeču. Pak vytáhnu upečený plech, vypnu troubu a vrátím pusinky. Takhle se průběžně usuší během Velkého Vánočního Pečení, aniž by mě štvaly nutností samostatného sušení.
    Jen při takovém postupu opravdu pozor na předčasné první vytažení, ony se v troubě trošku nafouknou a vyhladí a dokud nemají pevný povrch, tak by se po vytažení zkrabatily.

  10. 8. Madlo, sem s nim:-)

  11. 4. kami, sem s nim:-)

  12. Jestli muzu za Madlu, tak rikam: ma ho na strankach. :-) Kami, sem s nim:-) a obrazek zampionku (prip. vyroby) by byl krasny:-)

  13. Farfallo, recept tu:) žampionek bych klidně vyfotila, ale sem se nedají vkládat fotky.

    Andělský dort
    smíchat 150g moučkového cukru a 120g hladké mouky; dát stranou. 385 ml bílků (12–14ks) smíchat s 3 lžícemi mleté nebo instantní kávy a 1,5 lžičkou vinného kamene – ten nemám, takže místo toho do mouky vmíchávám lžičku prdopeče, funguje to. Do poloušlehaného sněhu s kafem vmícháváat postupně 250g krupicového cukru a šlehat, až se cukr rozpustí a sníh ztuhne. Nakonec zlehka vmíchat mouku s moučkovým cukrem.
    Těsto nalít do nevymaštěné (fakt:) formy s komínkem uprostřed – používám věncovou. Péci asi 35–40 min, doslovně z kuchařky „až těsto při lehkém stisku prstu povyskočí zpět“.
    Dort i s formou napíchnout komínkem na flašku a nechat takhle vychladnout. Pak vyklopit.
    Potřít polevou utřenou z 1 lžíce kávy rozpuštěné v 2 lžících vroucí vodyA 175g moučkového cukru. Polevu posypat hrubě sekanými lehce opraženými mandlemi.

  14. farfalla: Na svých stránkách: http://madlinakuchyne.blog.cz/
    sice oba druhy hroudiček (bílé i kakaové) mám, ale zatím jen vyfocené na talířku s ostatním cukrovím. Ale slibuju, že se pochlapím a recept dodám co nejdřív :-)
    kami: Ty bláho, to je super! Úplně se mi spouští slinotok :-)

  15. Uff, tak tady je recept: http://madlinakuchyne.blog.cz/…bile-a-tmave

  16. jeste me napadlo (ja vlastne sladke ani moc nemusim)… coz takhle misto cukru dat sul (primerene) a primichat napr. najemno nakrajenou susenou sunku? s timhle asi zkusenost nemate… co?

  17. Taky mi zbydou bílky a přemýšlela jsem nad pusinkama, ale radši udělám osvědčené „křupky“ – včera mi mamka poslala recept: 5 bílků dotuha vyšlehat, k tomu 10dkg mletého cukru, 10dkg oříškú (mamka dává lískáče, já asi zkusím i vlašáky a mandle). Peče se v troubě na srnčí hřbet, vyklopí se, po 1 až 2 dnech odležení se nakrájí na plátky a ty se pomalu suší (takže ani tady se tomu nevyhnete:-)). Je to opravdu hodně křupavé a dobré.

  18. 17: dodatek: zapomněla jsem na 10dkg hladké mouky! No a když už píšu ten dodatek, ty ořechy se dávájí vcelku:-)

  19. 13.diky, jeeeee… podobny dort jen s malinami (dita pechackova?) byl ted myslim v albertim magazinu:-D
    14. ja si spletla hroudičky s kokosovyma pusinkama:-)

  20. farfalla. V pohodě :-) Stejně mi u těch potvor kokosek nějak vypadly fotky, musím je tam vložit nanovo. A já chtěla tychle sněhový hroudičky stejně zaznamenat, protože jsou fakt moc dobrý. Jdu si hned dát pár kousků, protože mě k nesnesení dráždí ten Andělský dort …

  21. Farfallo, tak když už jsem se poprala s vytvořením účtu na rajčeti kvůli fotkám jednohubek, přidala jsem tam i žampionek – má asi 3 cm průměr kloboučku. http://kami40.rajce.idnes.cz/jednohubky/

Co vy na to?

Musíte se přihlásit k posílání příspěvků.